2011/11/27

Första träningen med Stahre närmar sig

KANAL GLENN. Nästa måndag, den 5 december, kör IFK Göteborg igång med fotbollsträningen igen efter ett par veckors välbehövlig semester. Rensa tankarna, lägga bakom sig, ta nya tag... Nu blir det andra bullar och det lär märkas.

Kanal Glenn Studio kommer vara på plats och förhoppningsvis även de senaste nyförvärven, John Alvbåge & Daniel Sobralense. Ett par spelare har opererats och är på rehab vilket ger plats för ett par spelare från u-truppen att visa upp sig för herrar Stahre & Edlund. Första träningen med nya tränare för första gången på fem år, det blir onekligen spännande att se hur de lägger upp det.

*****************************************

Samtidigt planerar vi vår resa till Turkiet för fullt just nu. Vi kikar på boende och den här gången kommer vi vara betydligt mer rutinerade än senast. Det blir ett boende som ligger bara 1,5 kilometer från lagets hotell vilket gör att vi kommer kunna vara mycket snabbare i kommunikationen än senast. Det kommer dessutom med största sannolikhet eliminera vårt behov av hyrbil. Vi har dessutom mailat vårt tilltänkta hotell för att försäkra oss om stabil internet-uppkoppling. Något som det var lite problem med senast, minst sagt.


Flyg har vi också tittat på och än så länge ser det ut att finnas till bra pris och på bra tider så vi kan komma ner och bevaka hela lägret, utan att behöva boka om i sista stund som det blev för två år sedan. Genom att vi nu kan planera bättre, och i god tid, så ser vi därmed ut att kunna resa både smidigare och billigare än vad vi gjort de tidigare två gångerna. Dessutom är detta bra då vi denna gång åker med tre personer istället för två.

Vi har kommit igång bra med insamlingen men behöver fortfarande en hel del hjälp för att komma iväg. Nu när räkningarna skall betalas skulle vi verkligen uppskatta en liten hundring eller tre i bidrag till vår resa.

Stöd vår insamling genom att putta in ett bidrag till plusgirokonto 438346-9. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)

Den 21 november såg listan över barmhärtiga samariter ut så här:

Insamling, BaraBen till Turkiet 2012 (bidrag i den ordning de kommit in):
1. Frankie - 250 kronor
2. Linus L - 100 kronor
3. Hållundan - 300 kronor
4. Tomas Stål - 500 kronor
5. Daniel Berggren - 100 kronor
6. Niclas Lindström - 123 kronor
7. Stefan Larsson - 150 kronor
8. THSC08 - 155 kronor
9. Jonmagnusson.se - 50 kronor
10. BaraBens resegrupp - 2 280 kronor
11. Reine Carlsson - Stenungsund 500 kronor
12. Jakob Hansen - 100 kronor
13. Viktor Larsson - 100 kronor
14. Lars Elm - 150 kronor
15. Joel Nilsson - 100 kronor
16. Thomas Kristensson - 200 kronor
17. Fredrik Widengren - 100 kronor
18. Bothvid - 500 kronor
19. Antiplasta - 300 kronor
20. Henrik, Nedre Matrosgatan - 100 kronor

Total just nu: 6 158 kronor (21 november)

Notera att det kan ta en dag eller två för oss att se att pengarna har kommit in så har du skänkt någon av de senaste dagarna syns det vi vid nästa redovisning.

Tack till alla er som är med och bidrar!



*****************************************

Ett par dagar gamla nyheter men det verkar som att Elmar gjort det såpass bra i Ipswich att känslan är att han går förlorad dit. Enligt den här länken säger deras sportchef att det finns en möjlighet att man kan "lösa en deal" men att IFKs pris en så länge ligger för högt. En vanlig förhandlingstaktik såklart, men med tanke på att IFK verkar vara väldigt angelägna om att bli av med Elmar, och att denne bara har ett år kvar på kontraktet så känns sannolikheten väldigt stor att man kommer överens om en deal och att islänningen därmed lämnar IFK Göteborg för Ipswich inom kort.

Att hantera en vinter

SMALL TALK. Det är långt kvar. Det är jävligt långt kvar. Den första höststormen är här. Hon heter Berit. Hon drar och sliter i en byggnadsställning som jag ser från fönstret. Väsnas och står i. Jag sitter och försöker komprimera hela tidsrymden som ligger mellan mig och Allsvensk premiär. Tror det ska kännas enklare då. Vinter kallas det väl. Den har inte ens börjat, det känns outhärdligt. Som liten vid den här tiden på året så kunde jag inte se längre än till julafton. Tidens utsträckning i rummet nådde för mig bara till Kalle Anka. Från början av december var det det enda som betydde något, vad som fanns bortom var meningslöst, den 25:e kom alltid på något vis överraskande. Fanns det en dag till? Just det. Livet.

Jag försöker nu komprimera livet till något obetydligt för att stå ut med tanken på hur långt kvar det är innan vårt nya projekt får ställas på prov. Men det går inte. Jag har inte längre kvar barnets tunnelseende. Träningen har inte ens börjat än, men jag vill att bygget ska utmanas redan, att de ska visa att de är så starka som vi vill att de ska vara. Att en hel vinters drömmar inte ska vara förgäves, ett meningslöst andligt offer. Men jag inser att vintern måste genomlevas, julafton måste genomlevas, som för mig inte betyder något längre efter barndomens överdosering. Sedan de iskalla försäsongsmatcherna på Valhalla. De hade jag nästan glömt redan. Å, jag längtar dit också. Att pressa kaffemuggen så hårt det går för att få hettan så nära inpå kroppen det bara är möjligt. Det dova ljudet applåderna ger när alla bär vantar. Det strävsamma lidandet som det kan innebära att ta sig igenom nittio minuter stillasittandes en februarimatch, halvlekspausens desperata hopp, hoppa blåvitt hopp, även de gamla är med då.

