På gång


lördag 15 september 2012

Know your enemy: Elfsborg hemma

Landslag uppehåll har alltså gjort att det hela gått två veckor sedan bortamatchen mot Sundsvall. En match där vi alltså låg under med 3-0 fram till den 77e matchminuten. Vad som gjorde att vi lyckades kvittera i matchen vet jag inte, svårt att peka ut något specifikt som blev bättre än övriga matchen. Men det man säga är att den kvarten Gerzic fick på planen tillförde han massor av energi till laget. Det kan mycket väl varit så att han taggade till extra när han fick göra sitt första allsvenska mål för Blåvitt direkt efter att han blivit inbytt. Och vilket mål det var! Det kan nog ha varit det snyggaste blåvita i år. I 3-2 målet är det så oerhört mycket tur inblandat så det finns inte. Samtidigt så måste Stiller ha credd för att han faktiskt fortsätter sin löpning hela vägen även om han är klart efter backen. 3-3 målet är en direkt effekt av de två föregående målen, det blir ängsligt i Sundsvalls försvar och man får inte bort bollen.

Annars var det inte mycket som stämde i matchen. Två av tre mål ska kunna undvikas. Första är inte mycket att göra på. Emil Forsberg får på en riktig kalasträff och det går inte riktigt försvara sig mot. Man har en spelare som är på väg upp för att täcka undan och kan inte begära så mycket mer enligt mig. Däremot på både 2-0 och 3-0 så krävs det mycket bättre försvarsspel. Både från utespelare, men kanske främst från Dahlins sida. Även om det är en snabbt slagen frispark så har Dahlin relativt gott om tid att placera sig rätt och då får man helt enkelt inte släppa sin första stolpe som målvakt. Men det är framförallt försvararna som måste vara mer beredda på att det faktiskt kan komma en snabb frispark. Dels måste man vara med på eventuella spelare som löper i djupled, men kanske även placera en spelare framför boll för att tvinga fram en signal från domaren innan frisparken får slås.



Vid 3-0 målet finns det en hel del att förbättra. Dels hamnar Bjärsmyr alldeles för långt ifrån Jakob. Men här måste även Salomonsson snacka med Bjärs så att han vet att han har spelaren som ligger bakom honom. Sen har vi Haglund som går bort sig alldeles för enkelt i sin brytning, tyvärr ser man honom göra det ganska ofta. Sen har vi ju även Dahlin som bara SKA ha den bollen. Även om skottet går mot hörnet han kommer ifrån så är det inget jättebra avslut och det är en målvaktstavla att släppa in den.

Utifrån de träningsrapporter jag läst så verkar det som att det blir en del ändringar från startelvan mot Sundsvall. Med Kjetil tillbaka så verkar det som att han tar plats bredvid Bjärs i backlinjen. Något jag tycker är helt fel då Jakob varit riktigt bra i backlinjen. Istället verkar det bli mittfältet för Jakob och min gissning är att det blir bredvid Farnerud som varit den mittfältare som varit ordinarie. I övrigt har det ju testats en hel del, men Farnerud har hela tiden spelat. Jakob gjorde annars en riktigt bra match i det svenska u21-landslaget som slog Ukrainas dito och kvalificerade sig för playoff till EM. Håller han samma nivå som han gjorde i den matchen så är det helt rätt att flytta upp honom. Speciellt med Haglund skadad. Men jag är skeptisk till att han kommer att göra det, i och med att han haft det tufft på just den positionen tidigare.

