2013/07/31

Ska Mild avgå?

DISKUSSION. Den senaste tiden, och speciellt efter vår usla juli-månad, har jag på flera ställen runt om på sociala medier sett folk som kräver Milds avgång. Dåliga och dyra spelarköp i kombination med för dåligt spel och vunna matcher är det som folk mest har som anledning. Även om det inte är Mild själv som springer runt på planen eller coachar vid sidan om så är det han man vill ha bort med tanke på sin roll inom klubben.

Ordet är fritt - Vad tycker du? Ska Mild avgå eller inte?

Från Kamratgården till Dubai


PRATSTUND. Jag har haft nöjet att få lära känna Johan Sandberg. Nu undrar ni kanske vem det är. Han är mannen som synts lite i periferin. Först som sjukgymnast i IFK Göteborg 1999-2003 och sedan 2004 även i landslaget. Nu är han redo för nästa steg i livet. Ett enormt steg skulle jag säga. Han är nu på väg att lämna Alingsås för Dubai.

När och hur hamnade du i Blåvitt?
Jag började i Blåvitt 1999 då dom behövde en vikarie till Palle Davidsson i fyra veckor på sommaren. Det gick tydligen ganska bra så säsongen 2000 fick jag en anställning i klubben. Jag hade innan dess jobbat med Lunds BK i div 2 Skåne och jobbade efter det på Tjörns Vårdcentral där jag träffade Lasse Martinsson vid ett tillfälle och nämnde att jag var intresserad att hjälpa någon fotbollsklubb. På den vägen är det.

Bästa respektive värsta minnet från den tiden?
Bästa minnet jag har borde egentligen vara det värsta, men det var när vi vann kvalet mot Västra Frölunda 2002. Självklart är det också alla läger och internationella matcher man kommer ihåg. Värsta minnet är matchen innan mot Kalmar då vi "bara" skulle vinna mot dom som redan var avsågade och sist i tabellen. Det blev förlust med 2-0 vilket tvingade oss till kval.

Sen började du arbeta med landslaget. Hur gick det till när du fick den tjänsten?
Landslaget började jag med 2004. Jag jobbade på IFK-kliniken en eftermiddag när Lasse Lagerbäck ringde upp mig och undrade om jag hade lust att jobba med dom. Det var efter Portugal-EM.

Det har blivit många resor världen över. Har du några minnen som är extra speciella?
Starkaste minnet med landslaget är VM i Tyskland 2006 mot Paraguay när vi inför ent fullsatt Olympiastadion i Berlin vann matchen i slutminuterna. Även matcherna då vi slog Ungern borta i slutet, Holland hemma 2011 och nu senast Tyskland borta då vi vände 4-0. Spännande resmål med landslaget är ofta dom udda länderna som Albanien, Oman, Saudi Arabien, Färöarna mm.
 
Du berättade en gång om när du åkte Ferrari med självaste Zlatan Ibrahimovic. Vill du dela med dig av den anekdoten?
Jag skulle träffa Zlatan i Milano då han spelade med Inter och väntade på honom vid mitt hotell. Vi skulle till träningsanläggningen och han skulle hämta upp mig. Jag blev hämtad i hans Ferrari Enzo och jag visste inte riktigt hur dyr den bilen var (efteråt har jag fått det berättat). Efter träningen körde vi till hans lagkompis Maxwell för att byta bil eftersom den drog för mycket uppmärksamhet till sig och den andra bilen stod i Maxwells garage. När vi skulle in i garaget ,som hade en mycket smal infart i en snäv sväng, så gick jag ut ur bilen för att se till att det gick bra, men det slutade inte bättre än att han skrapade ena sidan på bilen. Jag har ännu inte fått någon räkning på omlackering. Efter det bytte vi till den andra bilen som skulle dra mindre uppmärksamhet vilket visade sig vara en annan Ferrari. Jag frågade om inte den drar lika mycket uppmärksamhet, men fick till svar att "det är ju inte en Enzo".

När vi i våras spelade lite oldboys-fotboll så hade du på dig en Tysk landslagströja som du fick av Mario Götze efter bragdmatchen i Berlin. Har du fler dyrgripar som du bytt till dig?

Förutom de svenska dyrgriparna så har jag en tröja från Miroslav Klose också.

Nu bär det av till Dubai av alla ställen. Hur kommer det sig?
Jag har precis installerat mig i Dubai i en klubb som heter Al Nasr SC. Det började med att Svennis var "Technical Director" här och tyckte att det ej fungerade på medical-sidan. Han kontaktade då Dr. Leif Swärd och han reste ner och upptäckte behovet av hjälp. Han hörde då av sig till mig och efter att jag rest ner och träffat klubben i maj så ville dom skriva kontrakt. Svennis flyttade då till Kina, men jag fick ändå ett erbjudande som vi tackade ja till. Spännande!

Kommer du att fortsätta med landslaget eller blir det fullt fokus på din nya klubb?
Jag har tyvärr fått tacka nej till landslaget under den tid jag är här. Jag hade hemskt gärna fortsatt, men kan ej kombinera det med mitt nya jobb och vill ej heller åka ifrån familjen och lämna dom ensamma här nere. Vi får se hur det blir framöver.

Du är gift med Häckens klubbdirektör tillika Gothia Cup-general Dennis Anderssons dotter. Hur påverkar det husfriden att leva med en kvinna som håller på Häcken?
Jag är som sagt lyckligt gift med Jennie som är dotter till Dennis Andersson. Det är en mycket inbiten Häcken-familj så en del fotbollssnack blir det. Trots att Jennie har sitt hjärta hos Häcken så tycker jag att det fungerar bra. Kan bli en del tråkningar från resten av familjen, men fram tills förra året så har ju jag haft resultaten på min sida. Måste dock säga att jag är imponerad över Häcken som klubb och har förstås ett litet hjärta hos Häcken också.

Följer du blåvitt idag?
Självklart följer jag blåvitt och håller tummarna varje match.

Vad tror du om chanserna till ett 19:de SM-guld? 
Jag hoppas förstås på ett guld denna säsong, men efter poängtappet mot Helsingborg så tror jag det blir svårt, men hoppet är ju det sista som överger än.

Tack för pratstunden Johan. Vi på Baraben önskar dig lycka till i Dubai!

Apropå Sana- och Dyrestamgate


EN LITEN FUNDERING I NATTEN. Kan en spelare vars kontrakt håller på att gå ut alltid förvänta sig att klubben skall förnya kontraktet med honom? Eller är det bara spelaren som har den skyldigheten? Kanske något att tänka på när hatet mot spelare som väljer att spela ut sina kontrakt flödar som mest…

2013/07/30

Highlights: IFK Göteborg - Helsingborgs IF

Matchbilder; Helsingborg hemma



Då var det dags för den nästa bildserie signerad Emelie Hübner. Dagens bildserie är från söndagens match mot Helsingborg. Om du vill se bilderna i fullskärm kan man göra det här.

 Bilderna får ej spridas utan Emelie´s samt BaraBens samtycke.

2013/07/29

Jonas Eriksson har rökt på...

VIDEO. Inte nog med att han frågar om hur lång tid han har på sig att förklara handsregeln, han tycker dessutom inte att han har blåst fel på Saidikus hands innan deras 2-1. Vidare i filmklippet nämner han att det är tolkningsfråga när det gäller handsregeln och ett helt gäng parametrar och skit som ska vägas in. Hur linjerar detta då med att han (pajas-Eriksson alltså) wajnar vid den SOLKLARA onside-sekvensen på JJ att: "buhu allt går så snabbt, "buhu vi måste ta jättesnabba beslut", "buhu vi har inte tillgång till såhär fina reprisbilder där nere", samt "buhu, han är en jätteduktig assisterande som 29 gånger av 30 blåser rätt...".

Det var en sketen tröst du, Jonas Eriksson.



Fortsättningsvis kanske man kan hoppas att förbundet gör om handsregeln igen och gör den svart eller vit. Antingen är bolljäveln på handen eller inte. 29 gånger av 30 drar ju spelaren fördel av det. Eller? Nej just det, det var ju bara en halvonaturlig vinkel som man inte hann se, eftersom allting i Allsvenskan går "jete fort". Buhu.

Jonas Eriksson, du agerar som att du har fått lite för mycket braj...

