2015/09/23

Gästkrönika: Gamla Ullevi, Mi Casa för en supporter

GÄSTKRÖNIKA Med jämna och ojämna mellanrum publiceras det gästkrönikor här på Baraben. Idag är det Adam Ungerth (@Adamungerthh) som delger oss våra tanker kring en eventuell flytt till Nya Ullevi. Har du en text du vill få publicerad här på Baraben? Maila till kontakt[at]baraben.com

Det börjar närma sig slutet av den allsvenska säsongen 2015. En säsong som hittills har lysts upp av blått och vitt och en guldstrid där lagen en efter en har slipats bort, men blåvitt står kvar. Vi har nyss avverkat två blytunga segrar, en i Helsingborg och en annan mot Hammarby. Framför oss har vi Karavanen då den blåvita stormen, som Hulken benämnde det, rullar vidare mot Borås, och därefter intar Stockholm. Innan dess har vi två hemmamatcher kvar och sedan den sista mot Kalmar. Det som kan komma att bli guldmatchen. Vilka följer med på tåget? De som hoppade på vid startstationen verkar rimligt va?

Sundsvall, Halmstad och Kalmar kommer på visit till Gamla Ullevi. Den hemmaplan där vi endast släppt in 5 mål under den allsvenska säsongen och den hemmaplan där vi vann cupen-guld i maj. Såhär kan vi fortsätta i en timme, men alla vet redan. Vi har satt skräck i lagen som har haft eller kommer att ha vägarna förbi och anledningarna är många. Hemmaplan är någonting heligt, där spelare, ledare och supportrar bygger upp ett revir. Gamla Ullevi är inte bara vår hemmaarena utan också en plats där vi tillsammans, hela föreningen, har känt en större och större gemenskap i takt med stegen mot SM-guldet. Sådant ändrar på inte på, det bara är så.

Men varför lämna 30 000 guldtörstiga göteborgare utan biljett? Frågan ställs från många håll. Vart var alla guldtörstiga göteborgare i hemmamatcherna mot Falkenberg, Gävle, Örebro etc.? Matcher då guldet inte låg mitt framför oss, då säsongen fortfarande var vidöppen. Den tiden var det väldigt bekvämt att slå sig ned i soffan med en bärs och lite chips. Bara njuta av tillvaron helt enkelt. Så enkelt är det inte om man sedan vill ha en biljett till guldmatchen. Jag förstår överhuvudtaget inte hur folk kan påstå att Kalmar matchen borde spelas inför 43 000, när vi nu på måndag står inför en precis lika viktig match med endast 10 000 sålda. Var är ni som vill gå på guldmatchen. Var är ni nu?

Jag har själv säsongskort på KB och reser från Stockholm tur och retur när det vankas match. För mig kan Gamla Ullevi liknas vid meckas plats för muslimer, skulle de flytta sin vallfärd från Kaba till någon annan plats för att få in fler människor? Föga troligt. På gamla Ullevi byggs en gemenskap mellan alla inblandade. Kolla bara på spelarnas firande med klacken efteråt och Sebbans rusher till LS. Man skapar rutiner och goda vanor.

Jag har, precis som säkerligen många andra, vant mig vid hur Bobban och Co kliver upp på räcket innan matchstart, hur jag tillsammans med många andra vallfärdar till GU och småpratar lite i kön till klacken. Sittplats och LS folket känner förmodligen likadant. Vi kan börja med att sälja över 10 000 biljetter några veckor innan en viktig match, även om det är GIF Sundsvall. Sedan kan vi ta upp diskussionen om att flytta matchen. Om den nu behöver tas upp. För mig behöver vi inte ta upp diskussionen alls. Jag tycker att Gamla Ullevi ska var en arena där vi i framtiden kan se tillbaka på guldmatcher, inte en arena där vi har spelat hela säsongen men aldrig tagit guld på. Just nu ser jag ingen anledning till att rubba på alla rutiner som finns hos de som funnits där oavsett till förmån för de som nu ser guldet som en anledning att gå på match.

Man går inte på match enbart för att man vill se laget vinna guld, man går på match för att få laget att vinna guld. Jag tycker inte illa om er som väljer att sitta hemma och kolla, jag förstår er bara inte. Ni kanske ännu inte har förstått att stödet verkligen gör skillnad eller så ligger det helt enkelt inte i ert intresse. Jag själv känner en stolthet över att ha varit där och gjort vad jag kan. Jag reser även tur och retur för att det är förbannat roligt, testa själv. Du lär känna nya människor, ni kommer hoppa och sjunga tillsammans. Men som sagt, jag har inget emot er. Däremot, när ni som suttit hemma vill ha matchen flyttad till Ullevi dels för att ni också ska få plats men även för att det är större, vilket innebär ökade ekonomiska inkomster, har jag något emot. Ni förstår uppenbarligen inte känslan av att kliva in på Gamla Ullevi, både för oss som publik men även laget. Gjorde ni det skulle ni också känna som mig.

Låt oss nu avverka de sista matcherna på Gamla Ullevi inför fullsatta läktare och sluta upp tillsammans för Blåvitt. Låt oss återskapa känslan som fanns mot AIK, Peking och de andra slutsålda matcherna.

Det finns inget bättre än ett slutsålt Gamla Ullevi, Mi Casa, Mi Casa

/Adam Ungerth (@Adamungerthh)

1 kommentar:

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.