2012/09/30

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fil kodad i x264 och spelas lättast upp i VLC som finns att ladda ner gratis HÄR


NYA NEDLADDNINGAR:
Omg.24 Malmö FF - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.24 Malmö FF - IFK Göteborg - LADDA NER

TIDIGARE NEDLADDNINGAR:
Allsvenskan
Omg.23 IFK Göteborg - Gais - LADDA NER (HD 720p)
Omg.23 IFK Göteborg - Gais - LADDA NER
Omg.22 IFK Göteborg - IF Elfsborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.22 IFK Göteborg - IF Elfsborg - LADDA NER
Omg.21 Gif Sundsvall - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.21 Gif Sundsvall - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.19 IFK Göteborg - Mjällby AIF - LADDA NER
Omg.18 IFK Norrköping - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.17 IFK Göteborg - Syrianska FC - LADDA NER
Omg.16 Gefle IF FF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.15 IFK Göteborg - Gefle IF FF - LADDA NER
Omg.14 IFK Göteborg - Helsingborg IF - LADDA NER
Omg.13 Djurgården IF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.12 - IFK Göteborg - Kalmar FF - LADDA NER
Omg.11 - Gais - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.11 - Gais - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.10 - Mjällby AIF - IFK Göteborg -  LADDA NER (HD 720p)
Omg.10 - Mjällby AIF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.9 - IFK Göteborg - Malmö FF - LADDA NER (HD 720p)
Omg.9 - IFK Göteborg - Malmö FF - LADDA NER
Omg.8 - IF Elfsborg - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.8 - IF Elfsborg - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.7 - IFK Göteborg - Gif Sundsvall - LADDA NER
Omg.6 - IFK Göteborg - Åtvidaberg FF - LADDA NER
Omg.5 - BK Häcken - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.4 - IFK Göteborg - Örebro SK - LADDA NER (HD 720p)
Omg.4 - IFK Göteborg - Örebro SK - LADDA NER
Omg.3 - AIK - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.3 - AIK - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.2 - IFK Göteborg - IFK Norrköping - LADDA NER (HD 720p)
Omg.2 - IFK Göteborg - IFK Norrköping - LADDA NER

Omg.1 - Syrianska FC - IFK Göteborg - LADDA NER


Förfester
Förfest 3 - IFK Göteborg - Lilleström SK - LADDA NER
Förfest 2 - IFK Göteborg - Fredrikstad FK - LADDA NER
Förfest 1 - IFK Göteborg - Degerfors IF - LADDA NER

Cop del Sol
Copa del Sol, match 3 - Rosenborg BK - IFK Göteborg - LADDA NER

Copa del Sol, match 2 - IFK Göteborg - Olimpia Ljubljana - LADDA NER
Copa del Sol, match 1 - IFK Göteborg - Spartak Moskva - LADDA NER (FLV)

Start11:an mot Häcken

INFÖR. Jag var nog inte ensam om att sitta och svära efter den bedrövliga inledningen som vi fick mot Malmö, men oj vad skön den vinsten var! Malmö är ett av lagen som slåss om guldet och nu är det dags för nästa guldkandidat, lillebror Häcken.

I förra mötet i april tog vi en av få vinster. Slutresultatet blev 2-1 efter mål av Sana och Selakovic och Blåvitt startade då med följande 11a:

Alvbåge
Salo - Hjalmar - Kjetil - Logi
Söder - Haglund - Farnerud - Sana
Sobra - Tobbe

Logi drog på sig varning mot Malmö och är avstängd medan Emil och Söder är tillgängliga igen. Även Hjalmar som gjorde sina första minuter på länge mot Malmö lär vara aktuell för start11:an. Stahre har tagit ut följande spelare i truppen:
John Alvbåge, Erik Dahlin, Emil Salomonsson, Kjetil Waehler, Mattias Bjärsmyr, Jonathan Azulay, Hjalmar Jonsson, Joel Allansson, Robin Söder, Pontus Farnerud, Nordin Gerzic, Jakob Johansson, Stefan Selakovic, Tobias Hysén, Hannes Stiller, David Moberg Karlsson, Sam Larsson, Daniel Sobralense.

Jag vill se följande start11a mot Häcken:

Alvbåge
Salo - Bjärsa - Kjetil - Hjalmar
Allansson - Farnerud - JJ - Tobbe
Sobra - Stiller

Hur ser din start11a ut?

//peterjson



Highlights: Malmö FF - IFK Göteborg 1-2 (1-0)

2012/09/27

Skruva den som Gerzic


Know your enemy: Malmö borta

INFÖR. Derbyt senast måste ha varit det mest avslagna på många år, både inför och under matchen. Under matchen märktes det både varför vi inte ligger högre i tabellen, men det blev också tydligt varför Gais ligger där de ligger. Det som var mest slående var givetvis ineffektiviteten från Blåvitts sida - inte bara det att man inte gör mål på lägena, utan man träffar ju inte ens mål. Totalt hade vi sexton avslut, men bara fem gick på mål. Det är helt enkelt för dåligt. Och om jag inte räknat helt fel så var tio av avsluten inifrån straffområdet. Trots tio avslut inifrån straffområdet lyckas vi bara få fyra av dessa på mål. Att man inte gör några mål då är inte speciellt konstigt... 

Annars kändes det som att vi var tillbaka i samma hjulspår återigen. Vi rullar boll, men skapar inte de där riktiga målchanserna och när väl lägena dyker upp förvaltar vi inte dessa. Detta är givetvis någonting som blir extra tydligt när vår egentlige målskytt, Tobias Hysén, inte producerar. Förhoppningen var givetvis att han skulle ligga kring femton mål vid det här laget. Det blir än mer känsligt när det egentligen inte finns någon annan riktig målskytt i laget. Oavsett hur mycket jag hoppas på att det skall lossna för Robin Söder så tror jag inte han riktigt är en spelare som kommer att göra femton mål på en säsong, tyvärr. Närmste spelaren underifrån som skulle kunna fyll den rollen är David Moberg Karlsson, men även om han gjort det bra så har han inte fått det att lossna i allsvenskan. Han väntar alltjämt på sitt första allsvenska mål. 

Skottplot: Endast fem avslut på mål. Källa: svenskfotboll.se
Fotboll går ut på att göra mål. Det är ju just det som varit ett av alla problem under säsongen, att lyckas göra mål. Jag gick igenom lite statistik efter Gais-matchen och i dagsläget har vi lika många avslut på mål som Häcken; 148 stycken. Skillnaden? Häcken har gjort 23 fler mål än oss. Samtidigt har vi även skjutit fler skott än vad Häcken har gjort. Av avsluten som faktiskt går på mål gör vi bara mål på 20% av dessa, det vill säga var femte skott. Häcken å sin sida gör mål på 36% av de avslut som går på mål. Oavsett vad man tycker om Häcken så går det inte komma ifrån det faktum att det är ett lag som för tillfället visar upp ett grymt anfallsspel, lite det som var Blåvitts mål inför säsongen... Det är givetvis inte bara Hysén som ska bära hundhuvudet för det här. Det är ett kollektivt misslyckande. Tycker det därför är lite skrattretande att Pär Ericsson gjorde sitt elfte mål för säsongen igår.

Sebastian Ohlsson, truppdebutant
I morgondagens trupp blir det en del förändringar jämfört med i derbyt. Robin Söder är avstängd efter tre gula kort och Emil Salomonsson är skadad. Utöver dessa är fortfarande Philip Haglund, Erik Lund och Mikel Dyrestam skadade. Ersättare för Salomonsson och Söder blir Sebastian Ohlsson. Det är alltså truppdebut för Ohlsson, född 1993. Jag har ingen större koll på honom mer än att han är anfallare. Han kommer tidigare från den egna akademin och det är givetvis roligt med spelare därifrån.

I och med att det var två startspelare från derbyt som utgår ur truppen så blir det givetvis ändringar i startelvan. Alvbåge lär få fortsatt förtroende i målet. Kjetil och Bjärsmyr får även dessa fortsatt förtroende. På Emils plats tror jag återigen vi får se Joel Allansson. På vänsterbacken tycker jag det är dags att låta någon annan än Logi spela, Hjalmar eller Azulay kanske? Så mycket sämre kan det tyvärr inte bli. Jag tror däremot att Logi får fortsätta. Mittfältet lär bli det samma som senast. På topp hoppas jag att DMK får chansen från start en gång till. Jag misstänker att det kan bli en matchbild som kan passa honom. Det kommer nog att bli en hel del omställningslägen.

