2013/10/31

SVAR: Vad ska vi fokusera på för att inte förlora guldet även 2014?

Ibland reagerar man olika på de inlägg som sprids via denna blogg. BaraBen är (som alltid) baserat på ett gäng fristående skribenter. Vi är alltså inte EN tyckande enhet - tvärtom - vi har väldigt väldigt (väldigt väldigt väldigt) ofta helt olika åsikter. Därför bjuds det ofta upp för diskussion, kritik och några (patetiska) försök till hån. Du är ALLTID välkommen med en gästkrönika för att få din röst hörd, och du når oss då lättast genom de mailadresser som finns i högerkolumnen. 
En som tog sig den friheten var Joakim, och hans  rykande färska svar till bloggens senaste krönika, oredigerat och osminkat, kommer här;

Jag läste inlägget "Här förlorade vi guldet", och jag liksom flera med mig reagerade på att det koncentreras på tok för mycket på vissa saker och resonemanget blir snarare ett tänk om det blivit si eller så än att försöka ta nytta av denna säsong för att använda till det bättre inför nästa. Jag tänkte därför bara
Du kan ju inte ignorera det faktum att det medelvärde (66 poäng som du använde i ditt inlägg), dvs antal poäng som du sätter upp att vi borde ta under en säsong har en varians inbakad. Hur stor denna varians är är okänd och skulle vara väldigt komplext att räkna ut då den beror på hundratals om inte tusentals faktorer.
Variansen består av flera fel.

1. Först har vi kända fel som vi kan påverka, saker som vi vet är fel och som vi skulle kunna göra något åt, till exempel lagets inställning till att spela en match.

2. Vidare har vi kända fel vi inte kan påverka, där ingår domarinsatser.

3.Sen har vi okända fel som skulle kunna påverka om vi kände till felet, detta skulle kanske kunna vara orsaker till skador som vi ännu inte känner till..

4. Sista komponenten av fel är okända fel som heller inte kan påverka.
För att kunna garantera att vi tar ett visst antal poäng måste vi med andra ord minska variansen. säg att variansen ligger på 12, då betyder det att vårt medelvärde på 66 kan variera mellan 54-78 poäng, detta skulle innebära att vi alltid var ett topplag men att vi inte skulle kunna garantera att vi vann varje år. Vad den verkliga variansen är vet vi ju inte men vi vet vad det är som påverkar den.

Av dessa fyra fel som jag nämnde är det ju två av felen som är intressanta och det är givetvis de fel som faller under kategorin de fel som kan påverka, dvs kategori 1 och 3. Domarinsatser är inte ett sådant fel och är således ointressant att prata om, självklart kan man alltid säga att tänk om det var si eller så, men vad leder det till egentligen? Ingenting i mina ögon. Det klubben istället behöver koncentrera sig på, vilket jag också tror att de gör, är ett minska variansen genom att begränsa de fel som vi kan påverka. Ett fel är ju exempelvis felpass, det är därför grabbarna tränar passningar mellan match så detta fel inte ska uppstå lika ofta.
Alla kända fel som kan påverka tror jag klubben och spelarna arbetar med så mycket de bara kan, det som är intressant och det som vi borde prata om är givetvis om det finns fel som begåtts som inte varit kända men som vi skulle kunna påverkat, alltså fel att först flytta fel från kategori 3 till 1 och sen försöka minska felen i kategori 1. Insikten av nya påverkbara fel skulle kunna ge oss en stor fördel inför nästa säsong om de kan sänkas. Jag tänker inte spekulera mer i  om vad för fel det skulle kunna vara, det får ni diskutera i kommentarerna nedan.

Mvh Joakim Atterfelt

Här förlorade vi guldet!

STATISTIK Jag har länge förespråkat att om man vinner de matcherna man bör, så spelar det ingen roll hur det går mot övriga topplag. De poäng man tappar mot sämre lag får man dock samla in mot topplagen istället. Detta är naturligtvis lättare sagt än gjort, men jag vill ändå påvisa hur det sett ut den här säsongen.

De senaste åren har den allsvenska toppen sett ut som följer:
  • 2008: 64p (tvåan 63p, trean 54p) 
  • 2009: 61p (tvåan 57p, trean 55p)
  • 2010: 67p (tvåan 65p, trean 52p)
  • 2011: 63p (tvåan 58p, trean 57p, fyran 54p)
  • 2012: 59p
  • 2013: 63p (vi antar att Malmö vinner hemma mot Syrianska på söndag)
Om man vinner bägge möten mot 11 av de 15 allsvenska motståndarna landar man på 66p, en siffra som räcker för SM-guld de allra flesta säsongerna. I praktiken inte så troligt att man gör.

Detta innebär att man tar 0p i dubbelmötena med fyra toppkonkurrenter. I praktiken, inte så troligt att man gör det heller. Därför tänker jag påstå att det är ytterst rimligt att man kan ta igen de poäng man tappar mot sämre lag i matcher mot toppkonkurrenterna.

I år är det fyra toppkonkurrenterna Malmö FF, AIK, Helsingborg och Kalmar. På förhand trodde nog de flesta av oss att det skulle bli Elfsborg istället för Kalmar, och därför tycker jag att vi slår ihop de två så att vi enligt kalkylen skulle ta 6p totalt utslaget på de fyra matcherna vi hade mot dessa två lag. Äh, vi slänger in Djurgården där också eftersom de blivit ett topplag efter sitt tränarbyte. 12p på sex matcher mot Kalmar, Elfsborg och Djurgården, utöver eventuella poängtapp.

