2011/12/30

Året som gått med BaraBen.com

ÅRSKRÖNIKA. Trots att det har varit ett resultatmässigt platt år så har det inte varit händelsefattigt för den sakens skull. Verkligen inte. Här är "det förlorade året" 2011 års viktigaste händelser i kronologisk ordning, och med massvis av länkar för den som vill läsa och minnas. Eller bara blicka framåt.

JANUARI inleds med att Mr G spår händelserna för året. Inte många rätt där med desto mer rätt senare när ni läsare frågas vad ni tror kommer hända. Många är tidigt ute med att spå Drugge som en flopp, även om minst lika många tror på honom som succé. I Jönköping spelas årets första match där några supportrar skojar till det med att tända bengaler inomhus. Bara en dag innan det har Blåvitt gjort klart med Logi Valgardsson. Många blev glada över att Håkan köpt in en vänsterback men succén från Logi har låtit vänta på sig. Ett jobbigt år för islänningen men 2012 kan absolut bli hans år. Blåvitt åker till Copa Del Sol men resultaten därifrån är, precis som för hela försäsongen, tämligen mediokra. Vinsten mot FCK en av få ljusglimtar. Redan här börjar Jonas Olsson ifrågasättas väldigt hårt och så här i efterhand får man ge kritikerna rätt. Vändningen kom aldrig och när man sitter här nu kan man verkligen fråga sig varför han fick vara kvar så länge.

I FEBRUARI så kommer en historielös Ellos-supporter med årets profetia:

LinkEllos presterade förvisso bättre än de Blåvita, men lite mer kan man väl ändå begära av "Allsvenskans bästa offensiv någonsin". Seb gör mål i a-landslaget och Öis går i konkurs. En epok går i graven när Kamratgården börjas rivas. Säsongens traditionella förfester på Valhalla kör igång och Kanal Glenn bjuder Henrik Larsson på rulltårta. Resultaten lyser dock fortfarande med sin frånvaro och även mot Odense blir det stryk.

MARS månad och på årsmötet kommer JO med sedvanliga floskler. Anton Hysén är bög och det läggs ut nytt gräs på Gamla Ullevi. Det börjar dra ihop sig till allsvensk premiär och Blåvitt förlorar mot ett ryskt bonkegäng. Det ser inte bra ut spelmässigt men ekonomiskt så sker ett stort steg framåt när Prioritet Finans presenteras som ny huvudsponsor. Ett val som skulle visa sig bli kontroversiellt längre fram. Månaden avslutas med att Blåvittshopen släpper ett nytt klädsortiment.

1:a APRIL har filmen "Fotbollens sista proletärer" galapremiär. En välberättad historia som får många att minnas och börja drömma. Allsvenskan har premiär och det blir förlust direkt, hemma mot Örebro. Karl Svensson blir utvisad och det som skulle bli Kalles år blev nu något helt annat. Det blir ytterligare förluster och snart är IFK Göteborg sist i den allsvenska tabellen. Hoppet för framtiden tänds en aning... när Pontus & Nina Wernbloom får en son. På planen är det fortsatt nattsvart tills en förlösande seger hemma mot Kalmar.

MAJ inleds hur som helst med en stark seger borta mot Malmö, en match som Elmar Bjarnsson dominerar. Det blir också seger i derbyt mot Gais, i en match där Gaisarna nästan lyckas tända eld på sig själva. Det är upp och ner med resultaten och Håkan Mild ger sig ut för att leta förstärkningar. Man lyckas ta sig vidare i Svenska Cupen efter segrar borta mot Limhamn/Bunkeflo och hemma mot Djurgården. En match där Andreas Drugge gjorde mål, hör och häpna. Den 30 maj blir det klart att Ragnar Sigurdsson lämnar IFK Göteborg för FC Köpenhamn, och han får med sig 247 lyckoönskningar från Baraben.com

I JUNIgör Mats Härd bort sig igen, till ingens förvåning. Också IFK Göteborg gör bort sig när man förlorar hemma mot Djurgården med 0-4. Sandberg får lämna över platsen mellan stolparna till Erik Dahlin men Håkan tittar också på nytt. George Mourad dyker upp på Blåvit träning och Logi gör ett otroligt mål i U21-EM. Det börjar snackas tränarkandidater och de namn som nämns mest är Lagerbäck och Torbjörn Nilsson. Blåvitt gör en horribel, viljelös insats mot Gefle men bara två dagar senare skriver Philip Haglund på för föreningen.

Link
Stundtals är det så tråkigt spel att publiken somnar...

