2008/07/31

Eldin är såld

REFLEKTION Jag kommer ihåg början av förra säsongen. Vi hade fått en ny spelare, Eldin Karisik. Han stod för några fenomenala instick till medspelare i straffområdet, några av dom resulterade i mål. Sådana briljanta passningar hade vi inte sett sedan Stefan Rehns dagar, möjligtvis med undantag av när Martin Ericsson spelade i de vackraste av färger.

Men.

Eldin blev som alla andra omskolad till grovjobbare. Och grovjobbare har vi som alla vet gott om , så Eldin fick svårare och svårare att ta en plats. Så nu är han såld. Och jag känner mig lite deppig. Inte för att vi tappat den Eldin vi sett sedan förra hösten. Utan för att Rehn och Olsson har förstört den enda spelaren vi hade i truppen som hade kunnat bli den nr 10 som vi skriker efter. Det är inget fel i att alla ska jobba 100% för laget, men ibland kan man behöva en spelare som jobbar 95% för laget och sedan har ork kvar att använda sina sista 5 % till att slå de avgörande passingarna också.

Vi har ett spelsystem, 4-4-2. Om det inte funkar så finns inga alternativ. Andra lag kan byta till 4-5-1, men vi har tyvärr ingen 10:a, så den möjligheten finns inte för oss. Inte konstigt att vi blivit sönderlästa i år.

Mild väntar på att Martin Ericssons kontrakt med Bröndby ska gå ut. Då får vi vår 10:a till slut. Kanske. Tills dess hoppas vi på briljant kantspel som i höstas. Och när motståndarna stoppar det spelet, det enda spel vi behärskar, då blir det tjongande, tjongande och mer tjongande. Till tidens ände.

Securitas vakter bröt mot sin egen taktik

BARABEN AVSLÖJAR Under hemmamatchen mot Basel gick ordningsvakter till angrepp mot supportrar längst ner på klackläktaren, varpå supportrar gick till våldsamt motangrepp på ordningsvakterna. BaraBen.com kan avslöja att Securitas haft stora problem med att rekrytera personal till fotbollsarrangemang, vilket resulterat i att ordningsvakter utan erfarenhet från fotbollsmatcher kallats in till hemmamatchen mot Basel. Vakter som inte följde den uppsatta taktik som Securitas jobbar efter.

Vid fotbollsmatcher uppmanar Securitas sin personal att ha en hög toleransnivå för att slippa bruka våld i publikmassan. Detta för att det lätt kan eskalera till större bråk när mycket folk finns i rörelse kring en viss situation. ordningsvakterna får direktiv att mer eller mindre aldrig dra batong eller använda våld mot publik, om det inte är ytterst befogat.

BaraBen kan idag avslöja att Securitas haft stora problem med att rekrytera personal till Kamraternas hemmamatcher mot Basel och Malmö. Som resultat av detta bestod en större del av vaktstyrkan av personal utan tidigare erfarenhet av fotbollsmatcher. Orutin som ledde till att ett par av ordningsvakterna brukade långt mer våld än vad som var befogat av situationen. På så vis bröt de inte bara mot den taktik som ordningsvakterna skall använda sig av vid fotbollsmatcher utan drog in sina kollegor i ett mycket större kaos när supportrarna gick till motangrepp.
__________________________________________
Men vad var det egentligen som hände igår?

Under gårdagens match tänkte jag gå ner från min position längst upp på klackläktaren för att köpa vatten innan pausköerna byggdes upp. När jag kommit längst ner i gången på läktaren brakade hela helvetet brakade lös och av en slump stod jag precis bredvid starten av årets första rejäla läktarbråk. Det här är inte sanningen, det är hur jag upplevde situationen.

När jag stiger ner från läktaren till gången vill två vakter, främst en vakt, rensa det område som är gulmarkerat i början av läktaren. När dessa hetska uppmaningar inte åtlyds inom loppet av vad jag bedömer vara maximalt två sekunder börjar den ena vakten putta och gruffa mot ett par personer i gången nedanför trappan in på själva läktaren.
Nu åker minst en supporter ner i betonggolvet och flera andra börjar göra utfall mot vakterna som fortfarande är två längst fram och nu ytterligare någon strax bakom dem. Den grupp av supportrar som ordningsvakterna i första hand hamnat i konflikt med är Ultras och närstående "tifosis", inte Wisemen som vissa rapporterat. Dock fanns en handfull katergori c supportrar i den folkmassa som hade en första kontakt med ordningsvakterna och efter någon minut anslöt en större grupp firmaligister till bråket. Men i första hand var det främst ultras på läktarsidan, ordningsvakter i trappan ner under läktaren.

Enligt uppgifter gör vid detta tillfälle en grupp av Wisemens folk en första rush från LM-läktaren till klackläktaren utan att ordningsvakter ingriper. Den här rushen såg jag inte själv från min plats vid bråket under läktaren, men den ska enligt flera ögonvittnen ha ägt rum ungefär samtidigt som de första sammanstötningarna mellan vakter och supportrar ägde rum på klackläktaren. Enligt ögonvittnen är det sedan den här första gruppen av kategori c supportrar som lockar över övriga till klackläktaren i en andra, senare, rush.

I detta läge är känslan att situationen fortfarande kan räddas, med lite smartness från ordningsvakternas sida. Men istället för att lugna ner situationen forcerar nu vakterna i täten snabbt för att bibehålla sin position i trappan. De fäller ut sina batonger och ett par slag slås mot supportrar som nu tilltar sin agressivitet mot ordningsvakterna rejält. Uppemot 20 supportrar slår ner mot vakterna med flaggpinnar och sparkar, mest i luften förvisso, på ett sätt som får ordningsvakterna att backa.

När vakterna retirerar backar jag undefär tre meter bakom dem och försöker fotografera situationen. Eftersom jag har vissa problem med att få igång min filmkamera på mobilen blir jag för ett ögonblick ovaksam, då jag står utanför räckhåll för själva våldsamheterna. Eller inte. Plötsligt bränner det till rejält över min vad som för dagen inte är täckt då jag har shorts på mig och lika snabbt ser jag att det är ytterligare ett par ordningsvakter som rusar till situationen. En av dessa rappar i förbifarten till mig över benet, noteras skall att jag definitivt inte beter mig hotfullt eller ens är nära någon av vakterna utan endast fotograferar från håll.

När vakternas kollegor rusar till platsen blir det under uppskattningsvis två minuter ett ställningskrig där vakterna försöker hålla tillbaka supportrarna på läktaren. De flesta supportrar som står i det första ledet ner mot vakterna är vid det laget väldigt aggressiva men en eller två supportrar försöker även lugna ner situationen genom att mana till ordningsvakterna att sluta göra utfall med batongerna mot folket i trappan. Nu pressas supportrarna i trappan neråt av flera hundra ytterligare supportrar som vill ner under läktaren varpå den första linjen av supportrar kommer så nära ordningsvakterna att alla backar ut på etaget under läktaren.

Här kan situationen åter igen lugnas ner, den här gången är det dock ett par dussin av supportrarna som börjar spela allan och det rejält. En bajamaja välts och används som murbräcka mot ordningsvakterna som nu flyr i hög takt från platsen. Ordningsvakterna flyr ner under ståplatsläktaren, in på markplansetaget. Ketchup och senapsbehållare rycks ner och kastas iväg mot ABC-sektionen som är sittplatsläktaren bredvid, en papperskorg lyfts upp och kastas in på ABC och bajamajan som använts som murbräcka putts bort till staketet vid ABC.

Samtidigt som ett gäng supportrar välter staketet in till ABC så hamnar en kvinnlig ordningsvakt bakom de framrusande supportrarna som nu är uppskattningsvis 100-talet personer i det främre ledet. Här blir stämningen vid första anblick rejält hotfull och om inte ordnignsvakten själv insett detta och dessutom haft "turen" att vara kvinna är risken för att vakten fått sig ett gäng sparkar och slag troligtvis överhängande. Men som tur är flippar ingen ur mot den ensamma vakten och ett par smarta supportrar visar tydligt att hon inte kan stå och vifta med batongen på en fotbollsläktare, något hon fortfarande gör.

Efter detta förekommer en hel del verbal aggressivitet och kastande av diverse småsaker in mot de håll som ordningsvakterna är på men situationen börjar lugna ner sig. Detta främst för att ordningsvakterna byts ut mot polis som anländer från sittplatsläktaren på andra etage. Polisen har en helt annan taktisk approach och skickar i första led fram fyra supporterpoliser för en dialog med folkmassan. Cirka 10 meter längre bort finns en linje av kravallpolis som nu ser till att inga fler utfall görs mot de angränsande läktarna och inte en ordningsvakt syns till. Den efterföljande diskussionen handlar främst om att supportrar vittnar för polis om våld från ordningsvakter och klagar högljutt över att polisen inte är på plats för att göra sitt jobb från första början.

Nu tunnas folkmassan sakta ut och supportrarna på ABC-läktaren vågar ner för att gå på de toaletter (som återstår) och handla i korvstånden. När jag kommer upp på läktaren efter att äntligen ha fått köpa det vatten jag ville ha från första början så sker hela rushen där delar av Wisemen springer över från LM4 till klackläktaren. Där förekommer även ett par incidenter med våld från bägge håll, men då jag såg allt för lite av detta för att ge en vettig bild av det tänker jag inte yttra mig i den frågan. Detta är min bild av vad som skedde igår. Värderingarna får ni göra själva i vem som är skyldig till vad och så vidare, men att peka finger enbart på den ena parten är oklokt. Det krävs två för att dansa tango.

[BaraBen.com har valt att mörklägga ansiktet på personerna i våra utvalda bilder då vi inte genom internet ska bidra till att "pöbeln ska döma enskilda personer", ett arbete som är polisens och inte vårat.]

Seriöst....

