2011/04/02

BaraBen tippar Allsvenskan 2011

ALLSVENSKT TIPS. Så var det dags igen. Äntligen! I dag sparkar Halmstad-Kalmar igång årets serie och jag kommer att sitta bänkad för att försöka släcka den allsvenska törsten som funnits i kroppen sedan snart ett halvår. På måndag ska förhoppningsvis även den blåvita revanschlusten få sitt mot Örebro. Och varför inte ge sig på det omöjliga, att tippa allsvenskan.
För spänningens skull börjar vi bakifrån.


16. IFK Norrköping
Det mest spännande med Norrköping är mohikanfrisyren på högerbacken Petru Racu. Samma kille som kapade Zlatan i straffområdet i tisdags. Har en stor trupp – stor är inte detsamma som bra – och ny tränare (Janne Andersson) men kommer att vara med och kämpa i botten. Norrköping blir årets Åtvidaberg – nykomlingen som åker ut. Kan nyförvärvet och ex-skyttekungen Thorvaldsson skjuta IFK kvar i Allsvenskan?

15. Gefle IF
Gefle har varit tippade att åka ut i snart tio år men har klarat sig varje gång. I år gör jag ett nytt försök. Fick kvala senast och det blir inte roligare i år. Gefle får hoppas att någon blir den näste Oremo/Jawo/Gerndt och blommar ut på Strömvallen. För något sådant lär behövas om det allsvenska kontraktet ånyo ska förlängas. Jakob Orlov är den hetaste kandidaten då han gjorde nio mål i fjol, den summan behöver förbättras då det inte finns någon Gerndt att tillgå under våren. Lantto och Chibsah är viktiga på mittfältet och framåt behöver evigt gamle Hasse Berggren göra sina 7-8 mål, annars ryker Gefle.

14. Halmstad BK
Kan den spanska invasionen rädda HBK? Klubben har dansat på strecket två år i rad och fastnar nu mellan två streck på kvalplatsen. Nye tränaren Josep Clotet Ruiz hyllades som andretränare efter MFF:s guld. Det laget växte och var allt annat än dåligt från början, den potentialen i spelarmaterialet är man långt ifrån i Halmstad. Fem spanska spelare är inhämtade och nyckeln är att de gör ett bra jobb och snabbt anpassar sig till Sverige, annars riskerar det att bli ”Halmstad la vista, baby” i Superettan 2012.

13. Trelleborgs FF
I år blir det gamla vanliga bottenharvande Trelleborg igen. Fjolårets femteplats upprepas inte då flopparna runt om bland de så kallade storlagen blir färre i år. Man kommer inte vara riktigt så sexiga som fjolårstabellen låter berätta, det blir en kamp för att undvika kvalplatsen. TFF har sin största styrka i tränaren Tom Prahl. Tvåa på den nykomponerade och personliga TFF-topplistan är den mycket duktiga U21-keepern Viktor Noring. I övrigt en hyfsad backlinje, en nyimporterad brasse på mittfältet (Thiago Pinto) och ett par målskyttar där framme. Drugge har lämnat och det kan bli ett stort avbräck. TFF har varit väldigt skadedrabbade de senaste säsongerna och den tunna truppen har inte råd med sådant, bakom startspelarna är det inte mycket som får det att ”rycka i baguetten”.

12. Gais
Alexander Axén pratade om att han var sugen på att spela 4-6-0 i vissa matcher inför förra säsongen. Så lär det inte bli när nu ”Wasaraz” finns i laget. Utan ”Prison-Mats” tre drömvärvningar till Gais-anfallet hade det varit frestande att tippa Västarna på nedflyttningsplats. Två av dem drar troligen i sommar och då kan det roliga vara slut precis när det kanske har börjat. Gais klarar sig kvar och undviker kvalet.

11. AIK
Är det stabilt igen i AIK? Svaret är väl att det aldrig är det. Nye Andreas Alm behöver få ordning på laget och samtidigt hoppas på att Mohammed Bangura levererar på topp. Förutom Bangura känns det som ett rätt mediokert lag, comebackande Martin Mutumba kan visserligen sprattla till på sin kant men det här laget behöver tid och förstärkningar om man ska slåss om guldet – vilket borde vara föreningens ständiga målsättning. Förutom att bli homo sapiens och skuldfria.