Alvbåge
Joel - Kjetil - Bjärs - Logi
Sella - Farnerud - JJ - Hysén
Sobra - DMK

Det är startelvan jag tror vi kommer att starta med. Det är inte riktigt den jag hoppas på, men alltför långt ifrån är det inte. Om Hysén startar på vänsterkanten kommer han att ha en ovanligt hög utgångsposition just för att kunna utnyttja ytor som kan komma att uppstå vid omställningar. 


För att istället flytta fokus till kvällens motståndare, Malmö FF. Även Malmö kommer senast ifrån ett derby. Den stora skillnaden var att deras var en tempofylld match. Att komma hem från Gaismatchen och se ett skånederby med högt tempo gör knappast att minnesbilderna från vårt eget derby blir bättre. I första halvlek hade MFF ett stort spelövertag. Redan efter första halvlek hade det mycket väl kunnat stå tre eller fyra noll, men en storspelande Pär Hansson i Helsingborgs mål satte stopp för det och det var istället 0-0. Istället var det Helsingborg som tog ledningen i den andra halvleken efter ett mycket tveksamt ingripande av Johan Dahlin. Kvitteringen kom sent i halvleken efter en feldömd hörna.

Det man kan säga om Malmö är att man inte riktigt har samma tyngd framåt sedan man sålt Ranégie. Man märker även av att Jimmy Durmaz försvann i somras. Ranégie och Durmaz var Malmös bästa respektive näst bästa målskytt. Men trots dessa två tunga spelarförluster så finns det fortfarande gott om kvalité i truppen. Man plockade in tre spelare i Tokelo Rantie, David Löfquist och Matias Concha. Av dessa tre är det Rantie som stått ut mest. Löfquist och Concha har gjort två matcher var, varav Concha har fått starta bägge på bänken. Löfquist har inte riktigt kommit upp i den nivån han höll i Mjällby som gjorde att Parma blev intresserade och värvade honom. Men där finns absolut kvalité att ställa till en del problem.

Jämfört med IFF IFF's derbytrupp finns nu åter Simon Thern och Ivo Pekalski med i truppen. I och med att dessa två är tillbaka finns samtliga spelare tillgängliga. Malmö vill givetvis haka på i toppen och kommer gå stenhårt för tre poäng. 

 
UTROPSTECKNET Offensivt har Malmö fortfarande mycket kvalité trots att Ranégie lämnat laget. En spelare det gäller att hålla koll på är tidigare nämnda Rantie. Oerhört kvick och teknisk spelare. Det finns egentligen ingen position där Malmö är direkt svaga och individuella misstag är sällan förekommande. Även om nu Dahlin bjöd på ett mål senast så brukar det inte hända. Istället kommer det nog handla om att utnyttja ytor som kan uppstå efter att vi vunnit boll. Det är nog där vi kan hota mest i kvällens match.

FRÅGETECKNET Hur kommer Stahre att formera laget i kvällens match? Salomonsson är skadad och med ende reserven på positionen skadad finns det lite olika möjligheter. Kommer man att satsa på Joel igen och försöka få ett liknande spel som Salomonsson erbjuder offensivt? Eller kommer man satsa på mittbacken Azulay för att säkra upp defensivt mot ett offensivt skickligt Malmö? Liknande frågeställning finns även p vänsterkanten. Kommer Logi få fortsätta? Comeback för Hjalmar eller blir det på vänsterkanten Azulay får göra sin debut?


NI KAN INTE, INTE SÄGA R!


2012/09/26

Spelare nummer tolv

Om man kunde vinna en match med bara spelare nummer 12 så hade vi vunnit i måndags.


Start11:an mot Malmö

INFÖR. Derbyt slutade inte som planerat. Med endast 1p i bagaget har vi nu en svår bortamatch i Malmö. Senast lagen möttes på GU blev det 2-2 efter mål av Söder och Dyre. Två spelare som inte kommer medverka i morgondagens match pga avstängning och skada. Även Salomonsson missar matchen pga den smäll han fick i derbyt. Så här såg start11:an ut i förra mötet mot Malmö:

Alvbåge
Salo - Kjetil - Hjalmar - Dyre
Joel - Haglund - Farnerud - Tobbe
DMK - Söder

Enligt officiella har Stahre tagit ut följande spelare i truppen där debutanten Sebastian Ohlsson bland annat får plats:
John Alvbåge, Erik Dahlin, Jonathan Azulay, Kjetil Waehler, Hjalmar Jonsson, Mattias Bjärsmyr, Logi Valgardsson, Stefan Selakovic, Joel Allansson, Pontus Farnerud, Nordin Gerzic, Jakob Johansson, Daniel Sobralense, Sebastian Ohlsson, Tobias Hysén, Hannes Stiller, David Moberg Karlsson, Sam Larsson.

Det är dags för lite ändringar sedan derbyt. Dels ett nytt ansikte på högerbacken och ett nygammalt ansikte på vänsterkanten. På topp kallar jag in Killer-Stiller som jag hoppas kan trycka ner Daniel Andersson långt ner i gräset. Så här ser min start11a ut:

Alvbåge
Azulay - Bjärsa - Kjetil - Hjalmar
Allansson - Farnerud - JJ - Tobbe
Sobra - Stiller

Hur ser din start11a ut?

//peterjson

2012/09/25

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fil kodad i x264 och spelas lättast upp i VLC som finns att ladda ner gratis HÄR


NYA NEDLADDNINGAR:
Omg.23 IFK Göteborg - Gais - LADDA NER (HD 720p)
Omg.23 IFK Göteborg - Gais - LADDA NER

TIDIGARE NEDLADDNINGAR:
Allsvenskan
Omg.22 IFK Göteborg - IF Elfsborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.22 IFK Göteborg - IF Elfsborg - LADDA NER
Omg.21 Gif Sundsvall - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.21 Gif Sundsvall - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.19 IFK Göteborg - Mjällby AIF - LADDA NER
Omg.18 IFK Norrköping - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.17 IFK Göteborg - Syrianska FC - LADDA NER
Omg.16 Gefle IF FF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.15 IFK Göteborg - Gefle IF FF - LADDA NER
Omg.14 IFK Göteborg - Helsingborg IF - LADDA NER
Omg.13 Djurgården IF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.12 - IFK Göteborg - Kalmar FF - LADDA NER
Omg.11 - Gais - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.11 - Gais - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.10 - Mjällby AIF - IFK Göteborg -  LADDA NER (HD 720p)
Omg.10 - Mjällby AIF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.9 - IFK Göteborg - Malmö FF - LADDA NER (HD 720p)
Omg.9 - IFK Göteborg - Malmö FF - LADDA NER
Omg.8 - IF Elfsborg - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.8 - IF Elfsborg - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.7 - IFK Göteborg - Gif Sundsvall - LADDA NER
Omg.6 - IFK Göteborg - Åtvidaberg FF - LADDA NER
Omg.5 - BK Häcken - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.4 - IFK Göteborg - Örebro SK - LADDA NER (HD 720p)
Omg.4 - IFK Göteborg - Örebro SK - LADDA NER
Omg.3 - AIK - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.3 - AIK - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.2 - IFK Göteborg - IFK Norrköping - LADDA NER (HD 720p)
Omg.2 - IFK Göteborg - IFK Norrköping - LADDA NER

Omg.1 - Syrianska FC - IFK Göteborg - LADDA NER


Förfester
Förfest 3 - IFK Göteborg - Lilleström SK - LADDA NER
Förfest 2 - IFK Göteborg - Fredrikstad FK - LADDA NER
Förfest 1 - IFK Göteborg - Degerfors IF - LADDA NER

Cop del Sol
Copa del Sol, match 3 - Rosenborg BK - IFK Göteborg - LADDA NER

Copa del Sol, match 2 - IFK Göteborg - Olimpia Ljubljana - LADDA NER
Copa del Sol, match 1 - IFK Göteborg - Spartak Moskva - LADDA NER (FLV)

IFK vs gais Inmarschen

Spelare nummer 12 visar upp sin fulla potential.


Nya spelare på ingång?

SILLY SEASON. Enligt Sportbladet letar Blåvitt efter tre nyförvärv inför nästa säsong; en vänsterback, en yttermittfältare och en målskytt. Samtidigt meddelas att sex spelare kan vara på väg att lämna (Gerzic, Dyre, Logi, Sella, Hjalmar och Stiller).

Vilka nya spelare vill du se på de tre platserna och vilka tycker du ska lämna?

//peterjson

Highlights: IFK Göteborg - Gais 0-0

2012/09/24

Bananer vs Polisen

Det utspelade sig en dramatisk strid på Göteborgs vatten i dag. Det var inte dansken och det var inte blodtörstiga pirater utan bananer som polisen jagade. Hur det hela slutade fick jag inte bevittna, men tydligen så blev de stolta bananerna fegt attackerade av ett gäng som bara kan beskrivas som lömska och utan heder när de tog tillfället i akt och attackerade Götets stolthet när de var upptagna med att gäcka ordningsmakten.