Om vi tittar på de 25 första omgångarna av Allsvenskan i år ser vi att IFK tappade poäng mot följande lag som man enligt denna tes skulle ta:
  • Gefle (2p)
  • Öster (2p)
  • Brommapojkarna (3p)
  • Ovan nämnda 12p som ska tas mot Kalmar/Elfsborg/Djurgården
  • Totalt: 19 poäng som ska tas av topplagen.
Sen tittar vi på topplagen, också de första 25 omgångarna, och noterar att en match mot Djurgården och en match mot Kalmar spelades i omgångarna 26 och 27.
  • Malmö (1p)
  • AIK (3p)
  • Helsingborg (1p)
  • Kalmar+Elfsborg+Djurgården (3p+4p+1p=8p)
  • Totalt: 13 poäng som vi tog mot topplagen.
När man sätter upp det hela så som vi gjort nu och tittar på återstående spelschema de sista fem omgångarna så får man vad jag tycker är en ganska nykter syn på vad som krävdes i det läget.

Kalmar och Djurgården var de enda topplagen kvar att möta och eftersom vi redan hamnat back med 6p jämfört med vad som förväntades så var seger mot båda dessa ett måste för att balansera upp.

Öster, Mjällby och Norrköping är från början lag som ska slås enligt kalkylen vilket innebär att seger mot samtliga av dessa också hade krävts eftersom vi inte hade några topplag kvar att ta poäng mot för att balansera upp eventuella poängtapp.

Nu kommer Malmö sannolikt att hamna på 63p så i praktiken hade vi haft råd att spela en av de sista fem matcherna oavgjort och då hamnat på slutgiltiga 64p vid seger i resterande fyra, men kort sagt var guldet redan bortslarvat i det läget. Nu blev det ju så i praktiken att vi hamnade ytterligare 5p back jämsides de 4p som vi skulle ta in de sista omgångarna (Kalmar plus Djurgården minus de två poängen som skiljer kalkylens 66p från de faktiskta 64p som krävdes för guld.)

Hur nära var vi egentligen att ta in de där 9p som tappades på vägen då?
  • Hemma mot Helsingborg blev Jakob Johansson felaktigt avblåst för offside när han gör 3-0 i en match som Helsingborg sedan vinner efter ett mål som målskytten tagit ner på handen. Visst kan man hävda att laget inte ska tappa 2-0, men 3-0 är något helt annat och jag tycker att man kan påstå att vi blev bestulna på 3p av domarteamet här.
  • Mot Öster på bortaplan står det 0-0 och blivande IFK-spelaren Darijan Bojanic får ett gult kort efter en tackling på Adam Johansson och i samma situation ett till för att ha knuffat Philip Haglund. Bojanic blir utvisad men tas sedan tillbaka in i matchen då den assisterande domaren övertygar huvuddomare Lerjéus om att det var en annan spelare som knuffade Haglund (vilket det inte var). Senare i matchen gör Öster 1-0 och 2-0 med sina 11 spelare på planen. Visst ska man slå Öster 11 mot 11 också, men förlust hade det sannolikt inte blivit för IFK med en man mer på banan i mer än en halvlek. Som sämst hade det väl slutat 0-0. Här tog domarteamet åtminstone en poäng till av oss, kanske fler.
  • I bortamatchen mot Djurgården missar Robin Söder bollen med helt öppet mål i minut 70 vid ställningen 1-1. Senare, i minut 96 gör Djurgården 2-1 på straff. Mål för Söder och minst en poäng hade varit bärjad för våra blåvita änglar.
  • Borta mot Gefle leder vi med 1-0 men tappar till slutresultatet 1-1.
  • Vi spelar 0-0 hemma mot Öster.
Sammanfattnings: 4-6p stulna av domarteamen. 1-3p tappade pga en luftspark av Söder. Borta mot Gefle hade vi stängt matchen med lite mer jäklaranamma (som Farnerud sa efter matchen) och mot Öster så har man två tunga förluster i bagaget och får för första gången på länge känna på hur viktig Tobias Hyséns närvaro på planen är för det här laget då man inte lyckas hota Östers täta försvarsspel något särskilt. Vi är ganska nära. Men vi kan inte skylla (helt) på domarinsatserna mot Helsingborg och Öster. Vi hade fortfarande behövt prestera bättre i någon eller några matcher till.

/patricw

It's official


Martin Smedberg-Dalence är alltså klar för fyra år i IFK Göteborg. Bra eller anus? Eller helt enkelt mellanmjölk? Kommentarsfältet står öppet för diskussion.

2013/10/28

Vi ger er, de SVENSKA semi-MÄSTARNA!

Stort grattis till IFK Göteborg U19 som för bara några sekunder sedan säkrade en finalplats i SM.
Matchen spelas i Solna till helgen. Motståndare? AIK, såklart.

Mot SM-guld!


Kort höstanalys


Guldstridstankar - hösten 2013

ANALYS. Jag tänkte ge mig på att skriva "den sämsta skiten" och leverera "den värsta insatsen på länge". Både på Baraben.com i synnerhet och på det vida nätet i allmänhet. Sen slog det mig, det blir svårt att i text underglänsa de mediokra insatser vi sett på fågelvallen, telefonvallen, gamla ullevivallen och ålarensvallen den senaste tiden. 