DEBATT Bara ett enkel fråga. Vad hände på läktaren igår egentligen? Stod för egen del på sektion B, strax bredvid klacken och hängde inte riktigt med i händelserna strax före, och under halvtid. Vad hände, vem gjorde vad, och framförallt, varför?

Ordet är fritt i kommentarerna, men håll en sansad nivå på debatten.

2008/07/30

Blåvit parkfest innan Basel på Ullevi IDAG!

BLÅVIT PARKFEST Idag onsdag blir det Blåvit parkfest i Kungsparken inför matchen mot Basel på Ullevi! Alla blåvita uppmanas att ta vara på sensommarvärmen genom att ladda upp gemensamt i Kungsparken (Allén, bakom Stora teatern) under eftermiddagen och kvällen.

Matchen IFK Göteborg- Basel spelas på Ullevi 20:15 och förfesten i parken börjar redan 16:00, eller om du känner för det ännu tidigare än så. Det kommer drickas bärs, det kommer kickas boll, det kommer sjungas blåvita sånger, det kommer diskuteras laguppställningar, det kommer grillas, stojas stimmas och vara allmänt trevligt.

Så tveka inte, kom på Blåvit parkfest på i eftermiddag!

Vägbeskrivning till Kungsparken:
Parkfestens grupp på Facebook:
Blåvit parkfest inför Basel hemma!

2008/07/29

Redblue På Besök

HEMMAMATCH Så var det dags för FC-Basel att komma på besök till Sverige, närmare bestämt fotbollens huvudstad Göteborg, för ett möte med Svenska Mästarna IFK Göteborg. Här följer några rader om Basel innehållande saker du kanske visste, och förhoppningsvis något du inte visste!

Basel, som ligger i Schweiz, är en stad med runt 166 000 tysktalande invånare. Mest känt är Basel för sin kemiska industri, vilket gör att man säkert kan förvänta sig en och annan påtänd Schweizare i bortaklacken på Ullevi. Något annat som kan vara värt att nämna är att Roger Federer har sitt upsprung i Basel.

Nog om detta. Tennis i all ära, men nu fokuserar vi på fotbollslaget.

FC Basel, som även kallas Redblue, formades 1893. De är ett av Schweiz bästa fotbollslag och de har vunnit Schwieziska Super Ligan 12 gånger. Till skillnad från vårat kära blåvitt har de varit ute och spelat i Europa varje säsong från 99/00-säsongen och fram tills idag. Hemma-arenan är, som alla nu borde veta, St. Jakob-Park. Med en kapacitet på 42 500 åskådare är det även den största fotbollsarenan i Schweiz.

FC Basel har, precis som många av våra Allsvenska klubbar, problem att hålla unga duktiga spelare kvar i laget. Spelarna lockas av spel i Tyska Bundesliga, där motståndet är bättre och beloppet på checkarna är större. Samtidigt anses de ha Schweiz bästa ungdoms-sektion, vilket producerat fram spelare som Philipp Degen, som säsongen 08-09 hamnat i Premier League och Liverpool. Och det är just satsningen på unga spelare som många i Schweiz anser vara framgångs-receptet för FC-Basel.

Imorgon får vi se om våra Änglar har någon chans mot detta storlag från Schweiz. Jag tror tyvärr på förlust, men hoppas och vill se en seger med 2-3 bollar, och som vi alla vet är ingenting omöjligt. Basel må ha en bra unga spelare. Men vi har något som inte de har, vi har Bärkroth, Walle, Wernbloom och Söder!

Träningsrapport, en dag kvar!

TRÄNINGSRAPPORT BaraBen gav sig tidigt imorse upp till Kamratgården för att ta tempen på truppen som imorgon löper in på Ullevi för att skicka ut brödgänget Basel från Champions League.

Klockan slog tio och ut joggade en avslappnad trupp för en dryg timmes lättare träning. Träningen inleddes med en halvtimmes uppvärmning innan laget delades in i två lag på helplan. Inga större skrällar noteras då "a-laget" ropas upp. Kim, Hjalmar, Ragnar, Bjärsa, Adam, Alex, Olsson, Gustav, Hysén, Söder och Wernbloom ser ut att bli den startande elvan imorgon.
Under spelet som följde hände inte mycket. Alex såg åter rapp ut i steget och samarbetet han och Adam emellan öppnade upp högerkanten några gånger. Även Hysén skojade till det på sin kant vid ett par tillfällen.

En taktiskt iaktagelse från sidlinjen: Vid inspark för "b-laget" blåste Rehn av två gånger för genomgång med framförallt Hysén och Wernbloom. Troligtvis vill Basel sätta igång spelet snabbt via sin högerback. Detta har Blåvitt upptäckt så vid inspark tar Hysén snabbt position högt upp för att täcka ut högerbacken. Samtidigt tar Söder position högt upp vid sin mittback medan Wernbloom backar hem och täcker upp mittfältet. Tränarstaben anser uppenbarligen att vi med Gustav, Ragnar, Wernbloom och Bjärsa i spetsen är starkare i luftrummet och således vill styra Basel till att slå långbollar.
En liten men ack så betydelsefull detalj.

*******

Förutom Barabens utsända fanns ett knippe journalister på plats, däribland en från fiendeland, Schweiz. Han kände sig tvungen att fråga vilket av lagen på plan som var a-laget. Kaxigt. Snälla Blåvitt, tryck ner den kaxigheten i halsen på schweizarna imorgon!

*******

Dessvärre kan vi inte erbjuda er några bilder från morgonens träning då BaraBens supermegautrustade länkbuss gick sönder.

*******

IFK Göteborg räknar med mellan 10 - 15000 åskådare imorgon. Allt annat än en sådan siffra är snudd på skandal. Kom igen nu alla Änglar, nu sluter vi upp och lyfter fram våra kamrater till avancemang!

Ostskivan som räddade säsongen

KÅSERI För exakt nio månader sedan—en tidsperiod som har förlupit mycket snabbare än väntat—vaknade halva Göteborg upp med den mest efterlängtade bakfyllan på elva år. För lite mindre än åtta månader sedan kunde jag för första gången efter guldet samla mina känslor och tankar i en krönika här på Baraben, där min tomhet efter guldet var kärnfrågan. Tyvärr fick jag, för min egen del, helt rätt i det jag skrev då, för två tredjedels år sedan:
Hade jag fått välja—ur ett för den kommande säsongen rent känslomässigt perspektiv—hade jag valt en andraplats i årets Allsvenska. Då hade de där sköna känslorna av hopp, längtan och revansch infunnit sig. Jag hade ännu en vinter kunnat intala mig själv att jag förhoppningsvis i alla fall kommer få uppleva något guld med Blåvitt innan jag dör. Nu har guldet raderat ut elva år av uppdämda känslor och det kommer ta elva guldlösa år innan jag kan få dem tillbaka.
Hela året säsong har varit ett enda långt sömnpiller. Inte minst spelmässigt—fram till för ett par omgångar sedan—men faktiskt främst känslomässigt. Den där fantastiska känslan av att få se Blåvitt som om det vore den sista gången man fick göra så—som infann sig inför i princip varje match 2007—var borta, och ersatt med ofrivillig mättnad. För några dagar sedan insåg jag att medan andra är visionärer när det gäller Blåvitt, är jag bara en simpel nostalgiker.

När andra blickar framåt mot en ny storhetsperiod, blickar jag bakåt mot en gången. När andra drömmer om ett nytt SM-guld, tittar jag i backspegeln på det senaste. Och när andra i sinnet redan glömt 2007, kan jag inte släppa tomheten.

Men. Så stod jag i går, på kvällskvisten, och gjorde en ostmacka. Funderade lite på morgondagens match mot Basel. Och plötsligt fanns känslan där igen. Pulsen steg, armhåren reste sig och kroppen började rysa. Plötsligt, hade min föraning från den där krönikan förra året slagit in:
Den enda trösten är att vi nu lämnar de väl upprampade ångestfyllda stigarna, och ger oss ut på vandringsfärd, ut i, sedan elva år tillbaka, orörd guldmark.
När Allsvenskan inte ger den kick jag söker, dyker europaspelet upp och räddar året. Mötena med Basel framträdde plötsligt—när jag skar en skiva ost—som årets två absolut viktigaste matcher. Det är allt eller inget. Precis som de där fantastiska matcherna mot MFF, AIK och Trelleborg i höstas. Det är ett obevekligt "hej då Europa", eller ett rungande "hejsan Europa". Förlust och säsongen är halvt över. Vinst och vi befinner oss—oavsett utgången av kvalrunda tre—i de riktiga turneringarna. Ett Champions League-gruppspel, eller Uefacupens första omgång.

En vinst i dubbelmötet mot Basel säkrar inte bara minst ytterligare fyra matcher i Europa, det säkrar minst två ytterligare månader av det där som man älskar och hatar om vartannat, nervositeten, euforin, sorgen och allra främst, känslan. Sprungen ur en simpel skiva ost.

2008/07/28

This is the fucking Champions League

INTERNATIONELLT Viasat kände av kritiken som kom när de struntade i att sända Blåvitts första kvalomgång mot Murata. I det tysta pågick en sms- och msn-kampanj bland blåvita med syfte att höra av sig till Viasats sportchef med ett par arga ord kring beslutet. Det verkar ha hjälpt då Henrik Strömblad och Glenn Hysén nu kommenterar matchen i TV6, en faktor som förmodligen får följden att flera tusen av er soffliggare inte kommer att dyka upp på Ullevi för att se matchen och stödja änglarna på plats.

Tragiskt, men tyvärr den bittra verklighet vi lever i. Tusentals blåvita är för bekväma att orka ta sig till sin hemmaarena för att se vårt lag kämpa om en plats i mästarcupen Champions League.

This is the fucking champions league!
__________________________________________
Änglarnas supporterturnering "Rikets Änglar" går av stapeln i Augusti och behöver ytterligare ett gäng lag för att gå ihop rent ekonomiskt. Så har du och dina polare tänkt er ställa upp är det hög tid att agera nu i veckan då deadline för anmälning närmar sig!

