2011/07/19

På gränsen till ett "mittenlag"

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. Idag publicerar vi ett inlägg av "Leo" som undrar vad fan vi håller på med.


"Vad är det som händer?", frågade jag mig efter 15 minuter av matchen mellan Trelleborg och Blåvitt. Då hade Trelleborg redan haft ett par stycken tveksamma offsideavblåsningar, några halvchanser, Blåvitt hade spelat upp bollen genom mittfältet kanske två eller tre gånger, inte vunnit en andraboll, Hysén hade inte rört bollen och spelarna i Blåvitt såg rädda ut och gömde sig för varandra. Redan då kände jag att denna matchen var förlorad.

När sedan Adelstam går förbi på vänsterkanten och får på ett riktigt fint skott, som visserligen Sandberg gör en bra räddning på, men inte kan hålla returen så var det god natt. Man ska inte lasta Sandberg för något av målen, utan det är resten av laget som inte gör sitt. Att gå eller jogga omkring med blicken i backen vinner inga matcher. Att spela för Blåvitt ska vara något av det största en spelare i Sverige kan uppleva. Man ska vara stolt och alltid ge allt.

Bli förbannad när en lagkompis inte lägger ner det jobbet som krävs.

När matchen är slut kan man föga konstatera att Trelleborg slår Blåvitt genom att ha hög press, vinna andrabollar, komma till inlägg, slå om blixtsnabbt på djupledslöpande forwards. Vänta nu, är det inte så det är sagt att Blåvitt ska spela? Mycket kämpa kryddat med finess, teknik och snabba omställningar? Att förlora mot Trelleborg borta är inte världens undergång, men som läget är nu så kanske det ändå är det.

Nu står föreningen IFK Göteborg i ett vägskäl där allt hopp ställs till Svenska Cupen, för en "mellansäsong" till har Blåvitt inte råd med. För vad händer när talangen väljer den andra klubben som både spelar i Europa och har ryktet med sig att spela en "modern" fotboll? Vad händer när hemvändaren väljer grannklubben för att där är man på frammarsch och inte på tillbakagång? Vad händer när supportrarna sviker och inte orkar mer? Vad händer när ord bara blir till tomt prat och inget man tror på? Vad händer när man är nöjd med en poäng på bortaplan? Vad händer när man nöjer sig med det lilla, när ambitionerna och drömmarna har försvunnit?

Då är man ett "mittenlag". Då är man inget mer än utfyllnad. Då är dags att vakna och se sig själv i spegeln och ställa sig frågan "Vad FAN är det jag håller på med, är det verkligen detta jag vill?"

/Leo

41 kommentarer:

  1. Håller verkligen inte med om att inte lasta Sandberg för något mål. Han får inte släppa sådana returer som han dock alltid gör. Rakt ut varenda gång. Fan är inte Bengan ledig, han är ju klart bättre än den jävla pajasen. Förövrigt så sög hela laget igår. Kan vi inte bara tacka Trollhättan för dessa år och ge tillbaka JJ, JO och Faltsetas

    SvaraRadera
  2. Bra krönika. Vi har inte råd med fler skitsäsonger.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivit!
    Håller med om det mesta förutom att 1-0 målet delvis var Sandbergs fel.
    Man släpper inte en retur rätt ut på ett skott som knappt har styrfart.

    SvaraRadera
  4. KB

    Exakt, vadå bra räddning? Håll i bollen för fan

    SvaraRadera
  5. Tycker absolut att Sandberg kan lastas för 1-0 målet! Precis samma typ av retur som i första matchen mot Syrianska...

    SvaraRadera
  6. Jag vet inte hur mycket pengar jag lägger ner på Blåvitt säsong efter säsong. Årskort, bortamatcher prylar från shopen till hela familjen osv osv. Jag älskar Blåvitt. När spelare och ledare då inte ger allt och det inte finns några idéer i spelet blir man ledsen, besviken och arg. Jag har ett lågavlönat arbete, ger allt för att få lön och köpa årskort och allt det andra. Alla i Blåvitt har ansvar och igår undra jag vad som egentligen hände? Ser man på fotboll annorlunda från sidan än mot läktare och TV? Sätt en ledare på läktaren i så fall. De flesta underpresterade igår men ändå sker ingen förändringar, varken byten eller speljusteringar. Jag kommer självklart se resterande matcher men snälla nu måste något hända.

    SvaraRadera
  7. Det är ju självklart att det är målvaktens fel, när det blir baklängesmål. Och målskyttens förtjänst när vi gör mål.;-).

    Nej! Felet är att vi har ett lag som inte sitter ihop. Våra centrala mittfältare hamnar ofta i knät på backlinjen, samtidigt som Tobbe och Stiller ligger för högt. Därmed blir det en ocean mellan anfall och mittfältet, som motståndarna kan regera hur dom vill.
    Vi är som en mur, som består av vackra stenar, men eftersom det inte finns någon cement emellan så rämnar den enkelt om den kommer i gungning.