En vecka in i JULI berättas att Nicklas Bärkroth lånas ut till BP och senare lånas också Pär Ericsson ut. Sella gör tre mål på Syrianska men mot Trelleborg har IFK Göteborg hela ett (1) avslut på mål. Efter en urusel första halvlek i cupen mot Falkenberg lyckas vi trots allt vända och ta oss vidare.

4 AUGUSTI
spelas en galen, underbar match mot AIK som vinns med 3-1. Detta är också Philip Haglunds debut. Tomas Olsson lånas ut till Åtvidaberg men återkommer senare som u-lagstränare. Ännu en galen match spelas borta mot Elfsborg. Sebastian Eriksson skadar sig och Augustsson delar ut armbågar i vanlig ordning. Sobralense börjar fjäska för Blåvitt och Glenn åker tåg. Sebastian Eriksson säljs/lånas ut till Cagliari och Emil Salomonsson värvas in.

Den förste SEPTEMBER briserar sedan bomben när Expressen "avslöjar" att Mikael Stahre är "klar" för IFK Göteborg. Ryktet har florerat sedan sommaren men nu utmålas allt som i stort sett påskrivet. Reaktionerna låter givetvis inte vänta på sig, och det är både positivt och negativt. Tobbe Hysén gör mål mot San Marino i landslaget men i Allsvenskan går det mer trögt med 0-0 hemma mot Malmö. Efter matchen får Malmös kapten lite tips av Erling. Säsongen dör sedan när vi förlorar med 3-4 hemma mot Kalmar i Svenska Cupen. En märklig match där vi ligger under med 0-2 men kommer ikapp till 2-2 efter Stiller-mål i 90e. För att sedan släppa in 2-3 i förlängningen, göra 3-3 men släppa in 3-4 i 118:e minuten. 23 september blir det definitivt när Mikael Stahre presenteras som ny tränare.

OKTOBER avslutar Allsvenskan med fullständig pannkaka. Pinsam förlust hemma mot fucking Mjällby och i omgången efter det derbyförlust mot GAIS i två matcher där IFK Göteborg uppträder helt utan vilja. I derbyt mot GAIS får vi se en helt ny poliskommendering och många av oss undrar varför. John Alvbåge skriver på för IFK Göteborg den 6 oktober. Uppdrag Granskning sänder sitt omdiskuterade program om Prioritet Finans vilket rör upp en del känslor. Spelare och tränare rör på sig. JO går till Sogndal, Rehn till Jitex, Teddy till Häcken & Adam Johansson förklarar att även han lämnar föreningen. U-truppen avslutar ett fint år med att vinna mot Gais med 3-0 i DM. Man har dock haft otur med marginalerna i övriga tävlingar och lyckades inte heller i år vinna JSM, U21 eller Mariedal Cup, trots att man var väldigt nära i alla tre turneringarna. Efter säsongen står det klart att Eijlert Björkman lämnar u-truppen för en ny roll i akademien. Jens Wålemark tar över och kommer att assisteras av Thomas Olsson.


NOVEMBER bjuder inte på mycket fotboll men BaraBen avslöjar att man återigen bevakar ett blåvitt träningsläger. Denna gång i Turkiet i mars 2012. Nya Kamratgården börjar bli klar, mindre än ett år efter att den gamla gården rivits. Det ryktas om att Bjärsa är på väg hem men denna dementerar gång på gång. IFK Göteborg släpper försäsongsplaneringen för 2012 och det vankas nya ismatcher på Valhalla. Erling tror att vi säljer fler årskort 2012 än 2011. Ärkeängeln Dennis Jonsson avslutar karriären, blott 28 år gammal.

DECEMBER bjuderMikael Stahres första träning och han välkomnas med sega råttor av Kanal Glenn. Denne utnämner också Tobias Hysén till ny lagkapten i IFK Göteborg ett par dagar senare. Fiaskovärvningen Drugge går till Häcken och Gais värvar Peter Ijeh med sms-lån. Adam, Salomonsson, Dyre & Hysén åker på januariturné med landslaget. Det snackas om att det skall värvas en eller två backar men istället blir det som väntat att Karl Svensson lämnar föreningen. Den omtyckta mittbacken lyckades aldrig komma upp i den höga nivå han hade för några år sedan och prövar istället lyckan i sin gamla klubb Jönköping Södra. Adam Johansson ger sig ut på äventyr och skriver på för Seattle Sounders. Året avslutas med ett glädjebesked då det avslöjas att både Mats Härd och Ulf Stenberg slutar på GP.