Jag satt och tittade på en norgekarta. Ville veta var Sogndal låg. Det låg mitt i Norge. Googlade några bilder, klickade igenom bild efter bild, förtrollad. Vilken fantastisk plats att bo på! Just intill Sognefjorden, en av alla norska fjordar, där de branta bergen störtar rakt ner mot havets botten. Någonstans mellan bergens toppar och havets djupa bottnar har människor byggt en stad. Där ska Jonas Olsson arbeta. Jag kände nästan avundsjuka. En liten arena, en liten klubb, en liten stad. En naturromantisk pärla. Jag hoppas han kommer trivas, jag hoppas det kommer gå bra för honom. Jag blev gruvligt irriterad på honom mot slutet, och även om han stångade sig blodig onödigt länge för en idé som inte funkade, så tog han oss tillsammans med Rehn till ett SM-guld. Det kommer åtminstone aldrig jag glömma. Det tränarparet var början till en förändring för klubben. Och den förändringen fortsätter.

Mikael Stahre. Han har ett sett att prata som får åtminstone mig att tystna och bara lyssna. Det huvudet har tänkt så mycket fotboll att man nästan förnimmer ett vansinne i ögonen. En fotbollsgalning. Han pratar om entusiasm med entusiasm, han pratar om energi med energi. Han pratar med inlevelse, jag sugs in i hans fokuserade blick. En helt annan aura än Jonas Olssons och Stefan Rehns. En annan typ av människa. En annan typ av tränare. Det är något helt nytt för Blåvitt. Jag vet inte vad som fick Mild att göra den helomvändningen i rekryteringsidén att han valde att slå Stahre en signal och erbjuda honom jobbet som IFK Göteborgs tränare. Kanske var det ögonen, blicken, detsamma som jag föll för. Tydligheten, intelligensen. Jag vet inte. Men det känns rätt. Jag tror att gruppen av spelare kommer utvecklas under Stahre. Hur utförandet kommer se ut på plan vågar jag inte sia om. Jag har alltid fel.

Philip Haglund. Jag älskar redan Philip Haglund som vore han en av de som vuxit upp inom föreningen. Från första stund intog han sin plats i laget och på mittfältet med ett slags lugn och pondus som vore han som person helt oemotsagd. Självständighet tänker jag på när jag ser Philip Haglund, och framför allt hör honom prata. Han svarar alltid med en tanke, inte med läpparnas muskelminne som många andra fotbollspelare. Han är redan en prins, jag tror han kan bli ännu större. Framför allt ännu bättre. En trygg miljö, en bra tränare, en vacker stad.

Han köpte lägenhet i Linné redan innan övergången var helt klar. Fingertoppskänsla. Han satte kängan och bopålarna rakt ner i Göteborgs hjärta. Järntorget, långgatorna, Haga, Majorna. En plats att leva på. Jag hoppas han stannar länge. Jag hoppas att någon gång få se honom dra på sig kaptensbindeln. Men allt det här ligger fortfarande långt bort i tiden, och hur jag än försöker komprimera allt däremellan så har jag insett att det inte går. Jag misslyckas, snarare utvidgar drömmarna och tidsrymderna. Det är livet som pockar på och vill ha uppmärksamhet. Nu. Det är stormen Berit som river tag i träden utanför. Allt är fortfarande här och nu. Jag behöver kortare intervaller för att klara en vinter. Så: jag längtar till den 5 december. Det gör jag. Första träningen med Micke Stahre. Det känns hanterbart. Min julafton. Heja Blåvitt.

2011/11/24

Agenten: "Ipswich var imponerade av Elmar"

SILLY. Enligt en artikel som publicerades i morse på den isländska sajten visir.is så är Ipswich imponerade av Elmar och IFK Göteborg vill sälja spelaren. Allt enligt Elmars agent Magnus Agnar Magnusson. Vad som är oklart är dock hur IFK Göteborg blev ett bussbolag, men med Google Translate kan allt hända. Här är hela artikeln, fritt översatt av just Google Translate:

"Det är fortfarande osäkert i fall Theodórs Elmars Bjarnason. Han har ett år kvar på sitt kontrakt med IFK Göteborg och företaget vill sälja den där det inte är inom ramen för det bussbolaget.

"De föredrar att sälja honom men vi har inte fått några tydliga svar från företaget och några nog inte förrän han har att möta tillbaka i träning i början av december", säger Magnus Agnar Magnusson, agent Elmars som han ofta kallas.

Spelaren har just återvänt från en tre-dagars vistelse i Ipswich engelska laget, men han spelade en match med dem.

"De var imponerade av honom och kommer att se över det. Han spelade en match och gjorde mycket bra. Helst skulle de få det gratis men det är inte tillgänglig. Det kommer aldrig sålt några medel, som han är bara ett år kvar på kontraktet. Bollen är i Ipswich och jag vet inte vad de gör. Medan vi är lugn som Elmar i fina avtal med Göteborg ", tillade Magnus till Agnar."