Som vi såg i en annan kränkande krönika här på den fristående bloggen så är jag böjd att hålla med... Tänker så klart på "matchanalyser". Det blir och har varit extremt svårt att analysera och utvärdera de senaste fyra matcherna i GULDSTRIDEN. Varför då? Jag vet faktiskt inte. Det borde ju vara plättlätt, i synnerhet för mig, Mr. gnällröv personifierad, att spy ut löpmeter gnäll om noll inställning, ickeexisterande coachning, bortglömt kunnande i att slå en tremeterspass, avsaknaden av matchvinnare, bortblåsta anfallsalternativ, obefintlig spelidé och framförallt uteblivna poäng. Uppenbarligen har jag nått samma mediokert bedrövliga bottenvåning som spelare och ledare i min förening gjort.
 
Det är ju dock nu som finurligheten och göttigheten i att vara bloggare kommer in, och för den delen poängtera den stora skillnaden mellan en vanlig dödlig "supporterexpert" kontra högavlönade fotbollsspelare som vareviga dag utövar den sport vi alla brinner för. Jag menar, jag KAN skita i att skriva en matchanalys efter pissresultat mot storlagen Kalmar, Djurgården, Öster och Mjällby. Det är inte rätt, det är kanske inte vad våra läsare tycker är okej, eller helt rätt som supporter, men jag KAN göra det. Men. Våra spelare KAN inte skita i att fortsätta löpa, fortsätta spela, fortsätta (?) visa hjärta för föreningen de spelar för. Åtminstone inte på ett såpass kollektivt, unisont och sorgligt sätt som man gjort under dessa senaste 4 matcher i guldstriden. I synnerhet inte när man dragit på sig den finaste av tröjor.

Så, vad kan man analysera utifrån de senaste fyra matcherna i guldstriden som renderat i EN poäng av tolv? Små och stora saker. Kör lite bikupa och diskutera sedan själva i smågrupper. Själv kommer jag fram till några saker bland flera tusen:

- Vi viker ner oss när det gäller. Igen. Ett varigt, vidrigt illaluktande sår som kliat och smärtat i den nya Kamratgårdens bärande väggar ända sedan den där mörka dagen för snart tre år sedan. Förlorarmentalitet.
 
- Skador. På ett sätt är det rätt imponerande ändå att vi ligger (än så länge) trea efter en säsong som återigen kantats av många skador på många spelare. Dock kass.
 
- Spelsystem kontra material. Varför slår vi långt (eller försöker slå långt) på anfallare som kräver boll på backen eftersom de har viss möda att ta ner och suga in. I synnerhet mot resliga fornnordiska mittbackar som de flesta av allsvenskans lag spelar med. Varför?
 
- Pådrivare. Grisar. As. Inte många i dagens trupp visar att de verkligen vill (och kan) vinna. Tjötigt jag vet, men avsaknaden av gubbar som PW, Seb, Gurra eller Mild för den delen, gör sig påmind återigen. Bjärs?
 
- Flytet. Visst. Flyt förtjänar man och lag i medgång har oftast marginaler och domare med sig. Vi har haft ingetdera. Tråkigt.
 
Nej nu kommer jag inte längre. Jag har dunkat mitt huvud för många gånger i tangentbordet. Jag går och dricker några liter mellanmjölk i dagarna 6 tills det att jag ser mitt älskade lag för sista gången på Gamla Ullevi denna säsong.

Vi kom ju i alla fall inte sjua.

2013/10/27

Jag vill inte ha någon mer sur gammal mellanmjölk

Jag vill ha fet, smarrig rödmjölk. Lättmjölk. Grädde. Gammal mjölk. Färsk mjölk. Kondenserad mjölk. Ekologisk mjölk. Icke-ekologisk mjölk. Men jag vill inte ha någon grön jävla mellanmjölk. Den har vi druckit i alldeles för stora mängder alldeles för länge. Nu är det på tiden att kasta den sura gamla inköpta mellanmjölken och skörda vår egen, närodlade standardmjölk istället. 

Att säga att jag är less, bedrövad, modfälld och utan hopp vore en underdrift. Dagens fullkomligt vedervärdiga insats var själva tärningen i backspegeln på den onaturligt motorintresserade bonnläppens Volvo 740. Eller grädden på moset, om du hellre föredrar det något vanligare uttrycket. Det fanns ingenting som var bra. Att vi "bara" förlorade med 2-1 skulle väl i så fall vara den enda ljusglimten i den oändligt långa mörkertunneln. För så illa var det. Någon matchanalys tänker jag inte ens ge mig på. Det finns ingen anledning att analysera någonting som inte finns. 

Jag är så förbannat trött på att se laget som jag älskar så innerligt underprestera så fort den första höststormen anländer. Bygget är alldeles uppenbart felkonstruerat. Byggstenarna är inhandlade från någon billig lågpriskedja och tränaren är råtta in i själen. Jag har verkligen trott på Stahre och hela IFK Göteborg som förening. Varje gång det vankas match sitter jag där likt förbannat och tror att vi är Real Madrid och inte bara kommer vinna, utan också göra det storstilat. Men nu går det inte längre. För första gången på många, många år klarade jag inte av att fortsätta kolla vidare. Jag gick ut på en sjuhelvetes lång promenad i det kalla duggregnet istället efter att domaren blåst för halvtidsvila. Nu hoppas jag att halva föreningen blåser bort under den annalkande höststormen, så vi kan få se några nya träd börja växa på Kamratgården. 

