2012/01/31

Säsongshets och Turkiet

Som ni säkert redan läst så skall jag åka med och bevaka träningslägret i Turkiet. Jag är väldigt förväntansfull inför resan och känner mig hedrad av att få förtroendet att leverera rörliga bilder till er som läser BaraBen. Under några år har jag lagt upp klipp från matcher och intervjuer och skall göra mitt bästa för att stilla ert behov av material från lägret.

Jag tänker inte avslöja något i förhand men, idéerna håller på att ta form till planer och jag hoppas kunna bjuda på lite mer än bara klipp från träning och intervjuer. Det finns en anledning till att jag inte skriver något på BaraBen så jag klippte ihop en liten sak åt er och hoppas att den kan inspirera er inför en säsong där inte bara spelarna gör sitt yttersta för laget och klubben.

/ Karlsro04





Så vad väntar du på? Stöd vår insamling genom att putta in ett bidrag till plusgirokonto 438346-9. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn. Utan ditt bidrag blir det ingen resa.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)

Highlights: IFK Göteborg vs Spartak Moskva 2-2 (1-1)

Nedan kommer highlights från lördagens match mot Spartak Moskva.




Straffläggningen

2012/01/29

Fem snabba med Tobias Hysén

INTERVJU. IFK Göteborg befinner sig just nu i Spanien för att delta i Copa del Sol. Första matchen är avklarad, 2-2 mot Spartak Moskva. Tobias Hysén stod för ett klassmål direkt och är givetvis nöjd när han pratar med Baraben.com.
– Lägret har varit bra. En bra match där vi borde vunnit. Starkt att göra en sådan insats mot ett lag som Spartak.

Vem bor du med?
– Jag bor med "Sella", precis som alltid.

Första matchen för året, dina intryck?
Spelet var lovande, inte så bra som vi kan. Men för att vara första matchen för året var det väldigt bra. Det finns helt klart en bra grund att bygga vidare på.

Hur känns din egna form?
– Min form känns bra. Jag fick göra en del mål med landslaget och nu ett direkt här med Blåvitt. Så det känns verkligen kanon.

Real Blåvitt, Micke Mourinho, Iker Alvbåge, vem blir du själv?
–Haha, Real alltså? Då är jag väl Higuain eller Benzema. Haha, jag väljer Higuain.

2012/01/28

Årets första blåvita mål



Årets första blåvita mål gjordes, inte helt oväntat, av Tobias Hysén efter en mycket vacker assist av Daniel Sobralense. Förhoppningsvis kan vi få se fler liknande prestationer från bägge dessa spelare!

Förhoppningsvis dyker hela matchen upp inom kort, håll till godo!

2012/01/27

En gaisares favorit

BOSMAN. Min polare var på systemet idag och hittade följande flaska. Det är märkligt att flaskan finns kvar, då både pris och namn borde tilltala gemene skinnväst!

Hoppas Stahre slipper göra en Juholt

LIKA SOM BÄR. Den senaste veckan har Socialdemokraternas partiledarval knappast undgått någon i det här landet, då mediedramaturgin passat väl till den utveckling som varit i partiet. Från mitt perspektiv utifrån har jag om och om önskat att det ska bli ett slut på det hela någon gång, så att jag och hela Sverige slapp dessa intensiva spekulationer som florerat från medier ut till arbetsplatser, skolor, arbetsförmedlingar och frukostbord. Hysteri är aldrig trevlig i längden.

De, (S), behövde en sista pusselbit till sitt lagbygge och alla hade en åsikt om vem det skulle vara och vilka egenskaper den personen behövde ha. Namnen haglade, spekulationerna och konspirationsteorierna om vad som egentligen pågick bakom kulisserna visste inga gränser. Vem skulle det bli? Hur skulle personen vända den usla trenden? När skulle presskonferensen hållas? Vad skulle hända härnäst? Hade ingen information? Några ledtrådar?

Blodhundarna kände vittring.

Mitt i detta ältande kände jag igen mig. Det här hade jag varit med om förr. Presskonferenser? Nyckelspelare? En förut så framgångsrik rörelse på glid? Ovisshet inför året? Ojdå. Likheterna till fotbollens värld är många, något som blev extremt tydligt när jag såg på analyserna, reaktionerna och kanske framför allt spekulationerna bland dem på läktaren. "Är Jan Eliasson för gammal" hade jag hört förr. "En Stockholmare som Damberg kan inte vara aktuell", lät bekant. Det slog mig att oavsett om man är medlem i ett politiskt parti eller i en fotbollsförening, eller sympatisör till något av dem - så har man tydliga åsikter om vad som är bäst för ens egna rörelse.

Alla vet på individnivå hur partiet, eller laget, bäst bör sättas samman.

Spekulationerna kring en ny ledande politiker och en spelare eller tränare har fler dimensioner med starka likheter. Ett av dessa är hur folk - i takt med sociala medier håller oss uppkopplade dygnet runt, att individualismen i samhället gett många ett ökat behov av att synas och att tempot i vår vardag och våra liv ökat - beter vi oss på ett delvis nytt sätt.
Förr hette det: "Nu händer något - jag måste reagera."
I dag heter det: "Snart händer något - jag måste reagera."
Så vad kommer härnäst? Hur tidigt "måste" vi reagera och vad innebär det för de reaktioner som kommer? I grund och botten kan vi förklara våra egna reaktioner på alla möjliga sätt. Men att de kommer är vi själva ansvariga för och vilket innehåll dessa reaktioner har, formar vi - om så påverkade av omgivningens påtryckningar - på egen hand.

När en spelare plötsligt sägs vara aktuell för IFK Göteborg tar det ofta ett par minuter innan folk slåss på forum, Facebook och i privata samtal med bestämda meningar och slutsatser om vad detta nyförvärv skulle betyda för föreningen. Alltså, jag menar inte en situation där Blåvitt på något sätt bekräftat att spelaren är intressant för en sejour på Kamratgården - utan bara att ett namn av någon anledning nämnts i en spekulation i BaraBens Chatbox eller ett privat meddelande på SKÄ:s forum. En snabb googling, wikipedia-läsning och titt på You Tube. Sedan är åsikten formad, ska levereras ut till alla andra spekulationstörstande nätdebattörer.

Vad hände med eftertänksamheten? Vad hände med principen - "tänk efter före"? Jag bara undrar. För vore det inte mer gynnsamt för sig själv, sin omgivning och den rörelse man säger sig stötta om lite mer tid och kraft lades på att se över hur och varför en person kan vara bra eller dålig för "oss"? Eller är vi så genuint omedvetna om hur internetdebatten, mediedebatten och den ständigt snabba sociala medie-reaktionen håller på att forma vårt tänkande, in the bigger picture.

Sven Erik Österberg då?
"Nej, han var ju med bland dem som avsatte Juholt".
Lars Lagerbäck då?
"Nej, han står för en så tråkig fotboll."
Stefan Löfvén då?
"Nej, han är för kärnkraft, Euron och bråkade med kommunal om LO:s kvinnopott."
Mikael Stahre då?
"Nej, han är stockholmare, AIK-profil och ledde Blåvitthatarna 2009."

Men alla reagerade inte med instinkt, utan med en annorlunda analys. Nu råkade det vara de som bestämde och de var personer som om nu inte tänkte ett steg längre så i alla fall såg värde i annat än det som var den första, spontana, reaktionen. Det som inte går kan vara det som en rörelse på svaj behöver för att hitta tillbaka till sin framgång. Om valen var de rätta återstår att se, utmaningen att vara Socialdemokraternas partiledare är ju i alla fall nästan lika svår som att träna IFK Göteborg. I detta perspektiv vore det oerhört intressant att bjuda Håkan Juholt och Stefan Lundin på lunch. Två motsatta personligheter från helt olika världar med en enorm nämnare. De hade sina tuffaste uppdrag i deras yrkesliv och allt som gick åt helvete.

Därför undrar jag om Stefan Löfvén får någon smekmånad, för på lördag är Mikael Stahres lugn och ro över. Nu är det dags för ledaren att leverera. Till skillnad från Metall-basen från landet som blev sosse-pamp, så kan inte AIK-aren från Stockholm som blev en Glenn vänta in några ordinarie kongresser eller riksdagsval som signaler på framgång. I fotbollens brutala värld måste han, man, leverera direkt.

Grattis Mikael. Du har Sveriges tuffaste jobb.
Nu hoppas jag att du slipper göra en Juholt.

Turkiet 2012: Återkomsten

TURKIET2012. Hej! feldgrau kallas jag och är en av de tre BaraBen-reportrar som ska åka till Turkiet och bevaka IFK Göteborgs träningsläger i Antalya den 10–17 mars. Några av er kanske kommer ihåg mig från en svunnen tid då jag faktiskt producerade en hel del text och material här på BaraBen. Inte för att jag slutat att producera texter, de har bara hamnat på andra ställen och i andra sammanhang. Om man är en riktig Ängel har man så klart fortsatt att läsa mina krönikor i Supporterklubben Änglarnas medlemstidning (bli medlen! [denna reklamjingel är sponsrad av Supporterklubben Änglarna]) Blått&Vitt som utkommer fyra gånger per år. Jag har även skrivit mindre roliga texter tillhörande mina studier och skrivit texter även på annat håll.

