2006/03/31

Resultat av röda kort

FOTBOLLSVETENSKAP När den Allsvenska premiären är just runt hörnet tänker jag gå igenom vad vetenskapsmän med för mycket tid över kommit fram till vad röda kort har för påverkan av matcher.

Ofta hör man kommentarer på läktaren eller framför TVn i samband med utvisningar att med en man mindre blir motståndaren än svårare att få hål på. Vissa vill till och med hävda att det lag som får en man utvisad har större chans att vinna matchen. Är det månne så att man endast kommer ihåg de gånger som man profetiskt proklamerat vad som skall ske och haft rätt i slutändan?

En rad matcher där det delats ut röda kort analyserades. Man tittade på när under matcherna som det gavs röda kort och hur mål fallit både före och efter de röda korten.
Till att börja med såg man att det röda korten delas ofta ut till det svagare laget. Kanske inte så konstigt egentligen, att det sämre laget tvingas ta till ojusteheter.

När de tittar på när under matchen som ena laget får en utvisning och hur det påverkar slutresultatet så fann de att en utvisning tidigt i en match gav det andra laget en chans på 68% att vinna matchen. Vinst för de som fått en spelare utvisad fick man i det fallet i 18% av matcherna. Ju senare i matchen som utvisningen sker ger de som har fullt manskap på plan en chans att vinna som blir allt lägre och går mot 37.5% vid full tid. Beräknat på att man tittar på vilket lag som får en man utvisad och inte räknar med vilket lag som har hemmaplan. En utveckling som man kan vänta sig.

När de studerade hur många mål som görs i matchen, i snitt, så görs det nästan 4 mål vid en tidig utvisning. Målsnittet avtar sedan med runt 0.2 mål per 15:e minut ju senare som utvisningen sker.

Den mest intressanta biten som tas upp i artikeln är studien av när det är rimligt att ta en utvisning. Kanske den enda biten från denna studien som man kan ta med sig ut på plan. Man får en lösning på dilemmat om när man skall fälla en spelare som är på väg igenom utan att behöva ta råd från galningar på läktaren som skriker "Fäll han!" hela tiden.
Studien ger att om man skall ge det andra laget en 30%-ig chans att göra ett mål efter utvisningen skall man ta utvisningen efter den 70:e minuten. Detta baserat på att man förutsätter att spelaren som är på väg igenom säkert skall göra mål.

Artikeln slår hål på klyschan att det skall bli än svårare att slå ett lag när de får en man utvisad. Visst kan det ske i enstaka matcher, men i det långa loppet så kommer laget med en man mindre att förlora. Med lite sans kan man räkna ut det själv. Men när har man kunnat kalla en fotbollssupporter för sansad?
Sedan kan man nog få leta länge efter en spelare som har sådan närvaro att han klarar av att bedöma sannolikheten att moståndarna skall göra mål under den kvarvarande matchtiden samtidigt som han jagar en motståndare på väg mot mål.

Artikeln som detta är baserat på är: G. Ridder, J. S. Cramer och P. Hopstaken, Journal of the American Statistical Association 89, 427 (1994)

Mediemyten om Gais enorma publik...

Ett derby mot IFK Göteborg ger lika mycket publik som en säsong i
Superettan.


Gais ordförande Christer Wallin talar med GP:s Ulf Nicklasson och spräcker mediemyten om Gais fans en gång för alla?

Veckans match- rest in peace...

TV-RÄTTIGHETERNA Under flera veckors tid har det nu förhandlats fram och tillbaka mellan de olika stora tv-bolagen kring vem som kommer att få köpa loss tv-rättigheterna för Allsvenskan under 2006. Nu verkar TV4 ha vunnit dragkampen.

Fram tills i år har Canal+ ägt rättigheterna till både Veckans match på tisdagar samt PPV (pay per view) och först SVT, sedan Viasat (TV3 och ZTV) har visat ett veckomagasin med höjdpunkter från den gångna omgånden av fotboll. Men när Rune Hauge, den norske konsulten som SvFF hyrt in för att sälja fotbollens tv-rättigheter, sålde hela paketet till Schweiziska Kentaro påbörjades en seg dragkamp mellan olika mediegrupper om tv-rättigheterna i Sverige.

Enligt Expressen är dock den stora dragkampen om "Veckans match" mellan kanalerna över och vinnaren är TV4. På pluskontot, om nu Expressens uppgifter stämmer, är ju att en Allsvensk match per vecka kommer bli tillgänglig för alla svenskar med en TV-apparat. Det sorgliga är ju att den högkvalitativa underhållning som Canal+ erbjuder sina tittare nu ersätts med TV4:s pajasartade showande.

Nu kan ni förbereda er på pinsamma plojskämt, en namedroppande Patrik Ekwall i vit kostym på Örjans Vall, Peppe Eng i ljusblå Malmöhatt när MFF lirar och superanalytiker som Jesper Blomqvist, Pontus Kåmark och Magnus Hedman i studion. Jag föreslår redan nu en kampanj som i högsta möjliga grad går ut på att stänga av ljudet på tv-apparaterna och ha på Sveriges Radios eminenta sändningar från de Allsvenska matcherna.

Eller ännu bättre- gå på matcherna istället för att sitta och glo på Peppe Eng i soffan.

Det är ännu oklart om PPV-sändningarna kommer att fortsätta på Canal+ eller ej.

Bild: Kjellan

2006/03/30

Att ta chansen...

KRÖNIKA Alla fotbollsspelare som flyttas upp från junior till seniorlag vet hur svårt det är att ta en plats i laget med de stora grabbarna. Det krävs en hel del. Man måste ha talang och genomlida hård träning. Men framförallt så krävs det att man tar chansen när den ges. På måndag ges en sådan chans.

Jonatan Berg har inte haft det lätt senaste tiden. Att stå i skuggan av Niclas Alexandersson kan inte alltid vara roligt. Alexandersson, som dominerat hela allsvenskan sedan hemkomsten och aldrig tycktes visa tendenser att skada sig. Men nu när Alex högerlår sa ifrån så lämnas slutligen en lucka på högerkanten. Pontus Wernbloom gjorde det förra året, Oscar Wendt har också gjort det och likaså brorsan Marcus. Det är alltså dag för Jonatan Berg att ta den berömda chansen.

Att Jonatan har talangen råder det inget tvivel om. Kanske hade han redan varit en stjärna om det inte varit just för Niclas Alexandersson. Med en ordentlig kvickhet och fin teknik så skapar han ofta förutsättningar för sig själv att komma till inlägg eller eget avslut. Offensiven är Jonatans styrka och under vintern har han haft Kjell till vid sin sida för att finslipa detaljerna i bollbehandlingen. Visa oss vad du går för nu, Jonatan.

Kanske hjälper det om brorsan Marcus också spelar på måndag? Vissa spelare tycks ha en tendens att växa som spelare så fort de omges av ”rätt folk.” Jonatan och Marcus tycks, i likhet med bröderna Sedin, ibland ha en nästan telepatisk förmåga att hitta varandra ute på planen. Detta fenomen syns även på andra kanten. Oscar Wendt lyfter ofta flera nivåer då lekkamraten Andres Vasques är på plan samtidigt.

Med detta fenomen klarlagt så läggs ytterligare vikt vid att laget är viktigare än individen. Ibland är det kanske inte rätt att spela den absolut bästa spelaren om man vet att en kombination av två spelare fungerar ännu bättre?

Niclas Alexandersson är dock en så pass komplett fotbollsspelare att det måste vara svårt att inte vara bra när man får förmånen att dela kanten med honom. Nu gäller det för Jonatan Berg att visa att han också håller klassen. Med eller utan brorsan.

Det gäller att ta chansen.

Vilken sektion gäller på måndag?

PREMIÄREN En del oklarheter kring biljetterna, årskorten och måndagens flytt till Nya Ullevi har uppstått. Därför försöker vi reda ut era frågetecken här:

- Nya årkort för 2006 gäller som vanligt.

- Ståplatsårskort innebär att man får stå på GHI alternativt LM på Nya Ullevi. Vill man ha en biljett på LM kan det vara lättare att gå i förväg och hämta den här biljetten i Scandinaviums biljettkassa senast på Söndagen.

- Sittplatsårskort går även de in direkt med sina årskort i spärren. Sittplatssektionen är ABC. Här kommer man att få numrerade biljetter så vill man sitta med sina vänner är det lämpligt att träffas utanför och gå in gemensamt, på så vis får man numrerade biljetter som är bredvid varann i spärren.

-Lösbiljetter kommer precis som förr i tiden att säljas i Nya Ullevis spärrar.

-Alla lösa ståplatsbiljetter är dock onumrerade i premiärmatchen. Oklart om det kommer att vara så på alla IFKs Ullevimatcher i år. Så vill ni ha bra platser, var i god tid.

-Risk för köbildning. Som ni kanske minns för ett par år sedan när lösbiljetter såldes i spärrarna vid något derby mot Öis så uppstod totalt kaos utanför Ullevi och tusentals människor stod utanför när uppsatt matchtid passerade. Göteborgaren är traditionellt sett inte speciellt stressad av sig och kommer därför gärna ett par minuter innan match, så vill du slippa kön, kom lite tidigare...

Biljetter till IFK Göteborgs hemmamatcher köper du på Scandinavium tel 031-81 10 20, BiljettDirekt http://www.ticnet.se/ 077-170 70 70
eller på sedvanliga försäljningsställen.

Priser 2005,
Gamla Ullevi

Sittplats vuxen från 160:-
Sittplats barn (tom 15 år) från 100:-
Ståplats vuxen från 120:-
Ståplats barn (tom 15 år) 40:-
Familjebiljett från 200:- (sektion A, ej förköp)

Vid förköp tillkommer 15:- i administrationsavgift.

Alex missar premiären

Alexandersson missar den Allsvenska premiären mot Öster på måndag. GT skriver att de kan handla om en bristning i ljumsken. Det är dock för tidigt att säga om VM är i fara eller inte.

Läs artikeln på GT här

Aftonbladet tar över matchprogrammet, undantaget heter HBK!

ALLSVENSKAN I årets Allsvenska kommer de flesta lagens fans att se en stor förändring på arenorna, nämligen så har matchprogrammen försvunnit från Allsvenskan och ersatts av en kvällstidningsbilaga.

Svensk Elitfoboll fick ett bud från Aftonbladet om att sälja ut matchprogramsverksamheten till kvällstidningen. Elitlagen accepterade budet som innebär att Aftonbladet får producera en 16-sidig matchbilaga för varje match som sedan säljs utanför Gamla & Nya Ullevi tillsammans med tidningen Aftonbladet. Priset skall enligt ryktet ligga på 10 kronor, det vill säga 2 kronor mer än tidningen vanligtvis kostar.

Undantag finns dock till denna utförsäljning. Stockholmsklubbarna vill inte ha en deal med Aftonbladet utan har istället gjort upp med konkurrenten Expressen som ska leverera matchbladen i 08-området. Undantag två är Halmstads BK som inte gått med på dealen utan även i fortsättningen tänker ha kvar sitt ordinarie programblad. En extra utgift för HBK, men även den enda föreningen i Sverige som faktiskt värnar om att erbjuda sina fans denna extra guldkant i fotbollstillvaron...