Stahre har fått sina två år nu. Jag kommer aldrig glömma när han var min privatchaufför under Spanienlägret 2012 och via obotlig entusiasm och brinnande ögon fångade in mig i sin lilla låda. Han är en oerhört levande person som direkt gör ett stort intryck. Det är svårt att inte gilla honom helt enkelt. Men fotboll handlar om att prestera, och det är allt annat än vad Stahre har gjort. En cuptitel på två år med ett spelarmaterial som på pappret luktade SM-guld långväga är långt ifrån godkänt, och därför bör han checka ut från kontoret efter söndagens avslutande hemmamatch. Personligen hoppas jag att "kungen" av Island ersätter efter den nittonde november då Island åkt ut i Playoff-kvalet mot Kroatien. Det hade varit någonting det. 

Spelarmaterialet då? Alldeles för mycket motbjudande mjölk, om du frågar mig. 

Hjalmar Jonsson - Gammal, sur mjölk som borde ha kastats för flera år sedan 
Logi Valgardsson - Undermålig isländsk mellanmjölk. Ser ut att vara god på utsidan, men när du väl smakat så inser du direkt att denna isländska mjölk är allt annat än delikat
Kjetil Waehler - När man köpte denna mjölk trodde man sig ha fått en hållbar sådan i mycket gott skick. Det visade sig dock inte riktigt stämma, då någon måste ha lurat Mild och fifflat med utgångsdatumet men också paketerat den helt fel då vissa skador uppkommit längs vägen
Mikael Dyrestam - God mjölk som vi tyvärr inte lär få njuta av längre 
Erik Lund - Svensk, blaskig mjölk som svider på tungan. Dock fint paketerad
Nordin Gerzic - Dyr mjölk som verkligen inte motsvarade förväntningarna. Bortom sur. Har redan börjat klumpa sig och den fina spänst som en gång i tiden fanns hos denna mjölk är nu spårlöst försvunnen. 
Daniel Sobralense - Brasiliansk mjölk. Vem fan dricker sån mjölk? 
Jakob Johansson - Förvisso en mycket delikat, ekologisk mjölk, men personligen är jag inte något större fan av just denna sort. Jag tror att vi alla har fördruckit oss på den här mjölken
Robin Söder - Både närodlad och ekologisk mjölk, men den lever tyvärr inte upp till förväntningarna och är alldeles för lam i smaken. Tror att denna mjölk skulle uppskattas mer på annat håll. 

Vad ska vi plocka in istället då? 

Snälla, snälla ge mig en targetspelare nu. Blåvitt ÄR långbollar. Då måste man också ha någon som kan ta ned bollen och göra någonting vettigt med den. Har väntat på denna långa, storväxta frälsare alldeles för länge nu. Jag vill också ha in en inläggsfot som kan skicka in bollen till detta straffområdesmonster. En spelskicklig innermittfältare av världsklass samt ett par unga, fjuniga mittbackar som just börjat få lite musch. Sen är jag nöjd. 

Ja juste. Mild är den suraste mjölken på Kamratgården och bör naturligtvis också bytas ut genast. 

Ja juste två. Glöm inte att slå på teven imorgon klockan två. Gustav Engvall kommer sänka Japan.

Fråga: Vad vill du ha för mjölk till nästa säsong? 

Premiär - STUDIO LIVE!

Nu kör vi! 
Ni når oss antingen genom den chat som ligger nedan, eller via twitterkontot @barabenlive.

Tack för premiären. Klippet ses igen via denna spelare och börjar efter 58 sekunder. 


Chatten är baserad på en irc-kanal. Och för er som använder en egen irc-klient är det servern "irc.geekshed.net" och rummet #Baraben som gäller.
Skulle det uppstå problem med att ansluta till kanalen kan följande länk användas. [LÄNK]
Skicka !startelva för att få startelvan skickad till dig.



2013/10/26

Matchbilder: Öster hemma



Återigen var Emelie Hübner (@EmzaansFoto) på plats på Gamla Ullevi för att fotografera för BaraBens räkning. Resultatet ser du här ovan. För att se bilderna i helskärm, klicka här.

Bilderna får inte spridas utan Emelies samt BaraBens medgivande.

2013/10/25

Sista matchen på Rambergsvallen..

Ikväll spelas den sista matchen på Rambergsvallen. Häcken tar emot Halmstad och biljetterna till kalaset ligger äntligen i rimlig proportion - Tre kronor.
I flera intervjuer uttrycker spelarna mer glädje än sorg över att deras anrika arena skall rivas.
Andra toner var det i Januari, 2007.

2013/10/24

En get, en gås, en politiker från Borås.

Det finns många olika sätt att nå ut med sitt budskap, men det här är ju bara JÄTTEROLIGT!

Darijan Bojanic är större än Gais.



Kennet Andersson och Samspelet nominerade till Årets Affärsnätverkare

PRIS. Det är via sidan affarsnatverkare.se som Kennet tillsammans med Samspelet blivit nominerade till årets affärsnätverkare. När jag hittade detta var röstningen tyvärr redan avslutad, men vinnaren utses den 25e november. Det är bara att hålla tummarna för att Kennet, Samspelet och IFK Göteborg tar hem ytterligare ett pris.

