På gång


lördag 23 juli 2011

När det går dåligt har man inte råd med prestige

TANKEGÅNGAR. Det har varit en turbulent vecka för en blåvit själ. Efter den katastrofala insatsen nere i Trelleborg har det ropats, eller snarare krävts, att ett tränarbyte är nödvändigt i IFK Göteborg för att bryta den nedåtgående trend man är i just nu. Desperationen efter lösningar är så stor att det utmålas syndabockar till höger och vänster. Det verkar finnas lika många "måsteförändringar" som det finns supportrar och de ventileras högljutt på allahanda blåvita forum. Det var nästan att det "gottades" lite över den urusla första halvlek Blåvitt presterade i torsdags kväll. Ett nederlag där och förändringar skulle vara ett smärre måste.

Det är frustrerande. Det är frustrerande att se sitt lag spela dåligt. Det är frustrerande att känna att inget görs för att motverka att sitt lag spelar dåligt. Det är frustrerande att känna att allt som görs för att motverka att sitt lag spelar dåligt, görs för att bibehålla en modell som ingen längre tror på. Det är oerhört provocerande att känna att alla beslut som tas eller inte tas kring sitt lag görs av prestigeskäl.

Jag gillar att argumentera, att i goda vänners lag ventilera sina åsikter och bemöta varandras argument. Vad man argumenterar kring är av mindre intresse, utan det är själva argumentationen i sig som jag attraherar. I såna situationer tvingas man tänka till. I bästa fall vidgas ens vyer och antingen ändrar man ståndpunkt eller också blir man än mer övertygad om var man står. Vad jag däremot har märkt är att när argumentationen blir alltför hätsk så övergår åsiktsbytet till ett rent skyttegravskrig. Man gräver ner sig i sin egen ståndpunkt och vägrar ta till sig vad motparten säger - oavsett vad han säger. Så man stänger av hjärnan och håller benhårt fast vid sin ståndpunkt, fastän att man kanske inte ens är övertygad om att man tycker att man har rätt - att verkligheten kanske inte riktigt överensstämmer med det man påstår. Man skall helt enkelt inte låta motparten "vinna" genom att erkänna sitt eget tillkortakommande. Av ren och skär prestige.

Tyvärr verkar just "prestige" vara nyckelordet som styr IFK Göteborg för närvarande. Av ren princip skall man spela med fyra backar, två defensiva mittfältare, två yttrar, en offensiv mittfältare och en forward. Det spelar ingen roll att verkligheten inte riktigt tillåter uppställningen och att man inte riktigt har spelarmaterialet för att fylla rollerna, utan spelmodellen är fastslagen och inhuggen i Kamratstenen och därför måste truppen anpassa sig därefter. Vem som får rollen som offensiv mittfältare skiftar oavbrutet och när alla nuvarande kontraktburna spelare misslyckats med uppgiften värvas en ny spelare in för rollen. För rollen skall man ju ha. Det har man ju bestämt för länge sen. Dessutom så kan man inte visa att man har haft fel genom att helt plötsligt ändra sig bara för att alla andra tycker att man borde ändra. Så därför behåller man sitt spelsätt och hoppas att man når framgång med den bara för att visa "de jävlarna" att man hade rätt hela tiden. Av prestigeskäl.

Jag känner mig ledsen över att känna att prestigen på Kamratgården överskuggar förnuftet för tillfället. Min önskan är att man inför varje säsong, eller match för den delen, såg på vilka spelare man har till förfogande, ser till vilka spetsegenskaper varje specifik spelare besitter och sen bygger en spelmodell därefter. Jag önskar att frågan "Hur får jag ut mest ur denna truppen?" skulle väga tyngre än "Hur får jag denna truppen att spela 4-5-1?". Jag tror inte det är så nu, utan man är så fast i sitt eget tänkande att alla andra alternativ är otänkbara. Av prestigeskäl.

Jag har förståelse för att man har en idé över hur man vill att IFK Göteborg skall spela. Men att man trots upprepade försök att värva in scoutade spelare för mångmiljonbelopp utan att lyckas besätta rollerna i sin uppställning. Att man då inte kan tänka sig att tänka om och anpassa kartan efter verkligheten, det kan jag aldrig ha förståelse för. Det får mig att känna igen mig själv när min argumentation gått i stå och jag vägrar erkänna att jag kanske har fel - allt för nån jävla prestige skull!