Edit: För den som hör lite dåligt, alternativt har en väldigt gammal dator utan ljudkort, vill jag bara påpeka att klippet är ackompanjerat av "Afroman - Because I got high" som "valdes" av LS-DJ @NinaNatri. #humor

40 minuter, ett par idioter och en massa psykologer.

Strax innan matchen försöker Cmore göra en intervju med Mikael Stahre, som har svårt att höra frågorna i den underbara stämning som nära nog vidgar Gamla Ullevis byggfundament. Han låter oss dock få veta att Blåvitt ska ha ett högt försvarsspel, möta motståndarna på deras egen planhalva, för att kunna lägga så mycket av spelet som möjligt i anfallsposition. Det som sedan utspelar sig på den regntunga gräsmattan, från minut 1 till minut 40, är bland det bästa jag sett Blåvitt göra på år och dar.

Blåvitt följer planen till punkt och pricka. Med direkta tillslag, oftast i anfallsriktning, kommer de i våg efter våg. Det är så jävla vackert att se, och när Söder skickar in bollen i högra krysset, när den allsvenska debutanten Lasse Vibe utmanar, briljerar och lägger fram bollen till Tobbe, som lägger bollen i övergivet mål, då är man där igen. I euforin, i tron att vi fanimej ska ta hem guldet till Göteborg igen!

Sedan är det dags för idioternas glada afton, att förändra tillställningen. Om detta har mina skribentkollegor redan varit tydliga, så jag lämnar den delen med ett konstaterande om att domarteamet inte gör sitt jobb. Och det är förbannat svagt gjort.

I paus utgår Pontus Farnerud. Hans betydelse för laget är väldigt stor, men att förklara kollapsen i andra halvlek med att Pontus tvingas lämna in, den köper jag inte. För det kan inte vara så att allt står och faller med Pontus medverkan på planen? Han spelar dessutom i en ovan position, vänster mitt, och han gör det bra. Men ändå. Det kan inte stå och falla med en enda spelare.

Mikael Stahre står och fäktar, gapar, vandrar, ber till högre makter utefter sidlinjen i andra halvlek. Vad är det han gapar om? Jag har svårt att tro att han förmedlar en massa galenskap. Men varför händer ingenting? Varför händer det absolut ingenting? Här faller många in och vill se Stahres avgång (vilket många skrikit om sedan sekund ett av hans gällande kontrakt). Men jag köper inte det heller, det är liksom för lätt. Mot bakgrund av de första 40 minuterna, då allt klaffar, till den handlingsförlamande andra halvlek, är det ju något annat som händer, som ingen verkar begripa sig på.

Det är just nu jag kommer att tänka på psykologer. En hel hög med psykologer. De ligger framför entrén på Kamratgården, och vill komma in. De vill ha jobb, för de vet att det finns pengar att tjäna. Där innanför dörren huserar ett fotbollslag, som vid minsta motgång viker ner sig. Vad i helvete kan det bero på? Tror fan att de flockas utanför den dörren.

Att chocken igår, efter de sista 5 minuterna av första halvlek, var gigantisk och stor (av kända anledningar), är inte svårt att förstå. Men det är inte bara i den här matchen dippen har kommit, det har varit med oss en lång period. Och visst, vi kan vifta bort det hela med alla skador i truppen, att den är för tunn etc etc. Men jag tycker inte riktigt att det håller heller (även om det givetvis har stor betydelse för helheten). För Blåvitt har spelat bra stundom, när de haft fart och fläkt, och inte minst, medgång. Då har de visat att de kan mäta sig med de bästa lagen.

Och där någonstans tror jag att kärnan ligger, den oförklarliga sörjan av svart ångest som börjar sippra ut över laget, så fort en motgång kommer. Det är den psykologerna så innerligt vill gräva ner sig i, riva i, reda ut, slåss om, och försöka att förstå.

Det är därför den där högen av psykologer utanför Kamratgårdens dörr, på något märkligt sätt, är både skrämmande, men samtidigt lite vacker.

Matchtankar

DAGEN EFTER.  Jag skall vara ärlig. Igår när jag traskade iväg mot Gamla Ullevi trodde jag inte på seger. Efter att ha sett de tre senaste matcherna var det inget som talade för det. Ni som var i Dubnica eller lyckades få tag i den omtalade streamen håller säkert med mig. Just av den anledningen får man ett konstigt glädjerus i kroppen när vi bokstavligt talat kör över Helsingborg under första halvlek och dundrar in två mål, varav det ena kan vara det ett av de snyggaste den här säsongen.
Helsingborg är knappt uppe på vår planhalva, och kanske är det just därför vi spelar ut dem. Vårt försvar har egentligen inte mycket att göra. Anfallet gör två mål av världsklass, och sen skiter sig allt. 

När "matchens lirare" i HIF först dömer bort det mål som skulle stängt matchen, och sen tillåter det handbolls-spel som leder fram till 1-0, ja då svänger allt. Plötsligt blir det nervöst, tilltrasslat och av någon underlig jävla anledning lämnar man Accam helt fri i straffområdet. När passningen kommer till honom vet man att kvitteringen är ett faktum. I halvlek kliver Farnerud av planen, och man drar en suck. Rollerna är ombytta och Helsingborg har lekstuga och matchbilden påminner om första halvleken borta i Dubnica. 

Om vi för en liten kort stund väljer att bortse från att vi blev bestulna på tre poäng av domaren idag, så har vi mycket större problem. Det ena är att vår backlinje är alldeles för tunn, det andra är att all kreativitet försvinner så fort Farnerud kliver av planen. Enligt min mening finns det två olika sorters medicin. Ena är att Mild öppnar plånboken och värvar, andra är att vi låter våra yngre spelare spela. Jag förespråkar det senare alternativet, eftersom jag på allvar tror att vi efter dagens match inte kommer vara med och slåss om guldet. 

Trots allt det här, så går det inte att bortse från gårdagens domarskandal. Det som gör den helt horribla insatsen synnerligen speciell är betydelsen den kan få i slutänden. Helsingborg är starka och ligger nu fem poäng före Malmö och AIK och åtta poäng före IFK. Jonas Erikssons insats kan mycket väl vara det som gör att guldet trillar iväg till Helsingborg. Så små är marginalerna i Allsvenskan.

DET om något är en skandal, inte bara för IFK Göteborg, 
utan även för Svensk Fotboll.

2013/07/28

Mot den omoderna fotbollen (och Jonas Eriksson)

Nu får det fan räcka. Nu får det vara nog. Jag hade tänkt ägna det här inlägget åt att lägga en fatwa på Jonas Eriksson. Sedan blev jag lite osäker på om jag som ickeimam och ickemuslim ens kan göra det. Ytterligare senare slog det mig att det kanske oavsett vilket är bäst att försöka hålla sig lite mer civiliserad och konstruktiv än så. Jag försöker.

Jag har fått utstå en hel del smärta under mina 20 år som Blåvitt-supporter. As have you all. Jag har sett IFK Göteborg åka ur Champions Leagues slutspel med minsta möjliga marginal, jag har sett en tusenhövdad orchhord dansa SM-gulddans på Ullevis gräs och jag har stått på något som knappt kan kallas en läktare i Dubnica och bevittnat hur laget jag älskar får välförtjänt stryk mot ett slovakiskt jävla hockeylag som typ grundades igår. Jag har lidit en del, men ingen tidigare gång i livet har jag varit så förtvivlad som jag är ikväll. Inte vad jag kan minnas.

När Jakob rullade in 3–0 någonstans runt trettionde minuten ikväll var den här matchen över. Vinsten var klar. Spelarna hade tagit debaclet mot Trencin på precis rätt sätt och fullkomligt gjort mos av seriesuveränen Helsingborg. Sagolikt vackert var det. Magiskt. 

En stund tidigare hade domare Jonas Eriksson levererat sitt första avgörande domslut i matchen genom att fria när Lindström dunkade upp bollen på Gashis (tror jag) helt klart onaturligt positionerade hand i eget straffområde. "Nu", tänkte kanske Eriksson med linjeman, "nu är det dags igen." En vinkning, en avblåsning, inget mål. Offside. Helt felaktigt, vilket vem som helst med ett någorlunda fotbollsöga kunde se utan att ens behöva vänta på reprisen. Och så ett felaktigt mål till Helsingborg på det. Onaturlig position, långsam bollrörelse... Ja, ni börjar väl kunna den helt sinnessjuka regeln vid det här laget.

