2013/04/30

Bilder från dagens träning

Sitter du och tvekar?

Uppmaning:
Tillhör du den grupp människor som sitter och tvekar inför morgondagen?
"Ska jag verkligen åka till Växjö, över dagen? Svenska Cupen, vad är det egentligen."

SKÄRP DIG.

Det är  fyra  år sedan vi var ute och spelade i europa.
Det var fyra år sedan vi fick chansen att sukta på pengarna.
Det var fyra år sedan vi sa; "Nästa gång - då jäävlar!".

Det utgångsläge vi har för att vinna cupen är nu optimalt.
Kvar finns;


  • Ett svajigt och ojämt Örgryte IS - ett Örgryte vi piskade upp med 2-0 på Valhalla för bara två månader sedan. 
  • Ett fruktansvärt, pinsamt, patetiskt, ohållbart och dekadent Djurgården IF. Det enda hot de utgör sker internt. 
  • Ett nykomlingsgäng som är trista att häckla - de är ju så trevliga. Dessutom har de en psalm som inmarchlåt. Skit samma. Öster, stryk skall de ha - stryk skall de få.
  • IFK Göteborg, obesegrade i Allsvenskan. Formstarka, farliga, revanschsugna, kompakta samt några fler bra adjektiv. Med en utvilad och hungrig Jakob Johansson tillbaka på plan. Med en stekhet Sam Larsson och med en fruktansvärt stabil John Alvbåge.

Imorgon spelas ÅRETS än så länge viktigaste match, och det är (typ nästan) din SKYLDIGHET att ta dig till Myresjöhus Arena för att stötta våra Änglar framåt och delta i den folkfest det således kommer att bli. 
Kanal Glenn, kommer vara på plats - så vill du bubbla, filosofera, hälsa eller göra något annat i kameran är du mer än välkommen. 

Din biljett köper du här. Lämpligast på sektion H. 
Dessutom lovar Växjö 14 grader och strålande sol under matchen.

Saknar du en resekompis? Tja, varför inte nyttja vårt fantastiska kommentarsfält här nedan för att hitta en?


Kom igen nu - Blåvitt mot Europa - Blåvitt mot miljonerna!


Start11:an mot Öster

INFÖR. 1 maj, Växjö, Myresjöhus Arena, cup-semi, 13:30, Öster mot Blåvitt. En dag kvar!

JJ är tillbaka efter avstängningen senast och ska bilda mittfält ihop med Haglund. I backlinjen har det den senaste tiden varit många frågetecken. Enligt senaste informationen ska både Bjärs, Kjetil och Dyre kunna spela och kommer i så fall få sällskap av Adam där bak.

Foto: Peter Johansson
På mittfältet vill jag ha en förändring sedan matchen mot Malmö; Emil går in och tar platsen till höger. Till vänster fortsätter Samba-Sam att plocka poäng. Denna gång ställs han mot vilden Pavey.

Foto: Peter Johansson
Längst fram ska DMK få chansen igen. Vi behöver fart och det är tyvärr inget som Killer-Stiller bidrar med. Vi måste sluta med hopplösa långbollar som aldrig vinns ändå. Spela längs med mattan och vi kommer göra fler mål.

Truppen har fortfarande inte presenterats, men min start11a ser alltså ut som följande:

Alvbåge
Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Emil - JJ - Haglund - Sam
DMK - Tobbe

Mot final!

2013/04/28

Fem snabba

Sam the man

Ajajaj

Snart tillbaka?

Backcheck

Hysén trycker in den

Tore Lund är icke sund

KRÖNIKÖRUNIKUM: För någon dag sedan skrev GT:s fantastiska stjärnkrönikör Tore Lund ytterligare en briljant krönika värd att printa ut och hänga upp på väggen. Utöver att han slog fast att "Elfsborg fortfarande är obesegrade i år" och att Solnatattarens lobb bör bli årets mål, så skrev han också följande:


     "I det här läget, med serieledning i allsvenskan, med gulddrömmar som väckts till liv och med en bortakamp mot AIK runt hörnet, är allsvenskan prio nummer ett.
      Svenska cupen är viktig och en väg ut i Europa. Men ett allsvenskt guld och ett återupprättat anseende smäller högre.
    Därför kommer IFK att ställa ett b-betonat lag på benen mot Öster den 1 maj."


Jag vet inte om han har käkat någon olämplig svamp eller liknande den senaste tiden, men det han skriver är ju fullständigt bisarrt. Varför skulle vi - som gått all in på cupen i så många år - ställa upp med ett b-betonat lag när vi har så goda möjligheter att vinna den här jävla cupen och gå ut i Europa redan i höst? Det finns ingen logik i det Tore Lund skriver.

Med sex dagars vila inför matchen på onsdag skall man kunna kräva att vi bör kunna ställa upp med ett så bra lag som möjligt. Jakob har fått ytterligare vila och lär säkerligen vara hur sugen som helst. Dessutom finns det tid att vila efter matchen, då vi möter råttorna först den 6 maj. Nä, det finns ingen anledning i världen till att Stahre skulle frångå konceptet att cupen är den klart enklaste vägen ut i Europa.

Mot Göteborgsderby på Friends!

2013/04/27

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fil kodad i x264 och spelas lättast upp i VLC som finns att ladda ner gratis HÄR


NYA NEDLADDNINGAR:
Omgång 6. IFK Göteborg - Malmö FF LADDA NER (HD 720p)

TIDIGARE NEDLADDNINGAR
Omgång 5. Åtvidabergs FF - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)
Omgång 4. IFK Göteborg - Syrianska FC LADDA NER
Omgång 3. IF Elfsborg - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)
Omgång 2. IFK Göteborg - Brommapojkarna LADDA NER
Omgång 1. BK Häcken - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)

Gästkrönika inför semifinalen i Svenska Cupen 1/5

GÄSTKRÖNIKA. Det finns många Änglar runt om i landet. En utav dessa är Lotta Dalenius Hahlin. I denna text delar hon med sig av sina känslor kring att inte alltid kunna vara fysiskt på plats, om längtan i bröstet och kärleken till Göteborg och Idrottsföreningen Kamraterna. Håll till godo!

På 1980-talet stod jag som barn på läktaren på Ullevi och ropade ut min kärlek till laget. Laget som alltid följt mig genom livet. De blåvita färgerna har suttit i, trots att jag flyttat land och rike runt och numera bor i mörka Småland.

Men även den mörkaste skog kan stråla med hjälp av kärleken till fotbollen. Kärleken till laget. Nu när jag inte bor i Den Enda Staden, så skiner den blåvita färgen starkare än någon annan färg. Värmen i hjärtat när jag hör ”Snart skiner Poseidon” spelas. Min bror, som har årskort och är (inte riktigt) lika galen fanatiker av Blåvitt som jag är, tvingar jag att filma inmarschen och skicka. Varje match.


Streamar matcherna, sitter hemma framför datorn/tv och vrålar av glädje när nätet rasslar i motståndarens lag och kämparandan i blicken när det nästan sitter. Läser, tittar och följer med.

Men det viktigaste är inte att jag får se matchen. Det viktigaste är att jag kan dela med mig känslan till mina söner. De, som själva älskar spelet, och som vill bli fotbollsproffs. Vi bänkar oss i våra blåvita färger och så upplever vi glädje och sorg tillsammans.  Barnen vet också nu hur högt deras mamma kan skrika när det blir mål, och hur arg hon kan bli på domaren.  I med- och i motgång. Det är vi, i vår lilla publik. I vår lilla klack.

Men längtan finns att få ta del av något större. Att få vara på plats. Att få befinna sig i stormens öga, och få bli berusade på alla tusentals röster och känslor som yr runt när man verkligen är på plats. Att få se ”på riktigt”. Jag vill ge detta till mina barn. Att få bli del att något större än individen, att bli en del av gemenskapen som formats runt vårt lag.

