2012/01/21

Vilka vill nöta bänk i år?

Blåvitts ledning har i år uttryckt en målsättning att banta a-truppen till ca 21-22 spelare. Detta för att öka sammanhållningen, minska risken för eventuellt missnöje från spelare som hamnar utanför startelvan, samt även minska glappet mellan a- och u-truppen. Gott så.

Men även med ”bara” 22 spelare är det 11 stycken som hamnar utanför startelvan. Nu när man har värvat in så många bra spelare som man har i år, hur många är det då i truppen som kan tänka sig att nöta bänk eller sitta på läktaren utan att sprida missnöje omkring sig?

På försvarssidan ser vi väl inga större orosmoln. Bland målvakterna vet såklart August att han är tredjevalet. Erik kommer nog inte att klaga allt för mycket om han blir reservmålis igen, även om han hade en väldigt lyckad höst. Däremot är nog inte John speciellt intresserad av att hamna på bänken ännu en gång i de blåvita färgerna. Vad det gäller backarna är säkert både Lund, Logi och Hjalle medvetna om att det kan bli en hel del bänknötande i år. Men det finns bara 6 backar i truppen vilket innebär att de kommer att få en hel del speltid också.

Nej, problemen kommer att ligga anfallssidan. Om man räknar med att det kommer en offensiv mittfältare till (Gerzic, Farnerud, någon annan?) så har vi 13 spelare till 6 platser på mittfält och anfall. Vilka 7 spelare sitter lojala och tysta på bänken eller på läktaren?

Det finns bara en som inte kommer att klaga över huvud taget, och det är Stiller. Inte heller Sella kommer att skapa någon större turbulens, men i hans fall är det inte ens säkert att han sitter på bänken, Sella kan vara en startspelare även i år. I övrigt är det antagligen bara Sana och Joel som möjligtvis kan tänka sig en bänkplats, men även dessa två har bra chans på en plats i startelvan. Säg att det är max 3 av de ovan nämnda som hamnar utanför startelvan i år, då behövs det ytterligare 4-5 mittfältare/anfallare som ska fylla upp bänken och läktaren, men tyvärr finns det nog inte en enda till som kan tänka sig att göra det.

För med tanke på vilken historia som Elmar, Robin, Pär och Bärken har haft i Blåvitt de senaste åren kan inte deras tålamod vara speciellt stort, en säsong till på bänken och deras karriärer är i fara på allvar.

Sobra och Gerzic/Farnerud är det väl ingen som har full koll på ännu, men den allmänna uppfattningen verkar vara att alla tre har egon som inte tillåter bänknötande.

JJ är en tränares dröm att ha på bänken eftersom han kan spela både mittback och mittfältare, men Jakob inleder nu sin sjätte säsong i IFK och han är ingen duvunge längre, dessutom har han en plats i U-21 landslaget att försvara. Jakob kommer att behöva speltid.

Med andra ord kommer vi troligen ha sju spelare som absolut inte vill nöta bänk i år. Sju spelare som ska kriga om fyra platser brevid de två självskrivna (Haglund och Hysén). Dessutom i konkurrens med ytterligare tre potentiella startspelare (Sella, Joel och Sana). Alltså totalt tio spelare som kämpar om fyra platser. Det känns som en ekvation som inte kan gå ihop. Det känns som att det tyvärr är upplagt för slitningar i truppen.

Visst, skador, sjukdomar och avstängningar kommer att skapa fler platser i startelvan. Förutom de elva första kommer antagligen ungefär tre spelare till ta plats i förstauppställningen regelbundet, varav kanske två är mittfältare/anfallare. Men detta kommer inte att räcka. Det är helt enkelt för många spelare som av olika anledningar inte vill nöta bänk i år.

Så med tanke på att det finns stora anfallstalanger i U-truppen som man kan använda sig av även i A-laget (framförallt DMK och Sam Larsson), borde nog truppen bantas ytterligare. Det allra viktigaste är såklart att ha riktiga klasspelare i startelvan. Men det är också oerhört viktigt att få en bra stämning i truppen. Och i det fallet är prio 1 inte hur många spelare man har i A-truppen, nej prio 1 är hur många spelare man har som accepterar att stå utanför startelvan. Vecka efter vecka.