It's änna dags för a new tågresa!

SUPPORTERKULTUR Förra året arrangerade Änglarna en uppskattad tågresa till Stockholm när våra Änglar lirade mot Bajen på senhösten. Trots kylan så var tåget fullproppat till sista plats och bjöd på en underhållande resa.

Nu är det dags igen! Tåg, Stockholm och Änglarna är kombinationen när man arrangerar en ny tågresa till bortamatchen mot Djurgården den 24/4. Priset ligger på samma 350 kronor som förra årets resa tack vare en subventionering från IFK Göteborgs sida som pressar ner priset med en hundring per resa.

Så kom med Änglarna (och Baraben) på ett sällsynt äventyr till Stockholms stadion!

Gaisarna på väg till Avenyn för uppladdning innan derbyt?!?

SUPPORTERGÖTEBORG Grönsvart GBG är den huvudsakliga Gaisgruppering som dragit folk till och drivit ölhinkandet på Gamle Port innan Gaismatcherna flyttar enligt uppgift från Gaisarna sin matchdagsverksamhet till Rockbaren på en bakgata till Avenyn. Det intressanta med flytten är inte att Gaisarna i sig flyttar, utan en av deras två huvudgrupperingar av supportrar nu tänker dricka öl bara ett stenkast ifrån Supporterklubben Änglarnas pub Harrys.

Hur polisen tänker sköta matchdagsverksamheten vid de två derbyn som kommer är väl deras sak att avgöra, men sunt förnuft talar ju om att ett par hundra Gaisare med alkohol i blodet i samma kvarter som både Supporterklubbens Harrys, men även andra notoriska IFK-pubar som Rose & Crown, Diamond dogs, Babar med flera i den absoluta närheten- kan bara sluta med tumult kaos och slagsmål varstans längs Avenyn?

Med tanke på följande erbjudande som Rockbaren kör för sina nya Gaisgäster:
"Stor Stark - Köp 2, betala för 1Rockbaren erbjuder medlemmar i Grönsvart Göteborg ett smått fantastiskt ölpris. Vid köp av två stora stark, betalar du endast 42 kr (21 kr/st)" kan man även fråga varför Harrys tar ut ockerpriser för sin öl, när flera andra krogar i området erbjuder mycket bättre pris?

Tvångskommendera istället Gaisarna till gamla nattklubben Huset som nu står tom efter ett försäkringsbedrägeri där ägaren brände ner sin klubb. Där kan Gaisarna känna igen sig i en omgivning mer lik sitt naturliga habitat, oftast en kåkstad eller ruin av varierande slag.

2006/03/29

Fuck off fotbollssverige!

SKATTEHÄRVAN Bengt Halse friad. Bengt Halse friad. Bengt Halse friad. Bengt Halse friad.

Det är underbart skönt som Blåvit att det alltmer verkar framstå som att det är ett par personers agerande och inte en utbredd kultur som varit roten till fifflandet inom föreningen de senaste åren. Det är ett rejält långfinger till alla rivaliserande supportrar runtom i landet som hånfullt försökt provocera oss stolta änglar.

Nu saknas bara att föreningen IFK Göteborg tar sig själv i kragen och polisanmäler Mats Persson för trolöshet mot huvudman. Det är fullständigt oacceptabelt att låta den person som med all sannolikhet dragit ner oss i detta kaos, där vi till och med tvingats belåna Kamratgården, bete sig på detta viset. Man ska inte kunna smutskasta och baktala föreningen IFK Göteborg och dess nyckelpersoner utan att mötas av kraftiga repressalier från en enad och stark förening.

Agera mot Perssons smutskastning Blåvitt!

A trip down memory lane...

1976: Torbjörn Nilsson springer sönder Gais försvar...

1982: Glenn "Stromba" Strömberg briljerar med bollen...

Okänt år: Johnny "Kallebäcksexpressen" Ekström gör mål på Gais med ett blåvitt flagghav som kuliss...

2002: Blåvitts 15-årskull börjar fira stora triumfer med bland annat Vasquez i laget...


Idag: Göteborgspoeten Karin Boyes bevingade ord blir vår inspiration att tackla denna ödessäsong. Full fart mot guldet!

2006/03/28

EXTRA EXTRA EXTRA!

SILLY SEASON Allsvenskan största stjärna och viktigaste spelare Niclas Alexandersson har skrivit på ett nytt kontrakt på 1 + 1 år. Vi kan alltså se fram emot ytterligare skönspel på Ullevis högerflank. Alexandersson, allsvenskans kanske viktigaste hemvändare de senaste åren, kommer alltså även fortsättningsvis skrämma slag i allsvenskan vänsterbackar med sina sköna finter och precisa inlägg. Mer info angående Alexanderssons nya kontrakt lär komma senare här på bloggen.

Allsvenskan närmar sig även för fonden!

SUPPORTERFONDEN Just nu rullar lönehelg nummer två på för fulla muggar och fredagens redovisningsresultat med gåvor från er fondhjältar innebar över 3580 kronor till i fonden!

En överlägsen majoritet av er fondhjältar använder bankgirogirering eller internetbank när de sätter in sina gåvor till fonden, men glöm inte att det även finns andra vägar till Kamratgården:

Payson innebär att man kan betala med kreditkort direkt över internet, det är bara att följa instruktionerna när man klickar sig vidare från Bidragssidan här på Supporterfonden.

SMS-Betalning går till som följer: SMS:a "fonden 30/40/50" till 72550. Välj belopp genom att välja något utav 30, 40 eller 50. Viktigt att veta dock är att hela summan inte går till Supporterfonden. Av 30:- (14,63:-), 40:- (19,64:-), 50 (24,64:-) Fondens förtjänst inom parentes. Dessa bidrag kommer inte att redovisas enskilt utan kommer att redovisas som en egen post.

Exempelvis: Till: 72550, meddelande: fonden 50
Du kommer sedan att få ett bekräftelse-SMS.

Tipsa eller utmana en vän
En helt ny funktion har även tillkommit som heter "Tipsa eller utmana" där du kan skicka ett färdigt brev till någon som du känner. Genom att trycka in dina vänner, arbetskamraters eller bekantas mailadresser och ditt namn så skickas ett automatiserat mail ut med en uppmaning till den personen att delta i Supporterfondens insamling till Blåvitt.

Supporterfonden närmar sig 50 000 kronor och 150 fondhjältar!
Och vi ser fortfarande snö ute på marken...

www.supporterfonden.se

Dagens sanning...

2006/03/27

Premiäruppsnack: Östers tränare utlovar benhård defensiv!

ALLSVENSKAN Baraben satte vårt kvinnliga skjutjärnsess i arbete inför den Allsvenska premiären. Här är Becka:s rejäla uppsnack inför måndagens premiärmatch mot Öster på Nya Ullevi, innehållande både statistik och kommentar från Östers tränare Lars Jacobsson.

Jag vill dra mitt strå till stacken. Mitt strå för att hypa årets första Allsvenska match för våra blåvita gossar. Spänningen är olidlig, nervositeten är mördande och abstinensen total. Royal League, träningsmatcher och vänskapsmatcher i all ära, men vi vet ju alla vad är som är ”the real deal”, eller hur? Självklart vill man ha lite koll på motståndet och därför har jag gett mig in i "fiendeland" för att snoka upp lite fakta om de småländska lirarna i Östers IF.

Öster har varit Allsvenska mästare 1968, 1978, 1980 0ch 1981 samt vunnit Svenska Cupen 1977. Det är alltså en hyfsat anrik förening som har gjort många sejourer i Allsvenskan. Det var dock länge sedan de skördade några större sportsliga framgångar. Eftersom jag vet att många av er läsare är statistiknördar, precis som mig, så börjar vi med siffrorna. Här följer statistik över hur alla tidigare möten mellan Östers IF och IFK Göteborg slutat, (Östers siffror står först):

1968: 4-1, 3-2 1969: 4-1, 0-1 1970: 1-2, 2-0 1977: 6-0, 1-4 1978: 2-2, 2-1 1979: 0-2, 2-2 1980: 4-0, 1-4 1981: 2-1, 1-3 1982: 3-1, 0-2 1983: 0-1, 1-0 1984: 2-3, 0-5 1985: 2-1, 2-4 1986: 2-2, 2-1 1987: 0-3, 0-0 1988: 0-1, 1-1 1990: 2-0, 0-2 1991: 2-2, 0-2 1992: 2-2, 1-0 1993: 0-2, 1-1 1994: 0-2, 0-2 1995: 0-0, 1-3 1996: 1-1, 1-5 1997: 2-1, 0-3 1998: 1-1, 1-1 2003: 0-0, 0-1

Av 50 spelade matcher så har Öster vunnit 15, Blåvitt vunnit 23 och 12 matcher har slutat oavgjorda. Den historiska statistiken talar med andra ord till Blåvitts fördel, särskilt med tanke på att endast ett av de senaste fjorton mötena har slutat med vinst för Östers del.

För att få en bättre bild av dagens Öster får vi se över deras nuvarande spelartrupp. Truppen anno 2006 ser ut så här:

Östers A-trupp 2006
Målvakter: Björn Stringheim, Robin Malmkvist, Robert Veselovsky
Försvarare: Emin Nouri, Erik Tengroth, Peter Sedunov, Tyler Hughes, Mario Vasilj, Fredrik Bild, Tomas Backman
Mittfältare: Fredrik Gustafson, Martin Claesson, Daniel Svensson, Pavel Zavadil, Peter Wibrån, John Pelu, Marco Da Silva, Helgi Daniélsson
Anfallare: Pär Cederqvist, Ingemar Teever, Freddy Borg

Med i truppen finns fem spelare som är kvar från Östers tidigare vändor i Allsvenskan. Dessa har alltså mött IFK Göteborg förut i seriesammanhang. Senast Östers IF spelade i Allsvenskan var år 2003. Målvakten Björn Stringheim och försvararen Fredrik Bild var med i båda matcherna och mittfältaren Peter Wibrån deltog i bortamötet.
Försvararen Fredrik Bild och mittfältaren Fredrik Gustafson spelade mot IFK Göteborg 1997 och 1998, därefter försvann de till andra lag för att slutligen återvända till Växjö.Östers tränare hoppas på defensiven
Så till det vi undrar mest över, vad har vi egentligen att vänta på måndag? Via mobil fick Barabens "Becka" tag på Östers tränare Lars Jacobsson, på plats i Italien på träningsläger med sitt lag.

Hur laddar ni upp för matchen mot IFK Göteborg?
- Vi laddar genom att ha träningsläger här nere i Italien. På lördag är spelarna lediga, på söndag har vi lätt träning under den och åker till Göteborg på kvällen.

Hur ser du på mötet mot IFK Göteborg?
- Ja, det blir en tuff match. Det är inte tal om att åka och spela någon ”gladfotboll”, utan det gäller att stänga igen ordentligt och hitta kontringar. Mot Kalmar (den 26e mars) fungerade defensiven mycket bra.

