"Fotboll är politik, som allt annat i samhället", säger Bill.
"Blanda inte in politik i fotbollen", säger Bull.
I går stängdes Ali Karimi, Mehdi Mahdavikia, Hosein Ka'abi och Vahid Hashemian av från Irans landslag på livstid. De hade nämligen valt sida i dispyten i Iran, de ansåg att fotbollen precis som de flesta andra områden i samhället borde ha utrymme för politiska manifestationer.
Det ansåg föga förvånande inte Irans fotbollsförbund.
En Sverigeiransk polare introducerade i början av 2000-talet den iransk fotboll för mig. Trots ett rätt omfattande fotbollsnörderi sedan barnsben får jag ärligt erkänna att Iran var en svart fläck i min kunskapsbank. Eftersom jag har rötter i USA blev mitt intresse för den persiska fotbollen extra stort när ärkefienderna Iran och USA möttes för första gången i ett fotbolls-VM. Den gången var det i Frankrike 1998, då Iran vann med 2-1 efter mål av Estili och Mahdavikia. Men i dag minns ingen själva matchen utan det för och efterspel som präglades av idrottens försoning. Spelare tog varandra i hand, poserade för bilder tillsammans och blev en symbol för att idrotten kan påverka realpolitiken.
Så hör jag "Jag tycker inte att idrott är politik?". Nehe, men låt oss i så fall kika på ett par konkreta exempel. Så kanske vi till en början kan konstatera att idrott är politik, vare sig vi vill det eller ej.
I princip hela den svenska idrottsrörelsen är uppbyggd enligt ett demokratiskt medlemssystem. Föreningar är inte större, eller för den delen mindre, än sina medlemmars aktiva engagemang och bästa vilja. Alla som är medlemmar i en idrottsförening vet hur dess styrelser och ordföranden väljs. Hur ett demokratiskt valsystem är nav för den organisatoriska makten i idrottsföreningen och inom idrottsrörelsen i stort. Så här är det naturligtvis inte på alla platser i världen, men så har vi det i alla fall i Sverige. Här bygger vår idrott på en föreningsdemokrati - en modell som är näst intill identisk med den liberala demokrati som utgör samhällssystemet i vår nation.
På myntets andra sida har vi pamparna. De som "äger idrotten" och ofta styr den med järnhand. Här finns exempelvis förre politikerpampen Thaksin Shinawatra och nuvarande slemgubben Silvio Berlusconi. Den förstnämnda ägde Manchester City och den senare är nuvarande ägare av storlaget AC Milan. Dessa politiker har gett sig in på fotbollens arena och förvandlat fotbollslag till privata reklampelare, till hobbyverksamheter deluxe som ska ge goodwill från medborgarna. Här lägger den professionella politiken sig i idrotten på de mest bisarra vis. Exempelvis förbjöds den mest vänsterpräglade supporterorganisationen på AC Milans läktare efter motsättningar med president Berlusconi.
Som tredje exempel lyfter jag smått ovilligt fram det mest klichéartade som förekommer i den här debatten. De politiska supportrarna. SS Lazio har sedan länge varit världskänt för att deras ultrasgruppering Irriducibili öppet visat sina nazist- och fascitsympatier. På andra änden av den politiska skalan finner vi ett lag som Livorno, där majoriteten av supportrarna har Maxist-Leninitiska sympatier. De finns där och de uttrycker sina politiska ståndpunkter med banderoller eller sånger. Vad du eller jag än tycker.
Politik har även präglat sporten på ett mer konkret sätt. De Olympiska Spelen 1980 bojkottades av USA och dess allierade som en protest mot Sovjerunionens invasion av Afghanistan. Som svar hämndbojkottade stora delar av Östblocket spelen fyra år senare. De gick i Los Angeles. Redan 1936, när Hitler-Tyskalnd arrangerade OS i Berlin utnyttjades spelen i tredje rikets propagandasyften.
