2011/09/05

Torbjörn Nilsson: "Jag lär inte träna IFK nästa år"

INTERVJU. Det märks extra tydligt en dag som denna att hösten är på väg. Regn en hel dag och även om det är uppehåll denna gråa eftermiddag så är det långt ifrån varmt. Trots det står en man i bara shorts och t-shirt i över en timme, på en rätt öppen, blåsig plats. En fotbollsplan i centrala Göteborg.

På andra planhalvan har några småungar börjat värma upp inför sin träning. Barnen är knappast över tio år och har säkerligen ingen aning om vem 57-åringen är som tränar ett damlag på andra sidan planen. Ett damlag som förväntades ligga i toppen av Allsvenskan men som efter en tung förlust igår ”bara” hittas på en femteplats i sin serie. För det är där Torbjörn Nilssons fokus ligger just nu.

Även om han givetvis känner till att det går rykten kring hans framtid som tränare.
- Jag har inte fått någon förfrågan om att träna Blåvitt. Varken nu eller innan. Och dessutom har jag kontrakt med Kopparberg ett år till. Snacket kommer ju ofta, senast var det innan Erlandsen tog över, säger Torbjörn.

Men hur skulle du ställa dig till det om du fick förfrågan?
- Det är svårt att svara på eftersom det är hypotetiskt. Jag vet inte.

Vad säger du till de som säger att du inte skulle våga träna IFK för att du är rädd för att tappa din status, din gloria?
- Det var så längesen jag spelade nu så det tror jag inte spelar så stor roll, haha.

Onekligen var det längesen, och skall man vara elak kan man säga att det syns. När Torbjörn deltar i en av övningarna ser man att bollkontrollen inte var vad den var för 30 år sedan. Konstigt vore det väl om den var det, å andra sidan.


Det får vårt samtal att osökt glida in på filmen ”Fotbollens sista proletärer” som tv-visades igår.
- Jag tror inte man kan återskapa det vi gjorde på 80-talet. Då fanns det kanske tio svenska fotbollsproffs, idag finns säkert över hundra. Så fort någon blir lite bra så försvinner de direkt. Det är inte många som gör som Tobbe Hysén som skriver på för fyra nya år och stannar kvar. Det är svårt idag, när det ser ut som det gör.

Torbjörn följer Blåvitt, mest i media och på tv, men han har också sett tre matcher live i år.

Vad är det som gjort att det gått så dåligt för Blåvitt de sista två åren?
- Ibland har Tobbe varit för ensam på topp. Man måste börja spela med två anfallare.

Här kommer vi in på lite djupare taktiska bitar.
- Du vet, många lag spelar med en fyrbackslinje och en defensiv mittfältare framför. Har du bara en anfallare så är han ensam mot fem gubbar

Så enkelt är det såklart inte, och även om Torbjörn utvecklar det lite mer så är det inte svårt att se vad han tycker i frågan.

En annan aktuell fråga är vad han anser om ryktet att Mikael Stahre skulle vara aktuell som ny tränare till nästa säsong.
- Jag har hört ryktet såklart och jag vet inte riktigt. Det är svårt det där men samtidigt tror jag ändå att IFK-fansen är mer accepterande än till exempel AIK-fansen. En Blåvitare i AIK hade nog aldrig fungerat.

Man märker att Torbjörn inte vill säga för mycket om vad han egentligen tycker och tänker. Respekten för sin gamla förening är givetvis väldigt stor fortfarande.

Ändå kan jag inte låta bli att fråga igen, om det är han som tränar IFK Göteborg nästa år.
- Nej det tror jag inte. Jag har kontrakt med Kopparberg och har inte fått någon fråga. Och Blåvitt lär inte komma med en fråga så här sent. Men man vet ju aldrig…

54 kommentarer:

  1. Ja till Torbjörn!

    Nej till Stahre!

    /J-T

    SvaraRadera
  2. Torbjörn Ja
    Lägervakten Stahre Nej

    SvaraRadera
  3. Hoppas av hela mitt blåvita hjärta att det blir Torbjörn.

    SvaraRadera
  4. Skandal om man väljer Stahre framför Torbjörn lr Lasse

    SvaraRadera
  5. "En coachtabbe kan ha kostat Göteborg FC SM-guldet" - GP 2011-09-05.

    Är det honom ni vill ha?

    SvaraRadera
  6. Jag blir alltid varm i hjärtat när jag läser något Torbjörn säger om IFK, spelar ingen roll vad det är. Synd att det blivit som det blivit, kanske skulle han tagit över för ett antal år sedan?