Effektivitet och målskytte!

STATISTIK Nu är det dags igen för ännu ett bittert men sant inlägg baserat på statistik från min sida. Den här gången handlar det om målskyttet och effektiviteten hos mesta mästarna anno 2012.

När jag kollade den Allsvenska tabellen efter dagens 0-0-match mot Gais noterade jag att IFK faktiskt bara förlorat 6 matcher den här säsongen. Bara Malmö FF, AIK och Djurgården har förlorat färre. Samtidigt är det bara två lag i Allsvenskan som vunnit färre matcher än IFK Göteborg. Just det, Örebro och Gais.

11 oavgjorda matcher är vad som skiljer IFK Göteborg på plats 9 från att vara ett topplag denna säsong. Jag tänkte göra en kort sammanfattning av hur dessa sett ut:

AIK-IFK: Sen kvittering av IFK. Inget att snacka om. Här kan vi vara nöjda med ett kryss.
IFK-Örebro: Denna matchen vann vi. Tyvärr inte på pappret tack vare den största domartabben i år.
IFK-Malmö: Vi har ledningen två gånger och släpper in kvittering i minut 92. Försvaret får ta på sig den.
Mjällby-IFK, Gais-IFK, IFK-Kalmar: Tre 1-1-matcher där IFK vunnit skotten med råge utan att kunna avgöra.
IFK-HIF, IFK-Gefle: Två matcher till som IFK dominerar spelmässigt och bör kunna avgöra innan motståndarna tillåts rulla in en boll.
Norrköping-IFK: Inte mycket att snacka om. 15-5 i skott till Norrköping. Vi blir ägda.
Sundsvall-IFK: Vi hämtar upp 0-3 till 3-3 och ska vara ytterst nöjda med ett kryss.
IFK-Gais: Vi dominerar skotten även här, men lyckas knappt skrämma Gais-keepern.

Med lite enkel matematik hittar man således 2p som vi egentligen tog (Örebro) och åtminstone 6 matcher som IFK med bättre effektivitet (läs: GJORT MÅL PÅ SINA JÄVLA LÄGEN) vunnit istället för att spela oavgjort.

Det blir 14p fler än vad vi har idag. Det hade gett oss totalt 43p. Lika många som AIK och Malmö FF. Två färre än Häcken och Elfsborg. Vi hade varit med i guldstriden med tre av fyra konkurrenter kvar att möta. Den fjärde spelar bort sig själv så fort det börjar lukta nyklippt gräs.

Nu tycker en del av er att jag gråter över spilld bröstmjölk, och det kanske jag gör, men jag tycker ändå att det är dags att sluta klaga på det stundtals darriga försvarsspelet, för statistiken här ljuger inte. Med en Tobias Hysén i målform eller en Söder/DMK/Stiller som över huvud taget kan hitta målet eller en Pär Ericsson som inte blivit bortskeppad när han faktiskt hade kunnat användas rätt, så hade vi kunnat vara med där uppe.

Detta blir nöten att knäcka till nästa säsong för Mikael Stahre och Håkan Mild. Vi behöver en målskytt. Det må vara skralt i backuppsättningen, men anfallet behöver krisåtgärder. (Tips: Marcus Berg har suttit 3 raka matcher på bänken i Hamburg på de inledande 4 matcherna.)

/patricw
@patricwestberg

IFK Göteborg - GAIS, inmarschen

KANAL GLENN. Kvällens höjdpunkt var tifot i en match som tyvärr slutar 0-0.

Hoppa

Tack alla spelare nummer 12 de klipp jag kommer lägga upp i dag och i morgon är till er.


2012/09/23

Start11:an mot Gais

INFÖR. Derbydags och IFK går som vanligt in som favoriter. Gais är fast i bottenträsket och det här är en match som vi bara MÅSTE vinna. Det kan även vara så att det är den sista derbymatchen på länge...

Förra derbyt slutade 1-1 (Tobbe i 54:e) och Blåvitt ställde då upp med följande start11a:

Alvbåge
Salo - Kjetil - Hjalmar - Dyre
Sella - Farnerud - Gerzic - Joel
Söder - Tobbe

Glädjande är att Hjalle åter tar plats i truppen efter en längre tids frånvaro. Det var i förra mötet mot Gais som han fick utgå pga skada, men nu är han alltså tillbaka och konkurrerar om en plats i start11:an.

Enligt officiella har Stahre tagit ut följande spelare till truppen:
John Alvbåge, Erik Dahlin, Emil Salomonsson, Kjetil Waehler, Mattias Bjärsmyr, Jonathan Azulay, Hjalmar Jonsson, Logi Valgardsson, Nordin Gerzic, Pontus Farnerud, Jakob Johansson, Tobias Hysén, Joel Allansson, Hannes Stiller, Robin Söder, Stefan Selakovic, Daniel Sobralense, David Moberg Karlsson, Sam Larsson.

Även om Hjalle är tillbaks tycker jag inte vi ska göra några ändringar från Ellos-matchen. Vi vann och spelade stundtals riktigt bra även fast ett par individuella misstag kunde ställt till det. Med bättre skärpa i avsluten och ett kompakt försvarsspel ska vi gå segrande från GU. Här är alltså min start11a:

Alvbåge
Salo - Bjärsa - Kjetil - Logi
Sella - Farnerud - JJ - Tobbe
Sobra - Söder
 
Hur ser din start11a ut?

//peterjson

Rykten? Nej. Ren jävla fakta.

Allsvenskan 2012 börjar lida mot sitt slut.
På måndag sätter våra kära änglar punkt för alla rykten, och visar att det bara finns "Ett Lag i Götet". Det kommer väl vara den största bedrift vi kan ta med oss efter denna säsong. Att vi är bäst i Göteborg.
BK Häcken? De tillhör Hisingen - och Hisingen är inte Göteborg.

Hur otroligt det än låter så finns det fler intressanta lag än IFK Göteborg i Allsvenskan.
Här följer lite blandad, nyttig, rolig och faktiskt - sorglig fakta;



- Pär Ericsson är just nu två mål ifrån en delad andraplats i den allsvenska skytteligan.

Bk Häckens "Supporterklubb(...)Getingarna" anordnade en resa till Djurgården - Bk Häcken, och hela 18 personer(!!!) slöt upp och befann sig i Häckenklacken för att se sitt lag ta serieledning.

- Wanderssons lön gör att hans snittkostnad per mål blir 2.5 miljoner kronor år 2012 för Gais.

Foto - Christer Kanold

- Andreas Drugge har för andra matchen i rad ställts utanför truppen i Häckens A-lag.

Martin Mutumba twittrar roligt. Väldigt roligt. 
"Tiningar ska allti vrida å vända på shiiit jag sejer." 

- Patrick Vieira var å Manchester Citys vägnar på Stockholm Stadion under matchen Djurgården - Bk Häcken för att följa Waris Majeed. Ta honom. FÖR FAN. Nästa säsong.


- På måndag är det veckans enda dag med sol. En dag man bör vara ute. En dag man bör besöka Gamla Ullevi.

- Inför derbyt mellan IFK Göteborg - Gais har Änglarna sålt 12261 st. biljetter.


- Inför derbyt mellan IFK Göteborg - Gais har Gais sålt 1214 st. biljetter.


Hockeyn (?) har tydligen dragit igång igen. Jag vet. Ointressant, men det är bra om ni känner till det.


- Avslutningsvis vill jag bjuda på en tweet ifrån rap-artisten Ken Ring, som här skänkte ett väl valt ord till Supporterklubben Änglarnas fd. ordförande Andreas Toll (Tollan på räcket) när han blev ifrågasatt kring varför han retweetar all beröm han får.


Man kan inte älska varenda människa i världen.
Jag vill ändå skicka en tanke till alla ni Blåvita själar som står och gormar på Gamla Ullevi, match efter match för att sjunga våra vackra änglar mot seger, även om det inte alltid går vägen. - JAG älskar er allihop!

2012/09/22

Identitetskris

Nu var det ett tag sedan ni hörde något ifrån mig och jag ska vara helt ärlig.
Jag har rent ut sagt inte haft lust eller ork till någonting!
Jag har gått runt i en bubbla och tyckt synd om mig själv. Varit en dålig arbetskamrat, en dålig vän och en dålig supporter. Allt har känts tråkigt och intresset för saker och ting har känts helt borttappat. Jag har, som så många andra gånger, ifrågasatt vem jag egentligen är?
Vad jag vill? Vad jag brinner för? Vad som gör mitt liv meningsfullt?
Ja, jag har till och med ifrågasatt det enda självklara, kärleken till fotbollen.