Idagsläget är det 11 lag anmälda och betalade. Ytterligare tre lag har anmält intresse men avaktat lite för de inte vet om de kan bli fullt lag.

Lagen är följande:

Änglarna Lerum
Glenns Kamrater
MMM - Män Med Mustasch
Glenn Strömbergs prillor
Dreamteam
Änglarna partille
Guys
BaraBen.com
Blo wit
Brasselirets Bk
Göteborg dreamteam

Vi bör nog bli 18 lag, helst 20 för täcka de ekonomiska konstanderna då riktiga domare ska hyras in för höja standaren lite. Samma regler och situation gäller som vid förra årets turnering, förutom domararna och att vi spelar på fyra planer för få tätare matchschema...
__________________________________________

Alternativa Shopens utbud i djupaste Afrika. Har du en bild på dig i en av shopens tröjor på en exklusiv plats? Maila in den till BaraBen.com, alla fantasirika bilder vinner nya souvenirer!
__________________________________________
Sett till IFK Göteborgs nyhetsbrev verkar en del inom föreningen smått livrädda för "storsatsande" Basel...
__________________________________________
Basel hemma med gött väder i djupaste semestertider lär väl innebära en jättelik förfest i Bältesspännarparken och Kungsparken bakom Storan imorn eftermiddag och kväll?
__________________________________________
På onsdag den 30 juli tar IFK Göteborg emot FC Basel på Ullevi. Avspark är 20:15. Följ uppladdningen på www.ifkgoteborg.se. Boka biljett på telefon 031-81 10 20 eller ticnet.se.

2008/07/27

feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA På grund av TV 4:s inkompetens i alla led från chefer ner till tekniker så lyckades jag enbart få en glimt av 15-20 minuter av matchen, och eftersändningen var inte att tänka på eftersom jag då befann mig på Ullevis läktare för att se "gräs"-planen misshandlas lite extra av tiotusentals Maiden-fans. Därmed serveras femman både kall och i miniformat, och förmodligen har jag även missat något viktigt.

Gefle IF, borta
5 poäng: Robin Söder - Klassmål!
3 poäng: Pontus Wernbloom - Klasspass!
2 poäng: Ragnar Sigurdsson - Klassmållinjesräddning!
1 poäng: Kim Christensen - Klassvaddå?

Totalt efter 16 omgångar
1. Kim Christensen - 28 poäng
2. Ragnar Sigurdsson - 21 poäng
3. Tobias Hysén - 17 poäng
4. Gustav Svensson - 16 poäng
5. Mattias Bjärsmyr - 11 poäng
6. Adam Johansson - 10 poäng
7. Robin Söder - 9 poäng
8. Sebastian Eriksson - 8 poäng
9. Niclas Alexandersson - 7 poäng
10. Pontus Wernbloom - 6 poäng
11. Killen i halvtid - 5 poäng
11. Jonas Wallerstedt - 5 poäng
13. Hjalmar Jonsson - 4 poäng
14. Klacken - 3 poäng
14. Thomas Olsson - 3 poäng
14. Publiksiffran - 3 poäng
14. Martin Smedberg - 3 poäng
18. Daniel Alexandersson - 1 poäng
18. Nicklas Carlsson - 1 poäng

2008/07/26

Tv4, folkets kanal

MEDIEKRITIK Så har det hänt igen. TV4, kanalen som klart och tydligt gick ut för att bli "folkets fotbollskanal" hart fumlat till det igen. Det är pinsamt uppenbart att TV4 saknar erfarenhet, kunskap och/eller professionalitet att kunna mantla ansvaret att sända direktsänd sport.

Vi blickar tillbaka några veckor. Till en MYCKET trevlig och intressant match under EM. Plötsligt försvinner bilden och vi blir kopplade till Studion. Där står Wenström och beklagar sig och säger att "ingen annan i europa har bilder". Ett samtal till Spanien visar att TV4 ljuger, och de gör det dåligt. De kanaler som tappade bilden hörde snabbt av sig till Tyskarna som hade bild. "Får vi låna er lina? - Ja, det är inga problem". Att alla andra tv-kanaler fixade det här, utom tv4, tyder klart och tydligt på brist av erfarenhet när det gäller direktsändnings-problem.


Vi blickar tillbaka till Wimbledon-finalen för några veckor sedan. En match som idag är historisk, och som många svenskar tyvärr inte ens fick se i sin helhet. Mitt under brinnande match väljer TV4 att slänga över finalen till TV4-Sport Tyvärr saknar många svenskar den kanalen, var det något som TV4 missade?
Det är taktlöst, det är inte proffsigt och det är en otroligt bristande respekt för alla tv-tittare som inte har kanalen.

Vi blickar tillbaka några timmar. Till klockan 16.00 i eftermiddags. Flera tusen har skyndat sig hem, övergett badstranden och den klockrena sommaren för att se två lag drabbas samman. Topplaget IFK och bottenlaget Gefle. Kanske inte "årets match" för oss blåvita, men ändå en match som man inte vill missa. Varesig man håller på blåitt eller Gefle.
Vad lyckas TV4 med då?
Ingenting!
Bokstavligt talat, ingenting. Ingen match, ingen tydlig information om vad som gått fel och definitivt ingen mål-rapportering.


Den enda förklaringen jag fått när det här skrivs är att en länkbuss gått sönder. Den går uppenbarligen inte att laga, och att köra dit en ny hinner man inte innan matchen är över.
Jag kan förstå att saker och ting går sönder, inget är gjort att hålla för evigt. MEN.. Hur är det med översynen. Om en match kör igång 16.00, kan det inte vara läge att köra lite "provsändning" upp till Stockholm vid 12-tiden?
För det är ju där som huvudsändaren sitter, och når man dit når man resten av Sverige!

När det är ungefär 20minuter kvar av matchen kommer sändningen iallafall igång. Lite lycka tänker man. Men så ska Sebastian slå en viktig frispark och precis då brakar det ihop igen. Underbar tajming. Det här gjorde bara det hela ännu mer pinsamt!

Det här är altså tredje gången på under två månader som TV4 gör bort sig. Det enda man kan göra är att hoppas att de tar lärdom, vilket känns föga troligt. Från början stödde jag TV4 i rättighets-kriget. Men efter sommaren är det dags att inse att det hade känts bättre om sändningarna legat helt i Canalplus eller viasats händer, eller vad tycker ni?

2008/07/25

*Noterat* i natten...

KRÖNIKA "Så, var är hetsen på Baraben? Den frågan fick jag för ett par dagar sedan av en god vän. "Vad menar du, undrade jag. Vi har ju hetsat riktigt bra på senaste och dessutom levererat en hel del bra annat material. Bland annat har vi ju stenkoll på Gothia Cup, och..." Jojo, avbröt han mig. "Gothia Cup-rapporteringen var av världsklass och jättekul att läsa, och ni hetsar kring läktarkultur och bortamatcher, men var är hetsen kring HEMMAMATCHERNA?" Kanske är det en befogad fråga att ställa, kanske inte.

För ärligt talat, hur kul är det att möta Gefle hemma, vi ligger fyra i tabellen, i femtonde omgången av trettio, på Nya Ullevi, en arena som tar 41000 och det kommer 5100. Hur jävla kul är det? "Kom och se århundratets drabbning, serielunk hemma mot Gefle, yippie..." Okey, för oss mongos som skulle se matcherna om dom så gick på Kvibergs konstgräs kommer dit ändå, men hur roligt är det för Svenne Banan?

Ibland är det som att man fastnat i gamla mönster. Som att man alltid ser sin egen storhet och tycker att folk skall komma utan att du behöver göra något för att så skall ske. Som att folk nöjer sig med mindre. När slutade man se behoven för att bara stå och se sig själv i spegeln?

Men nu blir det andra bullar. Basel hemma på onsdag. Inget som får en att gå igång på studs, men harrejävlar, om vi vinner. Då kan vi få möta ett sämre lag i tredje omgången. Och om vi vinner där... Vågar inte ens tänka tanken. En ekonomi säkrad för år framöver. En förhoppning om att de bästa spelarna alla skall stanna kvar. En föraning om kommande fester på Ullevi, som det en gång var. Nej, det är nog för bra för att vara sant.

Tänk om det kan bli så. Då börjar det på onsdag. Vågar du missa den matchen? Inte jag i alla fall, biljetten är redan bokad ty detta kan bli början på en ny storhetstid. Skit i allt annat, för nu ska vi tillbaks till Champions League, där vi hör hemma.

Något annat som kan bli början på en storhetstid är de ungdomar som genom total respektlöshet, enorm vilja och med spetsegenskaper som den vassaste florett håller på att ta plats i a-laget. Borta är heligheten och vips har laget fått fart igen. Jag kommer ihåg förra året vid den här tiden. Läget såg ungefär lika hopplöst ut i tabellen och jag stötte på Bulgaren. Jag sa till han att "det här blir ännu ett mellanår" när han bara stirrade kallt på mig och sa "fuck off". Jag trodde inte på det då, men efter just den matchen så visade grabbarna på plan samma fuck off-attityd under hösten och vann allt.

I år är det Håkan Mild, Olsson och Rehn som slänger in 16- och 17-åringar och säger fuck off till resten av Sverige. Kan det gå vägen i år också? Bara gud vet.

Tänkte förresten på det här med pojkarna Söder och Bärkroths framfart, jämfört med en sån som Daniel Alexandersson. Har aldrig fattat grejen med "Dalex". Det sägs att hans styrkor är att han är "snabb" och att han "löper i djupled". Well, Söder är dubbelt så snabb, löper också i djupled samt har målsinne och teknik. Exakt samma med Bärkroth, förutom att han troligen är tre gånger snabbare än Dalex. Inte ens mot Murata var han bra, Djupleds-Danne.

