På gång


tisdag 19 april 2011

Öppet brev till mamma

SMALL TALK. Hej, Mamma. Du minns nog att du skickade ett tröstande sms i måndags där du skrev att ”Det vänder nog snart. Kram”. Det var precis när jag gick hem från Gamla Ullevi, jag hade knappt hunnit förbi Bergakungen. Du hade väl sett det på Sportnytt, eller så var det lill-brorsan som visade dig på text-tv, att Blåvitt hade förlorat igen. Tack, det var omtänksamt och jag är ledsen att jag inte orkade svara. Men vad du däremot inte förstod mamma var att det du skickade mig var en provokation i sin renaste form, ditt meddelande fick mig att vilja smyga ner min telefon i spårvagnsrälsen så att någon kvällsarbetande vagnförare ovetandes kunde smula sönder varje liten möjlighet till fler sådana, groteska, tröstande sms. Ditt sms fick mig att vilja se min mobil explodera i handen på mig. Förstår du? Nej, mamma, det vänder inte snart. Skriv inte så. Det är nämligen åt helvete alltihop. Helt åt helvete.

Du har nog läst mamma, att det finns folk som lider av vårdeppighet, att när snön börjar smälta och ljuset kommer, då är det något som får folk att bli lite nere, trots att man ju rimligtvis borde bli glad av sol. Man kan inte säkert säga var det beror på, men det finns teorier om att det är just de stora förändringarna i vår exponering för solljus som orsakar detta. Det tycker jag låter konstigt. En annan mer psykologisk orsak sägs vara att det är de stora förväntningarna på våren som genom stressen över att utnyttja de nya långa dagarna skapar ångest, att vi aldrig kan leva upp till vinterns dröm om våren. Kanske är det så. Men mamma, vet du vad? Jag tror båda teorierna är fel, jag tror att det egentligen handlar om fotboll. Åtminstone är det värt att göra mätningar utifrån den hypotesen. Kan du t.ex. föreställa dig någon vårdeppighet i Skåne?

Men det är helt okej ändå, för det finns nämligen försvarsmekanismer mot sånt här. Evolutionen har sett till att vi har huvuden och hjärtan som klarar motgång, tack evolutionen. Annars skulle det inte funnits fotboll och absolut inga fotbollsanhängare. Om vi hade haft svaga hjärtan alltså, eller om vi vore mer benägna till sorg än vad vi är. Nej för tusan mamma, du skulle bara se vad vi snackar gött i sådana här blåvittforum som finns på internet. Vi har hopp kvar minsann, om vi bara gör några små förändringar här och där, det handlar bara om detaljer, så kommer det gå bra igen. Då kommer vi vinna, mamma! Det är bara att knyta näven i fickan och… Jag vet vad du tänker. Du känner ju mig, du ser på tonen i mitt språk att jag bara raljerar, att jag har slutat ta något på allvar. Det är sant, sedan i måndags är jag en hopplös jävel. Men vad fan liksom? Jag ska bättra mig till påskmiddan!

Du förstår nog inte riktigt, det är svårt att förklara. Vi har noll poäng, vi misslyckas, vi sitter med dumstrutar framför våra datorer och blir hånade av finniga Gaisare i tolvårsåldern som gör ALT-TAB mellan Baraben och World of Warcraft. Vi ser bilder från Abu Ghraib-fängelset där fångar kastats i en hög, med påsar över huvudet, och folk som tittar in i kameran och skrattar, pekar, och vi tänker: ”Men, där är ju vi! Vrid upp volymen, jag är på teve! Ser du mig där, längst ner i högen?” Mamma, du vet kanske inte vad Baraben är, men det spelar ingen roll. World of Warcraft är det där som lill-brorsan spelade innan han började ta tag i skolan. Jag vet inte varför jag skriver det här till dig mamma, du läser ju ändå inte Baraben . Men återigen, det spelar ingen roll. Jag är bara lite bitter.

Eftersom du inte läser Baraben ska jag avsluta med en annan liknelse på hur det känns just nu, som det kanske egentligen är bäst att du inte alls läser. För du vet mamma, när man är så jävla skitfull att man spyr på Nefertitis toalett och sedan kryper ut bland alla som köat och väntat, och inför alla dessa ersätter vätskeförlusten med en massa slabbiga öl-slattar som står vid pissoaren, enbart av den enkla anledningen att man inte bryr sig längre. Så ungefär är det nu att hålla på Blåvitt. Man står sned och tragisk och lutar sig mot en dörrkarm och gapar om att man vill ha mer, mer sprit, mer motgång! Öh, tyck inte synd om mig… Fuck you all, ert jävla patrask! Man vinglar till och ramlar, lägger skjortärmen i piss på golvet, därifrån tittar man patetiskt upp mot alla runt omkring. Man torkar sig om munnen och sluddrar fram: ”Vi är Blåvitt – bäst i… Sverige”

34 kommentarer:

 1. Skärpning nu baraben. Får vilka tomtar som helst skriva här?
  Fyf*n vad ni har tappat mark...

  SvaraRadera
 2. pnuttinuttigulligullplutt

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet, hoppet är det sista som överger människan, varför är det inte så för majoriteten av de blåvita?

  SvaraRadera
 4. Haha, det där var ett av de bittraste inläggen jag läst. Lite disrespektfull behandling av hans mamma, men ganska roligt skrivet.

  Men fan, jag är mer hoppfull. Det vänder, var så säkra.

  SvaraRadera
 5. Spot on. Ångest, big time!

  SvaraRadera
 6. Jodå, vårdeppigheten finns även hos vissa individer nere i Skåne. Men som senaste kommentaren och din mamma: Det vänder. Någon gång vänder det.