Den senaste tiden har varit turbulent på många sätt. Flera omfattande beslut har behövt fattas och jag tror många av er känner igen sig när jag säger att saker och ting ibland sker väldigt fort. Särskilt när det kommer till förändringar och när det kommer till motgångar, herregud finns det inget stopp? Motgång på motgång har tyckts skölja över mig som enda stor våg.
Sommaren (som aldrig kom) är över och att det här på kusten regnar på tvären, att ekonomin inte ser ut som den ska, att jobbet känts understimulerande, tjafs på hemmafronten, en kropp som inte fungerar. Resultaten är inte med oavsett vad det gäller och inte nog med det - tabelläget i årets allsvenska är inte vad det borde vara!

En av anledningarna till att jag själv slutade spela fotboll (både första och andra gången) var på grund av skador. Jag har varit arg och ledsen, jag har sparkat och slagit, gråtit och svurit. Varit osams med kroppen, fjäskat för kroppen, givit upp och blivit osams igen. Det enda jag kunde identifiera mig med togs ifrån mig. Kroppen höll inte. Jag höll inte.
För en tid sedan tog jag ett moget beslut att uppsöka läkare. Fick nog av att spela superhero! Nog av att vara "hon som klarar vad som helst" och att det inte skulle finnas någon smärta i världen som jag inte kan ta. I förra veckan tog jag min trasiga kropp och besökte Carlanderska för röntgen. När jag blev hämtad utanför var jag trött och tjurig. Den fantastiska person som blev tvungen att bemöta det monstret som kom ut från sjukhuset den dagen och som känner mig väl, vet vad som brukar hjälpa i dessa lägen. Men ingenting passade, inte ens glass! Färden hem var tyst och plötsligt, på de i övrigt gråa gatorna var det något som sken upp. Ni vet sådär så allt annat runt omkring försvinner och ögonen går inte att tas därifrån. Det var en fotbollsplan och jag skrek rakt ut:
- Jag är så jävla trött på äckliga gröna fotbollsplaner! Jag vill aldrig mer se en fotbollsplan! Fotboll är skit! Jag hatar fotboll!
Vissa hade sagt att östrogen var förklaringen, andra hade sagt att jag var galen. Visst tusan är jag galen och må ha en hel del östrogen i kroppen. Hur som helst var var det där och då bubblan jag gått omkring i de senaste veckorna sprack och det vände igen.

Livet är väl ändå ganska spännande? Jag menar, Häcken leder allsvenskan, Gais riskerar att åka ur och i allra bästa fall kanske vi kan få en femteplats. 
Som vi alla vet (även om det inte är alltför vanligt här i Göteborg) efter regn kommer solsken. Det må vara ytterligare en klyscha men ur allt ont kommer det faktiskt något gott. Allt handlar om hur vi väljer att se på de vågor som sköljer över oss och som jag tidigare valde att kalla för motgångar. Vad vi identifierar oss med kan se olika ut från år till år, från dag till dag men våra värderingar, de sanna djupa värderingarna är alltid desamma.
Jag kan ifrågasätta mitt jobb, min träning, mina relationer och mina intressen. Jag kan känna att jag sitter fast eller att jag behöver byta stil. Jag kan vara arg och osams med kroppen eller så kan jag välja att skriva en bok om det jag lärt mig på resans gång. Jag kan välja att se det som desperata försök att hitta nya saker att förgylla livet med eller så vill jag helt enkelt bara utvecklas. 

Som sagt, jag frågade mig själv vad jag brinner för? Vad som gör mitt liv meningsfullt?
Självklara saker såsom gröna fotbollsplaner, årskortet på Gamla Ullevi och Blåvitt.
Självklara saker såsom kicken av tillsammans med hundratals andra supportrar få stå upp och sjunga snart skiner poseidon tills rösten inte längre bär. 
Självklara saker såsom frustration över en (flera) forward som inte gör tillräckligt med mål, underpresterande spelare och energifyllda tränare..
Skämt och sido, en sak är i alla fall säker - fotbollen vill jag aldrig vara utan! 

Vi ses på derbyt på måndag!
Med längtan i bröstet
/Petra



Know your enemy: Gais hemma

Elfsborgsmatchen senast skiljde sig ganska mycket från många andra matcher under säsongen. Istället för att börja bra och ta ledningen var det tvärtom, vi började oerhört dåligt. De första tjugo minuterna var under all kritik, precis som mycket annat varit under säsongen. Ett mål bakåt redan efter sju, åtta minuter bidrar givetvis till att laget kan komma av sig ifrån sin "game plan". Just målet ser jag som dåligt försvarsspel av Logi, även om det är en grym passning av Niklas Hult. Till en början så ligger han faktiskt rätt i positionen, han är mellan bollen och Rohdén, men när han väljer att försöka glidtackla bort bollen och missar så blir det bara fel fel fel. I och med att han ligger mellan boll så kan han genom att fortsätta stå upp kunna avstyra situationen. Logi hade det annars tufft även resten av matchen, både i försvarsspelet och i det offensiva spelet. 

Innan 1-1 målet kommer så har både Blåvitt och Elfsborg hunnit bränna ett par riktigt bra lägen. Alvbåge får göra en riktigt bra enhandsräddning när Viktor Claesson väggar sig igenom det blåvita försvaret. 2-0 där och jag är tämligen säker på att det hade varit god natt. Även om det inte är något jättebra avslut så är det en oerhört viktig räddning. Och viktiga räddning gjorde även Kevin Stuhr-Ellegaard. Först i 0-0 läge när Hysén får mer eller mindre öppet mål efter en grym passning av Sobralense. I det läget kan Hysén inte göra så mycket annat än det han gör, det är inget riktigt avslut utan han stöter snarare bara bollen mot mål. Nästa öppna var det Söder som brände, om Hysén inte hade möjlighet att få till ett avslut så hade Söder det definitivt. Det är egentligen ett helt okej avslut han får till men Stuhr-Ellegaard gör en riktig monsterräddning och det skall givetvis vara mål i det läget.

1-1 målet tycker jag skall krediteras till Emil Salomonsson fullt ut. När bollen går ut till inkast märker man direkt att han vill ha boll och startar sin löpning direkt. Även avslutet är riktigt bra och Stuhr-Ellegaard får göra ytterligare en riktigt bra räddning. När Hysén hamnar i läget som han gör så kan han ju inte missa. Målet kommer i ett viktigt läge i matchen där Blåvitt tagit över mer och mer, och det är viktigt att man får utdelning när man spelar bra. Jag tycker inte att Elfsborg skapar de där riktigt heta målchanserna, man kommer till någorlunda lägen men saknar skärpa i avslutslägena. 2-1 målet är egentligen ett riktigt skitmål. Frisparken från Selakovic är oerhört dåligt slagen, men på något vänster får Söder en fot på bollen och vinklar den vidare in i straffområdet där Farnerud dyker upp helt utan markering.

Jakob Johansson och John Alvbåge
Det här var även en av de första matcherna där de taktiska förändringarna verkligen fungerade. Jag skrev om det innan matchen att jag tyckte vore konstigt om Jakob inte skulle få fortsätta spela mittback. Men som matchen såg ut så kan man ju lugnt säga att det föll väl ut. Jakob var verkligen överallt. Han vann bollar, vände bort sina motståndare och slog nog inte bort en passning på hela matchen. Även Farnerud tycker jag gjorde en riktigt bra match. Jag vet inte om det beror på att Jakob och Farnerud kompletterar varandra så pass bra eller om det bara handlade om att det var en matchbild som passa bägge två. Även bytet av målvakt får man ändå säga föll väl ut. Alvbåge gjorde en bra match och formen från u21 och träningarna den senaste tiden vekar hålla i sig. Bjärs och Kjetil gjorde sin första match som mittbackspar. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Kjetil känns oerhört kantig i sitt spel och även om det syns att han faktiskt är mittback så skulle jag vilja se Jakob bredvid Bjärs. Fast efter Jakobs insats senast går det naturligtvis inte att flytta på honom från mittfältet.