30 kommentarer:

  1. Har också tänkt på det hära. Kan bli problematiskt.

    SvaraRadera
  2. Eftersom att vi satsar denna säsongen så ser jag alla nyförvärv som givna i startelvan! I alla fall till att börja med!

    De som kommer att vara givna under året är Hysen, Alven, Norsken, Gerciz/Farnerud, Haglund, Sobra och Salomonsson.. Till att börja med i alla fall!

    Spelare som inte kommer klaga är som du sa Stiller, Sella och Dahlin.. Stiller kommer nog att få spela en del som inhoppare fortfarande skulle jag tro och jag tror att sella kommer att vara inhoppare iår också!

    Tror det står mellan Joel/sella/Sana på högerkanten.

    Det betyder att det är 4 spelare till som ska in i elvan och det tror jag blir Dyrestam, Logi, Söder och Sana/Sella.

    Sen så tror jag det blir väldigt knappt om speltid för Pärlan iår!

    Sen tror jag att våra 3 unga killar i DMK, Sam och Jonathan kan få lite speltid iår, framför allt för DMK och Sam! Och jag tror inte att någon av dom kommer klaga över att sitta på bänken, snarare tvärt om.. Dom tycker det är skit stort att sitta på bänken och när dom får chansen så kommer dom att ta den!

    SvaraRadera
  3. Bra med stor konkurrens om platserna. Tyvärr är spelmaterialet för klent för att bli annat än typ 7:a.

    SvaraRadera
  4. Gaisarn @

    Tycker du att ert spelarmaterial är bättre?

    Ijeh?

    SvaraRadera
  5. Ännu en anledning att inte värva Gerzic?

    SvaraRadera
  6. Vem kom före IFK 2011? Vem spelade ut Blåvitt i derbyt i höstas? Vilket lag var sämst i Gbg 2011? Vad är det dom säger att Blåvitt blir bättre i år när det saknas spelare som kan fördela spelet. Nä, kör med Selakovic o tidiga inlägg. Den taktiken vet varenda tränare o spelare i Allsvenskan om o tills ni hittar nån spelfördelare typ Wanderson så kan ni vara glada om ni kan hänga kvar.

    SvaraRadera
  7. Gaisarn @

    Du kanske har missat att vi värvat spelare av hög allsvensk klass?

    Samt att vi hade en tränare som inte stod för särskilt iderik fotboll!

    Vill minnas att vi vann fösta matchen mot er på säsongen med i stort sett samma trupp?

    SvaraRadera
  8. Gaisarn @

    Frågan är vad fan du gör på en blåvitt blogg!

    Är ni gaisare så jävla kåta på vad som händer i Sveriges mesta mästare eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är så roligt att driva med Göteborgs sämsta lag o lyssna till era förhoppningar. Ni klagar på allt, Solnatränare, nya ev värvningar som ni sågar (Gerzic) trots han inte är det minsta klar. Tacka vet jag Gais, vi vet att vi inte kommer att vinna Allsvenskan, men stöttar vårt lag i alla väder o klagar aldrig som ni Glenn gör.

      Radera
  9. Tränaren ja, det känns ju som alla änglar gillar honom ha ha ha ha! Vilken spelare som ni värvat håller hög allsvensk klass? Nordin Gerzic? Han är väl inte klar! Det är den enda jag har hört talas om på stan som skulle kunna höja kvalitén på ert medelmåttiga lag. Men jag hoppas att ni hänger kvar, det är alltid roligt att förstöra er inmarschlåt i derbyna o spela ut er.

    SvaraRadera
  10. Herregud, gais kommer före i tabellen en gång på 60 år och får nåt jävla storlagskomplex direkt. Sjukt komiskt

    SvaraRadera
  11. Gaisarn @

    Jag syftade på värvningar som Philip Haglund, Emil Salomonsson, Daniel Sorealense, John Alvbåge, Kjetil Waehler och Eventuellt Gerzic! Och det är spelare som alla skulle gå rakt in i Gais startelva och många de flesta startelvor i Allsvenskan!

