På gång


måndag 4 november 2013

Här är mitt allsvenska lag 2013

ÅRETS LAG. Helst hade man viljat skriva något i stil med "Skêcka Blåvitt" i uttagningen av årets allsvenska elva, men så enögd i bedömningen kan väl bara en cyklop vara? Även om det faktiskt är hela fyra blåvita gubbar uttagna i elvan och en på bänken... En del positioner har varit jobbigare än andra att ta ut, så jag gjorde det aningen enklare genom att göra en 3-5-2-uppställning för att få plats med ett par personliga favoriter. Uppställningen passar dessutom utmärkt då det funnits väldigt många bra innerbackar och innermittfältare den här säsongen. Talang, rutin och spetsegenskaper blandas friskt i elvan!

ÅRETS LAG 2013

Målvakt: John Alvbåge, IFK Göteborg
Räddade Blåvitt otaliga gånger med flera superräddningar. Visst, det är en målvakts jobb men det har synts väldigt många gånger i år att Alvbåge stått för många ordagranna poängräddningar. Höll dessutom nollan flest gånger (tolv) tillsammans med Åtvidabergs Henrik Gustavsson.

Mittback: Per Karlsson, AIK
Kändes som tredje- eller fjärdeval innan säsongen började. Men blev till slut den förste som hamnade på Alms laguppställning och spelade samtliga matcher i Allsvenskan. Stabil och gjorde väldigt få misstag.

Mittback: Kjetil Waehler, IFK Göteborg
"Bestefar" har ett imponerande poängsnitt. Men det är främst för vad han visat på planen som han kommer med i BaraBens lag: hårdare än Chuck Norris, resolut, bra i luften, brytsäker och snabb! Bara att kolla löpduellen mot en Mjällbyanfallare senast där Kjetil ligger bakom men tar sig ikapp och rensar.

Mittback: Loret Sadiku, Helsingborg
Inte många anfallare som tog sig förbi Sadiku under säsongen. Teknisk och smart mittback som nästan alltid står rätt och till skillnad från andra spelare på samma position är han en spelande typ med bra passningar. Kunde dock inte bära HIF på sina egna axlar under hösten. Hade varit mycket intressant att se honom i ett svenskt landslag i framtiden, men så blev det alltså inte.

Högermittfältare: Jiloan Hamad, Malmö FF
En av Allsvenskans bäste spelare sett över hela 2013. Målfarlig lagspelare och poängspelare med åtta mål och sju assist, lagkaptenen missade bara matcher när han var avstängd. Hoffenheim, mittenlag i Bundesliga, blir nästa klubbadress och att undvika steget via Holland visar på något stort.

Central mittfältare: Pontus Farnerud, IFK Göteborg
21 matcher varav 12 från start kanske några tycker är för lite för att ta plats i årets lag. Men det skiter jag i. För Pontus Farnerud visar varje gång han har bollen att han utan tvekan är bland de absolut bästa spelarna i Allsvenskan. "Toppklass i Skandinavien", sa Stahre och då platsar man även här säger BaraBen. Vi vill ha Pontus kvar!

Central mittfältare: Daniel Amartey, Djurgården
Var mittback mot slutet men spelade första delen av Allsvenskan som mittfältare och hade kunnat ta plats på vilket som i laget. Behärskar båda positionerna superbt. 18-årig supertalang som har kraft, löpsteg, teknik och spelförståelse som en spelare på toppen av sin karriär. Förstår att det ryktas om klubbar i klass med Liverpool. Amartey får ta det defensiva jobbet på mittfältet i den här uppställningen.

Central mittfältare: Melker Hallberg, Kalmar FF
Så ung, och så sjukt bra. Finns självklart mer att jobba på, men tycker det är en väldigt mogen spelare för sin ålder och Hallberg tar därmed plats i elvan. Fyra mål och fyra assist gjordes av den nyblivne 18-åringen som bara missade en match. Riktigt bra skott och dessutom väldigt stark. Går knappt att ta bollen ifrån honom. Lär bli väldigt viktig för Kalmar FF:s mittfält i framtiden nu när Rydström lagt XS-shortsen på hyllan.

Vänstermittfältare: David Accam, Helsingborg
David Accams fart, dribblingar, teknik och den svåröversatta Football/Championship Manager-termen "flair" är det inte många som slår 2013. Möjligtvis att Tokelo Rantie som lämnade MFF under sommaren kan utmana Accam i att ställa till oreda hos motståndarförsvaret. Kreativ och kvick spelare som fick ihop 10 mål och 3 assist. Högerbackarnas mardröm under stora delar av året.

Anfallare: Tobias Hysén, IFK Göteborg
Given. Målhungrig och i form! Levererade både i Allsvenskan, cupen och landslaget. Räckte nästan till skytteligatiteln men fick nöja sig med att bli delad tvåa på 14 mål. Oerhört viktig för Blåvitt med sin snabbhet, kämpaglöd, ledaregenskaper och så klart målen.

Anfallare: Magnus Eriksson, Malmö FF
Allsvenskans poängkung (11+14) värvades från Belgien och hittade rätt direkt i sin nya klubb. Näsa för målet, spelintelligent och kommer också med en hel del i spelet. Funkade bra oavsett om det var Rantie eller Molins som spelade bredvid honom på topp.

Avbytare:
Mv: Etrit Berisha (KFF)
B: Pontus Jansson (MFF)
B: Ricardinho (MFF)
MF: Jakob Johansson (IFK GBG)
MF: Mattias Lindström (HIF)
A: Moestafa El Kabir (Häcken)
A: Henok Goitom (AIK)

Tränare: Per-Mathias Högmo, Djurgården
På fotbollsgalan går det här priset till Rikard Norling, för det går alltid till mästarlagets tränare. Här går det däremot till Djurgården som var sänkta likt Titanic efter åtta omgångar. Fyra poäng och 5-21 i målskillnad. Snittet var då 0,5 poäng/match. Efter att Magnus Pehrsson lämnat uppenbarade sig "Per-Messias" vilket senare blev hans smeknamn. Han bärgade vraket och svängde med trollspöt. Snittet under Högmo slutade på imponerande 1,8 poäng/match.