****************************************

Namnet Ipswich får mig för övrigt att komma och tänka på den här trallvänliga låten...

2011/11/22

Glenn Hysén "Har pratat med Mild om samarbete"

INTERVJU. Glenn Hysén är som vanligt på gott humör när han svarar i telefonen. Utsikten har gått upp till division 1 och flera av hans spelare är nominerade till årets spelare i divisionen. Avancemanget i seriesystemet innebär tuffare utmaningar spelmässigt, något som Glenn har en egen lösning på.
– Jag har pratat lite med Mild och någon form av samarbete. Det är ändå division ett vi spelar i och jag tror det är mycket bättre för deras spelare att få spela A-lagsfotboll. Den där U21-serien eller vad den heter, den tror jag inte mycket på, säger Glenn till Baraben.com.

Glenn Hysén inför femtioårsfirandet Foto: GT

Glenn fick mycket uppmärksamhet i dagarna när han öppnade för att en gång i framtiden ta över IFK Göteborg. En kommentar som det skrevs om i de flesta tidningar i Sverige.
– Haha, jag pratade med en på Fotbolldirekt tror jag de heter. Men jag är i början av min tränarkarriär och det är klart som fan att man inte hade tackat nej till Blåvitt. Finns det någon annan klubb som man hellre vill träna i Sverige? För mig hade det varit extremt kul och ärofyllt att få träna IFK Göteborg.

Stahre och Mild har börjat rensningen av truppen, där fick bland annat Drugge reda på att han inte är önskvärd längre, hur ser du på det?
– Visst, jag är partisk när det gäller Drugge. Men jag tycker det är en väldigt fin kille och duktig fotbollsspelare. Man köpte honom för tre år och borde ge honom chansen under en till säsong. Han kom ifrån Trelleborg där han var outstanding till en klubb där det är helt andra förutsättningar. Det tar ett tag att komma in i det. Jag tycker klubben gör fel om de skickar iväg honom efter endast en säsong. Men, visst han har inte varit så bra som man trodde.

Avslutningsvis, vi leker med tanken att du har obegränsat med pengar. Vem hade du värvat från IFK Göteborg och varför?
– Haha! Jag hade valt min son. Vi behöver en målskytt och det är exakt det som "Tobbe" är. Hade varit jävligt kul att få träna honom. Han har ju kontrakt med Blåvitt till 2015 så vem vet?

Rensar Kalle ut garderoben efter Stahres petning?

Notera försäljarens nickname.
Tipstack: Jo-Jo.

2011/11/20

Det bästa reportage som någonsin har gjorts


Det roligaste reportaget i journalistikens historia.

IN MEMORIAM. Skådespelaren Lasse Brandeby är död. Lars Thorsten (Lasse) Brandeby, född 27 april 1945 i Carl Johans församling i Majorna dog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg 20 november 2011, efter en tids sjukdom. Du må ha lämnat jordelivet men lever för alltid kvar i de skratt du fortsätter att bjuda oss på. De skratt som du har förlängt våra liv med.

Lasse Brandeby blev 66 år gammal.


"Han var Gaisare."

Mer publik på Gamla Ullevi nästa år?

SILLY/MARKNAD. Efter Håkan Milds/Mikael Stahres uttalanden förra veckan om att det finns fyra spelare som "inte är startspelare" i truppen just nu så har spekulationerna gått heta. Är de på väg bort? Var det ett dumt sätt att kommunicera på? Kan spelarna i fråga stanna och kämpa till sig en plats ändå? En spelare verkar inte ha någon vidare lust att göra det sistnämnda.

Officiella hemsidan rapporterar idag att Elmar Bjarnasson nästa vecka ska provträna med Ipswich, som spelar i The Championship, andraligan i England.

Om detta innebär att Elmar har gjort sin sista träning med IFK Göteborg återstår att se. Men signalen från båda parter är tydlig. Det skall göras plats i truppen och Elmar är en av de man helst ser ska lämna.

När det gäller just Elmar så verkar det finnas två läger bland supportrarna. Ena sidan som tycker han är väldigt bra och är en av få som kan hålla i bollen, kämpar alltid till 110% och är den som äger spelet på mittfältet. Andra sidan ser att han håller i boll för mycket och att det går för långsamt när han har den vid sina fötter.

Personligen kan jag hålla med båda sidor. Elmar är en fantastisk fotbollsspelare när han är som bäst men det har samtidigt varit rätt mycket upp och ner de senaste åren. Framförallt tror jag dock att Stahre vill ha en annan spelartyp. Jag inbillar mig att han vill ha spelare som snabbare och rakare vill spela bollen framåt. Dessutom har Elmar bara ett år kvar på kontraktet och med all respekt till Elmars lojalitet mot IFK Göteborg, så tror jag aldrig det har varit någon tanke från honom att förlänga. Han vill vidare, han vill söka nya utmaningar. Nu kanske han får det, och även om Elmar Bjarnasson stundtals varit kung på Gamla Ullevi så är det troligen det bästa för båda parter.

Känslan i detta är också att Stahre och Mild nu vill bygga en mindre, tajtare grupp. En grupp som är mer sammansvetsad och där det är enklare att ge plats för killarna från u-truppen, utan att flera spelare måste bli skadade/utlånade/avstängda först. Och trots att inte alla får spela alltid så ska man känna att man ändå är med i gruppen och bidrar.