Så här lyder motiveringen:
Som ansvarig för Samspelet får Kennet företag att engagera sig i olika samhällsprojekt och initiativet har uppmärksammats för sin inblandning i initiativ som Gatans Lag, Energikicken och Young Fellows. Samspelet är inte en fråga om traditionell välgörenhet. Det finns en tydlig idé om att de företag som engagerar sig garanteras utbyte i form av erfarenhet och medvetenhet. Förhoppningen är även att det ska uppbringa nya kundunderlag, affärsidéer, affärsområde och nätverk för samspelets partners.

2013/10/23

Nyhet - Kanal Glenn, Studio Live

På Söndag entrar BaraBen och Kanal Glenn en ny värld.
Vi sänder från "Studio Live" i Göteborg med start kl 14:00, en timme innan matchstart.
Varför? Det finns ju redan uppsnacksprogram?
Ja, men vi tänkte göra ett som faktiskt går att titta på. Det förtjänar du. Det förtjänar fotbollen. Det förtjänar IFK Göteborg.

Vi bjuder bland mycket annat på;
  • En stor summering kring säsongen som gått och framtiden.
  • Uppsnack kring matchen mot Mjällby.
  • Intervjuer.
  • En fruktansvärt simpel tävling, vilken ger fyra fetexklusiva biljetter (vadderade stolar och sheit) till sista matchen mot Norrköping.
  • Diskussion och interaktion.
  • Nostalgiska klipp och tabbar. 
Självklart kan programmet ses via din surfplatta eller mobil när ni är på/i bussen/bilarna på väg mot Strandvallen. 



Programledare är undertecknad, och med mig har jag betydligt mer intressanta och välkända gäster än jag själv. 
Önskar du något speciellt går det bra att lämna en kommentar här nedan. Ni kommer även kunna interagera  med oss under programmets gång. Bland annat via vår chatbox men även via twitterkontot @barabenlive. Forumet är öppet och din åsikt är alltid välkommen. Programmet sänds via ett youtube-konto som senare länkas här.


Väl mött på Söndag!




JUST NU: Ny landslagsdräkt!

SvFF presenterar i perfekt tajming till playoff-matcherna, en helt ny landslagsdräkt. Det är inte utan att man har lite tankar och funderingar kring hur resonemanget på SvFF gick, innan man tog det slutgiltiga beslutet.
- Vi tycker att den ligger helt i linje med vår strävan att göra fotbollen till en enda stor cirkus, säger kommunikations- och marknadschefen Camilla Hagman till Baraben. Hon säger också att de har gått företag och sponsorer till mötes, som ju vill ha en lite mer lattjo touch på helhetsprodukten.
- Vi är i vart fall mycket nöjda; se själva! En lite fräsch doft av, vad ska man säga, plast. Just det!
Ok, jag tror jag förstår. Eller kanske inte om jag ska vara ärlig. Men hur har ni tänkt kring maskeringsförbudet?
- Eh, ja vi har faktiskt tänkt på det också. Vi delar ut masker till alla! Eller rättare sagt; våra sponsorer och företag får sina gratis. Med en lite större näsa. Andra vanliga människor och huliganer får köpa sina för 50 kronor styck. Och då blir det ju lika för alla, ja nästan..
 - Men du, jag måste kila, Karl-Erik står och stampar och ropar i hallen, vi får inte komma försent till sponsorlunchen nu va, hej hej!

2013/10/21

Dags att ta tag i det här.

Många tunga suckar i Twitterflödet ikväll, om att Solna tog sig förbi Blåvitt och upp på andra plats. Visst, det är absolut ingenting att le åt, men att komma tvåa eller trea är bara av kosmetisk betydelse. Lilla eller Stora Silver, de är ämnade för papperskorgen båda två. Bara amatörer kan glädjas åt dessa på riktigt.

Nu gäller det istället att undvika fjärdeplatsen, och kämpa för att behålla Europaplatsen. Det är vad som betyder något.

Spelare, ledare, supportrar; ge allt i de sista två matcherna. Ingen vill se ett avslutande fiasko, och få hela jävla vintern förstörd. Nej, gör varandra stolta nu. Visa att själen är blå och vit.

Tack Stiller!

TACK. Idag meddelades det på officiella att Hannes Stiller kommer lämna truppen efter säsongen. Med utgående kontrakt blir det ingen förlängning, men det påpekas att man gärna ser Mr Killer i en annan roll inom föreningen någon gång i framtiden.

Jag kan inte mer än att tacka för de år som varit! Du har visat stor lojalitet trots sparsam speltid och jag kan inte minnas att jag hört något negativt framföras om dig.

 Lycka till i framtiden och på återseende!


2013/10/20

Det var tydligen många som hade gett upp redan innan dagens match

Publik: 9107

I dag måste vi tro

Guldchanser. När Djurgården fick sin feldömda straff slutade jag bry mig. SM-guldet var borta. Ridå. Hejdå. Sedan satte jag ändå igång en fulstream för att se om Häcken kunde hota Malmö. Det kunde dem och jag började räkna. 