Så sent som förra året förekom en intensiv debatt kring om svenska idrottare borde bojkottat spelen i Peking, i protest mot att mänskliga rättigheter kränks i Kina. Åter igen, politiken förekommer ständigt och jämt inom idrotten, frågan är bara hur omfattande dess inblandning är för tillfället.
Det världspolitiska läget verkar avgöra. Jag skulle kunna fortsätta att lista exempel i flera dygn. Vem minns inte Black Panthers-nävarna på prispallen i Mexico-OS, spelarprotesterna mot nedläggningar av fabriker och varvsindustrin i Sverige på 1970-talet, aktivisters försök att stoppa tennismatchen mot Rhodesia 1968 och reprisen där vänsteraktivister nyligen ville stoppa en ny tennismatchmot Israel?
Nu håller stora delar av världen andan inför vad som sker i Iran. Olika samhällsgrupper har hamnat i skarp konflikt med varann och jag ska inte ens låtsas sitta på någon lösning eller moralisk insikt i den här avancerade situationen. Det tycker jag där emot att spelarna i Irans fotbollslandslag bör ha sin fulla rätt till. Som medborgare i landet ska de naturligtvis ha möjligheten att välja sida och uttrycka detta val på ett smakfullt men ändå givande vis. Det kanske är en naiv åsikt från min sida kring en geopolitisk konflikt som har en svårtolkad och komplex dynamik. Men just därför blir det så kusligt för mig att höra att somliga svenskar nu försvarar den iranska regeringens, eller fotbollsförbundets om man så vill, beslut att stänga av kvartetten Ali Karimi, Mehdi Mahdavikia, Hosein Ka'abi och Vahid Hashemian från landslagsspel. På livstid.
Det är ett hyckleri att nationer i storpolitiska sammanhang skall kunna utnyttja idrotten i sina egna strategiska maktspel, men inte ha tolerans nog att acceptera det faktum att idrottsutövarna själva ska gå i samma utstakade fotspår. Jag minns hur en mina barndomsidoler, IFK Göteborgs ytterback Ruben Svensson vägrade 1978 att spela fotbolls-VM i Argentina på grund av att landet var en diktatur. Han symboliserar för mig styrkan i idrotten, där enskilda individer ingår i ett kollektiv som samlat drar åt ett håll, men samtidigt tillåter ett nödvändigt utrymme för indiviens egna tankar och åsikter.
Precis som när vi röstar på ordföranden i lokala simklubben eller ridföreningen. Vi får uttrycka vår åsikt genom att lägga vår röst och argumentera för den, även om majoriteten i föreningen inte nödvändigtvis delar den åsikten. I Iran finns inte det handlingsutrymmet. Därför stänger nu Irans fotbollsförbund av fyra personer som hade mage att tycka något som inte passade sig. Fyra personer som dessutom hade mod att gå mot det tabu som säger att "idrott inte är politik".
Idrott är politik vare sig vi vill eller inte. Det tror jag de flesta känner på sig innerst inne. Sedan kan vi absolut tycka att de politiska utspelen, de politiska supportrarna, de storpolitiska maktspelen och de poltiska inslagen generellt bör hållas till ett minimum. Jag har största förståelse för dem som inte vill att politiken skall påverka idrotten i större utsträckning än absolut nödvändigt. Men för att ens ta den diskussionen på ett seriöst sätt så måste vi komma överens om att idrotten i dagsläget är en av de mest politiserade samhällsfunktionerna vi har. Idrottens "fulkultur" kan just nu kategoriseras som ett mer politiserat område än "finkulturen", som traditionellt varit ett uttryckssätt starkt kopplat till politik.
