På gång


måndag 17 mars 2014

IK Sirius - en anrik förening

SIRIUS. I föreningens ungdom stod IK Sirius i skuggan av dåtidens suveräner IFK Uppsala. IK Sirius hade sin storhetsperiod under 1960-talet, då tre SM-guld vanns på fem spelade finaler. En ny storhetsperiod syntes vara i vardande i början av 1990-talet, och bland annat värvades då den från Ryska federationen bördige superstjärnan Sergej Lomanov (Oleg Salenkos okände kusin?). Den stora framgången uteblev emellertid, varpå grandiosa ekonomiska problem följde. Som brukligt när man tar på sig något för stora kläder.

Perioden från slutet av 1990-talet har kännetecknats av dessa ekonomiska problem samt ett ständigt skiftande av serietillhörighet mellan Allsvenskan (underligt att jag inte minns att vi mött dem under denna period) och division ett. Under ett par säsonger fick Sirius kämpa hårt om epitetet "bäst i Uppsala" med IF Vindhemspojkarna. En kamp som vid ett par tillfällen gick IK Sirius förlorad.

Det blåsvartrandiga lagets supportrar benämner sig som Västra Sidan. Hur detta skall te sig när de skall besöka just den västra sidan är det ingen som vet.

I oktober 2010 påbörjades bygget av en bandyhall i Uppsala, endast avsedd för träning, som stod klar till säsongen 2011/12. Hur de skall kunna och har kunnat spela fotboll i en bandyhall framstår som högst oklart i skrivande stund. Spelarna skall enligt uppgift springa in på planen till en inmarschlåt som heter "It's a serious (sirius) game"...

Välkomna till Göteborg önskar jag er i IK Sirius!