Om du jämför Östers spel med IFK Göteborgs, vad ser du då för likheter och/eller skillnader?
- Vi har ju ett annat spelsystem än IFK;s 4-4-2, vi spelar 4-3-3. Sen är vi inte lika bra på fasta situationer som IFK, utan passar mer på att ta målchanserna.

Beckas slutkommentar:
Min förhoppning är att vi slipper se något liknande som under det katastrofala hemmamötet mot Assyriska 2005, ska Blåvitt lyckas bryta ”förlora mot skitlag-förbannelsen”? Jag ber en bön att Alexanderson och company inte ska underskatta motståndet, utan istället ge ALLT. Vi ses på Ullevi måndagen den 3:e April…

Vad säger domaren?

SVARTVITA YRKESKÅREN Vad är det domaren på bilden säger? Fyll i din kommentar i kommentarerna... Bäst förslag vinner inte ett skit den här gången- men får stoltheten att ge andra läsare ett leende på läpparna.

2006/03/26

Det ryktas…

…att den verkliga anledningen att Djurgårdens allsvenska premiär blev framflyttad var att ledningen var rädd för att Abgar ”Flamingonäsan” Barsom skulle få fågelinfluensan. Detta på grund av uppgifter att fågelinfluensan har nått Fredrikskans.

...att SOK just nu granskar fotbollslaget ellOS för att de olovligt använt deras namn.

...att Djurgården redan har vunnit Allsvenskan 2006 innan ens premiären har varit. Enligt de flesta "experter".

…att AIK:s nyförvärv Dulee Johnson själv körde flyttbilen efter avskedsfesten i Göteborg.

…att IFK Göteborg detta året kommer att spela i Tippeligan.

…att dessa uppgifter är helt bisarra och saknar någon som helst förankring.

Lönehelg nummer två för Supporterfonden!

SUPPORTERFONDEN Nu är andra lönehelgen för Supporterfonden här och nu hoppas vi på att alla änglar gör det till en vana att slänga in någon hundralapp (eller mer för den som har råd) till Supporterfondens insamling till Blåvitt!

Förra och den första lönehelgen som Supporterfonden passerade drog in över 12 000 kronor från er fondhjältar på bara ett par dagar. Nu är frågan om den andra lönehelgen kan klå den första och det blir spännande att se ifall fler och fler ansluter månadsinbetalningar och autogiro till Supporterfondens blåvita insamlingsprojekt. En slant till fonden är en Blåvit hjälteinsats!Payson och SMS-gåvor
Man kan skänka en gåva till IFK Göteborg via Supporterfonden genom att sätta in en peng på postgiro (plusgiro) 438346-9 från både internetbank och vanlig bankinsättning. Men glöm inte att det även går att slänga in en slant via SMS eller med sitt kreditkort! Payson innebär att man kan betala med kreditkort direkt över internet, det är bara att följa instruktionerna när man klickar sig vidare från bidragssidan på Supporterfonden.

SMS-Betalning går till som följer: SMS:a "fonden 30/40/50" till 72550. Välj belopp genom att välja något utav 30, 40 eller 50. Viktigt att veta dock är att hela summan inte går till Supporterfonden. Av 30:- (14,63:-), 40:- (19,64:-), 50 (24,64:-) Fondens förtjänst inom parentes. Dessa bidrag kommer inte att redovisas enskilt utan kommer att redovisas som en egen post.

Exempelvis: Till: 72550, meddelande: fonden 50
Du kommer sedan att få ett bekräftelse-SMS.

Tillsammans för Blåvitt!

2006/03/25

Håkan Mild nere i Wien hos Antonsson!

SILLY SEASON Som Baraben tidigare berättat har IF Elfsborg trappat upp sina försök att signa den före detta Blåvita backstjärnan Mikael Antonsson. Antonsson som numer spelar i Austria Wien är kontraktslös till sommaren och nu har även Blåvitt satt in en stöt för att plocka hem Blekingesonen.

Enligt färska uppgifter till Baraben.com är inte Håkan Mild i Göteborg- för att han har rest ner till Österrike för att nyförhandla med "Anton". Håkan Mild träffar nu i helgen Anton för andra gången i vinter och åter verkar IFK vara den hetaste kandidaten för "Anton" vid en eventuell (trolig) hemflytt i sommar.

Mer info inom kort.

Ett säkert vårtecken(Wernblomma - av släktet pontussilago)

Borås reser staty som hyllning till Elfsborg...

STADSBYGGNAD Medan Göteborg planerar en ny arena och ytterligare en bro över älven så planerar Borås Stad att bygga ett hyllningsfundament till IF Elfsborg och deras fans. Det är en kärleksgåva av sällan skådat slag med ett tydligt budskap i grunden.

Statyn blir inte av en slump 11 miljoner kronor dyr då varje miljon representerar en av spelarna i Elfsborgs startelva. Anledningen till att Pinocchio valts som motiv för den gigantiska statyn är en sällan skådad självinsikt från Borås politiska styre. Man inser helt enkelt att det är dags att spräcka myten om att Elfsborg vore något annat än ett sorgligt bonnagäng från landet som inte klarar vare sig att vinna Allsvenskan eller att förgylla den. Men trots att man vet detta så har man även insett att de par tusen Elfsborgsfans som finns i och kring Borås (de flesta i Borås håller ju som bekant på Djurgårdens IF) lider av att ljuga om sig själva och sitt lag varje år i diskussioner med andra fotbollssupportrar. Därför har Borås stad valt denna nya symbol för Boråsarna- lögnens representant ska symbolisera propagandan kring IF Elfsborg.

- Det är bara gamla proggare och andra förvirrade som är emot statyn. Förhoppningsvis blir den ett landmärke som syns redan från motorvägen, säger Hasse Persson, chef för Borås konstmuseum i ett ögonblick av klarhet till GT. Mannen är ett kulturellt geni och årets Boråsare per automatik?

2006/03/24

Skattesmäll gånger två ekar från Lundh till Carlzon...

SKATTEAFFÄREN Tidningen Resumé uppger att förre fotbollsskribenten Olof Lundh har mottagit cirka 70 000 kr i svarta pengar från skattebrottsmisstänka spelaragenten Kent Carlzon. De flesta vet säkert vid det här laget om att Kent Carlzon är misstänkt för skattebrott i samband med övergången av spelaren Stefan Selakovic till IFK Göteborg. Olof Lundh som tidigare jobbade som fotbollsskribent på Expressen och där även skrev fotbollsblogg, kommer att bli omplacerad till en annan avdelning på tidningen och behåller därmed sin anställning inom koncernen. Han erkände själv att han fått svarta pengar från Kent Carlzon i samband med att han hjälpt honom att översätta texter på Carlzons hemsida, på grund av att skatteverket just nu granskar Kent Carlzon. Detta hände mellan 2000-2004, enligt Dagens Media.

"Olof Lundh var den som först avslöjade IFK Göteborgs skattehärva. Nu är förundersökningen snart klar och där kan de svarta pengarna till Expressenreportern dyka upp." Allt enligt tidningen Resumés hemsida.

/rheed

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Redaktionell kommentar:

Olof Lundh hade varit smartare om han skött sina egna affärer ordentligt. För nu tappar han all journalistisk trovärdighet. Lundhs riktade journalistik får i skenet av hans samarbete och eventuella svartlön från Kent Carlzon ett helt nytt ljus. Att en journalist på Sveriges näst största kvällstidning använder sin journalistik för att gynna vänner ekonomiskt och karriärsmässigt är inte bara oetiskt, det är en markant skandal som nästan tystats ner av angränsande medier.

Att inte Expressens övriga sportjournalister med avsky, offentligt, tar avstånd pekar ju snarast på att de insinuationer som Robert Laul lagt fram på sin blogg kring att Expressens sportjournalister använder sig av skumraskmetoder får allt mer stöd bland det logiska tänkandets människor. Sällan har väl en så smaklös journalistisk ambition visat sig bland de svenska sportjournalisterna som denna.

/Frankie, chefsredaktör på Baraben.com och frilansjournalist.

Grattis Baraben.com- 1 år idag!

BARABEN.COM Idag fyller Bara ben på Glenn Hysén ett år. 365 dagar av fotbollspassion summeras lite kort här. (Glöm inte att sätta på ljudet...)

2006/03/23

Viktiga händelser 06

SPÅDOM Den allsvenska tabellen är söndertippad - så nu avslöjas istället ett par definitivt otippade händelser som enligt säkra källor på Haiti kommer att ske under året.
  • Zoran Lukic blir ”oturligt” nedtacklad av en het Wernbloom i full fart under vårderbyt. Lukic får sin favoritkostym förstörd i lervällingen och efteråt levereras en klockren kommentar från Pontus: ”Har man slips på jobbet förtjänar man en sån tackling.”

  • Comeback av Håkan Mild efter VM då vi efter en makalös vår fått vårt stjärnmittfält sönderköpt av danska mittenklubbar.

  • Skytteligan i Serie B toppas av George Mourad. Kvällstidningarna kan därmed äntligen återuppliva och skriva om alla liknelserna med Zlatan igen. Nu har de ju ännu mer gemensamt! Lyxlivet verkar dock inte hunnit ikapp Mourad än så länge...

  • Mikael Antonsson säger att Ellos inte varit något alternativ då han aldrig varit intresserad av postorder. Han säger att han hellre föredrar ”bonus på kortet” när ICA-Stig skakar hand med honom vid signeringen.

  • Äntligen får vi vårt första norska (nej, Kihlberg räknas inte) nyförvärv under Arne. ”Gutten” är ytterligare en Flo-oäkting, och övergångssumman betalas med de tusentals matchtröjor som kommer att säljas i vårt nya favoritland. Nya smeknamnet blir "GôrGutt" om nu inte Arne har paxat det redan.

  • Öis-spelarnas kontrakt skrivs om till halvprofessionella för att föreningen skall överleva - Dick Last med flera blir springpojkar på Stefan Allbäck Byggnads AB.

Historien om OSmanen som kom till StockhOlmSområdet.

FORSKNING Efter djupt jOurnaliStiskt grävande så har information nu nått OSs hur en OSannolik dag kan se ut för en OS-jurist i någon av stOrStaden StOckholmS kontOrSbyggnader. FrukOSt äts efter att man i symbiOS pOStat olika förslag på hur man kan göra livet surt för landets småföretagare. Till lunch bakar man självklart OS-pizzan, och när OSet från denna lagt sig så fOrtSätter man gärna med en bit OSt.


Efter en OScillation i företagets personalpolicy så beslutade man sig för att anställa en OSman, som hämtades direkt från en OSteria. Denne OSman hade dock OSis då han drabbades av OStit, samt OSteosklerOS. Han fick genomgå en OStetomi, men det hjälpte inte då hans kOmpiSar senare beslutade om OStracism. Från OStkusten, där vår vän OSmanen nu hör hemma, rappOrteraS att han är tillbaka och sköter om sina koOSsor. OSmanen ser vi nog aldrig mer, sa DOuglaS innanför StockhOlmSkontOretS dörrar. Dags att ringa några samtal till innan arbetsdagen är över för OSs...