    Men ni kan ju förlita er på föredettingar som Ijeh och Fredrik Lundgren..

    Sen får du det att låta som att ni brukar spela ut oss varje gång vi möts, vilket absolut inte är sant!

    Ni har kommit före oss 1 gång på 60 år och ni börjar snacka...

    SvaraRadera
  12. Efter Erlings förra inlägg är nog detta det dummaste som skrivits på länge. Visst har du rätt i att det måste vara bra stämning etc, men snacka om att se saker ur en negativ synvinkel. Det du faktiskt säger här är att vi har FÖR bra spelare. Eller menar du att vi ska ha 11 riktigt bra och att resten ska vara långt i från startelvan så att de inte börjar gråta om de inte får spela?

    Det viktigaste för att utvecklas, oavsett område, är riktigt hård konkurrens. Detta är precis vad vi har nu. Om någon inte klarar av att eventuellt bli petad till förmån för någon som är bättre är detta en total loser utan vinnarskalle... sådana vill man inte ha i ett lagbygge ändå.

    Det går att se allting negativt om man vill men det känns jävligt dumt och onödigt. Det gäller hela livet i sig och inte bara blåvitts trupp 2012.

    SvaraRadera
  13. Tycker att Erlings inlägg höll lägre nivå än detta. Å andra sidan håller jag med, tål man inte konkurrens ska man inte ha en plats i Blåvitts trupp om man inte bara vill lyfta en hyfsad lön i nåt år eller två.

    SvaraRadera
  14. @21.21
    Nej, jag säger inte att vi har FÖR bra spelare. Jag säger att vi har för många spelare som just nu befinner sig i en sits då de inte absolut inte vill sitta på bänken. Det har inget att göra med hur bra de är.
    Jag tycker desutom inte det är negativt att ta upp något innan det är för sent, det måste vara positivt att hindra det hela från att bli ett problem. Det är nog inte omöjligt att Mild kommmer att sälja eller låna ut ett par spelare innan säsongen startar.

    SvaraRadera
  15. "banta" truppen sa dom till juniorerna? vad händer egentligen?

    SvaraRadera
  16. bra artikel denna gilla jag:)

    SvaraRadera
  17. Bra inlägg! Jag har också tänkt tanken med tanke på Stahres uttalade ambition att minska truppen.

    Egentligen är ju alla nyförvärv ersättare för tidigare spelare:

    Bauta - Kalle S
    Sobra - Drugge
    NG/Farnerud/? - Elmar
    Emil - Adam
    Alvbåge - Sandberg (lån)

    Sedan har ju Faltsetas och Kamal lämnat också.

    Jag håller helt med i din analys men tror samtidigt också att Stahre kommer att matcha mycket mer än vad JO gjorde vilket innebär att vissa spelare används i vissa typer av matcher där deras spetskvalitéer kan användas medan man kanske kan spela mer unga och hungriga spelare i motivationsmatcher mot t.ex. Syrianska och Gefle där de äldre spelarna ser det som en dag på jobbet även om de inte skulle erkänna det.

    Minns också att JO var notoriskt feg och alltid sparade sista bytet (typ in med Stiller i minut 92 när risken att något händer med målvakten är minimal) samt hade sitt patenterade Sana-Bärk-byte.
    JO kommer med all säkerhet att göra två tidiga offensiva byten i de flesta matcher och på det viset få en bättre rotation i truppen även om det förstås fortfarande är så att vissa spelare riskerar att få spela mindre än de hoppas på.

    Jag tror att JJ skolas om till mittback (därmed inte sagt att han inte kan hoppa in om Haglund blir skadad) och att Elmar försvinner (lägger ingen värdering i det varken för eller emot). Pärlan ligger i farozonen också men jag tror att han kommer att få en chans eftersom Söder precis börjat träna med boll igen och jag tror därför Pärlan spelar från start.

