På gång


måndag 9 juli 2012

Know your enemy: Helsingborg hemma

Återigen kommer Blåvitt till match efter en riktigt dålig insats. Matchen mot Djurgården inleddes med en hyffsad inledning. Första kvarten, tjugo minuterna tyckte jag var helt okej. Men det börjar bli lite av en vana nu. Så fort Daniel Sobralense hade gjort Blåvitts 1-0mål och Djurgården flyttade upp sitt spel för att kunna åstadkomma en kvittering så sattes Blåvitts försvarsspel på prov. Och som sig brukligt så såg man hur Blåvitts försvarsspel började darra. Med två mittfältare som mittbackar så blir ju knappast försvarsspelet bättre än så här. Även om jag tycker att både Haglund och Jakob har skött sig bra på platsen som mittback så har det gjorts med en ”riktig” mittback bredvid sig. När man haft Hjalmar eller Kjetil på planen så vet man vem som skall styra backlinjen. Men nu senast så såg man flera gånger att det blev ”duttigt” mellan JJ och Haglund. Det var precis som om man inte visste vem som skulle ta tag i det.

Nu när även Kjetil är borta en eller ett par veckor så ser det onekligen tunt ut på backsidan. Ser man på vilka spelare som är borta så är det en backlinje som är borta. En backlinje som absolut skulle ha kunnat starta i en allsvensk match. Att ledningen inte agerat på det tidigare, redan innan säsongen, är ett mysterium för min del. Men det är lätt att vara efterklok och det får man verkligen hoppas att även Håkan Mild är nu. Drömvärvningen i dagsläget just nu vore enligt mig vara att plocka hem Bjärsmyr. Värvningen känns väl inte helt orealistisk men sett till vilka klubbar som nämnts som intressenter så är ju knappast Blåvitt i ett läge där man kan konkurera med exempelvis belgiska klubbar. Pengarna som klubben nu fått in från Sebastian Erikssons övergång till Cagliari borde kunna gå till att finansiera en värvning av Bjärsmyr. Det kan naturligtvis vara så att dessa pengar redan är budgeterade för något annat, men en mittback behövs verkligen. Kanske dags att ge Azulay chansen?

Det kan vidare diskuteras om det är rätt att försöka värva sig ur situationen Blåvitt just nu är i.  Men att det är försvarsspelet som gjort att Blåvitt ligger där man ligger är det inget snack om. Inför säsongen trodde jag att Alvbåge skulle kunna vara den spelare som skulle kunna styra upp lite bakifrån och bidra med pondus. Tyvärr har ju inte det riktigt varit fallet och med facit i hand är jag helt övertygad att Dahlin hade gjort det lika bra, om inte bättre. Det har börjat bli ett par situationer som helt enkelt inte skall få uppstå om man ska spela i Blåvitt, som trots allt skall vara ett topplag. I matchen nu senast är Alvbåge på väg ur sitt straffområde och sånär resulterade i ytterligare ett mål för Djurgården. Det är helt enkelt situationer som inte ska få uppstå, det bidrar i högsta grad till att det sprider sig en ängslighet i resten av försvaret.

I övrigt så tyckte jag att det fanns vissa intentioner i anfallsspelet mellan Söder och Sobralense. I rapporterna som jag läst från träningsmatcherna innan Djurgårdsmatchen så talades det om ett fint samarbete från just dessa två spelare. Inledningsvis kunde man se dessa intentioner, men i många fall blev det lite för omständigt och ledde till en hel del bolltapp. Annars tyckte jag Sobralense gjorde sin bästa match i tävlingssammanhang för Blåvitt. Med lite flyt hade det kunnat bli två mål till. Dels skarven från Söder där Sobra skjuter bollen lite för rakt på, samt avslutet i slutet där Vaiho gör en riktig idioträddning.

I det läget Blåvitt just nu befinner sig måste laget nog verkligen gå ”back to basics”. Det vore kanske inte fel att slå en långboll någon gång då och då. Och istället för att dutta fram och tillbaka med bollen på mittplan, slå ut bollen på kanten och fyll på ordentligt med folk i boxen. Även om det inte vimlar av nickstarka spelare i truppen så uppstår det ofta situationer efter inlägg och inspel. Det är bara att titta på hur många av årets mål som tillkommit efter just inlägg eller inspel från kanten. Det tror jag kan vara en av nycklarna till att det kan bli någon form av vändning.

Utan att ha läst någon träningsrapport så tror jag på samma startelva som mot Djurgården. Enda skillnaden jag skulle kunna tänka mig är att Sana går in mot Sella. Men det är ingenting jag egentligen tror på. Startelvan jag tror blir då:

Alvbåge
Salomonsson - JJ - Haglund - Logi
Sella - Gerzic - Farnerud - Tobbe
Sobralense - Söder

Kvällens motståndare Helsingborg kom från en ganska komfortabel seger mot Gefle. 4-1 mot ett Gefle som annars inte brukar släppa in allt för mycket mål. Man kan säga att Alfred Finnbogason minst sagt var involverad i segern. Islänningen stod för tre mål när han i den andra halvleken gjorde först 2- och 3-0 innan Mikael Dahlberg gjorde 3-1. Sedan var det dags för Finnbogason igen och i och med hans 4-1mål var hattricket ett faktum. 

Utöver Finnbogason så kan man konstatera att Helsingborg är en riktig lagmaskin. Man har ett av allsvenskans bästa innermittfältspar i Adrian Gashi och May Mahlangu där spelarna kompletterar varandra oerhört bra. Man har seriens bäste målvakt i Pär Hansson, en av seriens bästa mittbackar i Walid Atta och en anfallare som leverarat totalt åtta mål i årets allsvenska. Man har alltså en centrallinje som är oerhört stabil, och nu också väldigt samspelad. Även om inte gör särskilt mycket mål så räcker det gott och väl när man släpper in minst i serien. Samtliga lag som gjort färre mål än Helsingborg ligger på antingen kvalplats eller nedflyttningsplats och det säger en del om hur viktigt det är med ett ordentligt förssvarsspel. 

FRÅGETECKNET Hur skall man styra upp Blåvitts försvarsspel? Vem av JJ och Haglund skall styra backlinjen? Blir det så att Azulay får gå in för att försöka förbättra försvarsspelet? Byter man ut Alvbåge för att ge Dahlin chansen? Hur ökar man effektiviteten i anfallsspelet? Fasta situationer, tränar man ens på dem? Offensiva? Defensiva? Det finns en hel del frågetecken som skulle behöva rätas ut till utropstecken… Det finns så mycket som skulle kunna förbättras att det är svårt att plocka ut ett…

UTROPSTECKNET Efter att ha gjort tre mål i senaste matchen så måste man givetvis hålla koll på Alfred Finnbogason. Och med det försvarsspelet Blåvitt visat upp under säsongen så kan det vara en oerhört bra idé att hålla koll på islänningen. När en spelare som James Keene tilläts göra två mål senast så kan en spelare som Finnbogason ställa till oerhörda problem. För Finnbogason håller jag som en bra mycket bättre spelare än Keene…