Adidas i öst- Adidas i väst...

MATCHTRÖJAN 06 Så var den här, årets matchtröja. En hel del mer vita inslag och endast tre blåa ränder på det vita underlaget gör att Blåvitts matchtröja anno 2006 är helt identisk med Djurgårdens dito.

Färgerna undantaget naturligtvis.

ICA-logotypen verkar ha halkat till lite vid tryckning med då den ligger lite väl långt ner vad det verkar?

Bedöm själva, men visst känns lite mer slätstruken och blek i jämförelse med fjolårets hemmaställ?

Spelarfaktorn Del 1: Man hatar dem tills de spelar i ditt lag...

ALLSVENSKAN Det finns en typ av spelare som betecknar fotbollens hatkärlek på ett svårhanterbart sätt. Lirarn som man älskar att hata när han spelar i motståndarlaget men älskar att ha i sina egna led. Ibland finns det spelare som inte ens är uppskattade av de egna fansen men trots det klarar av att vara ordinarie i Allsvenskan. Nästan varje lag har en liknande spelare, men vilka är de och varför hatar vi dem?

AIK- Dulee Johnsson. En man vars merit på den här listan egentligen inte är fotbollsrelaterad utan kopplad till hans svinaktiga beteende utanför planen. Han har dömts för en rad brott och blir genom det ständigt ett dilemma för AIK-supportern. För även om man uppskattar det eventuella fotbollsspelande han kan komma att bidra med så är det väldigt svårt att försvara en kvinnomisshandlare och rattfyllerist. Två av de brott som till och med bland brottslingar ligger lågt i statusskalan. Det är inte ovanligt att kvinnomisshandlare åker på rejält med pisk på landets kriminalvårdsanstalter. Han kan ju inte annat än att förväntas dra på sig en avsky från fans hela landet över, det finns många män som inte har speciellt mycket uppskattning att visa en kille som brukar spela basketboll med frugans huvud...
Ser man till ett sportsligt rivjärn så har man ju det uppenbara comebackande valet i truppen Johan Mjällby. Frågan är bara om han längre kan nå en sådan tuffhet på planen att han är värd respekt från sina motståndare eller om hans comeback bara blir blott en parantes gentemot hans tidigare hyffsat imponerande landslagskarriär.

Djurgården- Stefan Batan. En inoljad degosmörsångartyp som likt Dulee här ovan inte lär hatas för sin hårda stil på planen, utan för hans konster på sidan av densamma. Killen som först snackade med Solna AIK om kontrakt, till och med kom överens med anticimex främsta skräck om ett kontrakt för att i nästa sekund tvärvända och gå till ärkerivalen Djurgården. Efter sedvanlig lutheransk svensk modell är lögnare något av det vi moraliskt föraktar mest i landet. En lögnare är feg medan en som lägger fram sanningen, hur illa den än må låta, förtjänar respekt. Stefan Batan överskuggas nästan bara av Agbar Barsom i Djurgårdens spelartrupp. Och då menar jag rent bokstavligen, för här snackar vi en näsa i storleksordningen "kan orsaka solförmörkelse i ett litet land"...

Elfsborg- Mattias Svensson. Det brukar talas om tuffa spelare och om "kärnkraftsverk" eller andra explosiva adjektiv för att summera en hård och fysisk spelares karatär. I detta fall skulle jag vilja använda mig av ordet terrorist. Killen är inte bara hård, han är fullständigt hänsynslös och verkar inte bry sig om konsekvenserna av hans handlingar. I sin första match i comebacken i Elfsborg drog han direkt på sig en skandal på grund av hans ovårdade spel. Men frågan är om Elfsborgsfansen i längden kommer att uppskatta hans vansinniga attacker med tanke på att han inte levererar på den positiva sidan av spelskalan. Hur länge kommer man tolerera nersparkade spelare, armbågar i tinningen på motståndare och allmänt idiotbeteende på planen- utan att han öser in mål framåt?

Gais- Ingen. Tyvärr fullständigt ointressant trupp och ingen profil som på något sätt lyfter sig från den ljusgråa massan. För övrigt med all sannolikhet föreningens sista i högsta serien på mycket, mycket länge...

Gefle- Frågan är om man kan beteckna någon av Gefles spelare som ens intressant för motståndarfansen att bry sig om. Det är tveksamt om Geflefansen, ett begrepp som i sig är en motsägelse, har någon i truppen som får dem att passionerat älska eller ha känslor för sin förening. Bortsett från Rene Makondeles ibland befintliga dribblingsräder som kan få vilken försvarstaktiker som helst att rycka sig frustrerat i håret- så är Gefle alldeles för grått för att ha en självklar kandidat till listan. Vilket i sig kan anses som styrka...

IFK Göteborg- Jonas Wallerstedt. I hela hans långa karriär har han spridit en aura av att det är jobbigt att möta honom. Han har haft ett stadigt målskytte i allt från Norrköping till Sundsvall men har mest gått under ryktet som en stenhård och kantig anfallare som det gör ont att möta. Många var skeptiska till nyförvärvet när Håkan Mild förde samtal med GIF:arna i vintras, men redan med bara blott ett par matcher i benen hörs allt mer nöjda tillmälen över att ha Jonas i vår trupp. Det gör ont att möta Blåvitt, den devisen får Jonas dra ett hårt lass att hålla upp nu när Håkan Mild själv lagt sina glidtacklingar på hyllan.
I vår trupp sedan drygt tio år har vi den andra profilen i den här kategorin: Dennis "Cliff" Jonsson. En stabil mittback som fick rycka in från U-truppen med några timmars varsel när Roger Gustafsson tog över och räddade Blåvitt kvar i Allsvenskan. Dennis är killen som i sin debut gick in och inte bara markerade, utan raderade bort ärkerivalen AIK:s enda fixstjärna Anderas Andersson. "Cliff" är grabben som stog med oss på Östra stå som yngre och som följer debatten i supporterleden närmare än någon annan spelare. Han är killen som efter ett par minuter av Jesper Blomqvist comeback på Nya Ullevi, denna gången i Djurgårdsdress, satte in en så hård tackling på "Jeppe" att han flög över sidlinjen och ut mot löparbanorna. Killen är Blåvitts egen "Tie Domi"...

Halmstad- Tomas Zwirgzdauskas. En spelare som bättre än alla andra aktiva Allsvenska spelare passar in på tankegången vi försöker förmedla. Han är stenhård i tacklingarna, brutal i luftduellerna, stor och svårspelad men han är det med stil och elegans. En spelare som förtjänar respekt men som det är svårt att gilla som motståndarsupporter då han alltid ställer till med en väldans massa elände för ens lag.

Hammarby- Här har vi en hel drös av spelare som är ganska avskyvärda och något som de flesta fans inte ens skulle vilja ta med tång i inför en silly season-diskussion. Man har Eric Fischbein, kanske ligans mest gnälliga och patetiska lipsill. Man har skådespelaren Jeffery Aubynn som inte bara kan lura valfri domare att hans skoskav är multipelt benbrott, han lär dessutom nyttja en del för idrottsmän mycket skadliga ämnen, allt enligt ryktet i alla fall. Sist men inte minst har vi allsvenskans egen barbiedocka och mest skrattretande spelare. Det sägs att motståndarlagens spelartrupper ofta har problem att komma i tid för match för de ligger dubbelvikta och skrattar halft ihjäl sig inför blott fantasitanken att Björn Runström är en allsvensk fotbollsspelare som de ska möta och spela match mot. Ett dockhus vore en lämpligare plats för den här flickan.

Helsingborg- Henke Larsson. Man kanske skulle kunna säga att det inte finns mer att säga än hans namn. För HIF har genom det här nyförvärvet, som förvisso först anländer som en sommarbris om några månader, gjort ett utav de största klippen i Allsvenskans historia. Inom ett par omgångar kommer varje motståndarlags fans försöka psyka Henke på olika sätt, för att få honom ur balans. För det är ingen idé att ljuga för sig själv, det här är spelaren som alla skulle vilja ha i sitt lag, men som alla kommer att avsky i HIFs kommunalägda tröja.

Häcken- Hasse Berggren. Här har vi en spelartyp som påminner en hel del om Göteborgskamraternas Jonas Wallerstedt. En spelare som har en stabil målskörd på meritlistan, stor rutin och som i varje anfall är tuff att möta samtidigt som han är målfarlig i boxen. Ingen Zlatan-typ men en spelare som aldrig går att radera helt ur en match, det är när man minst anar det han slår till med sina sylvassa rakbladsarmbågar i högsta hugg. Som Blåvit kan man inte annat än att nämna även Patric "Långås" Andersson som efter sin utflykt till AIK från Blåvitt aldrig fick tillbaka den lilla respekt han hade sedan tidigare. Sällan har så många haft så mycket hatkärlek till Långås som när han med en snedspark var med och räddade Blåvitt kvar i Allsvenskan 2002. Men skulle vi vilja ha tillbaka honom till Blåvitt om chansen uppstod idag? I helvete heller.


Kalmar- Henrik Rydström & Fabio Augusto. Här har vi listans första likaläge. Fabio är en spelare som i sina bästa stunder kan vara en mycket god vän med bollen och skicka försvarare för att köpa korv snabbare än Pölsemannen kan leverera dem på Malmö Stadion. Men Fabio kan även i nästa stund få ett totalt psykbryt och skalla en motståndare, eller varför inte få ett överladdat totalbryt och försöka boxa ner hela motståndarlaget vevandes som en urspårad robot. Henrik Rydström är den andra delen av denna dynamiska duo. Han har Allsvenskans största självförtroende, baserat på ingenting. Han är en tråkig liten spelare som överkompenserar för sin litenhet med verbala påhopp på allt som har öron och hamnar i hans närhet. Killen snackar varje år i rubrikanpassade ordalag och har i sitt förvirrade dilerium redan börjat snacka om SM-guld för Kalmar. Ställer garanterat upp för Sossarna i Kalmar när spelarkarriären tagit slut...

Malmö- Daniel Andersson. "Sidledsdanne" eller Sveriges tråkigaste fotbollspelare som han även kallas, har sedan många år i ett av svensk fotbolls största mysterier bibehållit sitt namn som aktuellt inför varenda landslagsuttagning. Trots att han aldrig sparkat en fotboll längre framåt än 1 meter åt gången. Sveriges överlägset mest överskattade fotbollspelare. Hur fan klarade han sig igenom fotbollsskolan på knattenivå in the first place?

Örgryte- Ingen. Se Gais.

Öster- Peter Wibrån. Sug på den! Han är ungefär 178 (37) år gammal och håller än. En liten tunnhårig mittfältare med en kämpaglöd som få andra. Han har i princip varit den enda ryggradskotan detta Öster haft under Superettansäsongen 2005 och hade enorm del i att Öster gick upp. Oerhört trist att se på för en neutral fotbollsåskådare men en ettrig livlina för Östers läktargrabbar...

Forum för fondhjältarna öppnas snart!

SUPPORTERFONDEN Inom ett par arbetsdagar kommer ett internforum för alla Fondhjältar att öppnas här på Supporterfonden. Så det omtalade forumet är äntligen här!