Efter att kontinuerligt ha producerat text åt BaraBen i över fyra år så var inspirationen lite på upphällningen. Jag tog en paus som varat i över en säsong, men nu är jag åter i full kraft! En av anledningarna till det är att det från ert, läsarnas, håll aldrig har slutat efterfrågas texter från mig. En annan anledning är den stolthet jag kände när vi ännu inte presenterat reportrarna för Turkiet 2012 och mitt namn nämndes ett antal gånger som någon ni läsare ville se åka ner, trots att jag alltså inte producerat en text för BaraBen på ett bra tag.

Nu är det dags för "feldgrau – comebacken". I och med uppladdningen inför resan kommer jag åter att börja producera, som en uppvärmning för mig själv och som en nypresentation för er gamla trogna läsare och er nytillkomna läsare. Vem är jag, vad skriver jag för typ av text, vilka är mina åsikter om den kommande säsongen? Detta kommer sedan att mynna ut i en vulkan av texter och material från Turkiet, som kommer ge er gåvogivare pengarna tillbaka och mer därtill i ren läsupplevelse.

Men för att kunna genomföra detta behöver vi fortfarande bidrag! Av den symboliska summan 19004 kronor har det i dagsläget (någon vecka släpande) samlats in 13050 kronor, en bit på vägen men inte riktigt hela vägen fram. I och med att preliminärt stopp för insamlingen är satt till den 31 januari, så att vi kan vara ute i god tid och förbereda det som ändå måste förberedas för resan, är det hög tid att köra igång en ny rush. Det är löningstider och studiebidragstider och varje insättning är ett steg framåt. Dessutom får man förutom tidernas bästa lägerbevakning chansen att delta i utlottningen av ett antal fina priser, inklusive tv-spel, matchtröjor och andra åtråvärda objekt!

I kommande hets lovar jag att presentera mina tankar och idéer om hur jag på bästa sätt ska kunna återbetala den tacksamhetsskuld jag står i till er läsare för ynnesten att ännu en gång få chansen att bevaka Blåvitt på ett försäsongsläger. Jag kan ju hinta lite redan nu om att det rör sig om en annan efterlängtad (vilken hybris jag fått nu) återkomst *wink, wink, nudge, nudge* om än i något modifierad tappning...


Så vad väntar du på? Stöd vår insamling genom att putta in ett bidrag till plusgirokonto 438346-9. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn. Utan ditt bidrag blir det ingen resa.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)

Så här ser listan över gåvogivare ut just nu (har du satt in pengar under de senaste tio dagarna så har ditt namn ännu inte kommit med på listan).

1. Frankie - 250 kronor
2. Linus L - 100 kronor
3. Hållundan - 300 kronor
4. Tomas Stål - 500 kronor
5. Daniel Berggren - 100 kronor
6. Niclas Lindström - 123 kronor
7. Stefan Larsson - 150 kronor
8. THSC08 - 155 kronor
9. Jonmagnusson.se - 50 kronor
10. BaraBens resegrupp - 2 280 kronor
11. Reine Carlsson - Stenungsund 500 kronor
12. Jakob Hansen - 100 kronor
13. Viktor Larsson - 100 kronor
14. Lars Elm - 150 kronor
15. Joel Nilsson - 100 kronor
16. Thomas Kristensson - 200 kronor
17. Fredrik Widengren - 100 kronor
18. Bothvid - 500 kronor
19. Antiplasta - 300 kronor
20. Henrik, Nedre Matrosgatan - 100 kronor
21. Linus Andreasen - 275 kronor
22. BaraBen.com - 300 kronor
23. Swedie - 150 kronor
24. Daniel Granfeldt - 500 kronor
25. Peter Gr - 300 kronor
26. Värötomten - 100 kronor
27. Martin Fahlén - 100 kronor
28. Per Åhlin - 100 kronor
29. Ludovic, Stenungsund - 250 kronor
30. Familjen Thorén - 300 kronor
31. Turkiet 2012 - 100 kronor
32. Mats Ejdenius - 200 kronor
33. Fredrik Andersson - 100 kronor
34. Henrik Andreas Johansson - 100 kronor
35. Karlsro1904 - 500 kronor
36. Starbolt - 147 kronor
37. Jonny Näslund, Kalmar - 100 kronor
38. Thomas Linderoth - 100 kronor
39. Blavitt @ Twitter - 100 kronor
40. Anderas Ekström - 200 kronor
41. Per Selin - 200 kronor
42. Johan Jönsson - 100 kronor
43. Krikke Jansson - 20 kronor
44. Ulf Bjereld - 300 kronor
45. Peter Malmberg - 150 kronor
46. Henrik Larsson - 250 kronor
47. Glänn - 100 kronor
48. Collberg - 100 kronor
49. Hata AJK - 300 kronor
50. Herr Lager - 300 kronor
51. LilleHenke - 500 kronor
52. Turkiet 2012 - 100 kronor
53. Kristoffer Eklund - 300 kronor
54. MN - 150 kronor

********************************************

2012/01/26

Bakom kulisserna

SILLY. Det har snackats om Gerzic hit och Farnerud
dit. Men är det verkligen någon av dessa som är bomben?
Forsättning följer...

OBS! Har ni problem med tyskan finns översättning på knappen "CC"
under filmen.


2012/01/24

Hans namn är Zlatan

KRÖNIKA. Zlatan är Zlatan är Zlatan. Zlatan är fan bäst. Zlatan är fan sämst. Zlatan har ett så charmigt leende! Zlatan är en spydig invandrare… Zlatan är en materialist med förkastliga värderingar. Zlatan får göra vad han vill, precis vad han vill. Zlatan är världens bästa assistspelare. Zlatan passar aldrig. Zlatan är en av världens säkraste straffläggare. Zlatan missade straffen mot Holland. Zlatan jobbar för laget, han springer tills han är på väg att kräkas. Zlatan kämpar för lite. Zlatan är Zlatan är Zlatan. Zlatan är en snorvalp med för mycket pengar! Zlatan är en elegant representant för Sverige. Zlatan är den mest överskattade spelaren som dragit på sig landslagströjan. Zlatan är en jävla zigenare! Zlatan är den största vi någonsin haft. Zlatan är Zlatan är Zlatan. Jag är jag är jag och JAG älskar Zlatan.

Vad är det med Zlatan? Hans förnamn har närmast blivit ett begrepp, en symbol med betydelser som drar åt alla möjliga håll beroende på vem som tar i det i mun. Du läser och formulerar det själv i huvudet: Zlatan. Man kan höra vad någon tycker om honom bara genom att höra namnet uttalas, bara genom att lyssna hur någon väljer att betona stavelserna. Zlaaatan. Zla-tan. Zlattan! Jag tror jag kan prata med alla, exakt alla jag känner om honom. Jag kan prata med mormor och morfar om Zlatan. Jag kan prata med min yngsta lillasyster om Zlatan. Jag kan prata om Zlatan med någon som inte sett en enda fotbollsmatch i hela sitt liv. Tro fan att man kan prata om Zlatan med Zlatan.

Begreppet Zlatan är närmast litterärt, mytbilden om honom distanserar sig från vår verklighet, han befinner sig inte i samma universum som vi. Avståndet är lika långt mellan honom och mig som det är mellan mig och döda kungar, mellan mig och Josef K, mellan mig och Raskolnikov, mellan mig och Mona Lisa. Vi pratar om Zlatans och Mona Lisas leende på samma sätt, vi frågar oss: vad betyder det? Vilka är de? Vi känner ett behov att tolka Zlatan, vad han känner och vad han tycker, och varför han tycker, för vi känner att det är viktigt. Men varför tycker vi att det är så jävla viktigt?

Jag vill bli lika bra som Zlatan, hör man kidsen säga. Eller: jag vill bli SOM Zlatan. Jag håller med kidsen. Jag vill också bli som Zlatan, kan jag tänka ibland. Inte för att jag behöver kunna lägga en perfekt genomskärare på ett tillslag med ryggen mot målet, i Korpen finns det ändå ingen som tar den löpningen eller kan ta emot bollen. Jag behöver inte hans styrka, hans oerhörda rörlighet. Det är inte i första hand det som är Zlatan för mig. Nej, jag vill pröva på förmågan att gå in i ett rum, ett rum med starka individer, med andra stora begåvningar, och genast vara den outtalade auktoriteten. Den i en grupp som alla utgår ifrån.

För sån är Zlatan. Den tyngd och betydelse som finns i hans namn finns där för att han alltid är referenspunkten för alla i hans närhet. Han har på knappt tio års tid lyckats skapa en personlig makt som är svår att begripa. Hur är det möjligt för en kille från förorten, bara genom att sparka boll, att ta sig till den positionen? Henrik Larsson nådde aldrig dit, hans namn nämndes eller nämns aldrig med samma mytiska distans, Henrik Larsson blev aldrig fiktion. Vad är skillnaden? Jag tror skillnaden ligger i att Larsson aldrig begärde någon makt, Larsson hade aldrig samma vansinniga, och för den delen underbara, självbild som Zlatan har. Larsson hade som spelare inte samma aggressiva hävdelsebehov. Henrik Larsson förde aldrig ett krig.