Helsingborg slog inte IFK Göteborg på Gamla Ullevi ikväll. Det gjorde Jonas Eriksson. Och det värsta av allt är inte, även om de så klart svider som fan, poängförlusten och det antagligen slutgiltigt förlorade SM-guldet. Det värsta är att den jävla clownen till professionell, välbetald fotbollsdomare aldrig någonsin kommer att ställas till svars. Det kommer inte bli någon varning. Han kommer aldrig behöva förklara sig eller be oss om ursäkt. Han kommer stå där med pipan i handen nästa vecka igen, helt obrydd om att hans yrkesmässiga inkompetens våldfört sig värre på mitt psyke än Hjalmar eller Adam någonsin gjort. 

Vi kunde ha vunnit ändå, kanske någon invänder nu, om vi hade tagit tag i matchen igen i andra halvlek och fortsatt att trycka ner Helsingborg. Då tycker jag att man missar hela poängen. Det är klart att vi kunde, men det skulle aldrig ha behövts. Med den logiken kan man ju lika gärna lotta ut 2–0-handikapp innan varje avspark. För det går ju att vinna ändå.

Nej, inför videodomare nu. Inför ett inte alltför tidskonsumerande challenge-system. Med ett sådant hade jag varit ute och firat nu istället, helt rättvist. Och Jonas Eriksson, den nollan, hade antagligen varit en ynka strike ifrån att bli av med jobbet, lika rättvist det.

Folk säger att den moderna fotbollen kommer bli fotbollens död. Jag kan skriva under på det i många avseenden – att ståplatsreduceringen, hoppborgsmentaliteten och det allmänna supporterföraktet riskerar att göra Allsvenskan till en blek Premier League-kopia som knappt kommer göra någon glad i längden – men den allsvenska säsongen 2013 dog med all sannolikhet ikväll, och inte fan var det den moderna fotbollens fel. Det var den omoderna fotbollens fel. Och den jävla rikspajasen Jonas Erikssons. 


Hata allt-kram,

Johan


PS: Det här inlägget är författat i patologisk affekt på en jävla iPad efter diverse öl i en hotellbar i Budapest, så vänligen ha överseende med eventuella taffligheter.

Matchtankar - Rånet på Gamla Ullevi 28/7

ANALYS. Var ska man börja? Det finns så mycket att svära om. Det finns löpmeter med ord att skriva om hur jävligt allt är. Det finns frågetecken kring blåvitts mentala hälsa VARJE gång det kommer en motgång i en match. Det finns frågetecken om varför Adam backar, backar, backar och backar vid 2-2-målet. Det finns oerhört stora frågetecken kring varför vi inte kan vinna några matcher. Det största frågetecknet, utropstecknet och förbannade jävla stolpskottet till DOMARE är dock det som ligger närmst till hands. Vi trycker in den sista spiken i Helsingborgs kista när vi gör 3-0, men tyvärr drar Jonas Eriksson ut den och sätter den i vår när han och hans kumpaner agerar som de gör.

Visst, återigen, den mentala hälsan i truppen. Den totala avsaknaden av en ledare, pådrivare, säkerhet och pappa i laget finns inte (när Bjärs och Kjetil är borta). Men, hur jag än vänder och vrider på det hela. Vi hade 3-0. Vi hade ett helt. Korrekt. Mål. Avvinkat. För. Offisde! Varför i hela helvete (ursäkta min icke journalistiska korrekthet i att bruka svordomar i mass) dömer den assisterande domaren offside? Varför i hela jävla helvete låter JONAS ERIKSSON spelet fortgå och rendera i mål när årets MEST solklara hands (naturlig vinkel, yeah right) ger en sinnessjuk fördel för Helsingborg? Varför faller vi ihop som ett korthus efter detta. Och varför kan vi tyvärr inte ha ett spel utan att Farnerud är på planen? Och då har jag inte ens ifrågasatt straffsituationen på Vibe, eller alla andra handbollar på Helsingborg...

Jag vet inte var jag ska fortsätta. Jag vet inte var jag kan finna mer vettiga ord att skriva vidare, jag vet framförallt inte var den här förbannade (ja, den har blivit det nu) säsongen kommer att sluta. Blir det en sjundeplats igen? Blir det ännu sämre? Varför? Och följdfrågan man kan ställa sig, vad är det som saknas?

Klyschigt och idiotiskt dravel från min sida, men ångesten, skiten och motgångarna har (trots cupfinalvinst) avlöst varandra sedan den där jävla helvetesdagen 2009. Att nya Kamratgårdens väggar är byggd och fylld av ängslan, ångest, motgångar och skit, i jämförelse med den stolta gamla Kamratgårdens dito med seger efter seger inspikad i varenda bärande balk. Det är skillnaden. Fortfarande.

Lite korta grejer från matchen då:

+ Första 40. Vi har kontrollen.
+ Söders balja.
+ Samarbetet mellan Vibe och Tobbe.
+ Farnerud. Skillnaden mellan kvalitet och kaos.
+ Dyrestams brytningar.

- Mentala korthuset. Vad är det som händer så fort vi får en motgång?
- Adam. Han behöver fortfarande en försäsong. Trots någon OK insats i första vid offensiv räd. Defensivt är det fortfarande KATASTROF.
- Backlinje/Försvarslinje i stort när Helsingborg anfaller med fart. Tittar boll. Allesammans.
- Hjalmar. Var det sista matchen nu?
- Behöver man nämna domarteamet?

Avslutningsvis. Nu skiter jag i det här ett tag.



Slutresultat: IFK Göteborg - Helsingborgs IF (2-4)

Vi ses väl på Gamla Ullevi..

.. kl 19:00? Du vill väl inte missa Lasse Vibe's hemmapremiär?

Det är dags att täppa till käften på cyklisterna, och låta dem rulla hem i vrede och sorg.
Nu börjar återtåget. Idag plockar vi hem tre poäng och är således med i den definitiva toppstriden igen.


Väl mött!
Notera även att Malmö gästar Gefle idag. En tydligen helt omöjlig bortamatch. 

2013/07/27

Gästkrönika - "Låt mig förklara hur det känns"

GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi signaturen "Shurik" som serverar en gästkrönika om en besvikelse, en vilja och en önskan. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!

Låt mig förklara hur det känns. Det känns som ens bror har än en gång fallit i drogmissbruk. Det bränner ett hål i själen. Man är frustrerad, man är arg. För helvete, det händer igen, tänker man. Man är trött och tom. Men man vet att om ett par dagar ska man göra allt för att hjälpa sin bror att bli bättre. Stödja, hoppas, be till vad än man ber till.

Man känner sig som en töffel vars flickvän har än en gång bedragit honom. Hon har vänstrat en del, och varje gång är det samma plåga. Man är gråtfärdig, arg på sig själv, arg på flickvännen. Man är besviken, man är bedragen. Men sådan töffel man är, man älskar henne. Om ett par dagar ska man träffa henne, och man längtar till det ögonblicket. För att kanske, kanske kan allt bli bra igen. Kanske om man är där för henne blir allting bra.

IFK är min familj. Det har det varit i tjugo år. IFK var min familj när Tobbe spelade i Häcken och Adam i Frölunda, när Söder var tio år gammal, när Sam Larsson inte ens var född, när Stahre tränade Gröndals IK. Det finns säkert folk vars kärlek till IFK går ännu längre bak i tiden. Det finns IFKare som kommer att gå på matcher om tjugo år och se ett helt annat lag, andra spelare, andra tränare. Och de ska vara där, stödja, hoppas och be.

Men det finns en skillnad mellan laget och min faktiska familj. Laget kommer inte att få min villkorslösa kärlek. Laget är inte mina barn, inte min tolvåriga blåvita dotter, inte min nyfödde men redan blåvita son. Laget är ett gäng vuxna karlar som utövar fotboll på en professionell nivå. Några har tjänat miljoner på det. De kunde göra det för att det finns IFK, och bland annat för att det finns sådana som jag, tusentals supportrar som ser matcher, som engagerar sig, som attraherar sponsorer. IFK är inte bara ett lag eller en klubb eller en kombination av två färger. Spelare, tränare, klubbledningen - ni kommer och går. Vissa blir bortglömda, vissa blir ihågkomna, vissa blir legender. Legenderna är IFK. Och supportrarna är IFK. Jag är IFK. Och spelare, tränare, klubbledningen – ni representerar mig, ni representerar tusentals sådana som jag - och jag är jävligt less på att bli representerad på det viset som på Olympia och i Trencin, som i Bromma, som i Växjö. Jag kommer inte att sluta älska IFK för att laget underpresterar. Men jag kommer inte att älska laget för de insatserna. Tvärtom. Jag kommer att vara frustrerad, besviken på er och arg. Och jag kommer att kräva en förbättring, jag kommer att kräva svar och lösningar.