Nu kan du alså inom kort diskutera fonden med andra fondhjältar. För att din ansökan till forumet skall bli godkänd måste du fylla i så mycket information som möjligt och du måste även finnas med på listan över fondhjältar. För att få skapa ett forumkonto måste man ha skänkt över 100:- Din profil på forumet kommer alltså att vara densamma som visas i fondhjältar-listan. För att din ansökan skall behandlas så fort som möjligt är det viktigt att vi får in uppgifter som överensstämmer med dina tidigare registrerade uppgifter.

Tanken är att vi ska skapa en intressant och explosiv debatt mellan alla hundratals personer som blivit och blir fondhjältar genom att skänka en summa på över 100 kronor till Supporterfondens insamling till IFK Göteborg. Här kommer allt från vårt löpande arbete, till olika idéer om arbetsmetoder till höstens kommande fondmanifest att diskuteras.

Kanske även lite fotboll, den som är fondhjälte och registrerar sig får själv vara med och utforma debatten...

Är du redan fondhjälte? Ta dig direkt till forumregistreringen här!

2006/03/22

Souvenirtävling och tryckeri sökes!

SUPPORTERFONDEN Souvenirtävlingen som är Supporterfondens senaste projekt ger alla supportrar med lite kunskap om design chansen att utforma era egna förslag på produkter. Lyckas ni göra något najs som vi trycker upp så får ni självfallet egna gratisexemplar! Alla eventuella inkomster går självfallet raka vägen tillbaka in i Supporterfonden.

För detta, främst för tryckandet av reklamposters och t-shirtar, så söker vi nu en eller flera tryckare som vill hjälpa oss att sprida information om Supporterfonden. I gengäld finns självfallet utrymme här på sidan och i vårt övriga material att få tillgång till.

Maila Supporterfonden!

2006/03/21

Laila Freivalds ut- Roger eller Svennis in som utrikesminister!

REGERINGSBILDNINGEN Laila Freivalds fipplade med lägenheter, sket i jättevågorna och stängde ner Sverigedemokraternas sida. När Sverigedemokraternas storebrorsa blev sur fick hon hoppa av och vipps står Sverige utan utrikesminister. Som tur är finns alltid Baraben.com till hands för landsfader fläsk-Göran med de två självklara kandidaterna till att bli ny utrikesminister i Sverige:

Roger Gustafsson- (Europaspel 1990-1996)
Det är den självklara kandidaten till jobbet. En man med tydliga socialistiska värderingar, en evig vän av jämlikhet solidaritet och lagbyggen. En man som har helt unika koncept och idéer, aldrig förutsägbar och älskar att bryta ny mark.


»Min dröm var att vinna Europacupen«, säger Roger Gustafsson. »Därför gällde det att hitta ett spelsätt som höll internationellt. 80-talet hade lärt oss att man
måste ha samma spel i Sverige och internationellt om man ville lyckas. «Mot de
bästa klubbarna i Europa kunde IFK aldrig räkna med att föra spelet, eftersom de
lagen alltid skulle ha bollskickligare spelare. Roger: »Vi skulle aldrig kunna
få ett lag av världsstjärnor, men däremot av spelare som var jätteduktiga på
vissa saker. I princip har en fotbollsspelare bollen i två minuter under match.
Under den tiden är det viktigt att han gör det han är bäst på. Resten av tiden
ägnar han sig åt försvarsspel eller anfallsspel utan boll. Det kan vi få våra
spelare att vara bäst i Europa på. Det är det som är Davids chans mot Goliat.«

Ur: Mattias Göranssons "Blåvit Gryning"Roger Gustafsson är ledaren som revolutionerade svensk fotboll och för första gången utmanade Europatoppen med ett svenskt amatörlag. När 40 000 turkiska fanatiker tystnade chockartat när Blåvitt gjort mål fick Europa sin första svenska fotbollskung.

Göran Persson, sätt fotbollsdemokraten Roger som utrikesminister !

Sven Göran "Svennis" Eriksson- (Europaspel 1982-2006)
Den lite mer oväntade kandidaten. Inte direkt partimedlem hos regeringspartiet men en pragmatiker som alltid säljer sig till högstbjudande. En man med internationell respekt och erfarenhet av att lösa konflikter mellan hetlevrade Europeer som få andra svenskar.När de flesta andra allsvenska lagen sprang i slaskiga elljusspår under
försäsongen tränade IFK fotboll i varmare länder och mötte topplag som befann
sig i seriespel. För Roger Gustafsson var hård matchning under försäsongen en
självklarhet. Så hade det ju varit ända sedan »Svennis« tid.

Ur: Mattias Göranssons "Blåvit Gryning"
När ingen Engelsman klarade av att hantera deras landslag plockade man in värmlänningen med guldskorna. Han har dessutom av oförklarliga anledningar en magnetisk dragningskraft som drar kvinnor till sig. Så räkna med lite sköna sexskandaler som kan piffa upp på det annars så gråa Rosenbad.

Göran Persson, sätt fotbollsplayboyen Sven som utrikesminister!

Premiär på Ullevi

VÄDER Efter en lång vinter, med matchande på en friidrottsarena, har suget efter ”Premier League-nära” Gamla Ullevi börjat smyga sig upp hos mig och många andra. Längtan försvinner dock inte den närmaste tiden då vår allsvenska premiär mot Öster den 3 april kommer att spelas på Ullevi, enligt den officiella hemsidan.

Jag har personligen inte kikat in på Gamla för att se hur planen ser ut, men nästan två veckor är hursomhelst en ganska lång tid. Mycket kan hända vädermässigt innan dess.
Våren måste väl komma nån gång?

14 april är vår andra hemmamatch (HIF) - på ett soligt plusgradigt Gamla Ullevi förhoppningsvis.

Behövs det hjälper jag gärna till med massering av grässtråna tills dess!

Så här slutar Allsvenskan 2006!

ALLSVENSKAN Baraben.com skramlade ihop lite lösören på redaktionen och hyrde in ett halvdussin spådamer och kristallkulekramare för att ta reda på hur Allsvenskan slutar i år. Resultatet finner ni här:

1:a och ohotad guldgalgekramare: AIK
2:a och lysande silverfisk: Gais
3:a och inkvoterad jesusalibi: Assyriska
4:a och Norrlands sista hopp: Gefle
5:a
och baksidan av framsidan: Häcken
6:a
och traktorn på postorder: Elfsborg
7:a
och meningslöshetens lag: Öster
8:a och västkustens sista hopp: Halmstad
9:a och världens bästa lag: Malmö
10:a
och haschvänsterns hem: Hammarby
11:a
och zZZzZZzzZzzz: Kalmar
12:a
och en "fara för svensk fotboll": Djurgården
13:e och kommunalt ägt: Helsingborg
14:e och överklassens fruaix grais: ÖIS

Ni kanske undrar varför Assyriska finns med i vårt tips? Eller ännu viktigare, vart Blåvitt är? Resultatet av vår inblick i framtiden gav oss insikten att IFK Göteborg efter en anonym anmälan till SvFF (insänd från Skattemyndigheten i Malmö) flyttas ner till Division 2. Det fullständigt "logiska" resultatet av detta blev då att Assyriska flyttas upp i Allsvenskan igen...

Fonden och jag

Nu har jag gått och funderat ett tag på hur mycket jag ska skicka in till supporterfonden. För mig är det självklart att vara med och stödja Blåvitt till nya framgångar, men eftersom jag är student har jag inga monstruösa summor som trillar in på mitt bankkonto varje månad. Lyckligtvis gäller devisen "var och en efter förmåga", så därför kommer jag att skänka en mindre summa nu, och efter det (för att göra det lite roligare) så kommer jag att skänka tio kronor per mål som IFK gör under denna säsongen. Tio kronor är ju ingenting för att få se våra hjältar göra mål! Jag uppmanar förstås alla att göra samma sak. Ni kan ju variera summan beroende på storleken på er plånbok. Den som har öisare som arbetskamrater kan ju t.ex. öka till 1000 kr per mål, och den som lever på veckopeng från mamma kan ju ge 1 krona/mål... Huvudsaken är att vi alla deltar. Sedan är det ju högst frivilligt om man även räknar mål i Svenska Cupen, träningsmatcher osv...

Mina kompisar har tagit detta på allvar och har därför kontrat med några andra "roligare" sätt att skänka pengar. En av dem - vi kan kalla honom Kalle - säger att han ska skänka 100 spänn varje gång han får napp på krogen. Jag tror dock att detta inte kommer att inbringa något alls till fonden, men den som lever får se...

Plånbok och Mats Persson åtalas inom kort

SKATTEAFFÄREN Göteborgs Posten skriver idag att överåklagare Gunnar Stetler beslutat att inom kort åtala Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson för skattebrott.
Läs mer i GP:s artikel här.

Det är ännu oklart om åtal kommer att väckas mot Stefan Selakovic och hans agent Kent Carlzon. Bägge är dock fortsatt misstänkta för brott. Även den före detta ordföranden i IFK Göteborg och av årsmötet ansvarsfrihet mottagande Bengt Halse är fortsatt misstänkt i skattehärvan kring Blåvitt.

Mer information om rättsmålet inom kort.

2006/03/20

Det sker saker hos Supporterfonden!

SUPPORTERFONDEN Den senaste helgen innebar ett par nyheter på Supporterfonden.se som är värda att uppmärksamma. Först och främst har en ny svartvit PDF-flyer kommit upp på reklamsidan som vem som helst kan ladda ner och sätta upp på sin arbetsplats, skola eller i sitt närområde.

Tipsa eller utmana en vän
En helt ny funktion har även tillkommit som heter "Tipsa eller utmana" där du kan skicka ett färdigt brev till någon som du känner. Genom att trycka in dina vänner, arbetskamraters eller bekantas mailadresser och ditt namn så skickas ett automatiserat mail ut med en uppmaning till den personen att delta i Supporterfondens insamling till Blåvitt.

Interaktivitet
Vår reklamsida har även fått en ny sektion som heter "Interaktivitet" där vi som första funktion har lagt upp möjligheten för dig med egen hemsida eller blogg att kopiera in den angivna koden och på så sätt få upp rutan med "Senaste fem bidragsgivarna" på just din hemsida!

Så sprid budskapet- Supporterfonden i stöd för Blåvitt!

Se Mourads mål!

VIDEO George Mourad gjorde, som ni kanske vet, mål i lördags för Brescia mot Catanzaro i Serie B. George blev inbytt i matchminut 87 och gjorde mål på övertid (minut 93). Nu kan ni se målet på Rai Sports hemsida.

2006/03/19

Lägesrapport från stadens grusplaner...

GRUSADE PLANER Om ungefär en månad, den 18 april, så spelar Mastugget BK årets första seriematch mot FC Honey på Ruddalen. MBK har redan hunnit med att spela två träningsmatcher i år, en vinst och en förlust. Gissa vem som gjort lagets samtliga tre mål?

I Masthuggets BK spelar Hans Blomqvist.