Det kändes redan innan matchen mot Djurgården som att folk hade gett upp, som att vi inte hade någon tro på det. I ärlighetens namn kändes det även som om spelarna på plan hade blivit smittade. Det var ingen bra match, det var inget guldlag som spelade match på nya söderstadion. Men det kom att visa sig att Malmö var ännu längre ifrån den stabiliteten som man nästan kan kräva av ett ledarlag i en slutfas av säsongen. Men det handlar just om det. Att allsvenskan, som så många gånger sagts, inte är en liga med givna resultat. Där Helsingborg kan spela oavgjort mot Syrianska hemma. 

Malmö är ett kaxigt lag. Det är ett ungt lag. Kanske skapar denna kombinationen darr på mållinjen som ändå ger oss den chansen vi egentligen borde ha spelat bort vid det här laget. För det finns ingen i Malmö som tror någonting annat än på guld och på löpsedeln hos kvällsposten redan innan förra omgången kunde man läsa "Nu är guldet ert". 
För att vi ska ha en chans mot guldet så krävs det naturligtvis väldigt mycket. Vi behöver vinna tre matcher medan Malmö behöver tappa minst fyra poäng. Men kollar man på deras två senaste matcher så ser man en dalande form som kanske beror på nervositet. Inget av nedanstående resultat är orealistiska, även fast de tillsammans naturligtvis är ingår i vårt önsketänkande. 

Dagens omgång blir naturligtvis den avgörande. Vi behöver sätta några baljor på Öster samtidigt som Malmö direkt efteråt behöver tappa poäng hemma mot BP. Men då, ja då ser det faktiskt ganska realistiskt ut igen. Och Malmö har haft svårare mot lagen i den nedre delen av tabellen än de i övre. Så här tar vi guldet och då behöver inte ens Elfsborg slå Malmö i nästa omgång: 

IFK Göteborg- Öster 4-0
Malmö- BP 1-1
Mjällby- IFK Göteborg 1-2
Elfsborg- Malmö 1-1
IFK Göteborg- Norrköping 2-0

Malmö FF- Syrianska 2-0

2013/10/17

Näste man på räcket?

En idiot, en skön man eller en tung back? Hur som, en av fotbollens allra största gaphalsar lägger nu av. Efter 20 svåra år i Kalmar, kan Henrik Rydström nu äntligen få ge utlopp för sina innersta, och under lång tid gömda, känslor. I ungdomens år stod Henrik i den blåvita klacken, och minnena har sedan dess legat som en våt dröm i ett dubbellåst rum, någonstans i hans brokiga hjärna.



Han var aldrig kung nog för att få en förfrågan från Blåvitt, men nu öppnas åter vändkorsen på Gamla Ullevi, och den modelltörstande Henrik med sin enorma röstresurs, kan återigen ta en plats i den blåvita Änglaskaran.

Levande sittplats vs Kommandobryggan? Kanske räcket? Vem vet, men jag vet, att jag bjussar på en Glenn no.5 när du dyker upp i vår. Skål och Välkommen tillbaka!

Och du Henrik, Snart skiner Poseidon kan du ju redan, så den läxan stryker vi.

Ragge briljerar!

Ladda Änglar!

3 matcher kvar! Efter ännu ett segt landslagsuppehåll är det åter dags att käka taggtråd och tagga till inför söndagens kamp mot Öster. Ett Öster vi ska slå!

Glädjande under detta uppehåll var självklart Tobbes två klockrena mål mot Tyskland, men landslagsspel har ju även förr kopplats ihop med skador. Så även i detta fall... Är rykten om flera veckors vila sanna? Idag kommer domen som förkunnar om Tobbe kan spela mer i år eller inte. Dags att hålla tummarna!

Ett annat glädjeämne som florerar är att Mr Norge, Bestefar himself, Kjetil närmar sig spelbart skick och även är på väg att krita på ett nytt kontrakt. Bra!

När vi även är inne på rykten så gjorde ju tidningar gällande att Söder kan vara på väg till Stuttgart. Om det blir så (eller någon annan klubb utomlands) är det bara att önska Lycka Till!

Men det är ju som sagt Öster som står för motståndet på söndag.. Senast i Växjö blev det obehaglig upplevelse där vi som favoriter gjorde en plattmatch och förlorade. Förhoppningsvis är det andra bullar som gäller på söndag och vi ska stå där med 3p. Vi spelar för guldet! Öster kommer vara vilt kämpande för att försöka undvika nedflyttning och kvalplats, men det kommer inte räcka till denna gång. Upp som en sol, ner som en pannkaka Öster!

Det är endast strax över 9000 biljetter sålda till söndag. Det är inte bra.. Guldstrid, hemmaplan, näst sista hemmamatchen. Det är dags att ta tag i detta och varför inte boka upp din biljett redan nu om du inte gjort det?

//Mot 3p!

2013/10/16

Hysén skadad.

Glädjen över Hyséns framsteg blev kortvarigt. 
I sista minuten skadade sig Tobias. 
"Vi misstänker en bristning i baksida lår", säger Leif Swärd till SVT sport. 

Tobbe röntgas först imorgon.

Det ligger en jävla förbannelse över allt som har med landslag att göra.

2013/10/15

Elmander, gå å sätt dig!



KÖNG!
Ps. Toivonen, du kan också gå å sätta dig. 

2013/10/14

"Gustav Svensson är klar!"