26 kommentarer:

 1. Bra skrivet, håller med till fullo!!!!

  SvaraRadera
 2. Beskriver ganska bra hur man känner..

  SvaraRadera
 3. Bästa krönikan jag läst på väldigt länge. Håller med till 500%!

  SvaraRadera
 4. Grym krönika!

  SvaraRadera
 5. Chipskungen23/7/11 12:05

  Så sant så sant! Hoppas att kamratgården läser den också!!!

  SvaraRadera
 6. Bang on target, huvudet på spiken, say no more.... -Läs Håkan, läs JO!

  SvaraRadera
 7. Ditt tredje stycke stämmer även bra in på de leden som är av samma åsikt som du.

  Det är svårt att övertyga JO-motståndare att JJ är en bra spelare bara för att nån har bestämt att han ska få ta all skit. Riktig jävla skyttegrav som folk gömmer sig i. Låt Britney (läs JJ) vara!!
  Visst, han kanske har fått spela nån match där han inte förtjänat spela pga en dålig dag. Men de är precis samma sak som ni JO-motst. kräver att JO ska göra med Söder. Låt talangerna spela så dom blir nånting stort!

  SvaraRadera
 8. Skriv ut denna text och spika fast den uppe på kamratgården!

  /J-T

  SvaraRadera
 9. Herregud, självfallet att någon då anser att JJ kritiken bara är för att folk ogillar killen. Vi vill ha bort honom för att han inte platsar. Det är enkelt. Han har ingen speed, ingen bollkänsla, ingen kämpar takter, extremt orörlig och absolut inte bra passnings spelare. En mitt mitt måste kunna visa sig och slå bra passningar. Defensiv mitt mitt måste ha kämpartaker och gärna vara lite ful och tuff i spelet. Det som han är lite bra på är att hålla positionen men ibland blir det nästan löjligt då han håller positionen för mycket.
  Vad händer varje gång han går ut. Vi får automatiskt bättre spel. Riktigt bra krönika dock. Riktigt löjligt att de måste till sista halmstråt hålla kvar 4-2-3-1 uppställningen, sandberg & JJ. Där i ligger milds och JO prestige.

  Vad jag tycker är konstigt är att de skiter i presitgen att satsa på de största talangerna i laget "söder, pär & bärken"

  SvaraRadera
 10. Tyvärr ligger det nog mycket av detta i herr JO´s tankesätt. Alla ser ju att man inte har spelat bra de senaste 2(minst) åren. Laget/Klubben måste ALLTID gå före någon enskilld människas prestige.

  SvaraRadera
 11. Bra rutet, Olof! Hoppas de ansvariga också inser detta. Vi kan inte ha det så här.

  SvaraRadera
 12. Riktigt bra skrivet. Blåvitt håller på att förstöras på grund av löjliga principer.

  SvaraRadera
 13. Bra skrivet.
  Eftersom det är argumentation du gillar och jag detsamma, låt oss se vart det kan bära hän...?
  När Mild tog över och tillsatte JO&Co. så sade han flera gånger att stabilitet är viktigt. Hellre en tabellpositionsutveckling likt 7-6-5-4-3-2-1, än diverse toppplaceringar blandat med bottennapp. Resultatet hittills är 1-3-2-7.
  Mild och JO nöjer sig säkert inte med mindre än att man vinner varje match, men när det ska utvärderas, då är det mot ovanstående plan man utvärderar. I år gäller det att komma trea... Stabil utveckling, det är ledordet och det är mot det prestationerna utvärderas. (alla kan ju rota fram guldnummret av offside 2007 och läsa om Milds ångest både vad gäller att vinna och inte vinna guldet!)
  Att hitta en tränare är mer än bara spelpositioner och spelformationer, det gäller att hitta någon som ställer upp på iden stabil utveckling och ekonomin runt det.
  Resultaten gäller, det nya ska köras in och samtidigt ge stabil utveckling. Allt annat är typ.... Öis.

  Målmedveten och målinriktad eller prestigefull?

  SvaraRadera
 14. Den bästa krönikan jag läst sen jag hittade hit.

  SvaraRadera
 15. Bra inlägg. Tror dock inte att Mild bryr sig om det. Han jagar nya anfallare o mittfältare för fullt, fast han i första hand borde värva en riktig målvakt o en snabb mittback. Där har vi det stora bekymret!

