2011/06/19

Vi stöttar Blåvitt i med- och motgång?

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver "Johannes" en krönika om stöttning som kom in till oss redan efter DIF-förlusten, men som inte kommit er läsare till hands på grund av tekniskt strul. Men mycket i den är aktuellt även efter den senaste segern, så vi bjussar på den nu i stället...

Jaha, det här var ju ”kuken”. Vi har just genomlidit en förnedring i sällan skådat slag, en förnedring som är minst lika stor som den Djurgården fick uppleva den där dagen då Gamla Ullevi invigdes. Det är bara att inse att vi mentalt står med både byxor och kalsonger nere en kall vinterdag på Valhalla just nu, och jag har full förståelse för att väldigt många som var på matchen, eller såg den på annan plats, är extremt upprörda. Frågan jag ställer mig är; är det verkligen nödvändigt att på egen hand bidra till sin egen och sina blåvita kamraters vanära?

De Djurgårdssupportrar som var på plats idag kommer inte bara att minnas matchresultatet. De kommer även att komma ihåg den här kvällen som gången då deras lag, och i viss mån deras publik, tömde sektion efter sektion på Gamla Ullevi innan domaren hade blåst i pipan för sista gången. ”Vi sjunger högt för vårat lag, vi stöttar er i med- och motgång” sjöng jag och många med mig på dagens match, många av dem som sjöng dessa ord valde även att lämna arenan i förtid. Vi kan väl alla vara överens om att 0-4 hemma mot DIF är nästan så mycket motgång det kan bli. Vad jag då undrar är hur handlingen att lämna arenan innan matchen är slut kan klassas som att stöta sitt lag?

Sanningen är den att det är extremt lätt att sjunga dessa ramsor när man leder med 4-0, men för att inte orden man yttrar och indirekt säger sig stå för ska tappa all jäkla mening och substans så måste man också stå för det när det blåser motvind. Min enkla åsikt är att man går inte innan matchen är slut, speciellt inte om man står i klacken och speciellt inte om man enligt egen utsago ska stötta IFK Göteborg även i motgång. Hur schyst är det egentligen att stå och sjunga lögner?

Jag är också galet arg och ledsen över hela den här kvällen och det vore väldigt lätt att säga saker som att ”dessa personer inte behövs på läktaren” eller att de ”inte är välkomna”. Men det är inte sant, alla människor som vill komma till Gamla Ullevi för att stötta IFK Göteborg eller bara glo på fotboll behövs och är välkomna. Vad jag efterlyser är bara lite självrannsakan, att folk tänker över vilka signaler ens handlingar skickar, och vilka konsekvenser de får för alla som älskar IFK Göteborg.

Med irriterade och vänliga hälsningar,
Johannes

25 kommentarer:

  1. Som sagt, enkelt att sjunga såna ord när man är ungdom.. svårare att stå vid dem när det som mest behövs.

    SvaraRadera
  2. Jag kan absolut köpa vad du menar men man kanske inte behöver se det så svart och vitt Johannes? Av de som sjung i med och motgång stannade väl de flesta tills matchen var slut? Några få eller kanske ganska många i klacken gick vid 0-4 målet. Då var det bara någon/några minuter kvar av matchen och de som gick hade redan stöttat laget i säg 88 minuter. Är det inte motgång när man stöttar laget vid 0-1, 0-2, 0-3 också? Välja att se det positiva istället. Jag tror många av dem som gick vid 0-4 hade stannat kvar om målet istället kommit i tex 47 minuten =)

    SvaraRadera
  3. Tyckte själv det var jävligt skrämmande att i princip hela LS var tömt innan slutsignalen ljöd!

    SvaraRadera
  4. Jag har årskort i klacken, och har hittills varit på varenda hemmamatch sedan 2008. Aldrig tidigare har jag gått innan slutsignalen, mot Djurgården gick jag i 89onde minuten. När Djurgården gör 0-4 försvinner all slags motivation till att stå och sjunga och stötta laget. Varför ska jag stå där och skrika mig hes när spelarna inte visar någon glöd över huvudtaget och inte ens verkar vilja spela? Visst ska de ha vårat stöd även när det ser som mörkast ut men då får de iaf visa lite jävlaranamma på planen.