Så nu är det på gång. Tack vare, och jag får väl tacka dem, att Östers IF lyckades krångla sig upp till Allsvenskan och in i Svenska Cupen, så har vi äntligen möjlighet att få se Blåvitt live. Äntligen, och den 1/5 smäller det. Storsonen (12 år) undrade om vi inte måste heja på Öster eftersom vi bor här.

-”Nej,” sa jag. ”Det finns bara ett lag, barn, och det är IFK Göteborg”.

Jag har köpt biljetter, till bortaklackens plats. Även om det är på en arena i den stad jag nu bor i (men Göteborg är mitt hem) så blir det som att få komma hem tillslut. Borta, men hemma. Stora sonen skall studera Tobbe och Sam Larsson (” för han är ju bara 19 år mamma, och jag skall vara 18 när jag får spela med IFK” ) och 8-åringen skall bli målis och vill detaljkolla på Alvbåge.

Och om tio år när jag flyttat tillbaka till Göteborg, så kommer jag köpa mitt årskort. Då slipper brorsan skicka filmer till mig för att jag skall få uppleva kärleken till laget när de kommer in. Då är jag på plats, med pojkarna vid min sida.  Tills dess finner ni oss ute i landet. I gemenskapen formad av kärleken till laget. Men vi ses väl den 1 maj?

Fotnot: Lotta kan ni följa på twitter: @treamigos

Barn på LS - ett problem?

DEBATT:
Det har,  vid  flera  tillfällen  uppdagats  att  det  springer  runt  barn  och  ungdomar INNE  på  Levande  Sittplats.
Misstro  mig  inte  genom  följande  inlägg  -  jag älskar barn  -  men  just  där,  just då,  finns  det  ingen  mer  olämplig  plats  för  dem  att  vistas.
Nej, jag menar inte de fantastiska hjältar som kom rusande  mot oss  under  matchen mot Syrianska från P1 för att vara med och sjunga våra änglar framåt.
Jag menar de som tar upp befinner sig runt om på N1-N2, som sedan skymtas nere i barområdet vid olika tillfällen.

Det  är  oklart  hur  de  tar  sig  in,  men  en  teori är  att  de  helt  enkelt vandrar mellan  läktarna, alternativt går in via N2 och sedan tar vänster istället för höger.
Således  kommer  de  även  in  till  barområdet.
Det har även setts att en del föräldrar tar med sina barn in på läktaren. Varför?

Det finns (såvitt jag kan komma på) tre huvudskäl till varför folk väljer att köpa sitt årskort just på LS.

  •  Det serveras alkohol där, vilket många tycker hör till den moderna fotbollskulturen.
  •  Det är en samlingsplats för "gamla" klackdeltagare som fortfarande vill sjunga sina hjältar framåt.
  •  Det är barnfritt, vilket gör att man kan uttrycka sig obegränsat samtidigt som "vuxna får umgås med vuxna", och på det viset kan ta "flykten från småbarnshemmet"

Det är inget stort problem - men det är ett problem. Det är klart att alla är välkomna att se Blåvitt, gammal som ung, och då erbjuder vår fantastiska arena över 14000 andra fantastiska platser där barn/ungdomar är välkomna, tex. Young Fellows.

Vad tycker du? 

2013/04/26

Som dem ska vi aldrig bli


Saxat från FotbollDirekt.

När jag kommer tillbaka från lunchen och slår upp datorn möts jag alltså av det här. Vet inte riktigt vad jag ska säga om saken faktiskt, mer än att det så klart är både sorgligt och helt jävla oacceptabelt. Det finns liksom inte ens något utrymme för skadeglädje.

Det enda positiva med Magnus Pehrssons framforcerade avgång är att jag – som alltid när den här typen av saker händer runtom i fotbollsvärlden – får anledning att vara extra stolt och lycklig över att hålla på en klubb där det värsta som riskerar att drabba underpresterande spelare och ledare är ett relativt harmlöst "samtal i god ton" efter träningen. Jag hoppas verkligen att jag aldrig får anledning att känna något annat. 

Lycka och stolthet kände jag förresten igår kväll också. Inte över spelet kanske, men över publiksiffran, inmarschen, Albornoz-hånen, Philip Haglund, sången, humorn och över den fullkomligt makalösa euforibomb som briserade på Gamla Ullevi bara sekunder ifrån förnedringen. Gott nog så, trots att oavgjort knappast är ett resultat jag hade tagit på förhand. 


Tack för igår, alla ni som var där.

Highlights: IFK Göteborg - Malmö FF

Gerzic håller inte måttet

FRAMTIDSTANKAR. Gårdagens drömlika match lämnade både saker att fundera över inför framtiden, men också att hurra över. Vilken väg skall vi egentligen styra in oss på för att få käka guldpytt i november?

Att vi spelade allt annat än bra igår finns det nog ingen människa på denna jord som säger emot. Vi var knappt tvåa in i duellerna och med ett näst intill obefintligt passningsspel lyckades vi inte få fast bollen över huvud taget på Malmös planhalva. Jag skämdes. Det gjorde ont att se oss lira igår. Allra mest besviken blev jag på Gerzic. Låt mig förklara varför.

Gerzic duellspel var i det närmaste obefintligt
Nordin Gerzic var ett felköp, så är det bara. Det gör fruktansvärt ont att säga det - då han är en underbar karaktär som jag själv fått möjligheten att träffa och snacka med närmare - men Nordin är inte vad vi alla hoppades på. Han besitter inga unika egenskaper som tillför laget någonting. Han väger lätt i alla typer av dueller, springer inte ifrån den långsammaste av motståndare och varje gång han tar emot bollen centralt i banan får jag rysningar över hela ryggraden. Det går alldeles för trögt och när han inte ens kan briljera med fin teknik och träffsäkert passningsspel längre, ja då finns det inte mycket att hurra över. Det fungerar inte att lalla runt på mittfältet och slå bort boll efter boll och samtidigt konstant förlora dueller och inte orka löpa fram och tillbaka   när det ställer om.

Vårt största problem igår var att mittfältet blev alldeles för utdraget. Det påminde mig mycket om de senaste åren, då vi blivit för långa och därmed alltid haft för många spelare för långt bort ifrån bollen. I år har vi lyckats täta ihop laget och enligt mig är det just det som gjort oss så här framgångsrika hittills. Med två oerhört slit- och konditionsstarka innermittfältare i Jakob och Philip har vi lyckats orka fylla på i offensiven när vi vunnit bollen och därmed också blivit mycket starkare i andraduellerna, och på så sätt lyckats behålla bollen på motståndarens planhalva under längre perioder. Igår orkade inte Gerzic springa tillräckligt på mitten. När vi lyckades vinna bollen på egen planhalva och Hjalle tjongade upp den på Tobbe eller Stiller - som i sin tur inte hade mycket att säga till om i huvudspelet mot Jansson och Helander - så var Malmös innermittfältare ALLTID först på bollen efter vunnen nickduell. Sedan samma visa igen.

Anledningen till att våra bollskickliga talanger inte blommat ut under de senaste åren är att vi inte lyckats behålla bollen på motståndarnas planhalva. Trots att vi inte har/haft en forward i stil med Simovic eller Bangura som kan fånga in uppspelen och hålla i den i väntan på understöd, så har vi envisats med att tjonga långa chansbollar. Det är en ekvation som inte går ihop. Det finns en anledning till att bollskickliga spelare som Joel, Söder, Gerzic och Sam, för att nämna några, ofta känns jävligt vassa när de får hoppa in i slutet av matcher där vi för spelet, för att istället vara helt osynliga och underprestera rejält så fort de får chansen från start. Det är inga spelare som är anpassade för att försöka vinna andrabollar och slita ont i det defensiva spelet. Därför vill det till att hitta en balans och täta ihop laget, vilket vi tills igår faktiskt lyckats göra. Och just därför är jag inte speciellt orolig inför kommande matcher.

I John Alvbåge har vi en klassmålvakt. Förra året lyckades han först prestera efter att ha släppt in ett enkelt mål i varje match. I år har han lyckats göra de avgörande räddningarna innan, trots att han inte fått så mycket att göra hittills.

