På gång


onsdag 28 september 2011

Vinnarkultur

VINNARSKALLAR. I våras fick en av våra fyra Glenn (han som heter Strömberg i efternamn) en fråga, den gällde om han kunde tala om anledningen till varför det var just Manchester United som hade vunnit Premier League säsongen 2010-2011. Glenn svarade att United kanske inte hade den allra bästa truppen, men de har istället en vinnarkultur som sitter fast i väggarna på Old Trafford.

Det finns fler lag med samma vinnarkultur. Barcelona, Real Madrid, Milan, Ajax, Olympiakos för att bara ta några exempel. Samt det bästa exemplet av dom alla, Bayern München. De här klubbarna accepterar inte 2 år utan en titel, Bayerns fans accepterar inte ens 1 år utan en titel.

Det enda svenska laget som kan mäta sig med klubbarna ovan vad det gäller vinnarkultur är IFK Göteborg. Det var också det första skälet Mikael Stahre nämnde när han skulle förklara varför han valde att bli ny tränare för Blåvitt. Men hur har det varit med vinnarkulturen de senaste åren? Den senaste titeln vanns 2008 och det var den oglamorösa Svenska Cupen som inte alls har samma status i Sverige som i utlandet. Året innan blev det SM-guld, men det är 4 år sedan nu. 2010 och 2011 har vi inte ens varit nära.

Vad beror detta på? Jag skulle vilja påstå att det finns två anledningar:

1. För låg målsättning.
Laget har haft topp-4 som målsättning. En fjärdeplats i Allsvenskan ger en minimal chans till spel i Europa. Nej, det är inte realististiskt att enbart ha SM-guld som målsättning, vi är inte Bayern München. Men en topp-3 placering och därmed en garanterad plats i kvalet till Europa League måste vara ett minimum när man sätter upp målet för 2012.

2. Den rätta mixen av vinnarskallar saknas.
Det bästa är i allmänhet att ha en blandning av gamla och unga vinnarskallar. De gamla har oftast internationell rutin, de yngre är på god väg mot ett utlandskontrakt. År 2007 hade vi precis en sådan mix med veteranerna Bengan och Alex samt ungtupparna Wernbloom och Bjärsa. Om man tittar på toppklubbarna i Allsvenskan de senaste åren visar det på en liknande mix. Helsingborg har Erik Edman och Christoffer Andersson samt Pär Hansson och Markus Holgersson. Malmö har Sidleds-Danne och Aubynn samt Hamad och Pekalski. Ellos har hur många rutinerade hemvändare som helst och ett helt gäng unga killar också, så om man bara hade haft lite vinnarkultur i klubben så hade säkert deras mix räckt till ett gäng med SM-guld.

Men i IFK Göteborg har vi inte just nu en enda spelare som passar in på den här profilen, varken gammal eller ung. De som är i närheten, gamle Sella och unge Bjarna, lägger alldeles för mycket energi på att klaga på domaren istället för att koncentrera sig på att vinna matcher. Det finns en spelare som är på väg att få samma status som Bengan och Alex, det är Tobias Hysén men han har inte riktigt den rutinen som krävs av en veteran.

Att hitta unga vinnarskallar är inte svårt, jag skulle inte bli förvånad om t.ex. Philip Haglund tar plats i "de fyras gäng" version 2012. Men att hitta veteranerna är betydligt svårare. Fredrik Risp hade varit perfekt, men han har blivit ivägkörd från Kamratgården och spelar nu i Levski Sofia (som för övrigt har vunnit ligan i Bulgarien 3 gånger de senaste 5 åren). Så just nu finns det nästan bara en rutinerad spelare tillgänglig med blåvit bakgrund och det är Zlatan Muslimovic. Han är kontraktslös, Mild känner säkert till detta och om det eventuellt blir någon affär eller inte, det vet bara Mild själv. Muslimovic har massvis med internationell rutin och han spelar dessutom på en position där det bara finns ett alternativ i dagens trupp (Hannes Stiller). Om man fortsätter att leta efter en position där hjälpen behövs mest i jakten på Europaspel ser det faktiskt lite tunnt ut på mittbackssidan. Ett namn som t.ex. Petter Hansson hade ju varit högintressant, den gode Petter börjar bli lite till åren men han utnämndes ju så sent som 2007 till Sveriges bäste back. Petter är både en vinnarskalle och en erkänt bra ledare på planen, hans kontrakt med Monaco går ut nästa sommar.