    SvaraRadera
  5. Vem fan bryr sig om din skitlåten? Sosse...

    SvaraRadera
  6. Jag gick i 85:e minuten för att undvika eventuellt bråk utanför...
    De e så det funkar nuförtiden....

    SvaraRadera
  7. När inte spelarna bryr sig om hur det går i matchen tänker inte jag bry mig om att stötta dem. Därför gick jag efter 87 min.

    SvaraRadera
  8. ROGER GUSTAFSSON2011-06-19 15:07

    Då var det dags igen...

    "äkta fans", "riktiga supportrar" osv.

    Även om vi är där för samma sak, samma kärlek, så är vi där som individer. Alla är olika.

    För att dra en parallell.

    Pelle och Kalles mormor har dött och man är i kyrkan på begravning - Pelle skriker och gråter och slänger sig på golvet helt hysteriskt. Kalle är tyst och stirrar ut i tomma intet, han klarar inte av situationen och lämnar kyrkan.

    Vem älskar sin mormor mest? Vem är det mest äkta barnbarnet? Skall släktingarna ser ned på Kalle som gå ut ur kyrkan?

    Nog sagt?

    SvaraRadera
  9. ROGER GUSTAVSSON:

    det var ju inte om vem som älskar blåvitt mest det handlade om, utan att ramsor sjöngs om att stötta laget i motgång vilket alla uppenbarligen inte gjorde.

    Ja LS var störst besvikelse, fan va snabbt den tömdes!

    Varför va klacken så liten redan från matchstart? Har aldrig sett så få där det va jävligt konstigt.

    SvaraRadera
  10. Vi har starköl i baren!

    SvaraRadera
  11. "böööööööö bröööööööl möööööööööööö sjhdh hsjhd jhjhjhjh" orka.

    SvaraRadera
  12. Buu fucking huu.

    När spelarna uppenbarligen inte är intresserade av att spela, och man har stått i 89 minuter och stöttat.

    Då har man rätt att gå, även om man sjunger med i i med och motgång.

    Har ju för fan varit motgång i snart två år.

    SvaraRadera
  13. Ahhh måste hålla med Starköl i baren o Embee var sjukt mycket bättre än Blåvitt för dagen + att vi har skärmar som visade eländet..

    SvaraRadera
  14. Gå på Hockey din fjant!

    SvaraRadera
  15. Själv stod jag kvar hela matchen så att jag kunde bua och hytta med näven åt spelarna.

    SvaraRadera
  16. Jag har gått på blåvitt sedan 86 och aldrig lämnat en match före slutsignalen. Fast jag förstår dem som någon gång gör det - som mot dif senast. För mig har det väl mest blivit någon sjuk princip, någonting som liknar tvångstanke - att alltid stå kvar tills matchen är slut.

    Att bua gör jag dock ibland. Lägger så mycket tid, pengar och engagemang på Blåvitt att jag anser mig ha den rätten helt enkelt.Nästa match får alltid spelarna en ny chans...Det är som att hur mycket ilska och frustration man än kan känna är ens känslor allt normaliserade till nästa match där den känslomässiga pendeln är på noll igen, och så kan pendeln på nytt antingen svänga åt ny ilska och frustration eller glädje och förnöjdsamhet.

    Känns nästan som terapi att få visa känslor i alla lägen. Fan hela grejen med fotboll tycks ibland handla om någon form av personlig terapi för mig låter det som...

    Jag är i alla fall där - alltid! verkar vara många som inte förespråkar buande som även struntar i en regnig 148-dels final i Svenska cupen...Utifrån publiksiffrorna ibland..Sitter dessa människor då iställt framför radion och sjunger om hur mycket de älskar blåvitt...?

