FÖRENINGEN. I dag kom IFK Göteborgs verksamhetsberättelse för 2008. Bland "höjdpunkterna" i dokumentet över förra årets verksamhet kan vi notera följande:
Publikintäkterna minskar. 2007 låg de på 19.6 och sjönk till 16.7 miljoner under 2008. Minskningen ligger på 2,9 miljoner kronor, en förhållandevis låg minskning trots ett rätt stort publikt tapp mellan dessa två år. Orsaken till detta är att IFK Göteborg överskattade hur mycket publik som skulle komma under 2008, vilket stärks av att vi hade två extra hemmamatcher till 2008, då antal lag i Allsvenskan utökades. Dock lär den här siffran åter höjas till säsongen 2009 tack vare flytten till nya Gamla Ullevi, hur mycket återstår att se.
Föreningen gör ett underskott på 4,8 miljoner kronor. Underskottet kan sägas bestå till största del av minskade tv-pengar och publikbortfallet, jämfört med guldåret 2007. Dock skall tilläggas att det ej är godkänt att gå nästan fem miljoner minus på driften, oavsett publikminskningen. Samtidigt är underskottet absolut ingen katastrof, det egna kapitalet uppgår fortfarande till nästan 21 miljoner kronor - tack vare försäljningen av Marcus Berg.
En seger mot Basel hade dessutom förändrat förutsättningarna för föreningen under året 2008. Vår kampanj i Europa kostar självfallet pengar och måste så får göra, att avancera till Champions League är ett självklart mål för en Europasatsande förening som IFK Göteborg. Därför kan driftsunderskott under säsonger som 2008 enklare motiveras, men ej lyckade Europakampanjer bli i längden en smärtfull resa för föreningens ekonomi.
Medlemsantalet för 2008 stannade på 5 535, drygt halvvägs till det inofficiella mål som satts upp om att bli störst i svensk fotboll på det området. Av dessa var 280 medlemmar så kallade ständiga medlemmar. Koncernen hade 48 anställda och 90 procent av dessa var män. Exakt samma siffror som för 2007, dock sjönk löneutbetalningarna med nära tre miljoner kronor. Troligtvis som resultat av minskade segerbonusar och liknande. Här kan det väl ifrågasättas varför organisationen inte växte som resultat av guldåret 2007? Speciellt med tanke på att föreningen gör ett driftsunderskott på nästan fem miljoner kronor efterföljande år.
Där ser man
SvaraRaderafem mille minus är ju inte speciellt bra på driften, även om jag befarade ännu värre röda siffror...
SvaraRaderaAlla anställda? Innebär detta även a-laget? De är ju avlönade av föreningen.
SvaraRaderaBeslutet att inte värva Martin Ericsson känns bättre för varje dag som går. Både sprotligt och ekonomiskt.
SvaraRaderaJa det är dags att de börjar "leverera" på kansliet. Man kan ju inte öka antalet anställda utan att öka intäkterna. Det är lågkonjuktur nu..sparka!
SvaraRaderaPust, jag trodde att det skulle vara bra mycket värre...
SvaraRaderasälj bjärs
SvaraRaderaMed tanke på att vi inte sålde en enda spelare och spelade på Ullevi hela säsongen känns det rätt ok ändå. Nedgången i sponsorsintäkter förvånar lite, för de hade väl gått ner från året innan 2007 också och kontrakten borde väl vara på så lång tid att finanskrisen inte kan vara orsaken. Det borde väl vara lockande att sponsra svenska mästarna?
SvaraRaderaklockren summering. frågan varför vi inte nyanställer och utökar på främst marknadssidan när vi gör jättevinst 2008 och har tagit sm-guld är berättigad. för mig är det ofattbart.
SvaraRadera@ Anonym 2/3/09 18:25
SvaraRaderaSponsorintäkterna i IFK ökade med ca 3,5 miljon.
Sämst av göteborgslagen i allsvenskan?
SvaraRaderaReflektioner:
SvaraRadera1) Jag konstaterar att IFK:s styrelse ser gubbig ut. Vad det nu kan betyda. Ingenting kanske?
2) IFK har gjort en relativt omfattande investering om ~3 mille som ligger under maskiner och inventarier. Vet inte om detta avser den där nya träningsanläggningen med konstgräs och elljus som de nämner, men i vilket fall förklarar detta över halva det negativa resultatet samt den större delen av det negativa kassaflödet. Positivt är alltså att kostnaden inte härstammar från exempelvis ökade matchkostnader utan en investering, vilket förhoppningsvis ger klubben någonting av värde i framtiden.
3) Fotbollsakademin har gått back ca 6 mille netto. Förra året var det lika illa. Man kan fundera över vad den får kosta egentligen? Vilka framtida inkomster kommer den skapa? Ska IFK bedriva skolverksamhet? Skall ett gymnasium skapas om ett år när ungdomarna slutar 9:an? Personligen ställer jag mig ytterst tvekande till hela satsningen.