Startelvan mot Gais lär bli den samma som senast mot Elfsborg. Det vill säga:

Alvbåge
Emil - Kjetil - Bjärs - Logi
Sella - Jakob - Farnerud - Hysén
Söder - Sobra


Det är inte bara Blåvitt som haft en tuff säsong, Gais har för tillfället hela elva poäng upp till kvalplats och ytterligare två upp till Syrianska på fast mark. Efter förra årets, i Gaismått, succésäsong var Gaisarna övertygade om att detta skulle återupprepas. Det var snack om att Gais skulle etablera sig som ett allsvenskt topplag och man skulle ut i Europa. Detta trots att man tappat sin bästa spelare i Mervan Celik. Även om man som Blåvit kanske inte är i riktigt rätt position för att snacka om andra lags målsättningar så har nog Gais fallerat lika mycket, om inte mer. Man har haft mer eller mindre intakt trupp från förra året, Mervan Celik kom ju tillbaka innan serien drog igång. Att bygga allt sitt anfallsspel kring Wanderson som gjort sin överlägset sämsta säsong i allsvenskan har varit allt annat än lyckat. Att man dessutom har hela sin ekonomi knuten till denne man gör ju inte saken bättre.

Istället för att ha sålt honom för omkring 20 miljoner till Helsingborg i vintras så har man nu lånat ut honom till ryska FC Krasnodar. Detta tydligen utan någon nämnvärd ersättning utan man slipper helt enkelt Wandersons lön. Vid en lyckad säsong i Ryssland kan man få in ett par miljoner, men räcker det för att rädda Gais ekonomi? Man har även valt att låna ut Henri Sillanpää till norska Tromsö. Där har det blivit bänken för Sillanpää bakom Benny Lekström och Marcus Sahlman. Utöver Wanderson och Sillanpää har man även tappat Mervan Celik än en gång. Denna gången bar det av till Italien och Pescara för Celik. En liten slant in som gick till att betala tillbaka en skatteskuld. Kvar står det faktum att man fortfarande inte betalt ut spelarbonusar för förra årets femteplats. Dessutom framkom det för ett tag sedan att man även hade en skuld till Blåvitt sedan derbyt i våras, något som nu ska vara betalt.

Erik Johansson, Gais bäste spelare?
Om man istället ser till det sportsliga så har varken Wanderson eller Celik varit Gais bästa spelare under säsongen. Istället är det Erik Johansson som klivit fram och egentligen varit enda spelaren i Gais trupp som under säsongen faktiskt hållit allsvensk klass. Just Johansson gjorde sitt försa allsvenska mål för Gais i höstderbyt förra året. Något anmärkningsvärt är att han under säsongen inte spelat på sin naturliga position som yttermittfältare utan har istället fått hålla till som mittback. Knappast något vanligt positionsbyte, men för Johansson har det fungerat bra. Annars har det inte varit mycket som stämt på planen för Gais.

Eric Bassombeng som gjorde en stark säsong förra året och landade på elva poäng totalt har bara mäktat med att göra två assists. Även en sådan som Jakob Olsson som började säsongen starkt och var väl den som var tänkt skulle göra Gais mål, istället har det bara blivit tre mål och är med det Gais bäste målskytt. Totalt har man bara mäktat med att göra sjutton mål. Detta kan jämföras med Häckens Waris Majeed som gjort 19 mål på egen hand. Endast Gefle har gjort lika få mål som Gais har mäktat med.

Senaste matchen blev det stortorsk borta mot Mjällby. Hela 4-0 skrevs slutsiffrorna till och Pär Ericsson gjorde två av målen. Matchen innan det var även den senaste hemmamatchen. Motståndet stod Kalmar för och slutresultatet blev där 1-2 inför storpubliken 2848...

UTROPSTECKNET Det är egentligen bara Erik Johansson som har presterat i dagens Gais och det är bara där man kan lyfta fram något positivt för Gais. Avgjorde höstderbyt senast så det kanske är något som passar honom bra. Var dessutom den gaisare som senast gjorde mål i tävlingssammanhang. Annars får vi väl helt enkelt se vad Peter Ijeh kan hitta på...

FRÅGETECKNET Vad har egentligen hänt med Gais? Även om det redan under förra året var lätt att säga att laget överpresterade så har man ju inte tappat något nämnvärt. Trots det har man tappat från en femteplats ner till en sextonde. Man har bara tagit en halv poäng i snitt per match ett föga smäktande snitt. Bara ett lag har under hela 2000-talet haft sämre poängsnitt efter en säsong, Halmstad hade 0,47 förra året. År 2004 hamnade Trelleborg på en 14e plats med 0,5 poäng per match. Det känns som att det berömda tåget redan gått för Gais och man kanske får sikta in sig på att inte bli det lag som åkt ur allsvenskan med sämst poängsnitt.


För er som fortfarande inte köpt biljetter, ni är en hel del då bara 12 000 biljetter sålts. Tänk på att det kan bli det sista riktiga derbyt på länge. Kom även ihåg att matchen har den något udda avsparkstiden 18:30 vilket kan vara lätt att missa. Passar även på att slänga in en påminnelse från marknadschefen Andrej Häggblad (@AndrejHaggblad):

"Sprid ordet! Vid köp av biljett till någon av de blå sektionerna tillfaller intäkterna #ifkgbg". Så ha det i åtanke när ni köper era biljetter.
Kan ju även passa på att slänga in att efterfrågan är lägst på Gais sektioner. "Men än så länge är efterfrågan lägst på Gais sektioner." Även detta från Mr. Häggblad. Så se nu till att köp era biljetter så fyller vi Gamla och visar gaisarna att vi är störst, bäst och vackrast.

2012/09/21

Hets mot folkgrupp - en bedömningsfråga?

KRÖNIKA:

Varje match utsätts de för det. Glåporden.
Det gäller såväl våra kära änglar som fotbollsspelare i alla möjliga divisioner.
Hetsen från läktaren. Du känner säkert igen det.
- "Fyfan va du suger! Äckliga jävel, hoppas du dör!"

Jag minns IFK Göteborg - Helsingborgs möte under våren 2011 extra starkt, och då av tre anledningar.

  • Blåvitts nya succévärvning Andreas Drugge gör sitt första (och enda) mål för föreningen.
  • Alexander Gerndt stänker dit 1-2 i den 90:e minuten.
  • Jag var hes i en vecka efter matchen.

Jag befinner mig på sektion I, precis mellan mål och hörnflagga, längst fram. Blåvitt spelar enligt min mening bedrövligt, och jag börjar bli mer och mer frustrerad.
I stundens hetta, då man gång på gång misslyckats att plocka bort ett anfallande Helsingborg styr Marcus Sandberg ut ett skott till hörna. Alexander Gerndt ger sig ut för att ta hand om den, och i samband med det hör jag mig själv skrika; "Gerndt, din jävla h*ra - Gå och misshandla din fru istället"
Jag ser Alexander Gerndt titta snabbt upp mot mitt håll, för att sedan blixtsnabbt att dra huvudet ner mot marken igen.
Då slår det mig. Vad fan skrek jag? Vad håller jag på med?
Det är inte många platser på jorden där sådana ord kan gå obemärkta. På fotbollsarenan gör de det dagligen.


Många hävdar att det tillhör sporten, och jag kan hålla med.
Publiken anses som en tolfte spelare och den största makt man har, förutom att sjunga och stötta sina egna spelare, är att få motståndaren ur balans.
Det finns många exempel och det senaste är bara ett par dagar gammalt. Under matchen Brommapojkarna - Hammarby fick Pablo Pinoces Arce sitt andra gula kort och blev utvisad i samband med att han skruvade in en hörna. Anlednigen var att han valde att fira framför hammarbys läktare för att tysta de fans som kastat glåpord mot honom. 
Så vart går gränsen? Vad är okej - vad är inte okej - och framför allt - Vad kan spelaren göra för att försvara sig, eller tom. Ge tillbaka, utan att få disciplinära åtgärder?


Jag ringde upp Svenska fotbollsförbundet för att få svar på frågan och fick där tala med Germund Nilsson.
- Hur får en spelare uppträda gentemot publik?
"Reglerna är ganska klara - En spelare får inte uppträda olämpligt, och i det ingår provocering av publik."

- Okej, men vad klassas då som provocering av publik?
"Det är en bedömningsfråga, och det är svårt i många lägen. Det gäller ju även hands- och frilägessituationer. Fotboll är en bedömningssport och tyvärr döms den inte alltid lika.

GLASKLART JU!


Ingen i fotbollsvärlden kan ha undgått Emmanuel Adebayors "svar på tal" gentemot sina gamla fans (Arsenal) när han i sin fjärde match för Manchester City sätter "spiken i kistan" i den 80:e minuten, och då efter att ha utstått mer spott och spe än vad en människa bör klara av.


Kraftiga gräsfläckar


Vad anser DU är okej, och hur tycker DU att man i publiken skall agera?
Hur tycker DU att man som spelare skall få agera?
Jag vill veta! Jag vill ha debatt - HAT & KÄRLEK.



Önskar man personliga konversationer med mig, eller har någon annan åsikt än den som rör detta inlägg återfinns jag på twitter, och då under namnet @_PatrikG


2012/09/20

En påminnelse, en vädjan och en undran...

