På gång


måndag 16 juli 2012

Ny forskningsrapport från Högskolan i Borås

FORSKNING. Vid "Institutionen för grässubstitut" på Högskolan i Borås kommer idag nya chockerande uppgifter. Det som i resten av Sverige har ansetts som vedertaget i alla tider får nu konkurrens av nya forskningsrön från Högskolan i postorderföretagens Mecka, Borås.

Forskningsrapporten "Våra kor är allergiska mot gräs" strider mot allt vi tidigare trott om kor som idisslande och gräsälskande kreatur. Med tvivelaktiga belägg försöker forskarna bevisa att kor egentligen mår bättre av att äta gummigranulat. Allra bäst mår korna enligt rapporten av att äta just granulat tillverkat av gamla Michelin-däck.

Det är för övrigt också på samma högskola som forskarna de senaste åren fått anslag till rapporter som "Gräsallergin minskar efter byggandet av Borås Arena", "Färre gräsfläckar innebär mindre utsläpp av tvättmedelstensider" och "Riktig fotboll spelas på plastgräs".

Kom igen nu Borås; Kor äter gräs, gräspollenallergin utgör en fullt naturlig del av vår mänskliga evolution, gräsfläckarna på knäna tillhör barndomens lekar, och framför allt; Riktig fotboll spelas på naturgräs!


Vilken är egentligen fördelen med konstgräs? Underhållsfriheten och därigenom ekonomin? Svenssons och Ishizakis oförmåga att leverera passningar när de står med fötterna på riktigt gräs? Vilka är argumenten? Jag förstår inte. Bygg inomhushall i stället då, och låt gräset vara naturligt. Till fördel för den svenska fotbollen är inte konstgräset i alla fall. Om vi i Sverige bygger verksamheten på ett spel på plastgräs kommer vi aldrig lyckas internationellt, få arrangera större turneringar-/turneringsmatcher eller för den delen tas på allvar i de stora sammanhangen. Oavsett vilka argument man har FÖR plastgräs så står de för allt jag inte tycker är riktig fotboll. Wimbledon(tennis) spelas inte på plastgräs, British Open(golf) spelas inte på plastgräs och på väldigt få platser i världen spelar man fotboll på plastmatta. Varför ska vi i Sverige gå i bräschen för plastgräset och göra med fotbollen vad bangolfen är i förhållande till golfen?

Inte sedan 31:e juli förra året har Ellos i Allsvenska sammanhang vunnit på en riktig fotbollsarena och det faktum att det laget vi kallar "Sveriges just nu bästa fotbollslag" går riktigt dåligt så fort de spelar på naturgräs höjer inte vår status bland de andra europeiska ligorna direkt. Här länkar jag till en förvirrad syn på detta med plastgräs. Jag undrar om vederbörande fortfarande har samma syn på det här med underlaget? För att nyansera bilden lite så länkar jag här också till någon som verkligen har en genomtänkt syn på det här med plastgräs kontra riktigt naturgräs.



Jag är fullt medveten om att det till viss del innebär "att kasta sten i glashus" när man med vårt(Blåvitts) spel för dagen kritiserar och ifrågasätter andra klubbars och lags förehavanden, men jag är med perspektiv på frågan övertygad om att man ALDRIG kan bygga en klubb med ambitioner att lyckas i Europa om man har som grundidé att spela merparten av sina matcher på konstgräs. Så jag väljer att se det som en tröst att vårt kära Blåvitt bygger för framtiden och har ambitionen att ta sig längre än till Borås för att få spela fotboll.