Akademin bygger på en fin tanke - att IFK blir självförsörjande på talanger mm. Man kan jämföra den med ett läkemedelsföretags satsningar på forskning. Det kostar en massa pengar och de flesta försök resulterar aldrig i ett framgångsrikt patent, utan bara i dyra, nerlagda projekt.
Men de få gångerna en idé når hela vägen fram till butikshyllorna, ja då kan företaget leva på intäkterna en lång tid framöver.
Problemet i min lilla analogi är att ett läkemedelsföretag knappast kan "outsourca" all sin forskning till andra företag och endast plocka de godaste frukterna från trädet, eftersom de andra forskarföretagen i så fall hade lanserat produkten själva alternativt förvärvas för extremt dyra pengar. Men i IFK Göteborgs situation är just detta möjligt! Vi har många klubbar i närområdet som talangerna kan utvecklas inom, och goda möjligheter att värva de intressantaste spelarna i ung ålder till våra utvecklingslag. Detta kostar ytterst lite och plötsligt skulle vi ha 6 mille om året att lägga på ett starkare stöd till u-laget, eller en större värvning av någon ung spelare i 10-12 miljonersklassen vartannat år, som man sedan förhoppningsvis säljer vidare för 20+ miljoner till Holland.
Hur motiverar ni själva akademin ur ett ekonomiskt perspektiv? Kommer vi någonsin lyckas snappa upp en "Beckham" från Kortedala som 7-åring?
PS. Om någon undrar så är en fastighetsinteckning samma sak som en pantsättning. IFK har alltså fått ett banklån där villkoret var att föreningen skulle pantsätta Kamratgården upp till 7,5 miljoner kr. Eftersom IFK idag inte ser ut att ha några svårigheter med att klara av att betala ränta och amorteringar på lånet kommer fastighetsinteckningen med största sannolikhet aldrig behövas infrias. Gubbarna kan med andra ord fortsätta spela kort och fisa i Kamratgården och med försäkran veta att den finns där imorgon med.
Problemet med att "outsourca" är at företagen kan sälja den framforskade produkter till andra stora företag.
SvaraRaderaMkt bra reflektioner Ludwig James.. Många frågor där som iaf fångar mitt intresse.. Hur tänker egentligen IFK med sin satsning på Änglagården?? Personligen älskar jag tanken att ha så många egna spelare i A-laget som möjligt...men vad får det kosta?? Sen undrar jag lite hur det kan vara så att underskottet kan bero på minskade TV-intäkter under 08?? Jag tycker IFKs matcher sändes på 4an nästan hela tiden... eller iallafall fler gånger än de gjorde under guldåret 07. Jag får inte det resonemanget att gå ihop.
SvaraRaderaåh änglarna
SvaraRaderabra spelare ska ha betalt men dom behöver väl knappast fantasisummor?
kolla priserna på frank dandy på unzip.se
Ludwig James:
SvaraRaderaVäldigt intressant resonemang. Jag kan också ställa mig frågande kring att satsa sådana summor i för tidig ålder. Jag tror att övervägande delen av framtida A-lags spelare fortsatt kommer att komma från Husqvarna, Varberg, Stenungsund, Frölunda etc. Och då kommer de först när det är dags att börja gymnasiet.
Rent finansiellt så kanske Akademin är negativt just nu men jag tror att detta är framtiden för oss. Dock så måste detta projekt bli mer professionellt samt att man måste försöka hålla ner kostnaderna. Något jag stör mig på är att ungdomarna i Änglaskolan springer omkring i gajs, öjs och qviding tröjor...tror ni att det skulle vara möjligt att springa runt i Everton tröja i Liverpools akademi. Skärpning! Ni spelar i Blåvitts regi, då skall ALLA ha tröjor, träningskläder m.m från IFK-detta kan finansieras med hjälp av skolpengen eller att killarna/tjejerna betalar detta själva.
SvaraRaderaFör övrigt så är det bara att inse att vi måste sälja spelare för att göra ett bra resultat. Idag lever vi över våra tillgångar och är för dåliga när det gäller merchandise samt kringförsäljning. Känns som om vi sitter i knät på Adidas men inget spännande händer...
/Steff
Jag hade förväntat mig en större förlust så jag är positivt överraskad. Det som kommer kunna göra att vi inte går back på driften är ett betydligt bättre avtal med arenaägaren, våra år på Ullevi har uppenbarligen varit med ett pissdåligt avtal. Antar att vi inte var i något bra förhandlingsläge då vi inte hade någon stans att ta vägen men det ska bli förbannat skönt när mer folk faktiskt innebär mycket mer i kassan. Det skulle vara roligt att höra hur det har gått på marknadssidan när det gäller att sälja in sig till framtida sponsorer i och med den nya arenan, jag hoppas och tror att vi kan öka intäkterna ganska så markant under året.
