2013/10/20

I dag måste vi tro

Guldchanser. När Djurgården fick sin feldömda straff slutade jag bry mig. SM-guldet var borta. Ridå. Hejdå. Sedan satte jag ändå igång en fulstream för att se om Häcken kunde hota Malmö. Det kunde dem och jag började räkna. 

Det kändes redan innan matchen mot Djurgården som att folk hade gett upp, som att vi inte hade någon tro på det. I ärlighetens namn kändes det även som om spelarna på plan hade blivit smittade. Det var ingen bra match, det var inget guldlag som spelade match på nya söderstadion. Men det kom att visa sig att Malmö var ännu längre ifrån den stabiliteten som man nästan kan kräva av ett ledarlag i en slutfas av säsongen. Men det handlar just om det. Att allsvenskan, som så många gånger sagts, inte är en liga med givna resultat. Där Helsingborg kan spela oavgjort mot Syrianska hemma. 

Malmö är ett kaxigt lag. Det är ett ungt lag. Kanske skapar denna kombinationen darr på mållinjen som ändå ger oss den chansen vi egentligen borde ha spelat bort vid det här laget. För det finns ingen i Malmö som tror någonting annat än på guld och på löpsedeln hos kvällsposten redan innan förra omgången kunde man läsa "Nu är guldet ert". 
För att vi ska ha en chans mot guldet så krävs det naturligtvis väldigt mycket. Vi behöver vinna tre matcher medan Malmö behöver tappa minst fyra poäng. Men kollar man på deras två senaste matcher så ser man en dalande form som kanske beror på nervositet. Inget av nedanstående resultat är orealistiska, även fast de tillsammans naturligtvis är ingår i vårt önsketänkande. 

Dagens omgång blir naturligtvis den avgörande. Vi behöver sätta några baljor på Öster samtidigt som Malmö direkt efteråt behöver tappa poäng hemma mot BP. Men då, ja då ser det faktiskt ganska realistiskt ut igen. Och Malmö har haft svårare mot lagen i den nedre delen av tabellen än de i övre. Så här tar vi guldet och då behöver inte ens Elfsborg slå Malmö i nästa omgång: 

IFK Göteborg- Öster 4-0
Malmö- BP 1-1
Mjällby- IFK Göteborg 1-2
Elfsborg- Malmö 1-1
IFK Göteborg- Norrköping 2-0

Malmö FF- Syrianska 2-0