Backlinjen är klockren. Kjetil har tagit många kliv framåt i år och det märks att han njuter av att ha en riktig ledartyp bredvid sig. Firma Bjärsa och Kjetil har varit ruskigt täta och bra i år. Dyrestam likaså. Den enda som jag är lite fundersam över är Adam. Han har inte alls kommit upp i normal nivå de senaste tre matcherna och har emellanåt sett lite klumpig ut. Har dessutom haft svårt att komma upp i press på sin gubbe och han har därför tvingats till onödigt många man-mot-man-situationer.

Vår älskade Hjalmar visade tyvärr igår upp att han inte håller i ett lag som skall fajtas om SM-guld.

Philip Haglund fortsätter visa stor karaktär och briljera i det defensiva spelet. Hade det inte varit för Haglunds enorma vinnarskalle i går så vette sjutton om vi hade lyckats få in det där målet. Springer och springer och springer. Hans offensiva utflykter får dock lida av att han inte har Jakob bredvid sig.

Sam Larsson, vilken jävla hjälte den killen är! Blott nitton år gammal och har gjort sex poäng [2+4] på sex allsvenska starter. Det är ruskigt starkt! Hör egentligen hemma i en roll som släpande forward och det är där han lirat genom ungdomsåren. Kanske är det ett alternativ att pröva Sam bakom Tobbe, och flytta ut DMK på vänsterkanten?

Vad gäller Stiller så känns det precis som med Hjalle. Han har ingenting i en blåvit startelva att göra. Bättre han tar sig an Solkjaer-rollen som inhoppare även i fortsättningen.

Sist men inte minst vill jag passa på och hylla alla supportrar som var på plats. Det blir inte riktigt samma tryck som man kanske hoppas på när det finns så många "marginalsupportrar" på plats och i klacken, men det får man helt enkelt köpa.

Trycket när vi kvitterade var trots allt helt magiskt. Det kommer man leva länge på!

En bild säger mer...

MATCHANALYS: Samba.


                                                Foto: Christian Peschardt

2013/04/25

Stora som oss kan ni aldrig bli

GALENSKAP. När jag packade min väska och begav mig mot Skåneslätten grät jag. Tårarna sprutade ner för kinderna när jag sa adjö till feskarna, spårvagnarna och allt som gjort mig till den jag är idag. Men medan tårarna intog mina kinder knöt jag näven. Jag skulle kämpa för ett liv där man kunde ta vagnen till Gamla Ullevi, umgås med pingvinerna i slottsskogen och snacka brottarfotboll med Poseidon. Jag skulle tillbaka. 

När jag väl anlände med min resväska till Danmarks centralstation kände jag mig direkt ovälkommen även fast jag tydligt försökte förklara att jag var unik. Att jag kom ifrån Göteborg. Att vi hade vunnit UEFA-cupen. Två gånger.

Runt omkring mig gick gröthalsar och spottade ur sig obegripliga ord. De pekade, skrattade och pratade bakom min rygg. För varje ord, varje gest, växte sig ryggmusklerna starkare. Nacken blev grövre och huvudet befann sig högre upp än någonsin. För i allt det där, deras obegripliga beteende, fanns en orsak som var djupt rotad i ett fundamentalt mindervärdeskomplex. En serieseger på 70-talet kan aldrig bli ett SM-guld. En andraplats kan aldrig bli en förstaplats. Gruppseger framför Barcelona, Manchester United och Galatasaray kan aldrig bli en förlust mot Nottingham Forrest. UEFA-cupguld kan aldrig vara samma sak som UEFA-cupdeltagande.

Även fast jag sänkte tempot i rösten, bokstaverade långsamt och övertydligt, var det omöjligt för Danskarna att förstå att ett inte vara samma som två. Att sexton aldrig kunde vara arton. ”FOR I HELVEDE! Danmark/Malmö FF er den bedste”, skrek de, medan de tryckte in sina röda korvar i käften. Jag skakade på huvudet och suckade högt.

Tillsammans var de Jack Nicholsons hjärnkapacitet i slutet av gökboet. Jag blev Will Sampson som förstod att det var kört. Skåne var ett väldigt sjukt mentalsjukhus. Den krossade rutan blev symbolen för friheten, vägen mot Poseidon. Idag sitter de och gungar på sina vita stolar, i sina vita rum, och ikväll så skryter de antagligen över ännu en förlust. För innerst inne är deras sjukdomstillstånd en reaktion på en insikt. För som änglarna, mesta mästarna, kan de aldrig bli.

Know your enemy: Malmö hemma

Det blev ingen rapport inför Åtvidabergsmatchen då det helt enkelt inte fanns tid för det. Kommer därför att skriva med lite tankar även från Syrianskamatchen här.

För att börja med matchen mot Syrianska så gör vi knappast någon toppinsats. En helt okej match, men inte mer. Det var första matchen där vi inte hade startelva som i de tidigare matcherna. Skillnaden var helt enkelt att Gerzic gick in på högerkanten istället för Salomonsson. Tanken med det var nog dels att vila "Salo" men den kanske främsta orsaken tror jag var att man ville få igång Gerzic i matchspel just utifall att Haglund eller Jakob skulle bli avstängda. Av samma anledning tror jag att det blir just Gerzic som ersätter Jakob i startelvan. Hade man velat ha in Joel hade man nog sett till att han fått åtminstone ett par minuter i de senaste matcherna. Det kanske viktigaste med matchen mot Syrianska var kanske Hyséns två mål. Även om det var två enkla mål, så befann han sig på rätt plats och det kan betyda mycket för självförtroendet, främst i avslutningslägena. Men det får inte bli ytterligare fyra allsvenska matcher utan mål, det är viktigt att Hysén verkligen blir den utpräglade målskytten vi har förväntningar att han ska vara.

Första halvleken mot Åtvidaberg var nog den sämsta vi gjort i år. Både Mikael Stahre och Philip Haglund var måttligt roade när man intervjuades i halvtid av C More. Vi släppte till fler chanser än vad vi gjort tidigare och skapade inga egentliga målchanser under den första halvleken. Istället var det Åtvidaberg som skapade absolut mest, främst genom sin högerkant där Dyrestam och Sam hade en del problem med Anton Tinnerholm och Martin Christensen. Innan halvleken är slut har Alvbåge tvingats till två riktigt svettiga räddningar och visade att den fina formen håller i sig.

I den andra halvleken höjs kvalitén på spelet något, men är fortfarande långt ifrån jättebra. Sam Larsson är inblandad i bägge målen som görs. Han har varit inblandad i de flesta målen vi gjort i år. Om han inte fått assist så har haft "hockeyassist" på de flesta. Så även vid det första målet. Det är just Sam som driver upp anfallet och väntar in tills Hysén fått en bra yta innan han släpper bollen. Och, icke att förglömma, Haglunds 80/90-meterslöpning är helt enorm! Vid andra målet gör Sam en riktigt bra nedtagning, även om han nu får bollen lite för långt ifrån sig. När han dessutom jobbar tillbaka bollen med en perfekt brytning och en perfekt passning, så kunde gärna inte Stiller missa.

Till morgondagens match blir vi tvingade till att göra förändringar i startelvan då Jakob som sagt är avstängd. Vår kanske bäste spelare den här säsongen blir alltså avstängd. Ett av ledorden för Blåvitt hittills i år har varit just kontinuiteten och att då behöva avvara sin bästa spelare är givetvis inte bra. Speciellt inte i ett toppmöte. Den som går in och ersätter blir med största sannolikhet Nordin Gerzic. Jag tycker att Gerzic såg pigg ut under försäsongen, men har efter sin skada inte riktigt kommit igång igen. I matchen mot Elfsborg visade han goda intentioner, men i matcherna han startat har det inte riktigt funkat. Han har tappat en del enkla bollar och man har inte sett den där kämpaglöden som man brukar göra.