  SvaraRadera
 16. Spånken: Tack för den kastade handsken. Jag plockar upp den.

  Jag tyckte att ledarstaben inom IFK Göteborg visade prov på målmedvetenhet till en början, men det är lätt att köra det rejset när det går bra. Det är i motgången som de riktiga ledarskaperna utvisar sig och nu när det gått knackigt i en och en halv säsong så har målmedvetenheten övergått till ren "wassberg-tjurighet". Förändringar görs, spelare åker ut och in och runt i startelvan från match till match. Det enda som kvarstår och som verkar vara det enda man inte kan tänka sig att rucka på är 4-5-1. Ledarstaben har letat startuppställning under hur lång tid som helst utan att verka reflektera över att det kanske inte är spelarna det är fel på utan taktiken.

  I motgången måste man vara ödmjuk och rannsaka sig själv för att se vad man kan göra annorlunda. Det tycker jag inte att man gör när lösningen är att hela tiden värva nya spelare på positioner där man redan har god besättning. Istället för att anpassa sitt sätt att spela till spelarmaterialet så skall
  spelarmaterialet anpassa sig till hur man vill spela. Det är tjurskallighet, inte målmedvetenhet.

  Vad gäller det ekonomiska så har man gjort ett stort arbete att sanera ekonomin efter de mörka åren i början av 2000-talet då alla pengar försvann i ett gigantiskt svart hål. Den prestationen applåderar jag. Men nu gäller det det sportsliga och där har man mycket att arbeta på. Dessutom är min idé ekonomiskt fördelaktigare än det man gör nu. Jag anser att man skall förvalta det spelarmaterialet man har nu och bygga en taktik som fungerar med den befintliga truppen - inte att fortsätta värva in nya spelare att sätta in i ett spelsystem man inte fått att fungera över två säsonger nu.

  Att bibehålla en spelmodell som man inte fått att fungera på så lång tid bara för att man VILL ha den
  kvar är inte målmedvetenhet eller målinriktat, det är prestigefullt.

  SvaraRadera
 17. Spånken igen: Ja, just det ja. Jag glömde ju att bemöta dina tankegångar/argument.

  Jag tycker att det låter alldeles utmärkt om IFK Göteborg har en långsiktig målsättning, men man får då inte bortse från att man även bör ha en kortsiktig målsättning. Målsättningarna måste sättas så de inte konkurrerar med varandra. Den långsiktiga målsättningen bör formuleras nåt åt det här hållet: "IFK Göteborg skall ha bla bla år X" och så mäter man resultatet efter år X. Samtidigt skall man se till att nå kortsiktiga mål, exempelvis vinna matcher, och inte enbart fokusera på sina långsiktiga mål.

  Formulerar man det långsiktiga målet "IFK Göteborg skall ha bla bla år X genom att spela 4-5-1" så sätter man krokben för de kortsiktiga målen. Då blir man Öis, som i sina långsiktiga mål verkar ha skrivit in att man skall spela attraktiv fotboll, vilket inte alltid funkar i det korta loppet.

  SvaraRadera
 18. Greven:
  Gällande JJ:s positionering. JO vill att de defensiva mittfältarna inte ger sig iväg på löpningar. Det är de fyra andra offensiva spelarnas uppgifter. Offensivt skall de ligga på andra boll i princip.

  SvaraRadera
 19. Olof,
  Jag förstår dina argument. Med min kommentar vill jag belysa att utvärdering sker efter uppsatt mål. Allt annat är panik och kommer i förlängningen att skapa en värre situation. Visst, vi kan piska upp en stämning och vilja ha aktion därefter, men vem tar ansvaret när 4-4-2 inte fungerar? Hur många gånger har det inte efterlysts att annat spelsystem än just 4-4-2, med samma argument som du nu framför? Jojjomen, även på nittitalet!

  Återigen: målet, såvitt jag vet, är stabil utveckling. Det finns säkert bättre formulerat och kvantifierat, men jag har bara mediauppgifter att gå på...
  Min personliga uppfattning är också att det är dags för oss supportrar att inse var vi står i ett större perspektiv. Vi har vunnit guldet en gång på de senaste 13 åren! Vi har åkt ur EL/CL-kval fortare än man hinner säga "offside". Vi är fan blåbär! Jag tycker att Mild insett detta och jobbar därefter för att åtminstånne försöka få till en storhetsperiod till.