- ”Vi kom inte alls upp i nivå” säger Haglund. Varför gjorde ni inte det? Vad är det som gör att laget underpresterar? Varför har laget en formsvacka varje sommar? Förra året var det Djurgården borta och en hönsgård i backlinjen, det var en oavgjord mot Gefle hemma och en totalkollaps mot samma Gefle och även senare mot Kalmar borta. Förrförra året var det fyra stycken i baken mor Djurgården hemma och torsk mot storheter som Gefle (än en gång) och Trelleborg. Varför? Vad är anledningen till det?

Jag har underpresterat en gång. Jag var omogen, reserverad, lat och ointresserad. Jag har sabbat min karriär då på grund av detta. Nu har det gått ett antal år och jag har lyckats i ett annat område. Men det skär fortfarande i hjärtat när jag tänker på vilken idiot och slöfock jag var då. Hur jag lämnade folk i sticket. Jag tänker fortfarande på det misstaget, jag drar fortfarande lärdomar av det, och viktigast av allt, jag hatar det beteendet nu. Jag har hittat svar på mina frågor, jag har rannsakat mig själv och förstått varför jag har underpresterad. Sedan ställde jag ännu högre krav på mig själv.

Jag vill att ni gör samma sak. Adam, varför fumlar du med bollen? Hjalmar, varför slår du idiotpassningar till motståndare? Tobbe, varför sätter du inte bollen under ribban? Emil, varför har du svårt att dribbla din motståndare? Sam, varför tappar du bollen? Stahre, varför är laget i en sådan svacka nu? Och så vidare…
Nu är känslorna fortfarande heta, och det känns kanske som att jag letar efter syndabokar. Nej, absolut inte. Det jag vill att ni rannsakar er själva. Att ni kommer till någon jävla insikt, att ni hittar en lösning. För att när jag är där på söndag vill jag att ni uppträder som ett gäng män som representerar tusentals andra stolta män och kvinnor. Inte som elva stycken otrogna flickvänner.


Shurik

2013/07/26

Poseidon ska le igen

EUROPA. Det svider inte bara när jag kissar, utan även när IFK Göteborg inte ens lyckas slå ut ett högst mediokert fotbollslag ifrån Slovakien. Det gör ont. 

Igår tänkte jag skriva, att om vi går vidare (vilket jag felaktigt utgick ifrån) så skulle Håkan Mild öppna plånboken och förstärka truppen. Att vi skulle rusta för att ha möjlighet att slåss på två fronter. Men det var redan försent, för igår tappade vi Europa och jag är livrädd för att vi även förlorar Sverige på söndag.  

Jag är ingen anhängare av landhockey på is och skulle hemskt gärna vilja undvika denna jämförelse. Men jag tror att vårt försvarsspel igår var fotbollens motsvarighet till Tommy Salos insats mot Vitryssland. Den är i alla fall lika obegriplig. 

Det är inte resultatet som gör mig mest förbannad. Det är att det det känns så jävla viljelöst, att ingen tar tag i det, att man inte kräver mer av sina medspelare. Hade jag gått av planen igår, i den vackraste av tröjor, hade jag försökt förklara mig. Bett om ursäkt. Sagt att vi ska slita som djur på söndag. Att vi ska ta vårt jävla ansvar. Står vi som statyer en gång till, då ska det var som Poseidon. 

Väldigt många blåvita åkte till Slovakien. Det var knappast något drömspel, men det var synd om människorna, så be speciellt dem om ursäkt. Jag tycker det är en skyldighet. Men trots detta nederlag, så kommer vi finnas där mot Helsingborg. Kanske mer hungriga och betydelsefulla än någonsin. För medan vi väntar på våran viktigaste spelare, våra ledare i backlinjen, så går vi fram och visar vägen. Så följ oss och svinga era svärd mot danskarna. För vi ska strida som ninjor, för att få Poseidon att le igen. 

2013/07/25

"Highlights": AS Trencin - IFK Göteborg

Slutresultat: AS Trencin - IFK Göteborg (2-1)


Köp stream till AS Trencin - IFK Göteborg - UPPDATERAD Version

Att Slovakier var ett sniket folk, det kände jag inte till - men nu har dom fått för sig att nästan DUBBLERA kostnaden för dig som vill köpa dagens match. 10:- orimliga kronor är summan uppe i nu. LUGN! Du som redan köpt och låst upp din match behöver inte göra någonting. 
Här följer en uppdaterad guide för dig så vill köpa idag, så det inte blir något fel. 

Eftersom Slovaksports hemsida är BEDRÖVLIG för utländska gäster (ja, den engelska lilla jävla flagganikonen kan dom ju skicka åt helvete) följer här en liten guide om hur du gör för att säkra matchen. Klicka på bilderna för förstoring

1. Öppna följande länk och klicka på "registracia". 

2. Fyll i dina användaruppgifter. Var noga med att fylla i rätt mailadress, då du får ett verifieringsmail till den.

3. Öppna den mailadress du länkat ditt konto till. Där ligger ett verifieringsmail, troligtvis under fliken "skräppost", ty Slovakiska mail allt mer sällan passerar våra filter. Synd ändå, på nåt så fint. Klicka på inringad textfras. "Dokončiť registráciu" 
 
                          
4. Logga in på ditt nyskapade konto genom att klicka på "prihlasenie". Fyll där i dina inloggningsuppgifter. Blir du automatiskt inloggad hoppar du över detta steg. 

5. Nu är det dags att fylla på ditt konto. Välj "Môj účet" och klicka sedan på "Zakúpiť nové kredity".

6. Klicka på den NÄST billigaste länken. Alltså...

7. Vid nästa steg är det dags att välja kortbetalning. Jag vet, du kanske ville betala via din bankdosa - men av outgrundlig anledning samarbetar inte Slovaksport med våra fina ickevinstdrivande banker. Du betalar dock genom "Trust Pay", vilket är lite av en motsvarighet till PayPal. 


8. Låna mammas kort och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Avsluta köpet med "Zaplatit!"


9. KLART! Nu är det bara att klicka på länken för matchen/hänglåset och godkänna för att sedan sitta framför datorn och invänta matchstart. Självklart kan du logga ut och stänga ner och logga in på annan dator för att se matchen. Den ligger sparad på ditt konto. 


Väl mött framför dumburkarna idag - och trevlig resa till er som har möjlighet att se matchen på plats!

Observera att matchstart är satt till kl 17:00. Då för att arenan saknar elljus. På riktigt. 

2013/07/24

David Moberg Karlsson´s succéinhopp


Sunderland 3-1 Tottenham Hotspur Footyroom.com by Futbol2101


David Moberg Karlsson hoppar in för sin nya klubb Sunderland och ser med en assist och ett mål till att Tottenham besegras med tre mål mot ett.

Steg för steg - Köp HD-stream till AS Trencin - IFK Göteborg.

Det har nu klargjorts att Slovaksport.tv valt att sända matchen mellan AS Trencin - IFK Göteborg via HD-stream. Kostnaden för paketet kommer bli runt 10:- kronor. Jag vet, det är hutlöst.

Eftersom Slovaksports hemsida är BEDRÖVLIG för utländska gäster (ja, den engelska lilla jävla flagganikonen kan dom ju skicka åt helvete) följer här en liten guide om hur du gör för att säkra matchen. Klicka på bilderna för förstoring

1. Öppna följande länk och klicka på "registracia". 

2. Fyll i dina användaruppgifter. Var noga med att fylla i rätt mailadress, då du får ett verifieringsmail till den.

3. Öppna den mailadress du länkat ditt konto till. Där ligger ett verifieringsmail, troligtvis under fliken "skräppost", ty Slovakiska mail allt mer sällan passerar våra filter. Synd ändå, på nåt så fint. Klicka på inringad textfras. "Dokončiť registráciu" 
 
                          
4. Logga in på ditt nyskapade konto genom att klicka på "prihlasenie". Fyll där i dina inloggningsuppgifter. Blir du automatiskt inloggad hoppar du över detta steg. 