    SvaraRadera
  8. Jag sa det här för 1,5 år sedan minst det håller helt enkelt inte.

    Man kunde frågat mig så hade jag svarat på hur det kommer att se ut.

    Och varför sponsrar man och tvingar sig att gå på matcherna?
    Finns bara ett sätt och det är plånboken. Va hemma alla så ska ni se på fart.

    SvaraRadera
  9. Gårdagen inställning var tragisk! Man blir ledsen och besviken när man ser spelarna ovilja att anstränga sig... Hoppas Håkan tar tag i detta.

    SvaraRadera
  10. Blåvitt var omoderna på och av planen redan 98, och inte har det blivit bättre sedan dess. Spelstil och ledning som om det vore 1985. Problemet ligger bra mycket djupare än vem som är tränare för tillfället. Blåvitt ska leda trender, inte ligga 25 år efter, och ha ekonomiska resurser inget annat lag är i närheten av.

    SvaraRadera
  11. Bra innehåll men fruktansvärt dålig krönika på det språkliga planet!

    SvaraRadera
  12. Det finns bara en sak nu och det är att stanna hemma.När det svider i plånboken då kanske dom ansvariga fattar..Till er som inte kan stanna hemma ta med er banderoller och kräv avgångar..Nu får det fan vara bra .

    SvaraRadera
  13. Bort med jo & jj

    SvaraRadera
  14. JJ statisk:

    Fel pass / Fel: 7 stycken

    Brytningar/bryta passningar/pressa spelare så de missar: 1 gång.

    Pass som går rätt framåt: 3 stycken.

    Pass som går rätt antingen sidled eller bakåt: 7 styken

    Stora fel som skapar anfall för motståndet: 4 gånger.

    Inga offensiva pass som blir farliga

    Elmar statistik:

    Fel pass / Fel: 3 stycken

    Brytningar/bryta passningar/pressa spelare så de missar: 6 gånger

    Pass som går rätt framåt: 10 stycken.

    Pass som går rätt antingen sidled eller bakåt: 22 styken

    Stora fel som skapar anfall för motståndet: 1 gång

    Vad bevisar detta. JJ skall inte spela och elmar vill ha boll. JJ har en uppgift och det är att hålla position, endast.

    SvaraRadera
  15. kunde man lämna drugge i treleborg då. fast är inte säkert att de vill ha honom.

    SvaraRadera
  16. Tycker främst det är försvaret som skall lastas för 1-0 målet. Visst att släppa retur rätt ut är aldrig bra men han gjorde en första räddning och skall inte lastas för allt.
    Backarna gjorde större misstag i att låta väggspelet gå fram och sen att få slå in returen.

    SvaraRadera
  17. @Anonym 13:32

    "Det finns bara en sak nu och det är att stanna hemma.När det svider i plånboken då kanske dom ansvariga fattar.."

    Men ditt jävla pucko, VI ÄR ju Blåvitt! Du och jag! Slagit dig i huvudet för många gånger eller? Det är ungefär lika smart som att bojkotta en mataffär du själv äger eller nåt. Ska vi kanske sälja våra nybyggda anläggningar till Häcken också? Tvinga laget att bara träna en gång i veckan, och då på nån grusplan i Kållered?

    Mmm, DET ska nog få dom att spela bättre!

    SvaraRadera
  18. drugge drar in 200 000 kr i månaden.

    Jag får faan spader på sånt.. hur faan kan blåvitt betala detta!

    SvaraRadera
  19. Nu när transferfönstret öppnar, åk till Hisingen ock locka tillbaka Ranegíe. Det är ingen hemlighet att han hellre spelar i blåvitt.

    SvaraRadera
  20. Jag kom hem sent igår och hade tänkt att köpa matchen på tv, fastän det gått ca 50 minuter. Gick in och läste lite snabbt på nätet och insåg, nä, jag ska inte köpa matchen.

    Bra krönika btw!

    SvaraRadera
  21. AVGÅ JO!!!!!!!!

    AVGÅ MILD!!!!!!!!!

    Jag orkar inte vara mer nyanserad än så...

    SvaraRadera
  22. Cupmatchen mot Falkenberg blir som du skriver helt avgörande för vi måste slåss för Cupen och få Europaplatsen.

    Texas, som tydligen spelar där av alla lag nu, sa efter matchen mot Landskrona att Falkenberg hade två skott på mål, bägge gick in. Vi hade ett skott på mål som Noring räddade igår. Det är med andra ord upplagt för en klassisk rysarmatch. Mot... Falkenberg.

    "Nu står föreningen IFK Göteborg i ett vägskäl där allt hopp ställs till Svenska Cupen, för en "mellansäsong" till har Blåvitt inte råd med. För vad händer när talangen väljer den andra klubben som både spelar i Europa och har ryktet med sig att spela en "modern" fotboll? Vad händer när hemvändaren väljer grannklubben för att där är man på frammarsch och inte på tillbakagång? Vad händer när supportrarna sviker och inte orkar mer? Vad händer när ord bara blir till tomt prat och inget man tror på?" Huvudet på spiken! Tyvärr är det precis som du säger, allt det som vi byggt upp håller på att raseras och det måste till en förändring efter säsongen. Börjar publiken svika kommer vi snart inte ens kunna konkurrera med GAIS lönemässigt trots i nuläget bra sponsoravtal, så illa är det.

