2012/05/17

Know your enemy: Mjällby borta

Som jag skrev i en tidigare bloggpost så var det flera spelare som såg pigga ut i matchen mot Malmö och det lär inte bli några stora förändringar i startelvan. Moberg-Karlsson och Söder bara SKALL få fortsatt förtroende i anfallet, Hysén borde fortsätta till vänster och Allansson till höger. Även om Haglund knappast gjorde någon lysande andra halvlek senast lär han få chansen igen tillsammans med Farnerud. Backlinjen lär även den vara oförändrad. Jag tycker det hade varit intressant att se Gerzic med Farnerud på mittfältet igen. Men det tror jag inte händer just nu. Sammanfattningsvis tror jag på samma elva som senast. För som spelet såg ut behövs det inga direkta ändringar.

Som spelet såg ut i måndags så är det ”helt enkelt” bara bolljäveln som skall in. Är tämligen säker på att det kommer lossna snart. Tyvärr känns det som att det börjar bli bråda tider för att hänga med i toppen för att ens nå målsättningen topp 3. Seger imorgon och vi är tre poäng efter tredjeplatsen, absolut ingen omöjlighet det vill säga. Sen är det knappast någon placering jag är nöjd med.

Inför den här säsongen tappade Mjällby ett par viktiga spelare och mycket gick ut på hur man skulle ersätta dessa. Man tappade bland annat ”Löken” Löfquist som varit en av Mjällbys bättre spelare de senaste åren.  Löfquist stack som bekant stack ner till Italien och Parma. Dessutom blev man av med Jesper Westerberg som till slut hamnade i ett annat gulsvart lag nämligen norska Lilleström. Utöver de spelare som försvann var det även länge osäkert hur man skulle ersätta Pär Ericsson som skulle tillbaka till Blåvitt och bestämt skulle stanna där under säsongen. Man plockade därför in bland annat Marcs Pode från Trelleborg. Men som ni alla vet så hamnade ”Pärlan” i Mjällby trots att det skulle satsas på honom i Blåvitt i år. Men den största förlusten man hade var kanske att man blev av med Tobis Grahn som valde att gå till Örebro. Istället plockade man in Dominique Kivuvu på lån från CFR Cluj.

Har bara sett två matcher med Mjällby i år och har lite svårt att göra någon nämnvärd analys av deras lag eller spel. Men i matcherna jag sett, Malm och Djurgården hemma, så kan man enkelt säga att det gäller att vara på tårna och vara med i matchen direkt. I matchen mot Djurgården ledde man med 4-1 redan i halvtid.  Även om Djurgården vara riktigt dåliga i matchen och ett av målen var en riktig målvaktstavla så visar det ändå på en effektivitet som knappast vi Blåvita är bortskämda med för tillfället. I andra halvlek slog man av på takten och var nära att tappa den komfortabla ledning man hade. Matchen slutade 4-3 efter att Djurgården ryckt upp sig samtidigt som Mjällby tappade mycket av sitt spel.

Även i matchen mot Malmö gör man en stark halvlek och en minst sagt mindre bra. Man ligger under med 2-0 i halvlek och resultatet hade mycket väl kunnat vara både 4 och 5-0. I andra halvlek vakade Mjällby, eller kanske främst Erton Fejzullahu som stod för två mål. Där är givetvis en spelare att se upp med. Att Mjällby är obesegrade på hemmaplan visar en styrka på hemmaplan som vi får se till att tampas med.

UTROPSTECKNET Det finns flera spelare att se upp med i Mjällby. Dels nyligen nämnda Fejzullahu, men sen har vi ju också Pode och inte minst Marcus Ekenberg. När Pär Ericsson lånades ut förra säsongen fanns en klasul som gjorde att han inte fick spela mot oss. Enligt Janlind som pratat med Mild så finns det ingen sådan klasul i år vilket gör att han är tillgänglig för matchen. Man brukar ju säga att släkten är värst, så det vore inte helt osannolikt om det blev så att om någon sänker oss i morgon så blir Ericsson.

FRÅGETECKNET Eftersom att jag sett så lite av Mjällby är det svårt att hålla koll på vad som är Mjällbys svagheter och vart dem är som mest sårbara. Så frågetecknet får helt enkelt bli vilken av halvlekarna som Mjällby spelar riktigt bra. Och, tja... Sen kan man ju alltid undra NÄR Pär Ericsson gör sitt mål imorgon...