Zlatan drivs av hämnd, av aggressioner, av konflikter och han har något som liknar en narcissistisk personlighetsstörning. Han är både galen och genial, Larsson var bara genial. Bakom hela det magiska skådespel som Zlatan utgör kan man förnimma en personlig agenda, jag läste hans bok häromveckan och han nämnde hela tiden krig som symbol för den konflikt han alltid söker och alltid försätter sig i. Jag tror det är där man kan finna svaret till Zlatans sagolika status. Allt han gör, varje enskild rörelse, varje enskilt ord, varje enskild beröring med bollen, har givits en friktion, en friktion som skapats genom att han står i ständig konflikt med hela sin omvärld, och denna friktion skapar en energi som drar till sig människor. En energi som drar till sig mig. En energi som jag dåraktigt beundrar.

Man kan hitta flera källor till denna konflikt i hans bok. Centralt är behovet att synas. Behovet att synas föds hos den som aldrig blivit sedd. Båda föräldrarna är frånvarande på olika sätt. Mamman jobbar hårt och beskrivs som oerhört stressad och pressad, hon tycks inte ha ork för att uppmärksamma barnen, hon blir frustrerad och slår till dem med en slev. Pappan är märkt av kriget som pågår i hemlandet, han dricker öl, tomburkarna står i drivor i hans lägenhet, han är helgpappan som bjuder på glass, men som bara korta stunder kan upprätthålla den fasaden. Zlatan avundas de som har föräldrar som kör till träningen, som står vid sidlinjen och pushar på, någon vuxen som kan vara där och försvara en om en annan vuxen angriper en. Det fanns ingen som försvarade Zlatan. Ett av hans krig drivs för att bli sedd och respekterad av sina föräldrar. Zlatan spelade fotboll för kärlekens skull, den striden vann han och behöver nu inte längre utkämpa.

Men Zlatan har också som de flesta med invandrarbakgrund känt av hur avgörande skillnaden är mellan att bli sedd och att bli uttittad. Han utsätts flera gånger i boken för den exkluderande mentaliteten, som oavsett vad folk säger, finns och växer sig allt djupare i det vi kallar för ”det öppna Sverige”. Från dag ett vet han att det finns ett ”vi”, men att han, hans föräldrar, och hans vänner tillhör ett ”dom”. I vissa delar av Sverige är det i dag, just nu, tusentals pojkar och flickor som växer upp med vetskapen (medvetet eller undermedvetet) att man tillhör ”dom”. En grupp som inte äger samma behörighet som alla andra, en åtskillnad som inte kan formuleras eller upphävas med hjälp av juridiska termer, utan bara genom förändrade attityder.

De sociala och ekonomiska barriärerna byggs hela tiden på, bit för bit, och känslan av underlägsenhet skapar frustration, frustration skapar aggression, aggression skapar konflikt. Allt detta är Zlatan en symbol för. Det utanförskapet är svårt att förstå om man inte själv befinner sig i det, och jag tror att det utanförskapet förklarar mycket av vad Zlatan är, och vilken typ av hämndbegär han drivs av. All denna friktion som jag försöker beskriva, den energi som han lyckas uppbringa, kommer ur den motsägelsefullhet som det svenska samhället står för, det krig som man tvingas föra om man föds på fel sida av den sociala muren. Det kriget har Zlatan alltid fört, och det kriget för han fortfarande. Så länge det svenska samhället har sina segregerande strukturer kommer Zlatan och flera med honom föra sitt krig. Det går inte att med ord omfamna hur viktigt det är. Hur viktig Zlatan är. Och det är därför jag älskar honom.

2012/01/23

BaraBen presenterar: Sveriges svåraste fotbollsrebus!

REBUS/QUIZ. BaraBens läsare har ständigt och jämt nya upptåg och idéer för vad vi borde ha på bloggen - inte minst så här i off season-tider. Här har "Muddy" knåpat ihop en specialrebus som kan vara kul att pyssla ihop i dessa (på presskonferens...) väntans tider. Sätt ihop bildbetydelse med nästa bildbetydelse - så får ni tio namn på fotbollsspelare. Lycka till - den som knäcker hela rebusraden först i kommentarstråden - eller den av er som får flest, eller ens ett (!) rätt - vinner ett vackert pris som BaraBen.com står för...

(De rätta rebus-svaren kommer om ett dygn...)

Rebus 1.


Rebus 2.

Rebus 3.


Rebus 4.


Rebus 5.



Rebus 6.


Rebus 7.


Rebus 8.


Rebus 9.


Rebus 10.


Update 26/1, 23.36 - RÄTTA SVAR:

1. Perrotta (PÄR Karlsson+RÅTTA)
2. Pontus Wernbloom (Chris PONTIUS+Dan WAERN+Per BLOHM)
3. Daniel Mobaeck=Fotbojan (FOT+BOJAN Djordjic)
4. Bajrami (BAJ+RAMI Shaaban)
5. Dulee Johnson=Bildrulle (Andreas BILD+RULLE)
6. Tord Holmgren (IK TORD+Glenn HOLM+Mats GREN)
7. Cristiano Ronaldo (CHRISTIAN Karlsson+RON Atkinson+ALDO Nova)
8. Gerard Piqué (Steven GERRARD+Piké)
9. Niklas Alexandersson (Jack NICKLAUS+ALEX+ANDERSON)
10. Ronaldinho (RÅN+AL Bundy+DINO Zoff)

Blåvita i landslaget

Från dagens match mellan Sverige och Qatar där Hysén stod för två mål och ett assist. Det känns skönt att se att Hyséns målform verkar hålla i sig även inför 2012! Även Salomonsson och Dyrestam var med i matchen och framförallt Dyrestam skötte sig riktigt bra. Med en stabil mittback bredvid sig kan Dyre utvecklas riktigt ordentligt, tror jag. Förhoppningsvis håller Wæhler den höga nivå det pratats om, för då kan det bli riktigt bra! Emil missade tyvärr en hel del i främst inläggsdelen, defensivt sattes han inte på några större prov.

3-0 (Tobias Hysén)
Landslagsm%C3%A5l:%20Vackert%203-0-m%C3%A5l%20av%20Hys%C3%A9n

4-0 (Simon Thern, assist Tobias Hysén)
Landslagsm%C3%A5l:%20Thern%20dunkar%20in%204-0

5-0 (Tobias Hysén)
Landslagsm%C3%A5l:%20Hys%C3%A9ns%20andra%20inneb%C3%A4r%205-0


Vadå landslaget? Skêcka Tobbe!

2012/01/22

Fem snabba med John Alvbåge

INTERVJU. John Alvbåge är överlägsen sina lagkamrater när det gäller Twitter. Han spottar ur sig inlägg och förhoppningsvis kommer fler att haka på trenden. Under en tågresa passar jag på att ställa fem frågor till Alvbåge.


Hur har första tiden i klubben varit?
– Den har varit sjukt bra på alla sätt och vis. Jag trivs på jobbet kan man helt enkelt säga.

Kvällspressen har döpt er till Real Göteborg. Snacka om att ni nu har press på er direkt. Guldfavoriter som ni nu blivit. Hur ser du på den press som läggs på er spelare?
– Jag tycker att det är lite kul, komiskt. Jag kan förstå snacket i och med att det nästan varit knäpptyst från de andra klubbarna i serien. IFK har satsat på nytt blod i och omkring truppen så det blir väl så. Men press hit och dit. Det är Blåvitt vi snackar om och då är det såhär, helt underbart!

Du är överlägsen dina lagkamrater på twitter. Vem följer du helst?
– Haha, twitter är skitkul. En spontan miniblogg skulle man kunna säga vilket passar mig perfekt. Vem vill jag helst läsa på twitter??? Vet inte riktigt, men min förebild i livet Bear Grylls följer jag med glädje.

När gör du ditt första blogginlägg som IFK-spelare och var?
– Oj, bloggen funderar jag inte på. Twitter är perfekt substitut för mig just nu. Vi får se helt enkelt. Jag kanske drar igång en helt egen blogg på min hemsida när den är uppdaterad. Den är under renovering just nu skulle man kunna säga.

Nordin Gerzic ryktas vara klar för IFK Göteborg, hur ser du på en sådan övergång?
– Åh fan, är han på ingång? Det hade jag ingen aning om... Skulle han dyka upp skulle det spetsa till en redan bra trupp och ge oss en minst sagt trygg bollspelare. Men vi får se vad som händer i den frågan.

Så ska det låta!

"Det är lite svenskt att snacka om att nöja sig med topp åtta. Elfsborg kan säga det men absolut inte vi i IFK. Vi är Sveriges största klubb, Vi ska ligga i toppen varje år. Det behöver man inte ens säga. Det ska man ta för givet."


Emil Salomonsson till Aftonbladet.
Läs hela intervjun här.

2012/01/21

Vilka vill nöta bänk i år?

Blåvitts ledning har i år uttryckt en målsättning att banta a-truppen till ca 21-22 spelare. Detta för att öka sammanhållningen, minska risken för eventuellt missnöje från spelare som hamnar utanför startelvan, samt även minska glappet mellan a- och u-truppen. Gott så.

