På gång


torsdag 26 september 2013

Hoppa, Blåvitt!

VÄDJAN. Har du missat att Blåvitt spelar match på Ullevi ikväll? Inte? Bra! Har du missat hur viktig den matchen är? Ja, tänkte väl det att det fanns en risk för det.

Låt vara att HIF inte stått att känna igen på sista tiden, men faktum kvarstår: Malmö levererade ett riktigt styrkebesked på Olympia igår. 3–0 på bortaplan mot tidigare seriesuveränen. Och ikväll är det dags för oss att svara. Vilka vi möter? Malmö så klart – tuffast möjliga motstånd. Det kommer vi göra i sex raka matcher nu, förutsatt att vi inte snubblar på något av hindren på vägen.

Malmö ligger för närvarande etta i den allsvenska tabellen med 51 poäng. Vi skuggar med 47 och en match mindre spelad. Dessutom har Malmö fem plusmål tillgodo.

Känner ni hur det börjar dra ihop sig nu? På riktigt? Det här är upploppet. Det här är den allsvenska guldstriden 2013 och vi är mitt uppe i den. Vem hade trott det? Efter tre år av ökentorka. Efter Jonas Eriksson. Efter alla jävla skador. Vi har haft Bjärsmyr borta ett ansenligt antal matcher i år. Wæhler likaså. Ludde – en av våra bästa spelare på försäsongen och Allsvenskans tveklöst mest lovande vänsterback – har spelat 30 minuter på hela säsongen. Ett par matcher i år har vi spelat med en av fyra ordinarie spelare i backlinjen. Och ändå är vi med. Det är ta mig fan bragdartat.

Så, är vi nöjda där? Efter att ha kvitterat på övertid mot Malmö i våras, avgjort nästan lika sent mot Halmstad och för bara några dagar sedan spelat bort Mordor från diskussionen. Just det ja, vunnit ett cupguld har vi ju också. Räcker det så? Har vi fått ut vad vi vill av säsongen? Klart som fan vi inte har.

Vi kan inte vinna guldet ikväll, men vill det sig riktigt illa kan vi förlora det. Om vi inte sluter upp. Om vi inte sjunger. Om laget inte presterar. Om vi inte tar hindret på allvar. Snälla, låt inte det hända. Inte än. Det kanske kommer en dag när vi snubblar. När loppet är kört. När våra strupar, hjärtan och ben inte bär oss längre. När modet, förmågan eller de berömda marginalerna sviker. Men låt det inte bli ikväll. 

Nej, ikväll ska vi hoppa. Högt som fan över det första hindret av sex. Och hoppar, det gör man som bekant på Ullevi.