Den tanken gillar jag verkligen.

*************************************************

Vi gjorde en läsarundersökning för någon vecka sedan angående hur man tänkt att göra med inköp av årskort nästa år. Resultatet var väldigt intressant. Speciellt om man jämför med förra årets likande undersökning.

Frågan var "Kommer du att ha årskort 2012" och svaren såg ut enligt nedan.



Förra året ställde vi en liknande fråga och då såg svaren ut så här:


Om vi jämför dessa data och dessutom tittar på hur många årskort som vi faktiskt sålde 2011 jämfört med 2010 så hittar vi åtminstone ett intressant svar. Försäljningen av årskort de senaste åren har sett ut som följer.


Vi når alltså en topp 2010 vilket inte är konstigt alls efter 2009 års andraplats. Undersökningar från England visar att för publiktillströmning, så är det i stort sett alltid positivt att vara ett topplag, men inte vinna. Detta var också något vi såg mellan 2007 och 2008, även om inte de siffrorna är med här. Då var det i stort sett ingen ökning alls.

När det kommer till 2010 jämfört med 2011 så faller vi med nästan 20% i antal sålda årskort. Ej heller det är någon skräll med tanke på de sportsliga resultaten och den uteblivna förändringen som många väntade sig. Det visar också vår undersökning då 8% svarade blankt nej på att förnya, 21% ville se just förändring medan 11% inte hade bestämt sig ännu. 40% sammanlagt varav hälften av dessa gjorde slag i saken och inte förnyade sina årskort. Om man nu hårddrar det såpass mycket i relationen mellan vår undersökning och hur det faktiskt såg ut i verkligheten. Den gav åtminstone en tydlig indikation, så mycket kan vi vara övertygade om.

Det återstår att se om årets undersökning ger samma indikation när vi rättar med "facit" i april 2012. Men även om frågan är aningen annorlunda ställd så kan man tyda av svaren att till 2012 väntar ett klart uppsving snarare än den nedgång som var inför i år.

Siffran för hur många som tänker förnya är högre och siffran för hur många som inte tänker förnya är lägre. 61 mot 57 och 8 mot 5. Framförallt så svarar dock hela 13% att de inte hade årskort 2011 men kommer köpa till 2012. Nu hade vi inte med den frågan förra året men hade vi haft det är jag övertygad om att den hade varit ganska låg. En hel del har fortfarande inte bestämt sig men känslan är att dessa brukar vippa över till att ändå köpa ett kort till slut.

För att summera så tror jag att förändringens vindar som blåser över Kamratgården just nu är väldigt positiva för det publika intresset kring IFK Göteborg. Att föreningen visar en nysatsning gör att försäljningen av årskort med stor sannolikhet kommer öka nästa år. Min gissning landar på 6725 sålda årskort. Hur stora de totala publiksiffrorna sedan kommer bli är en annan fråga, där resultaten givetvis spelar in till stor del. Låt oss hoppas att spelet hittar tillbaka likt publiken så vi kan uppleva glöden på läktarna som var i slutet av 2009 igen.

2011/11/16

Vad menar Håkan?

HÅKAN MILD. Jag har fått anledning att fundera över hur Håkan Mild kommunicerar med sina spelare. Att han inte alltid talar klarspråk med media är fullt begripligt, eftersom det knappast skulle gagna verksamheten att prata om alla interna angelägenheter offentligt. Men hur tar han egentligen hand om just dessa interna angelägenheter internt? Ibland erbjuds man små titthål in i den instängda världen uppe på Kamratgården, genom intervjuer och mer eller mindre genomtänkta svar, och jag måste säga att jag i en del fall blivit lite förbryllad. För ett tag sedan läste jag en intervju på Fotbolldirekt.se med Fredrik Risp, och på frågan huruvida han fick någon förklaring till varför de inte förlängde hans korttidskontrakt svarade han:

– Det blev aldrig någon förklaring, från början när jag valde att lämna Turkiet erbjöd jag mig till Blåvitt, anledningen att de ens skrev ett korttidskontrakt med mig var väl för att de hade så mycket skador just då.

Och på en fråga om han skulle kunna tänka sig att komma tillbaka till Blåvitt, trots hur han blivit behandlad tidigare svarar han:

– Hade de hört av sig hade jag säkert tagit mig en funderare. Jag vet inte riktigt var skon klämmer faktiskt, men det finns ändå inga hard feelings mellan mig och Håkan (Mild) eller tränarstaben men de tycker väl helt enkelt inte att jag besitter de egenskaper som passar i deras filosifi.

De här citaten berättar inte bara vilket stort blåvitthjärta Risp har, utan att det också brister någonstans i kommunikationsleden. Hur meddelar sig Håkan egentligen med en spelare som inte är önskvärd? Om Risp är bra nog för en blåvit backlinje eller inte tar jag inte upp här, den diskussionen har stötts och blötts så det räcker, men jag undrar varför inte Håkan bara rakryggat kan säga till honom att han inte är tillräckligt bra, eller vad det nu handlar om. Att en spelare ska behöva sitta och gissa varför han tvingas söka sig någon annanstans tycker jag är ovärdigt. Så här säger Drugge i en intervju med Aftonbladet med anledning av att han och ytterligare några spelare inte ”verkar” tillhöra Stahres framtidsplaner:

– Jag hade ett möte med Håkan (Mild, sportchef) innan jag gick på semester. Det tog någon minut bara. Sedan var det klart. Han sade att jag inte var i startelvan. Det är samma sak som att inte vara önskad tycker jag, säger Drugge.