DERBY. Detta skall egentligen inte behöva skrivas, men jag skriver det ändå och jag hoppas innerligt att jag med mina vädjande ord kan få allas hjälp att sprida detta inlägg på diverse sociala medier. Är ni riktiga supportrar så väljer ni att också skriva ut denna text på papyrusbesläktat underlag i lämpligtvis A4-format och dela ut i flygbladsform på gator och torg där ni finner det lämpligt.

Något håller på att hända med LIVE-idrotten och vi är många som tror oss ha svar på frågan kring varför vi relativt blir färre människor i publiken på arenorna (det är i detta nu, om officiella uppgifter stämmer, endast 10 000 biljetter sålda till måndagens derby). Detta inlägg kommer inte försöka att finna svaren på frågan utan kommer i stället att delas upp i just "En påminnelse, en vädjan och en undran...".

Jag inleder med påminnelsen. Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais har i perioder av de sista drygt hundra åren tillhört höjdpunkterna inom svensk idrott, såväl publikmässigt som medialt. Detta unika derby innebär inte bara ett evenemang i raden av andra dussin-evenemang. Det närmast förestående derbyt kommer att ta stor plats i våra historieböcker av flera olika anledningar. Att vi Blåvita kan slå spiken i den allsvenska Gais-kistan för ett bra tag framöver ser jag i det långa perspektivet inte som något negativt, utan kanske som något som faktiskt kan vara bra för IFK Göteborg och oss Blåvita supportrar i längden. Jag vill påminna om hur roligt det är att skratta åt Gaisarna på Gamla Ullevi. Jag vill påminna om alla de gånger vi i dialog med Gaisare häver ur oss att vi är de bästa supportrarna, för det bästa laget. Jag vill påminna om hur skönt det känns att sjunga ut ett gäng vilsna Gaisare efter en seger. Vi är Blåvitt. Vi möter Gais. Det är derby. Det borde räcka som påminnelse.


Nu följer en vädjan. Vi är många fotbollsintresserade i denna del av Sverige och det finns anledningar till varför man inte beger sig till Gamla Ullevi match efter match efter match, men det finns inte lika många anledningar till att inte besöka Gamla Ullevi nu på måndag. Det spelar egentligen ingen roll om du säger dig ha sympatier för i första hand Ljungskile, Elfsborg, Oddevold eller BK Häcken - allmänintresset av matchen på måndag borde vara så stort så du beger dig till Gamla Ullevi i alla fall. Stannar du mot all förmodan hemma så gråter vi inte för det, men vi vet att innerst inne hade du önskat att du fick vara med oss och leka. Om det är av ekonomiska skäl ni inte besöker IFK Göteborgs hemmamatcher regelbundet(...vilket jag har full förståelse för, för det är rent av för jävligt vad "dyrt" det är i förhållande till det underhållningsvärdet spelet innebär), så är det nu det är läge att ta ett SMS-lån, sälja hunden, leta burkar, råna en Gaisare (lär möjligen inbringa likvida medel för en Arenaöl i pausen) eller på annat sätt skaffa fram ett par hundralappar på kort varsel. Det är nu på måndag som historia skrivs. Det är nu på måndag och för alltid vi är Blåvitt. Det är nu på måndag vi möter Gais. Det är nu på måndag det är Derby med stort D. Det borde räcka för att understryka min vädjan och för att få återse er alla på Gamla Ullevis läktare på måndag.

Jag avslutar med en undran. Alla ni tusentals och åter tusentals Blåvitt-anhängare som hänger här på BaraBen.com, eller på betydligt mindre obscent fotbollspornografiska sidor med tydliga Blåvitt-budskap; Var är ni någonstans under matcherna? Vi vet att ni finns, men om ni bara existerar här på internet så har ni en oerhört viktig funktion att fylla - och se då till att fyll den! Sprid detta. Låt det synas och höras på internet och på sociala medier att det är derby i Göteborg på måndag. Media skall vakna, människor runt om i landet skall höra oss och vi skall tvinga in det faktum att vi är Sveriges fotbollshuvudstad i huvudet på belackarna, för det är vi, tveklöst! Vi är Blåvitt! De är Gais! Det är Derby med stort D på måndag! Det borde räcka för att sprida detta inlägg!

"Var det såhär stor de sa att makrillen var!?"

Alla till Gamla Ullevi!

Recepttips inför derbyt

HUMOR. Baraben bjuder här på ett specialrecept framtaget för alla änglar inför derbyt på måndag:

Grillad makrill
11 port. Ca 90 min

Ingredienser:
11 st  Makrillfilé
Salt
 
Tillagning:
  1. Tina filéerna om de är frysta. Helst ska man börja förbereda dem några dagar innan så att de blir väl medvetna om vad som väntas skall.
  2. Sätt på grillen och använd extra mycket tändvätska. Här vankas makrill!
  3. Lägg på filéerna när du känner att värmen har nått sin topp.
  4. Låt filéerna ligga extra länge på varje sida så att de blir ordentligt genomgrillade, gärna i 45 min på vardera sida.
  5. Strö gärna lite salt i såren om de visar sig.
  6. Tag av filéerna när tiden är ute. De serveras helst ihop med en kall öl (tips: Glenn No 5). Om makrillarna känns för brända gör det inget. Släng dem och koncentrera dig på ölen istället.
Smaklig måltid!

//peterjson

2012/09/18

IFK Gbg - IK Brage U21, bilder

Då är slutspelet igång i U21 serien. Den inleddes idag på Jonsered IP mot IK Brage och det slutade med en seger, 3-1. Målen gjorda av DMK, Sam och Stiller. Nästa match är borta mot Peking och sedan spelas den sista hemma mot Värnamo. Matchreferat finns här


 

Orsaken till årets bottennapp funnen

Hela säsongen har vi letat efter orsaken till det gigantiska blåvita bottennapp vi tvingats bevittna i årets Allsvenska. Nu vet vi svaret. Det finns i en sportfiskebutik i Kållered. Fast vem vet? Det kanske fastnar några makrillar på kroken på måndag? Hoppas går ju.

(tipstack till Änglarnas facebook.)

2012/09/17

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fil kodad i x264 och spelas lättast upp i VLC som finns att ladda ner gratis HÄR


NYA NEDLADDNINGAR:
Omg.22 IFK Göteborg - IF Elfsborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.22 IFK Göteborg - IF Elfsborg - LADDA NER

TIDIGARE NEDLADDNINGAR:
Allsvenskan
Omg.21 Gif Sundsvall - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.21 Gif Sundsvall - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.19 IFK Göteborg - Mjällby AIF - LADDA NER
Omg.18 IFK Norrköping - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.17 IFK Göteborg - Syrianska FC - LADDA NER
Omg.16 Gefle IF FF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.15 IFK Göteborg - Gefle IF FF - LADDA NER
Omg.14 IFK Göteborg - Helsingborg IF - LADDA NER
Omg.13 Djurgården IF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.12 - IFK Göteborg - Kalmar FF - LADDA NER
Omg.11 - Gais - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.11 - Gais - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.10 - Mjällby AIF - IFK Göteborg -  LADDA NER (HD 720p)
Omg.10 - Mjällby AIF - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.9 - IFK Göteborg - Malmö FF - LADDA NER (HD 720p)
Omg.9 - IFK Göteborg - Malmö FF - LADDA NER
Omg.8 - IF Elfsborg - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.8 - IF Elfsborg - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.7 - IFK Göteborg - Gif Sundsvall - LADDA NER
Omg.6 - IFK Göteborg - Åtvidaberg FF - LADDA NER
Omg.5 - BK Häcken - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.4 - IFK Göteborg - Örebro SK - LADDA NER (HD 720p)
Omg.4 - IFK Göteborg - Örebro SK - LADDA NER
Omg.3 - AIK - IFK Göteborg - LADDA NER (HD 720p)
Omg.3 - AIK - IFK Göteborg - LADDA NER
Omg.2 - IFK Göteborg - IFK Norrköping - LADDA NER (HD 720p)
Omg.2 - IFK Göteborg - IFK Norrköping - LADDA NER

Omg.1 - Syrianska FC - IFK Göteborg - LADDA NER


Förfester
Förfest 3 - IFK Göteborg - Lilleström SK - LADDA NER
Förfest 2 - IFK Göteborg - Fredrikstad FK - LADDA NER
Förfest 1 - IFK Göteborg - Degerfors IF - LADDA NER

Cop del Sol
Copa del Sol, match 3 - Rosenborg BK - IFK Göteborg - LADDA NER

Copa del Sol, match 2 - IFK Göteborg - Olimpia Ljubljana - LADDA NER
Copa del Sol, match 1 - IFK Göteborg - Spartak Moskva - LADDA NER (FLV)

Highlights: IFK Göteborg - IF Elfsborg 2-1 (1-1)

2012/09/16

Hånad i fem år...