Efter det att nu Tomas Olsson (och även Adam Johansson) försvinner i vinter saknas det rutinerade spelare som man kan luta sig mot när det blåser. Vilka tycker du är de perfekta gamla vinnarskallarna med internationell rutin som kan föra oss ut i Europa League's gruppspel 2013?

31 kommentarer:

 1. Billy Bremner28/9/11 22:31

  Hjalmar

  SvaraRadera
 2. Intressant artikel

  SvaraRadera
 3. Finns ju bara en perfekt spelare för uppdraget som rutinerad vinnarskalle. Självklart är det Risp som ska in, Dyrestams utveckling har ju inte riktigt varit spikrak. Han har fortfarande mycket talang, men varken han eller Hjalmar styr ett försvar på samma sätt som Risp gör. Antingen han eller en mirakelkur som ger oss tillbaka Karl Svensson anno 2006.

  SvaraRadera
 4. Kevin Costner!

  //D-Day

  SvaraRadera
 5. Plocka hem Kim Källström till sommaren! Med Stahre är allt möjligt.

  SvaraRadera
 6. Det ryktas om Mutumba till blåvitt...

  SvaraRadera
 7. I ett avsnitt av 08-Fotboll berättade dom att Petter Hansson är Djurgårdare och kunde bara tänka sig att spela där. Eller i Bajen för deras fans...? Väl talat!

  SvaraRadera
 8. Tror helt enkelt anledningen till den uteblivna framgången (sm-guld) är att vår trupp är för dålig. Vi vill gärna tro att spelare är större talanger och bättre än vad de egentligen är just för de spelar i vårt lag IFK Göteborg.

  Några exempel på spelare som helt enkelt inte håller för ett lag som skall vinna guld varje år är:
  - Lund
  - JJ
  - Stiller
  - Bägge målvakterna
  - Bärkroth (Bra att han blev utlånad)
  - Pärlan (Bra att han blev utlånad)
  - Logi
  - Kalle
  - Drugge
  - Sanna

  Skulle nästan kunna ta med Söder där också om han inte kommer upp en nivå. Men i brist på spel samt utvecklingsmöjligheten i honom som jag inte ser i de andra så kallade "talangerna" så tar jag inte med honom.

  Hoppas MS kan blåsa liv i vissa så kallade talanger men jag tror inte han kan trolla till oss ett SM-guld med det materialet vi har idag. Vi håller helt enkelt inte hela vägen med den trupp vi har just nu!

  Börjar bli trött på att säsong efter säsong försvinner utan att dessa talanger tar det viktiga kliv som behövs!!!
  Självklart skall vi satsa på egna unga talanger men skall man ta guld så måste stommen i laget bestå av klasspelare som håller hög nivå match efter match! Den truppen saknar vi nu!

  SvaraRadera
 9. 28/9/11 22:57
  Jag mår illa när du nämner Sana och inte Elmar. "Elmar" är ju isländska för just "spelare som inte håller". Kolla själv!

  SvaraRadera
 10. "I ett avsnitt av 08-Fotboll berättade dom att Petter Hansson är Djurgårdare och kunde bara tänka sig att spela där. Eller i Bajen för deras fans...? Väl talat!"

  Haha gott tänk på Hansson.

  Hansson, Zlatan M och Källström och guldet är säkrat. Dock hade nog kostnaden för dessa utlandsproffs varit för stora samt att Hansson vill till stockholm och Källström antagligen inte väljer IFK GBG.

  Men någon av dessa spelare och kanske någon afrikan eller sydamerikan som gör runt 10-15 mål/per säsong(likt banguras) hade varit perfekt.

  DRÖÖÖÖM:

  --------Hysse------Muslimo--------
  -Sana--Källström-P.Farnerud--Sobra-
  -Dyrestam--F.Stoor--Hansson---Emil-
  --------------Dahlin--------------

  SvaraRadera
 11. vacker donna med målad byst28/9/11 23:07

  Frågan har säkert kommit upp flera ggr innan, men jag laddade precis ner, BB:s bakgrundsbild, med en fin brunett som har har en ifk tröja påmålad på sin stora byst. Vad heter denna vackra donna?

  SvaraRadera
 12. 23:01

  Funderade faktiskt på att ta med Elmar också men jag tycker han låg i gränslandet.
  Sana är grym på att finta men han levererar ju inte ett dugg what so ever!

  Sana är en spelare som är bra att ha med i truppen och låtas utvecklas (div inhopp). Men just nu så håller han inte... Det har ju alla hans chanser han fått i år bevisat klart och tydligt! Han MÅSTE ta chansen.... Och inte bara vara ok utan verkligen börja leverera på SM-guldnivå!