    SvaraRadera
  7. För fan ni kan inte leva kvar i 80-talet. Vi satsar framtiden just nu! Han låter inte ens speciellt sugen på att träna Blåvitt. Vi behöver nån som kan maximera våra spelares prestationer, vem de är och varifrån han/hon kommer skiter jag fullständigt i.

    SvaraRadera
  8. Tack för intervjun Erling! Den besvarade åtminstone flera frågor.

    Att Torbjörn inte är tillfrågad, tror inte han skulle ljuga om en sådan sak, tyder på att han inte är ett alternativ med tanke på att andra har antytt att de fått en intresseförfrågan från Mild.

    Torbjörn säger inte nej om han får frågan och har sunt förnuft vad gäller anfallsspelet. Kan det finnas ett bättre läge för Torbjörn att ta över blåvitt än när han har allt att vinna? Ska Torbjörn någon gång träna IFK Göteborg så har han det perfekta utgångsläget nu!

    SvaraRadera
  9. En Torbjörn Nilsson finns bara en Torbjörn Nilsson en...

    SvaraRadera
  10. Torbjörn fick aldrig chansen... Åren går snart är han pansionär

    SvaraRadera
  11. Ställ frågan nu Mild! Alla behöver detta, Låt oss nå klimax med Torbjörn igen.

    SvaraRadera
  12. Har inte vår klubb lidit nog av mentaliteten att "kamratskap" och historisk anknytning är viktigare än faktiska kvaliteter?

    Låt Torbjörn förbli den mytiske frälsare han är.

    SvaraRadera
  13. Ja till 4-4-2!

    SvaraRadera
  14. Ja till Torbjörn!

    Nej till Stahre!

    SvaraRadera
  15. Ni som inte vill ha Stahre för att han få tränar-meriter. Ni kan glömma Torbjörn! Han är en legend, men inget tränarmaterial.

    SvaraRadera
  16. Det viktigaste är att den som ska träna laget kan skapa förutsättningar att ta oss till toppen igen (sen är det givetvis alltid spelarna på plan som ska göra jobbet). Men för att vi ska lyckas måste den som ska träna laget dela föreningens värderingar och ha någon form av respekt bland supportrarna. Gällande båda dessa punkter tror jag mer på Torbjörn. Än Starhe!
    (Ni som hade tänkt kommentera det språkliga på slutet: Jag ville helt enkelt inte skriva deras namn i samma mening).

    SvaraRadera
  17. Helst Torbjörn!

    Vem fan som helst förutom Stahre!

    SvaraRadera
  18. Nostalgi kommer aldrig ta oss framåt!
    Torbjörn är nostalgi.

    SvaraRadera
  19. Jag är helt övertygad att Torbjörn kan hitta spelarnas rätta positioner och kvalitér samt sprida den glöd som krävs. Vad det gäller stahre så har vi redan en tränare med bättre referenser.

    SvaraRadera
  20. Bebben är legend och han tränade Blåvitt. Klart att Torbjörn Nilsson ska få chansen, han är i perfekt ålder nu. Kolla vilken tändning Liverpool fått... In med Vår Legend!!

    allaeanglar

    SvaraRadera
  21. Ska Torbjörn verkligen anses vara i det närmaste gud? Det är mannen som i en europacupsemi går till omklädningsrummet för att han inte vill slå en straff. En sådan man är inte gud för mig. Jag såg aldrig matchen live utan bara sett straffarna. När jag såg klippen igår såg jag en annan sak. Det går inte att skylla på att domaren var mutad när laget missar femtielva målchanser och sen gör tre horribla misstag som ger Barca 3 mål. Jag såg en annan sak också. IFK spelade då som Barca gör nu.

    SvaraRadera
  22. Kanske drömmer mig bort nu men tänk om Torbjörn kan lyfta Söders självförtroende så som han själv lyftes av Svennis när han kom till Blåvitt?

    Vad jag har förstått så har Torbjörn tagit stor lärdom av sina mentala spärrar. Vi är många som tror på Torbjörn. Vilken jävla inlevelse det hade vart på alla läktarsektioner inte bara i klackarna. Fyllt Gamla till bredden..men som sagt jag kanske bara drömmer...

    allaeanglar

    SvaraRadera
  23. Torbjörn o Strömberg tillsammans... Kan inte bli bättre!