Ja, det är sjukt egentligen. Hasse som, skadefri och i full form, än idag antagligen inte hade haft några problem att ta en plats i vilken som helst av de allsvenska lagens startelva. Nu spelar han i division sex.

Denna fotbollskonstnär som med sin kombinerade teknik och kvickhet får Zlatan Ibrahimovic att framstå som ett "glidande utedass". Liraren som så sent som i höstas sköt upp våra skinnvästbröder ända upp till svensk fotbolls finaste rum. Som vi alla vet stoppades dock Hasse gång på gång av åtskilliga skadeproblem. Nu är han dock tillbaka där han trivs som bäst, nämligen på fotbollsplanen. Passa på att se Hasse Blomqvist innan det är försent.

Efter makrillarnas kvaldrama i höstas så skrev jag en högst personlig krönika om den stora, lilla bolltrollaren. Den är tidigare publicerad som gästkrönika på svenskafans.com För er som missade den då kommer den här igen. Håll till godo!

Han som aldrig fick bli bäst.

Det är inte ofta man blir sugen på att skriva en krönika om en spelare i ett motståndarlag. Speciellt inte då det handlar om en spelare i GAIS. Men idag är den stunden kommen. Alla med någon känsla för fotboll som underhållning förstår nog vem det här handlar om.

Jag har följt Blåvitt sedan många år. Jag har sett uppgång och nedgång. Jag har många fina minnen från Europacupen i mitten av 90-talet, och lika många inte så minnesvärda stunder från 2002. Men det var året efter detta omtalade katastrofår det spelades en match jag aldrig glömmer. Jag hade följt honom i alla år och kunde aldrig släppa tanken att få denna gudabenådade lirare i mitt lag.

Hans Blomqvist var en chansning. Man visste redan när han skrev på inför säsongen att det här inte var en sådan kille som spelar varje match, 90 minuter. Samtidigt så visste man vad Hasse gick för, trots hans ständiga skadebekymmer. Han var den som levererade ögonblick av magi på planen, han var den alla ville se. Han var liraren som kunde få en hel publik att susa till så fort han fick bollen.

Karriären började i en gång i tiden i IFK Göteborg för Hans Blomqvist. Från sidan av planen fick han se sina lagkamrater spela boll. Hasse var för kort, sades det. Men Hasse gav inte upp. Han ökade träningsdosen och bytte lag till Västra Frölunda. Där lekte han och Tomas Rosenkvist sig igenom serierna och bjöd på en champagnefotboll som Göteborgs ungdomsserier kanske aldrig får uppleva igen. Hasse gjorde succé i allsvenskan och blev uttagen till landslaget. Då kom skadorna. Skadorna som satte stopp för Hasse att bli bäst i världen. Men för en kväll så var han det, och jag glömmer aldrig den kvällen.

Innan matchen så hade jag varit uppe och sett några träningar. Den ende jag tittade på var Hasse, de andra var för mig bara statister. När Hasse var kvar och tränade själv så var jag också kvar. Trots att skadorna hade satt käppar i hjulet för Hasse så såg man att tekniken och steget fortfarande fans där. Det här kunde nog bli något, tänkte jag, men med säsongen 2002 i färskt minne så ville jag inte hoppas för mycket.

När Hasse gjorde först 1-0 och sen 2-0 mot Malmö så var jag i en annan värld. Jag visste inte till mig av lycka. Hasse gav mig hopp och tro för framtiden. Han fick mig att känna att de svåra åren var över en gång föra alla, och att det var nu det roliga skulle börja. Malmö var ju laget som skulle vinna allsvenskan men Hasse och övriga Blåvitt lekte med dem, som om det bara fanns ett lag på plan. Hasse fick oss alla att undra hur vi hade kunnat vara utan honom så länge. Han gav tillbaka underhållningen till fotbollen. Det var som en magiker som hittat tillbaka till magin. Som bäst när man hoppades att Hasse skulle vara tillbaka på scenen för gott, så slogs benen undan för honom igen, och igen.

Ingen var gladare än jag när Hasse plockade fram magin igen i hans troligtvis sista föreställning på Gamla Ullevi. Det var som en sista suck av mästaren. Han visade igen att han hade kunnat bli bäst i världen. Men det fick han inte.

Hans Blomqvist var han som aldrig fick bli bäst.

Gästblogg: Med Schytts mot gulddans?

MUSIK Påfallande ofta blir det pinsamt när man blandar sport och musik. Framförallt när idrottsmän försöker ge ut skivor. Det är ju faktiskt lättare att sparka in en idrottsman in i en musikstudio än att sätta Kenta på höger yttermittfält. Men fan vet om det är bättre. Kjell Johansson och Stellan Bengtsson är nog inte så stolta över "Pingis är toppen". Eller Pernilla Wiberg över "Privilege". Och Carl Lewis sprang bättre än han sjöng.

Musik som framförs av musiker för supportrar är en annan femma. Låten ska vara bra kass ifall den går emot den gyllene regeln "bra resultat - bra låt". Jag kan försäkra att Ciao Ciao Italia med After Shave hade varit en hit om det inte varit för 1-2, 1-2, 1-2. Tror t o m det varit en hit med Kenta ifall Schwarz sparkat ner Medford. Och Nick Borgens "Den glider in" floppade här, men blev en hit i Finland efter hockeyguldet -95. Och året innan skrålade även folk med genuint musiköra med i "När vi gräver guld i USA".

Därför är "Heja Blåvitt" med Schytts en hit. Den skrevs under de offensiva åren i mitten av sjuttiotalet då Blåvitt låg i andradivisionen och strävade tillbaka. Sedan har den ju bara hängt med över UEFA-segrar och SM-guld. Vi vet att andra garvar åt den. Men låten har ett värde för oss. Precis som "Toppen är vårat HBK" till melodin från Bron över floden Kwai har för HBK:are. Tänk på det nästa gång ni garvar tarmarna ur er på Örjans Vall. Eller när ni hör Kenta på Söderstadion. Schytts dör aldrig. Men de behöver mer stöttning bakifrån.

Mera musik - och nyare!

/Peter Käck

2006/03/18

Mourad debuterade med mål

UTLÅNADE SPELARE Mourad debuterade idag för Brescia i Serie B då han blev inbytt efter 87 minuter vid ställningen 1-0 hemma mot Catanzaro. 3 minuter senare var det dags, 2-0 i matchen och Georges första mål. Detta lär stärka Georges chanser att få mer speltid av tränare Zeman framöver. Kan inte säga annat än grattis George!

Elva säkra tecken på att Allsvenskan närmar sig är...

1. när Öis kämpar för sin överlevnad i ännu en ekonomisk chockkris. I vanlig ordning blir det att gråta ut hos Långedragsfansen för att de ska köpa någon ny present till sällskapet. Först 20 spelare i truppen, sedan klubbhuset och nu en inomhusplan. Öis kanske kan leasa ut sitt varumärke med och helt enkelt heta "Stefan Allbäck fotboll" hädanefter?

2. när lidandet och kärleken till lidandet visar sig offentligt igen. Lite klassisk banka sig på bröstet för att jag trots usla resultat släpar mig till Ullevi-retorik klarar vi väl inte oss utan? Eller så är det just det vi gör. Ungefär lika spännande som Gais bandy.

3. när helt sjuka rykten börjar spridas bland fansen...

4. när arenadebatten blossar upp men när någon ny arena ännu inte har har setts till. Det snackas och velas men ännu ett år står i snitt 12 000-14 000 Blåvita på trärucklet söder om Fattighusån. Att inte Gamla i folkmun döpts om till Fattighuset är egentligen väldigt underligt.

5. när vissa spelare aldrig lär sig när det är dags att lägga av. De otaliga exemplen på spelare som passerat sina bäst före datum men i skräck av en tomhet i livet utan fotbollen försöker om och om och om igen göra comeback. Tragiskt eller komiskt?

6. när Blåvitt säljer slut vart man än visar sig. Det verkar som om de enda som inte lyckas få ut det maximala i försäljningssiffrorna av produkten Blåvitt är just: Blåvitt.

7. när AIK visar prov på sitt vanliga storhetsvansinne. Men imponerande publiksiffror räcker inte för att hänga kvar, för gnagets del måste man tyvärr kunna spela fotboll med...

8. när Djurgården rasar ut innan final i Royal League. Man har nu spelat 100 procent av turneringarna och gått till noll finaler. Mäktiga DIF är konfunderade. Man har tillsatt en kommité på Kaknäs som ska utreda ifall Royal League är ett hot mot svensk fotboll...

9. när Håkan Svensson sprider skräck i ännu en förening. Dags för hockeysiffror mot BK Röva i vår? Håkan ska tydligen lära Häckens unga talanger något. Undrar om han kan regeln om att man bara får ta med hands innanför straffområdet efter förra årets märkliga beteende?

10. när Gaisarna tror på fullt allvar att deras sejour kan bli mer än 1-årig...

11. när Henrik Rydström trappar ner på de antipsykotiska drogerna...

2006/03/17

Inför säsongens många derbyn...

DERBYMINNE Satt och kollade på lite gamla videoklipp idag som jag har på datorn och hittade ett som ligger mig extra varmt om hjärtat. Det utspelades 1999 på Ruddalen. Det var mot Västra Frölunda (som ju inte är ett av derbylagen vi kommer att stöta på i år, det vet jag) som då hade profiler som Mikael Sandklef, Thomas Rosenkvist och Gustav Andersson.

Jag gick på matchen tillsammans med min gode vän som håller på Frölunda och som ju längre matchen led fick ett större och större leende på sina läppar.

Ni som var där minns säkert hur blåvitt i stort sett blev utspelat efter noter och det var bara en storspelande Bengt Andersson, tur och kanske i viss mån oskärpa från de grönvita spelarna som gjorde att vi inte låg under med en himla massa mål när matchen gick in på övertid.
När det bara återstod sekunder (som jag minns det) av matchen så fick Långås bollen och han fick en autostrada raka vägen fram mot VF-målet. Han kunde helt oattackerad avancera längre och längre fram och till slut lägga in bollen till vänster om Frölundas målvakt (tror det var Dime Jankulovski).

Min kompis trodde inte det var sant. Jag minns att han vände sig om och gick direkt. Själv stod jag kvar och jublade som en tok givetvis. Finns det något som känns skönare än en "oförtjänt" övertidsseger? När jag senare kom ikapp min kompis så osade det fortfarande ur öronen på honom. Vi hade inte så mycket att prata om resten av vägen hem...
Det här minnen påminner mig om varför jag håller på blåvitt. Min tanke är så här. Om man håller på blåvitt så kommer man troligtvis inte att få se det vackraste spelet alltid. Man kanske inte får se ett lag som har som mantra att alltid anfalla till varje pris. Man får troligtvis aldrig se ett lag som spelar 4-3-3 ( om nu det är något att föredra). Men man får se ett lag som har det viktigaste. VINNARKULTUR. Det är därför jag älskar Blåvitt. För det är väl ändå det det handlar om i slutändan. Att VINNA...

Tro mig alla blåvita därute, Blåvitt är ett vinnarlag och snart kommer det att visas i resultatlistorna igen också. Det är nära nu. Det känns så. BLÅVITT MOT SM-GULD 2006.