Så varför skall Dalex ens vara med i truppen som det ser ut nu? Hoppas verkligen inte man sätter Bärkroth på läktaren imorgon på bekostnad av Dalex. Då är det något som inte stämmer.

En annan som börjar rocka loss rejält nu är Sebastian Eriksson. Smal-Seb, Super-Seb, Wisemen-Seb, Efterfest-Seb. Kärt barn har många namn. Jag gillar ju Seb, tycker han har något som få andra har. Till exempel att han ständigt haltar runt på plan. Att han har tysk frisyr. Att han är rock´n roll. Petar han Hjalle imorn? Svårt att säga men gör han succé så vill jag göra en Leman och säga vad var det jag sa.

Matchen då? Den slutar 1-0 till oss. Eller så blir det oavgjort. Eller så förlorar vi. Men vem bryr sig, det är ju på onsdag det gäller.

Var är hetsen?

Gefle-fans i aktion, välkommen till landet...

2008/07/24

Vi behöver ett levande ståplats på Ullevi!

LEVANDE STÅPLATS Så jävla "schysst" var det väl inte av omgivningen att i slutet av andra halvlek rikta sin ilska mot tre killar som satt ner, tysta, mitt i klacken- istället för att visa sitt verbala stöd till Blåvitt. Det var på sätt och vis att välja ut några syndabockar för ett generellt problem på läktaren.

MEN. Det var nödvändigt.

Det var på något sett ett resultat av den diskussion om klackens beteende som varit på tapeten den senaste tiden, där irritation mot de ganska stora mängder av människor som står mitt i klacken och sitter ner, står helt tysta i 90 minuter, ägnar sig åt att snacka med annat folk än att någon gång stötta Blåvitt och så vidare spritts i de blåvita leden. Det handlade om att visa en större grupp människor som väljer klackläktaren att den huvudsakliga tanken med den läktaren faktiskt är att ge ett verbalt stöd till Blåvitt, i alla fall göra sitt bästa för att ta i under matchen. Är man inte intresserad av det så går det faktiskt att välja så många platser på läktaren som inte är mitt i klacken, både på klackläktaren (vid sidan av i kurvan och ett etage nedanför) som på andra sektioner. Ställ er inte mitt i klacken om ni inte tänker sjunga för fem öre under matchen.

16 sittande personer- mitt på ståplats.
Minut 30 i första halvlek. Ståplats.
Bild: Ludovic

Klacken är till för att ge stöd
till Blåvitt på olika vis, att göra så gott man kan för att lyfta fram laget vi älskar där nere på plan. I klacken får man helt enkelt tåla att pekas ut och buas ut om man sitter ner med armarna i kors. Visst fan kan få människor stå och gorma i 90 minuter, men att sitta ner halva matcherna helt tyst på en ståplatsläktare visar på att man inte bryr sig om ett verbalt stöd till Blåvitt och då faktiskt borde välja att ställa sig på annan plats än mitt i klacken. Om inte för annat så för att visa respekt till den omgivning som arbetar hårt för att skapa stämning och sång på läktaren.

Målgesten, där Bärkroth i i glädjeyra rusade med armarna mot skyn och blicken mot den högljudda och uthålliga hemmaklacken, sa det mesta.
- Det var åt alla supportrarna, det är skönt att ge någonting tillbaka när de stöttar en och sjunger ens namn, säger Nicklas Bärkroth till GP.

I paus var jag och fyra andra BaraBen-gubbar nere och tog en diskussion med bland annat Ultras Göteborg och BrownBombers om den artikel om klacken som rört upp känslorna i början av den här veckan. Där konstaterade vi att det behövs en löpande diskussion om klackens beteende och egenskaper för att hela tiden vara på tå i förbättringsarbetet. Som sig bör påpekade jag även att skribenten i fråga inte var ute efter att kritisera någon på räcket personligen utan helt enkelt störde sig på delar av sångrepertoaren. Förvånansvärt stor majoritet av de över 130 som kommenterade höll med och som reaktion hade vi till viss del en mer "oldschool"- uppblandad sång under Murata-matchen. Det är utvecklande och det är nödvändigt att lyssna till sin omgivning för att snappa upp tyst missnöje av olika typer, det är nämligen kanske en orsak till varför en stor grupp fortfarande väljer klacken för att stå tysta, sitta ner tysta eller hångla med flickvännen.

Klacksektion på Ullevi är till för sång, så välkommen till levande ståplats- där vi tar i för att visa hur andra halvlek mot Murata var en start på en "andra andning" av stöd till Blåvitt. Där vi slutar gnälla på att det sjungs för lite gammalt eller att det sjungs för fort och istället tar i för Mild och fosterstad med sång så att hesa strupar lämnar läktaren vid slutsignal.

Sjung för Blåvitt och fortsätt komma med konstruktiv kritik om hur sången, stämningen och klackläktaren kan förbättras. Kommentarstråden är öppen, ge din syn på saken!

2008/07/23

Klackhistorien fortsätter!

Underbar jävla match mot Murata! Både på klacken och på gräset. Bärkroth kan nog fan bli något altså!

Det absolut första jag vill säga är att klacken igår var "på tårna" som Bengan skulle sagt. Bra sånger, bra tryck och en grym skillnad i jämförelse mot Gelfe-match. Mot Gefle var vi runt 5500, nu var vi runt 3700 och ändå (utan att överdriva) var vi säkert tre gånger så bra igår! Jag vill inte påstå att det var min EXTREMT omdiskutterade artikel som fick till ändringen, så egocentrisk är jag verkligen inte. men skillnad var det, och jag inbillar mig att det iallafall finns en del som tagit åt sig och gjort skillnad från Gefle.

Det finns några stunder från den här matchen som man kommer minnas:
- Alla heter Glenn i Göteborg
- Kustens vackra stad

- Stefan Rehn/Jonas Olssons Blue-white army.


Riktigt grymt jobbat igår som sagt!


Med det sagt får vi gå över till det som är något tråkigare. Klackledarna har på ett eller annat sätt fått min artikel om bakfoten. Följande rader är till er:'

Jag vet inte om ni läst min artikel, eller fått den återberättad av någon som inte förstått innehållet. Kritiken i artikeln var riktad mot hela klacken (med undertecknad inkluderad), mest för att få till en uppryckning. Självklart utgör ni en central punkt i klacken när ni drar igång sångerna, jag säger absolut inget annat.

Men med tanke på den hetsiga diskussion som fördes i halvlek verkar det som om ni tagit kritiken på tok för personligt. Kritiken var som sagt riktad mot hela klacken, inte specifikt mot er eller någon annan enskild individ. Är det något ni undrar över så är det bara att posta en kommentar alternativt skriva ett mail så ska jag se till på att svara om det är något som framstår som oklart. Så var det avklarat också!


Tillbaka till allt possitivt och roligt. Bland alla underbara sånger som sjöngs igår kom det fram EN HEL DEL sköna som man saknat. Underbart att dessa dammades av. Jag tycker att det var RIKTIGT bra tryck även på dessa, med tanke på att många yngre och nytillkomna kanske inte ens hört de. Därför slänger jag in några av sångtexterna härunde. Så att ni som inte kunde vara med igår, kan vara det när det gäller nästa gång. Så att vi kan trycka på REJÄLT när vi ska krossa Danmark, Malmö Iff Iff om ni så vill, i kommande hemma-match!

Skulle det dyka upp några "nya" gamla låtar, eller "nya" nya för den delen också, så kan dessa publiceras om så önskas!

Sånger:

1.
Hejsan grabbar skjut som satan
genom nätet ut på gatan
kors och tvärs
mera bärs....I..F..K


2.
När vi spelar fotboll så hörs det en sång,
Den stiger mot himlen och hörs gång på gång
Den handlar om blåvitt som är vårat lag,
Vi höjer vår sejdel och sjunger som så

Refräng:
Vi är änglarna
änglarna är bäst
Vi är änglarna
änglarna är bäst
Och vi är det bästa laget ni någonsin har sett


3.
Molnen är vita
Himlen är blå
Tack vare änglarna IFK

(Vid AIK-match kan man även växla till)

Molnen är svarta
Himlen är grå
Tack vare bögarna/asen AIK

Återigen STORT tack till alla som var med och tryckte på igår. FRAMÅT BLÅVITT!

feldgraus femma - Europaspecial

FELDGRAUS FEMMA Som en ursäkt för att feldgraus femma varit lite frånvarande på sistone tyckte jag att det var dags att köra en special igen, den här gången för att bedömma (nåja) kvalmatchen mot Hata Hata Murata. En skön göteborgskväll, 3 700 på läktarna, en snittålder kring 12 år på plan och inte mycket äldre på läktaren, och en vetskap om att man inte behövde börja oroa sig förrän Murata ledde med fyra mål gjorde detta till en kväll att minnas.

SS Murata, hemma
5 poäng: Niklas Bärkroth - Har spelat sammanlagt en allsvensk match för Blåvitt men så mycket som det snackats om Bärkroth tror man nästan att han spelade halva förra säsongen. När någon gör 2–0 snyggt i dag ser jag först inte vem det är, mer än att denne tydligen får glädjefnatt, vilket kändes lite konstigt med tanke på omständigheterna. Sen inser man att det är Niklas, och då förstår man allt. Avslutar sen matchen med ett andra klassmål som vittnar om att det här kan bli något bra.
3 poäng: Conny Johansson - Jag diskuterade den här femman lite med några andra efter matchen och det framkom att hjälten från Örjans Vall är enormt saknad i dessa sammanhang. Det är inte mer än rätt att han får göra ett gästspel i dag, trots att det inte går att få det att låta vettigt hur jag än försöker. Conny, vi saknar dig!
2 poäng: Tobias Hysén - Oj oj oj vad han lekte i dag. Det känns tufft att hoppas på detsamma mot tuffare motstånd, men vafan, jag är positiv och hoppas att han leker lite mer mot Gefle, Basel och Malmö i de följande matcherna.
1 poäng: Klacken - Kritiken som framfördes här på Baraben tidigare togs tydligen personligt vilket inte var meningen. Men det kändes ändå som att grabbarna på räcket tog åt sig lite av det som framfördes och stod för en kanoninsats i dag, trots ganska svalt intresse från delar av ståplatspubliken (främst de som satt ner...).