Att en Gerzic i toppform skulle kunna gå in och göra det riktigt bra på innermittfältet råder det inga tvivel om. Men vilken form är han i egentligen just nu? Och hur påverkas resten av laget att Jakob försvinner? Han har knappt förlorat en närkamp på hela säsongen och nästan inte tappat bollen. När han väl tappar boll får han ofta frispark. Det jag tror att vi kan förvänta oss är nog en Haglund som får lite mer defensivt ansvar medans Gerzic får ta hand om den offensiva biten. Förhoppningsvis kan Haglund fortfarande våga fylla på, för det har han gjort riktigt bra hittills.

Det rapporterades även under dagen att Dyrestam inte tränade fullt idag. Det man sa från det medicinska teamet var att det bara var en försiktighetsåtgärd. Jag tror att det faktiskt var så och att Dyrestam kommer att spela imorgon.

Startelvan lär bli följande;
Alvbåge
Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Salomonsson - Haglund - Gerzic - Sam
DMK - Hysén


Likt Blåvitt står även Malmö på 13 poäng efter de fem första omgångarna och man är just nu tvåa med sämre målskillnad. Och det jag har sett av Malmö så har man visat upp ett väldigt varierat spel. Dels visade man prov på riktig brottarfotboll i segermatchen mot AIK, men man har också visat upp mer passningsorienterad fotboll, så som senast mot Öster. En match som man utan större problem lyckades vinna. Öster lyckades bara skapa en ordentlig målchans och Malmö visade upp ett stabilt försvarsspel.

Annars har man haft en del skadebekymmer i Malmö. Dels har två av mittbackarna, Pontus Jansson och Erik Johansson, varit på skadelistan och även Johan Dahlin har varit skadad. Som mittback har Filip Helander klivit fram och gjort det riktigt, riktigt bra! Även om man trott att han skulle vara ordinarie i år så skulle han vara det med Pontus Jansson som stöttepelare. Nu har Helander istället vuxit ut till en riktigt stabil spelare. Även på målvaktsposten har man fått in en stabil ersättare. Robin Olsen har efter tre matcher från start och ett inhopp fortfarande inte släppt in något mål. 

Offensivt finns det en hel drös med kreativa spelare hos Malmö. Efter skador i backlinjen har Markus Halsti fått lämna sin plats på det centrala mittfältet, vilket gjort att Simon Thern fått spela på den position han helst vill, centralt på mittfältet. Utöver Thern har man Jiloan Hamad, som visat en uppåtgående formkurva, Magnus Eriksson, som har allsvenskans kanske fulaste frisyr och Tokelo Rantie som nyligen blev Malmös spelare fullt ut. Av dessa spelare är det kanske Rantie som är det största hotet. I matchen mot Öster skapade han mängder av målchanser, både genom individuella prestationer och genom smarta löpningar. Men trots ett gäng målchanser så gjorde han bara ett mål.

UTROPSTECKNET Malmös försvarsspel. Det är i dagsläget bara Blåvitt som släppt in färre mål än IFF IFF. Detta trots att man haft mycket skador på på just försvarsspelare och målvakt. Förhoppningsvis ska det bli ändring på det under morgondagen. Som det verkar kommer Pontus Jansson åter vara tillbaka i startelvan och det kan mycket väl vara en nyckel. Att han kanske inte är helt i matchform. Det är ju långt ifrån ovanligt att spelare som inte spelat på länge misstajmar och missbedömer situationer.

FRÅGETECKNET Även om Tokelo Rantie var riktigt bra i Malmös senaste match mot Öster så hade han oerhört många lägen. Att bara göra ett mål på alla dessa lägen är faktiskt riktigt dåligt. Hur kommer situationen se ut mot ett Blåvitt som spelat ett bra och kompakt försvarsspel och dessutom har en John Alvbåge i högform längst bak. Att han inte kommer få lika många chanser som senast kan jag nästan lova. Även om han brände flera lägen senast så gäller det ändock för försvaret att se upp. Oerhört giftig spelare.


Över 15 000 biljetter är sålda och det finns fortfarande en del biljetter kvar. Tidigare fanns inga biljetter till klacken kvar överhuvudtaget, men nu när klockan passerat midnatt verkar det som att biljetter som endast reserverats har släppts. Och om jag inte sökt helt fel så finns det totalt 19 biljetter kvar på H/J. Så har du inte köpt biljett ännu så är det hög tid att göra det. NU!

2013/04/24

Jag har en dröm

Jag har en dröm om att morgondagens match säljer slut. Att den gör det långt innan avspark, helst redan idag, så att de göteborgare som i sista stund får för sig att släpa sig till Ullevi för att gå på allsvensk seriefinal få vända hemåt igen, snopna och besvikna.

Jag har en dröm om att matchen mot Malmö FF blir något alldeles extra – en drabbning det kommer pratas om på busshållplatser och nattklubbar, i fikarum och skolmatsalar, under veckor framöver. Att inte en människa inom fem mils radie från Götaplatsen ska kunna gå ovetande om den dramatik eller ickedramatik som utspelade sig när vi betvingade danskjävlarna och försvarade vår serieledning.

Jag har en dröm om att göteborgarna – de som hamnade utanför och fick gå hem igen och de som aldrig ens kom på tanken att bege sig till Ullevi från första början – känner att de verkligen missat något. Att de blir en upplevelse fattigare men en insikt rikare.

Jag har en dröm om att staden Göteborg en vacker dag ska resa sig och förstå, att IFK Göteborg är ingen självklarhet! Att Blåvitts matcher och ständiga närvaro i Allsvenskan aldrig får tas för givna. Att våra framgångar är något vi ska vara otroligt tacksamma och stolta över – något vi ska vårda ömt.

Jag har en dröm om att alla människor som har ett hjärta som slår för Sverige vackraste och mest framgångsrika fotbollsförening alltid ska ha årskort eller i alla fall fixa biljetter i god tid före match, oavsett tabelläge, väder och vilka vi möter. Att ingen vågar riskera att bli ståendes utanför utan biljett när matchen sparkar igång, för alla är rädda att känna att de verkligen har missat något när hela Göteborg pratar om matchen dagarna efter.

Jag har en dröm om att alla Blåvitts matcher säljer slut.


Om Albornoz ska hånas?

KONSEKVENS/SJÄLVKLARHETER. Nils-Eric Johansson är fulast i Allsvenskan, Lasse Nilsson är en fröken, Anders Svensson käkar tacos och Bojan Djordjics mamma är hermafrodit. Mohamed Bangura, Stefan Ishizaki och Kenny Pavey är alla tattare, oavsett om de spelar i AIK eller inte, och varenda målvakt som beträtt Gamla Ullevis gräs de senaste åren är en tjockis (HORA! LEE BAXTER!). För att inte tala om gaisarna – friställda diversearbetare och alkoholiserade Faktum-försäljare hela högen. 

Huruvida ovanstående påståenden är korrekta eller inte är lite oklart, men sanningshalten verkar som tur är inte vara så viktig. Oavsett vilket är de vad som kastas efter dessa motståndarspelare mer eller mindre varje gång de spelar fotboll mot IFK Göteborg på vår hemmaplan. 

Med anledning av den dömde sexförbrytaren Miiko Albornoz förestående besök i Sveriges fotbollshuvudstad har det uppstått en debatt kring huruvida han bör hånas för vad han gjort eller om vi Blåvitt-supportrar helt enkelt ska låta saken bero. Ja, så är det faktiskt, hur konstigt det än kan låta. Även om de knappast är i majoritet så finns det folk som tycker att det skulle vara över gränsen. Själv förstår jag knappt  ens frågeställningen. Jag tycker bara det låter som hyckleri. Nej, visst, det Albornoz har gjort är inte oförlåtligt. Nej, han behöver inte vara en genomrutten människa. Om vi ska vara riktigt ärliga mot oss själva så är han förmodligen inte ens pedofil, annat än i strikt juridisk mening. Men allt det där är fullkomligt irrelevant i sammanhanget. Gamla Ullevi är en fotbollsarena, inte ett nyanserat debattforum, och på en fotbollsarena gäller andra regler. Det vet vi alla.