    SvaraRadera
  24. Om inte Torbjörn o Strömberg får det bli Conny Carlsson

    SvaraRadera
  25. För helvete, ja till JO, nej till Stahre, om det skulle komma till det valet också...

    SvaraRadera
  26. Jag har faktiskt svårt att förstå hur Stahre ens kan vara uppe till diskussion. En så tydlig fiende som han var 2009 (och vi har inte glömt och kommer aldrig att glömma det)kan inte vara den som får uppdraget att ta fram krigaren i våra spelare. Jag kommer aldrig kunna förlika mig med ett sådant val av tränare!

    SvaraRadera
  27. "Låt Torbjörn förbli den mytiske frälsare han är."

    Håller med. Snälla!

    Det svider enormt, men då tar jag hellre Stahre.

    SvaraRadera
  28. Tror Torbjörn skulle passa blåvitt perfekt. Han har ett enormt stöd från supporters.

    SvaraRadera
  29. Söndagens tifo borde vara en overheadflagga med Poseidon som har en stare på sin gaffel och texten "Håll Göteborg rent".

    SvaraRadera
  30. 0657 jävligt bra sagt tifo gruppen får agera fort

    SvaraRadera
  31. Nej till Stahre!

    Låt Torbjörn få vara hjälte och ikon!

    Ta hem Conny från HIF!

    SvaraRadera
  32. Kan inte Glenn Holm ta över? Eller Långås kanske? Eller varför inte Padde Bengtsson?

    Släpp nostalgin nu för helvete. Jag säger inte att Stahre är ett klockrent namn men det vi behöver är någon utifrån sekten

    SvaraRadera
  33. Ni som förespråkar Torbjörn kan inte veta mycket om personen Torbjörn.
    Det är faktiskt så att han inte har de egenskaper som en tränare på den här nivån skall ha.

    han är en fantastiskt människa men vad vi behöver är ngn som kan armbåga sig fram, ngn med riktigt vinnarskalle och framförallt en kaxig attityd.

    Det är för mycket ''förening'' och gull i gull i blåvit än proffisionellt tänkande.

    SvaraRadera
  34. " En annan aktuell fråga är vad han anser om ryktet att Mikael Stahre skulle vara aktuell som ny tränare till nästa säsong.
    - Jag har hört ryktet såklart och jag vet inte riktigt. Det är svårt det där men samtidigt tror jag ändå att IFK-fansen är mer accepterande än till exempel AIK-fansen. En Blåvitare i AIK hade nog aldrig fungerat. " nej vi har märkt detta, AVGÅ JO!

    SvaraRadera
  35. @22:27
    Ofta dum i huvudet?

    SvaraRadera
  36. Effekten kommer bli enorm om Torbjörn blir tränare, inte så mkt för hans fotbollskunskaper utan för att han har en aura eller kanske förväntningar som ingen annan blivande tränare för vårt kära lag kan ha eller någonsin få. Fan klart vi ska försöka se hur långt placebo effekt kan ta oss. Jag tror fan att det kan bli guld.. Jag tror på Torbjörn. Kommer Torbjörn så tror jag även på Mild igen..

    SvaraRadera
  37. Gilla den här sidan om ni vill ha Gud som tränare i Blåvitt!!! http://www.facebook.com/pages/Vi-vill-ha-Torbj%C3%B6rn-Nilsson-som-tr%C3%A4nare-f%C3%B6r-IFK-G%C3%B6teborg/277802138913432?sk=wall

    SvaraRadera
  38. ERIKBE. Nä Stahre är så långt ifrån klockrent man kan komma. Kan du inte tänka dig någon annan utanför sekten?

    Stahren tillhör ju en annan sekt. Och DEN sekten ska vi inte släppa in i vår förening. Detta handlar om att behålla någon slags jäkla stolthet. Stolthet och identitet är ju allt vi har i en värld när fotbollen blivit ett kommersiellt jippo. Utan stolthet är inte ett SM-guld värt särskilt mycket. Du kanske tror det nu, men när du sitter där i efterhand inser du att du hoppat i säng med fienden och känner dig bara smutsig och skändad.

    Du säljer dig inte för snabba cash på Rosan. Och vi säljer inte vår blåvita själ för framgångar på plan. Hellre dö stående än leva på knä!

    SvaraRadera
  39. 6/9/11 12:52
    Bra skrivet. Är fullständigt obegripligt hur man kan kalla sig Blåvitt-supporter och överväga Stahre. Måste finnas tusentals andra intresserade lämpliga tränare att välja utan att förvandla föreningen till MK Dons.