Men även med ”bara” 22 spelare är det 11 stycken som hamnar utanför startelvan. Nu när man har värvat in så många bra spelare som man har i år, hur många är det då i truppen som kan tänka sig att nöta bänk eller sitta på läktaren utan att sprida missnöje omkring sig?

På försvarssidan ser vi väl inga större orosmoln. Bland målvakterna vet såklart August att han är tredjevalet. Erik kommer nog inte att klaga allt för mycket om han blir reservmålis igen, även om han hade en väldigt lyckad höst. Däremot är nog inte John speciellt intresserad av att hamna på bänken ännu en gång i de blåvita färgerna. Vad det gäller backarna är säkert både Lund, Logi och Hjalle medvetna om att det kan bli en hel del bänknötande i år. Men det finns bara 6 backar i truppen vilket innebär att de kommer att få en hel del speltid också.

Nej, problemen kommer att ligga anfallssidan. Om man räknar med att det kommer en offensiv mittfältare till (Gerzic, Farnerud, någon annan?) så har vi 13 spelare till 6 platser på mittfält och anfall. Vilka 7 spelare sitter lojala och tysta på bänken eller på läktaren?

Det finns bara en som inte kommer att klaga över huvud taget, och det är Stiller. Inte heller Sella kommer att skapa någon större turbulens, men i hans fall är det inte ens säkert att han sitter på bänken, Sella kan vara en startspelare även i år. I övrigt är det antagligen bara Sana och Joel som möjligtvis kan tänka sig en bänkplats, men även dessa två har bra chans på en plats i startelvan. Säg att det är max 3 av de ovan nämnda som hamnar utanför startelvan i år, då behövs det ytterligare 4-5 mittfältare/anfallare som ska fylla upp bänken och läktaren, men tyvärr finns det nog inte en enda till som kan tänka sig att göra det.

För med tanke på vilken historia som Elmar, Robin, Pär och Bärken har haft i Blåvitt de senaste åren kan inte deras tålamod vara speciellt stort, en säsong till på bänken och deras karriärer är i fara på allvar.

Sobra och Gerzic/Farnerud är det väl ingen som har full koll på ännu, men den allmänna uppfattningen verkar vara att alla tre har egon som inte tillåter bänknötande.

JJ är en tränares dröm att ha på bänken eftersom han kan spela både mittback och mittfältare, men Jakob inleder nu sin sjätte säsong i IFK och han är ingen duvunge längre, dessutom har han en plats i U-21 landslaget att försvara. Jakob kommer att behöva speltid.

Med andra ord kommer vi troligen ha sju spelare som absolut inte vill nöta bänk i år. Sju spelare som ska kriga om fyra platser brevid de två självskrivna (Haglund och Hysén). Dessutom i konkurrens med ytterligare tre potentiella startspelare (Sella, Joel och Sana). Alltså totalt tio spelare som kämpar om fyra platser. Det känns som en ekvation som inte kan gå ihop. Det känns som att det tyvärr är upplagt för slitningar i truppen.

Visst, skador, sjukdomar och avstängningar kommer att skapa fler platser i startelvan. Förutom de elva första kommer antagligen ungefär tre spelare till ta plats i förstauppställningen regelbundet, varav kanske två är mittfältare/anfallare. Men detta kommer inte att räcka. Det är helt enkelt för många spelare som av olika anledningar inte vill nöta bänk i år.

Så med tanke på att det finns stora anfallstalanger i U-truppen som man kan använda sig av även i A-laget (framförallt DMK och Sam Larsson), borde nog truppen bantas ytterligare. Det allra viktigaste är såklart att ha riktiga klasspelare i startelvan. Men det är också oerhört viktigt att få en bra stämning i truppen. Och i det fallet är prio 1 inte hur många spelare man har i A-truppen, nej prio 1 är hur många spelare man har som accepterar att stå utanför startelvan. Vecka efter vecka.

Därför säger jag nej till Gerzic

KRÖNIKA. I samband med allt snack som är just nu om en viss Nordin Gerzic så uttryckte jag mig skeptiskt kring denna eventuella värvning på ett närliggande forum. Jag blev ombedd att förklara varför och det ämnar jag här och nu att göra. Anledningen är något som grundar sig i flera olika aspekter.

Speltekniskt kan det såklart vara ett lyckat drag. Det är väl inget snack om att det är en bra spelare när han är som bäst, och vi har ingen så utpräglad playmaker i truppen. Eller har vi? Återkommer till det senare. Han verkar rätt ojämn dock, vilket är något man hört från rätt många håll.

Det var väl det som var positivt. Men sen finns det rätt mycket som talar emot också tycker jag.

Först och främst naturligtvis det faktum att han visar upp en rätt rutten attityd gentemot oss som förening hos Ekwall & Lundh. Den som säger att ”det berodde på att hur vi spelade under JO” tycker jag snackar trams. Det är mer än det som kommer fram i den intervjun. För att göra en jämförelse så skulle jag kunna säga så om AIK. Skillnaden mellan mig och Gerzic är att jag skulle stå för mitt ord. Jag skulle aldrig kunna arbeta för AIK, eller hålla på AIK. Inte för några pengar i världen. Det är patetiskt att sitta i TV och slänga ur sig sådana grejer för att verka ”fräck”, men sen, så fort någon viftar med en sedelbunt framför ansiktet på dig så är det glömt jävligt snabbt.

Gerzic kan säkert vara en skön snubbe internt, något bland annat Tobias Hysén påpekar. Men som spelare i IFK Göteborg måste man ha rätt attityd gentemot egna fans, andra lag och deras supportrar också. Jag har inte fått känslan att Gerzic kommer ha det. Det är lite förvånande faktiskt att Håkan Mild, som är blåvit in i benmärgen, inte verkar ha reagerat starkare på detta.

Att bara avfärda värvningen på grund av det vore väl dock konstigt. Alla har chansen att förändra sig och lita på att Gerzic kommer få en del tuffa frågor kring just dessa uttalanden om det nu blir så att han anländer till föreningen. Tränare Stahre sägs ju också vara bra på att hantera den typen av personligheter som sticker ut lite ur mängden. Något vi fått kritik av för att vi haft för många av tidigare. Alltså spelare som inte sticker ur mängden. Det är en svår balansgång det där…

Det finns dock fler anledningar som jag tycker väger tungt också. Det första är att det rent statistiskt känns som att det väldigt sällan fungerar för så kallade ”prestigevärvningar” inom allsvenskan. De senaste exemplen för oss är Pär Ericsson och Drugge. För till exempel Elfsborg kan man nämna James Keene & Jawo. Känslan är istället att spelare som inte fungerat i en förening, och behöver en nytändning i en annan, är de som lyckas. Exempelvis Ranegie. Till skillnad alltså från de som redan är stjärnor i en klubb, och värvas för att vara stjärnor i en annan. Varför det är så kan man bara spekulera i men kanske är det helt enkelt så att vissa spelare passar väldigt bra i en klubb och inte lika bra i en annan. Det går att se på vilken nivå som helst, även om det också på alla nivåer finns mängder med exempel som motbevisar detta.
Sen tycker jag faktiskt inte heller att vi ”behöver” honom i truppen. Givetvis vill man ju alltid ha klass-spelare till laget, men sen ska ”alla” duktiga spelare få spela också. Värvar man Gerzic för en redig peng och denne inte lyckas, och inte får spela, då går det genast liv i luckan i media. Samtidigt så är han ju värvad för att han ska spela, och då blir det väldigt mycket svårare för talangerna att ta plats. Återigen, det är en tuff balansgång.


För att komma tillbaka det rent speltekniska. Om det nu är så att man vill spela med en ”Gerzic-typ”, alltså en ren offensiv mittfältare, bredvid en lite mer ”sittande” som det så populärt heter numera. Mot sämre lag på hemmaplan lär detta till exempel bli aktuellt. Men vad säger att de alternativen inte finns? Först och främst lär Sobralense & Sana trivas på ett centralt offensivt mittfält, men ej heller Allansson lär vara främmande för en sådan roll. Sen kommer lirare som Sam underifrån dessutom. Så även om det inte är fel att få in bra spelare så tycker jag att alternativen i stort sett redan finns i föreningen.

Det sista argumentet är det ekonomiska. Nog för att vi tydligen har ekonomi just nu att driva igenom en affär av den här kalibern, men är det verkligen nödvändigt att göra det bara för att det bränner i plånboken? Det finns väldigt många andra bitar där det behöver läggas pengar i föreningen, och bara för att vi nu tydligen ”gör en storsatsning” och allt vad det heter så behöver det inte vara helt rätt att lägga så mycket pengar på spelarvärvningar. Det kan också vara att storsatsa genom att bygga upp organisationen kring föreningen, och kring de sportsliga bitarna. Jag tänker inte gå in på detaljer här, men jag lever så pass nära föreningen att jag har ganska klara åsikter om hur man ytterligare kan bygga i organisationen både kring sälj/marknad & kring sporten för att göra saker bättre och bli en mer professionell förening. Jag tycker därför det är fel att lägga så många miljoner på ännu en spelarvärvning nu när man har chansen att verkligen se över hela föreningen i och med bygget av nya Kamratgården.