10. Djurgårdens IF
Att tippa lagen mellan 6-12 känns som att slänga ner allt i en äcklig sörja och se vad man plockar upp. På plats 10 hittade jag Djurgården som är inne i en tung trend med plats 12, 14, 10 de senaste säsongerna. Uppbyggnadsfas antar jag att de själva kallar det. Värvade finskt förra säsongen och hämtade då fyndet Hämäläinen till mittfältet. I övrigt får man hoppas att Sjölund och Jonson håller sig friska, att Oremo någon gång kan börja betala av på sin dyra övergångssumma och att Igboananike gör de mål som behövs – för ingen annan lär göra dem i det här Djurgården.

9. Syrianska FC
Någon halvskräll blir det ju alltid och den här gången tror jag på Syrianska. Inget lag kan gå säker mot nykomlingen som osar av allsvensk rutin. Försvaret är långt ifrån grönt men kanske den svagaste delen. Mittfältet med Barsom/Arneng/Touma samt ”Ijeh P” i anfallet kan få Syrianska att dansa sig till framgångarna. Frågan är bara hur länge de orkar, det brukar kunna gå på entusiasm första halvåret. Men kan de också gneta som Mjällby gjorde när de var nya och överraskade i fjol? Annars är det upp till jamaicanske succémålvakten Dwayne Miller att stå emot babylon som vill att Syrianska ska tillbaka till Superettan som de kom ifrån.

8. Mjällby IF
Det beryktade och uttjatade andra året i toppserien. Nu behöver man bli ännu mer fokuserade och inte vara nöjda med vad som åstadkommits. Det är nu de ska visa att fjolåret inte bara var en flipp. Årets säsong kommer inte gå riktigt lika lätt, fjolårets sjätteplats blir i år en åtta. Tränaren Peter Swärdh förfogar över ett bra och rutinerat lag med spetsar som gör att de nu etablerar sig i serien.

7. Kalmar FF
Hajpen och auran kring Kalmar FF ebbade ut i fjol. Kan den återstå likt fågel Fenix tack vare Guldfågeln Arena? Kanske något, men inte nog för att blanda sig i topp fem. Det behövs att ett par spelare kliver fram rejält från nästan ingenstans och dominerar á la Viktor Elm och Patrik Ingelsten som när de vann 2008. Är det dags för någon av de kvarvarande brassarna att storleverera som det då och då görs i KFF-lägret? Daniel Sobralense som giftig ytter, Daniel Mendes som ”supersub” och Ricardo Santos som avslutare är de som kan lyfta Kalmar.

6. BK Häcken
Klubben som skulle kunna vara med och slåss med giganterna men inte fick spelet att stämma i fjol efter att förväntningarna stigit till skyarna efter femteplatsen 2009. Paulinho och Vinicius har lämnat, Dioh Williams har kommit i stället och kanske kan det vara bättre med en någorlunda mer lagspelare i offensiven.
Ranégie på topp har stor målpotential och skulle kunna stänka in 15 mål, samtidigt har man giftiga ”poängyttrar” i Makondele och Henriksson som hjälper till att producera. Chatto och Chibuike är underskattade mittfältare som kan komma upp i en mycket hög nivå. Försvaret får det inte att vattnas i munnen men är ändå hyfsat stabilt.

5. Örebro SK
Offensiva och spelskickliga Örebro är ett stort hot, de gjorde en riktigt bra säsong i fjol och slutade trea. Har en av Allsvenskans bästa försvarare, Almebäck, och mittfältare, Gerzic, men det är stor risk att båda drar i sommar då de sitter på utgående kontrakt.
I år är de ”vanliga” topplagen tillbaka igen och då halkar Örebro ner två hack och får nöja sig med en femteplats, vilket faktiskt är riktigt bra. Blir intressant att följa före detta IFK-anfallaren William Atashkadehs framfart i Örebros tremannaanfall. Lite lättare att få speltid när man konkurrerar om tre platser i stället för en…

4. IFK Göteborg
Av vad jag sett och hört är det Jonas Olsson, Mats Olsson (Expressen) och Pontus Kåmark (BetClic) som gått ut i sina tips med att Blåvitt vinner guld. Och varför inte egentligen? Året innan guldet 2007 slutade Blåvitt åtta, i fjol blev det en sjundeplats och kanske kan det återigen fungera som tändvätska.
Hur gärna jag än vill sätta Blåvitt som etta så går det inte med tanke på hur det sett ut det senaste året. För att guldchansen ska leva längre än sju omgångar behöver man bli jämnare och inte bara explodera mot vissa motståndare som är extra roliga att slå. Plusset är att det äntligen är en i princip skadefri trupp och frågan är hur laget ska formeras. En Karl Svensson i gammal god form kan bli guld värd, men petas? Får Elmar sin rättmätiga plats på innermittfältet? Låter Olsson få Söder tid att spela in sig?