***************************************

Slutet gott, allting gott? Nej, knappast. 2011 var ett riktigt dåligt år sett till det fotbollsmässiga. IFK Göteborg gick många gånger inte att känna igen och även om det fanns toppar så var dalarna otroligt djupa. In kommer nu en ny tränare med mycket energi och på det får spelarna dessutom flytta in på nya Kamratgården det första som händer i januari 2012. Mikael Stahres namn blev omdebatterat men det verkar som opinionen svängt ju längre hösten går, och den generella åsikten nu verkar vara att det är väldigt skönt med en ny röst med mycket energi. Att han tränat en viss annan klubb innan läggs mer och mer åt sidan.

Det skall bli väldigt spännande att följa IFK Göteborg 2012, det kan man åtminstone konstatera. Med facit i hand fick JO vara kvar (minst) ett år för länge och nu börjar även Håkan Milds alla värvningar ifrågasättas. Blir 2012 året då IFK Göteborg måste lyckas, om inte huvuden skall rulla i den sportsliga ledningen? När vi går in i säsongen är det redan många som kräver "guld eller avgå" både av Stahre och Mild.

Kraven är höga men det är också så som det skall vara. Vi är IFK Göteborg och nu är det dags att vi tar det där steget som det pratats om ett bra tag nu. Ekonomin är stark och möjligheterna är goda att lyckas. Rent spelmässigt hade det varit fantastiskt att få se ett lag som brinner igen. Ett tungt lag som de andra lagen hatar att möta, men även ett lag där alla våra otroliga talanger får chansen att spela sitt spel och blomma ut. Det kittlar när man tänker på vad det kan bli av namn som Allansson, Sana, Söder, Sam, Moberg, Azulay, Dyrestam, Bärkroth osv. Samtidigt är det viktigt att talangerna backas upp av rutinerade herrar och det behövs minst en värvning till backlinjen innan säsongen drar igång.

Jag vet inte vad som väntar 2012, faktum är att jag inte har någon aning. Det känns som att det lika gärna kan bli guld som det kan bli en ny sjundeplats. Några skriver i kommentarerna att "det kommer bli kaoz 2012". Låt det bli det då. Men låt det då bli ett underbart kaos som slutar med guld...!

22 kommentarer:

  1. klippa tongh

    SvaraRadera
  2. Skön krönika, Erling. Det händer mycket kring Blåvitt, och mycket av det glömmer man bort (förtränger?) redan veckan efter. 2012 blir ett roligt år att följa Blåvitt, nu när mycket nytt är på gång. Framåt!

    SvaraRadera
  3. Pat the Cat2011-12-30 11:55

    Låt framförallt 2012 bli året där Sella och Hjalmar inte längre ses som startspelare...

    SvaraRadera
  4. Pat the Cat: Tobias "MR Noll-poäng" Sana bör självklart spela istället för Stefan "Vinna assist-ligan" Selakovic

    SvaraRadera
  5. erling är lika TRÖTT som vanligt. *GÄSP*

    SvaraRadera
  6. Låt 2012 vara det året då man inte intervjuar Pär Ericsson eller bokar en tid åt honom hos en tal-pedagog!

    SvaraRadera
  7. Blir det topp 4 tycker jag det är okej med tanke på att det finns andra bra lag också, blir det topp 3 tycker jag att det är väldigt bra. SM-guld blir det nog inte men vem vet, sist vi fick nya tränare blev det också guld och ingen trodde på Blåvitt för att det blev en sjätte eller sjunde plats (tror jag) 2006.

    SvaraRadera
  8. Pat the Cat sa...

    :Klart som fan sella ska starta!
    han e ju lätt en av dom bästa i truppen, han gör sin gubbe, sen slår ett inlägg som ofta blir till assist, har ju ingen annan i truppen som lyckas liika bra med de

    SvaraRadera
  9. Tack allra bästa BB för alltid givande info kring mest vackra Blåvitt. Tack som fan för det ni gör. Ni gör det svinaktigt bra. Gott när riktigt gamla (60+) trogna blåvita blir överglada när man tipsar om BB som har allt nytt und vettigt om finaste Blåvitt. Sköna farbröder som än mer skönt återger hur Bebben kunde välja frispark istället för straff bara för att skruva bollen över muren rätt i mål.
    Gott nytt på er pojkar. Lobba också för Stone Roses till Slottskogen i sommar.
    Mvh

    SvaraRadera
  10. Tack för krönikan. Dock alltså, tyvärr finns inga förutsättningar för ett SM-guld 2012. De unga är än så länge för unga och ojämna o av de äldre så förutom Tobbe så är bäst före datum passerat. De nyförvärv som gjorts kommer inte att lyfta laget såpass att det skall krävas guld 2012. 3-4 är realistiskt att satsa mot, men det finns minst 5 lag som har starkare trupper. HIF, Malmö, Ellos, AIK o t.o.m. Häcken har större chans att ta guld. Men jag hoppas jag har fel...

