På gång


söndag 8 juli 2012

Kärleken till IFK Göteborg, den består…

GÄSTKRÖNIKA/INFÖR HÖSTEN. I dag välkomnar vi signaturen "En gång ängel, alltid ängel" som serverar en gästkrönika om sina slutsatser av vårsäsongen 2012. Krönikan skickades till BaraBen redan inför DIF-matchen men vi vill köra upp den här ändå, då den är så passionerat skriven. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Mejla oss din text, bild, video eller annat kreativt på: kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad på Fotbollsgöteborgs största, bästa och ska vi vara ärliga - enda blogg!

Sedan vi var med och slogs om SM-guldet 2009 har det varit två magra år resultatmässigt, minst sagt. Denna säsong ser också ut att landa i en kraschlandning, även om vår kapten utlovar annat på den officiella hemsidan. Vi är 15 poäng efter Ellos – som för övrigt torskade med 1-5(!) mot Åtvidaberg – och det är åtminstone 10 poäng för mycket.

Vi har tagit 15 poäng på 13 matcher, vilket är fyra mer än Gefle. Vi har tappat poäng hemma mot Örebro, som bara lyckats skrapa ihop fyra poäng. Det är för dåligt, helt enkelt. Det kan vem som helst räkna ut. Visst, det har bjudits på fin fotboll stundtals, men det är poängen som räknas. För mig får dom gärna brunka à la Stoke bara de tar poäng och klättrar uppåt i tabellen.

Kanske kan Stahre rädda sig själv lite genom en framskjuten placering i cupen, som stundar i sinom tid. Oavsett om Blåvitt slutar fyra eller tia i år så kommer Stahre att få fortsätta leda laget. På sikt tror jag också att det kan bli väldigt bra. Man måste ha i åtanke att vi tog in en handfull nya spelare inför denna säsong, och vitt jag vet byggdes inte Rom på en dag.

Jag tycker dock att man kan ifrågasätta hur styrelsen och ledningen, med Håkan i spetsen, agerat i samband med köp och försäljningar av vissa spelare. Backar har lämnat, mittfältare har anlänt. I min värld går inte den ekvationen ihop. Visst, Kjetil värvades inför säsongen, men han har inte varit den där dirigenten som vi hoppats på. Han har uppträtt ganska darrigt.
Hjalmar, som går skadad, är en helt okej mittback, men det är inte direkt så att anfallarna i motståndarlaget gör på sig av skräck. Han har även en förkärlek till lååånga bollar.
Dyrestam går även han skadad, men bara han får ordning på sin redan sargade kropp så kan Mellberg pensionera sig. Det är inte alla mittbackar som bjuder på en tvåfotare som siste man.
Salle är en modern ytterback som visat prov på fint samarbete med Sella. Virrar bort sig i defensiven ibland.

Logi började säsongen bra, men fick sedan kliva åt sidan. Är i mina ögon en helt okej vänsterback. Stahre måste våga ge Logi förtroende nu när Hjalmar och Dyrestam är skadade.
Lund har vuxit fast på bänken sedan sin insats i Södertälje. Tack och lov.
Alvbåge har, bortsett från tabben mot Åtvid, sett stabil ut. Har stått för ett par högklassiga räddningar Försvaret har uppträtt darrigt. Det har även tränartrojkan påpekat. Visst, man försvarar sig som ett lag, men det är svårt att skylla baklängesmålen på Hysén och Stiller. Är det bara jag som saknar Risp? Där gjorde du bort dig, Håkan.

Det finns ett överskott av mittfältare i truppen. Istället för att ge Allansson chansen på riktigt envisas Stahre med att titt som tätt försöka tränga in Farnerud, Haglund och Gerzic på mitten samtidigt. Gerzic verkar vara en skön snubbe, men nu måste han börja leverera på plan istället för att snacka en massa på sidan av den. Han kostade trots allt oss åtta miljoner.
Farnerud är given på mitten i Stahres halvfärdiga lagbygge. Jag har sällan sett en så bolltrygg mittfältare. Haglund skulle kunna brunka i vilket Championship-lag som helst.

Sella fortsätter att producera poäng och bjuda på en hel del sköna kommentarer. Sobralense känns rätt iskall. Har han gjort någon glad? Passar han verkligen in i IFK Göteborg anno 2012?
JJ är vår lojalaste spelare. Har vikarierat som mittback, och gjort det väldigt bra. Sana var kanske vår bäste spelare under våren. Har fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt. Vore jag Håkan skulle jag sova oroligt om nätterna. Allansson känns lite som en Sebastian Larsson look a like. Båda är rörliga, kvicka och har en fin högerfot.

Även anfallarna har haft det trögt i år. 18 gjorda mål är väl inte speciellt dåligt, men det är heller inte speciellt bra. En målfarlig Hysén hade kunnat plussa den målskörden med en tio mål. Vår kapten har dock haft en trög vår målmässigt. Man ska dock komma ihåg att han bidragit med en hel del i det övriga spelet, som vänsterbreddare dessutom. Kan dock möcke, möcke bättre. Ena stunden glöder Söder, för att sedan se ut som en juniorspelare som gör sin första träning med a-laget. Måste bli jämnare och hålla sig skadefri.

Stiller levererar alltid när han får chansen. Han ser inte mycket ut för världen när han springer runt på plan, men lik förbannat suger han ner bollen och spelar ut den på en kant för att sedan söka sig in i boxen och hänga dit den. DMK går en ljus framtid till mötes, vilket han också visat när han fått chansen. Vaskar fram en hel del chanser, både till sig själv och sina medspelare. Det är en bra egenskap att ha som anfallare. Belönades nyligen med ett a-lagskontrakt.

Min startelva:

Alvbåge
Salle Kjetil JJ Logi
Allansson Farnerud Gerzic Sana
Söder Hysén

Salle och Logi springer upp och ner i korridorerna. Allansson utnyttjar sin fina högerfot ute på kanten. Jag förutsätter att Haglund inte kommer till start, och därför tar Farnerud en mer defensiv roll och Gerzic en mer offensiv. Sana söker sig inåt i plan för att nyttja sitt fina distansskott. Söder och Hysén oroar Djurgårdens något tröga backlinje med djupledslöpningar. Stiller och Selakovic byts in om man vill spela ett spel med mer inlägg. Ungefär som vanligt, med andra ord.

Resultatmässigt har det varit två dystra år, det vet vi alla om, men kärleken till IFK Göteborg, den består.

Förresten: Erling, tack för allt!

/En gång ängel, alltid ängel.