  // Ängel i Skåne.

  SvaraRadera
 7. för helvete, upp med hakan, såhär har ju gais det varje år och inte fan lipar dem, vi kan ju inte vara sämre än dem? Vi kommer sluta före dem iår igen precis som alla år tidigare. Det är så det är och kommer alltid att vara!

  Älska Blåvitt!

  SvaraRadera
 8. Fan vad BaraBen har tappat det.
  Lägg ner nu för helvete!

  Forza Blåvitt!

  SvaraRadera
 9. Vilka leder Allsvenskan? Vilka åker ut i år? När ni efter mycket funderande lyckats lösa detta så ta och mejla Frankie. Tycker han sett lite hängig ut på sistone. Kan behöva muntras upp. Hehe...

  SvaraRadera
 10. Beskrev ganska exakt hur jag mår men en 3 månaders lång sjukskrivning också! Ja e inte bitter!

  SvaraRadera
 11. haha gais , sämst dom ska vara glada för dom lär nog inte ligga först nästa år ! dom har bara flax, o blåvitt har haft mycket otur också. fast råttorna kommer att krossas imorgon ! blåvitt åker aldrig hem utan vinst det ska ni veta ! gaisar svin !

  SvaraRadera
 12. haha gais , sämst dom ska vara glada för dom lär nog inte ligga först nästa år ! dom har bara flax, o blåvitt har haft mycket otur också. fast råttorna kommer att krossas imorgon ! blåvitt åker aldrig hem utan vinst det ska ni veta ! gaisar svin !

  SvaraRadera
 13. Imorgon vänder det! Krossa Solna!!!

  SvaraRadera
 14. Något år kommer vi kanske att vara sämsta laget i Göteborg, men inte blir det år 2011!
  Efter en lite trög start kommer bitarna att falla på plats och lika säkert som att klacken får hus att gunga kommer vi att bil bästa laget i stan. I år igen!

  Å de va då ett j-la gnäll på dåliga krönikor hit och dit! Lägg av! Lite variation har väl ingen dött av, lipsillar.

  SvaraRadera
 15. Joaz Crus20/4/11 11:46

  Haha tackar för denna, man mår alltid bättre när man får lite perspektiv =)

  SvaraRadera
 16. Riktigt rolig krönika! Och ni som kritiserar den för att vara för deppig tycker jag borde gå in på ne.se och söka på ordet ironi.
  VISST FAN VÄNDER DET SNART FÖR BLÅVITT!

  SvaraRadera
 17. - Andreas
  Tappat mark i förhållande till vad? Din blogg där du lägger ut förfestbilder och skriver vad du tar i bänkpress?

  SvaraRadera
 18. 90% av årets allsvenska återstår.

  SvaraRadera
 19. "blir hånade av finniga Gaisare i tolvårsåldern som gör ALT-TAB mellan Baraben och World of Warcraft."

  haha

  SvaraRadera
 20. Det precis så jag alltid har trott det är att vara blåvit, kul att ha fattat rätt! Ses på torsdag / AIK

  SvaraRadera
 21. Knappast bättre att hålla på ett lag som rimmar på sorg men det är vad ni kommer att få i år: bara sorg och förnedring, jävla måsskitar!

  Stolta Gais!

  SvaraRadera
 22. Vi är blåvitt - Vi ger ALDRIG upp!

  SvaraRadera
 23. Jävla tönt. Skärpning!

  SvaraRadera
 24. Det är precis den här typen av inlägg som behövs när det känns tufft...och det gör det verkligen nu...
  BaraBen, keep up the good work!
  /Muddy

  SvaraRadera
 25. "Knappast bättre att hålla på ett lag som rimmar på sorg men det är vad ni kommer att få i år: bara sorg och förnedring, jävla måsskitar!"

  Undrar vad G står för i GAIS?

  SvaraRadera
 26. I min familj så brukar vi äta lasagne en dag varje år. Det är en tradition lånad från norra London som handlar om den dag som infaller då Tottenham inte har en teoretisk chans att komma före Arsenal i tabellen.

  Jag går i trygg förvissning om att Blåvitt kommer komma före gais även i år, precis så som vi gjort sedan 1989(!). Förövrigt har vi ätit lasagnen på premiären de år gais inte mäktat hålla sig kvar i allsvenskan.

  SvaraRadera
 27. Bra krönika! Framått kamrater!!

  SvaraRadera
 28. Gillar krönikan, känner igen sig ganska väl.

  Alltid Blåvitt!

  SvaraRadera
 29. haha gays nar vann ni nagot senast? har ni nagosin vunnit nagot? ni har vunnit 1 gang pa typ 18ar mot blavitt sa sitt ner i baten! ni kommer alltid vara ett bottenlag! bara en tids fraga tills ni aker ner till 11 plats snart igen!

  SvaraRadera
 30. Skön krönika! Ganska spot on till mina känslor också...

  Man går till jobbet på morgonen och det är inte riktigt så kul att snacka fotboll längre... Men jag sträcker på mig när någon tykar mig, visar min tatuering och krämar tillbaka!

  SvaraRadera
 31. "Knappast bättre att hålla på ett lag som rimmar på sorg men det är vad ni kommer att få i år: bara sorg och förnedring, jävla måsskitar!"

  Öhh?

  Det är ju snarare: Knappast bättre att hålla på ett lag som rimmar på bajs men det är vad ni kommer att få i år: bara bajs och förnedring, jävla bajskorvar!

  SvaraRadera
 32. Skön krönika! Riktigt bra skriven. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 33. pinsamt !!! jag ska kn***a din mamma

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.