2011/07/07

Blåvitt inleder samarbete med River Plate



INTERNATIONELLT. "Maskinen är ett monster", ja, om det vore så väl även i Blåvitts fall. IFK Göteborg är nu för tiden ingen kraft som kan liknas vid vare sig ett monster eller en maskin, men har därmed i stället haft den goda (?) smaken att inleda ett nytt - om så informellt - internationellt samarbete med argentinska storklubben River Plate.

I dag avslöjar GT och Expressen att Håkan Mild varit nere och besökt laget som kallas just La Máquina (Maskinen) under en av sina resor till Sydamerika. Det mötet skall ha lett till att föreningarna inleder ett formellt samarbete. Nu ska väl inte klockorna stanna i och med detta, eftersom storklubbar av Rivers kaliber inleder nya samarbeten "stup i kvarten" för att hitta vägar för sina talanger att komma ut i världen, om de vill det, eller kört fast inom egna organisationen. På andra plan söker man naturligtvis utbyte när det kommer till kontakter, erfarenheter och kunskap.

Men att Blåvitt inleder samarbeten med klubbar internationellt är ingen nyhet. Alla känner till det utbyte med Manchester United som skickade Erik Nevland till Blåvitt en sväng och de flesta minns väl hur brassarna Bruno Silva och Jefferson från Sao Paulo FC testades på Kamratgården förra sommaren? Den gången sökte Sao Paulo ett samarbete i Europa och Blåvitt, men det verkar ha runnit ut i sanden. Nu är det alltså dags för ett nytt besök och efter Milds tydliga indikationer om att hans scoutingresa till Argentina tidigare i år kunde ge resultat längre fram under säsongen, kan det vara dags inom kort.

Det nya svenska transferfönstret (som tidigare låg i juli) öppnar från och med i år den 1 augusti. Förändringen kom efter kritik mot det faktum att spelare kunde säljas från de ledande föreningarna inom svensk fotboll i slutet av vårt fönster, men sedan inte ersättas före Europaspel i slutet av sommaren. Men för de andra lagen innebär detta att vi spelar på samma "plan" i konkurrensen av heta spelare som är tillgängliga i slutet av transferfönstret. Något som även kan innebära att direkta avtal med föreningar kan bli nog så viktiga framöver. Men samtidigt återstår att se om Blåvitts nya samarbete med River Plate faktiskt kan innebära spelarförstärkningar som vi har någon nytta av eller om det bara blir ett par "videojuggar" från en ny kontinent...


River Plate har ju fostrat en och annan stjärna. Eller vad sägs om följande kavalkad av legender: Alfredo Di Stefano, Daniel Passarella, Ariel Ortega, Hernán Crespo, Javier Saviola, Pablo Aimar, Claudio Caniggia och Gonzalo Higuaín, för att nämna några. Nu är det dags för en Di Stefano eller Caniggia i Göteborg! Senast i vintras hade Håkan Mild med sig agenten Terje Liveröd till Sydamerika, men denne misslyckades med att sälja in sina favoritspelare till Blåvit. Nu kan det bli så att Håkan Mild återvänder till Sydamerika tillsammans med chefstränaren Jonas Olsson, för att studera talangerna från första parkett. Förhoppningsvis rullar segertåget till Göteborg inom kort...

24 kommentarer:

  1. Precis som Frankie skriver så var det första jag kom att tänka på vårt samarbete med Man Utd. Vad har det lett till? Vi fick låna Erik Nevland och Bärk har fått provträna med dem. Samarbete med River Plate är säkert jättebra men i praktiken är jag tyvärr osäker på om det betyder så mycket. Det finns risk för att flygresorna kostar mer än vad vi får igen men hoppas att jag har fel. En ung, bra argentinsk mittfältare av hög allsvensk nivå hade inte suttit fel...

    SvaraRadera
  2. Härligt att se desperationen sprida sig på Kamratgården. Hohoho.

    SvaraRadera
  3. Kalla mig bakåtsträvare men jag VILL INTE att de köper in spelare hur som helst. Det är illa nog med inköp i skandinavien tycker jag. Själen dör långsamt i takt med avståndet till spelarens ursprung, alltså den blåvita själen. Jag vill inte att vårat lag ska urvattnas och bli en produkt och till slut ett företag. Vi har ju redan börjat se det här på hemmaplan och det vinner inte vi supporters på alls.

    Men visst förstår jag att det är dit fotbollen är på väg, helt oundvikligt. Jag har en känsla av att jag de kommande tio åren kommer att tappa intresset för fotboll alltmer. Vem vill se vilket företag som tar hem bucklan?

    SvaraRadera
  4. Löjligt med alla dessa sk samarbetspartners. Aldrig har väl det lyckats. Några spelare har visserligen fått visa upp sig genom åren på Kamratgården, men hur har det varit med samarbetet vad gäller motsatt väg? Ingen blåvit talang har någonsin fått erbjudande att träna med någn "storklubb". Ett samarbete borde väl avse bägge parter, eller är blåvitt så naiva? Allvarligt talat, hur talngutvecklande kan det vara för en sydamerikansk ung spelare att få träna under JO&Co? Visserligen får dom träna tjongboll, men det var kanske inte tanken. Snabba väggspel och vassa kontringar ihop med JJ? Nä lägg ned.