    SvaraRadera
  18. Gaisarn
    Drabbas inte av övermod för att ni gör EN hyfsad säsong!
    Så patetiskt med gaisare som måste hänga på något annats lags fan-sida.
    HAHA

    SvaraRadera
  19. korrigering - Stahre menar jag förstås kommer göra två tidiga offensiva byten!

    SvaraRadera
  20. min fundering är lite det erling vart inne på. Varför värva en extra mittfältare. Använd pengarna på annat. Erfarenheten plus ungdomlig vilja finns ju där och det är en bra mix redan nu. Att värva en stjärna till mitten skapar bara en mindre plats för alla andra att kriga om, för visst faan blir en sådan värvning självskriven i elvan.

    SvaraRadera
  21. Härligt!!! Grattis, nu finns det ännu en negativ aspekt att lyfta fram kring årets satsning. För ung, för gammal, för dålig, för bra, fel attityd,

    SvaraRadera
  22. Att komma femma är fan det bästa msn kan göra. Härska göttet!

    SvaraRadera
  23. Släpp fram juniorerna. Truppen behöver hungriga ungdomar.

    SvaraRadera
  24. Håller med artikeln helt. Som jag ser det fyller inte JJ, Elmar, Lund och Pär någon funktion i truppen. Deras platser borde fyllas upp av J-spelare vid behov.

    SvaraRadera
  25. Dumskallar, läs vad Gaisarn skriver istället så har han/hon faktiskt en poäng. Vi måste ha en spelfördelare för att undvika de förhatliga långbollarna. Joel är bra, men ung och det är väldigt tunt bakom på den positionen.
    Vi kan inte lägga hela ansvaret på honom eftersom det är något som måste fungera för att vara med i toppen.
    Vad gör vi om Joel sliter av ett korsband? Inse att det är skillnaden på att ligga i mitten eller toppen.

    Utan en kille som kan hålla och fördela bollarna på mitten med kvalitet är vi tillbaka i primitiva långbollar på Hysèn.

    SvaraRadera
  26. Eller så har Stahre vett att använda Pärlan rätt så han börjar visa den potential som kostade så många miljoner.
    Han är verkligen ingen dålig spelare utan presterade nästan direkt i ett 4-4-2 som de kör i Mjällby.

    Vi får heller inte glömma att det nog blir ett antal skador. Blåvitt är ju av tradition ofta väldigt skadedrabbat.

    SvaraRadera
  27. Okej, visst jag köper ditt argument om att detta kommer vara ett problem, tror dom flesta fans har haft samma tankar.
    Men man får se det så här istället. Vi har väldigt många bra spelare nu, som alla är hungriga för att lira, inget tvivel om det, eller hur? (Då räknar även jag med Fanerud/Nordin).
    Och visst kan det vara så att tom kanske JJ kommer att byta klubb eller att Stiller bestämmer sig för att lägga av om någon av dessa inte får tillräckligt med speltid.
    Men om du ser det som om att vilken jävla hunger alla spelare får av att få kämpa för sin plats, på varje träning, på varje match, visst fan måste detta utveckla laget då!
    Dessutom tycker jag att Blåvitt oftast har haft en för knaper trupp och därför tror jag att denna situation kan vara guld värd, pga att ingen är självskriven, kanske inte ens Haglund.
    Om det blir het stämning i truppen, så låt det bli det då á la Mellberg Ljungberg, jag tror att dessa aggressioner kommer att leda till bra saker. Jag tror att griniga spelare leder till vinnarskallar, vilket vi inte fick fram av Jonas "pipröst" Olsson.
    Jag hoppas dessutom att vi kommer få in någon mer utöver (helst inte Nordin) Nordin/Fanerud.
    Det gynnar ju Blåvitt om man ska bygga långsiktigt och ha en trupp som håller i EU om man har en brad trupp.

    SvaraRadera
  28. asså , fy fan vad konstigt tänk! Det är väl bara bra att ha en massa bra spelare, sen är det upp till de bänkade spelarna att agera proffsigt. man kan ju tamejfan inte undvika att värva för att vara snäll mot bänkspelarna. sen om man har en sån som sana till exempel på bänken så vet man ju att konkurrensen är stenhård och att en sån spelare lika gärna kan starta nästa match.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.