2014/12/28

Mats Gren, Jörgen Lennartsson och lite Ryssland

KRÖNIKA. Det är dags för mig att i skriftlig form sammanfatta Mats Grens första tid på Kamratgården, och mycket av det han hittills gjort har sänt ut tydliga signaler - inte i första hand genom ord, utan genom handling. Jag har varit inne på hur lugn jag blir av Mats Grens handlingar tidigare, och så är det fortfarande - han gör mig lugn och inger förtroende. Han framstår som någon som vet vad han gör.

Trots att IFK Göteborgs komfortzoner stretchats till oigenkännlighet den sista tiden så känns det som om Mats Gren, med hela organisationen IFK Göteborg bakom sig, menar allvar; Nu spänner vi musklerna och gör allt vi kan för att jaga ikapp och förbi Malmö FF.

Till skillnad från t.ex. Mikael Stahre (som jag visserligen personligen tyckte om som karaktär, men som jag är fullt medveten om tyvärr skapade sprickor i inte minst de blåvita supporterleden), som pratade mycket och som försökte sända signaler till klubbledning, kollegor, supportrar och spelare genom ord, så har vi nu en något mer lågmäld dalmas till sportchef som mer eller mindre tilldelar Jörgen Lennartsson en spelartrupp. Jörgen tvingas möta upp genom att säga saker som att "jag kommer formulera mitt lag och vårt spel utifrån den spelartrupp som finns att tillgå". Klipskt av Jörgen, och helt rätt agerat av Gren, som visar utifrån handlingar att han är chefen i sammanhanget, sportchefen.

Det har från och till pratats om Farnerud, Sobra, Gerzic m.fl utifrån perspektivet "Stahres värvningar". Idag är det inget snack. Värvningarna av idag är Mats Grens värvningar. Det är Gren som är chef. Sannolikt en bra chef som lyssnar till en kunnig underställd i form av Jörgen Lennartsson, för Lennartsson sitter inte minst på en hel del intressanta kontaktvägar. Inte minst kontaktvägar som leder till den ryska huvudstaden. Jag tror och hoppas att Jörgen och Mats har bra dialoger med flertalet intressanta namn i Moskva - och magkänslan säger mig att vi snart kommer få ett eller annat besked från ryskt håll. I en långsiktig plan och vision kan det vara mycket intressant att veta hur ett Moskva-proffs resonerar, inte bara inför 2015, utan låt säga inför en femårs-period.

Apropå Ryssland, så måste vi avhandla detta ämne när vi ändå är inne på ämnet. Ryssland utgör en mycket speciell nation dessa dagar. Moskva en än mer intressant stad (vilket inte minst jag och ett gäng blåvita kamrater fick uppleva i samband med en fantastisk fotbollsresa till Moskva för en tid sedan). Med ryska soldater och pansarvagnar i Ukraina, med ryska stridsflygplan i tveksamma aktioner kring Östersjön, med en rubel som sjunker i värde snabbare än  Magnus Eriksson gör och med en politisk ledare som får Kjetil Waehlers krigiska sidor att framstå som närmast mesiga så kan man nästan räkna ut att man som boende i Moskva dessa dagar sitter på nålar så gott som hela tiden. Speciellt som utlandsfödd.

Jag har läst och också signerat en del affärsavtal och nästan alla större avtal innehåller någon typ av Force Majeure-del, och utöver det en del som bestämmer vilken domstol/instans som avgör eventuella tvister i det av berörda parter underskrivna avtalet. Sannolikt borde även affärsavtal i fotbollsvärlden, under överinseende av skiljedomstolar godkända av FIFA och/eller UEFA, innehålla denna typ av delar. Frågan är hur en "krigsliknande händelse" definieras i dessa avtal, och vilken domstol som är satt att avgöra tvister i underskrivna avtal i fotbollsvärlden.

Jag har givetvis ingen aning om hur internationella fotbollskontrakt ser ut, men att de innehåller Force Majeure-delar är jag övertygad om. Frågan är om/när dessa delar åberopas, hur mycket det anses värt att åberopa dem för någon som i hjärtat vill lämna t.ex. Ryssland och vilken instans som avgör när Force Majeure-delen i så fall kan åberopas. Spännande, minst sagt. Invasionen av Ukraina ser i alla fall jag som en "krigsliknande händelse". Att få sin lön utbetalad i rubel just nu kan inte heller kännas helt lugnt (om man nu får det om man är proffs i Ryssland vill säga, och får man den utbetalad i t.ex. EURO så står nog många klubbar med väldigt höga risker idag), och kanske finns även en rysk recession/depression reglerad, men intressant vore att i så fall veta hur detta formuleras i kontrakt och avtal. Finns det någon som läser detta som har någon typ av prejudicerande fall från fotbollsvärlden att dela med sig av så vore detta intressant - inte minst för att jag är lite av en nörd inom de flesta områden, och vill lära mig mer om detta. Länka gärna i kommentarsfältet i så fall.

Nu tillbaka till Gren. Jag gillar Gren. Min magkänsla är bra, och jag tycker mig känna att framtiden ser ljus ut. Om det är min obotliga optimism jag känner av ska jag låta vara osagt, men jag tycker mig se att vi har något bra på gång. Mycket är nu upp till oss. Jag tror att om vi bara vågar ta steget ut i den av Mats Gren utstretchade komfortzonen så finns det oerhört mycket roligt vi kan komma att få uppleva tillsammans under 2015.

Vi borde som andra, här icke nämnda, supporterskaror i Sverige sluter upp bakom sina lag, med det underlag av supportrar vi har, kunna sluta upp bakom Mats Gren, Jörgen Lennartsson och spelarna, och gemensamt ro det där efterlängtade guldet i hamn. En sak är dock säker; Mats, Jörgen och spelarna kan inte göra det utan oss. Mot 2015!