Läktarens röst: Vad bör ett årskort på nya arenan kosta?

LÄKTARENS RÖST BaraBen tycker att den viktiaste blåvita rösten finns uppe på läktarplats. Inte i VIP-logen, inte i styrelserummet och inte på Håkan Milds kontor. Det är ni på läktaren vars röst bör höras starkast när det avgörs hur läget i föreningen egentligen ligger till. Idag stället "Läktarens röst" ett par aktuella frågor till ett gäng supportrar som ger oss tempen på läget kring Blåvitt.

1. Tycker du Blåvitt varit tillräckligt bra hittills i år?
Johan Fredberg, 27 år, Kungälv:
Nej, tycker spelarna sett stundtals omotiverade ut. Ser även ut som de saknat en egen spelidè.
Uffe, 33 år, Olskroken:
Jag är inte nöjd med spelet men är nöjd med tabelläget.
Andreas Toll, 31 år, Östermalm (Stockholm):
Man har saknat vissa delar under året och framförallt inte presterat på topp i vissa matcher under våren/sommaren. Men kunnandet finns där och gäller att få ut det.
Johan, 40 år, Eriksberg:
Jag tycker att spelet har har varit knackigt, men blivit bättre och bättre. Poängskörden har dock varit godkänd.
Joakim Kempe, 25, Skarpnäck (Stockholm):
Nej, framförallt har vi inte fått igång spelet. Jag ser en rad faktorer till det, men främst tror jag att det beror på att vi inte kunnat hota i djupled förrän nu under de senaste omgångarna. Motståndarna har därför kunnat göra det trångt på mitten och tidigt strypt vårt anfallsspel.
Henrik Rubensson, 30, Bollnäs:
Överlag av det jag sett har man spelmässigt uppfyllt vad man ska förvänta sig, men man ska inte behöva ligga så många poäng efter serieledaren, även om det nu bara är 3 segrar man ligger efter.
Christian, 24 år, Mölndal:
Nej, för tok för dåliga. Ingen spelare som har impornerat på mig i år direkt. Att förlora hemma mot TFF är INTE okej!
Daniel Liepins, 28 år, Johanneberg:
Jag tycker vi tappat alldeles för lätta poäng i matcher vi ska vinna alla dagar i veckan. Tänker främst på Trelleborg och Ljungskile.
Johan, 24 år, Högsbo:
Poängmässigt är det en helt ok vårsäsong, spelmässigt är det under all kritik, sett till förväntningarna.

2. Tycker du Blåvitt borde/bör förstärka truppen under Silly Season? I så fall: med vilken typ av spelare?
Johan Fredberg, 27 år, Kungälv:
Skulle i sådana fall vara en mittback typ Karl Svensson i fall Ragge eller Bjärsa försvinner.
Uffe, 33 år, Olskroken:
Jag har efterfrågat en livsfarlig spjutspets som vi nu kanske har hittat i Söder. En annan position måste förstärkas är västerbacken...
Andreas Toll, 31 år, Östermalm (Stockholm):
Vi borde förstärka på mitten, när vi är skadefria och inga avstängningar är det ok men det behövs mer konkurrens och gärna något mer kreativt som kan göra det oväntade.
Johan, 40 år, Eriksberg:
Om vi förutsätter att ingen försvinner, så är inte behovet av förstärkning överhängande, men om det skulle dyka upp en central mittfältare av hög (landslagsnivå) kaliber, bör man ju vara med och rycka.
Joakim Kempe, 25, Skarpnäck (Stockholm):
Ja, även om tendenserna i spelet har blivit bättre. Så vore det, likt Hysén-värvningen, en skön markering till övriga spelare i truppen att vi ska ta guld i år också. Men endast en kvalitétsspelare i såna fall. offensiv mittfältare/forward –läs: Martin Ericsson eller varför inte Ailton?
Henrik Rubensson, 30, Bollnäs:
Inte nödvändigtvis, några större behov till att ändra truppen mitt i säsongen behövs inte, men eftersom jag personligen alltid gillat defensiva spelare hade en stabil och hårdför back inte skadat.
Christian, 24 år, Mölndal:
Ja, de tycker jag absolut. En kreativ innermittfältare som kan ta tag i bollen och slå avgörande passningar samt dra ett par gubbar. En ny nummer 10.
Daniel Liepins, 28 år, Johanneberg:
Ja, jag skulle vilja förstärka mittfältet. Det känns alldeles för bräckligt som det ser ut nu. Kanske även en anfallare.
Johan, 24 år, Högsbo:
Nej, det är inte en nödvändighet, även om det naturligtvis alltid är välkommet med nya bra spelare. Jag tycker att man ska fortsätta på den inslagna vägen. Om man ändå ska värva något så är en spelförare eller en målgörare prio ett.

3. Hur tror du det går för Blåvitt i höst?
Johan Fredberg, 27 år, Kungälv:
Jag tror på en lika stark höst som förra året, det vill säga- SM GULD.
Uffe, 33 år, Olskroken:
Kalmar ser svåra ut att komma i kapp men nu när dom har tappat Santin och troligtvis en Elm'are så kan vad som helst hända. Klarar vi oss utan allt för mycket skador så krigar vi om guldet. Guld eller silver blir mitt tips.
Andreas Toll, 31 år, Östermalm (Stockholm):
Sakta men säkert kommer vi klättra i tabellen, slutligen kommer vi hamna topp tre, men tyvärr inte överst på pallen i år.
Johan, 40 år, Eriksberg:
Jag är optimist vad det gäller hösten. Kan bli svårt att nå hela vägen, om inte motståndarna tappar form, men att vi är med i toppen till hösten, är jag tämligen säker på.
Joakim Kempe, 25, Skarpnäck (Stockholm):
Jävligt mycket bättre än under våren. Nu tror jag att det mer kommer att handla om hur våra konkurrenter Elfsborg och Kalmar tacklar ett lika tufft matchschema. De kommer verkligen inte ha råd att tappa poäng. – Blåvitt har vind i seglen.
Henrik Rubensson, 30, Bollnäs:
Ska inte behöva ha allt för stora problem att vid seriens slut placera sig topp tre.
Christian, 24 år, Mölndal:
Jag har svårt att se att de blir nytt guld som det ser ut idag. Tror Kalmar och Ellos blir för tuffa. Men jag tror på en topp fyra placering.
Daniel Liepins, 28 år, Johanneberg:
Topp fyra.
Johan, 24 år, Högsbo:
Hösten kommer som vanligt att vara bättre än våren både poäng- och spelmässigt men det räcker inte hela vägen och IFK slutar trea i Allsvenskan, förlorar finalen i Svenska Cupen och åker ut mot Basel i CL-kvalomgång två.

4. Har du årskort? Om inte, varför? Om du har, vilken sektion?
Johan Fredberg, 27 år, Kungälv:
Nej blev aldrig av att jag köpte något.
Uffe, 33 år, Olskroken:
Ja, P3.
Andreas Toll, 31 år, Östermalm (Stockholm):
Nej, 50 mil är för långt avstånd för det. I alla fall i år.
Johan, 40 år, Eriksberg:
Jag har årskort. På ståplats. Brukar stå nedanför klacken.
Joakim Kempe, 25, Skarpnäck (Stockholm):
Nej, tyvärr inte. Egentligen så hade jag lovat att köpa det till den här säsongen, främst för att jag inte anser mig rätten att klaga på den usla försäljningen om jag inte har ett själv. Trots att jag bor i Sthlm. Ett halvårskort lär det i vilket fall bli – så man inte missar möjligheten att få förtur till ev. CL/Uefa-matcher.
Henrik Rubensson, 30, Bollnäs:
Nej. Har 8 timmar med tåg enkel resa för att ens ta mig till Göteborg.
Christian, 24 år, Mölndal:
Nej, inget årskort. Tycker inte det é värt att köpa de på Nya. Räcker att missa en eller två matcher så tjänar man inget på det. Och hur svårt är det att få biljett till nya?
Daniel Liepins, 28 år, Johanneberg:
Nej, mest tack vare oregelbundna arbetstider på jobbet.
Johan, 24 år, Högsbo:
Jag har årskort på ståplats.

5. Vad tycker du är rimligt att betala för ett årskort på nya arenan nästa år?
Johan Fredberg, 27 år, Kungälv:
1500 och då skall alla matcher ingå.
Uffe, 33 år, Olskroken:
Bara för att det är en ny arena så får priserna inte skjuta i höjden. Jag tycker att 2000 är en helt ok nivå.
Andreas Toll, 31 år, Östermalm (Stockholm):
Priserna kan gå upp en del, dock skall man försöka bygga upp ett långsiktigt engagemang och en stor publik gäller det att man inte tar i för mycket direkt utan ser till att fylla arenan så ofta det går. Det bygger årskortsförsäljning på sikt och då kan man anpassa priser framåt.
Johan, 40 år, Eriksberg:
Den nya arenan innebär ju fler prisnivåer, men för en bra placering (långsida, men inte vid mittlinjen), så skulle jag ge mellan 3000 - 3500 kronor. För kortsida cirka 2000 kr.
Joakim Kempe, 25, Skarpnäck (Stockholm):
En stor variation beroende på var man sitter. Kanonplatserna på övre centralt kanske bör ligga runt en 4000, medan exempelvis ståplats bakom mål bör ligga på stabila 1500 spänn. Resten av årskorten någonstans däremellan.
Henrik Rubensson, 30, Bollnäs:
Så länge jag är bosatt här uppe i norr är inga priser rimliga för egen del, så den frågan passar jag på.
Christian, 24 år, Mölndal:
Vet inte vad som é rimligt men kanske runt 1200 kronor. Jag tycker det ska vara tryck på att få tag i platser, så inte för dyrt så att många köper årskort.
Johan, 24 år, Högsbo:
För någon form av levande sittplats-biljett på sämre långsideplatser är jag beredd att betala åtminstone 2 000-3 000.