Aldrig gnällt.
Istället bitit ihop och kämpat i det tysta. 

Nu: KUNG!

#RESPEKT

Start11:an mot Elfsborg

INFÖR. Sent om sides kommer den start11a jag vill se mot bönderna från Borås. När lagen möttes tidigare i maj vann Elfsborg med 1-0. Blåvitt ställde då upp med följande start11a:

Alvbåge
Salo - Hjalmar - Kjetil - Logi
Haglund
Sobra - Gerzic - Farnerud - Tobbe
Söder

Efter upphämtningen senast mot Sundsvall tycker jag Gerzic ska få chansen från start. Det har florerat rykten om att JJ kommer ta klivet upp, men jag hoppas han stannar i backlinjen. Jag vill även ha tillbaka en stor vinnarskalle på topp och ett byte i målet. Tyvärr gick Dyre återigen sönder (hur ska vi få honom hel??) och kan inte medverka. Enligt officiella är följande spelare uttagna i truppen:

Erik Dahlin, John Alvbåge, Emil Salomonsson, Kjetil Waehler, Jakob Johansson, Jonathan Azulay, Mattias Bjärsmyr, Logi Valgardsson, Stefan Selakovic, Pontus Farnerud, Joel Allansson, Nordin Gerzic, Daniel Sobralense, David Moberg Karlsson, Hannes Stiller, Tobias Hysén, Robin Söder, Sam Larsson.

Utav dessa väljer jag att formera min start11a enligt följande:

Alvbåge
Salo - Bjärsa - JJ - Logi
Sobra - Gerzic - Farnerud - Tobbe
Stiller - Söder

Hur ser din start11a ut?

//peterjson

2012/09/15

Know your enemy: Elfsborg hemma

Landslag uppehåll har alltså gjort att det hela gått två veckor sedan bortamatchen mot Sundsvall. En match där vi alltså låg under med 3-0 fram till den 77e matchminuten. Vad som gjorde att vi lyckades kvittera i matchen vet jag inte, svårt att peka ut något specifikt som blev bättre än övriga matchen. Men det man säga är att den kvarten Gerzic fick på planen tillförde han massor av energi till laget. Det kan mycket väl varit så att han taggade till extra när han fick göra sitt första allsvenska mål för Blåvitt direkt efter att han blivit inbytt. Och vilket mål det var! Det kan nog ha varit det snyggaste blåvita i år. I 3-2 målet är det så oerhört mycket tur inblandat så det finns inte. Samtidigt så måste Stiller ha credd för att han faktiskt fortsätter sin löpning hela vägen även om han är klart efter backen. 3-3 målet är en direkt effekt av de två föregående målen, det blir ängsligt i Sundsvalls försvar och man får inte bort bollen.

Annars var det inte mycket som stämde i matchen. Två av tre mål ska kunna undvikas. Första är inte mycket att göra på. Emil Forsberg får på en riktig kalasträff och det går inte riktigt försvara sig mot. Man har en spelare som är på väg upp för att täcka undan och kan inte begära så mycket mer enligt mig. Däremot på både 2-0 och 3-0 så krävs det mycket bättre försvarsspel. Både från utespelare, men kanske främst från Dahlins sida. Även om det är en snabbt slagen frispark så har Dahlin relativt gott om tid att placera sig rätt och då får man helt enkelt inte släppa sin första stolpe som målvakt. Men det är framförallt försvararna som måste vara mer beredda på att det faktiskt kan komma en snabb frispark. Dels måste man vara med på eventuella spelare som löper i djupled, men kanske även placera en spelare framför boll för att tvinga fram en signal från domaren innan frisparken får slås.



Vid 3-0 målet finns det en hel del att förbättra. Dels hamnar Bjärsmyr alldeles för långt ifrån Jakob. Men här måste även Salomonsson snacka med Bjärs så att han vet att han har spelaren som ligger bakom honom. Sen har vi Haglund som går bort sig alldeles för enkelt i sin brytning, tyvärr ser man honom göra det ganska ofta. Sen har vi ju även Dahlin som bara SKA ha den bollen. Även om skottet går mot hörnet han kommer ifrån så är det inget jättebra avslut och det är en målvaktstavla att släppa in den.

Utifrån de träningsrapporter jag läst så verkar det som att det blir en del ändringar från startelvan mot Sundsvall. Med Kjetil tillbaka så verkar det som att han tar plats bredvid Bjärs i backlinjen. Något jag tycker är helt fel då Jakob varit riktigt bra i backlinjen. Istället verkar det bli mittfältet för Jakob och min gissning är att det blir bredvid Farnerud som varit den mittfältare som varit ordinarie. I övrigt har det ju testats en hel del, men Farnerud har hela tiden spelat. Jakob gjorde annars en riktigt bra match i det svenska u21-landslaget som slog Ukrainas dito och kvalificerade sig för playoff till EM. Håller han samma nivå som han gjorde i den matchen så är det helt rätt att flytta upp honom. Speciellt med Haglund skadad. Men jag är skeptisk till att han kommer att göra det, i och med att han haft det tufft på just den positionen tidigare.

Blir det Alvbåge i mål på söndag?
 Med Dyrestam skadad så är Valgardsson enda tillgängliga vänsterbacken. Logi mot Stefan Ishizaki på vår vänsterkant är ju inte direkt något man ser framemot... Jämfört med Sundsvallsmatchen verkar det bli ytterligare ändringar på mittfältet. Hysén spelar återigen på mittfältet, Robin Söder tar hans plats längst fram och Joel Allansson förpassas till bänken. Sobralense spelar bredvid Söder längst fram. Den position det finns lite frågetecken kring är målvaktsposten. Alvbåge gjorde tydligen en riktigt bra match i u21 mot Norrköping samtidigt som Dahlin knappast övertygade senaste. Även på träningar ska Alvbåge ha höjt sig det senaste. Det skulle alltså inte förvåna mig om Alvbåge startar mot Elfsborg. I dagsläget känns det inte som att det spelar någon större roll av dem två som startar. Dahlin har knappast imponerat på samma sätt som han gjorde under förra hösten. Men det har ju inte Alvbåge gjort heller hittills. Startelvan tror jag alltså blir följande:

Dahlin/Alvbåge
Salomonsson - Kjetil - Bjärsmyr - Valgardsson
Selakovic - Farnerud - Jakob - Tobbe
Sobralense - Söder

Egentligen hade jag velat se Gerzic efter hans inhopp senast, tillförde oerhört mycket energi till laget. Men samtidigt har vi ju sett tidigare under säsongen att Gerzic och Farnerud inte riktigt kompletterar varandra och har svårt att hitta sina roller ordentligt.

I och med att Haglund utgår från truppen får Sam Larsson plats i den samma. En oerhört intressant spelare som dessvärre varit skadad sen i vintras egentligen. Likt Alvbåge gjorde även Larsson en bra match i u21 nu i veckan. Jag tror att det är så att det är första gången i år som Sam Larsson är med i truppen inför en allsvensk match. Beroende på hur matchbilden ser ut att det varit väldigt intressant att se hur Larsson kan prestera på allsvensk nivå.

Med två tunga avbräck för Blåvitt, Haglund och Dyrestam, så ser det betydligt ljusare ut för Elfsborgs del. Man får tillbaka tre tunga namn i from av David Elm, Lasse Nilsson och Andreas Augustsson. I torsdags kunde man i BT läsa att Stefan Ishizaki riskerade att missa matchen imorgon. Men enligt Elfsborgs officiella hemsida ska det inte vara några problem för Ishizaki. Istället saknar man Amadou Jawo och Stefan Larsson som bägge två varit borta en längre tid.

Elfsborgs trupp kryllar av kvalité och man har verkligen lyckats få ihop det i år. Offensivt har man spelare som tidigare nämnda Ishizaki, Niklas Hult, Oscar Hiljemark, Viktor Claesson, Lasse Nilsson och David Elm. Dessutom har an Anders Svensson som trots sin ålder fortfarande är en av allsvenskans bästa spelare. Även om man har ett mer namnkunnigt lag framåt än bakåt så är man ett av två lag som hittills i år släppt in färre än ett mål i snitt. Anfall är bästa försvar verkar vara en devis som Elfsborg fått att fungera.

