På gång


onsdag 24 april 2013

Om Albornoz ska hånas?

KONSEKVENS/SJÄLVKLARHETER. Nils-Eric Johansson är fulast i Allsvenskan, Lasse Nilsson är en fröken, Anders Svensson käkar tacos och Bojan Djordjics mamma är hermafrodit. Mohamed Bangura, Stefan Ishizaki och Kenny Pavey är alla tattare, oavsett om de spelar i AIK eller inte, och varenda målvakt som beträtt Gamla Ullevis gräs de senaste åren är en tjockis (HORA! LEE BAXTER!). För att inte tala om gaisarna – friställda diversearbetare och alkoholiserade Faktum-försäljare hela högen. 

Huruvida ovanstående påståenden är korrekta eller inte är lite oklart, men sanningshalten verkar som tur är inte vara så viktig. Oavsett vilket är de vad som kastas efter dessa motståndarspelare mer eller mindre varje gång de spelar fotboll mot IFK Göteborg på vår hemmaplan. 

Med anledning av den dömde sexförbrytaren Miiko Albornoz förestående besök i Sveriges fotbollshuvudstad har det uppstått en debatt kring huruvida han bör hånas för vad han gjort eller om vi Blåvitt-supportrar helt enkelt ska låta saken bero. Ja, så är det faktiskt, hur konstigt det än kan låta. Även om de knappast är i majoritet så finns det folk som tycker att det skulle vara över gränsen. Själv förstår jag knappt  ens frågeställningen. Jag tycker bara det låter som hyckleri. Nej, visst, det Albornoz har gjort är inte oförlåtligt. Nej, han behöver inte vara en genomrutten människa. Om vi ska vara riktigt ärliga mot oss själva så är han förmodligen inte ens pedofil, annat än i strikt juridisk mening. Men allt det där är fullkomligt irrelevant i sammanhanget. Gamla Ullevi är en fotbollsarena, inte ett nyanserat debattforum, och på en fotbollsarena gäller andra regler. Det vet vi alla.

IFK Göteborg spelar fotbollsmatch imorgon – säsongens viktigaste hittills. Den matchen ska vi hjälpa dem vinna. Vi ska sjunga, heja och applådera i 90 minuter plus övertid om det är vad som krävs för att ta tre poäng. Och så ska vi håna. Som vi ska håna! Inte sedan Joseph Elangas dagar (det är något med vänsterfotade Malmö-ytterbackar) har vi haft så legitima skäl att trakassera en motståndarspelare som vi kommer ha imorgon. Jag menar, den här människan har ju faktiskt gjort något riktigt förkastligt, inte bara råkat födas med ett vanställt ansikte eller utvecklat en fäbless för mexikansk mat. Se på det så, ni som tvivlar. Dessutom är frågan om vi någonsin haft en så öm punkt att trycka på. Låt oss ta tillvara på det tillfället och göra det mesta av det. Det är nämligen så det funkar på en fotbollsarena. Det har inte minst våra egna (nåväl) Stefan Selakovic och Tobias Hysén fått erfara genom åren.


Hey! Miiko! Leave those kids alone!
Du får vänta lite, tills de fyllt 15 år!

@johannerman