IFK Göteborg spelar fotbollsmatch imorgon – säsongens viktigaste hittills. Den matchen ska vi hjälpa dem vinna. Vi ska sjunga, heja och applådera i 90 minuter plus övertid om det är vad som krävs för att ta tre poäng. Och så ska vi håna. Som vi ska håna! Inte sedan Joseph Elangas dagar (det är något med vänsterfotade Malmö-ytterbackar) har vi haft så legitima skäl att trakassera en motståndarspelare som vi kommer ha imorgon. Jag menar, den här människan har ju faktiskt gjort något riktigt förkastligt, inte bara råkat födas med ett vanställt ansikte eller utvecklat en fäbless för mexikansk mat. Se på det så, ni som tvivlar. Dessutom är frågan om vi någonsin haft en så öm punkt att trycka på. Låt oss ta tillvara på det tillfället och göra det mesta av det. Det är nämligen så det funkar på en fotbollsarena. Det har inte minst våra egna (nåväl) Stefan Selakovic och Tobias Hysén fått erfara genom åren.


Hey! Miiko! Leave those kids alone!
Du får vänta lite, tills de fyllt 15 år!

@johannerman

Känsliga åskådare varnas



STILPOLISEN. Vi vill härmed utfärda en varning till alla er som tänkt att se matchen mot MFF. Bortalaget kommer troligtvis att spela med tröjan som visas på bilden ovan.

2013/04/23

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fil kodad i x264 och spelas lättast upp i VLC som finns att ladda ner gratis HÄR


NYA NEDLADDNINGAR:
Omgång 5. Åtvidabergs FF - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)
Omgång 4. IFK Göteborg - Syrianska FC LADDA NER

TIDIGARE NEDLADDNINGAR
Omgång 3. IF Elfsborg - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)
Omgång 2. IFK Göteborg - Brommapojkarna LADDA NER
Omgång 1. BK Häcken - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)

Ludwig Augustinsson: "Vi vinner med 1-0"

INTERVJU. Jag tog mig ett litet snack med vår nya vänsterback Ludde om bland annat den hemska knäskadan och vad han tror om torsdagens heta drabbning. Så här lät det.

Tjena Ludde! Hur går det med rehaben, ligger du i fas? 
Tjena! Det går bra. Kör stenhårt och cirka fem timmar per dag. Så det ser verkligen bra ut och jag ligger bra i fas. Känns bättre och bättre för varje dag!

Så här nu när det har gått ett tag sedan skadan, känns det fortfarande lika tungt, eller blir man allt mer positiv och optimistisk ju längre tid det går? 
Första dagarna var väldigt tunga och jobbiga. Men allt mer när sorgen försvann så blev jag bara mer och mer hungrig att komma tillbaka. Och jag jobbar stenhårt varje dag för att få ut bästa möjliga resultat ur varje dag.

När förväntas du komma tillbaka så som det ser ut i nuläget? Är det augusti/september där någonstans som det handlar om eller? 
De har sagt att det skall ta fem månader, och den 27 augusti har det precis gått fem månader. Men såklart kan det ju gå lite snabbare också och det siktar jag ju naturligtvis på, utan att då ta några risker heller.

Det måste kännas otroligt tungt att sitta vid sidan av och kolla på när det går så bra för laget just nu? Sugen på att få gå ut och lira med gubbarna? 
Ja, det är otroligt tungt och jobbigt, men jag är väldigt glad att det går så bra för oss för tillfället. Ja, man blir så otroligt sugen på att få gå ut på Gamla Ullevi med grabbarna och inför Snart skiner Poseidon och fira segrarna med fansen efter matcherna.

Hur tycker du att Dyre - som tog din plats till vänster efter skadan - har presterat så här långt? Vad blir det för skillnad med att ha en vänsterfotad spelare kontra en högerfotad på en kant?
Dyre har gått in och gjort det väldigt bra. Han är en väldigt bra och smart fotbollsspelare så det har inte varit några som helst problem för honom. Skillnaden brukar ju vara att man ofta vid inläggslägen väljer att vika inåt i banan och slå inlägg och sådana bitar. Så helst ska man ju spela med en högerfotad högerback och vänsterfotad vänsterback. Men Dyre kan även använda vänstern på ett bra sätt så det har funkat bra.

MFF väntar härnäst på torsdag. Vad tror du om matchen? 
Jag tror på en mycket bra fotbollsmatch, där vi spelar ett bra försvarsspel med ett snabbt och fartfyllt anfallsspel. Vi vinner med 1-0.

Det börjar nästan bli uttjatat nu, men vad är din syn på den "brottarfotboll" som vissa - utan att nämna några namn - hävdar att vi spelar?
Under försäsongen har vi prioriterat defensiven och börjat bygga bakifrån. Och den har sett väldigt bra ut nu inledningsvis. Vi har tagit många poäng och det är det som räknas. Vad andra säger ska vi inte lägga något fokus på, utan enbart fokusera på vårt eget spel.

Sist men inte minst, ett stort grattis på 19-årsdagen i efterskott!
Ett stort tack!

Startelva mot Malmö FF


På Alltid Blåvitts forum har det diskuterats flitigt hur IFK Göteborg ska formera sitt lag mot Malmö FF. Först och främst är det Jakob Johanssons centrala mittfältsposition som lyfts fram mest, då Jakob som bekant är avstängd på torsdag.

Nu undrar vi vad BaraBens läsare tycker och tänker! Kommentera gärna din startelva här nedan!

Undertecknad ser gärna att det sker så få förändringar som möjligt. Varför ändra på ett vinnande koncept?
                                                            
John Alvbåge

Adam Johansson   Mattias Bjärsmyr     Kjetil Waehler   Mikael Dyrestam

Nordin Gerzic      Joel Allansson        Philip Haglund       Sam Larsson             

David Moberg Karlsson     Tobias Hysén

Se upp, Young Fellows

INFÖRHETS. På torsdag hägrar årets hittills viktigaste match. Att tvåla dit danskarna skulle innebära en rejäl boost för självförtroendet samt en fortsatt plats där vi hör hemma - högst upp i tabellen.

Malmö lär mönstra en profilrikare elva än på länge. Tvåmetersmannen i målet som bör få dra på sig landslagströjan snarast. Vi finner även Gais tätaste mittback någonsin i mittförsvaret - herr Halsti. Miiko och Thern Jr skall vi inte ens prata om. Och som grädde på moset eller dansk på spettekaka så huserar Rantaruntiringinen längst fram, assisterad av årets frilla. Nä, det ser tufft ut det här.

Att Miiko kommer få utstå hat från läktarhåll är väl ingen högoddsare. Jag är personligen inte någon större främjare av läktarhat och nidramsor, men ibland får man se mellan fingrarna och välja sina lägen. Det han har gjort är inte försvarbart och med tanke på hur Iff Iff:s supportrar behandlade hela "skattefuskskandalen" och det hat som Sella tvingades utså, så känns det befogat att också kritisera Albornoz.

Han har kommit oerhört lindrigt undan och den som hävdar att han avtjänat sitt straff är bara ute och yrar i nattmössan. Fem matchers frånvaro från Allsvenskan och knappt en månads "avstängning" från jobbet hade vem som helst tagit när ett normalt straff för en liknande företeelse ligger på sex månaders fängelse. Miiko Albornoz har inte avtjänat sitt straff och jag kommer inte att förlåta honom innan han sonat sitt brott på ett korrekt sätt.