6. Vad måste Blåvitt bli bättre på utanför plan?
Johan Fredberg, 27 år, Kungälv:
Som förening tycker jag att dom skall vara rakare mot oss supportrar. Sedan även mycket klarare mot spelare vad som gäller om krogbesök. Jag blir vansinnig när man läser om spelare som vart ute och festat mitt under säsong när spelet inte alls fungerat.
Sedan tycker jag Blåvitts hemsida är under all kritik också. Med kollappsen av San Marino-rapporten som en mycket bidragande orsak till det.
Uffe, 33 år, Olskroken:
Vi måste ha en riktig supporterpub samt att dom får sluta spela disco i paus. Vi har ju ett grymt göteborgsband med stake som är blåvita. Kör alltid ett livegig i mittcirkeln med Mustasch på hemmamatcherna och skippa "hamburgsloppet".
Andreas Toll, 31 år, Östermalm (Stockholm):
Marknadssidan har mycket att jobba med, det finns ett enormt intresse för IFK Göteborg som man inte tar hand om. Halvhjärtade försök leder ofta istället till missnöje. Man måste nå ut till alla som faktiskt har intresset. Både i och utanför Göteborgs gränser. Man måste bli bättre på att synas. Det kan vara öppna träningar i förorten eller bussresor till Göteborg för matcher, delvis har man gjort detta innan men då har man glömt att berätta att man kommer att göra det.
Johan, 40 år, Eriksberg:
Jag tycker Blåvitt har förbättrat sig avsevärt vid sidan av planen de senaste åren. Syns mer, märks mer och hörs mer. En sak som jag personligen, och vet att fler håller med om, är att de måste lära sig att nyttja dagens teknik. Start11-tjänsten är en sådan sak som är både rolig och på rätt väg, men de måste även lära sig att sända sina träningsmatcher via web/internet. De kan radiokommentera om inte det går att tv-sända, till exempel.
Joakim Kempe, 25, Skarpnäck (Stockholm):
Svår fråga. Jag tror man kommer att bli bättre om man hela tiden fortsätter bygga på det man påbörjat och det rör egentligen alla bitar. Kontinuitet. Men kanske främst kommunikationen till omvärlden så att vi kan få in nya Marcus Berg och Robin Söder bara på vårt extremt goda rykte.
Henrik Rubensson, 30, Bollnäs:
Dialogen med supportrar.
Christian, 24 år, Mölndal:
Utanför planen måste de bli bättre på dricka brännvin...
Daniel Liepins, 28 år, Johanneberg:
Marknadsföring, att skapa ett större sug efter Blåvitt och inte bara tro att allt löser sig bara för att man är IFK Göteborg.
Johan, 24 år, Högsbo:
Det mesta som har med marknadsföring att göra, även om det blivit bättre än tidigare. Våga vara lite tuffare, och ta mer plats i medierna.

2008/07/21

Varför vara medioker när man kan vara SÅ mycket bättre?

KLACKSÅNG Med risk för kritikkänsliga läsare så utfärdas både en varning och en uppmaning:
Varningen: Följande rader innehåller mycket kritik och om du är en kritik-känslig människa bör du nog vänta på nästa inlägg i bloggen istället för att läsa det här.
Uppmaningen: Om du skiter i ovanstående bör du läsa igenom HELA texten innan du går in och spammar ner kommentar-sidan.

För lite drygt ett år sedan introducerades en ny sång i klacken. Den handlade om "bästa laget ifrån kustens vackra stad". Jag minns den, men det verkar som att större delen av klacken har glömt den, och alla andra sånger med kvalitativ text för den delen. Kanske är det just därför som de enklare sångerna fått sådana enorma genomslag i klacken, för visst är det enklare att sjunga "shaaa la laa laa la laaaa" än någon annan sång med lite substans i?

Eller kanske är det jag som har missat något, kanske finns det någon subtil mening med "shaaa la laa laa la laaaa" som jag missat?
Nej, det kan det omöjligt göra! Jag SPYR på de här sketna "shaaa la laa laa la laaaa"-ramsorna, och jag vet att jag inte är ensam om att göra det! Är det för att ingen kommit på någon vettig text som någon fått slänga in det, eller vad exakt är det frågan om egentligen?

Jag vägrar tro att vår klack inte kan sjunga riktiga texter till riktiga melodier. Och med riktiga melodier menar jag inte Idas Sommarvisa och Pippi Långstrump. Det är väl ändå en fotbollsklack vi snackar om, och inte en lågstadie-klass som fått i uppgift av magistern att skriva om texten till valfri barnvisa?

Något det finns gott om är klassiska sånger, men vissa av dessa används vid fel tillfälle. "Den som inte hoppar är gaisare" är ju utmärkt på ett derby, men att köra den på en hemmamatch mot Gefle känns rätt intelligensbefriat. Om ni inte märkt att missnöjet med dessa sånger har ni förmodligen missat en viss ikon som vägrade sitta ner när "den som inte sitter är gaisare" drog igång. Person i fråga tog det oerhört starka (och i min mening egentligen det enda rätta) beslutet. Han blev hellre kallad gaisare av stora delar av klacken, än att sitta ner. Det är stort, det är starkt och det är SÅ JÄVLA RÄTT!

Något annat som känns en smula märkligt är att hylla vissa spelare på tok för mycket. Att Robin Söder håller på att blomma ut, och att han kommer att leverera, är vi nog alla överrens om. Men att stå och sjunga den nya sången om honom (som även den håller dagis-nivå) en hel kvart efter att han gått av planen , det känns nästan som att förkasta alla andra spelares insats.
Varför sjöngs det inget om Sebastian eller Walle efter deras mål?
Varför sjungs det om Kim så fort han gör en räddning, oavsett svårighetsgrad?

Det där med Kim har jag ett extra starkt minne av. I ALLA matcher jag varit på har "pepp-ringen" innan match följts av någon sång om själva laget. För några matcher sedan följdes den av en rejäl "Kim-hyllning". För att citera min vän på läktaren:
"Det här är ju fan inte sant. Det är ju som att pissa på resten av laget att bryta en sån här tradition".
Jag kan inte annat än att hålla med!

Jag är verkligen inte emot att hylla enskilda spelare för individuella prestationer. Men det gäller att först och främst sjunga igång laget, kollektivet IFK, som väl faktiskt är det som vi alla håller på och som vi alla vill att det ska gå bra för?
EN spelare ska väl knappast få allt beröm för en grymt bra match, för sist jag kollade så är det inte bara en spelare på planen.

Det är nog här jag bör påpeka att det inte är klacken i sig jag kritiserar, bara valet utav sång. Klacken fyller arenan med en bra stämning, men med en stark innehållsrik sång hade den blivit så mycket bättre. Så ta inte detta som en sågning på något sätt, utan ta det istället som en klackspark till att bli bättre! För bättre har det varit, och bättre kan det bli!

Det här med klacken är för övrigt något man kan diskutera om i all oändlighet. Jag tycker klacken är bra, det är inte det. Det är bara att den kan bli SÅ MYCKET BÄTTRE! Men som man alltid säger: "det viktiga är ju trots allt att fansen gör allt för att stötta laget" (Och framför allt Adam som någon borde skriva en sång om omedelbart!)

Gaishumor på ansiktsboken

GAIS-HUMOR Dagens roligaste Facebook-grupper:
- Riv kamratgården och bygg ungdomsbostäder istället!
- Bobbie stanna i GAIS
-
Migen Memelli Fanclub
-
Kriminalisera IFK Göteborgs smutsiga affärer!
- Alla älskar GAIS I GÖTEBORG
- HATA IFK
- No more Glenn i göteborg!
- Lägg ner Blåvit, nu när Eddie Medusa är död!
- Hjälp Blåvit med flytten hem till Stockhoml!
-
Hjälp blåvit över till damallsvenskan inför säsongen 2008

och så alla tiders klassiker:
-I bet I can find 1,000,000 people who dislikes IFK Göteborg
kampanjens nuvarande ställning: massiva 447 personer.

Meddelandet sponsrat av
BaraBen.com på Facebook.

Vásquez varnar Blåvitt: - Basel är väldigt starka och offensiva

CHAMPIONS LEAGUE BaraBen tog chansen att snacka Basel med blåvita Schweiz-kännaren Andrés Vásquez inför den förmodade resan till alplandet om bara någon vecka. Den andra kvalomgången i Champions League spelas med start redan i slutet av Juli och motståndet är verkligen inget dussinglag.
- FC Basel är väldigt fysiskt starka och alla spelare är verkligen topptränade, varnar Andrés Vásquez, numer mittfältare i FC Zürich.

Zürich klarade oavgjort i den första matchen mot Basel under säsongen 2007/2008. Men i vårmötet blev de krossade med 4-0. När Andrés Vásquez analyserar FC Basels styrkor och svagheter hamnar fokus direkt på lagets centrallinje.
- De har väldigt stora och starka spelare som dessutom har bra teknik. Men samtidigt är de inte jättesnabba i mitten, snabbheten har de mer ute på kanterna. Där spelar väldigt offensivt och har ytterbackarna med högt upp i banan, säger Vásquez.

Vilka svagheter har FC Basel som Blåvitt kan utnyttja?
- Det som är Basels nackdel är att även om mittbackarna är starka rent fysiskt så är de inte snabbast i världen direkt, i alla fall inte under förra årets säsong. Då var de väldigt stabila med Majstorovic tillsammans med ännu en stor och stark kille i mittlåset. Snabbhet saknade de, men det kompenserar de bra genom att stå rätt i banan.