    SvaraRadera
  23. 12:39 - mycket bra sammanfattat! Jag har en god vän som hållit på blåvitt i alla år men som nu slutat gå på matcherna. Han går och ser Lunden, Överås och liknande lag i de lägre seriena istället. Han motiverar det med att han är trött på att se småkillar som har högre lön än honom, sitter hemma och spelar tv-spel hela dagarna och sedan inte kan gå ut och visa karaktär på match. Man ska inte romantisera 82-laget och bli för nostalgisk men visst finns det en annan glöd när man knegar hela dagen och sedan spelar match. Risken att unga spelare blir bortskämda och äldre spelare blir mätta finns och det är JO:s jobb att motivera dem och vara vaksam på signalerna. Peta dem som inte visar tillräcklig inställning i nästa match så att de förstår allvaret. Helt ärligt så saknade jag till och med Faltsetas på plan igår, en spelare som honom hade möjligen slagit bort lika många bollar men åtminstone gått in och krigat och spelat fysiskt.

    SvaraRadera
  24. ps. jag glömde skriva i mitt tidigare inlägg att Superettangänget Falkenberg vilar fem-sex spelare mot oss i cupen. Vi är blåvitt bäst i Sverige?

    SvaraRadera
  25. Det skrivs Gais inte GAIS

    SvaraRadera
  26. Jag tycker det är tevligast att skriva gajs.

    För att kommentera själva artikeln, så säger jag att jag i huvudsak håller med. Men en sak är jag ännu mer pessimistisk än krönikören över:
    Det handlar inte om vad som händer NÄR vi tappat tvålen och blivit ett ointressant lag som ingen, vare sig talangfulla spelare eller evenemangssugna presumtiva åskådare.

    Vi är redan där. Det har hänt. Och vi har låtit det hända. Vi fortsätter låta det hända.

    SvaraRadera
  27. Snart en sparv2011-07-20 00:49

    Bortskämda snorungar som lyfter fanatsilöner. Pengar som du och jag betalat på GU, i shopen och via sponsorer (det är knappast vd-lönerna som blir lägre vid sponsring). De förtjänar var sitt halvtimmas informationssamtal med någon blåvit sparv.
    Att inte ge allt i 90 minuter är som att uriera oss i fejset, fatta det!

    SvaraRadera
  28. Finns bara ett sätt och det är plånboken. Va hemma alla så ska ni se på fart.

    SvaraRadera
  29. Mittenlag? Vi är för fan ett bottenlag!

    SvaraRadera
  30. 05:15, Fylleinlägg eller seriöst? Vad kan rädda året? Kim K klar för 5 år? Kim C gör comeback?

    SEGRA ELLER AVGÅ!!!

    (gäller alla)

    SvaraRadera
  31. Hade artikeln skrivits för ett år sedan hade jag tyckt den va bra. Nu slås vidöppna dörrar in.

    SvaraRadera
  32. AVGÅ JO & MILD!

    SvaraRadera
  33. Stöd Blåvitt - skicka JO till GAIS!

    SvaraRadera
  34. 22:53 yes vi är där och vi har låtit det hända, så jävla illa bara det. Låt oss nu sätta stopp för misären innan det blir värre. Att ta in en ny tränare renderar inte nödvändigtvis en kortsiktig förbättring med i alla fall en signal till supporters, sponsorer och hela sverige att vi är inte nöjda med att vara ett mediokert lag. Agera! bort med JO

    SvaraRadera
  35. Här är en som tröttnat på Jonas Olsson. http://www.youtube.com/watch?v=GVclfyWmN7E

    SvaraRadera
  36. Förresten, en icke-namngiven IFK-spelare sa under U21-matchen till en lagom skrytsam Andres Vasquez: "Ni får vinna hur mycket ni vill, jag bryr mig inte." Inte särskilt bra sagt, kan jag känna.

    SvaraRadera
  37. kan man föjla kvällens match nånstans förutom på plats?

    SvaraRadera
  38. Bye bye Jonas Bye bye. Gör spelarna revolt mot tränaren eller är vi såhär dåliga? 2-0 mot FFF som vilar halva laget

    SvaraRadera
  39. Vi får vara glada om vi blir ett mittenlag med den usla trupp, tränare och sportchef vi har.

    SvaraRadera
  40. Så länge vi skriver och är engagerad, så är blåvitt nöjd. sluta och skriv! sluta och bry er. Tänk hur mycket blåvitt bry sig om er...............? nada.

    SvaraRadera
  41. Men för fan, när alla och då menar jag när ALLA ser att det behövs en förändring, varför händer det inget? Fega jävla Blåvitt.
    Bort med Sandberg och JO. Förändring
    ,aaaah blir så trött på det hela.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.