Vadå "inte var i startelvan"? Drugge tolkar det som att han inte är önskad, inte så konstigt, men han ska ju inte behöva fundera över en sån sak. Om man har ett personligt möte med en spelare ska väl denne inte behöva gå ut därifrån mer fundersam än vad han var innan? Vad menar Håkan? Vems beslut är det? Har Drugge fått sparken med en tvetydig klapp på axeln? Jag tycker det verkar så. Som supporter är man van vid att behöva sitta och tolka vad spelare och ledare säger, men att spelarna själva ska behöva tolka vad ledarna säger är ju helt befängt. Ut med språket Håkan! Eller är han en sån som gör slut med sina flickvänner per sms? Jag tycker det är fegt.

Landslagsstjärna bröt nyckelbenet - fick frisyrproblem

FRISYR-EXTRA. Lugn och fin, förlusten mot England är ingenting i jämförelse med den skräck som vissa fotbollsprofiler just nu genomlider. Tysklands stjärna Bastian Schweinsteiger har brutit nyckelbenet och även om hans rehab verkar gå åt rätt håll, så får han avstå livsviktiga saker...som att applicera hårprodukter.
"The problems start with socks or tying up shoes. Driving a car or using hair gel is not possible. I am still dependent on support." (AFP)
Nu ställer sig fotbollsfans runt hela världen frågan: Har Bayern München heltidsanställda frisörer? Jag hoppas verkligen det. Hur ska de annars klara av att spela fotboll? Jag menar, burriga kalufser kan väl gå an i ishockey, men nu snackar vi om primadonnornas värld här.

Naturligtvis höll Bayern på tisdagen ett snabbinkallat krismöte med tyska domarförbundet för att hantera den känsliga frågan.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Nu har jag inte tillräckliga historiekunskaper för att göra en vettig analys kring Portugals roll i förhållande till tredje rikets uppgång och fall, men visst påminner den här frisyren en hel del om en viss rabies-/syfilisskadad tysk ledares kalufs från just den epoken?

Notera 0:11 till 0:14 i klippet, särskilt noggrant.



BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Europa andas ut.
Efter flera års undran och väntan kan vi nu med glädje även berätta att förre Arsenal-stjärnan Lauren äntligen återfått sin Rolex! Oh, glädjen vi alla nu känner vet inga gränser.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Det är inte bara på huvudet som busken bör ansas. Nej, jag menar inget barnförbjudet nu. Vissa arenor (!) skulle behöva investera i en häcksax. Något Fabio Santos i brasilianska andraligan fick uppleva i den gångna helgen...



BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Slutligen en helt otrolig transfer-affär som varit på gång, hajpats, spruckit och har världens kanske vackraste fotbollsfrisyr i mitten av hela smeten. Här snackar vi sopborste av vildsvinshår. Wow.


Disclaimer: BaraBen.com kan inte ta ansvar för slutresultatet av de självmordspakter bland frisörer som skapas runt om i världen på grund av detta blogginlägg.

2011/11/14

Här är försäsongsplaneringen

FÖRSÄSONG. Balkander på GP har idag träffat Håkan Mild och få ta del av dennes och föreningens försäsongsplanering. Här är en klassisk copy/paste:

1 december: Träningsstart

21 december: Jul- och nyårsledigt.

2 januari: Omstart

25 januari-6 februari: Träningsläger Costa del Sol, tre matcher, motstånd ej klart

18 februari: Degerfors, Valhalla

22 februari: Utsikten, Valhalla

25 februari, eventuellt Fredrikstad, Valhalla

29 februari: troligen FC Trollhättan, Valhalla

3 mars: Lilleström, Valhalla

7 mars: Jönköping Södra, Valhalla

10-17 mars: Träningsläger, Belek, Turkiet, en match, motstånd ej klart

21 mars: Oddevold, Valhalla

25 mars: Falkenberg, Valhalla

Helgen 31 mars/1 april: Allsvensk premiär, motstånd ej klart.

För egen del så är känslan i kroppen att matcherna är mot ganska "lätt" motstånd, för att förlänga smekmånaden för vår nye coach. Samtidigt är det ju alltid trevligt med många hemmamatcher och ofta väldigt trevliga lördagar/söndagar på Valhalla.

Vad tycker DU?

2011/11/13

"Bjärsa" formulerar om sig

INTERVJU Mattias Bjärsmyr uttryckte sig fel i intervjun som gjordes i GP. Mittbacken menade att "Det är nu upp till spelarna att prestera". Det finns tillräckligt med kvalité i truppen redan nu.
Det var alltså ingen sågning/pik av Bjärsmyr utan en lite otydlig formulering av mittbacken.
- Det blev lite fel när jag läste de, hade ingen uppsåt att såga klubben. Bara en dålig formulering, säger han.

2011/11/12

Tröjor och videospel läggs till insamlingen

ERLINGS MIXPÅSE. Insamlingen till vår resa till Turkiet har fått en bra start. Drygt 1500 insamlade de första dagarna vilket lovar gott inför fortsättningen. Vi behöver dock få in en hel del mer så fortsätt bidra. Förutom att det kommer bli grym rapportering så deltar man dessutom automatiskt i utlottningen av fina priser om man skänker minst 100 kronor.