SvaraRaderaanonym 20:00 - Det stämmer, men här har ju IFK skapat sig ett mycket gott rykte som en klubb där unga spelare får chansen att på ett tidigt stadium spela A-lagsfotboll. Vi är uppenbarligen attraktiva när unga spelare funderar över vart de vill gå.
SvaraRaderaJag tror att Ludwig James menar att ett alternativ till akademin hade varit att istället bli ännu bättre på att suga upp unga talanger, speciellt från Göteborgsregionen, och med ökade ekonomiska resurser tagna från akademin, ge U-laget ännu bättre förutsättningar att lyckas i Göteborg.
Exempelvis kunde pengar läggas på att knyta till utöka scoutingverksamheten, knyta till oss ett större antal spelare, ge spelarna något attraktivare lärlingskontrakt, studiebesök hos andra europeiska klubbar, träningsläger utomlands etc etc.
Från:http://osynligahanden.blogspot.com/ (Bajen relaterad blogg)
SvaraRaderaden 2 mars 2009
IFK Göteborg minus 4.8 miljoner men balansräkningen håller
Den förväntat svaga rapportsäsongen fortsätter.
IFK Göteborg redovisar rött 2008. Klubben gör en förlust på 4.8 miljoner före skatt, egentligen inga konstigheter i en marknad som under hela 2000 talet envisats med att konsekvent redovisa ett driftunderskott.
Blåvitts balansräkning är dock fortsatt stabil och med en balanslikviditet som minskar endast marginellt, från 1.30 - 2007 till 1.23 - 2008.
Posten kassa & bank: 17 miljoner.
Det finns dessutom lite dolda värden som idag inte syns i balansräkningen. Klubben befinner sig i ett mycket starkt momentum vad gäller processen i sin talangutveckling med många prospects en bra bit på väg upp i karriären och där egentligen endast Mathias Bjärsmyrs vars kontraktssituation inte är maximerande för IFK. Klubben mår därför i mina ögon bra i jämförelse med många av sina konkurrenter och ges goda förutsättningar att klara sig vinnande ur lågkonjunkturen.
************************
Trots ett stort tapp vad gäller publiksiffrorna och därmed minskade publikintäkter ökade klubbens löpande intäkter med 3 miljoner, från 71miljoner till 74. Mycket tack vare en ökning av marknadsintäkterna på ca 4 miljoner men även tack vare att klubben spelade kval till Champions League. Jag finner det sannolikt att IFK Göteborg under 2008 tagit marknadsandelar på den allsvenska marknaden, mycket tack vare de extra intäkterna från kvalspelet i Europa.
************************
Personalkostnaderna minskade med hela 15 miljoner vilket kan förklaras av den sign-on bonus till Tobias Hysén som kostnadsfördes i sin helhet bokslutsåret 2007. Under 2008 lös de profilstarka nyförvärven med sin frånvaro. Personalkostnaderna landade på 39 miljoner (54m 2007). Löner/omsättning ratio landade på 52%.
Övriga kostnader relativt jämförbara med föregående år. Matchkostnaderna har ökat men det kan förklaras genom två fler allsvenska hemmamatcher samt kvalmatcherna i Europa.
************************
Klubben sålde under året spelare för 4.3 miljoner med en nettointäkt på 2 miljoner. Samtidigt förvärvades kontrakt från andra klubbar för 4.3 miljoner vilket i enighet med SvFF:s redovisningsrekommendationer inte kostnadsförs i sin helhet, utan aktivieras som en immateriell anläggningstillgång och skrivs av över kontraktstiden.
*************************
Att resultatet rasat från +21m 2007 till -4.5m 2008 beror på att klubben 2007 sålde spelare för ca 35 miljoner men även sålde rätten till framtida kassaflöden i den befintliga spelarportföljen för 11.9m. Det betyder att klubbens intjäning från spelartransfers going forward till viss del reduceras då en del av framtida kassaflöden från spelartransfers ska tillfalla riskkapitalprojeketet IFK Göteborg AB.
*************************
Precis som i fallet Malmö FF ska det bli intressant att se hur den nya arenan påverkar klubbens framtida lönebudget och därmed möjligheten att kunna uppgradera nivån och kontinuiteten av talang i truppen. Många stirrar sig blint på omsättningsökningen men det enda relevanta nyckeltalet är förändringen i potentiell intjäning/hyreskrona. Det är här uppsidan finns och det är denna uppsida Elfsborg framgångsrikt utnyttjade 2006.
Upplagd av chriz
==========================
Bra analys!!!