DET RYKTAS... Enligt envisa rykten är Gustav Svensson klar för nästa säsong. Det skall enligt uppgifter till BaraBen endast vara teknikaliteter och bläck på pappret som återstår.

Ryktats har det gjort förr. Är dessa rykten sanna? Vad tror ni kära Änglar? 

2013/10/13

Snart Skiner Poseidon, Live

Gårdagens festligheter satte sannerligen sina spår.
Supporterklubben Änglarnas 40-årsfest var minutiöst planerad, med bla god mat, dryck, uppträdanden och show. Allt för att du och jag skulle få en så trevlig kväll som möjligt tillsammans.
Att man dessutom lyckas dra dit "Jävlar Anamma" gjorde inte saken sämre, och hade det inte varit för ett par riktigt trötta tjejer i baren hade undertecknad garanterat skrålat högst, längst fram vid scen när låten "fel häst" framfördes.

Festens klimax nåddes ändå någonstans när Joel Alme framförde sitt mästerverk, "Snart skiner poseidon".
Lyckligtvis lyckades Andreas Toll föreviga detta genom en liten film.

Varsågoda.


"Åååh, gud vilken Ågren!"

Tack, Änglarna....

för en magisk kväll och fest.
Vilken kanontillställning!

Nu e man bra i gasen.

Köng. Tjäder. Xylofon.

Puss // Eder, PatrikG

2013/10/07

Glenn avslöjar!

Idag gick nyheten ut om att Torbjörn "Gud" Nilsson lämnar sitt tränaruppdrag hos Kopparbergs/Göteborgs FC efter säsongen. Glenn kan nu, som första instans, meddela vart han kommer ta vägen:

Igår var dagen då...

  • vi fick inkassera ytterligare en tung förlust på andra sidan,
  • Söder blev nominerad till årets miss,
  • JJ åter igen visade att han kan skjuta. Fortsätt våga - det är tufft att göra mål!
  • Emil av någon konstig anledning blev bänkad hela matchen,
  • vi visade att vi inte ska spela på bortaplan,
  • vi skulle tagit in poängmässigt,
  • många tydligen tappade hoppet om SM-guldet,
  • några maskerade sig och var i batalj med rättväsendet. Varför?
  • BK Röva tryckte till IffIff,
  • någon äntligen tryckte till Albornoz,
  • vi fortfarande inser att chansen finns kvar!

//3 matcher - 9 poäng!

Dagen efter

Man kan fundera mycket över gårdagen, och det inkluderar inte många positiva tankar. Åkte dock till Stockholm med hopp om tre poäng, och chansen fanns ända in mot 94 minuter. Inte för att spelet tydde på att det avgörande målet skulle komma, utan mer på att man genom åren lärt sig att fotboll oftast inte handlar om logik eller rättvisa. Och visst hade Blåvitt chansen att avgöra. Söder, Farnerud gånger två, men det ville sig inte.

Men avgörandet skulle komma, tyvärr åt fel håll. På en straffspark som skulle varit en frispark, och helt plötsligt var en poäng noll poäng. Nattsvart, och den där känslan av hat gjorde sig påmind. Hat mot känslan av att förlora, hat mot känslan av att guldet flög sin väg. Det var tunga steg ner i tunnelbanan, tillsammans med de unga männen med kotlettfrisyrer, som ivrigt tuggade på om hur jävla rättvist det blev till slut.. Lättare resor har gjorts från Globen-området in mot Centralen.

På tåget hem återkom någon form av balans, när Häcken visade sig göra sitt jobb hemma mot Malmö. En klen tröst, men livlinan hängdes ut igen. Förbannat svår att nå, men det är möjligt, chansen finns där. Frågan är hur många som på allvar tror på det?

Och så här dagen efter, inser man ju ändå att det återstår tre matcher. Tre matcher som ska spelas. Tre otroligt viktiga matcher. Det gäller för Blåvitt att göra sitt jobb, att inte tappa den så viktiga Europaplatsen, att inte ge upp guldet, att inte vika ner sig. Det gäller att visa stolthet, att kriga och brottas, brottas, brottas! Detsamma gäller oss supportrar. Fan heller att vi ger upp. Och varför skulle vi?

  • Tele2 slår Friends med hästlängder som arena betraktat. Men varför i h.....e ligger det en plastmatta där? Slutbetyget blir inte annat än just plast.
  • Lars Ohly orerade som ett dagisbarn på Twitter efter matchens slut. Men vad vet Lars Ohly om fotboll och läktarkultur? Har man spelat fotboll med Nacka i en egen diffus paralellvärld, då är det bara att bortse från hans kommentarer. Lars, kanske ett päron istället?
  • "Supportrar" i rånarluva? Bara avgå.
  • Landslagsuppehåll. Gäääsp..

Född ur hav och himmel står vi kvar.

2013/10/06

Bekännelser och bittra minnen

NEGATIVA TAL. IFK Göteborg förlorade matchen mot Djurgården idag. I ärlighetens namn är det väl inte så mycket att säga om den saken. Visst, vi hade ledningen. Visst, vi rycker upp oss lite efter dubbelbytet. Visst, Söder stod för vad som såg ut att vara årets miss när Sobra frispelade honom på bortre stolpen. Visst, Farnerud brände ett jätteläge. Och sedan ett till. Vibe hade en boll i stolpen. Och visst, straffen var feldömd. Men ändå. Resultatet var både logiskt och rättvist.