Blir det Alvbåge i mål på söndag?
 Med Dyrestam skadad så är Valgardsson enda tillgängliga vänsterbacken. Logi mot Stefan Ishizaki på vår vänsterkant är ju inte direkt något man ser framemot... Jämfört med Sundsvallsmatchen verkar det bli ytterligare ändringar på mittfältet. Hysén spelar återigen på mittfältet, Robin Söder tar hans plats längst fram och Joel Allansson förpassas till bänken. Sobralense spelar bredvid Söder längst fram. Den position det finns lite frågetecken kring är målvaktsposten. Alvbåge gjorde tydligen en riktigt bra match i u21 mot Norrköping samtidigt som Dahlin knappast övertygade senaste. Även på träningar ska Alvbåge ha höjt sig det senaste. Det skulle alltså inte förvåna mig om Alvbåge startar mot Elfsborg. I dagsläget känns det inte som att det spelar någon större roll av dem två som startar. Dahlin har knappast imponerat på samma sätt som han gjorde under förra hösten. Men det har ju inte Alvbåge gjort heller hittills. Startelvan tror jag alltså blir följande:

Dahlin/Alvbåge
Salomonsson - Kjetil - Bjärsmyr - Valgardsson
Selakovic - Farnerud - Jakob - Tobbe
Sobralense - Söder

Egentligen hade jag velat se Gerzic efter hans inhopp senast, tillförde oerhört mycket energi till laget. Men samtidigt har vi ju sett tidigare under säsongen att Gerzic och Farnerud inte riktigt kompletterar varandra och har svårt att hitta sina roller ordentligt.

I och med att Haglund utgår från truppen får Sam Larsson plats i den samma. En oerhört intressant spelare som dessvärre varit skadad sen i vintras egentligen. Likt Alvbåge gjorde även Larsson en bra match i u21 nu i veckan. Jag tror att det är så att det är första gången i år som Sam Larsson är med i truppen inför en allsvensk match. Beroende på hur matchbilden ser ut att det varit väldigt intressant att se hur Larsson kan prestera på allsvensk nivå.

Med två tunga avbräck för Blåvitt, Haglund och Dyrestam, så ser det betydligt ljusare ut för Elfsborgs del. Man får tillbaka tre tunga namn i from av David Elm, Lasse Nilsson och Andreas Augustsson. I torsdags kunde man i BT läsa att Stefan Ishizaki riskerade att missa matchen imorgon. Men enligt Elfsborgs officiella hemsida ska det inte vara några problem för Ishizaki. Istället saknar man Amadou Jawo och Stefan Larsson som bägge två varit borta en längre tid.

Elfsborgs trupp kryllar av kvalité och man har verkligen lyckats få ihop det i år. Offensivt har man spelare som tidigare nämnda Ishizaki, Niklas Hult, Oscar Hiljemark, Viktor Claesson, Lasse Nilsson och David Elm. Dessutom har an Anders Svensson som trots sin ålder fortfarande är en av allsvenskans bästa spelare. Även om man har ett mer namnkunnigt lag framåt än bakåt så är man ett av två lag som hittills i år släppt in färre än ett mål i snitt. Anfall är bästa försvar verkar vara en devis som Elfsborg fått att fungera.

UTROPSTECKNET Som jag nämnt tidigare så kryllar det av offensivt duktiga spelare i Elfsborg och den spelare som jag imponerats mest av hittills i år är Viktor Claesson. När Elfsborg plockade in honom inför säsongen från Värnamo trodde jag att han skulle få svårt att anpassa sig till spelet i allsvenskan. Men det visade sig inte vara några större problem för Claesson. Han har ett grymt spelsinne och kommer garanterat att ställa till problem för vår backlinje under matchen i morgon.


FRÅGETECKNET Kring Elfsborgs lag har jag i dagsläget inga större frågetecken. Många trodde att laget skulle tappa efter EM-uppehållet men man har lyckats bibehålla sitt spel även efter uppehållet. Där jag har frågetecken är snarare kring läget i Blåvitts trupp. Hur tog man egentligen matchen mot Sundsvall? Lyckas man ta med sig de positiva bitarna där man faktiskt hämtade upp ett 3-0 underläge, eller tar man med sig det faktumet att man just låg under med 3-0? Förhoppningsvis är det de förstnämnda som gäller. Även ett visst frågetecken kring hur man ställer upp laget, både vad gäller backlinje och målvakt.

VI ÄR BLÅVITT - NI ÄR BÖNDER!