Ödmjukhet

Jag har reflekterat över hur ofta ordet ödmjukhet används av de Blåvita leden i år. I flera intervjuer har Stahre gång på gång betonat att man måste fortsätta vara ödmjuka och senast idag kommer samma ord från Jonas Henriksson i en intervju av Mikael Vikla. Så här beskrivs ordet på Wikipedia:
Ödmjukhet är en personlig egenskap. En ödmjuk person har en balanserad självuppfattning och är medveten om sina begränsningar.
Här har Stahre och Jonas en viktig poäng - vi får inte titta på antal tagna poäng utan vi måste fortsätta fokusera på vårt spel. I söndags fick vi se en riktigt dålig första halvlek av Blåvitt. Om det berodde på underskattning eller inte låter jag vara osagt, men det är här ödmjukheten kommer in i bilden:

Vi får ALDRIG sluta vara fokuserade.
Vi måste ALLTID ge 100%.
Vi gör det här tillsammans!

 Iff Iff i nästa match och jag hoppas vi går in med högt huvud, full koncentration och ett jävlar anamma!

Medgångssupporter - var är du?

UPPMANING:
  • Tillhör du den där kategorin människor som brukar säga; "Nej, jag orkar inte kolla på Blåvitt, dom är så dåliga."?
  • Känner du igen dig själv yppa orden; "Det är väl inget kul att kolla på Blåvitt, dom förlorar ju bara". 
  • Eller kanske; "Jag besöker inte Gamla Ullevi innan den jävla Jakob Johansson försvunnit från truppen".
Förståeligt. Vid denna tid förra året hade våra kära Änglar skrapat ihop 5 poäng, Mikael Stahre hade fått avgångskrav och Tobias Hysén blivit omskolad till yttermittfältare. "Real Göteborg" fallerade. Till och med Gais hade fler poäng. Mikael Dyrestam var skadad, igen - och som om det inte räckte stod där alltid någon grönsvart idiot och kastade streckkodslösa burkar efter oss, då de äntligen kunde glida på den lilla, men ack så viktiga segern.

Kamrat - det är nya tider nu. IFK Göteborg ligger just nu på en förstaplats i Allsvenskan, har endast släppt in ETT mål och har sedan gjort NIO framåt. Vidare har de inte förlorat en enda match,och har fler poäng nu än Elfsborg hade vid denna tid förra året. Jakob Johansson har blivit en nyckelspelare och Sam Larsson dansar likt en trollslända på LSD över plan. David Moberg Karlsson har börjat göra mål samtidigt som John Alvbåge slutat släppa in. Det är som förra året, fast tvärt om, kan man säga.

Vi saknar dig, och ditt stöd behövs. 
På torsdag gästas våra kära Änglar av danskarna från Malmö. Den som går segrande ur striden leder Allsvenskan, och får således bäst förutsättning att plocka hem hela skiten. Kom och stötta våra hjältar, om inte mot-, så i medgång. Det förtjänar dom - verkligen. Säkra DIN biljett här.

Det är på Gamla Ullevi det händer.
Det är på Gamla Ullevi känslorna vaknar.
Det är på Gamla Ullevi vi lever.

2013/04/22

Alexander Faltsetas drömmål mot AIK

ÄNGLAR. AIK vann den svåra bortamatchen mot Gefle efter mål i sjätte tilläggsminuten. Vi glömmer dock det och istället visar er ängeln Alexander Faltsetas extremt snygga frisparksmål mot AIK vilket betydde 1-1 i den 85:e minuten.

Du är och förblir alltid en ängel med sådana här mål mot AIK!


M%C3%A5l:%20Gefles%20dr%C3%B6mfrispark%20mot%20AIK

Blottarfotboll

Hela Jyrgården andas blottarfotboll. Det går bra nu.

16Djurgården40131:10-91

Blottarfotboll

Så Gud skapade Änglarna


Gamla Ullevi
Torsdag 18.30
Seriefinal
Mesta Mästarna mot den eviga tvåan
Vad väntar du på?

Köp biljett här och NU.

Blåvitt - ta en lektion i straffar av Arturo Vidal!

STRAFFAR. Efter en ganska skön bilresa hem från Åtvidaberg igår var det dags att sätta på sin TV för att se Juventus spela mot AC Milan i ett av Italiens största möten. "Den gamla damen" vann matchen tillslut med 1 - 0, tack vare en straffspark från min favoritchilenare Arturo Vidal. Ifall IFK Göteborg ska ha en rimlig chans att vinna Allsvenskan gäller det att sätta fler straffsparkar och då kanske laget ska åka ner till Turin för att få en kurs i hur man slår en redig straff!


Min önskning på Glenndagen!


Hur skall vi klara oss utan Kungen?

KRÖNIKA. Igår hände det som inte fick hända. Mittfältsgiganten, brottaren, brassen, Kungen. Jakob Johansson fick syna det gula kortet för tredje gången den här säsongen och är därmed avstängd i hemmamatchen tillika toppmötet mot Iff Iff på torsdag.
 
Lite att jämföra med min övergång från "lilla" Svenska Fans till storebror BaraBen. Den får egentligen inte hända.

Segern mot Åtvidaberg visade på många saker. Dels att vi kan vinna tuffa bortamatcher på plast, trots att vi spelar allt annat än bra. Men också att vi fortfarande måste vara ödmjuka. För tillfället studsar bollen vår väg, vilket ju naturligtvis är otroligt skönt efter denna tre år långa mardröm, men vi måste vara förberedda när det börjar blåsa motvind, för annars kan det bli en ketchupeffekt - åt fel håll.

Vårt massiva defensiva block är just nu så gott som ogenomträngbart. Philip och Jakob är i det närmaste klockrena i det defensiva spelet och på grund av att de har en så låg utgångsposition i försvarsspelet, så blir det oerhört svårt för motståndarna att hitta in i ytan bakom backlinje och mittfält. De få bollar som hittar emellan rensas undan av ett stycke norsk bergvägg. Med Bjärsa bredvid sig så vågar Kjetil gå upp och trycka till sin forward i ryggen, då det allt som oftast finns en sista backup bakom ifall något mot förmodan skulle gå fel. Hela försvarsspelet andas självförtroende och sällan tidigare har väl Stahres älsklingsuttryck "kontrollerat aggressivt" passat in bättre.

Så hur skall vi då göra för att lyckas bemästra danskarna på torsdag och håva in ytterligare tre pinnar?

Med JJ avstängd kommer hela vårt block att tvingas till förändring. Det finns ingen spelare i nuvarande trupp som besitter de defensiva brottaregenskaper blandat med tvåfotsfinter av högsta klass som han gör och därför kommer vi tvingas formera om oss inför matchen mot skadedrabbade Malmö FF på torsdag.

Men det behöver inte tvunget vara någonting negativt. Både igår och matchen innan dess mot Syrianska har det sett lite slitet ut och vi har inte lyckats vara riktigt så skarpa där bak som tidigare. Nordin Gerzic kommer med allra största sannolikhet ersätta Jakob, medan 'Salo' tar hand om platsen till höger på mittfältet. Jag tycker inte att Nordin visat upp tillräckligt med kvalité hittills i den blåvita tröjan, utan det har mest sett lojt, segt och riskfyllt ut, så nu får han sin riktiga chans att bevisa motsatsen. Den här matchen kan faktiskt passa honom. Malmö kommer sannolikt spela med Halsti (sprintsuperstjärnan) där bak, vilket gör att de kommer tvingas spela med såväl Hamad som Thern och Forsberg bredvid Friberg. Tre glaslirare och en målglad tuffing. Det kan ge Gerzic mer tid med bollen än vanligtvis.

Sedan lär väl Ronaldo light göra mål igen på en ny 90-meterslöpning.

Dessutom får Jakob möjligheten att vila upp sig lite extra nu inför den oerhört viktiga cupsemifinalen mot Öster den förste maj. Det kan bli avgörande.

Och just det. Lite kort om mig först innan detta historiska första inlägg är är till ända. Jag heter alltså Henning och har för avsikt att publicera lite smått och gott här på Sveriges bästa sportblogg emellanåt när tid och möjlighet ges framöver. Jag vill rikta ett tack till Erling som tvingade in mig i det här efter ett par månaders frånvaro från min sida. Min ambition är att vara med och göra denna blogg än lite bättre och kunna ge er läsare mer material som berör vårt älskade Blåvitt!