5. Nu är det dags att fylla på ditt konto. Välj "Môj účet" och klicka sedan på "Zakúpiť nové kredity".

6. Klicka på den NÄST billigaste länken. Alltså...

7. Vid nästa steg är det dags att välja kortbetalning. Jag vet, du kanske ville betala via din bankdosa - men av outgrundlig anledning samarbetar inte Slovaksport med våra fina ickevinstdrivande banker. Du betalar dock genom "Trust Pay", vilket är lite av en motsvarighet till PayPal. 


8. Låna mammas kort och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Avsluta köpet med "Zaplatit!"


9. KLART! Nu är det bara att klicka på länken för matchen/hänglåset och godkänna för att sedan sitta framför datorn och invänta matchstart. Självklart kan du logga ut och stänga ner och logga in på annan dator för att se matchen. Den ligger sparad på ditt konto. 


Väl mött framför dumburkarna på torsdag - och trevlig resa till er som har möjlighet att se matchen på plats!

Observera att matchstart är satt till kl 17:00. Då för att arenan saknar elljus. På riktigt. 

2013/07/22

BaraBen vill ha dina filmer från Trencin

Förhoppningsvis kommer över 300 BlåVita fans invadera Trencin för att se laget avancera i Euro League. Vi vet att många kommer ha med sig kameror och mobiler för att föreviga detta minne.

Vi på BaraBen vill göra något av ert material som vi kan visa för alla andra som inte kan vara på plats. Vi ber er att skicka in era filmer och bilder till oss så vi kan redigera ihop det till något fantastiskt.

Här är ett exempel på vad vi själva åstadkom med några kameror och mobiler under en inmarsch mot gais.



Maila en länk till materialet till kontakt@baraben.com Ämne: Trencin Video eller Foto
Vi kan inte hantera att ni skickar in filerna till vår mailbox.
För en enklare hantering av filerna så uppskattar vi om de är döpta med tidskod och en beskrivning.

För er som använder Dropbox så är det enklast att lägga filerna i mappen Public, där kan ni få fram en länk som ni kan maila till oss. En guide hittar du här.
Ett annat sätt är att använda någon onlinetjänst t.ex.
WeTransfer
Dropsend



2013/07/19

Silly-rykten på sociala medier

SILLY-RYKTEN. I bilen till vad vi hoppades skulle bli vår efterlängtade språngbräda ut i Europa började vi diskutera övergångsrykten som en tid florerat på sociala medier, PeeMan, El Maco, Perra G, Toll och undertecknad. Men vad var det egentligen vi precis hade läst?!

"Thorvaldsson och Smedberg är klara för IFK Göteborg"
 
 
"Hoppsan Kerstin..."
 
Uttalandet från "hjärnan" bakom Blåstjärnan.net (Supporterdriven blogg från Norrköping) var så häpnadsväckande att vi var tvungna att gå till botten med detta. I bilen mot Danmark satt några av Västsveriges skarpaste IT-hjärnor (nåja...), och via några enkla knapptryckningar i sina telefoner så hade de både namn, adress och telefonnummer till killen som står som ansvarig och ägare för domänen vi ovan hänvisar till. Vi slog en signal till honom, men ingen svarade... Dead End.
 
 BaraBen-gänget ger sig dock inte så lätt. Efter en pissepaus på Hallandsåsen och efter åtskilliga avslagna Pale Ale, päroncider och danska fulöl tog vi mod till oss igen. Vi ringde, och denna gång fick vi svar...
 
Killen som svarade lät nervös och chockad: "Hur har ni fått tag i mig och mitt nummer...?!"
 
Vi lyckades lugna stackarn, som antagligen aldrig blivit uppringd av någon ifrån en mediakanal av samma dignitet som BaraBen.com. Efter ett par minuter var vårt stalking-arbete bortglömt och vi gick direkt på kärnfrågan. Hur var det nu? Var verkligen både Smedberg och Thorvaldsson klara för IFK Göteborg. Till svar fick vi att en långväga kontakt till honom "med bra insyn i IFK Göteborg" hävdat att såväl Smedberg Dalence och Thorvaldsson faktiskt hade en överenskommelse med IFK Göteborg, och att de således var "klara" för vårt kära Blåvitt. Här började våra hjärnor arbeta på högvarv.
 
"Källa", "insyn", "klara för IFK Göteborg...". Vem har läckt? Kennet Andersson, Mild, Guld Alex?! Blåstjärnan-killen ville inte röja sina källor, men vågade ändå påstå att en övergång för dem båda var högst sannolik. Han hävdade att övergången "var klar till 75%". Vad det nu betyder vet vi inte. Han kunde inte heller ge några klara besked kring när en övergång i så fall skulle äga rum. Nu direkt? Efter säsongen? Vi hade våra teorier, men lät dessa stanna just där. Vid teorier alltså.  
 
Han önskade oss lycka till innan vi lade på luren och sade också att om hans källor denna gång hade fel så skulle de "för evigt strykas från listan med säkra källor". Så, änglar... Vad tror ni? Ligger det något i dessa rykten? Kan vi lita på detta?


Matchbilder; AS Trencin hemma, fast borta



Då var det dags för den nästa bildserie signerad Emelie Hübner. Igår var Emelie på plats på Olympia under Europa League-kvalet mot AS Trencin, och här är resultatet. Om du vill se bilderna i fullskärm kan man göra det här.

 Bilderna får ej spridas utan Emelie´s samt BaraBens samtycke.

Matchtankar - Trencin borta, hemm... På Olympia

ANALYS. Efter att ha ha sovit av sig den värsta ångesten efter knappa 50 mil i bil för en hemmamatch mot supermotståndet AS Trencín, då är det dags för analys. Vad ska man då skriva som inte redan skrivits? Initialt böjer jag mig för Nermans kliniska analys i gårdagens inlägg och vidhåller å det bestämdaste att "det var ju kuken". Faktiskt. För, med resultatet 0-0 mot ett brögäng som spelar en såpas grov antifotboll (och får oss att göra detsamma) är inget annat än helt bedrövligt.

Själva matchsekvenserna och dess händelseförlopp har både gammelmedia och nymedia redan språkat om. I de flestas analys skrivs det dock att "Blåvitt brände MASSOR av chanser", "IFK brände allt...". Officiella skriver "En spelare mer i 80 minuter. Mängder av målchanser. Men bara 0-0". Jag kan ju hålla med om att det blev 0-0, och att några chanser brändes. Typ Tobbes nick och Lasses (go debut på den gubben!) dito som antingen räddades av målvakt Volesak, eller tråcklades utanför målramen. Men att vi hade MASSOR av chanser och att vi skapade HUR MYCKET SOM HELST måste ju anses som årets överdrift. Big time.

När deras gubbe blev utvisad i 10e matchminuten kändes det som att "nu jävlar blir det åka av". Allt annat än åka av (än från läktarplats) var ju det som hände. Generellt var det ju en antifotbollskollaps som hette duga. Vad hände med tempot? Vad hände med mentaliteten om att "nu jävlar spelar vi om Europa". Vad hände med viljan att prestera vad man kan förvänta sig från högbetalda heltidsproffs som inte allt för ofta (faktiskt) får chansen att visa upp vad man tränar på dag efter dag? Jag vetefan.

Det som stör mig mest av allt (bland allt annat) är att INGEN går lite jävla mental och skäller, gormar och skriker att det som sker på plan inte accepteras. Jag är rätt övertygad om att Bjärs inte var direkt nöjd med det han såg (eller Kjetil heller, för den delen). Ponera att en gubbe som Seb hade varit på plan igår. Hade han accepterat Adams idoga idiotkladd med bollen? Hade han accepterat "indianarna" som hade renderat i ett gäng mål i baken om vi mött ett bra lag? Hade han accepterat att inte en jävel ville ha bollen och stod mest still? Tror inte det va? Det hade hörts, gestikulerats och visats i någon form.

Om inte någon på plan "tar tag i det", borde man inte kunna förutsätta att någon form av aktivt "igångsättande" skulle kunna levereras från sidan? Vad gör Stahre? Är han nöjd? Agerar han matchcoach? Tyvärr var det lite väl mycket flashbacks från Jonas Olssons sämre dagar på sidan med armarna i kors.

