2005/09/26
Fördel av hemmaplan
FOTBOLLSVETENSKAP
I min första artikel här på Baraben.com så behandlade jag felaktiga offsidebedömningar. Här kommer en andra artikel baserad på vetenskapliga artiklar kring fotboll, denna gång om hemmafördel. Vad kan ligga bakom att hemmalagen oftare vinner?
Fördel av hemmaplan är något som man som blåvit i år skulle kunna ifrågasätta med ett fint facit för bortamatcher jämfört med ett par förluster för hemmamatcher som svider. I det långa loppet är det dock så att hemmalaget vinner fler matcher än bortalaget. Studier har visat att hemmalaget vinner, borträknat oavgjorda, 68.3% av matcherna (baserat på 40493 matcher). Även gula kort påverkas (512 för hemma mot 698 för borta, i en annan studie) och straffar (42 till hemmalaget mot 26 till bortalaget).
De tre artiklarna som detta inlägg baseras på tittar på två olika faktorer inom två olika områden. Två artiklar tittar på hur domares bedömning påverkas av publikens reaktioner, en artikel från The Lancet, 353, 1416 (1999) med titeln Crowd influence on decisions in association football och en från Psychology of Sport and Exercise, 3, 261 (2002) med titel The Influence of crowd noise and experience upon refereeing decisions in football. De två första artiklarna har en psykologisk inriktning medan den tredje artikeln, från Physiology & Behavior, 78, 269 (2003) med titeln Testosterone, territoriality, and the 'home advantage', har en fysiologisk vinkling.
I den första artikeln, från The Lancet, så lät man domare bedöma 52 situationer på video från en Champions League-match där de lät situationerna bedömas med och utan ljudet från publiken. Vad man kom fram till var att domarna hade en tendens att döma till hemmalagets fördel när en bortaspelare tacklade och de hörde ljudet från publiken.
I den andra artikeln, från Psychology of Sport and Exercise, som är en utveckling av den första artikeln, tittar man även på faktorer som hur mycket folk som är och ser matchen, spelares stjärnstatus.
På mängden av åskådare som faktor så har man som hemmalag en ökande fördel med ökad mängd åskådare, i förhållande till arenans kapacitet. Ju mer folk det är procentuellt på arenan ger allt högre hemmafördel.
Gällande spelares stjärnstatus så visas det att stjärnspelare bestraffas betydligt mindre på hemmaplan än på bortaplan. Mer vanliga spelare upplever inget av detta, utan bedöms lika oavsett hemmaplan eller ej.
Slutsatsen från den utökade studien ger att hemmaspelare bestraffas mindre vid mycket publikljud från publiken. Bortaspelarnas bestraffning var oberoende av publikljudet. Det spekuleras i att domarna gör en snällare bedömning av hemmaspelarna för att minska sin egna stress, vilket ett impopulärt beslut mot hemmalaget skulle ge.
I den tredje artikeln, med fysiologisk vinkel, har forskarna mätt spelarnas testosteronhalter. Man mätte spelarnas hormonhalter innan matcher och kunde koppla dessa till den högre andelen vinster för hemmalaget. Man fann även att testosteronhalterna var högre hos spelarna när man mötte större rivaler än när man mötte mer normala rivaler. Man vill förklara att halterna var högre då man uppfattade att hemmaterritoriet var mer hotat.
Som slutsats till denna korta sammanfattning av ett par artiklar är att vi i publiken spelar roll i domarnas bedömningar av situationer och att genom att ladda spelarna inför matchen. Dessutom skulle vi kunna finna en förklaring till vårt kassa facit mot "bonkegäng" i det att laddningen inför dessa matcher inte kanske är lika stark som vid matcher mot lag med högre profil.
ZZZZZZZZZZZzzzzzzzz
SvaraRaderapeter1904:
SvaraRaderaMen du behövde inte läsa själva artiklarna, där kan man snacka om sövande texter.
Jag tyckte det var intressant. Det har kanske med intelligensnivån att göra? Och i sådana fall är det ju enkelt att förklara personer som peter1904. En sak bara, jag flyttade till Gbg för några månader sen och som ett riktigt die hard fan har jag gått på dom flesta hemmamatcherna. Jag blev väldigt förvånad att det inte var mer personer på Blåvit-DIF. Vad beror det på att det kommer mer på ett derby än på en seriefinal? Intrycket man får som utböling är ju att många i Götet är totalt insnöade.
SvaraRaderaSägs det någonting om hur domaren reagerar efter att han tagit ett impopulärt beslut (även om det är korrekt)? Tenderar han att ta mer "populära" beslut eller blir han (som jag nog skulle blivit) tjurig och försöker bevisa publiken minsann inte skall knäcka honom?
SvaraRaderaJag vill också hålla på med sån forskning...
[cmh]:
SvaraRaderaHittade inte något om att de gått in i sådan detalj.
Du är ju klar med din examen nu, bara att söka jobb på något av de instutitioner där de håller på med fotbollsrelaterad forskning.
Blir lite mer fysik i mitt nästa inlägg om skruvade skott.
peter1904/ Snacka om att du lyckas idiotförklara dig själv på mindre än tre sekunder.
SvaraRaderaKent/ Återigen jävligt intressant analys. Frågan är om inte du borde få en egen sida här med vetenskapliga analyser av vår sport med tiden...
Lite tips på intressant läsning fick man igen, inte bara slutsatserna alså...
Läste för nåt år sen på aftonbladet att ett kanadensiskt forskarlag hade kommit fram till att man hade nackdel att ha hemmaplan. Dock så gällde detta hockey och slutspel. Intressant att det är skillnad på Fotboll och hocky i detta avseende.
SvaraRaderaen annan sak oxå; var typ 5-6år sedan jag hörde det men kommer ihåg det som om det var igår, och det var under en match i hockey som Canal+ hade bjudit in John (?) Plate, idrottspsykolog (är ahn va?) och han sa det att man kommit fram till att om motståndaren har på sig röd-färgade tröjor så blir man lite mer aggresiv, var väldigt lite, men det blev en viss skillnad och om man själv hade på sig en vit tröja så kände man sig större
Johan Plate tillochmed :)
SvaraRaderaIntressant läsning, stort cred för du orkade gå igenom vetenskapligheten åt oss som är för lata.