Supporterfonden behöver din hjälp!

SUPPORTERFONDEN Trots att snön fortfarande ligger tjock på gatorna och att luften vi andas dansar omkring runt minusgraderna så börjar fotbollssäsongen nu närma sig på allvar. Om ungefär tre veckor så sparkar vi igång den Allsvenska säsongen och även Supporterfonden på "riktigt".Då fotbollsintresset varit begränsat under vintern och den blåvita aktiviteten låg har vi ännu inte kunnat nå ut till alla nödvändiga grupper av supportrar genom vår internetkampanj.

Hur marknadsför Supporterfonden insamlingen?
- Än så länge har vi endast gjort det via internet. Mailkampanjer, reklam på Baraben.com, banners på bland annat Änglarnas hemsida och ett dussintal mindre IFK-sidor som verkligen ställt sig bakom projektet på bred front. Nu när säsongen börjar så tänker vi trappa upp informationsspridandet av Supporterfondsprojektet bland alla IFK:s supportrar.

I dagsläget har vi inte nått ut till flera supportergrupperingar, främst i de äldre leden och kommer att jobba hårt med att få ut information på olika sätt. Men ett av de viktigaste sätten blir den klassiska djungeltrumman, där IFK:are berättar om projektet för sina vänner, bekanta och familjemedlemmar. Ju fler som engagerar sig ju större kan vi få projektet att bli.

Så det vi ber om nu, inför den Allsvenska starten är att alla fondhjältar och framtida fondhjältar sprider budskapet om Supporterfonden till era vänner, bekanta, arbetskamrater och familj!

Tillsammans är vi ännu starkare, låt djungeltrumman gå!

2006/03/16

Gais ger definitionen "snåla jävlar" ett ansikte...

ARENABYGGET När Gais fick en ekonomisk kris i slutet av -90 talet så drog man sig ur Göteborgsalliansen och fick 2 miljoner kronor från Öis och Blåvitt för sin andel av kakan. Nu ställs kravet på dem att åter köpa in sig i Alliansen för att få vara med och driva den nya arenan. Men Gais vill inte betala priset på 2,9 miljoner kronor.
- Vi tycker priset är för högt, säger Gais vice ordförande Roland Blomstrand till GT.

Vad är då detta pris baserat på? Vad är det som Gais anser är så orättvist att de ska få betala? Jo det är helt enkelt så att Alliansen har tagit den summa Gais fick 1997 och lagt på en ränta på 5 procent tills i år. Slutnotan av detta blir blygsamma 2,9 miljoner kronor för att åter träda in i Alliansen. Gais vägrar och vill ha en mindre inköpsavgift, något som kan få drastiska konsekvenser.

För sett på ett allmänt marknadsvärde så borde inträdet i Alliansen redan ha, eller vara på väg att skjuta i höjden. Detta eftersom man får ensamrätt att driva verksamheten på den nya supermoderna arenan istället för trärucklet Gamla Ullevi. IFK och Öis är inte orättvisa när de erbjuder Gais att köpa in sig för 2,9 miljoner, de är extremt generösa i en Kamratlig anda mellan de olika Göteborgsföreningarna.
Hade man gått efter något verkligt värderbart marknadsvärde så borde den siffran förmodligen tre eller fyradubblas med resultat att Gais inte skulle kunna köpa in sig i Alliansen och därmed inte heller ha möjlighet att vara med i det nya arenaprojektet fullt ut. Så det är nog dags att belåna Glenn Hyséns hus och betala avgiften kära Gårdakvarnar.

2006/03/15

Riskkapitalets högdjur får ÖIS att be till högre makter...

EKONOMISK DOPING - Det ska då visa att allt är lugnt, och att vi har ett positivt kapital. Om inte, så är det kört, säger han på sin extremt breda stockholmsdialekt till Aftonbladet. Det är ÖIS klubbdirektör Stefan Herre Eriksson som lägger ut sanningen om krisen i ÖIS och svensk fotboll.

Örgryte är ett blödande skadeskjutet djur till förening. Trots att man är Sällskapet som härrör från de finaste societetssalongerna och lyxvillorna i Göteborg verkar till och med det fina folket nu ha tröttnat på att mata detta ekonomiska odjur som aldrig ger något tillbaka. Anledningen till att det är stort medialt tjohej heter, hör och häpna, ekonomisk kris för en Allsvensk fotbollsförening. I detta fall en förening som har en anrik historia, men det är nästan allt de har med.

- Vi har pratat om att sälja Ailton, men kommit fram till att vi då skulle bita oss själva i tummen. Det betyder mycket sportsligt och ekonomiskt genom att behålla honom i Öis. Ailton är den typen av spelare som kan generera större publik- och sponsorintäkter, säger tillfällige ordförande Bengt Gabrielii till Aftonbladet.
Detta är en sanning med kraftig modifikation då ÖIS enligt säkra källor inte skulle tjäna några pengar på en försäljning av Ailton Ailmeida eftersom de inte äger honom själva. ÖIS har på samma manér som AIK och DIF satsat på ett riskkapitalbolag som gått in och finansiellt backat en del spelaraffärer. Helt enkelt för att sällskapet i många år har haft en alldeles för dålig ekonomi för att kunna köpa bra spelare och i detta fall för dålig ekonomi för att kunna behålla en spelare när han slår igenom. Detta är den mörka baksidan av de i svensk media och bland supportrar så okritiskt hyllade riskkapitalbolagen.

Nu missar förvisso Gabrielii inte bara den dimension som berättar att ÖIS faktiskt inte skulle tjäna några större summor på att sälja sin stjärna då det egentligen är finansiellt starka Långedragstjommar som gått in med nödvändiga medel- utan han missar ju faktiskt att hela hans resonemang kring att "Ailton är den typen av spelare som kan generera större publik- och sponsorintäkter" blir helt absurdt i skuggan av det överhängande hotet om indragen elitlicens och automatisk tvångsnedflyttning en eller två serier i seriesystemet.

Vad är det för publik och sponsorer som Ailton ska dra till ÖIS om man spelar i Superettan?

AIKs så omtalade Agent 03 är det perfekta exemplet på vilken absurd situation som uppstår när föreningarna inte längre är de som äger sina spelartrupper. Med hjälp av riskkapitalbolaget Agent 03 har AIK kunnat finansiera flera i sammanhanget tunga värvningar till sitt lag. Bland andra Fredrik Björck, Arash Talabinejad, Pa-Modou Kah och Derek Boateng togs via externa pengar till ett AIK som årligen slagit svenskt rekord i att missköta sin ekonomi. AIKs verksamhet gick i fjol minus 14 067 000 kronor men man räddar tillfälligt ansiktet genom att i en nyemmission av sitt Aktiebolag tillföra ett antal miljoner för att frisera siffrorna.

Ett lag som blöder kraftigt ekonomiskt får genom ett antal privatpersoners hjälp möjlighet att kontraktera spelare en bit eller till och med långt över föreningens egentliga kapacitet för tillfället. Så långt, ingen fara på taket. Problemen kommer senare, som i ÖIS fall när den ekonomiska krisen fortsätter och blir så påträngande att hela verksamheten hotas. Då har de flesta föreningar två stora ekonomiska tillgångar som man lite beroende på situation värderar som föreningens fundament. Det ena är oftast de lokaler, planer, klubbhus och så vidare som föreningen helt eller delvis har i sin ägo. Den andra tillgången är föreningens kontrakterade spelare, som man via försäljning kan få in stora inkomster på. Men inte om det är någon annan än föreningen som äger dem. Någon annan som ett riskkapitalbolag.

Örgrytes ekonomiska stabilitet är av intresse för IFK Göteborg som de senaste åren via dubbla derbymatcher och viss allmän intresseökning tjänat ett antal extra miljoner på att ÖIS haft lite vind under vingarna. Därför är det även av vikt för IFK Göteborg, som i skatteinbetalningens spår ständigt jagar den där extra miljonen för att öka vår intäktssida att ÖIS inte rasar ur Allsvenskan. För trots Gais tillfälliga (förmodade) ettårsbesök i högsta serien så har IFK på flera säsongers sikt ett mycket större ekonomiskt intresse i att ÖIS sköter sin ekonomi på tillräckligt bra sätt att man klarar elitlicensen och därmed inte heller flyttas ner.

När Håkan Mild uttalade sig negativt om riskkapitalet med orden "det blir som en slags ekonomisk doping" så hade han förmodligen inte i tankarna att han något år senare skulle bli Sportchef i Kamraterna. Men Håkan Mild behöver inte jaga riskkapital som ÖIS, DIF och AIK för vi har under en lång period satsat på ungdomsverksamheten på en bred front på ett sätt som från och med de närmaste säsongerna kommer att börja betala av sig på ett märkbart framgångsrikt sätt. När ÖIS inte tjänar en krona på att sälja Ailton så tjänar föreningen IFK Göteborg 100 procent av en försäljning av exempelvis Vasquez, Jonathan Berg, Kalle Svensson eller Ozzy Wendt. Spelare uppflyttade i A-truppen eller kontrakterade direkt av föreningen. Inte uppkontrakterade av riskkapitalister.

Så ni supportrar som efter varje säsong gnäller om att "vi borde ha ett riskkapital" kanske även borde se bakom de okritiska hyllningarna av denna finansieringsväg? För om både Hammarby, Ajax och Barcelona kan vinna ligor utan riskkapital behöver vi väl knappast gå i AIKs eller ÖIS fotspår? Vi går vår egen väg mot framgång. Vi går en ny och smartare väg.

Slutligen får man väl i Sören Åkebys instiftade tradition deklarera att det här riskkapitalet, oavsett om det är Quesada eller Agent03, är ett hot mot svensk fotboll. Eller hur Åkeby?

De fyra största matcherna Blåvitt aldrig spelade

HISTORIA Minns du Uefacupfinalerna 1987? Minns du då möjligen Uefacupfinalerna 1982? Minns du kanske även matchen mot Gais år 1976 i dåvarande division 2 med över 50 000 på läktarna? Du kanske t o m har tillräckligt mycket livserfarenhet för att minnas 5-5 mot Elfsborg 1961? Kanske då även matchen mot Öis den 3 juni 1959, inför det publikrekord som står sig ända in i dessa dagar, 52 192? Är det möjligen så att du faktiskt har gamla minnen av att Blåvitt spelade mot dåtidens kanske bästa fotbollslag Dynamo Moskva på deras turné 1947? Skatta dig lycklig. Jag var för liten för att minnas någon av dem. Här är matcherna varken du eller jag minns—men som vi definitivt hade kommit ihåg om de någonsin hade spelats.