Nåväl, i gnälleuforin som råder här på Barabenredaktionen dagen efter nollnollan mot Trencin i Helsingborg ska vi ändå inte glömma att det faktiskt inte är kört. Inte alls. Som Stahre citerades i gammelmedia imorse, "1-1 där nere räcker". Sant. Då hoppas vi att det blir så. Hade jag åkt till Slovakien hade det nog kunnat vara den mest nervösa grejen på mycket länge, med tanke på att vi "måste" spela på ett visst sätt för att gå vidare. Visst, det är cupspel, så det är så det funkar. Men ändå.

Vad som dock stör mig (igen) är att man i "1-1-tankegången" säger att "då kommer de pressa, och vi kan kontra". Är det så vi ska, vill och måste spela? Mot alla lag? Oavsett vad som står på spel? Vi är ju onödigt varse om att det är sådant fallet är. Finns ju miljarder exempel på det a'la, vi gör bra matcher mot topplag, när vi pressas. Vi gör skitmatcher (lex BP) när vi måste föra.

Skit samma. Vi går för seger där nere, så glömmer vi det icke existerande SPELET som vi bevittnade på Olympias fina matta. Om vi åker ur när vi är i Slovakien, då kommer jag dock tyvärr inte kunna glömma Olympia hemma/borta i första taget.

Å andra sidan är det svårt att glömma den fantastiska insatsen vi 4282 stod för där nere. Gött jobbat!

Några plus och minus då:

+ Söder. Pajken gör det mesta rätt nu. Överglänser Tobbe som forward.
+ Vibe. En trevlig debut som ger mersmak. Borde dock bytts ut i mitten av andra. Mattades av.
+ Sobralense. När han kom in såg man ganska tydligt vad som saknades innan. Ingen superinsats av honom, men ändå bättre än medel.

- Stahre. Var är matchcoachningen? Var är känslorna? Var är vinnarmentaliteten?
- Helvete vad vi saknar Bjärs, Kjetil, [valfri tjurskalle]
- Helvete vad vi saknar Bjärs, Kjetil, [valfri säkrare mitback än Hjalle]
- Adam. OJ vad han måste försäsongsträna! Det går inte hålla på såhär. Tyvärr sämst på plan igår.
- Spelidé mot låg sittande motstånd? Har vi någon?
- Hemmamatch på bortaplan. Vi hade vunnit om vi hade spelat på Gamla UIllevi. Garanterat.

Nu käkar vi taggtråd en vecka, sen ser vi till att gå vidare i det här jävla Europa League-kvalet. Där vi ska vara.

Det var ju...



2013/07/18

OMÖJLIGT att ta sig till Olympia?

Om det nu råkar vara så att det är HELT OMÖJLIGT för dig att förflytta ditt bäcken till Olympia för att se matchen mellan IFK Göteborg - AS Trencin idag kl 19:00 köpes matchen för stream här; https://ifkgoteborg.solidtango.com/

Pengarna går till IFK Göteborg, och skulle någon på något vis lyckas lösa någon form av fulstream, (Jag vet inte, ni ungdomar kan så mycket nu för tiden) belyses det med offentlig bespottning via denna blogg.

Mot Europa!


2013/07/17

Inför IFK Göteborg vs. AS Trencin HemmaBorta



Alla till Olympia!

En kortis med Andreas Toll

Intervju. Baraben tog ett litet snack med supporterprofilen Andreas Toll inför, bland annat, Europakvalet.

Tidigare ordförande i Supporterklubben Änglarna, nu....
- Nu nöjer jag mig med att se på matcherna, vill kunna följa Blåvitt utan måsten och krav. Men lite småprojekt då och då blir det ändå.

Har du följt IFK Göteborg i Gothia Cup något?
- Sett några matcher men tyvärr bara en seger. Hoppas det förändras under slutspelet. Får helt enkelt ta mig och se P12 lag 2 som gjorde 44 mål i gruppspelet. Där borde det kunna bli fler segrar.

Hur står sig Slovakien som resmål gentemot tidigare Europamatcher?
- Kan inte mycket om Slovakien, men det skall absolut bli intressant. Dessa resor är speciella, man reser inte lika mycket för matchen som för äventyret. När man åkt på matcher mot storlag blir det annorlunda självklart.

Vågar du tippa hur det blir på torsdag?
- Inte en aning faktiskt. Spelar vi som mot BP kan det gå hur som helst känns det som. Men det är ju en match vi nog bör vinna.


     Antigen eller

EL-gruppspel - SM-Guld

UEFA - SvFF
SvFF får man väl ta då, där tror jag iaf det är en förändring på gång...

 Möta europeiska storlag - Möta blåbärslag
Gärna blåbär i kval, så man kan få dom roliga matcherna i gruppspelet.


Andreas Toll på Twitter: @jagToll
Philip Semmler på Twitter: @philipsemmler

Gästkrönika - Nöjd med säsongen?

GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi Jonas Morgård som serverar en oss en liten gästkrönika. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på:kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!

Måndagen den 27:e maj ringde min väckarklocka 04:45. Det var oerhört enkelt att kliva upp och jag gjorde det dessutom med ett stort fånigt leende på läpparna. Den första vettiga tanke som formulerades i mitt huvud när jag stod i badrummet var: VI ÄR CUPMÄSTARE!!!

När jag körde de tre milen till jobbet gick jag igenom hela matchen i huvudet. Lägena, Tobbes mål, Söder som började glöda igen efter fyra år av skador och rehab, Jakob och Haglund som gjorde skäl för vårt nyvunna epitet ”brottarfotboll”, varför man spelade med öppet tak trots att det regnade osv. Men framförallt straffarna. Haglund, Bjärs (som slog en bra straff trots missen), Dyre och till sist Farneruds klockrena straff rätt upp i nättaket som skickade tusentals änglar på plats och tiotusentals änglar över hela landet rätt upp i den regniga stockholmshimlen.

När jag kom till jobbet fick jag enstaka gratulationer av intresserade arbetskamrater, diverse kommentarer i stil med ”om ni mött Peking hade ni inte haft en chans”. Jag skrattade lite lätt åt detta påstående och fortsatte att dricka mitt kaffe.

”-Är du nöjd med säsongen nu Jonas?” frågade en kollega.

”-Nej, nu ska vi ta SM-Guld” svarade jag snabbt.

Men tanken började växa inom mig och den har gnagt i mitt inre ända sen dess. Ponera att säsongen skulle vara slut nu, skulle jag vara nöjd?

Vi är Cupmästare, vi har tagit en topp-placering i allsvenskan, vi får spela kval till Europa League. Det är egentligen ingen dålig säsong, men är vi nöjda med detta? Betänk att vi har tre raka sjundeplatser och är mer eller mindre svältfödda på framgångar både i ligan och i Svenska Cupen.

Men idag, när jag är bitter efter det andra bottennappet mot ett bottenlag och det skadeläget i truppen känns det som en bragd att behålla en topp-placering i år. Så även om det inte blir något SM-Guld så kan jag inte säga att jag är missnöjd med säsongen.  

Vad känner du? Är du nöjd med säsongen?
//Jonas Morgård

2013/07/16

Danska självklarheter

SJÄLVKLARHETER. Då jag tycker att bilden nedan talar för sig själv så väljer jag att avsluta denna text strax efter att jag påbörjat den. Jag låter i stället en bild säga fler än tusen ord i frågan.

Aldrig har intelligenskvoten varit så hög på spelarna i hemmalaget på Olympia som den är på torsdag

Alexander Gerndt, Alejandro Bedoya, Ardian Gashi, Sven Andersson... Ja, man riktigt känner hur Olympia fostrat raketforskare och hjärnkirurger.

En Änglaröst - Del 4

Den mer och mer etablerade serien "En Änglaröst" släpper och nu sitt fjärde avsnitt. 
Serien som utgör en av de nya stommarna hos bloggen BaraBen.com är lika fri, lekfull, spännande, berättande och roligt som den låter.
Vi låter en person med anknytning till IFK Göteborg göra sitt alldeles egna program där innehållet helt och hållet bestäms av talaren.
Vi kommer under resans lopp möta härliga, fantastiska och nostalgiska historier, blandat med musik från världens alla hörn.

Lägg dig i hängmattan, knäpp upp en bärs, slappna av och låt "En Änglaröst" ta din semester till nya höjder.