    SvaraRadera
  17. Kvällen och dagen efter var första gången i mitt liv som jag på allvar tänkte "är det värt det?".
    Här lägger man ut mycket pengar och mycket av sin tid på att följa sitt kära lag och de senaste åren har man fått så lite tillbaka...
    Måndagen då DIF matchen var pissade spelarna supportrarna i ansiktet, är det någon av spelarna eller för den delen tränare eller ledning som bett om ursäkt? Nej! Vi förväntas att bara ta det, Och sen så gnäller spelare för att vi buar åt dom?!
    Jag kommer fortfarande att gå på matcher och stötta mitt blåvitt, men sanningen är att en del av mitt blåvita hjärta dog den där kvällen

    SvaraRadera
  18. Försvarar inte varken de som går eller stannar, är i mina ögon upp till var och en att fatta det beslutet utan att bli pekad på.
    Men tack för dagens garv för denna!!
    Anonym 20/6/11 00:16 -Jag kommer fortfarande att gå på matcher och stötta mitt blåvitt, men sanningen är att en del av mitt blåvita hjärta dog den där kvällen.

    När började du följa laget egentligen, måste varna dig om att du nog får uppleva större besvikelser en denna tyvärr. De kommer med jämna mellanrum varken man vill eller ej.

    SvaraRadera
  19. Jag är extremt nöjd med de signaler som skickas när en själv och stora delar av övriga LS lämnat läktaren innan matchen är slut. Vid en viss ålder tål man inte pissas på.. inte svårare än så.

    SvaraRadera
  20. Det sänder väl signaler till spelarna att detta inte accepteras av publiken. Sedan behöver man nog inte överanalyser betydelsen av att gå hem innan matchen är slut. Vi vann ju mot Mjällby omgången efter. Så alldeles knäckta blev de nog inte av detta.

    SvaraRadera
  21. Jag förstår helt klart att folk gick i förtid, det var minst sagt befogat denna match! Fattar inte ni yngre att man inte bara kan stå som en lobotomerad person och bara klappa händerna oavsett vad som försigår på plan? När man lägger mycket tid och pengar på IFK så har man också rätt att ställa krav på motprestation! Blåvitt är Sveriges största lag och det är inte acceptablelt att förlora klart (0-4) hemma mot tabelljumbon, sedan kan ni sjunga hur mycket ni vill...

    //Andreas

    SvaraRadera
  22. En väldigt rolig facebook-app för alla fotbollsnördar. Testa och se vilken fotbollsspelare du och dina vänner är mest lik ;)

    Which Football Player Are You?

    Find out which of over 150 football players you have the most in common with.

    http://apps.facebook.com/boomstep/football

    SvaraRadera
  23. Lägg ner Ultras. Det e inte skönt och kul att stå i klacken längre. Det enda som händer e ju att man blir kallad idiot av nån fjant i megafon. Inte konstigt att klacken töms på folk tyvärr när den styrs av fel personerna vars innersta dröm är att få slåss och bränna bengaler på matcherna medans vi julgranar får betala skiten som ni orsakar

    SvaraRadera
  24. anonym 19.29

    Håller lite med dig. Även om Ultras gör ett hästejobb så försvinner ibland glädjen att stå i klacken...

    SvaraRadera
  25. Johannes, hoppas du skojar med denna dåliga artikel. Att stötta blåvitt handlar inte om att gå 10 minuter innan slut eller inte.

    Tycker det är väldigt bra stöttning att gå innan och visa att detta är inte ok. Då visar jag att grabbar det ni gjorde idag inte är bra. Ist för att sitta kvar klappa och vara glad och visa hej grabbar det är helt okej att ni inte visar hjärta och vill vina. Förlora ni alla era matcher ist.

    Men visst vill du sända ut singnaler att det är okej att dom inte kämpar och förlorar så gör det, men jag tänker resa mig och gå när dom förlorar med 4-0 pga dåligt spelande. Men det är jag det och det har väl att göra med att jag älskar IFK

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.