Vásquez berättar att han aldrig har sett Robin Söder live men tror ändå att hans snabbhet kan skapa förvirring i Basels försvar, ett försvar som är sårbart mot anfallare med bra rörelse.
- É Söder så snabb som det sägs så ska det nog gå att skapa oreda i Basels försvar, säger Andrés Vásquez.
Staden Basel har Vasquez inte besökt mer än att han åkt in i den med spelarbussen när Zürich spelat bortamatch mot FC Basel. Han berättar att stan inte varit något han direkt lagt märke till. Men FC Basels hemmaarena St. Jacob Park imponerar dock kraftigare.
- Den känns verkligen toppklass me stora bassänger i omklädningsrummen, jaccuzzis och sånt smått och gott. Det är ju inte Nou Camp men en skön och stor fotbollsarena som påminner lite om Parken i Köpenhamn.
Hur tycker du nivån är på er liga jämfört med allsvenskan då?
- Det är absolut en helt annan fotboll här och därför tycker jag det är svårt att jämföra ligorna med varandra. Men jag hoppas på Blåvitt samtidigt som Basel är väldigt starka alltså. Jag tror dagsformen kommer avgöra allt.

Schweiziska ligan drog igång i den gångna helgen och även om Basel vann mot YB Bern så imponerade de inte.
- Basel spelade dåligt men vann ända till sisst med 2-1 med en del unga spelare i laget. De har en massa unga killar, 89:or och 88:or som de spelar från start på offensiva positioner. En spelare man ska se upp med är Carlitos, varnar Vasquez.
Den starka centrallinjen i kombination med viljan att släppa fram unga lirare är något som gör att FC Basel påminner en hel del om dagens IFK Göteborg. En av talangerna som kommit fram genom Blåvitts satsning på ungdomar är just vänsteryttern Vásquez som blev världsberömd med sitt rabonamål under förra våren. BaraBens Youtube-film på målet har hittills setts 1,879,357 gånger. Vásquez som har varit lite småskadad den senaste tiden gjorde ett dussintal matcher för sitt Zürich under förra säsongen och berättar att hans främsta konkurrent om en plats i startelvan är tidigare Halmstadsmittfältaren Dusan Djuric.
- Jag startade väl ett tiotal matcher och gjorde inhopp i några fler och gjorde ett mål under förra säsongen så det har väl gått helt ok.

När kommer nästa "rabona"-mål signerat Vásquez då?
- Haha, en rabona är en rabona. Det finns nog ingen nästa där. Gör jag en till sådan ska jag kalla den något helt annat, säger Vásquez sitt vanliga skratt nära till hands.

2008/07/20

Frankies Femma: Gefle hemma

FRANKIES FEMMA Efter bortasegern mot Djurgården som femmans ordinarie betygssättare Feldgrau tyckta var "inte som tre poäng närmare toppstriden, utan som tre poäng längre bort från kvalstrecket" så fick Blåvitt chansen att fylla på reserverna av självförtroende nere i San Marino. 5-0. Pang, pang, pang, pang, pang. Självförtroendet växer stadigt match för match och nu börjar vi till och med få en del "enkla" mål och dessutom två kombinerade halvlekar av bra spel. Gefle var ingen större utmaning och knappast Murata heller. Men just nu bygger vi självförtroende för höstens kommande uppgifter på ett galant sätt: vi krossar motståndet som ställs inför oss. Hoppas vi kan fortsätta med det när motståndet är FC Basel och Kalmar bara...

Gefle IF, hemma
5 poäng: Sebastian Eriksson - Vågar, tar för sig och är löpvillig. Men framför allt så ger han inte upp utan möter motgång med ytterligare försök att avancera strax efter sitt initiella misslyckande. Det är imponerande att se hur ännu en blåvit mittbackstalang kommer in i laget och visar noll respekt för de rutinerade motståndarna. Här har vi det fenomen och begrepp som svenska sportjournalistkåren blir våta i trosorna av bara att höra på avstånd: en modern ytterback.
3 poäng: Tobias Hysén - Har under en lång tid nu visat på en stigande formkurva där varje match innebär lite mer speed, lite mer vilja och tekniska nummer. Men när vänsterfoten skickar in inlägg i boxen så som den gör i första halvlek mot Gefle ser vi snabbt vem som är nyckeln till framgången i Blåvitts kantdominerade anfallsspel mot centrala nickpjäser när högern på Alexandersson klickar. "Hajjsen":s form pekar rakt uppåt.
2 poäng: Robin Söder - Hyllas i GT och viss mån även GP som svensk fotbolls nya frälsare. Det är väl kanske lite urflippat i stundens hetta men det är underbart att se 17-åringen vara så respektlös, precis som kollegan Eriksson som snor dagens "femma". Söder river sönder mittlåset hos Gefle genom en visa rörelse i anfallsspelet på ett sätt som miljonförvärvet lillebror Alexandersson köptes in för att göra. Nu känns plötsligt Söder långt närmare en startplats i höstens guldstrid än "Lill-Alex" eller för den delen 3-0 skytten (tro det eller ej, men: halvvolley med foten!) Wallerstedt. Snor poängen av sin anfallskollega Wernbloom som trots att han gör sin bästa match på väldigt länge går poänglös från dagens "femma".
1 poäng: Kim Christensen - Ledaren av "Femman" rycker ytterligare lite från tvåan Ragnar Sigurdsson. Inte bara genom att knipa den sista poängen i tuff konkurrens med just Ragnar, men främst för att han igår höll en hög och jämn nivå i de få lägen som Gefle skapade. Han är ingen dominant i luftrummet, men på linjen vågar jag påstå att han är säsongens bästa målvakt i Allsvenskan så här långt. Klapp-klapp, klappklappeklappklapp- Kim!

Totalt efter 15 omgångar
1. Kim Christensen - 27 poäng
2. Ragnar Sigurdsson - 19 poäng
3. Tobias Hysén - 17 poäng
4. Gustav Svensson - 16 poäng
5. Mattias Bjärsmyr - 11 poäng
6. Adam Johansson - 10 poäng
7. Sebastian Eriksson- 8 poäng
8. Niclas Alexandersson - 7 poäng
9. Killen i halvtid - 5 poäng
9. Jonas Wallerstedt - 5 poäng
11. Robin Söder - 4 poäng
11. Hjalmar Jonsson - 4 poäng
13. Klacken - 3 poäng
13. Thomas Olsson - 3 poäng
13. Publiksiffran - 3 poäng
13. Martin Smedberg - 3 poäng
13. Pontus Wernbloom - 3 poäng
18. Daniel Alexandersson - 1 poäng
18. Nicklas Carlsson - 1 poäng

Bagdad Siggi...


Vad säger du om polisövervakningen idag?
- "Jag såg inga poliser..."

2008/07/18

Programtips: Supporter

MEDIA Radion, är en gammal fin uppfinning som allt för sällan sänder något vettigt, men undantagen finns. "Supporter" är ett fotbollsmagasin i tre delar som är intressant.

I första delen: "Konsten Att Lida" följer Ola Sandstig (som enligt uppgift även är en blåvit själ) några GAISARE, i samband med derbyt mot våra kära änglar. Här blir man påmind om hur tragiska GAIS supportrar är, och man skrattar inte bara en gång när man får höra intervjuerna.

I andra delen: "Läktarupproret" hänger Ola med klacken till Ellos borta. Det handlar om lagförslaget och vi får höra en hel del intressanta synpunkter på läktarkulturen i Sverige. Man får även höra viss historik om supporterklubbarna i Sverige.

I tredje delen: "Fanatism Och Stil" får den som inte är insatt en viss inblick i "ultras-kulturen". Och även en inblick i den Brittiska casual-kulturen.

Programmen är runt en halvtimme styck och finns att tanka hem HÄR!

2008/07/17

Champions League-kval: SS Murata- IFK Göteborg 0-5

Kampen om Champions League: Invasion Basel

CHAMPIONS LEAGUE Det verkar vara ett jättelikt intresse bland blåvita att åka ner till Basel. Flygvägar, tågvägar, bilttider och gruppresor diskuterades på olika håll timmarna efter matchen mot Murata. Med god anledning tror ingen på att Murata kan komma upp till Ullevi och göra 6-0 på Blåvitt vilket kan öppna för ett rent B-lag på banan i returen och "därmed" en katastrofal publiksiffra?