3. Malmö FF
Inget lag har vunnit två år i rad sedan Djurgården 2002, 2003. Med Roland ”uthängda straffsumparen i Blåvitt-filmen” Nilsson på väg till Köpenhamn kan det givetvis skapa oro i laget. Dessutom riskerar det att bli bakslag efter guldet då förväntningarna nu är himmelsblåhöga och det ska satsas på Allsvenskan och Champions League samtidigt. Både ock brukar bli skit rent ut sagt. Annars är det här den truppen med bäst spetsegenskaper: Storebror Dahlin i målet, ”Sidfläsk-Danne” i försvaret, Figueiredo på mittfältet och Larsson/Mehmeti i anfallet.

2. Elfsborgs IF
Fortsätter värva stora namn och nu har man även fått tillbaka ärkesvinet Andreas Augustsson i backlinjen. En spelare som kan behövas när det börjar gullas eller gnällas för mycket. Elfsborg fortsätter att värva anfallare när det oftast bara finns plats för en på planen. Haglund kör väl ändå 4-4-2 med Elm och Nilsson på topp? Bredden överhuvudtaget går inte att klaga på i den här truppen som troligen är den bästa i landet. Dessutom flera intressanta, offensiva och unga namn som börjar poppa upp. Är som vanligt med bland topp fyra, men blir som vanligt besvikna.

1. Helsingborgs IF
Blev grymma när Conny Karlsson kom och ”Henke” Larsson la av. Blir man ännu bättre när Marcus Lantz nu inte är kvar? Landskronas Lantz var kanske bäst på planen i träningsmatchen mot Blåvitt och kan bli saknad. Å andra sidan har HIF fortfarande ett intressant mittfält med ”HIF:s Seb Eriksson” Ardian Gashi (nio gula kort i fjol), offensiva Mahlangu och Bouaouzan samt rutinerade Lindström och Christoffer Andersson. Bra målvakt samt ett fantastiskt försvar (Peter Larsson ny från Köpenhamn) och anfall (hur länge stannar Gerndt?) ihop med en fungerande spelidé gör att de får mitt tips som vinnare.
1999 var senaste gången det blev helsingborgskt guld och med tanke på turordningen som uppstått är det deras tur.

10 kommentarer:

  1. Intressant tippning! dock har jag svårt att se HIF-guld laget överpresterade ifjol, Gerndt kommer om han har någolunda fjolårsform sticka till sommaren och avsaknaden av Lantz kommer bli ENORM!
    Högst en fjärdeplats för Helsingborg
    Annars såg tippningen bra ut

    SvaraRadera
  2. Norrköping tror jag klarar sig kvar utan några helst problem.

    Hoppas på det också. De har arenan, publiken, historian. De ska vara uppe i allsvenskan.

    SvaraRadera
  3. Hoppas också på att norrköping klarar sig kvar. Halmstad och Gävle faller ner i år tror jag.

    SvaraRadera
  4. "Förutom att bli homo sapiens och skuldfria."

    Hahaha!

    SvaraRadera
  5. FINNS NUMERA EN SIGNERAD ÄKTA MATCH TRÖJA FRÅN SJÄLVASTE DAVID BECKHAM!!!

    http://www.tradera.com/David-Robert-Joseph-Beckham-Akta-Real-Madrid-och-Autograf-auktion_290101_130811061

    SvaraRadera
  6. vill ju garna tro att vi hamnar sa hogt som pa en fjardeplats men det kanns helt otroligt sett till spelet blavitt har visat upp under forsasongen.

    tror vi far sikta in oss pa platserna 7-9. nagonstans dar.

    SvaraRadera
  7. Jag vet att det inte låter roligt men vi får faktiskt inse att vi är ett ganska kasst lag i år, liksom förra året. 7a säger jag...

    SvaraRadera
  8. Skrämmande lik tippning som Leman gjort på sportsday...

    SvaraRadera
  9. jag önskar Blåvitt högre upp samt att aik och Gävle åker ur!

    SvaraRadera
  10. GAIS bara 12:a jag tror makrillarna kan överaska och nästan komma före mesta mästarna IFK 2012, kanske blir Grönsvart årets allsvenska komet!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.