Makrill är också god att äta rökt, antingen som ensamrätt, i sallader eller som smaksättare i olika röror. Får man tag i hel färsk makrill kan man koka den, eller fylla den med något gott och bädda in i foliepaket att ugnsbaka eller slänga på grillen. Makrillfiléer kan gärna stekas i panna. Eller sjungas ut och spelas byxorna av i ett derbysammanhang.
100 gram Makrill innehåller (Enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1):
Fett: | 16g varav mättat: 3.48 gram, enkelomättat: 6.52 gram, fleromättat: 4.38 gram, kolesterol: 80 milligram |
Kolhydrater: | 0 gram |
Fibrer: | 0 gram |
Till synes en väldigt fet, långsam och orörlig fisk som är god att äta men inte så kul att vara.
Så om ni inte fått nog av att krossa makrill på läktare och plan så ger vi er idag ännu ett alternativ till att krossa makrillen mellan tänderna:
Stekt makrillfilé
4 port.
1 kg makrill eller 600 g makrillfilé
Till panering:
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
Till stekning:
smör eller margarin
Till garnering:
dill, citron
Rensa, skölj och filea fisken eller ta filéer som är färdiga att använda. Blanda ingredienserna till paneringen och vänd filéerna i blandningen. Stek fisken vackert guldbrun på båda sidor i matfett. Lägg upp på varmt fat och garnera med dill och citron. Servera med kokt potatis och smörfräst spenat.
Variation: Doppa makrillfiléerna i uppvispat ägg. Blanda hackad dill i paneringen och vändfiléerna i blandningen. Stek fisken guldbrun. Servera med sommarsås eller löjromssås.
Makrill är alltid bäst när den tuggas till småbitar!
Smaklig måltid!
Varför inte "GRAVAD", hur många gånger har man inte begravt GAIS?
SvaraRaderaHur många gånger har inte GAIS varit rökt?
Även om jag avskyr margarin så skulle jag ändå vilja föreslå att man steker Makrillen i just denna avskyvärda substans, ty GAIS'arna är ju verkligen inte vana att vara uppe i smöret.
gött é det! nu ska inhandlas hel makrill!
SvaraRaderaDe ble' TOSK, De ble' TOSK, De ble' TOSK
SvaraRaderaDe' ble' TO'OSK, De ble' TOSK
Detta e' Makrillarnas Sång.
Jag är allergisk mot fisk. Räcker väl så va?
SvaraRadera