Denna gång är det dags för en i vårt egna gäng. En skribent, en medmänniska och framförallt - en helhjärtad supporter. Låt Henrik V Svensson ta med dig på en eldsjälsresa. En resa tillägna dig, kära lyssnare, där han delar med sig av sina tankar och idéer kring IFK Göteborg och supporterkulturen.



2013/07/14

Stahres ängsliga elva.

Om matchen igår är inte mycket att orda om. Den gjorde ingen blåvit människa glad. Men man funderar ju ofrånkomligen på vad det var som gick åt helvete. Själv satt jag i solgasset på Grimsta, och tittade på uppvärmningen. Den brukar ju kunna sända en del signaler. Jag basunerade ut på Twitter att det såg "avslappnat" ut. Det visade sig att jag hade fel.

Man kan tycka att Blåvitt ska köra över ett sargat lag som BP, även om man har skador och spelare som är avstängda. Men så lätt är det inte i fotbollsvärlden, och det borde inte komma som någon överraskning för någon. Jag tror att det var den mentala biten som fällde Blåvitt igår, och då uttalar jag mig varken som psykolog eller expert. Och att allting kretsade runt Pontus Farneruds vara eller icke-vara.

Med rutinerade och tongivande spelare som Bjärsmyr, Waehler, A.Johansson, Stiller och Haglund borta, föll en tung börda på resten av laget. Det är ju spelare som dem, med rutin och pondus, som ska bära och lyfta laget. Därför tror jag att Stahre, trots att Farnerud var skadad, valde att starta med honom på mitten, för att "han behövdes". Farnerud själv sa efter matchen, att han kände att laget behövde honom, annars hade han inte spelat. Med facit i hand, kan jag nog tycka att det var en missbedömning, och en del i att laget förlorade gårdagens match, på ett i många avseenden genant sätt.

Man valde alltså att starta med en skadad Farnerud, samt den vandrande frustrationen Nordin Gerzic. Och ja, jag önskar verkligen att Nordin kommer igång, att han också kan visa att han faktiskt kan spela fotboll i en blåvit tröja, men ingenting stämmer för honom. Han är ingen startspelare i dagsläget (punkt). Och vad sänder det för signaler till övriga laget? Till de hungriga ungdomarna, som tagit plats i truppen? På något sätt måste det ju sprida en osäkerhet om lagets slagkraftighet, och tränarens förtroende för laget han ställer på gräsma.., förlåt plasten. Alternativet hade varit att skicka in Hampus Zackrisson och Gustav Engvall från start (en möjlig variant). Spelare som inte har något att förlora, som säkerligen skulle ha offrat det mesta, för att bärga poäng hem till Göteborg. Sedan är det inte säkert att det hade räckt ändå. Men vem hade klandrat ungtupparna?

Kanske ville man inte "utsätta" ungdomarna för den pressen, men det borde inte vara något problem i ett lag som IFK Göteborg. Där vet man vad som gäller, om man har kommit så långt att man aspirerar på en plats i A-truppen. Där ska känslan vara, att man kan gå över lik för att ta en plats i startelvan. Så tror jag också att det är, men min gissning kvarstår dock, att det låg en osäkerhet i luften igår, och som spelade in på ett negativt sätt. Psykologiska aspekter kan dränera vem som helst på energi och kraft. Men om detta står det skrivet i stjärnorna, och så får det väl också vara.

Till sist. När två minuter återstod av stopptiden igår, såg jag hur Jakob Johansson släntrade tillbaka över mittfältet, följandes en BP-attack. Hade han inte haft en matchtröja på sig, hade man kunnat tro att han vandrade omkring på en badstrand. Så uppgivet, så trötta steg, sånt segt symboliskt kroppsspråk. Just där visste jag att kvitteringen aldrig skulle komma (men den känslan var nog påtaglig redan innan). Det var liksom symptomatiskt för hela matchen. Och Jakob gjorde det inte sämre än någon annan, men det var liksom över och förbi.

Kanske var det så redan i minut 24?

2013/07/13

Highlights: Brommapojkarna - IFK Göteborg

Matchtankar - BP borta 13/7

NATURLAG. Vi vet ju om att det blir så här. Alltid. SÅ. JÄVLA. VÄRDELÖST!

Så, om blåvitt inte "behöver" prestera 90 minuter mot fucking BP, tänker jag fanimej inte göra det heller. Det finns ingenting positivt att ta med från denna match. Mer än i viss mån Robin då.

Vi förlorar alltså mot ett bottenlag som har 1-9 i målskillnad de senaste 3 matcherna. De spelar ut oss.

Ledsamt som fan om (mycket troligt?) Pontus karriär tog slut på Grimsta. Ledsamt som fan att INGEN tar tag i det. Ledsamt som fan att alla viker ner sig och agerar som Gefle borta förra året. Som Sundsvall borta förra året (dock ett kryss, yay). Som Syrianska förra året. Som [valfritt år] [valfritt motstånd]...

Inga dueller, inga inlägg, inga bollvinster, ingen fart, ingen defensiv, ingen offensiv, inga intentioner, ingen vilja, ingen kvalitet, ingen forcering, ingen desperation, inga avslut, ingen serieledning, ingenting. Framförallt INGET HJÄRTA!

+ Robin Söder

- Att Bjärs inte är med
- Allt annat

Fy fan.

BP-hets

UPPMANING. Hjälp till att hetsa inför eftermiddagens match mot Brommapojkarna på Twitter. Använd #bphets 

Använd gärna samma tagg om du vill publicera din uppladdning på Instagram.

2013/07/12

Markus Samuelsson, 12: "Jag kan ta sorg, jag kan ta smärta - men Blåvitt finns alltid i mitt hjärta"


LÄSARBREV/POESI. Det här meddelandet skickades av 12-åriga Markus till kontakt@baraben.com - dit även du kan skicka din kärlek, eller ditt hat. Oavsett om det är en dikt, en bild, en video, en gästkrönika eller något ännu mer spännande. Tveka inte - hör av dig.

IFK Göteborg ska inte värva Stillers ersättare

SKADOR. Göteborg-Posten skriver om Hannes Stillers knäskada han ådrog sig under tisdagens U21-match mot Östers IF. De spekulerar i om IFK Göteborg nu kanske behöver värva en anfallare för att täppa hålet i truppen som uppstått och namn som Gunnar Heidar Thorvaldsson i IFK Norrköping nämns som potentiellt nuförvärv.

Håkan Mild säger till tidningen att man vill avvakta den kommande magnetröntgen innan man tar beslut om frågan.

Låt oss fundera lite på saken nu. IFK Göteborg har i dagsläget fyra anfallare i truppen efter att Lasse Vibe inom kort är spelklar, även om han primärt kan ses som högermittfältare. I mitt huvud ger en snabb intern ranking av forwardutbudet att Hannes Stiller bör hamna först på fjärde plats efter Tobias Hysén, Robin Söder och Vibe (oklar inbördes ordning). Stiller har mestadels fått finna sig i att göra inhopp i slutminuterna under årets Allsvenska och har bara startat en gång, hemma mot Malmö FF, vilket gör att man får se Stiller som en truppbreddare 2013.

Nu är alltså fjärdeanfallaren i Blåvitt skadad och det spekuleras i om IFK Göteborg måste värva ersättare.

Självklart skall Blåvitt inte göra det. IFK Göteborg satsar mycket på att få fram spelare från sina egna led och om satsningen är ärligt menad bör man vika åtminstone fjärdealternativet på varje position i laget åt en egen produkt. I juniortruppen finns bland annat landslagsmeriterade Gustav Engvall. Det finns ingenting som säger att Engvall inte skulle kunna ha samma roll som Stiller och få korta inhopp på slutet i varje match och på den vägen få känna på spel i Allsvenskan. Skulle Stillers sluggeregenskaper behövas för en slutforcering i jakt på en kvittering kan Philip Haglund flyttas upp för att få tyngd framåt.


Om IFK Göteborg måste värva en ersättare för fjärdealternativet kan man lika gärna lägga ner sin juniorverksamhet. Det behöver man inte. Hannes Stillers ersättare finns inom egna leden.

