På gång


söndag 26 juni 2011

Tjonga för livet..

Jag har inte kunnat se särskilt många matcher i år (lika bra det kanske), eftersom jag har varit utomlands med dålig tillgång till internet, men idag fick jag en ledig eftermiddag och bänkade mig i baren på första bästa sportbar. Jag hade läst startuppställningen innan och suckade tungt när jag såg Stiller där. Missförstå mig inte, jag gillar verkligen Stiller, tycker han har härlig inställning och är alltid en potentiell matchvinnare, MEN med Stiller på plan från start - och speciellt på bortaplan – innebär det långbollar, långbollar och åter långbollar (Hjalmar satte ribban redan efter 6 sekunder), vilket jag kan tycka är ett rejält tjänstefel mot kanske ligans mest samlade lag.

Jag orkar inte tjöta om vi ska spela 4-4-2 (vilket vi i princip lirade hela matchen med idag) eller 4-2-3-1 osv. Det spelar ju ingen roll så länge vi ändå inte har något som helst eget spel. Det jag tänkte på idag, som vann matchen för Gefle, var pressen. Jonas Olsson sa efter matchen till Canal+ att planen var att dra isär Gefle och på så vis skapa ytor, vilket enligt Olsson IFK lyckades med i första halvlek. Jag håller inte med. Gefle satte sin press lite innan halva plan, och mot ett lag med kollektiv idétorka fick de precis det de ville, långbollar de enkelt kunde ta hand om, ställa om, och skapa farliga chanser via bägge kanterna.

Det är här det känns som IFK inte har någon plan, utan de lägger press eller spelar avvaktande när de känner för det. Nu är det ju givetvis inte så, JO har givetvis sagt exakt hur pressen ska ligga, och hur de ska ta sig an Gefles kontringar. Men våra långbollar skapar oändliga avstånd mellan mittfält och försvar, så även när våra backar vinner bollen brukar det resultera i ännu ett håglöst tjong på duo Stiller/Hysén. Detta resulterar i felaktiga beslut, om vi tar Gefles mål som exempel: Elmar passar fel på offensiv planhalva, och i sin vilja att vinna tillbaka bollen går han lite dumdristigt fram och kör en glidtackling, utan någon som helst backning bakåt. Där borde JJ vara i en lite tillbakadragen roll, men han är någon helt annanstans, Gefle gör ett snyggt anfall och 1-0 efter lite lamt försvarsspel av Dyrestam.

I andra halvlek är det tydligt att JO har sagt att de ska hålla i bollen mer, och passa längs marken, vilket ger ett större bollinnehav mot ett koncentrerat hemmalag, men med ännu färre målchanser. De bra instick vi har sticker ingen helhjärtat på, och de flesta anfall slutar med ett helt värdelöst inlägg från Lund till Hugosson.

Summa summarum: Vi går in och tror naivt att en långboll kommer tillslut skarvas vidare till en Tobbe på rätt sida och med fart som sätter ett hårt avslut i högra hörnet. Men det hände inte, vi blev ännu en gång sönderlästa, och vår oförmåga att överraska blir tydligare och tydligare. Nu vill JO köra med en offensiv mittfältare, varför inte testa kreativa Allansson på den positionen? Han säger själv att han är innermitt, och idag såg man hur Stiller hamnade i ingenmansland, eller i höjd med Hysén som den andra anfallaren.

Om vi försöker fokusera på det positiva (vilket är svårt som fan, men nu när jag har lugnat mig lite kan jag hitta en del), så har vi flera nyckelspelare som är borta. Vi ska inte se dem som frälsare, men de är ändå ordinarie spelare, och det finns nog inte något lag i Allsvenskan som inte hade saknat en Seb, Sella eller Adam. En annan positiv sak är Joel Allansson, vilket jag tror kan bli en riktig tillgång, redan den här säsongen.

Som sagt, kanske har jag sett alldeles för lite matcher för att gå in och ge mina synpunkter, men det var min observation från matchen, kom gärna och säg om ni tycker jag har fel.

13 kommentarer:

 1. FEEEEEL!!
  Blåvitt är bäst, så är det bara ;)

  SvaraRadera
 2. käften 00:14

  SvaraRadera
 3. Blåvitt är sönderlästa i år göbbs. Bara å inse. det är tråkigt att det enda som presterat något i år är duon sella-hysén. När Sella gick sönder insåg jag att det skulle bli såhär.

  SvaraRadera
 4. 4-3-1-2 är modellen.
  Dahlin-Allansson,Dyrestam,Svensson,Logi-
  Sana,Olsson,Elmar-Drugge-Stiller,Hysen.
  Med dagens spelarmaterial.
  Kan inte bli sämre än nu!
  Vi e skit å det vet vi om...

  SvaraRadera
 5. Skicka Lund. Hjalmar, JJ NU!
  Flytta upp U-lagsspelare, det kan inte bli sämre än nu.
  Vi e skit å det vet vi om...

  SvaraRadera
 6. Obs U-lagsspelarna måste kunna slå en passning-inga tjongare!
  Vi e skit å det vet vi om...

  SvaraRadera
 7. Fan vi va bättre säsongerna 88-89-02 än va vi e nu(spelmässigt) å Trelleborg har en lurig tränare-vi får nog hoppas på en kvalfylld höst-det är nog det bästa vi kan hoppas på.
  Vi e skit å det vet vi om...

  SvaraRadera
 8. 01:51
  Om du sett Dahlin spela så vill du ju inte se honom i elvan, en helt ny målvakt behövs.

  SvaraRadera
 9. Inget att var upprörd över, vi förlorade mot ligatvåan på bortaplan. Det är nya tider nu.

  SvaraRadera
 10. Till nästa säsong:
  -Ny tränare
  -Ny målvakt
  -Adam tillbaka på högerbacken
  -En ny mittback
  -En ny innermittfältare

  Kör med 2 anfallare
  Söder Hysén Pär Drugge

  Sälj, skänk alla dessa dussinlirare som inte bör platsa i Blåvitts trupp..

  SvaraRadera
 11. Analys:
  Allt är så jävla förutsägbart med Blåvitts spel. Sidled, sidled, ut till Erik Lund som slår ett högt och oprecist inlägg utan adress. Inga bollar i djupet. Hysén helt under isen. Sandberg tar de bollar han får på sig, men gör inga avgörande räddningar och släpper in några enkla då och då. Karaktärsspelarna som Mild värvat finns inte längre. Jakob slår bort varannan passning och Elmar blir vansinnig varje gång. Det är trögt, långsamt och tråkigt. Enda ljusglimtarna: Allanson och Sana som har lite driv i steget. Ingen sjukdomsinsikt finns bland ansvariga, utan man tycker att allt är bra eftersom det inte är lika allvarligt som Fukushima. Vi behöver ett nytt spel, nya spelare, ny sportchef, ny målvakt och ny tränare. Paketpris på Blocket?

  SvaraRadera
 12. http://fotboll.expressen.se/allsvenskan/1.2481828/haglund-klar-for-ifk-goteborg

  SvaraRadera
 13. Vi e skit å det vet vi om

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.