Så med allt detta i beaktande så säger jag spontant ”tack, men nej tack” till en Gerzic-värvning. Jag är dock ganska övertygad om att det när som helst ändå kommer bli så att värvningen blir klar, allt pekar ju åt det hållet. Och så länge Gerzic ger en rimlig förklaring till sitt uttalande så är han välkommen in i gänget precis som alla andra. Sen gäller det att prestera också och gör han det på den höga nivå som alla vet att kan komma upp till så blir jag minst lika glad som alla andra.

Efter den här säsongen får vi svar på Gerzic-frågan, liksom på många andra frågor kring storsatsningen med IFK Göteborg 2012. Då är det läge för mig att antingen plocka fram det här inlägget och säga ”vad-var-det-jag-sa” - eller att ha blivit överbevisad och ta på mig dumstruten.

Gärna med en tallrik pytt framför mig.

"Duruttutt - d vet du!"

2012/01/19

Heja Gais!

Blåvita sidor som gått i graven
















WORLD WIDE WEB. Här kommer länkar till insomnade, väldigt hemsnickrade, blåvittrelaterade websidor som passerat revy. Vissa av sidorna kräver att man väntar några sekunder för att de ska komma fram. Bilderna är borta sedan länge med artiklar, matchrapporter osv. finns kvar.

Kombarris GBG

Änglarna Alingsås

Ingbritt

ELIG

Änglarna Trestad

Änglarna Stockholm

Änglarna Hofors


Blåvitt Kungsbacka

Klara för final i Norge!

MATCHRAPPORT. Ännu en gång vände vi en match från underläge till att vinna. 6-3 blev slutresultatet.

Dock var det dom regerande mästarna, Viking Stavanger som började bäst genom att göra både 0-1 och 0-2 efter bara 10 minuter.

Vi var inte med i början och det straffades vi för omedelbart. Viking var ett lag som spelade 4-3-3 vilket Jens Wålemark hade påpekat redan innan matchen. Ett högt passningstempo var vad som behövdes för att komma förbi deras intensiva press.

Men vi kom igen och David Moberg kunde bryta sig loss på vänsterkanten innan han spelade bollen in till mig som ganska enkelt kunde placera in reduceringen till 1-2.

Vi var tillbaka och som i dom andra matcherna tog vi energin från motståndarna.

Nikola Zivanovic som har skött sig galant på högerkanten denna turneringen stod för assisten vid kvitteringsmålet, då han känsligt stack in bollen till David Moberg som inte gjorde några misstag när han sköt in den i bortre.

2-2 i paus och alla delade samma känsla: detta var vår match.

I andra halvlek stod matchen och vägde tills den 50 minuten då David Moberg stod för matchens pärla. Två överstegsfinter, ryck i sidled och rätt upp i målvaktens första kryss. Man fick en Ungern-Sverige-känsla från 2006 då Zlatan gjorde ett liknande mål.

Man såg nu hur frustrerade Viking spelarna började bli efter att vi hade fullbordat vår vändning och efter 3-2 målet gick dom all-in. Johan Karlsson som stod i målet fick göra en och annan svettig räddning.

Men i och med att Viking tryckte upp allt dom hade så skapades det enorma ytor på deras planhalva, detta utnyttjade vi på bästa möjliga sätt.

Så fort vi erövrade bollen så droppade vi den bakom deras höga backlinje. 4-2, 5-2 och 6-2 var alla frilägen. Moberg stod för två och Sebastian Ohlsson ett.

Matchen slutade tillslut 6-3 och en final imorgon var ett faktum.

Tre glada målskyttar (David, Sebbe, jag) som taggar inför en tuff final imorgon. Frågan är
om David kan andas...

Negativt -
Jag tycker att vi vaknade till rejält efter 0-2 målet och började dominera men vi kan inte fortsätta att komma in i matchen först efter motståndarna har gjort mål på oss. Så det är något vi får ta med och förbättra. Full fokus redan från start.

Positivt +
Precis som mot Stabaek och Odense så ger vi fan inte upp och det känns riktigt skönt att ha med sig det till finalen imorgon. För det spelar ingen roll om något lag tar ledningen mot oss därför vi kommer att komma tillbaka starkare än någonsin.

Tänkte testa något nytt och bedöma lagdel för lagdel i dagens match:

Johan Karlsson: Gjorde en bra match med några matchavgörande räddningar i andra halvlek. Fanns inte så mycket han kunde göra på något utav målen.

Backlinjen: Ett osäkert ingripande vid 0-2 målet. Hade trots allt två helt nya mittbackar (Jonathan. A & Malek. I) om man jämför med dom två första matcherna (Tobias.B & Fredrik.L) så m. Annars var backlinjen solid i nästan hela andra halvlek.

Mittfältet: Innemittfältarna balanserade allting väldigt bra och stod nästan hela tiden i rätt position. Allan Mohideen som vanligtvis brukar spela som högerback gjorde det bra, när han även denna matchen gick upp som innermittfältare i andra halvlek istället för den skadade Hampus Zachrisson.

Muhamed Dizdar vann som vanligt dom flesta närkamperna och kämpade på.
Nikola fick precis som jag jobba hårt både i defensiven och offensiven som yttrar. Nikola stod för två assist och jag ett mål.

Anfallet:
David Moberg gjorde 4 mål och 1 assist. Sebastian Ohlsson gjorde 1 mål och 2 assist. Vad mer finns det att säga? Dom kompletterar varandra väldigt bra då Sebastian jobbar mycket som en mötande och Moberg som en löpande.

Här är sammandraget från matchen:



Imorgon är det final då FC Köpenhamn förmodligen står för motståndet. Tid är ännu inte fastställt.

På spaning efter den tid som flytt

FÖRSÄSONG. Året var 2003. IFK Göteborg var i spillror. Man kvalade sig kvar i Allsvenskan med nöd och näppe året innan. Nu skulle det bli ändring på saker och ting. Bosse Johansson tog över som tränare. Det var dock tämligen tomt i kassan och det hetaste nyförvärvet inför säsongen hette Marino Rahmberg. Marino gjorde visserligen en hel del mål den här försäsongen men sedan skadade han ryggen och karriären var över.

Konstigt nog var det i den här vevan som jag började följa Blåvitt på riktigt. Inte bara på avstånd utan så nära jag någonsin kunde. Jag missade inte gärna en träningsmatch och resan till Landskrona och den Allsvenska premiären var redan bokad. (Förlust 1-2)

Men först var det alltså träningsmatch mot Västra Frölunda på Ruddalens grus som väntade. Idag är det konstgräs som gäller. Jag tog med mig kameran. Analog systemkamera. Idag är det digitalkamera som gäller. På bilderna ser vi blåvita spelare som Jimmy Svensson,Tomas Rosenqvist, tidigare nämnda Marino Rahmberg och Jonas Henriksson. I Frölunda spelade bl.a George Mourad och Andreas Nilsson som senare skulle gå över till IFK.



Det var den 22 februari. Kallt var det. Termosen med nyponsoppa hjälpte något. Långkalsongerna gjorde inte mycket nytta. Matchen värmde inte heller. Jag har för mig att IFK tog ledningen men Frölunda tog revansch för kvalförlusten 2002. 3-1 slutade matchen inför ca 600 tappra åskådare.

Matchfakta (Från Svenskafans)

0-1 Marino Rahmberg (19)
1-1 Marcus Skogvard (52)
2-1 Ola Johansson (65)
3-1 Jonathan Gerth (82)

Startuppställning:
R Claesson
M Sandklef, D Jonsson, K Svensson, H Jonsson
J Henriksson, S Johansson, M Ericsson, J Svensson
M Rahmberg, T Rosenkvist

Byten:
27:e Jimmy Svensson ut, Markus Holmqvist in
55:e Mikael Sandklef ut, Mikael Antonsson in
55:e Marino Rahmberg ut, Robert Karlsson in


Vad vill jag säga med den här texten då? Jo, att mycket har hänt på nio år. Personligen så är jag tre barn rikare. Men som blåvit supporter så är det en enorm skillnad. Ny arena, Framtidshopp med en rejäl satsning både på och utanför planen, ICA-märket på bröstet sitter inte där längre. Dock så saknar jag det inte direkt. Har vant mig snabbt vid den nya loggan, även om bytet inte direkt varit problemfritt. Idag har vi gott om spelare i de olika landslagen. Det hade vi definitivt inte då. Idag lyfter vi fram unga spelare som senare hamnar i utländska proffsklubbar. Då hette våra framtidshopp Axel Wingård, Jan Prochazka och Markus Holmqvist. Inget ont om Långås, Rosen, Jimmy Svensson och Marino men visst smakar namn som Hysén, Allansson, Haglund och Alvbåge bra mycket bättre?

Abstinensen är stor inför Allsvenskan 2012. Träningsmatcherna närmar sig och det ska bli ett sant nöje att bege sig till Valhalla den 18 februari och se vårat kära IFK ta sig an Degerfors.

Har ni minnen från träningsmatcher att dela med er av? Ännu hellre egentagna bilder från matcherna. Skriv i kommentarsfältet eller maila mig bilderna.