    SvaraRadera
  11. anonym 30/12/11 12:10

    ja in med sana han uträtter jätte mycket? visst han är rolig o så kan göra lite fina saker! men va fan, poäng lyckas han aldrig göra!

    SvaraRadera
  12. Man kan inte bara sitta o stirra sig blind på offensiva poäng. Sella 2011 orkade inte ens jobba hem och vi släppte till mycket bakåt tack vare det.
    Sen finns det ytterligare aspekter att ha i åtanke.
    T.ex. vem av spelarna som bidrar mest i offensiv speluppbyggnad etc.

    SvaraRadera
  13. Tomas 15.10

    Vet inte om jag håller med dig riktigt. Tycker inte man kan stirra sig blind på namn i olika trupper och säga att "de och de lagen har minsann bättre trupp än oss". Fotboll är en lagsport och väldigt mycket handlar om vad man kan få laget att prestera gemensamt. Hade man vunnit allsvenskan på att ha vassast namn i truppen borde väl Ellos ha plockat hem det ett par år i rad.

    Vem trodde att Banguras skulle göra megasuccé i år, eller att Gashi och Malanghu skulle vara allsvenskans bästa mittfält? Innan denna säsongen var de i stort sett okända namn.

    2007 vann vi allsvenskan och då spelade Hjalle 23 matcher från start. Wallerstedt 12 från start och 13 inhopp. Vi hade andra killar i truppen som hade fått mycket kritik, som var in och ut ur laget och som få trodde på. Exempelvis Wernbloom och Berg.

    Så jag håller inte med alls om att så många lag har starkare trupper än oss. Och även om dom har det så vet man aldrig vad som kan hända. Men det är väl också det som är charmen med fotbollen... :)

    SvaraRadera
  14. Anonym alkoholist2011-12-30 17:58

    Säsong 2012 kommer bli kaos!

    SvaraRadera
  15. hehe. 2011 års bästa nick går till dig anonym alkoholist. Du kan ha kraftigt rätt om 2012 i flera avseenden.

    SvaraRadera
  16. det är så 2011 att sitta och lipa över spilld mjölk, borsta bort allt smuts. NU KÖR VI ÄNGLAR. Gott nytt!!

    SvaraRadera
  17. Stort tack för det ni gör Baraben... Allt som oftast mkt läsvärt. Det är eldsjälar som bygger en förenings själ, det gäller ända ut i supporterleden. Detta är ett vattenhål för mig. Verkligen. Hoppas ni gör ett lika bra 2012 som Blåvitt kommer göra. Nu kör vi gubbar!
    /Olskrokens Baggio

    SvaraRadera
  18. Tomas 15.10

    Jag förstår inte vad du menar när du säger att minst fem lag har bättre trupp än oss. Det stämmer inte alls. Jag tycker blåvitt har haft en av allsvenskans bästa trupper sen 2009, men skador, fel spelsystem och brist på engagemang av både tränare och spelare har gjort att det inte blivit bättre än en sjundeplats (förutom 2009). Men nu när vi fått en ny tränare med lite ny energi och nya idéer kan jag faktiskt tro på ett guld 2012. En mittback till och sen tycker jag att truppen är fullbordad.

    SvaraRadera
  19. En kreativ innermittfältare (hur länge har man inte tjötat om detta) och en stabil mittback som kan leda laget bakifrån. Då är det SM-Guld 2012!

    SvaraRadera
  20. Erling! Av hela min blåvita själ önskar jag att Söder, Bärka, Joel, Sana, Dyre blommar ut 2012, men det är nog nåt år för tidigt för att vi ska sätta den press på dem att vi ska ta guld. Det är dom som på sikt kommer att fixa ett guld, men inte nu. Tyvärr kan vi inte lita på de äldre att de ska klara av att leda oss till guld, vi har ingen riktig ledartyp som Pontus W var. Saknar Ragge, Gurra, Bjärs o TO, de var vinnare, den enda vi har idag är Tobbe. Fast hans kroppsspråk när han inte får den exakta bollen tyder inte på en bra ledare, det finns fler än jag som inte gillar den stilen. Men vår tid kommer Erling...vi har talangerna, men nu ligger andra lag före oss i kapacitet. Det är fakta från de två sista åren o det tar tid att bygga nytt.

    SvaraRadera
  21. Fast samtidigt kan 2012 vara året då Philip visar att han är en sann ledare på mittfältet, som kommer domineras ihop med årets stora genombrott av Allansson. Tillsammans med ett nykomponerat försvar och nytända spelare i form av Bärk och Pärlan kommer detta leda till ett spännande år!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.