2014/06/23

Q1 - Hur svårt kan det va?

EUROPATANKAR.
För den som mot förmodan missat det så har matcherna i Q1 samt Q2 av Europaleague-kvalet lottats idag. För IFK Göteborgs del inleder vi med att möta laget CS Fola Esch (eller Fola som det kallas i folkmun) hemma på Gamla Ullevi den tredje Juli, för att sedan åka på returmöte en vecka senare i Esch-sur-Alzette.

När kamraterna från norr kommer på besök bör vi inte bli chockade om Luxarna(?!) vill visa sig från sin bästa sida och låta matchen spelas på Nationalarenan "Stade Josy Barthel", då denna tar hela 8000 besökare, ist för Folas hemma-arena som stoltserar med 3900 platser.

Kraftigt fet Nationalarena. Gräs. Den har gräs!

Med tanke på att det här är ett lag som Ellos slog ut i Q1 2011 (1-1, 4-0) så känns det inte som att det skall vara några konstigheter att ta sig vidare. Trots det är det viktigt att inte underskatta motståndet utan att ta det här på allvar.. Att åka ner till Luxemburg med ett kryss i ryggen (kryss är något ganska vanligt när IFK spelar nuförtiden) skulle kännas allt annat än bra. Inställningen att det bara är att “spela hem matchen” kan vara förödande. Under viktiga matcher kan även “enkla lag” höja sig, vilket gruppspelen i årets VM-upplaga är ett färskt exempel på.

, vad finns då att säga om Fola Esch? Efter att ha surfat runt på wikipedia och lite obskyra fan-sidor och tolkat google translate har jag fått följande bild: Det finns tre spelare att hålla koll på. Bensi Stefano, Hadji Samir och Julien Hornuss, som alla gjorde 12 mål var och delade skytteligans femteplats i BGL Ligue. Något som hjälpte klubben att nå en andraplats i tabellen, endast tre poäng efter F91 Dudelange som tog hem titeln. Bensi Stefano kom till Fola 2013, från just Dudelange, som får räknas som den stora favoriten i BGL Ligue. Fola har dock blivit en uppstickare som varit med i toppen tre säsonger av de senaste fyra.

Man skall dock inte stirra sig blind på tabeller. På UEFA Club Ranking ligger Fola på plats 382, IFK ligger 143 platser högre, en lista där Elfsborg och andra sidan ligger på plats 150, men ni förstår poängen!

Här under hade jag tänkt skriva det jag fått fram om Ungerska Gyori ETO FC, men ångrade mig. Det gäller att ta en sak i taget, och vi börjar som sagt med Fola Esch.

PS. Det tar cirka 15 timmar med bil till Luxemburg.