2015/09/26

Vem var det som kasta?

GBGVSSTHLM. Göteborgs-Postens Mattias Balkander bloggade i tisdags om SVT:s urusla rapportering och bildval från Blåvitt-Hammarby då det bara visades när blåvita supportrar kastade en bengal ner mot Bajenklacken. SVT bad senare om ursäkt då det i själva verket var vraken/dalmasarna som kastade först vilket inte framkom. En ganska viktig detalj tyckte några. Men tydligen inte alla. För i dag i DN går tv-krönikören Johan Croneman till attack och skriver att "SVT:s pudel, deras ursäkt, var nästan beklämmande" och menar samtidigt att det är skitsamma vem som började.

För er som är intresserade av den senaste bengalkastardebatten så rekommenderar jag att ni läser Balkanders blogginlägg innan ni scrollar vidare. Det är för långt att citeras men jag klipper in den kanske viktigaste biten:
Jag kan under mina dryga 20 år som utsänd reporter på olika evenemang inte minnas att jag har reagerat lika starkt på bildval och vinkling som denna gång.
Blåvittsupportar drog fram konspirationsteorier om att det var en bajjare i klipprummet och mycket annat mer eller mindre troligt. Hur det var lär vi aldrig få veta. Men hur som helst publicerades det i går (fredag) en ursäkt från SVT på IFK Göteborgs hemsida som bland annat löd:
Vi är helt överens om att det inte blev bra i vår sändning. Dels var valet av bilder felaktigt, och gav en missvisande bild av händelseförloppet.
Bra med en ursäkt. Det är inte alltid så lätt att erkänna ett misstag. Bortförklaringar har man hört många genom åren. Eller oftast hör man ingenting. Tv-tyckaren Johan Croneman på DN tyckte däremot att SVT gjorde helt fel då pudeln "var nästan beklämmande":
Vad ber man svenska folket om ursäkt för? "Aktuellt" kan i fortsättningen inte visa en bild på mördandet i Syrien, utan att samtidigt, varje gång, känna kravet på sig att reda ut hela jäkla skuldfrågan: Vem var det egentligen som började? Vem förtjänar faktiskt att kola vippen? Man måste kanske ändå börja med första världskriget...?
Först och främst, att jämföra Syrienkriget med Blåvitt-Bajen är väldigt respektlöst. Sämre liknelse får man leta efter. Tips: kanske i framtiden ta något som inte har med massmord/massflykt och krig att göra. Fråga Åsa Romson.

I det här fallet var skuldfrågan simpel att reda ut och bara tagit några sekunder extra i inslaget. Bajen/Leksandfansen kastade först. Det finns tydliga bevis. Visst, bengalen kastades tillbaka. Men hade hela händelsen funnits med i inslaget (och med mindre spekulationer) så hade det här inlägget aldrig skrivits och Croneman hade fått skriva en krönika om innebandy eller Ellos istället.

"Jag skiter högaktningsfullt i vem som började", skrev Croneman. Klart han skiter i det när han sitter i en soffa 50 mil bort på Södermalm. Men ibland får man se världen med sina egna ögon, inte genom en tv-apparat. En hel del folk som inte var på plats eller såg matchen på tv trodde garanterat när de såg inslaget att Blåvittfansen kastade först och startade allting. Därför var det för alla Blåvittsupportrar på plats jäkligt viktigt att bli rentvådda. Och jag är glad att de nu blivit det.

Jag försvarar inte att enstaka Blåvittfans kastade föremål mot Bajenklacken, men ett tag var "verkligheten" som SVT spred att söderbönderna inte kastade något överhuvudtaget förrän LS gjorde det. Det är nu korrigerat. Spegla verkligheten har jag fått lära mig att journalister ska göra. Inte bara en del av verkligheten.

SVT har bett om ursäkt. När gör DN det?