"Jag kommer nog åka jävligt illa ut"



BEBBENS HÖRNA Mikael Vikla har sällskap av Magnus Edlund som pratar om sin första tid i klubben och om Cop Del Sol. Vi möter även Robin Söder och Philip Haglund.

Wernblooms flyttar till Moskva

SILLY SEASON/UTLANDSÄNGLAR. Pontus Wernblooms karriär går vidare i CSKA Moskva. Nu får "Boom-Boom" chansen att spela direkt mot Real Madrid när Champions League slutspelet drar igång. Minns ett citat från Wernbloom för något år sedan.
– Möter jag Real Madrid så kommer jag lägga mig direkt.

Faksimil: Nina Wernblooms blogg

Det blev alltså Nina Wernbloom som var först med att bekräfta nyheten om att flyttlasset går vidare för familjen Wernbloom.

Baraben.com önskar lycka till, 10 miljoner per år för Pontus. Runt fyra/sex miljoner till IFK Göteborg.

2012/01/18

Lika som bär

Gerzic klar för IFK Göteborg?



SILLY SEASON. Aftonbladet skriver idag att Nordin Gerzic är klar för IFK Göteborg. Enligt tidningen kom IFK Göteborg och Örebro SK överens om villkoren för affären under gårdagen. Gerzic, som beräknas gå för ett betydande mångmiljonbelopp, väntas presenteras inom kort av sin nya förening.
– Gerzic är en mycket bra spelare som har levererat i allsvenskan under flera år, säger Mikael Stahre till Aftonbladet.

Det har ryktats om Nordin Gerzic under en längre tid, trots att Gerzic sen tidigare i en filmad intervju totalt avfärdat alla möjligheter att representera IFK Göteborg på grund av personliga skäl. Men nu påstås han alltså vara klar för just IFK Göteborg. Man får väl säga som Bob Dylan - the times they are a-changin...

Tillagt kl 12.00: Nerikes Allehanda har idag varit i kontakt med Nordin Gerzic angående Aftonbladets uppgifter. Enligt Gerzic förhandlar fortfarande klubbarna och han har inte varit i kontakt med IFK Göteborg, än mindre skrivit på något kontrakt. Örebro SKs sportchef Lennart Sjögren säger också till NA att han räknar med att ha Gerzic i ÖSKs trupp 2012.

Samtidigt rapporterar Expressens Daniel Kristoffersson via Twitter och på sin blogg att Gerzic kommer presenteras av IFK Göteborg på fredag.


Det verkar därmed som om inget är klart förrän den feta damen sjunger och det gör hon av allt att döma på fredag.

2012/01/17

Vilja och kamp i Norge

MATCHRAPPORT. Självförtroendet var på topp när vi gick ut på planen. Odense som stod för motståndet i dagens match hade förlorat mot Viking igår med hela 4-0. Vi visste att dom siffrorna inte sa någonting, men det gjorde inte saken bättre när vi fick reda på att Stabaek hade spelat 2-2 mot Viking.

Betydde det att vi skulle slå Odense med 6-0?

Nej det trodde vi inte. Men det handlade inte om underskattning utan det var deras spelstil vi fick problem med. Stora och starka spelare.

Hela första halvleken var danskarnas från start till slut. Vi var uddlösa och skapade knappt något framåt. Vi hade svårt att få fast bollen och etablera ett simpelt passningsspel.

En annan sak som inte underlättade var att domaren satte en låg nivå på närkampsspelet. Jag skyller inte något på domaren, men han gjorde inte saken lättare. En bra domare ska inte synas utan bara flyta med, enligt mig.

Danskarna som var ett huvud högre än dom flesta av oss fick ett tiotal bra frisparks ägen och det var bara en tidsfråga innan 1-0 skulle komma. Vilket det gjorde i minut 39 då en Odensespelare vann en nickduell på en frispark och hittade en omarkerad spelare på bortre som enkelt kunde bredsida in bollen i nät.

I andra halvlek visste vi vad som krävdes och Jens Wålemark påpekade det även i halvtid. Flera löpningar och mycket aggressivare både defensivt och offensivt.

Jens & Olle kommer med direktiv

Vi började sakta och säkert ta över matchen, vi skapade halvchanser men inte mycket mer än så.

Men när fyra minuter återstod fick vi äntligen hål på dom genom Allan Mohideen. Jag hämtade bollen och tittade upp. 3.40 var kvar av matchen. Vi hade energin och Odense såg omotiverade ut.

Vi började ösa upp bollar bakom Odenses backlinje, där dom var osäkra. Malek Iskander som hade blivit inbytt fick ett utmärkt läge efter ett inlägg från högerkanten, men lyckades inte få den innanför målramen.

Vi får en frispark tio meter utanför straffområdet på högerkanten. Jag försöker slå den hårt mot bortre, i hopp om att någon skarvar in den. Den blir för hög så jag träffar inneribban istället. Bollen studsar sedan precis över en framrusandes Sebastian Ohlsson som annars bara kunde nickat in den i öppen kasse.

Allan Mohideen. Glad men återhållsam målskytt

När 40 sekunder återstår slår Malek upp bollen bakom backlinjen, där Sam Larsson är först på boll. Målvakten kommer ut och Sam stannar upp och går i sidled. Dock hade Odense snabbt samlat sig och 3 försvarare står redan på mållinjen och gör sig stora. Sam träffar ena spelaren i magen och bollen studsar retsamt tillbaka till målvakten som enkelt kan skopa in den i famnen.

Matchen slutar 1-1 och trots att vi fick med en pinne så kändes det lite som en förlust p.g.a. alla bra lägen vi fick i slutet.

Två matcher i rad har vi hamnat i underläge och det är roligt att se att även fast spelet bokstavligen suger så kan man komma tillbaka med hjälp av vilja och lite jävlaranama.

Någon som man skulle vilja berömma extra mycket är målvakten, Felix Nyström som gjorde några avgörande räddningar i matchen. Annars var det ingen som stack ut mer än andra, alla slet och vi gjorde det återigen tillsammans.

Positivt +
Det vi kan ta med oss från matchen är att vi inte gav upp, trots att det inte funkade spelmässigt.

Negativt -
Det vi kan förbättra och tänka på tills nästa match är att spela lite enklare vid i vissa tillfällen så vi minskar antalet bolltapp i uppspelsfasen.

Imorgon är det en vilodag. Nästa match är på torsdag 09.45 mot regerande mästarna Viking Stavanger. Dom spelade idag 2-2 mot Stabaek, vilket betyder att både vi och Viking står på 4 poäng vardera. En gruppfinal väntar därmed.

Följ mig även på Twitter ( @fredrikalnas ) där jag uppdaterar hur det går och vad som händer.

Här är förresten mitt andra mål från igår:



/F.J.A

"Det händer mer skit på Liseberg en lördagskväll"

INTERVJU/SUPPORTERKULTUR. Lars-Rune Bohlin, pensionerad polis och medlem i IFK Göteborgs styrelse sedan ett tag tillbaka. En välkänd profil bland fotbollssupportrarna i Göteborg. Han ger för Baraben.com sin syn på utvecklingen inom fotbollen.
– På det stora hela tycker jag utvecklingen gått framåt. Media kan skriva vad de vill. Det är klart att det varit en del dumheter både utanför och inne på arenan men det har minskat tycker jag.

Foto: Kanal Glenn
Media kan skriva vad de vill, hur ser du på medias rapportering om supportrarna?
– Jag tycker de har gett en rätt orättvis bild. Det är några matcher per år då det är lite stökigt. Men de allra flesta matcherna är det inga problem alls på. Men media gillar att förstora händelserna och sätta supportrarna lite i ett och samma fack. Det händer definitivt mer ur ren brottssynpunkt på Liseberg en lördagskväll än på vilken IFK-match som helst.

Hur tycker du att det har varit på IFK:s matcher?
– Vi är på väg åt rätt håll. Jag tycker fortfarande att klubbarn får ta ett väldigt stort ansvar.

Nu diskuteras det om att man ska börja servera starköl på matcherna, hur ser du på det ur polissynpunkt?
– Där är jag väldigt delad. Antingen serverar man det på hela arenan eller ingen stans alls. Men det måste göras under ordnade former. Är det någon som är för full så ska han inte kunna köpa mer öl. Samma regler som på krogen.

2012/01/16

Rättvis vändning av U-truppen

MATCHRAPPORT. Stabaek stod för dagens motstånd då vi satt i omklädningsrummet tysta och inväntade på att få gå ut till planen. Man märkte att många av spelarna (inklusive mig), och ledarna, var nervösa inför matchen. Första matchen för året och det mot ett internationellt lag som vi vet är väldigt bra.

Vi började matchen bra med att redan dom första 30 minuterna skapa ett antal kvalificerade målchanser. Stabaek som är ett bra spelande lag kom inte genom oss många gånger första halvlek. Dom hade ett och annat lång distansförsök, men närmre än så kom dom inte.

Efter en mållös första halvlek kom vi ut lika koncentrerade i andra.

10 minuter in i andra halvlek fick vi en rejäl kalldusch. Stabaek bryter sig genom utanför vårt straffområde och efter lite flipperspel så klackar forwarden fram till en löpande Stabaek-spelare som säkert rullar in 1-0. Orättvist, men sån är fotboll.