I Sverige hade inte Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Sebastian Larsson och Anderas Isaksson stängts av om de bar armband som visade stöd för en politisk fråga. Det är möjligt att svenska folket hade "rasat" via kvällstidningarna, men spelarna skulle komma undan med en verbal reprimand. Här är det väldigt lätt att tala om för sina vänner att "politik inte hör hemma i idrotten", för vi vet samtidigt att det samhälle vi lever i ger utrymme till en öppen debatt och att vi har en väl preserverad yttrandefrihet. I de samhällen där dessa demokratiska funktioner saknas, så är fotbollen och idrotten en perfekt arena för politiska utspel.
Även om vi inte gillar att idrott är politik, så är politiken alltid sugen på att genomsyra idrotten. Glöm inte det när du inleder tanken att avstängningen mot de fyra iranierna var korrekt. Det är en lyx att få uttrycka sin åsikt utan att riskera brutala sanktioner från någon överhet. Vi borde uppmuntra de krafter som vill ta efter vår demokratiska lyx och inte stötta de bakåtsträvare som vill begränsa den.
Men visst, om det viktigaste för dig är att idrotten skall kännas som en arena helt separat från politiken, oavsett om den är det eller ej, då förstår jag dig. I så fall är det helt rätt att stänga av de iranska landslagsmännen på livstid. Fotbollen får ju inte besudlas av politiska utspel på detta vis. Men i så fall blundar du nog rätt kraftigt för både idrottens historia och dess samtida verklighet.
Men det kanske känns enklare att blunda än att faktiskt hantera verkligheten?
Artikeln har även publicerats på Newsmill.
kan inte annat än hålla med. om vartenda ord!
SvaraRaderaGääääsp!
SvaraRaderaLite långt men visst har du en rätt.
SvaraRaderajävligt jävligt bra krönika.
SvaraRadera"lite långt"... damp eller?
SvaraRaderamåste hålla med föregående talare, riktigt bra text med flera tankvärda poänger.
Lite långt. Ursäkta att jag skrev detta men i dessa twitter och facebook tider blir man ju lite stressad av långa texter. Nej allvarligt talat så fattade jag vart han ville komma efter halva texten men det kanske bara är jag som är ovanligt påläst på idrottshistoria.
SvaraRaderaZzzzz...snark
SvaraRaderaKan vi inte endast hålla oss till IFK? Snälla.
Hellre läst om en dag med Rehn.
bla bla bla
SvaraRaderaspela fotboll istället :P
Härlig krönika som jag håller med om!
SvaraRaderaBra sagt, men en sak!!
SvaraRaderaINGEN (förutom möjligtvis en indianminoritet) har rötter i USA. USA är ett land helt byggt av invandrare. Sorry, men det är sant.
Carlito sa men människan kommer väl från Afrika? Eller det kanske bara är vi Europeer? Iaf så man kan inte ha rötter från nåt annat ställe än Afrika om man är Europe då? Lite långsökt va?
SvaraRaderaBra krönika.. Gäspa åt en sån här fråga känns jävligt löljligt.
SvaraRaderaÄr så trött på det ständiga tjafset om att idrott och politik inte skulle höra ihop.
SvaraRaderaIdrott är definitivt politik.
Bra skrivet.
Skönt att se en riktig krönika på baraben istället för VV's lilla picnic.
SvaraRaderaGudomligt inlägg.
Slut hoppat på Gamla Ullevi, enligt alla tidningar idag... SKANDAL... Man bygger nya arena så får man inte hoppa, grrrr.. Ståplats görs om till sitt plats ..
SvaraRaderaSnälla skriv en artikel nu för detta kan vi FAN inte acceptera alltså!?!?
Bra skrivet. Dock så verkar spelarna inte alls vara avstängda, de har i alla fall inte fått reda på det. Det gäller att sålla duktigt i infon ut från Iran just nu.
SvaraRaderaRiktigt bra krönika, håller med i allt. Idrotten är politik per definition och det fina är att idrotten allt som oftast politik i dess härligaste form.