    SvaraRadera
  5. Att Mild tar med sig JO till sydamerika tyder på att JO kommer förlänga kontraktet. Annars tar man inte med en avgående tränare.

    För den kommande tränaren har en annan filosofi/taktik och vill säkert plocka egna spelare..

    SvaraRadera
  6. 10:25: Eller att man skall låna nån spelare säsongen ut bara...

    SvaraRadera
  7. Låna ut JO vettja. Han kan ju fylla på vattenflaskor åt River Plates pojklag

    SvaraRadera
  8. Ar Pharazon2011-07-07 11:11

    Jag tror att detta bara är en förebyggande åtgärd för att hantera relegering till andradivisionen som ett anrikt och framgångsrikt lag. River Plate fick ju precis erfara hur det tog hus i helvete Vancouver-style och Mild befarar väl ett liknande scenario i Göteborg! Bara att förbereda sig för undergången.

    SvaraRadera
  9. River spelar ju i deras andraliga nästa säsong och jag har ändå svårt att se att den skulle vara så mycket bättre än allsvenskan och att vi skulle kunna få något bra därifrån.

    River kommer ju satsa på att komma tillbaka och kommer knappast släppa kvalité till Sverige och de sämre spelarna borde ju inte hålla för Allsvenskan. Men detta är ju bara spekulationer, jag vet ju inte hur bra deras andraliga är..

    Men kanske kan det bli ett bra kunskapsutbyte och så.

    SvaraRadera
  10. Typiskt Blåvitt - tyvärr numera en klubb helt utan ambitioner. Då det väl blir fullständig katastrof i River Plate och de åker ur ligan för första gången någonsin. Då kliver Blåvitt in.

    Kanske ska Mild och Olsson (två av de mest odugliga personerna i världen) lära sig hur man som klassisk klubb uppnår sin största motgång någonsin. Vi är på god väg i alla fall.

    Håkan Mild har inte haft ett enda rätt som sportschef. Nu har han fått sätta sin prägel på laget efter några år. Inget affärssinne, ingen känsla för fotboll. Ingenting.

    SvaraRadera
  11. River Plate åkte ur och spelar i Serie B nästa säsong...

    JJ och Falle kan ju åka dit ner och träna teknik/snabbhet/kordination med River Plates 12 åringar...

    SvaraRadera
  12. 11:45 Du är inget annat än en ren pajas. Jämför föreningens situation idag med den vi var i 2006. Nog fan har det hänt grejer. En del negativt, som senaste två årens prestationer på planen. Men jävligt mycket mer positivt, inklusive det första sm-guldet på 11 år.

    SvaraRadera
  13. Trollhätta någon????

    SvaraRadera
  14. Tycker man Pär uppfyller den moderna fotbollens krav på touch, spelsinne, teknik och passningsspel som tom en mittback, "defensiv mitt" eller målvakt behöver ha idag har man ingen plats som sportchef, styrelse eller tränare 2011. Tyvärr, blåvitt styrs av folk som lever i det förgångna på gamla meriter. Skulle kunna få plocka fritt i hela Argentina och ändå komma hem med några snubblande kandidater till "Wernbloom-rollen". 1997 - 2011, 15 år ett guld. Enough said.

    SvaraRadera
  15. ja det har jag2011-07-07 14:20

    ffa måste man våga värva från sydamerika. om det är ngn sorts jantelag a.la Mild som styr vet jag inte men IFK har förlorat mkt på denna fegheten.

    SvaraRadera
  16. Det värsta är ju som jag ser de att vi verkar åka till sydamerika för att hitta mer defensivt lagda spelare!
    Ska vi ha spelare där ifrån så ska dom va offensiva med stor kreativ förmåga.

    SvaraRadera
  17. desperationen sprida sig på Kamratgården

    SvaraRadera
  18. 1997 - 2011, 15 år ett guld.

    SvaraRadera
  19. Hur många lyckade värvningar har Mild gjort? Inte är det många iaf.

    SvaraRadera
  20. Mild har ändå lyckats med kim, ragge, stiller elmar, hysén, sana, givit marcus berg chansen att bli en toppspelare. Misslyckats med pär, drugge, kalle, faltsetas, tron på sandberg, tron på sin kamrat jo. Tyvärr väger det negativa över. AVGÅ

    SvaraRadera
  21. enda anledningen att mild väljer river plate istället för sao paolo är själklart att i argentina talas det spanska istället för portugisiska, vilket betyder att mild kan anställa sin gamle polare pedro en gång till. den här gången som tolk. några spelare av klass lär la vi aldrig se röken av.

    gonzo

    SvaraRadera
  22. Pedro.. var det han som slog en öisare på käften efter 30 sekunder?

    Men i Argentina finns även hårt arbetande mittfältare som skulle platsa en ny Gustav tex.

    SvaraRadera
  23. River Plate ligger på nionde plats i Primera division (26 pinnar efter 19 matcher. Ingen större risk för nedflyttning? De vann ligan 07/08 och räknas som ett storlag i Argentina.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.