Nu lägger vi dessutom ytterligare priser i potten. Två matchtröjor årgång 2011 adderas, en blåvit och en rosa. Plus att du också har chansen att vinna videospel till Xbox360 & PS3. FIFA 12, NHL 12, Sims 3 Pets & Need for Speed The Run slänger vi ner i jultomtens stora säck som sedan tidigare är fylld med en nostalgisk tavla.

Stöd vår insamling genom att putta in ett bidrag till plusgirokonto 438346-9. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)

I nästa post börjar vi redovisa gåvogivarna.

*********************************************

Två år efter alla andra har jag fallit ner i Twitterträsket under namnet @BarabenErling. Här kommer jag kunna ge snabba rapporter från a-lagsträningar & u-lagsmatcher, komma med kortanalyser eller bara slänga ur mig lite blandat trams. Även om jag inte kommer sluta blogga så känns det som ett rätt naturligt steg att ta efter snart sex år som bloggare. Det finns fortfarande mycket åsikter och tankar om allt möjligt, men det är inte alltid man hinner hem och sätta sig och skriva en tre-sidors krönika om vad som faller på och av. Därför gillar jag Twitter, för att det är så snabbt och direkt. Mer hets i miniformat!

*********************************************

Sedan långt tidigare finns vår chefredaktör på Twitter och så också ett par av a-lagets och u-lagets spelare. Bloggens tekniska expertis, Olof och Swedie, har fixat till en widget under chatboxen till höger här på sidan där man kommer kunna följa våra tweets. Plus Glenn Hyséns såklart.

Det må vara november och det händer inte så mycket på fotbollsfronten kring IFK Göteborg just nu. Det jobbas däremot hårt i det tysta med förberedelser inför 2012, samt generella förbättringar på alla plan. Nästa år blåser hetsens hårda vindar in i ditt vardagsrum igen!

*********************************************

I den lilla nämnda rutan kan man just nu läsa om u-truppen som är igång och spelar inomhusturneringen Mariedal Cup. Man är där med två lag varav det ena, Lag Wålemark, vann sitt första gruppspel inatt efter resultaten 4-1, 1-1, 7-2, 6-2.

Det andra laget, Lag Eilert, drar igång idag klockan 14.00 och Lag Wålemark fortsätter med ett andra gruppspel ikväll 20.40.

2011/11/10

Röstkupp!

Nu när de bästa spelarna har utsetts är det dags att utse bästa fansen! Så in och rösta och se till att vi får ytterligare blåvita vinnare!

Årets målvakt (Erik Dahlin)

Årets högerback (Emil Salomonsson)

Årets vänsterback (Erik Lund)

Årets högermittfältare (Stefan Selakovic)

Årets forward (Tobias Hysén)

Årets fans (NY)

Tobias Hysén opererad "Det känns ganska bra nu"

INTERVJU. Befinner mig i Frölundaborg för att följa Frölundas träning då jag springer på Tobias Hysén i spelargången. Med ett kraftigt lindat vänsterknä, men humöret är på topp ändå.
- Jag är här för att rehaba med Stina (Hedin), Fredrik (Larsson) är ledig denna månaden så då passar jag på att vara här.


Hur känns det med knät nu efter operationen?
- Det känns bra att få det gjort. Nu är det bara att jobba så hårt som de går med rehaben.

En längre intervju med Hysén kommer göras inom en snar framtid. Passa på att skicka med din fråga till Hysén i kommentarsfältet.

Ett nytt hem tar form

Kamratgården, idag klockan 15.55

Grupperna i Copa Del Sol lottade

COPA DEL SOL. Det blir en tuff inledning för Mikael Stahre i IFK Göteborg. Hans första matcher blir i Copa Del Sol i Benidorm i slutet av januari och där kan man, enligt Fotbollskanalen.se, ställas mot följande motstånd: "Molde, Spartak Moskva, Viktoria Plzeň, CFR Cluj, ytterligare ett norskt topplag plus ett utländskt lag."

Man skall spela tre eller fyra matcher vad jag erfar så därför lär man inte möta alla de ovan nämnda lagen. Oavsett så blir det en bra första värdemätare på var laget står och hur spelet kommer se ut. Förhoppningen är att matcherna skall sändas i någon svensk tv-kanal.

IFK Göteborg är på läger i Spanien den 26 januari - 6 februari.

2011/11/09

Philip Haglund blir krönikör på Offside

HAGLUND. Philip Haglund har länge bloggat och gillar att uttrycka sig i skrift. Nu kommer mittfältsstjärnan att bli den senaste spelaren i raden att bli krönikör i fotbollsmagasinet Offside. Haglund efterträder Mattias Jonsson.

2011/11/07

Feldgrau, Erling & Karlsroo åker till Turkiet

TURKIET 2012. Den 10-17 mars nästa år flyger IFK Göteborg på träningsläger till Turkiet. BaraBen.com åker med och nu kan vi presentera teamet som följer med och rapporterar.

De tidigare lägerbevakningarna (2009 & 2010) har vi varit två personer på plats. Denna gång vill vi verkligen slå på stort och göra den bästa bevakningen av ett träningsläger någonsin, därför väljer vi nu att åka med tre personer. Och vi väljer att göra det med de personer som är kärnan i Kanal Glenns studioproduktion.