UTROPSTECKNET Som jag nämnt tidigare så kryllar det av offensivt duktiga spelare i Elfsborg och den spelare som jag imponerats mest av hittills i år är Viktor Claesson. När Elfsborg plockade in honom inför säsongen från Värnamo trodde jag att han skulle få svårt att anpassa sig till spelet i allsvenskan. Men det visade sig inte vara några större problem för Claesson. Han har ett grymt spelsinne och kommer garanterat att ställa till problem för vår backlinje under matchen i morgon.


FRÅGETECKNET Kring Elfsborgs lag har jag i dagsläget inga större frågetecken. Många trodde att laget skulle tappa efter EM-uppehållet men man har lyckats bibehålla sitt spel även efter uppehållet. Där jag har frågetecken är snarare kring läget i Blåvitts trupp. Hur tog man egentligen matchen mot Sundsvall? Lyckas man ta med sig de positiva bitarna där man faktiskt hämtade upp ett 3-0 underläge, eller tar man med sig det faktumet att man just låg under med 3-0? Förhoppningsvis är det de förstnämnda som gäller. Även ett visst frågetecken kring hur man ställer upp laget, både vad gäller backlinje och målvakt.

VI ÄR BLÅVITT - NI ÄR BÖNDER!

2012/09/11

Oavgjort för U21 mot IFK Norrköping

IFK Göteborg jagade seger för att gå om IFK Norrköping och knipa andraplatsen i tabellen inför slutspelet, men fick nöja sig med 1-1 mot ett starkt motstånd. Blåvitts tog ledningen i andra halvlek genom Sam Larsson men Norrköping lyckades kvittera kort därefter.

MATCHRAPPORT. När detta skrivs pågår det en landskamp på TV, men dagens viktigaste match är redan avklarad. IFK Göteborgs U21 tog under kvällen emot IFK Norrköpings dito på Jonsereds IP för att spela sista omgången av Folksam U21 Mellersta inför kommande slutspelet. I potten låg en andraplats, som inför matchen hölls av IFK Norrköping med tre poäng och ett måls försprång på Blåvitt. Och bakom IFK Göteborg lurar ett jagande Elfsborg med poängen mindre.

Matchens blåvita målskytt.
IFK Göteborg ställde upp med följande lag:
MV. John Alvbåge

HB. Tobias Bratt
MB. Mattias Bjärsmyr
MB. Jonathan Azulay
VB. David Gutierrez Arvidsson

HM. Joel Allansson
IM. Nordin Gerzic
IM. Hampus Zackrisson
VM. Sam Larsson

AF. Robin Söder
AF. Hannes Stiller (K)

Avbytare: Sulejmen Sarajlic (MV), Malek Iskander, Billy Nordström, Allan Mohideen, Bragi Bergsson, Sebastian Hedlund

Regnet hänger tungt över Jonsereds IP när domaren blåser i gång matchen. IFK Göteborg inleder starkt och skapar redan i första anfallet en bra möjlighet att ta ledningen, där jag vill minnas att Robin Söder får ett bra läge, men Andreas Lindberg i Norrköpings mål lyckas avvärja situationen. Detta är det enda riktiga som händer under första halvleks första 20 minuter, för trots att IFK Göteborg försöker föra spelet så lyckas man inte komma fram ordentligt i banan och anfallen ebbar antingen ut eller ger Peking några bra kontringsmöjligheter med påföljande avslut långt utifrån som inte vållar John Alvbåge några större bekymmer. Kort sagt, det händer ingenting.

IFK Göteborg skapar sin andra större möjlighet när klockan börjat ticka upp mot 30 minuter. Robin Söder får bollen en liten bit in på motståndarnas planhalva och sätter fart mot mål. När backlinjen stöter slår han en fin boll i djupled på en framstörtande Sam Larsson, som därmed ställs ensam mot målvakten. Men Andreas Lindberg går ut och gör sig stor och när Larsson skall placera bollen i bortre gaveln genomskådar Lindberg honom och får ut en hand och styr bort bollen.


Minuten senare får John Alvbåge visa samma färdigheter som sin kollega då Isaac Thelin blir frispelad och försöker chippa bollen förbi Alvbåge, men även han får ut en näve och styr svettigt bort bollen.

Med tio minuter kvar av halvleken tvingas IFK Göteborg göra ett byte då Joel Allanssons höft inte längre håller för spel. Allan Mohideen ersätter på högerkanten. Allansson har haft problem med höften tidigare, så det verkar som om han inte blir kvitt sina bekymmer där.

Mycket mer händer inte och en rätt så händelsefattig första halvlek slutar 0-0.

Andra halvlek blir bättre rent underhållningsmässigt. Tyvärr är det inte IFK Göteborg som är det bättre laget, utan IFK Norrköping tar över allt mer och John Alvbåge i Blåvitts mål sätts på prov titt som tätt. Ännu tuffare blir det när man byter ut Mattias Bjärsmyr i 14:e minuten och Bragi Bergsson kommer in i hans ställe. I och med bytet går Hampus Zackrisson ner som mittback och Bergsson tar mittfältspositionen. Den rena juniorbacklinjen sätts på stora prov och Norrköpings anfallare kommer till avslut några gånger, men Alvbåge håller tätt.

När klockan börjar närma sig 75 minuter tar IFK Göteborg ledningen. Först startar man ett riktigt fint kontringsanfall där Robin Söder ännu en gång hittar en djupledslöpande Sam Larsson, som istället för att gå på avslut slår bollen inåt i banan mot Hannes Stiller. Stiller är även han osjälvisk och klackar bollen bakåt vilket ger Söder rena rama straffsparksläget mot Andreas Lindberg i pekingmålet. Men än en gång gör Lindberg sig stor och lyckas avvärja Söders avslut till hörna. Det är ett fantastiskt anfall som bara skall rendera i mål, men det vill sig inte riktigt.

Men hörna blir det och i andravågen på den så får Sam Larsson bollen till vänster. Han kliver in några steg och drar till. Bollen går hårt och skruvat mot det bortre krysset och även om Andreas Lindberg verkar vara en riktigt bra målvakt så får han kapitulera denna gången. Bollen borrar sig snyggt in i krysset till publikens jubel.

Det oväntade målet tänder IFK Norrköping, som inleder en kanonad av chanser i jakten på en kvittering. John Alvbåge får fullt upp att freda sitt mål och han gör det förtjänstfullt. Peking radar upp chanser och kommer igenom den orutinerade backlinjen gång på gång. Men Alvbåge gör än den ena, än den andra riktigt svettiga räddningen. Han räddar med såväl fötter som händer och det är väl mer eller mindre ett under att inte Norrköpings anfallare deppar ihop totalt med tanke på vilka chanser de förvägras göra mål på.


Men till slut går det inte längre.
IFK Norrköping kvitterar i den 81:e minuten när Isaac Thelin lyckas kruta in på volley över Alvbåge efter att ha blivit frispelad via fint väggspel genom Blåvitts försvarslinje.

Kort därefter går Nordin Gerzic ut och ersätts av Billy  Nordström och här trodde åtminstone jag att Blåvitt skulle få svårt att få med sig några poäng när såväl backlinje som mittfält enbart bestod av juniorer. Men jag får fel. IFK Göteborg försöker till och med inleda en slutforcering för att knipa de där åtråvärda tre poängen som för dem upp på den efterlängtade andraplatsen, men man orkar inte riktigt få tryck på motståndaren och matchen slutar oavgjort.

* * *
Om jag skall sammanfatta lite så gör John Alvbåge en jätteinsats i målet och måste ha stärkt sina aktier inför ögonen på Mikael Stahre, som var på plats. Utan Alvbåge hade Peking gjort betydligt fler mål.

Jag tycker att IFK Norrköping är det bättre laget och även om Blåvitt förmodligen är besvikna över att inte vunnit, så bör de samtidigt vara lite nöjda med att ha fått med sig någonting idag. Peking har absolut flest chanser, även om Blåvitt hade bud på fler mål även dem.

Första halvlek var rätt torftig även om den tog sig litegranna under sista hälften. Andra halvlek är betydligt mer händelserik, fast ett komplett hällregn under mitten av den gjorde bollen svårhanterlig. Men det var hyggligt underhållningsvärde att stå bredvid och det märktes att matchen betydde mycket, för det var emellanåt rätt grinigt i bägge lägren.


Det är även värt att uppmärksamma Hannes Stiller
, som kämpade och slet idag. Han sprang och jagade boll mer än vad sett honom göra tidigare. Och som ett ofrivilligt bevis på hans stora rörlighet idag är att han gick offside fler gånger än någon annan.

Jag nämnde Elfsborg i början av matchen. De mötte under kvällen serieledande Häcken där hisingslaget gick segrande ur kampen och därmed klarade IFK Göteborg hålla undan från boråslaget och slutade därmed trea i tabellen.


1-0, Sam Larsson (74)