Resan till Basel tar cirka:
2 timmar 20 minuter med flyg
16-18 timmar med bil
20 timmar med tåg
22-25 timmar med buss

per väg. Rushen på linjen Stockholm (Skavsta)- Basel är redan i full gång och biljettpriserna tickar stadigt uppåt...
_________________________________________
På San Marino TV kan målen från Blåvitts kross av Murata skådas. Klicka in er på sändningen från 16 Juli och spola fram till 20:30 in så börjar sporten med höjdpunkter från matchen.
_________________________________________
Vill ni något extremt imponerande, häftigt och supertufft i svensk huliganväg måste den fantastiska massakern, den blodiga chockattacken, den pulserande mordvågen här skådas. Varför läggs sådant ut på internet? Skäms de inte av alla möjliga orsaker? Borde inte beteende som detta förbjudas av typ Svea Rikes Lag, gud, nobelkommiten eller någon annan med makt?
_________________________________________
2000-talets allsvenska maratontabell just nu:

1. IFK Göteborg - 357 poäng
2. Djurgårdens IF - 355
3. Hammarby IF - 351
4. Helsingborgs IF - 335
5. IF Elfsborg - 326
6. Halmstads BK - 324
7. Malmö FF - 312
8. AIK - 303

75 poäng efter AIK hittar vi dagens serieledare Kalmar FF med 228 poäng. I och med segern över Djurgården är vi nu inte bara tidernas bästa allsvenska lag utan även 2000-talets bästa allsvenska lag. Någon som är förvånad?
_________________________________________
Här finns biljetterna till FC Basel- IFK Göteborg. Dock krävs registering på Jetline Ticketing för att kunna köpa biljetter via deras officiella site. Ännu är det oklart om biljetter kommer finnas att köpa i spärrarna. Arenaplanen kan ni studera här och även de ordinarie priserna till FC Basels hemmamatcher.
_________________________________________
Bortsett från Marko Perovic som i flera år dominerat den Jugoslaviska ligan från sin mittfältsplats i Röda Stjärnan så har FC Basel sin stora stjärna i Marco Streller. Anfallren Streller hade länge inte bara sin nations stjärnstatus i inhemsk fotboll med fem säsonger bakom sig i Bundesliga utan även den senaste tidens stora skandal i Schweizisk fotboll på meritlistan. Detta efter att Streller som resultat av burop från egna landslagsfans hoppade av landslagskarriären precis innan sommarens fotbolls-EM för att sedan övertalas att återvända av förbundskapten Ottmar Hitzfeld.
__________________________________
Behrang Safri (med sju säsonger i Malmö FF:s organisation) är en annan bekant nykomling i FC Basels trupp. Safari gick till Basel för att Malmö ville undvika att släppa honom som bosman i höst.
– Det har alltid varit en pojkdröm att komma ut i Europa och spela fotboll och jag är mycket glad att ha fått möjligheten att göra det, sa Safari till Malmös hemsida efter att övergången blivit klar.
_________________________________________
FC Basel sponsras av Nike, vi av Adidas.
FC Basel sponsras av VolksWagen, vi av KIA.
FC Basel sponsras av Pirelli, vi brukade sponsras av Continental.
Varför känns lilla Basel (165,529) större än Göteborg (489,787)?

Städernas folkmängd år 2006 inom parantes.

Rapport Gothia Cup - dag 4

GOTHIA CUP Drömmen om en final på Ullevi för IFK Göteborgs P15 spräcktes av en övermäktig motståndare i mexikanska Chivas Guadalajara. Slutresultatet skrevs till 3-0 till de rödvitrandiga efter att ha haft spelövertaget i stort sett hela matchen.


Boys 15,
A-slutspel, Omgång 2

IFK Göteborg - Chivas Guadalajara 0-3 (0-3)

Efter en säker 4-0 seger mot Partille IF i första slutspelsomgången stod IFK Göteborgs äldsta pojklag i Gothia Cup inför uppgiften att ta sig an mexikanska Chivas Guadalajara på ett blåsigt, men soligt Heden 3. Många nyfikna hade sökt sig dit för att se nästa generation av "Robin Södrar" och "Nicklas Bärkrothar" spela. Tyvärr fick man inte se någon större match av de blåvita denna morgon.

IFK Göteborg ställde upp med följande lag (från höger till vänster):

12. Troy Johansson
----------
15. Nikolaj Zivanovic
2. Tobias Bratt
20. Franz Novotny
6. Giovanni Arriagada Johansson
----------
3. Allan Mohideen
4. Jesper Brandt (K)
5. Afif Khan Phanivong
11. Alen Veric
----------
10. Haval Mahdi
7. Sebastian Ohlsson

Avbytare: 9. Pelle Arbiv, 13. Fredrik Karlberg, 14. Jonathan Lundgren, 16. Anton Larsson, 19. Johan Jönsson

Chivas Guadalajara börjar matchen bäst och skapar snabbt ett övertag. Om man jämför IFKs sydamerikanska motståndare i gruppspelet, CEF 18 Tucuman, med Chivas så spelar de inte riktigt likadant. CEF 18 Tucuman gillade ett rappt kortpassningsspel, Chivas spelar bollen längre sträckor och håller uppe tempot på det sättet. Man är passningssäkra och har fin bollkontroll och kan därigenom snabbt skicka den vidare. Man vill gärna ha spelet utåt kanterna för inlägg antingen från sidorna eller snett bakifrån. IFK Göteborg får springa och jaga. När man går in i närkamperna har bollen oftast redan bytt ägare och man får frispark mot sig som följd.

Tyvärr får Blåvitt även denna matchen en olycklig start. I sjunde minuten får Chivas Guadalajara en frispark precis utanför straffområdets bortre vänstra hörn, från målvakten sett. En hård boll längsmed backen slås och när en blåvit back slänger sig för att täcka blir det inte bättre än att bollen styrs in i eget mål.

Att hamna i underläge direkt mot en spelmässigt skicklig motståndare visar sig vara katastrof. IFKs chans i denna matchen hade varit att hålla tätt, vänta ut motståndarna och slå till på kontringar. I och med målet kan mexikanarna spela avslappnat utan press och göteborgarna får springa, springa och åter springa. När man väl vinner bollen har man oftast inte lyckats hålla positionerna och behöver den där extra lilla sekunden för att se var man har varandra, vilket gör att Chivas hinner dit och kan störa till misstag. Man lyckas inte med någonting.

Tvåan låter inte vänta på sig. I elfte minuten slås ett inlägg från vänsterkanten och en mexikanare är först och kan stöta in bollen. Innan det har de haft ett flertal frisparkslägen och hörnor. Man har till och med halvt cykelsparkat bollen i stolpen samt tvingat Troy Johansson i målet till en bra räddning på returen. Dessutom har Haval Mahdi tvingats utgå pga lårskada och Jonathan Lundgren kommit in i hans ställe.

Detta är verkligen inte Blåvitts match, även om man verkligen försöker komma in i matchen igen genom att stuva om i laget. Man sätter upp starke mittbacken Franz Novotny på topp, sätter Afif Khan Phanivong som mittback, tar in Pelle Arbiv i hans ställe på mittfältet. Man byter även ut högerback Nikolaj Zivanovic mot Anton Larsson. Högermittfältare Allan Mohideen går ut och förre forwarden Jonathan Lundgren får löpa kant i hans ställe.

Inget hjälper. Chivas Guadalajara är ett mycket bra lag som med 2-0 i ryggen kan spela lugnt och säkert, samtidigt som IFK ständigt är steget efter.

Ett litet hopp tänds dock när Chivas Guadalajara får straff och dessutom missar den. Kanske kan det vara något som sätter griller i huvudet på mexikanarna? Och visst repar de blåvita lite mod efter detta? Man kommer upp lite mer i banan och skaffar sig några bra frisparkslägen. Bland annat får man en dubbelfrispark där mexikanarna tar med handen efter första och Alen Veric får försöka igen, men skjuter dessvärre långt över.

Kort därpå punkterar mexikanarna matchen när man rinner igenom Blåvitts försvar och ensam med målvakten gör man inget misstag, utan chippar bollen säkert till vänster om densamme.

Några minuter senare blåser domaren av första halvleken.

Andra halvlek är den första lik, med den skillnaden att Chivas Guadalajara inte är lika anfallssugna längre. Man bevakar matchen och håller bollen säkert inom laget. IFK kämpar och sliter och vill verkligen visa publiken vad man går för, men det är en övermäktig motståndare man ställts inför.

Några byten görs i halvtid. Anfallare Sebastian Ohlsson går ut till förmån för Fredrik Karlberg och i samband med det sätter man vänstermittfältare Alen Veric på topp och Karlberg får hålla till på hans position. Just Veric har blåvitts bästa målchans där han avigt lurar bort sin försvarare och kommer till skottläge, men backen lyckas hinna tillbaka och få ut en fot och täcka skottet ut till Fredrik Karlberg som inte kan hålla bollen.

Utöver det skapar inte Blåvitt något nämnvärt och domaren kan till slut blåsa av matchen efter en rätt så händelselös andra halvlek.

Jag vill förlusten till trots passa på att ge beröm till en enskild spelare. Jag gillar egentligen inte att lyfta upp en spelare över resten av ett ungdomslag, men idag måste Franz Novotny få ett erkännande. Trots tröstlöst kämpande ger han ändå aldrig upp. Övriga laget kämpade väl, men Novotny utmärker sig särskilt på den punkten. Han springer på allt, går in för fullt i alla närkamper och springer på alla hempass till målvakten. Detta trots att han så gott som aldrig får tag i bollen. Killen visar stor vilja och jävlaranamma och detta skall han ta med sig från idag. Som jag skrev i en kommentar igår "talang är en sak, övergången till seniornivå en helt annan". Franz Novotnys kämpaglöd idag är det där helt andra. Fortsätt så!


Bilder från matchen finner du här.

----------

I och med detta är P15-killarnas äventyr i Gothia Cup till ända och därmed också min ingående bevakning. Jag vill passa på att tacka dem för fyra underhållande matcher (jag missade ju gårdagens partillekross). Innan turneringen kunde jag inte ett enda namn i deras generation, nu kan jag tjugo och jag är spänd av förväntan på vad ni kan åstadkomma i kommande blåvita matcher!

Tack även till de föräldrar jag pratat med idag och som visat sin uppskattning för min bevakning. Sådant gör att man vill göra samma sak nästa år igen.

Tack!
----------

Som plåster på såren över förlusten idag lägger jag här upp några bilder från fyramålsvinsten mot Partille IF igår eftermiddag. Fotograf är Jennifer Karlberg. Tack så mycket för bidraget!


----------

Resultat torsdag 17 juli (MatchID)

Boys 14, A-slutspel, Andra omgången
Atlas de Morelos - IFK Göteborg : 3-1

Boys 13, A-slutspel, Andra omgången
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna 2 : 1-4

Boys 12, B-slutspel, Andra omgången
Onsala BK 1 - IFK Göteborg 1 (6821) :

Boys 11, A-slutspel, Andra omgången
IFK Göteborg 1 - Djurgårdens IF : 1-6

Boys 11, B-slutspel, Andra omgången
IFK Göteborg 2 - B.Pr.School / Guldhedens IK :

Därmed är samtliga blåvita lag utslagna från respektive A-slutspel.