Vi ses på Gamla på torsdag, kamrater. Se nu till att sluta samman och fylla upp vår blåvita borg så vi kan krossa MFF inför fullsatta läktare!

Highlights: Åtvidabergs FF - IFK Göteborg

Grattis Glenn!

NAMNSDAG. Idag är det hela Göteborgs dag! 22 april betyder att Glenn har namnsdag och varför inte unna sig en egen Glenn-tröja som present? Besök BaraBens Alternativa Shop och designa din alldeles egna tröja.

Här nedan ser du ett exempel ur det blåvita sortimentet:


Erik Lund, svensk mästare.

IFK Göteborg
"Brottarfotboll since 1904"



2013/04/21

Det ser lika gôtt ut idag!

TABELL. Inte för att vara sådan, men det här ser precis lika gôtt ut som det gjorde efter matchen mot Syrianska:

2013/04/20

Fem snabba

En mycket lugn sista träning inför matchen mot Åtvidaberg.

Får man verkligen ha sådana här strumpor på sig under träningen? Vems?

Vår glada norrman



Bra tryck i vänsterdojan

2013/04/19

Greppet om brottarbegreppet?

OMVÄRLDSANALYS. Den gamle Thern har alltså fått en hel del medial uppmärksamhet där han myntar påhittiga begrepp. Roligt så. Att han dock i flodvågen av rampljus slänger ur sig helt sanslöst märkliga saker som att:

"– Det är en jäkla skillnad. Det som Göteborg spelade då var destruktivt. De gick in för att skada spelare, drog ofta i tröjan och fuskade helt enkelt."


Detta framställer ju Jonas Thern som en sanslöst korkad idiot med uttalanden som man i långa stunder kan undra i var han får det ifrån. Det _kan_ hända att han blivit märkligt citerad, men det olustigt lustiga i sammanhanget kvarstår. Vad menar karln? Vem försöker skada vem? När? Vem har piluttat någon i tröjan och fuskat? Detta då man i synnerhet har exempelvis Klarströms sträckta sultackling på JJ i ellosmatchen färskt i minnet. Detta när man har Syrianskas "jag sätter mig ner här och tar bollen med handen"-fusk, eller jag kanske bara är opåläst och korkad?

Hur som helst, när man fortsätter läsa om Therns "experttyckanden" frapperas man än mer av följande rader:


"Om talanger som Jakob Johansson, Sam Larsson och Joel Allansson aldrig får vara kreativa och utveckla den delen av sitt spel kommer de aldrig att nå maxpotential, säger Thern till fotbollskanalen.se."

Tjena. JJ som gång efter annan redan förra och under denna säsongen statuerat hur fantastisk kreativitet kan visas i en ack så enkel men vacker älgtvåfotare. Eller kanske gårdagens klackpass till Sam? Denna Sam, en underbart smart, ödmjuk och lagom kaxig skön snubbe som igår visade att han minsann inte tänker låta Brasse-Hasse eller för den delen nån annan random spelare på Z vara de enda som lattjar med enfotsdribblingar. Och Joel, som så många gånger gör allt rätt, spelar smart, kreativt, enkelt och svårt. Vad behöver de göra mer för att spela en "kreativ och rolig fotboll"? 

Och, vem är det som säger att de inte FÅR vara kreativa?

Ett lag som dessutom för tillfället spelar med en glädje, trygghet, stabilitet och kontrollerad fotboll som renderat i följande rad: 4 3 1 0 7-0 10, där alltså 7 mål gjorts framåt, 0 släppts in bakåt, 10 poäng har inkasserats genom 3 segrar och 1 oavgjord. Om inte det är nutidens resultat av en attraktiv, rolig, kreativ och "modern" fotboll vill jag inte veta brottarfotboll är. På riktigt.


Tagga inför åtvid borta på söndag och iff iff hemma nästa vecka! Vi ska återigen visa vilka som är nummer ett. Nu, och för alltid.

Minns Jonas Thern rätt?

En sak har gnagt i mitt huvud sedan jag läste om att Jonas Thern tycker att våra hjältar spelar brottarfotboll. Jag hade ett minne från matchen mot Ellos, det var en situation som jag tyckte passade in på det beskrivningen men jag kunde inte minnas den på samma sätt som Jonas gör. Det är ett vanligt fel, har man förutfattade meningar så kan minnet spela en ett spratt och det är det som jag tror har hänt Jonas. Men det kunde vara mitt minne som är fel. För att utesluta det så har jag letat fram otvivelaktiga bevis på att jag har rätt och Jonas har fel. Det är inte IFK Göteborg som brottas på planen utan det är herr Therns hyllade spelare Mohamed Bangura.

BROTTARKUNGEN

Årets offside: Kandidat 1

OFFSIDE. Här kommer ett starkt vinnarbidrag när årets offside ska utses på nästa Fotbollsgala. Stort tack till mannen i svart för ditt bidrag:

Nästa års hemmatröja

BARABEN AVSLÖJAR. BaraBen kan som ensam media avslöja hur nästa års hemmatröja kommer se ut. Genom spaning har vi lyckats få tag på en exklusiv bild som visar att de blåvita ränderna fortfarande sitter i. Enligt uppgifter bygger nästkommande modell mycket på årets spel.

Tipstack till J.T.

2013/04/18

Highlights: IFK Göteborg - Syrianska FC



Inmarschen och klacken:

"Det känns lika bra som förra veckan"

TABELL. Canal+ frågade Bjärsmyr om hur det känns att vara serieledare. Det blev ett snabbt och rappt svar:
"Det känns lika bra som förra veckan".



Know your enemy: Syrianska hemma

Blir ingen längre analys eller tankar kring Elfsborgsmatchen från min sida. Men 0-0 borta mot Elfsborg är ett resultat som jag på förhand hade tackat ja till. Även om man självklart vill vinna så är det en av de bortamatcher vi har haft absolut svårast med de senaste åren. Så en poäng får ändå ses som godkänt! Två spelare som gjorde sina kanske bästa matcher i den blåvita tröjan var Alvbåge och Kjetil. Bägge två var mycket bra!
                                                

Morgondagens (nåja, det har nog hunnit bli dagens innan detta publiceras) match mot Syrianska blir det återigen en omställning för laget. Likt matchen mot BP är det en match som vi ska föra. Truppen är fortsatt intakt och vi lär få se samma startelva återigen. I matchen mot Elfsborg såg vi Nordin Gerzic komma in och göra ett ganska piggt inhopp. Det är nog ingen omöjlighet att han får fler spelminuter imorgon. Givetvis beror det på hur matchbilden ser ut och hur övriga spelare presterat. 

Det har gått fem matcher mot allsvenskt motstånd utan att Hysén gjort mål. Det börjar bli hög tid att han får göra ett mål nu. Även om han gjort mycket bra och varit delaktig i anfallsspelet så är det viktigt för en anfallare att göra mål. Särskilt när det är så utpräglat att han är den som ska göra lagets mål. 

Även om vi kommer att föra spelet och försöka spela mer anfallsinriktat än tidigare kommer vi få se ett fortsatt kompakt försvarsspel där Bjärs/Kjetil och Jakob/Haglund gör det trångt i mitten, samtidigt som Dyrestam och Adam stänger igen sina respektive kanter.

Startelvan tror jag blir fortsatt;

Alvbåge
Adam - Kjetil - Bjärs - Dyre
Emil - Jakob - Haglund - Sam
DMK - Hysén


För Syrianskas del har väl inte starten blivit riktigt vad man hoppats på. Bara en poäng på de inledande
omgångarna och noll gjorda mål. Enda poängen kom i premiären på Kompisvallen borta mot AIK. Har själv inte sett allt för mycket av Syrianska. Men utifrån det man kunnat läsa på diverse forum verkar man inte vara allt för nöjda över varken spelet eller laguttagningar.

