På gång


tisdag 12 mars 2013

Matchrapport U21 - Blåvitt - Kalmar FF 12/3

MATCHRAPPORT. Återigen match på Valhalla IP. Denna gång med U21 på plan, och denna gång även på en extremt meckig tid. Hur som helst, jag trotsade den permafrostliknande vinterkylan som vägrar släppa sitt förbannade järngrepp om Göteborg i allmänhet och Valhalla i synnerhet.

Det var en namnkunnig startelva enligt följande som stod på plan klockan 17:00:

Sandberg
Lund - Hampus Zackrisson - David Gutierrez - Ludde (ut i halvtid mot Emil Eliasson)
Sobra - Joel - Billy Nordström - Karl Bohm
DMK - Stiller

Elvan blev ju presenterad redan igår på officiella, vilket alltid är trevligt, dels för att man själv kan skaffa sig en "trolig bild" av matchen, samt att det sparar några sekunder vid identifieringen under den svinkalla liverapporteringen på Twitter. Att Blåvitt dessutom delade ut ett "matchprogram" eller åtminstone en A4 med de olika trupperna är oerhört positivit, speciellt då man har rätt dålig koll på motståndarna.

Matchen började i ett ganska högt tempo av gästande Kälmäh som hade (åtminstone i linje med det jag kan om Kalmar) några allsvenskanmeriterade spelare i Zlatan Azinovic i mål, Daniel Mendez (som senare ställdes i mål!), Papa Diof och Jonatan Ring. Kan hända att några fler gjort inhopp eller rentav matcher i A-laget, dock inget jag har stenkoll på.

Det var ett frejdigt och snabbt Kalmar som anföll med alternativ, väggspel, varianter och finess och kom allt som oftast igenom vår defensiva mitt och lite för många gånger på vår högerkant. De flesta farligheterna kom till på liknande sätt där Sobra tappade defensiven lite för lätt, i kombination med att Kalmar hade hög fart och med enkelhet väggade förbi Lund. Vid ett tillfälle kom Kalmar till ett mycket bra avslut utifrån (tänk om vi gjorde det någongång) som Sandberg fick sträcka ut ordentligt för att avvärja till hörna. Resultatlös sådan dock.

Emellan Kalmarchanserna hade vi ändå några försök till anfall som tyvärr oftast var på tok för korta och oorganiserade. DMK hade en bra målchans där han avslutade på halvvolley och målvakten tvingades till en kvalificerad räddning. I skottögonblicket verkar han slå ihop med försvarare och grinar illa varvid han senare tvingas byta. Positivt är ändå att han inte byter direkt, utan "klarar av" att spela vidare några minuter. Känns ändå inte bra för helgen, med tanke på vår något decimerade anfallsbesättning.

Gustav Engvall byter av DMK och gör det (återigen) riktigt bra. Inblandad i det mesta vi skapar framåt nu, och är ständigt ett hot mot Kalmars defensivlinje. Varvar hårt jobb med tekniska nummer, skapar lägen åt sig själv och sina medspelare. Lite av en Hyséntyp med otroligt stort hjärta och kämparglöd. Helt klart ett utropstecken i samtliga av de U21-matcher jag sett honom på försäsongen i år.

Kalmar gör sedan 0-1 genom ett snabbt anfall där vi inte står på tå. Samtidigt, det är ett högkvalitativt mål genom Papa Diof som väggar sig igenom och lyckas tåa bollen under en utrusande Sandberg. Första halvlek slutar 0-1 och det är ingen kalastillställning från vår sida.

Ludde går ut i paus och in kommer (för mig ny bekantskap) Emil Eliasson som gör det bra matchen igenom. Matchbilden i andra är lik första med ett högt anfallstempo från Kalmar där vi emellanåt skapar chanser som 9 gånger av 10 är regisserade av Gustav Engvall. Dock inte mycket som tyder på att vi ska få till ett mål eftersom "den sista tredjedelen" som behövs inte sitter. Självfallet lyckas då Stiller fiska upp en katastrofpassning av Kalmarmålvakten och har öppen kasse. Fula mål räknas också. I situationen verkar Zlatans hälsena eller baksida ge sig, för han kan varken stå eller gå efter fadäsen.

Lustigt i sammanhanget är att Kalmar inte byter in en ny målvakt utan istället ställer sig Daniel Mendez i mål. Vi tar över matchen lite mer efter målet och börjar mala på med lite längre anfall, dock är inte Kalmar ofarliga i sina snabba omställningar. En bra sekvens i slutet av matchen startar genom att Lund är uppe offensivt och TUNNLAR sin motståndare, spelar in bollen och vinner en hörna. Efter denna klamrar vi oss fast och får till ett kvalificerat avslut strax utanför. Matchen slutar dock 1-1 vilket är ett rättvist resultat sett över 90 minuter.

Plus och minus:

+ Gustav Engvall. Han är bra, och kommer bli bra. Respektlös. Mångsidig. Målfarlig. Smart.
+ Sandberg är stabil och gör det han ska. Chanslös på målet dock.
- Laginsatsen generellt. Ingen är direkt dålig, men kollektivet känns inte "solitt".
- Kommunikationen, det måste pratas mer på planen. Stundtals helt tyst. Håller inte.
- Skott utifrån. Eller avsaknaden av dessa. De få som kommer måste vara bättre.
- Vädret, vintern, temperaturen, vinden. Avgå!

Förhoppningsvis får vi se en lite annorlunda matchbild på söndag där vi återigen möter Kalmar. Där vill jag se att vi för matchen, vi inte släpper till samma farliga väggspel och vi framför allt vinner.

Alla till Valhalla på söndag!