2013/07/11

Nya glänsande stjärnor

JUNIORER. Morsan hade packat väskan, kramat om pojken och vinkat av honom och sett bussen börjat rulla mot Stockholm. Några timmar senare hade han, tio år gammal, sänkt djurgården med sitt minnesvärda mål i 90:e minuten. Sedan satte sig Söder på tåget och allt gick på räls till den ödesdigra dagen, då han för länge sedan borde ha rullat ut ifrån gräsmattan. Istället haltade han omkring oförmögen att spela och där stannade han, med vissa undantag tills för någon månad sedan. Sedan slängde han av sig den tunga ryggsäcken, satte sig själv bakom ratten och tryckte gaspedalen i botten. Robin Söder var tillbaka. Åh Robin Söder.

I skymundan av den blåvita skadekolonin fäktas ungtuppar för att ta klivet upp till A-lagets träningar, avbytarbänk och slutligen startelva. En som varje dag vandrar denna väg är supertalangen Gustav Engvall. För nu när Robin är pappa kan han i sin färdighet lära sin kollega hur man gör mål på lag som Djurgården, Norrköping, Mjällby och Helsingborg. För även fast Gustav bara är nio, har han packat väskan och kanske får han chansen redan inom den närmaste tiden nu när farfar Stiller ligger i sjuksängen där hemma.

Det finns inget härligare än uträknade spelare som går in i telefonkiosken och lyfter sig. Som omvandlar en dålig passningsfot till en bra, katastrofala avslut till kliniska. Det är charmen med sporten, även fast vi sliter vårt hår i nederlagens tider. Spelare som JJ, M. Berg och Söder är spelare som vandrat den vägen. Som äntligen har fått ihop sitt pussel eller hittat tillbaka till det redan lagda. Jag hoppas innerligt att även Gustav eller någon annan junior kan bli en pusselbit i bygget för SM-guld. För mot Brommapojkarna är vi skadeskjutna och behöver de som är nio år gamla. Pappa Söder kommer visa vägen.  

2013/07/10

En Änglaröst - Del tre

Det är med stolthet BaraBen.com nu kan presentera den tredje delen vårt helt nya koncept - "En Änglaröst".

"En Änglaröst" är lika fritt, lekfullt, spännande, berättande och roligt som det låter.
Vi låter en person med anknytning till IFK Göteborg göra sitt alldeles egna program där innehållet helt och hållet bestäms av talaren.
Vi kommer under resans lopp möta härliga, fantastiska och nostalgiska historier, blandat med musik från världens alla hörn.

Lägg dig i hängmattan, knäpp upp en bärs, slappna av och låt "En Änglaröst" ta din semester till nya höjder.

Denna gång är det dags för vår egen målvaktstränare; - Stefan Remnér


Highlihgts: Helsingborgs IF - IFK Göteborg

2013/07/08

Matchtankar - Helsingborg, borta (hemma?) 8/7

ANALYS/MATCHTANKAR. Med en tillfällig (?) backlinje som på pappret såg ut som 2010-talets SteReO-glansdrag, då jävlar kunde det bara gå på ett sätt... Eller? I en match som hade fler ansikten än valfri Hollywoodfru under ett sekel tänker jag fan inte glädjas över en poäng. Ändå. Detta trots att vi gjorde en 148-procentig insats första delen av matchen, eller egentligen första halvlek, och detta trots att vi såg ett lag slita röv i princip hela andra halvlek.

Efter Haglunds utvisning kändes det ganska mycket - HÄPP!

Så, vad var det som hände egentligen? I första manövrerar vi ut Helsingborg relativt bra. Vi håller i spelet, bryter deras uppspel, ställer om med kraft, vinner förstaboll i våra fasta utsparkar och inkast (när hände det senast?) och vi spelar med pondus (till större delen) mot vindsnabbe Accam, intelligente Mahlangu och ärkesvinidioten Gashi. Svaret på varför vi lyckas med detta är givetvis Haglund. Han var dagens Hjalmar på gott och ont.

Med de olika ansiktena i matchen då får vi till några få procent vara nöjda med en pinne (om man bara ser till den fantastiska kämpainsatsen efter deras mål). Om man samtidigt ser nyktert på det, vilket vi borde göra, då ska man fan inte vara nöjd med en pinne, efter den insatsen som man faktiskt bjöd på. Det grämer mig nåt djävulskt med Philips röda. Det grämer mig ännu mer att Hansson idioträddar på Robins hjältemodiga vräkning (han är mer grinig nu, Söder. Slänger sig, käftar, spelar med pondus och är som en Blåvit krigare ska vara) på Tobbes kalasframspelning och Farnerud sedan drar den hundra meter över. Det grämer mig att de gnälliga glaslirarna i Gashi och Simovic får med sig en pinne i matchen som vi borde punkterat.

Vi ska aldrig vara nöjda med en poäng i match som vi ska stänga!

Saker som vi dock absolut ska plussa, ta med oss och höja är ändå följande:

+ Söder (fan va go han är - Förarbetet på mittplan innan målet, sen ny position, och sen kylan i målet. Köng!)
+ Tobbe (fan va go han är - Passningen till Söder. Allt "kaptensjobb" och hans chanser som tyvärr dock inte resulterar idag. Ändå köng!)
+ Jakob (fan va go han är - Hur länge får vi behålla honom?)
+ Haglund (plus, och minus)
+ Skott utifrån!
+ Publiken (fan va goa ni är - Levererar i ett där nere. Kredd till er som var där!)

- Haglund (det duger inte att ta ett rött sådär. Inte när något gult faktiskt är "värt")
- Adam (en amerikansk försäsong gör ingen sommar, uppenbarligen)
- Oskärpa (oflyt?) i avsluten där vi faktiskt kan hänga och stänga

Den nitiske noterar givetvis att jag dels inte har med Hjalmar i ovanstående summering. Korrekt. Han gör det godkänt idag. Det är roligt. Den nitiske noterar även att jag har fler positiva punkter, trots att jag gnäller som en gammal tant om resultatet, än negativa. Också korrekt. Vad poängen är, är att en vunnen poäng är två förlorade. Övriga poänger i det hela är ändå att vi visar att vi kan. Vi visar att vi till viss likhet spelar som 2007, där kamp blandat med kunnande kommer att bära frukt. För att få frukt måste vi dock sluta att vara nöjda med 1-1. Punkt.

Slutresultat Helsingborgs IF - IFK Göteborg 1-1

Blir detta dagens skräll i start11:an?


Krossa HIF!

Den Allsvenska toppstriden blir allt hetare. Malmö kunde igår besegra Gefle hemma, och "Mr Rape" himself satte spiken i kistan för gästerna från norr i den 67:e matchminuten. Det innebär att Malmö just nu är serieledare med en poäng över våra kära Änglar, som just nu har en match mindre spelad. Vinst imorgon innebär att vi stegar upp en placering och återtar serieledning. Typ. Ish. Nja. En sak tynger mig och det är..

..hur i helvete HIF från början kunde få dispens att ligga två omgångar släpandes genom hela jävla våren är fortfarande ett stort mysterium då fördelarna du kan dra av det är enorma - men det är väl bara att acceptera. Precis som krogfisarna.

Med en Bjärsmyr stapplandes på kryckor efter uppdragen skada och en norsk stamfader ute ur bilden tvingas Stahre formera laget efter något bristande resurser. Den stora frågan är om Logi, som tagit för sig rejält på träningarna efter inhoppet mot Mjällby, är gjuten i startelvan? Logi som inte bara har god speluppfattning, bra skott och en naturlig vänsterfot skulle jag gärna se gå någon form av omskolningsresa mot en ytterkant. Killen kan - det blir lite klurigt när han blir stressad bara..

Helsingborg tvingas dock spela utan Peter Larsson som ådrog sig ett rött kort i matchen mot gnaget den 27:e Juni, vilket tvingar Roar Hansen att röra om i backlinjegrytan. Noterbart är även att Alejandro Bedoya står utanför matchtruppen. Alejandro, som tidigt i våras uttryckte sitt missnöje över IFK Göteborgs spel, sitter troligen instängd i sin lägenhet med FIFA 13 och en burk våtservetter under matchens lopp.

Jag förutsätter ändå att du, semesterfirare, tar bilen ner mot det röda landet och stöttar våra hjältar genom inledningen av den tuffaste sommarperiod vi haft på länge, länge. Vi behöver verkligen ha med oss tre pinnar hem.
Varför inte åka redan nu, ta färjan över till Helsingör för att fylla på det lilla förrådet också? Det kostar 67:- spänn. T.o.r.

Väl mött på Olympia.