Det har tydligen varit lite upp och ner. I premiären gör man en riktig plattmatch och förlorar hemma mot Kalmar med klara 3-0. I matchen efter, mot AIK, gör man en stabil insats främst försvarsmässigt och får med sig en poäng. I matchen mot Öster var man åter tillbaka till det loja spel som syntes i premiären. 

I truppen finns det ett par spelare som borde kunna få laget att prestera bättre. Främst är det Sharbel Touma och Louay Chanko som borde kunna höja sig. Men samtidigt som dessa bägge herrar har massor av rutin och fotbollskunnande så blir de knappast yngre. 

FRÅGETECKNET I Syrianskas trupp har man bara en anfallare, Dinko Felic. Även om Felic är en duktig target player så är han ganska begränsad. Speciellt när han nu inte har någon naturlig anfallare bredvid sig. Klubben har försökt köpa loss Razak Omotoyossi men här strular tydligen FIFA till det och en återkomst i Södertäljeklubben ser ut att dröja. Att man bara har en anfallare är givetvis en av orsakerna till nollan i målkolumnen. Här måste man hitta en lösning för att segrarna ska kunna trilla in. En Kjetil i storform borde kunna plocka bort Felic även i luftrummet. Det känns som att Syrianska måste hitta på något spektakulärt för att kunna hota ordentligt framåt.

UTROPSTECKNET Dwayne Miller är en målvakt som blandar och ger. Ibland får man se riktiga idioträddningar och ibland får man se andra idiotgrejer... Kommer Miller rätt in i matchen kan det bli svårt att överlista honom. Utöver det finns det inte så mycket att vara orolig för i Syrianska faktiskt. Det känns inte som ett komplett lag och ett par till poängtapp så börjar det nog knaka ordentligt i fogarna uppe i Södertälje...





Igår valde Jonas Thern gå ut och såga den så kallade "brottarfotbollen". Eller ja, han valde att såga de "så kallade experter" som hyllar den. Som svar på det svarade Mikael Stahre "Det där är inget jag ligger sömnlös för". Kan det ha varit så att Stahre kommer ihåg hur det lät när Thern lämnade Halmstad 2003?

"Det händer ofta att jag vaknar mitt i natten och tror mig ha kommit på ett taktiskt genidrag. jag har fått många tokiga ideer, men det är inte så många av dem som gått att genomföra."


2013/04/17

BILDEXTRA


RÅDGIVNING. BaraBen har tagit del av unika bilder där Martin Hansson ger Syrianskas tränare Özcan Melkemichel råd inför morgondagens match.

2013/04/16

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fil kodad i x264 och spelas lättast upp i VLC som finns att ladda ner gratis HÄR


NYA NEDLADDNINGAR:
Omgång 3. IF Elfsborg - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)

TIDIGARE NEDLADDNINGAR
Omgång 2. IFK Göteborg - Brommapojkarna LADDA NER
Omgång 1. BK Häcken - IFK Göteborg LADDA NER (HD 720p)

Highlights: IF Elfsborg - IFK Göteborg

2013/04/14

Know your enemy: Ellos borta

Två segrar i serieupptakten innebär alltså bästa starten på tretton år. Precis som väntat blev det en annan typ av match än vad som tidigare spelats. Vi var det spelförande laget, främst i första halvlek och det hade mycket väl kunnat vara mer än 1-0 i halvtid. Främst Moberg Karlssons läge är det som fastnat. Han gör ju allt rätt men lyckas ändå inte få in bollen. Därför tror jag att hans 2-0-mål blir extra viktigt för honom. Han skjuter, enligt mig, i fel läge men lyckas ändå göra mål. Förhoppningsvis kan det innebära att han fortsätter ta avslut när han kanske inte har bästa möjliga läge, våga försöka göra mål när det inte "ska" vara mål.

Haglunds mål påminde inte så lite om Jakobs i premiären. Passning från Sam och skott utifrån. Hur många mål gjorde vi på skott utifrån förra året? Jag kan komma på ett, Gerzic borta mot Sundsvall. Men mer? Det trots att vi spelade ett spel som borde ha öppnat för det, när motståndarna föll djupt. Varken Haglunds eller Jakobs har ju varit några raketer. Men går skotten på mål så kan de bli mål. As simple as that!

Andra halvlek var precis som mot Helsingborg i cupen, något sämre än den första. Men utan att släppa till några direkta målchanser. Så allt som allt får det ses som en stabil insats.

I morgondagens startelva lär vi inte få se några förändringar från senast. Kontinuitet är något som anges som en framgångsfaktor och eftersom vi inlett med två segrar i Allsvenskan med samma startelva känns förändringar onödiga. Startelvan lär således bli;

Alvbåge
Adam - Bjärs - Kjetil - Dyre
Emil - Jakob - Haglund - Sam
DMK - Hysén

Elfsborg borta är en av de svåraste matcherna på hela säsongen. Men varken försäsongen, cupen eller säsongsupptakten har varit direkt lysande för Elfsborg. 2-2 i premiären hemma mot AIK i en match där Elfsborgs försvarsspel knappast övertygade. I den andra matchen fick man bara med sig 1-1 borta mot Halmstad. En viss Stefan Selakovic var den som stod för HBK's kvittering via en straff. I samband med straffen blev även Elfsborgs mittback, Joakim Jörgensen, utvisad och är därmed avstängd i morgondagens match.

Just mittbackspositionen är något man haft problem med på grund av mycket skador. Både Jon Jönsson och Tom Söderberg har varit borta men det ser ut som att bägge dessa kommer kunna spela. Tom Söderberg gjorde comeback i en u21-match nu i veckan och lär inte vara i matchform. Det kan mycket väl bli så att han får problem med DMK's och Hyséns snabbhet. Kan bli en av nycklarna imorgon!

En av förra säsongens mest framstående spelare, Niklas Hult har även han haft en hel del skadebekymmer. I premiären mot AIK hoppade han in i slutskedet men det står nu klart att han blir borta en längre tid. En spelare som är ganska skön att slippa! Men trots en del skador så är Elfsborg ett mycket kompetent lag. Man tappade under vintern Oscar Hiljemark som gick till holländska PSV. In plockade man istället norrmannen Henning Hauger.

Men den kanske mest spektakulära värvning i hela allsvenskan i år är nog ändå Mohammed Bangura. Även Bangura har haft en del skadebekymmer. Skulle det vara så att han inte startar så har man ett rejält sparkapital på bänken och som mycket väl kan förändra en matchbild mer eller mindre på egen hand.

FRÅGETECKNET Frågetecknet blir helt klart hur Elfsborgs mittbackspar dels formeras, men också hur spelet för det samma kommer se ut. Det är ju inget ovanligt att ett längre skadeuppehåll märks på planen. Det samma gäller ju även det jag varit inne på tidigare, att kontinuitet är något som bidrar till en ökad säkerhet. Att flytta runt för mycket i laget är sällan bra, kanske gäller det främst i försvaret. Det ska bli oerhört intressant att se hur Elfsborgsförsvaret klarar sig imorgon!

UTROPSTECKNET Att Elfsborg bara gjort tre mål på de inledande omgångarna är kanske något som förvånar en del. Men något som förvånar mig än mer är att det är James Keene som stått för alla tre. Det var nog inte många som trodde att han skulle få så mycket speltid hos Elfsborg, absolut inte sedan man plockade in Bangura. Men genom två mål i premiären har han blivit något av en joker hos Elfsborg. Det var knappast någon spelare man räknat med mer än vid eventuella skador. Med spelare som David Elm, Lasse Nilsson och Mohammed Bangura högre upp på anfallslistan såg det inte ut att bli många minuter för engelsmannen. Men nu tre mål senare och ett gott självförtroende gäller det att se upp!


Skulle det vara så att ni fortfarande inte köpt biljett så görs det via Elfsborgs hemsida. När ni ändå gör det kan ni ju passa på att köpa kaffe och kaka...