    SvaraRadera
  40. 14:00, håller med.

    Man blir nyfiken på vilka dom är som kan acceptera Stahre i föreningen. Jag känner då ingen.

    De som accpeterar Stahre tänker säkert likadant om oss "vilka är dom?" Därför en kort presentation av mig:

    Är 30+ och har varit blåvit sedan barnsben. Alltid avskytt aik mer än något annat lag. Går på hemma- såväl som bortamatcher. Stod i klacken när jag var yngre, men tycker fortfarande om att ge laget verbalt stöd. Blåvitt är en väldigt viktig del i mitt liv.

    SvaraRadera
  41. Sluta för i helvete säga saker i stil med "Stahre är väl okej, ge honom en chans." Det är ungefär som att säga att Kadaffi kanske borde bli USA:s president, amerikanerna borde inte vara så barnsliga och hata, de borde se mindre till personen och istället kolla på vilka otroliga meriter gubben har.

    SvaraRadera
  42. En våt dröm;
    Hemmapremiär 2012, 30 år efter UEFA-guldet, till tonerna av Snart skiner Poseidon, vandrar den bästa elva Sverige haft in på Gamla Ullevi, ledda av Gud som sedan tar plats i avbytarbåset när framtidens änglar startar resan mot SM-guld 2012....
    Fräckare inramning blir svårare att hitta!

    SvaraRadera
  43. 15:28...Khadaffi bra liknelse! Bara för att man ska tänka nytt behöver man inte tappa huvudet totalt. Visst måste det finnas någon annan än Stahre?

    Tänk om allt bara är ett rykte. Då kommer jag förbanna klubben för att de inte dementerade så jag kunde sova om natten.

    SvaraRadera
  44. Jag vill ha GUD som tränare !!!!!

    SvaraRadera
  45. 22:43 - det var min tanke också när jag såg Fotbollens Proletärer. Torbjörn vore en perfekt mentor för Söder. Säkert skulle han kunna lyfta Sana, Bärk och Allansson till högre nivåer också.

    SvaraRadera
  46. Jag provar hellre en tränare från "div 3" än stahre. Finns säkert massa intressanta tränare men näääääääääj låt oss ta in jävulen bara för att han tog över en färdig trupp och vann guld.

    Fan ha lite ambitioner.. Laudrup?

    @ 6/9/11 15:23
    +1 (stämmer på mig med)

    SvaraRadera
  47. 21.26 då är vi två anti-Stahre som presenterat oss själva. Nu väntar vi med spänning på pro-stahrar som gör detsamma. Fördomsfull som man är kan jag tänka mig följande:
    "Jag är en kille som håller på IFK. Alla som hatar AIK är grottmänniskor. IFK är mitt fritidsintresse och ibland blir jag sådär tokigt ledsen när de förlorar-för det har jag sett på TV att det liksom ingår när man är supporter. I Spanien håller jag på Barcelona och i Italien på Milan."

    SvaraRadera
  48. Har nog hellre kvar JO än Stahre. JO har ju nu begått de flesta misstag som gör att göra så han har lärt sig en hel del. Vore ju idiotiskt att sparka honom nu och ta in en annan tomte utan meriter som skall göra om misstagen igen.

    JO kommer ju säkert lyckas i nästa klubb bara för det, då blåvitt betalat med mellansäsonger när våra tränare fått finslipa sina tränarfärdigheter.

    Nej den där råttan har för dåliga meriter för att det skall vara värt att ta in en potentiell stämningsdödare som en gammal ur-AIK:are är. Vår tränare skall inte vara medlem hos värste konkurrenten.

    SvaraRadera
  49. Anonym 00:14: Det är ju ingen vidare presentation om man kallar sig just anonym eller?

    Stahre är inte mitt första val men hellre honom än Jonas.

    SvaraRadera
  50. hallå ni i ifk det är nu vi vill ha Tobbe som tränare

    SvaraRadera
  51. JOZO, Stahre är inget alternativ, oavsett vad man tycker om JO!

    Presentera dig själv och ditt engagemang för Blåvitt då! Eller är det så att 00:14 har rätt? Jag undrar bara? Tänker inte häckla dig, är bara nyfiken.

    SvaraRadera
  52. Hundra gånger hellre Tobbe Nilsson än en skadeskjuten gulsvart stare.

    SvaraRadera
  53. Erol som tränare 2012!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.