Erling som reporter & programledare, feldgrau som expert, betygsättare & krönikör, Karlsroo som filmar, producerar & redigerar.

Med detta tror vi att vi får möjlighet att ge er här hemma grym bevakning på ett riktigt proffsigt sätt. Vi har redan nu många idéer på vad vi vill göra, och hur vi vill göra det. Mer om dessa tankar och planer kommer i en senare post.

För egen del hade jag inget sug att åka på läger inför i år, med de signaler som skickades från Kamratgården om obefintlig förändring. Inför nästa säsong däremot är allt väldigt annorlunda. Föreningen nystartar på ett väldigt spektakulärt sett och det hoppas även vi här på BaraBen göra. Lägret blir förhoppningsvis starten för en intensiv framgångsrik säsong. Helt ärligt så längtar jag som f*n redan nu på att säsongen skall starta.

Det kommer bli grymt att åka på läger igen, och dessutom tillsammans med feldgrau och Karlsroo som jag numera känner väl, och jag vet att vi kommer komplettera varandra på ett perfekt sätt. Allt för att kunna göra den grymmaste bevakningen som skådats från ett träningsläger. Jag upprepar det mantrat men det är verkligen det som gäller. Vi åker inte dit för sol, bad, sprit eller något annat. Bara för att leverera.

Ni vet dock att det kommer krävas ekonomisk hjälp. Ett par tusenlappar måste in för att vi skall åka iväg. Jag ser det dock inte som ett bidrag, utan mer som att du som läsare betalar för en produkt. En produkt där du kommer få valuta för dina pengar! 2009 publicerade vi över 50 bloggposter på en vecka, nästa år kommer det bli fler poster och dessutom med högre kvalité.

Stöd vår insamling och du är dessutom med i utlottningen av ett flertal fina priser som kommer presenteras här på bloggen efter hand. Sätt in valfritt belopp på vårt plusgirokonto 438346-9. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)

2011/11/06

Hur ser din allsvenska premiärelva ut?

ALLSVENSKAN 2012. Det är fem månader kvar men redan nu har säkert många börjat fundera över hur det blir med inköp av årskort 2012. Nu ligger en poll uppe till i högermarginalen, precis ovanför vår uppdaterade "läsarspecial" där du kan svara på denna fråga och ge en indikation på hur publiktrycket blir nästa år. Resultatet redovisas om en vecka tillsammans med resultatet från förra årets liknande fråga.

***********************************************

Samtidigt sitter säkert en hel del supportrar just nu och funderar på hur Mikael Stahre kommer formera den Blåvita uppställningen i allsvenskans premiärelva 2012. Jonas Olsson var ganska förutsägbar men nu blir det andra bullar. Just nu vet nog inte spelarna särskilt mycket om hur tankegången går hos den nya huvudcoachen. Ej heller vi supportrar men det är ju alltid roligt att gissa sig fram och sedan plocka fram facit i början av april och se hur många rätt man hade. Sen är ju frågan om man skall skriva en startelva som man tror Stahre kommer formera den, eller en som man själv vill att den ska se ut. Det får bli något mittemellan...

***********************************************

Dahlin
Salo-Kalle-Dyre-Logi
Bärkroth-Allansson-Haglund-Hysén
Söder-Sam

***********************************************

Hur vill du formera din startelva i den allsvenska premiären,
sett utifrån de spelare som finns tillgängliga nu?

2011/11/04

Turkiet 2012: Vi lottar ut unik tavla!

TURKIET 2012. IFK Göteborg åker på träningsläger till Turkiet i mars 2012. BaraBen planerar att åka med men vi behöver din hjälp för att komma dit. Därför har vi startat en insamling där vi tacksamt tar emot alla bidrag, stora som små.

För att ge insamlingen en boost så kommer vi lotta ut en rad olika priser till er som är med och skänker minst 100 kronor. Varje hundralapp ger en lottandel så 200 kronor ger med andra ord dubbelt så stor chans att vinna som 100 kronor. Idag presenterar vi det första bidraget till vinstpotten.

En helt unik tavla med en lagbild och signerade idolbilder
på IFK Göteborg årgång 1995!

Till Andreas från Thomas Andersson!

Förutom en mycket klassisk lagbild så ingår alltså signerade bilder på följande spelare: Thomas Ravelli, Sören Järelöv, Magnus Erlingmark, Niclas Alexandersson, Teddy Lucic, Olof Magnusson, Magnus Ölme Johansson, Stefan Lindqvist, Mats Lilienberg, Stefan Pettersson, Jonas Olsson, Johan Anegrund, Fredrik Dahlqvist(vem?), Mats Jingblad & Ruben Svensson.

Stöd vår insamling och ta chansen att vinna denna raritet. Sätt in valfritt belopp på vårt plusgirokonto 438346-9. Stora som stora bidrag är välkomna. Inga små tack. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)

Blåvitt, känslor & farväl.

SISTA KRÖNIKAN. Jag sitter här bland flyttkartonger och klickar runt på den underbara bloggen BaraBen.com, läser att grabbarna åter igen ska åka ner och bevaka årets träningsläger, fan vad jag älskar det! Jag älskar eldsjälar, jag älskar personer som lägger ner tid och energi för det som betyder mest, för klubben i hjärtat, utan att egentligen kräva något tillbaka. Allt från publikvärdarna och gänget i klacken som klipper och klistrar tifon för att höja stämningen inför varje match, till bloggarna på BaraBen. Det är eldsjälarna som lyfter den svenska idrotten framåt och får den att leva.