  Med allt ovan sagt, så vill jag samtidigt klargöra att vi står på läktarna och kräver vinst. Det är definitivt vad vi ska göra! Vi är ett storlag för att det är en stor publik som följer matcherna. Det är också en anledning för talanger att välja Blåvitt, här tränas spelare på alla plan för större uppgifter.

  SvaraRadera
 20. Olof igen,
  Om spelsystemet är så viktigt, så kan det ju stå med i målsättningen. Bäst är ju om det inte gör det, jag håller med. Men utvärderingen sker fortfarande mot målsättningen, inte "jag tycker du ställde upp laget fel senast". Rollerna måste hållas isär. Mild kör sitt och tränarna sitt.

  SvaraRadera
 21. Spånken: Jag kan bara säga att jag håller med dig. Vi är på samma linje. Man skall inte agera efter panik.

  Jag efterlyser inte något specifikt spelsystem, utan önskar att det fanns större flexibilitet hur man spelar. Som det är nu är allt väldigt statiskt och fantasilöst. Spelarna ser inte trygga ut i den spelidé som uttalats och resultaten uteblir och har gjort så rätt länge nu. Jag är inte den som skriker på förändring efter nån match eller så, saker och ting måste få chansen att sätta sig. Men nu har man letat startuppställning i en och en halv säsong utan att hitta rätt och då kanske det är dags att inse att man kanske skall göra ett lappkast och prova nånting annat. Sen om 442 eller 433 eller nån annan sifferkombination funkar bättre, det vet jag inte. Men jag vet att det 4-5-1 man envisas köra på nu fungerar så dåligt att det inte kan bli sämre med något annat. Dessutom så kallas ju fotboll för "gröna fältets schack" och då behöver man kanske fler drag att överraska motståndaren med än bara ett.

  Sen så är vi rörande överens om att tränar- och sportchefsrollerna måste hållas rejält åtskilda. Nu vet jag inte om det är så i det här fallet, men om sportchefen lägger sig i hur laget spelar så har Blåvitt ett problem. En tränare måste få fria tyglar att formulera sitt lag så som han tror blir bäst, sportchefens roll är att se över kontraktsbitarna, scoutingverksamheten och värva spelartyper som tränaren efterlyser. Ungefär så.

  SvaraRadera
 22. Vi är överens i mycket, men frågan är om Jonas ska få sparken för att han kör en viss uppställning konsekvent?
  Kommer man fram efter säsongen att resultat inte uppnåtts enligt plan, då ska Joans kickas/ej ha förlängt kontrakt. Samtidigt måste man hitta ett bra och realistiskt alternativ.

  Att jobba målmedvetet och strukturerat får inte förväxlas med prestige.

  SvaraRadera
 23. Jag har aldrig pratat om att Jonas Olsson skall få sparken. Jag tycker kanske inte att han skall få förlängt kontrakt då fem år kan räcka, men det är en annan fråga. Min poäng är att den tjurskallighet som är bra som spelare kanske inte är tipp-topp som ledare. I motgången måste man vara ödmjuk och öppen för alla nya idéer. Framförallt om man märker att man inte får de resultat man tänkt sig fastän att man gör så man tänkt göra.

  Jag upplever att det varit en konflikt mellan ledarstaben och läktaren, där min upplevelse är att man inte velat göra vissa förändringar bara för att inte ge efter för några antagonister. Likt så som jag märker att jag själv gör när argumentationer övergår till skyttegravskrig (något jag försöker vara medveten om och undvika).

  Men nu vann ju Blåvitt ikväll och folk verkar vara nöjda med att ledarstaben gjorde en del förändringar i startuppställningen som många skrikit högljutt om och det kanske kan leda till att de blåvita leden svetsas samman igen. Man kan ju hoppas på det i alla fall.

  SvaraRadera
 24. Olof,
  Det var inte meningen att lägga ord i munnen på dig, genom att säga att Jonas ska sparkas. Jag reflekterade rent allmänt över vad som skrivs och sägs.

  Det bästa och mest enkla är ju om vi vinner... Hela tiden.

  Det är bra att du tar upp prestigen och att det inte får hända, men jag tror i alla fall att det är målmedvetenhet vi ser. Gränsen kan vara hårfin.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.