Efter det snöpliga 1-0 målet började vår härliga energi sakta gå ur oss då Stabaek rullade irriterat på sin egna planhalva.

Kvitteringen kom då 20 minuter kvarstod av matchen och det var jag som rullade in bollen i öppen kasse efter att Sam Larsson hade fått en tå på bollen när Stabaeks mittback försökte täcka hem den till målvakt.

Ett skitmål som var väldigt viktigt.

Efter målet fick vi energi och vi var inte nöjda med en pinne. Minuter efteråt slår "Sulan" en utspark som Sebastian Ohlsson skarvar ner på en djupledslöpande Sam Larsson som drar försvarare och trycker in bollen via bortre stolpen ur sned vinkel.

Matchen var vänd och Stabaek hade mindre än 10 minuter på sig att hitta på något men vi håller i bollen smart och dödar tiden på ett effektivt sätt.

3 minuter innan fulltid gör vi en kontring ur instruktionsboken då vi bryter loss bollen på halvplan. Jag passar bollen i djupet till en löpande Sebastian Ohlsson som efter en klackfint slår ett precisionsinlägg till bortre stolpen. Där lägger Nikola Zivkovic ner till Emil Eliasson som trycker in bollen hårt längs marken - mot straffpunkten där jag står och klackar(!) in bollen i krysset! Målet skall finnas på film... :)

3-1 och matchen var avgjord.

Denna match var en laginsats och man kan inte berömma någon speciell spelare. Från målvakt till forward var det stabilt matchen igenom. Men Sulejman som stod i målet gjorde sin första match i den blåvita dräkten och såg väldigt stabil ut.

Backlinjen och mittfält slet och höll tätt bakåt då vi försvarade bra.

Jag strör väldigt mycket rosor över laget och det utan överdrift. Detta var vår första match med ett helt nytt lag och jag är väldigt nöjd.

Tre glada pojkar (Sam, Bragi, Bratt) äter med ett leende på läpparna efter vinsten.

Imorgon möter vi Odense som förlorade dagens match mot dom regerande mästarna Viking Stavanger. 11.30 kan ni se den matchen via Norska TV2:s stream.

Eftersom detta var mitt första matchreferat skulle jag gärna vilja få lite feedback på vad jag kan göra bättre!

/ F.J.A

2012/01/15

Hur ser din premiärelva ut?

LAGUPPSTÄLLNING/SILLY SEASON. IFK Göteborg är ryktenas klubb under Silly Season. Viktor Elm, Mattias Bjärsmyr, Per Nilsson, ja listan kan göras oändligt lång. Håkan Mild har verkligen inte legat på latsidan under januari. Nu väntas antingen Gerzic eller Farnerud skriva på för IFK Göteborg.

Men hur ser din premiärelva ut? Några realistiska värvningar du hoppas på?

Min premiärelva:
John Alvbåge
Emil Salomonsson - Kjetil Wähler - Hjalmar Jonsson - Mikael Dyrestam
Stefan Selakovic - Philip Haglund - Elmar Bjarnason - Daniel Sobralense
Robin Söder - Tobias Hysén

2012/01/14

Pontus Farnerud näste man in?

SILLY. Årets silly season utspelar sig på Twitter, inget snack om den saken. Oavsett om det är skämt eller om det är på riktigt.

Det har tidigare surrats lite löst om Pontus Farnerud och om han eventuellt kan vara värvningen som IFK Göteborg vill åt. Idag tog det ny fart då källor från olika håll hävdar att det kan vara nära. Samtidigt nu ikväll så meddelar Expressens "Disco" (vi har en på Baraben också. Alla borde ha en Disco i laget...) att IFK tycker att Örebro satt ett för högt pris på Gerzic. 1+1=3?

Kan det vara så att Mild jobbat på ganska bred front till en början med flera olika offensiva mittfältsalternativ? Nu spekulerar jag bara men visst lär det vara så, för det vore väldigt naivt att tro att man bara jobbar med ett spår. Så troligen har man haft en lista med namn som varit rätt stor från början men som krympt ju längre tiden gått. Och ju närmre vi börjar komma de första matcherna, desto mer angelägen blir man att spika truppen. Det vore, om inte annat, rätt otacksamt mot en helt ny tränare att komma med nyförvärv i sista sekund.


Så man närmar sig Gerzic och Farnerud för att se deras intresse och lägger fram vad man har att erbjuda. När det gäller Gerzic måste man också komma överens om ett pris med ÖSK och då det är så många år kvar på hans kontrakt spelas det med mycket taktik i en sådan förhandling. Med Farnerud är det enklare, där kan man lägga fram ett kontrakt med en rätt stor sign-on och vänta på hans svar. Med andra ord sätter man Farnerud först på listan. I en purfärsk artikel från Fotbollskanalen nu ikväll framgår också att han funderar över detta erbjudande, samt erbjudande från två-tre klubbar till. Åtminstone är det vad han själv säger, han kan ju redan ha bestämt sig. Det här är ett intressant citat:
"Alltså, jag pratar med en svensk klubb men jag kan inte bekräfta eller dementera. Jag vet inte hur mycket jag kan säga för klubbarnas del."
Så Håkan väntar på Farneruds svar först för att se om han skall lägga in ett sista ryck med Gerzic. Får han ett nej från Farnerud kanske han kan höja budet, får han ett ja så drar han sig ur förhandlingarna. Det kan alltså vara detta som skett nu, i och med att man "drar sig ur förhandlingarna med ÖSK, och därmed är Farnerud klar. Men som sagt, detta är bara spekulationer. Det är just därför det kallas silly. Om Farnerud sen är en bra värvning eller inte låter jag andra uttala mig om då jag inte sett honom spela mer än sporadiskt genom åren. Inom en snar framtid lär vi veta vad det blir...

EDIT: Mild förnekar till Sportbladet att man förhandlar med Farnerud. Han säger emellertid att han är välkommen om han vill, men tror samtidigt att mittfältaren hellre fortsätter utomlands. Spelet fortsätter därmed och nu är frågan vad nästa drag blir, om Gerzic är för dyr och det inte blir nåt med Farnerud. Samtidigt kan man fundera på om det är någon annan svensk klubb som därmed är i förhandling med Farnerud, och isåfall vilken?

Alnäs: Vi åker till Norge med nytt lag

U-TRUPPPEN. Hallå alla Blåvittälskare! Jag heter Fredrik Alnäs och spelar i IFK Göteborgs u-lag. Tanken är att jag framöver ska ge er lite läsning och bilder från vad som händer i laget under året som bloggare här på Baraben.com!

Vi har ett helt nytt lag för detta året, där ett flertal spelare har tvingats gå av olika skäl för att prova lyckan åt andra håll! 2011 var för mig ett j*vla bra år med härliga medmänniskor som gav en massa skratt och minnesvärda upplevelser.

Men det är dags att blicka framåt. 2012 kommer förhoppningsvis att bli ett minst lika bra år fast med bättre förutsättningar.

Likasom A-laget så har även U-truppen fått en nystart då nya tränare har tillkommit och en anläggning som har överstigit allas förväntningarna med en stilren design.

Självklart är det 100% fokus på A-laget nu under försäsongen och när silly season är i full rulle.
Men nu på söndag förmiddag åker vi (U-truppen) till Norge för att spela Carnegie Elit Tournament.

Tider och motstånd för gruppmatcherna är följande:

- Måndag 12.45, Stabaek.
- Tisdag 11.30, Odense.
- Torsdag 09.45, Viking Stavanger.
- Placeringsmatcherna spelas på fredagen. Man ska kunna live-streama matcherna via internet.


Under denna resan kommer jag att dokumentera vad som händer och en överraskning kommer förmodligen komma upp senare vid slutet av januari.

Måste medge att det känns skönt att ha gjort sitt första inlägg på Sveriges bästa sportblogg, och mer kommer det bli...

/F.J.A.

2012/01/13

Norsk landslagsback mycket nära IFK Göteborg

SILLY. Denna herre sägs vara på väg till IFK Göteborg enligt följande artikel. "Bara medicinska tester återstår".


Kjetil Waeler. Norsk landslagsback. 35 år. Spelar i Ålborg. Har spelat med Håkan i Wimbledon...

Edit: Och där blev han officiellt klar för IFK Göteborg. Rutinerad, ordinarie landslagsback och dessutom nästintill gratis. Det smakar fågel det. Stahre, kanske?

Välkommen!

2012/01/12

Dagar kvar

NEDRÄKNING.

16 dagar kvar till första matchen mot Spartak Moskva...

37 dagar kvar till första hemmamatchen på Valhalla mot Degerfors...

58 dagar kvar till avresa "Turkiet 2012"...

72 dagar kvar till genrepet mot Falkenberg på Valhalla...

79 dagar kvar till Allsvensk premiär, borta mot Syrianska...

87 dagar kvar till Allsvensk hemmapremiär mot IFK Norrköping...

*******************************

Köp årskort till IFK Göteborgs matcher HÄR.

Stöd insamlingen för att skicka iväg BaraBen till Turkiet HÄR.


*******************************

Frågor just nu:

Vem blir årets succé?
Vem blir årets flopp?
När kommer nästa värvning?
Hur ser DIN startelva ut just nu?

2012/01/07

Drugge drog ett skämt

VERY SILLY. Jag blev blåst. Jag erkänner, jag gick på den. Det var ingen transfer"bomb" på gång. Allt var ett skämt. Ett skämt som Andreas Drugge drog igång och med sig fick han nån annan Häcken-fåne.


Det är inte det att jag inte kan ta ett skämt. Jag har skrivit många grejer förut som säkert inte stämt, och givetvis händer det rätt ofta att både klubbar och agenter läcker felaktig information. Men när Drugge började twittra att han kände till en "bomb" så är det klart att folk går igång. Speciellt när han får med sig någon annan som verkar trovärdig. Nu vet vi, likt historien "Vargen kommer" att nästa gång dessa två herrar uttalar sig så kommer ingen att tro på något dom säger. Jag hade inte velat köra min trovärdighet i botten på det sättet. Och man kan ju faktiskt tycka att Drugge borde tänkt till lite och förstått vilken uppståndelse det skulle bli, framförallt i dessa tider. Men att tänka till är tyvärr inte Drugges starka sida.

Denna mittfältskämpe som briljerade i IFK Göteborg hela 2011. Eller vänta nu... Nej, just det ja. Det var ju spelsystemets fel. Eller tränarens. Eller gräsets. Eller något annat. Nej, det var inte det inte. Det var för att du, Andreas Drugge var helt värdelös. Med din lön i åtanke en av de absolut sämsta värvningarna som IFK Göteborg gjort. Din lön ja... Den som du gick ut och beklagade dig över i början av året med följande citat:

"Man försöker ta sig igenom månaden och göra det bästa av den."

Stackars dig Drugge. Det måste vara jobbigt med dina 100 000 i månaden att "ta sig igenom månaden". Speciellt med tanke på att det som betalar din lön är folk som sliter på jobb varje dag för att kunna ta sig råd och köpa årskort och biljetter till IFK Göteborgs matcher. Harrejävlar vilka bortkastade pengar. Så jävla usel som du, Drugge, var förra året borde du betala tillbaka varje krona.

Okej, alla kan komma snett på det. Man kan ha en misslyckad period och sen falla ner i ett mörker av dålig form. Men en sak kan man alltid göra, man kan kämpa. Kriga och slita på träningar och b-lagsmatcher och hålla en attityd att man minsann vill jobba för det. En som gjorde det var Kalle Svensson. Och Tomas Olsson, Marcus Sandberg, Kamal Mustafa, Elmar Bjarnasson... Ta mig fan, till och med Faltsetas visade en jävla vilja varje match trots att han kanske inte hade talangen för att ta det sista steget.

Men inte du, Drugge. Jag minns speciellt en b-lagsmatch i slutet av året där jag såg en av de mest loja, usla insatser jag sett i den Blåvita tröjan någonsin. Jag satt och funderade för mig själv, hur kan en person som uppträder med sån total ovilja att spela och kämpa få ta på sig den blåvita tröjan? Som tur var så satt Mikael Stahre på samma läktare och tänkte samma sak.

Drugges tid i IFK Göteborg är tack och lov över. Kanske tyckte han det var lite tråkigt och ville ha lite uppmärksamhet med sitt lilla Twitter-skämt. Det kanske inte blir så roligt att sitta på Häckens bänk inför de närmast 900 sörjande på Rambergsvallen kommande säsong, så därför ville han skoja till det lite med att dra ett kul skämt. Tack för det "jätteroliga" skämtet, men i mina ögon så är det enda skämtet Andreas Drugge själv.

Värvnings"bomb" på gång?

SILLY. Det börjas surras på forum och på Twitter att det är en "storvärvning" på gång till någon allsvensk klubb. (OBS! "Storvärvning" och "värvningsbomb" är ord som skall tas med en hink salt i dessa sammanhang!) Högst sannolikt en GBG-klubb då ryktet kommer från Dr. Ugge och bekräftas av en Häcken-skribent. Det är dock inte till Häcken det gäller. Klubben det gäller skall enligt ryktet bekräfta värvningen på en presskonferens de närmsta dagarna. Och det gäller inte Wernbloom till Moskva, som för övrigt är en rätt mäktig övergång det också om den blir av.


Gerzic eller någon annan?

Grillparty hos Stahre

TRÄNINGSTANKAR. Många har vittnat om Mikael Stahres stora och högljudda engagemang när han leder sina träningar. På gårdagens träning var det ingen skillnad. Med yviga gester och korta avbrott gav han instruktioner till spelarna ifall något inte blev exakt så som han ville ha det. Han verkar ställa höga krav och strävar efter hög intensitet och kvalitet på träningarna. Man ser det på spelarnas ansikten, under de korta pauserna grinar många av dem illa och vissa ser rätt medtagna ut. Framförallt märker man det på vad som sägs på planen. Under förra ledartrojkans tid skojades det under träningspassen och man hörde hela tiden kommentarer mellan spelarna. Igår var det ingen som riktigt verkade ha energin att ens tänka ut kommentarerna. Till och med Stefan Selakovic är tyst, hör och häpna.

Mikael Stahre grillar sina spelare hårt. Jag gillar det.

Om man skall beskriva träningen som sådan så skiljer det inte så mycket från det som Erling rapporterade i torsdags. Stahre verkar ha sin träningsmodell han kör på för tillfället. Störst gensvar från publiken på plats fick Tobias Sana efter att kyligt och väl avvägt lobbat över målvakten från en sisådär 10 meter.

2012/01/05

Stahre skrek sig hes redan på uppvärmningen

TRÄNINGSRAPPORT. Det är aldrig varmt på Valhalla. Jag tror inte jag någon gång varit på ett varmt Valhalla. Inte ens på 90-talet när man spelade i det klassiska tältet (som alltid skars sönder på nätterna) var det varmt. Nåväl. Det är ju inte så att man inte vet om detta när man ändå kikar förbi för att kolla på en Blåvit träning.

Spelarna därmed riskerar inte att frysa. Inte när dom har en "galning" som står och skriker frenetisk på dom redan från start. Stahre lugnar dock ner sig emellanåt och senare under matchspelet så tystnar han nästan helt. Däremot samlar han gänget i en ring då och då för att dela ut direktiv.

Spelet då, vad finns att säga? Det var första gången sedan premiärträningen som jag såg en Stahreträning. Rapporterna har ju varit väldigt positiva har man läst. Det skall vara intensivt som aldrig förr och spelarna ska tydligen ha studsat omkring som på glödande kol anförda av den energiske tränaren. Jag vet inte om jag håller med, om jag ska vara helt ärlig.

Det är inte så att det är dåligt. Och lite grann känner man också att det är eftermiddagsträning med ett fyspass i benen bara ett par timmar tidigare. Storleken på lagen och planen skiljer sig också en del från hur JO brukade köra. JO körde ofta mycket mindre plan och tre lag. Korta matcher och intensivt spel. Nu är det lite större plan och två lag.

Lund, Sobra & August saknas men resten är med. Robin och Jakob kör dock rehab när det vankas spel. Kommer inte ihåg exakt men har för mig att i ena laget spelar Dahlin, Azulay, Elmar, Adam, Hjalle, Bärkroth, Hysén, Sana, Stiller. Andra laget borde då bestå av Salo, Haglund, Alvbåge, Sam, Pärlan, Logi, Sella, Dyre & Joel. Senare ansluter DMK till andra laget och då får Sam agera "neutral" och tillgänglig för båda lagen att spela med. Intressant. Det är också Sam som inleder målskyttet när han snyggt driver in från höger och hänger in bollen i krysset med vänstern. Sella gör mål för andra laget och sen också Elmar med ett välplacerat skott. Pärlan kvitterar genom att ta vara på ett slarvigt bolltapp från Adam i allra sista sekunden.

Tempot var sådär och det kändes att det inte alltid var full precision i det som gjordes. Detta varvades med en del bra grejer och det var framförallt när man tog in bollen i mitten och sen rullade ut den på kanten igen. Individuellt utmärkte sig Elmar framförallt, men även Sam glimtar till ibland med bra mottagningar och bollbehandling. Försvarsmässigt är det lite tuffare för Larsson men det är inte heller där han ska lägga sina krafter.

Det är svårt att se skillnader redan nu tycker jag, alltså att jämföra hur spelet på JO och Stahres träningar ser ut. Skillnaden lär dock märkas mer när första matchen spelas, mot Spartak Moskva 28 januari. Och framförallt sen när "lunken" i Allsvenskan är igång.

Känslan är att skillnaden då kommer handla om ett lag som gör mer ändringar för att anpassa sig efter motståndet än vad det gjorts innan. Med JO kändes det lite som det var same-same vilket motstånd vi än mötte. Ibland passade det, oftast inte. Så kändes det åtminstone sista två åren. Nu lär det bli mer aktivt coachande med större ändringar i laget från match till match, speciellt när Stahre har Sultan som lär scouta motståndet noggrant varje match.

Tre månader kvar till allsvensk premiär. Då vet vi vad den här satsningen ger för resultat.