SvaraRaderaI exemplet fotboll har man i grund och botten två lag som i 90 minuter är varandras raka motsatser. En definition av hat skulle kunna bygga på motsättningen mellan två lag under en fotbollsmatch då man endast existerar för att besegra den andre. Och man gör det samtidigt som man, i de flesta fall, inser att utan det andra laget hade de nästa 90 minutrarna varit lika tråkiga som meningslösa. Man kan nog definera respekt utifrån det.
Hade respekt och "hat" i övrig politik kunnat ta efter idrotten hade världen varit en mycket vacker plats. Och det är ju det som är det fantastiska: ibland läcker idrotten. Typ när USA och Iran möttes i Frankrike-VM. Typ när blåvita hjältar vägrar spela i Argentina.
Att agera genom idrotten är ett av de största politiska vapnen som finns, varesig det är förbrödrande eller avståndstagande. Varför förvägra utnyttjandet av det?
Ni inte har bott i Iran!
SvaraRaderaIran är bra land. Inte stänga av spelare. Aftonbladet ljuger.
Ni skriva strunt!
Ni har Lagerbäck. Vi har Khomenei!
Gääääääsp! Politik är så jävla tråkigt! Skriv om Blåvitt eller ta semester om du inte har nåt Blåvitt att skriva om.
SvaraRaderaInte den bästa av dina krönikor rent skriftligt, men budskapet är bra och borde vara självklart.
SvaraRaderaTack.
"Ni inte har bott i Iran!
SvaraRaderaIran är bra land. Inte stänga av spelare. Aftonbladet ljuger.
Ni skriva strunt!
Ni har Lagerbäck. Vi har Khomenei!"
Uppenbarligen är det en unge som tycker han är cool som skrivit det, men samtidigt måste man ju säga att den åsikten är förvånansvärt vanlig.
Vad gäller själva krönikan så är politik och fotboll inget nytt. Vill minnas att barca matcherna under Francos tid var väldigt politiska, speciellt mötena med Real Madrid.
Inte för att jag inte uppskattar de vanliga blåvitt krönikorna, tvärtom.. det är ju givetvis i grund och botten därför jag går in här.
SvaraRaderaMen det va jävligt gött att få läsa något riktigt seriöst.
För det som hände/händer är något som berör hela fotbollsvärlden... nej, hela världen.
Skitbra skrivet, och ni som bara hetsar om "bara blåvittsnack" hela tiden, bryr ni er alls om något annat utöver ifk? Har ni funderat över att blåvitt spelar fotboll, att fotboll är en idrott och att således allt som rör idrott angår blåvitt i viss mån? Damp-barn som inte orkar koncentrera sig mer än 2-3 stycken text kan gå å lägga sig..
SvaraRaderahata livorno
SvaraRaderaHåller givetvis med dig om att politiken påverkar i stort sett allting i samhället, men det faktum att politiken är sugen på att genomsyra fotbollen är inte per definition någonting som gör att det är någonting som vi måste acceptera, på samma sätt som att i alla fall de flesta av oss vägrar att acceptera att våldsbenägna "idrottsintresserade" personer ansluter sig till firmor för att få fajtas i idrottens namn.
SvaraRaderaSom jag ser det, så symboliserar idrotten generellt och fotbollen specifikt något rent, där det inte spelar någon roll vilken politisk åskådning man har - oavsett om man spelar själv eller står på läktaren som supporter, så spelar det (i alla fall i min värld) ingen roll om man sympatiserar med sossar, svarta pantrar eller talibaner...
Att stänga av de iranska fotbollsspelarna på livstid är ju givetvis helt bisarrt, men ingen kommer någonsin att kunna få mig att tycka att fotboll och politik hör ihop. Om detta innebär att jag kommer att kategoriseras som en person utan verklighetsförankring, så bjuder jag på det...
Så du minns Black Panthers-nävarna i Mexiko-OS [jo, Mexiko stavas med k]?
SvaraRaderaBra ihågkommet av en som är född på 80-talet.