  Han skjuter ju lösare än vad jag gör i strumplästen!

  SvaraRadera
 13. Attraktiva Bengan, han håller fortfarande ;)

  SvaraRadera
 14. Plocka in Antonsson!

  SvaraRadera
 15. 2007 var det vi vann guld!

  SvaraRadera
 16. Svarte Filip29/9/11 00:47

  Risp ja...Risp som inte övertygade i Blåvitt förra året och som gick till ett danskt bottenlag som åkte ur och därefter hamnade i Levski Sofia där han är bänkad...

  Tänk, ibland är jag ändå rätt glad att det är Mild som sköter spelarrekrytering och inte supportrar som låter sig atyras av känslor.

  SvaraRadera
 17. Svarte Filip29/9/11 00:50

  Och förresten, vad är grejen med Zlatan Muslimovic? Förutom att han heter Zlatan, vill säga? Är han bra, eller? Är det för att han spelade för Blåvitt i förra århundradet? För att han har ränt runt bland diverse bonkegäng i Italien och Grekland och nu är kontraktslös?

  Snälla, hjälp mig att förstå!

  SvaraRadera
 18. Svarte Filip ; han har spelat från start i serie a i fem raka år och varav ett år kom 3 a i skytteligan . Inte lätt att platsa i Palermo . Även ifall italiensk fotboll har fruktansvärd lågt tempo så håller de oerhört högre tempo än allsvenskan

  SvaraRadera
 19. Dessutom spelar Zlatan i bosniska landslaget vilket är mkt bra med tanke på konkurrensen där. Han startar förvisso inte men man kan jämföra det med Tobbe eller Berg...

  Zlatan ÄR bra, frågan är om vi har råd eller om vi inte får 2-3 bra unga spelare för samma summa?

  SvaraRadera
 20. Stahre har nog koll på vad som behövs, Bojan Djordjic och Nils-Eric Johansson spelar i blåvitt nästa år. Tror nog Mild hade varit nöjd med dessa två erfarna spelare att leda truppen!

  SvaraRadera
 21. 00:15 "2007 var det vi vann guld"


  Ja, men om du lär dig läsa lite så ser du också att det var det senaste titeln som togs 2008,och guldet 2007. bah

  SvaraRadera
 22. När kom Zlatan Muslimovic trea i den italienska skytteligan????????

  SvaraRadera
 23. Roro:
  Din beskrivning av den gode Muslimovic var lite, lite i överkant.
  Han har ju pendlat ut och in i olika startelvor, både i Serie A och Serie C (kanske även B?), och VERKLIGEN inte vare sig spelat i Palermo (Parma däremot) eller kommit trea i skytteligan (möjligen i serie C1 säsongen 04/05)!

  Men att han har kvaliteter som vi skulle ha stor nytta av är knappast att säga för mycket. Frågan är väl snarare om han vill till Sverige just nu.

  SvaraRadera
 24. Här är ZM:s track-record:

  http://www.national-football-teams.com/v2/player.php?id=13750/

  SvaraRadera
 25. Jag vet inte om varken Risp, Muslimovic eller Petter Hansson är rätt för Blåvitt, men helt klart saknas det en fadersgestalt med internationell rutin i Blåvitt just nu. Någon typ Alex, Taco-Anders, Sidleds-Danne eller Erik Edman. Dom gubbarna vet hur det funkar ute i Europa och i landslaget. Vad vore United utan Giggs, Barca utan Puyol och Milan utan Nesta? Man kan inte enbart ha ett gäng ungtuppar.

  SvaraRadera
 26. Helsingborg och Ellos värvar en hemvändare per år, och det verkar ju funka om man ser på tabellen de senaste åren. Nu hugger HIF på Rade Prica vilket bara är ytterligare ett bevis på att europeisk rutin värderas högt i Allsvenska toppklubbar.

  SvaraRadera
 27. Problemet är att vi inte har så många hemvändare som är runt 30 strecket ute i Europa för tillfället.

  Om en 5-6 år så kanske sådana som Bjärs, Boom-Boom, Berg, Ragnar, Gurra, seb,Wendt börjar blicka lite hemåt. Då hoppas jag att vi kan vara ett starkt lag som alltid kvalificerar oss till europa.
  Och att hemvändarna kommer att krydda och hjälpa oss till många titlar.

  SvaraRadera
 28. Risp var väl inte jättelyckad den period han kom tillbaka? Mot Ellos hemma (5-1) bröt han visserligen det mesta och såg stark ut i luften men annars minns jag honom inte alls.

  SvaraRadera
 29. Liverpool var ett vinnargäng.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.