2014/12/09

Mats Gren inger förtroende och skapar delaktighet

KRÖNIKA. Det börjar gå inflation i mina texter. Men det får ni leva med. Jag kunde inte låta bli denna gång. Detta är ingen lång och utsvävande analys, men det är ett resultat av vad som sker när en man i 50-årsåldern ser ut att vända sig till mig, och prata till mig om mitt favoritlag och klubben jag supportar, på ett sätt som gör mig lugn och tillfreds. För det var precis så jag kände mig när jag sett och hört intervjun med Mats Gren. Lugn och tillfreds.

"Rakt på: Mats Gren om den sportsliga strategin" har man döpt det elva minuter långa klippet till. Inga intervju-röster hörs. Det är snyggt ljussatt, klippt och producerat (på detta är vi absolut bäst i Sverige - snyggt jobbat alla inblandade!) och budskapet får min puls att sjunka. Budskapet gör mig lugn. Det känns som om Mats Gren sitter där och säger att; -"Ta det lugnt, vi har kontroll på det här. Vi ska ta hand om IFK Göteborg nu. Ta det lugnt."

Jag må vara lättlurad,  eller möjligen godtrogen, men detta räcker för mig. En känsla av att en stabil människa ytterst har ansvaret för det sportsliga i IFK Göteborg infinner sig. Det är vid närmare eftertanke längesedan det kändes så. Det har varit turbulent. Trots en tre-årsperiod i en svagt positiv trend när det kommer till de sportsliga resultaten så har det känts som om alla har jagat något.

Håkan Mild jagade spelare, till och med när det inte behövdes och så till den milda grad att vi ett tag stod där med allsvenskans bredaste mittfält. Stahre jagade kryss och kämpapoäng. Robin Söder jagade formen. Marknadsgänget jagade biljettköpare. Polisen jagade supportrar. Supportrar jagade guldet.

I jakten finner man ingen ro. Det är efter jakten, när jakten är avslutad, man finner ro. Antingen har man nått målet då, eller så har man bara insett att man inte alltid vinner på att jaga. Man kan låta sig jagas också.

Det är vad jag tycker att Mats Gren gör nu. Han låter de andra jaga lite. Med ett lugn som får Nalle Puh att framstå som hetsig i jämförelse, sitter han där i mörkret, med en mikrofon under näsan och talar till mig; -"Ta det lugnt. Vi löser detta...".

Detta kan få en provocerande effekt i andra läger. Motståndare och konkurrenter undrar givetvis vilken av alla hemvändare Mats Gren har lyckats linda runt sitt finger, och varför Mats är så lugn. Han talar på ett sätt som alla förstår. Han har koll på läget.

Jag tycker också att Mats inkluderar oss supportrar på ett sätt som i alla fall tilltalar mig. Utan att bädda in något i hemlighetsfulla gåtor berättar han rakt ut om hur han ser på fotboll, på IFK Göteborg och om värvningar som inom kort väntas bli klara. Jag är inte ens nyfiken på vem av Wernbloom eller Kim Källström han har på kroken. Jag behöver inte jaga det namnet. Jag kan ta det lugnt och låta de andra jaga lite.

Han berättar om ungdomsakademin och om hur han vill se samspelet med Jörgen att fungera. Hans dalmål har en lugnande effekt.

Möjligen slår Mats Gren in öppna dörrar, men faktum är att även jag tycker att det är bättre att göra det på ett sätt som lugnar, inkluderar och på sikt enar blåvita skaror, än att gång på gång jaga något hela vägen in i bärande väggar. Ta det lugnt, Mats Gren löser det här.

Har ni inte sett och hört intervjun så rekommenderas den starkt. Här kan ni se intervjun i sin helhet: