På gång


tisdag 20 november 2012

Att bygga ett lag

Mattias Balkander, journalist på GP, ställer idag frågan på sin blogg på hur vi blåvita inför nästa säsong vill:
  1. Formera truppen.
  2. Skapa ryggrad i startelva, vilka ingår där och på vilka positioner.
  3. Arbeta med rekrytering av ny klubbdirektör.
  4. Tänka i frågan kring Kent Olssons efterträdare.
Jag kommer i det här inlägget att främst fokusera på de två första punkterna och försöka resonera lite kring dessa.

Som ni själva kanske redan märkt så hänger fråga ett och två ihop. När man snackar ryggrad i ett lag nämner man ofta centrallinjen. Det vill säga målvakt, mittbackar, innermittfält och anfallare. Har man
starka spelare på samtliga av dessa positioner plus någon "spetsposition" så är man ett topplag. Det är i alla fall min bestämda åsikt.

Mattias Bjärsmyr
Kollar man på truppen som vann sm-guld 2007 hade vi en Bengan i toppform, i mittbacksparet Ragge och Bjärs hade vi nog allsvenskans bästa mittbackspar. På mitten hade vi Thomas Olsson och Gustav Svensson och längst fram en Marcus Berg som gjorde mål på allt mer eller mindre. Lägg där till att vi hade en ordentlig spetsspelare i Niclas Alexandersson på högerkanten. Att vi dessutom kunde lyfta fram en sån spelare som Wernbloom som började leverera direkt efter att Berg försvann ledde således fram till nummer 18.

Om vi så hoppar fram till 2008 så var den stora skillnaden egentligen att Marcus Berg försvunnit. Och det kan mycket väl ha varit det som skiljde från ytterligare ett sm-guld. Att den där notoriska målskytten inte fanns i truppen. Bäste målskytt 2008 blev Wernbloom på ynka åtta mål. Det är givetvis omöjligt att svara på om det hade räckt till sm-guld med en riktig målskytt i laget. Men det kan mycket väl ha varit det som fattades. Utöver att Berg försvann valde Bengan att lägga handskarna på hyllan och Christensen plockades in. Men i resonemanget kring vilka nyckelpositioner som måste vara fyllda gör det ingen skillnad då Kim är/var en lika bra, om inte bättre, målvakt än vad Bengan var.

Även till säsongen 2009 fick vi behålla "ryggraden" i truppen. Den enda egentliga förändringen var att Alex lagt av, men samtidigt klev Selakovic fram och gjorde sin bästa säsong i Blåvitt. Det som fattades 2008 var alltså en målskytt, något vi fick 2009 då även Hysén gjorde sin bästa säsong i Blåvitt. När Bjärs och Wernbloom försvann klev Dyre/Hjalmar fram i försvaret samtidigt som Stiller plockades in och ersatte på ett utomordentligt sett. Och vi vet ju alla hur snubblande nära vi var att plocka hem det 19e.

Det finns utöver dessa spelare ytterligare ett gäng som fortfarande nämnts. Däribland Adam Johansson och Sebastian Eriksson, bägge två med landskamper på meritlistan. Så under dessa tre säsongerna fanns det gott om kvalité i truppen.

Tobias Hysén
Säsongerna 2010 och 2011 kommer jag inte gå igenom närmare. Men det man kan säga är att det försvann oerhört mycket kvalité ifrån truppen utan att det dessa ersattes fören hösten 2011. Under dessa två säsonger tappade man resterande delarna av centrallinjen, den enda som blev kvar var Hysén, som dessutom drogs med mycket skadebekymmer. Vilket även Adam Johansson, Robin Söder och Mikael Dyrestam gjorde.

Inför 2012 försökte man göra något åt detta. Man värvade en ny målvakt, en ny mittback, tre centrala mittfältare, Haglund inräknad och dessutom en ny anfallare (Sobralense). Det man fick var en målvakt som släppte in billiga mål, en mittback som inte alls styrde försvaret på det sätt man hoppats på, ett gäng mittfältare som mest sprang på samma ytor och en anfallare som sett stundtals väldigt ointresserad ut. Lägg där till att Hysén som var tänkt som den notoriska målskytten inte längre gjorde mål som han gjort tidigare. 

Vad vill jag så se till nästa säsong? Jag vill dels se en John Alvbåge som håller samma nivå som han gjorde under hösten. Gör han det så finns det absolut en tillräckligt bra målvakt. Jag vill se att man lyckas förlänga Bjärsmyrs kontrakt. Vad gäller den andra mittbacksplatsen så är jag lite kluven till hur man skall göra där. Vågar man satsa på Dyrestam? Han har trots allt varit oerhört skadebenägen och gjorde i år bara sju matcher. Kjetil Waehler håller helt enkelt inte tillräckligt hög nivå för att vara ordinarie i ett lag som skall utmana om SM-guldet. 

Mikael Dyrestam
Om man skulle lyckas förlänga med Bjärsmyr och samtidigt plocka in ytterligare en mittback lär det få konsekvensen att Dyrestam förpassas till vänsterbacksplatsen. Det i sin tur leder med största sannolikhet att han inte förlänger kontraktet. Nu är det en väldigt förenklad bild av sanningen men det är nog så det ser ut. Om man inte vågar satsa på Dyre som mittback är det nog lika bra att försöka sälja honom redan nu i vinter, om det finns intressenter. Kontentan av det hela är att man måste förstärka försvarsspelet. En mittback och en vänsterback lär vara det som letas efter just nu.

Ser man till det centrala mittfältet blir det med största sannolikhet inga nyförvärv. Snarare kan det vara så att det försvinner någon eller till och med några spelare härifrån. Eller åtminstone att man kommer vara öppen för förslag. För man har nog insett att man har alldeles för många. De jag tror man kommer satsa på inför nästa säsong är Pontus Farnerud och Jakob Johansson. 

I anfallet hoppas jag att man återigen väljer att placera Hysén. För det är där han är som bäst. Men även här letar man som bekant förstärkning. Jag tror inte man vågar satsa på Hysén som ensam målgörare.

För att sammanfatta tror jag således att man kommer ha en centrallinje bestående av:

Alvbåge
Bjärs - Dyre/NY
Jakob - Farnerud
Hysén - NY

Hannes Stiller
Ser man till vilka spelare som finns i truppen just nu så borde man absolut inte fortsätta spela 4-4-2 då det egentligen bara finns en ytter i Bärkroth. Det enda som egentligen är "säkert" är att man kommer använda sig av en fyrbackslinje. Hur man sedan väljer att fylla på startelvan beror nog en hel del på vilka spelare man lyckas knyta till sig och vilka man blir av med. För i dagsläget finns det nog flera som man helt enkelt vill bli av med. De jag tänker på är främst Daniel Sobralense och Philip Haglund. Det känns inte som att det finns några naturliga roller i laget för någon av dessa. Dessutom MÅSTE man förlänga med Hannes Stiller, det är min bestämda åsikt. Han är absolut inte tillräckligt bra för att vara ordinarie, men det går inte komma ifrån det faktum att han fortfarande levererar när han får chansen.

Så i vinter har Mikael Stahre, Håkan Mild och spelartruppen ett jättejobb framför sig. För det lär bli en hel del förändringar...