På gång


fredag 19 juli 2013

Matchtankar - Trencin borta, hemm... På Olympia

ANALYS. Efter att ha ha sovit av sig den värsta ångesten efter knappa 50 mil i bil för en hemmamatch mot supermotståndet AS Trencín, då är det dags för analys. Vad ska man då skriva som inte redan skrivits? Initialt böjer jag mig för Nermans kliniska analys i gårdagens inlägg och vidhåller å det bestämdaste att "det var ju kuken". Faktiskt. För, med resultatet 0-0 mot ett brögäng som spelar en såpas grov antifotboll (och får oss att göra detsamma) är inget annat än helt bedrövligt.

Själva matchsekvenserna och dess händelseförlopp har både gammelmedia och nymedia redan språkat om. I de flestas analys skrivs det dock att "Blåvitt brände MASSOR av chanser", "IFK brände allt...". Officiella skriver "En spelare mer i 80 minuter. Mängder av målchanser. Men bara 0-0". Jag kan ju hålla med om att det blev 0-0, och att några chanser brändes. Typ Tobbes nick och Lasses (go debut på den gubben!) dito som antingen räddades av målvakt Volesak, eller tråcklades utanför målramen. Men att vi hade MASSOR av chanser och att vi skapade HUR MYCKET SOM HELST måste ju anses som årets överdrift. Big time.

När deras gubbe blev utvisad i 10e matchminuten kändes det som att "nu jävlar blir det åka av". Allt annat än åka av (än från läktarplats) var ju det som hände. Generellt var det ju en antifotbollskollaps som hette duga. Vad hände med tempot? Vad hände med mentaliteten om att "nu jävlar spelar vi om Europa". Vad hände med viljan att prestera vad man kan förvänta sig från högbetalda heltidsproffs som inte allt för ofta (faktiskt) får chansen att visa upp vad man tränar på dag efter dag? Jag vetefan.

Det som stör mig mest av allt (bland allt annat) är att INGEN går lite jävla mental och skäller, gormar och skriker att det som sker på plan inte accepteras. Jag är rätt övertygad om att Bjärs inte var direkt nöjd med det han såg (eller Kjetil heller, för den delen). Ponera att en gubbe som Seb hade varit på plan igår. Hade han accepterat Adams idoga idiotkladd med bollen? Hade han accepterat "indianarna" som hade renderat i ett gäng mål i baken om vi mött ett bra lag? Hade han accepterat att inte en jävel ville ha bollen och stod mest still? Tror inte det va? Det hade hörts, gestikulerats och visats i någon form.

Om inte någon på plan "tar tag i det", borde man inte kunna förutsätta att någon form av aktivt "igångsättande" skulle kunna levereras från sidan? Vad gör Stahre? Är han nöjd? Agerar han matchcoach? Tyvärr var det lite väl mycket flashbacks från Jonas Olssons sämre dagar på sidan med armarna i kors.

Nåväl, i gnälleuforin som råder här på Barabenredaktionen dagen efter nollnollan mot Trencin i Helsingborg ska vi ändå inte glömma att det faktiskt inte är kört. Inte alls. Som Stahre citerades i gammelmedia imorse, "1-1 där nere räcker". Sant. Då hoppas vi att det blir så. Hade jag åkt till Slovakien hade det nog kunnat vara den mest nervösa grejen på mycket länge, med tanke på att vi "måste" spela på ett visst sätt för att gå vidare. Visst, det är cupspel, så det är så det funkar. Men ändå.

Vad som dock stör mig (igen) är att man i "1-1-tankegången" säger att "då kommer de pressa, och vi kan kontra". Är det så vi ska, vill och måste spela? Mot alla lag? Oavsett vad som står på spel? Vi är ju onödigt varse om att det är sådant fallet är. Finns ju miljarder exempel på det a'la, vi gör bra matcher mot topplag, när vi pressas. Vi gör skitmatcher (lex BP) när vi måste föra.

Skit samma. Vi går för seger där nere, så glömmer vi det icke existerande SPELET som vi bevittnade på Olympias fina matta. Om vi åker ur när vi är i Slovakien, då kommer jag dock tyvärr inte kunna glömma Olympia hemma/borta i första taget.

Å andra sidan är det svårt att glömma den fantastiska insatsen vi 4282 stod för där nere. Gött jobbat!

Några plus och minus då:

+ Söder. Pajken gör det mesta rätt nu. Överglänser Tobbe som forward.
+ Vibe. En trevlig debut som ger mersmak. Borde dock bytts ut i mitten av andra. Mattades av.
+ Sobralense. När han kom in såg man ganska tydligt vad som saknades innan. Ingen superinsats av honom, men ändå bättre än medel.

- Stahre. Var är matchcoachningen? Var är känslorna? Var är vinnarmentaliteten?
- Helvete vad vi saknar Bjärs, Kjetil, [valfri tjurskalle]
- Helvete vad vi saknar Bjärs, Kjetil, [valfri säkrare mitback än Hjalle]
- Adam. OJ vad han måste försäsongsträna! Det går inte hålla på såhär. Tyvärr sämst på plan igår.
- Spelidé mot låg sittande motstånd? Har vi någon?
- Hemmamatch på bortaplan. Vi hade vunnit om vi hade spelat på Gamla UIllevi. Garanterat.

Nu käkar vi taggtråd en vecka, sen ser vi till att gå vidare i det här jävla Europa League-kvalet. Där vi ska vara.