4. IFK Göteborg – Liverpool FC, semifinal i Europacupen, 24 april 1985 (Ullevi, Göteborg)

Efter att ha slagit ut Avenir Beggen från Luxemburg med sammanlagt 17–0 och därefter Beveren från Belgien tack vare fler mål på bortaplan, skulle IFK spela kvartsfinal i Europacupen mot grekiska Panathinaikos våren 1985. Blåvitt började på hemmaplan den 6 mars och inför 40 026 åskådare på Ullevi kunde grekerna kvittera ut en seger med 1–0 enbart på grund av en mycket tveksam straff i den 49:e minuten. Thomas Wernerson drog dessutom på sig ett gult kort i efterspelet, och var dumt nog oförsiktig i spelartunneln efter matchen då han snackade med domaren och drog på sig ett rött kort vilket innebar avstängning i returen i Aten.

Olympiastadion i den grekiska huvudstaden var så gott som fullsatt den 20 mars då över 73 000 skulle se Panathinaikos försöka försvara sitt överläge. Men Blåvitt ville inte ge upp och tog ledningen redan i den 10 minuten genom Torbjörn. Grekerna kvitterade olyckligt i slutet av första halvlek men bara åtta minuter in på andra halvlek kunde IFK åter ta ledningen genom Tord Holmgren och var i det läget klara för semifinal tack vare fler mål på bortaplan. Tyvärr hjälpte detta inte då grekerna för andra gången i kvartsfinalserien tilldömdes en tveksam straff, den här gången säkerligen delvis på grund av den fanatiska hemmapubliken.

Två straffar och en olycklig utvisning (dessutom visades Jerry Carlsson ut i slutet av bortamatchen) stoppade två drömmatcher (borta den 10 april och två veckor senare alltså hemma) mot dåtidens—inte bara engelska, utan även europeiska—gigant, Liverpool. Klubben som året innan vann Europacupen, och som för andra året i rad det kom att spela final efter två enkla segrar mot Panathinaikos. En final man dock förlorade mot Juventus samtidigt som man blev avstängda från allt internationellt spel för sex år framåt efter Heyselkatastrofen.

3. Olympique de Marseille – IFK Göteborg, final i Champions League, 26 maj 1993 (Olympiastadion, München)

Jag brukar referera till Blåvitts magnifika säsong i Europa 1992–93 som den bortglömda bragden. När man pratar IFK och Europa är det främst och nästan enbart tre säsonger som alltid kommer på tal. 1981–82. 1986–87. 1994–95. För att råda bot på detta har jag på nåder i denna lista som i övrigt består av tre fantastiska matcher som IFK alltså har varit—och nu gäller det faktiskt att hålla i sig ordentligt—enbart ett (1) enda mål från, valt att inkludera en match som IFK var två matcher från att få spela, i det här fallet innebär dock dessa två matcher ett så gott som oövervinnerligt hinder.

IFK tog sig till det första Champions League-gruppspelet—och den första Champions League-turneringen överhuvudtaget—som arrangerades genom att besegra turkiska Besiktas med sammanlagt 3–2 efter två mål av Kaj Eskelinen och ett av Johnny "Bråttom" samt polska Lech Poznan med sammanlagt 4–0. Ytterligare sju lag hade tagit sig så långt, belgiska Brügge, CSKA Moskva, Glasgow Rangers, Olympique Marseille, AC Milan, PSV Eindhoven och portugisiska Porto. De tre sistnämnda lagen var de enda som vunnit turneringen tidigare (Milan så sent som 1989 och 1990, PSV 1988 och Porto 1987)—då under namnet Europacupen—och naturligt nog de tre lag som Roger Gustafsson gärna ville undvika att få i gruppen. Lottningen var inte blid mot Roger.

Drömmen om en finalplats grusades möjligen redan i första matchen när världens då bäste fotbollsspelare Marco van Basten—i sin sista stora match i karriären—i världens då bästa fotbollslag (alla kategorier) gjorde fyra mål på 30 minuter fördelat på båda sidor halvtidsvilan. Efter 1–0 mot Porto i matchen därefter, och två storvinster mot PSV, 3–1 och 3–0, lyckades IFK säkra en andraplats i gruppen inför de två avslutande matcherna, Milan hemma och Porto borta. Drömmen var en eventuell vinst mot Milan vilket skulle innebära att lagen skulle stå på lika många poäng med sista matchen kvar. Ett misstag av Ölme och Milan gjorde 1–0 för att därefter göra det de italienska lagen var bäst på, att försvara en ledning. Drömmen försvann—men bedriften kvarstår. Blåvitt var (delat) tredje bäst i Europa.

2. IFK Göteborg – AFC Ajax, semifinal i Champions League, 5 april 1995 (Ullevi, Göteborg)

Det var en utvisning som ställde till det. En motståndarutvisning. IFK spelade sju matcher mot Englands, Spaniens, Turkiets och Tysklands bästa lag utan att förlora men klarade sig ändå inte vidare. Det började dock med en 1–0-förlust mot Sparta Praha i kvalet. I returmatchen hemma lyckades man dock vinna med 2–0 (mitt första riktigt klara minne av en Blåvittmatch jag följt på tv) och kvala in till gruppspelet, där Manchester United, Barcelona, och Galatasaray väntade. En övermänsklig uppgift kunde det tyckas, men trots 2–4 mot engelsmännen i första matchen så visade IFK att man inte hade någon större lust att bli strykgänget i gruppen.

Förlusten följdes upp av fyra raka vinster, bland annat den mycket märkliga bortamatchen mot Galatasaray som avslutades med Erlingmarks 1–0 på Blåvitts enda höra i matchen, följd av tiotalet turkiska hörnor på rad och en sammanlagd hörnstatistik 22–1 i turkisk favör innan slutsignalen gick. Dessutom 3–1 mot United, 2–1 mot Barcelona—med världens tre förmodligen bästa offensiva spelare vid tidpunkten; Romario, Stoichkov och Hagi—och 1–0 mot Galatasaray hemma. Den avslutande 1–1-matchen mot Barcelona borta var betydelselös för Blåvit del, man var redan klara segrare i gruppen.

Ett decimerat Blåvitt klarade 0–0 borta i första kvartsfinalen mot ett Bayern München som inte förlorat hemma på sin Olympiastadion på över ett år. På hemmaplan den 15 mars hade IFK alla spelare tillgängliga, och kunde satsa offensivt. Det började bra, men så hände det. Den där utvisningen som helt förändrade förutsättningarna. Mikael Martinsson fick 20 minuter in i matchen ett friläge mot den tyske målvakten men fälldes av denne utanför straffområdet. Sven Scheuer utvisades, och tyskarna var nu tvungna att spela med tio man, och drog sig följdaktligen hem för att enbart satsa på kontringar. Kåmark beskriver—i boken Blåvit gryning—det hela med orden: "Vi kunde inte spela ut Brage, för helvete. Hur skulle vi då kunna spela ut Bayern München?"

Ett kontringsmål i den 64 minuten och en oturlig rensning efter ett tyskt kontringsförsök i den 72 minuten gav ställningen 0–2, och de flesta trodde att matchen var punkterad i Bayerns favör. IFK gick ned på trebackslinje, och började spela 3-4-3. Bayern München drog ner ännu mer folk i eget straffområde. Då reducerade Mats Lilienberg tyskarnas ledning i den 79 minuten, och strax efter att 90 minuter gått kvitterade Mikael Martinsson till 2–2. Det hjälpte inte, Bayern gick vidare då de gjort fler mål på bortaplan. Blåvitt hade mött Ajax—som kom att vinna turneringen utan att förlora en enda match—först hemma och den 19 april borta. IFK var möjligen en utvisning från den förmodligen enda semifinal ett svenskt klubblag någonsin hade kommit att spela i Champions League.

1. FC Steaua Bucureşti – IFK Göteborg, final i Europacupen, 7 maj 1986 (Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla)

Efter den snöpliga förlusten i Europacupkvartsfinalen våren 1985 tog Blåvitt nya tag och ångade sig fram till en ny kvartsfinal efter enkla vinster mot Trakia Plovdiv från Bulgarien och turkiska Fenerbahce. Väl där väntade ett något beskedligare motstånd än förra gången, i form av uppstickarna Aberdeen, som något förvånande vunnit skotska ligan två år i rad före Celtic och Rangers. 2–2 borta efter en mycket sen kvittering av Johnny Ekström följdes av en snål tillställning på hemmaplan där Glenn Hysén tillsammans med övriga backlinjen kunde spela på resultatet och matchen slutade 0–0 vilket förde Blåvitt vidare till klubbens första—och förmodligen sista—semifinal i den största av de europeiska turneringarna.

Spanska medier snarast hycklade det svenska lag där spelarna fortfarande hade vanliga jobb vid sidan av fotbollen, men de orden fick de snarast äta upp då IFK genom två mål av Torbjörn Nilsson och ett av Tommy Holmgren—där Ekström stod för alla tre framspelningarna—fullständigt körde över proffsklubben Barcelona med 3–0 inför 43 000 lyriska åskådare på Ullevi. Förmodligen den bästa prestation ett svenskt klubblag någonsin utfört. Tyvärr kom matchen på Camp Nou att bli helt annorlunda. Ett förvarnat spanskt lag, med hemmaplan och närmre 100 000 på läktarna, spelade betydligt mer aggressivt och offensivt mot ett Blåvitt försvar som tyvärr saknade Hysén som låg sjuk i vattenkoppor.

Angel "Pichi" Alonso gör 1–0 för Barca i den 10 matchminuten. Han gör 2–0 i den 64 minuten, och "Pichi" gör även 3–0 i den 70 minuten. IFK har tappat det grepp man hade om finalen. Men man håller ut till full tid, och matchen går till förlängning. En förlängning som Blåvitt är närmast att avgöra. Ett stolpskott och ett korrekt avblåst—men av fel orsak—mål är det närmsta man kommer Sevilla under de mållösa 30 minuterna i förlängningen. Matchen går istället till straffar. IFK inleder och fram till och med den femte straffen har båda lagen satt alla sina. Den sjätte straffen missas av Francisco Clos Orozco, och när Stig Fredriksson skjuter in 4–2-straffen måste Barcelona sätta sin nästa straff för att ha en chans. Barca reducerar till 4–3.

Roland Nilsson—som kännt sig tvingad att slå den femte straffen då Torbjörn Nilsson inte ville, och Tord Holmgren, som skadades i förlängningen inte kunde—skulle ändå ta Blåvitt till final om han slog in sin straff. Klockan var 23.51, och IFK var några sekunder från en Europacupfinal. Miss. Utjämnat till 4–4 i ordinarie omgångens sista straff av Urrutticoechea. Klockan är 23.56, och debutanten Per Edmund Mordt får beskedet att han ska slå den sjätte Blåvita straffen. Varken rutinerade Ekström eller Wernerson ville. Han skjuter hårt. Över ribban. Victor Munoz Manrique missar inte sin avgörande straff. De äldre rutinerade spelarna hade chansen att en gång för alla avgöra den eviga diskussionen om vad som slår högst, MFF:s Europacupfinalförlust eller IFK:s två Uefacupfinalvinster. Av någon anledning ville de inte ta den.

Fyra fantastiska möjligheter Blåvitt missade. Men i slutändan ändå fyra fantastiska prestationer de utförde. Kommer vi någonsin att få någon liknande chans igen? Jag tvivlar. Men det spelar ingen roll just nu. Jag nöjer mig med ett SM-guld.