Vi förlorade matchen mot Djurgården idag, men inte SM-guldet. Det gjorde vi för längesedan. På Strömvallen. På Grimsta. I Jonas Erikssons huvud. Det dröjde bara ett bra tag innan ekvationen klarnade. Innan det blev tydligt att vi hade behövt de där sex eller åtta extra poängen nu på slutet, när både Malmö och Djurgården är bättre fotbollslag än IFK Göteborg.

Nu är det som det är tyvärr. Vi fick med oss en poäng från de där tre matcherna för längesedan som vi av olika anledningar borde ha vunnit. Och därför hamnar alltså guldet i Malmö, oavsett om de lyckas spöa Häcken idag eller inte. Oavsett allt egentligen. Så kommer det att bli. 

Hur det slutar för oss – var i tabellen vi hittar IFK Göteborg när hela ekvationen är ifylld  – återstår att så klart att se. Men jag skulle inte sätta mitt livs besparingar på att det blir med en Europa-plats.

Matchchat: Djurgården borta

MATCHCHAT Matchchatten är baserad på en irc-kanal. Och för er som använder en egen irc-klient är det servern "irc.geekshed.net" och rummet #Baraben som gäller.
Skulle det uppstå problem med att ansluta till kanalen kan följande länk användas. [LÄNK]

Skicka !startelva för att få startelvan skickad till dig.



Hur många gånger denna video kan ses?


  
Hur många päron finns det i världen?

Krossa Djurgården!

2013/10/04

Hipp Hipp Hurra x 109 gånger!

GRATTIS. Ja må du leva i massor du kära IFK Göteborg!

Mästarnas mästare. Folkets lag. Nr 1. Sveriges stolthet. Ja, det finns hur många superlativ som helst att skölja över denna underbara förening! För er som har tid och kan är det självklart detta som gäller ikväll, direkt hämtad från officiellas hemsida:

"Denna oktoberfredag har IFK Göteborg födelsedag, den 109:e i ordningen. Kalas anordnar bland andra supporterklubben Änglarna, som 19.04 startar med en minnesceremoni på Karlsrofältet och sedan fortsätter till restaurang Aberdeen, där tidigare Café Olivedal låg och där allt startade 1904."

//Grattis!

2013/10/03

Köp biljett till Änglarnas 40-årsfest!

JUBILEUMSFEST. I dag är det nio dagar till Änglarnas stora 40-årsfest på Valands festvåning lördagen den 12 oktober. Från och med i morgon, fredagen den 4 oktober, kan även icke medlemmar köpa bankettbiljett. Enklast är att alltid att köpa biljetten i Änglarnas webbshop, men det kommer även finnas möjlighet att köpa festbiljetter i samband med 109-årsfirandet på Pub Aberdeen.

Lördagen den 12 oktober slår Änglarna på stort och bjuder in alla rättrogna till en storslagen 40-årsfest på Valands festvåning för att minnas vad som varit. God mat och dryck, livemusik från olika blåvita hjärtan (Joel Alme, Ian Person Band, Calle P, Nina Natri, Jävlaranamma, Änglaskaran mfl), blåvita dj’s (Adam/Hästpojken, Liston/Embassy, Jon & Niclas/Silverbullit, Ingbritts Feta Credliga, DJ Almar mfl) minnen från de gångna 40 åren och andra överraskningar – allt i sällskap med andra Kamrater. Mer om kvällens program kommer att släppas löpande på Änglarnas hemsida fram till festen.

– Vi siktar på att arrangera den bästa blåvita supporterfesten någonsin för att hylla och bjuda tillbaka till alla blåvita supportrar som bidragit till Änglarnas och vår supporterkulturs utveckling under de här 40 åren, slår festgeneral Nina Natri fast.

Biljetter säljs via Änglarnas webbshop och det finns två tillgängliga alternativ. Åldersgräns för båda biljettalternativen är 18 år.

  • Festbiljett med bankett för 395:- Biljetten inkluderar trerätters mat, mingeldryck samt vin/öl till maten. Bland alla som köper bankettbiljett kommer ett årskort till säsongen 2014 och andra roliga saker att lottas ut. Banketten inleds klockan 18:00. Kom i tid! Banketten är, tom den 3 oktober, endast till försäljning för medlemmar i Supporterklubben Änglarna. Vänligen ange medlemsnummer i samband med bokning! Den 4 oktober släpps resterande platser till övriga kamrater som vill fira vår 40-årsdag tillsammans med oss. Observera att antalet platser på banketten är begränsat.
  • Festbiljett utan bankett för 195:- Från klockan 22:00 är det eftersläpp för de som inte vill gå på banketten, men ändå inte vill missa festkvällen med livemusik och andra upptåg med blåvita förtecken. Inget medlemskrav – alla rättrogna är hjärtligt välkomna!

Precis som vid Änglarnas resor gäller att man sätts upp på en lista mot vilken man prickas av i dörren, så inga biljetter kommer att skickas ut. Bokningen är bindande samt personlig och kan inte överlåtas.

För eventuella frågor kring 40-årsfesten vänligen kontakta info@anglarna.se

2013/10/01

Baraben, Kanal Glenn och Blåvitstad ger er..

..efter ett fint samarbete - vår mest avancerade inmarschfilm någonsin.
Den som väntar på något gott..