Jag har som bekant för er flitiga läsare studerat under de senaste två åren och nu är jag snart klar, redo för att ta mig ut i arbetslivet och jobba med det jag älskar mest, sport. Men med jobbet kommer ansvar – jag har alltid skrivit direkt från hjärtat när jag har bloggat, jag har skrivit med tårar rinnande efter kinderna, jag har skrivit när jag har varit så frustrerad och förbannad att det har smattrat på tangenterna (mitt a är trasigt, man får ta i som fan för att det ska bli något), jag har spytt galla över sådant som har sårat mig eller gjort mig arg, jag har älskat det som har gjort mig glad. Nu måste jag börja tänka mer med hjärnan än hjärtat, vilket för mig betyder att jag inte längre vill blogga, för att skriva om Blåvitt rent från hjärnan och lämna ute hjärtat finns inte för mig, det går inte, Blåvitt ÄR känslor.

Så med det här blogginlägget vill jag helt enkelt tacka för mig, och påminna alla er där ute – publik, medlemmar, bloggare, medgångssupportrar, laget, klacken, LS, du som köpte en halsduk i blåvittshopen före sista matchen – jag vill påminna er om att det är ni, det är ni som är Blåvitt. Även om vi ibland vill olika saker, så vill vi alltid nå samma mål, våra hjärtan klappar alltid för samma sak, idrottsföreningen kamraterna, Göteborg. Glöm aldrig det.

Jag vill hälsa dig, Mikael Stahre, välkommen till vår underbara förening, jag vill önska dig lycka till, du har en lång väg att vandra och många ögon på dig – men lyckas du, så har du Sveriges bästa fans bakom dig.

Jag vill önska laget lycka till, nu är det dags, dags för ännu ett guld, vi vet att ni kan, och vi kommer att följa er hela vägen fram. Det gör vi alltid, i vått och torrt står vi där, står upp för staden Göteborg och våra älskade änglar.

Tobbe – YNWA. Nu ska vi fan spela Champions League igen.

Jag vill tacka er, läsare, alla ni som har hatat mig, alla ni som har älskat mig – ni har format mig till den jag är idag, tack för det.

BaraBen.com – Tack som fan för den här chansen och allt jag har fått uppleva, jag älskar er.

Tillsammans för Blåvitt.

För sista gången,
Ida M Henriksson

2011/11/03

BaraBen bevakar: Blåvitt träningsläger i Turkiet 2012

TURKIET 2012. Det är ingen tvekan om att IFK Göteborg verkligen satsar nästa år. Nya spelare plockas in på löpande band. En helt ny träningsanläggning kommer stå klar. Nya tränare. Föreningen satsar högt och det enda som duger är en absolut topp-placering. Nu är det slutsnackat och resultat skall levereras.

Vi på BaraBen.com vill inte vara sämre och skickar därför ner ett team till lagets träningsläger i Antalya den 10-17 mars där vi ska göra den bästa lägerbevakningen som någonsin gjorts. Ambitionerna är högt ställda även från oss. Med Stahres egna ord: Vi går all in!

För att ha möjlighet att bevaka lägret på plats behöver vi din hjälp. Många bidrag små gör att vi får in de medel som krävs för att kunna finansiera ett projekt av den här typen. Ni som följt rapporteringen från våra tidigare två läger vet vad ni får. Nu höjer vi ribban ytterligare och har ambitionen att skicka ett större team. Allt för att kunna ge dig den bästa hetsen när det bara är veckor kvar tills säsongen 2012 startar. Genom ditt bidrag är du dessutom med i vår utlottning av fina priser.

Inom ett par dagar så återkommer vi med information om vad vi tänkt göra, vilka det blir som åker och vilka priser du kan vinna.

Däremot går det bra att redan nu börja stödja vår insamling genom att sätta in valfritt belopp på vårt plusgirokonto 438346-9. Stora som små bidrag är välkomna. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)

Tack för ert bidrag - vi kommer inte göra er besvikna!

Det ryktas att det är något på gång...

2011/11/02

Årets mål gjordes på IFK Göteborg

ÅRET MÅL. Fotbollskanalen.se har släppt listan på de tio mål som är nominerade till årets mål. Tre mål från Allsvenskan kom med på listan, samtliga tre har gjorts på IFK Göteborg.
Teteh Bangura, Joona Toivio och May Malanghu är de nominerade från Allsvenskan.
På listan i övrigt hittar vi bland annat Kim Källströms frispark mot Holland och Lotta Schelins mål mot Australien.

Här kan ni se de tio målen:

IFK Göteborg är i varje fall högst delaktiga på en lista...

2011/11/01

"I shold have broke your thumbs!"

KNOCK OUT 2012. Ah come on, Stahre, it's true. I was nobody. But that don't matter either, you know? 'Cause I was thinkin', it really don't matter if I lose this fight. It really don't matter if this Gais opens my head, either. 'Cause all I wanna do is go the distance. Nobody's ever gone the distance with Allsvenskan, and if I can go that distance, you see, and that bell rings and I'm still standin', I'm gonna know for the first time in my life, see, that I weren't just another bum from the neighborhood.



"Sella" i löpspåret ett par veckor efter fiaskot 2011 fullbordats.
This time we want a rematch.