På gång


torsdag 10 maj 2012

Know your enemy: Malmö hemma

Måndagens match slutade som sig brukar i Borås. En helt okej insats där ett kryss känts rättvist, men trots det Elfsborgseger. Matchbilden präglades självklart av att Elfsborg fick ett tidigt ledningsmål. Straffen som målet kom till på var något av ett praktexempel på det SvFF pratade om innan säsongen på vad som inte skulle innebära straff. ”Handen söker inte boll” som det så fint brukar heta och det kändes oerhört tungt när den dömdes emot oss. Men om man jämför med de andra domslut vi fått emot oss så var detta det som varit "minst felaktigt"…

Som matchbilden blev så sjönk Elfsborg ner och lät Blåvitt ha boll samtidigt som man ställde om blixtsnabbt. Något som man gjorde bra, främst Niklas Hult var den som stack ut i Elfsborg. Att Elfsborg har ett bra lag, det kan man inte förneka. Även om det i många fall känns svajigt i det svartgula försvaret så spelar man inte längre lika naivt som man gjorde under Haglund. Något som vi fick märka av. Det kändes som att Blåvitt spelade som Elfsborg gjort tidigare år medans Elfsborg spelat som Blåvitt gjort i matcherna lagen i mellan i Borås. Trots det vann Elfsborg återigen…

Laguttagningen blev inte direkt lyckad sett till den matchbilden som blev. Med Hysén och Sobra på kanterna och Söder hoppades man på ett djupledsspel mot ett offensivt Elfsborg. Men med det tidiga målet och ett Elfsborg som föll ner så fanns helt enkelt inte ytorna för det. Samtidigt som varken Söder eller Sobra gjorde några direkt lysande insatser. Så fort Stiller kom in så blev det genast mer oreda i Elfsborgs straffområde och även Allansson var bra när han kom in sent i matchen. Och i efterhand skulle nog bägge dessa ha fått starta. Vet inte ens om man kan kalla det att vara efterklok när man ser till dessa bägges prestationer i matchen innan. Även DMK gjorde återigen ett piggt inhopp. Hoppas få se honom i ett lite längre inhopp i de nästkommande matcherna.

Hannes Stiller?  @mikaeldyre

Återigen känns det som att vi är alldeles för ineffektiva med bollen, trots högt bollinnehav skapas inga direkt heta målchanser förens sista 7-8 minuterna då vi pressar allting framåt mer eller mindre.  Vet inte riktigt vad lösningen på det problemet kan vara riktigt. För spelet över resterande delen av planen tycker jag ändå såg helt okej ut än en gång. Det är ”sista tredjedelen” som inte fungerar. Om Hysén skall in längst fram igen eller inte överlåter jag någon annan att argumentara om. Men jag tycker han gjorde det bra på kanten senast och med Sana, Sella och Sobra skadade finns inte så mycket alternativ där känns det som. Hur allvarlig Sobras skada i måndags var vet jag inte, har inte läst någonting om den, men som hans spel såg ut innan känns han inte aktuell då han var helt under isen. Skulle Sella vara spelklar så är nästa alternativ att sätta Allansson där. För får han inte spela från start i nästa match så är det tjänstefel av Stahre i mitt tycke.

Malmö har varit väldigt mycket upp och ner i de matcher jag sett. I matchen mot Mjällby ledde man med 2-0 i halvtid och det hade kunnat vara betydligt större siffror. Men när så matchen var slut var slutresultatet 2-2. Det var precis som om det var två olika lag ställde upp i första och andra halvlek. Men trots att laget varit upp och ner ligger man på en tredjeplats inför kvällens skånederby, man har även en match mer spelad än Häcken, men som sämst ligger man alltså på en fjärdeplats efter full åttonde omgång. Blir lite virrigt med omgångsnummer i och med att IFF IFF och HeIF spelar sin match i den nionde omgången redan innan den åttonde är avslutad. Men kontentan av det hela är att Malmö är ett av lagen som slåss bakom Elfsborg.

Även i senaste matchen mot Åtvidaberg såg det ut att bli poängtapp där man tappade en ledning i den 88e minuten. Men på övertid gjorde så Ranégie sitt andra mål för matchen och han står nu på totalt tre. Förhoppningsvis är det inte starten på en formkurva som pekar uppåt, för då lär han peaka lagom till matchen på måndag… När ingen av Malmös anfallare direkt leverarat är det istället deras yttrar som gjort det. Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad är de spelare som presterat klart bäst i Malmös offensiv.
Det innermittfält som såg så bra ut på försäsongen har inte alls kommit upp till den nivån. Simon Thern har inte varit riktigt så bra som man trott, inte heller Erik Friberg eller Wilton Figureido har varit det. Även Ivo Pekalski har haft problem då han varit skadad och när han spelat har det väl inte varit helt hundra. Men hans formkurva pekar även den uppåt och han startar i kvällens match. Så där kan man absolut få en fingervisning om hur han ligger till just nu.

En annan sak det snackades en del om inför säsongen var Malmös backbestånd. När Daniel ”Sidleds-Danne” Andersson lade av valde man inte att plocka in någon ny, utan man sa att man litade fullt på dem spelare man hade. I två matcher startade Pontus Jansson och Filip Helander som mittbackspar. Men efter 5-0förlusten mot Häcken så var Daniel Andersson tillbaka i mittförsvaret tillsammans med Pontus Jansson.
 
FRÅGETECKNET Hur skall Malmö vända trenden där man tappat ledningar? Mot Djurgården ledde man med 2-0 i halvtid tappade till 2-2 men lyckades vinna efter ett mål i den 88e matchminuten. Mot Mjällby ledde man med 2-0 i halvtid och tappade till 2-2. Även mot Åtvidaberg tappade man en ledning sent, men lyckades göra mål och få med sig tre poäng. Men fortsätter man tappa ledningar så kommer snart även förlusterna där man släpper in sena mål.

UTROPSTECKNET Väljer att lyfta fram Jimmy Durmaz som är Malmös poängbäste spelare med tre mål och fyra assist. Han har alltså varit inblandad i över hälften av Malmös mål rent poängmässigt, men av det jag sett har han varit inblandad i bra mycket mer än så. Skulle man kolla igenom alla Malmös mål hittar man säkert flertalet ”hockeyassist” från Durmaz.

NI KAN INTE, INTE SÄGA R!


*UPDATE* När jag skrivit färdigt detta leder nu Malmö matchen mot Helsingborg med 3-0. Mål av just anfallarna Daniel Larsson och Ranégie. Pekalski stod för det tredje