På gång


söndag 10 april 2011

Är det dags för Blåvitt att byta ut Adidas?

TRÖJSPONSOR. Ångest. Det är nyckelordet just nu. Ärligt talat så hoppas jag inte att någon inom IFK Göteborgs spelartrupp eller ledarstab läser den här bloggposten, för jag har inget uppmuntrande att dela med mig av. Just nu är jag snarare på randen till en panikattack.

Blåvitt spelar ju som bekant i dag.

Men för att hålla mig borta från meningslös spekulation kring Blåvitts prestation på Rambergsvallen ägnade jag en tanke åt något annat som varit aktuellt i debatten den senaste tiden, föreningens nya matchtröja. Ni som är trogna BaraBen-läsare vet att vi har en del skribenter – jag själv bland annat – som på olika sätt fascineras av reklambranschen. Själv har jag viralreklam som min fetisch och där kan man hitta den psykologiska inspiration som en själv lider brist på mellan varven. Därför skippar jag det uppmuntrande och inspirerande "blogg-talet" och langar in följande lilla reklamfilm från Blåvitts tyska tröjsponsor Adidas:Messi är en njutning att skåda, men Adidas är nog inte den optimala tröj-/kit-/souvenirsponsorn för IFK Göteborg, på lång sikt. De är nämligen grymma på att marknadsföra sig själva med hjälp av stjärnor men klart sämre på att ta hand om sina mindre lag – dit Blåvitt räknas. Säsongen 2010 lanserades en ny hemmatröja, varpå enorma problem uppstod med att få matchtröjor levererade. Största delen av ungdomssektionen spelade i gamla tröjor under hela säsongen och det tog flera månader för surkålsgänget att leverera tröjor till föreningens officiella shop. Blåvitt står helt enkelt långt ner på prioriteringslistan bland Adidas alla dussintals storlag runt om i Europa.

I år har vi ett helt nytt problem på banan då Blåvitt bytt huvudsponsor från ICA till Prioritet Finans, men kan inte sälja den nya tröjan till vare sig fans eller ikläda sina ungdomar med nyheten. Detta eftersom Adidas har ett års leveranstid för nya matchtröjor. De tröjor som A-lag och U21/U-lag spelar med är specialtryckta från en grundplatta (reserv) från Adidas. Nu vet jag att Blåvitt – trots intern diskussion och kritik mot Adidas – lutar åt att fortsätta samarbetet med dem. Själv anser jag att Blåvitt borde se över om inte vår förening kan bli en större prioritet hos något annan sportklädesföretag, något jag även framfört till ansvariga inom Blåvitt.

Vi får väl se om något bättre erbjudande "dyker upp" som reellt alternativ, eller i alla fall som verktyg för att sätta press på Adidas, så att de ska börja leverera upp till par. I vilket fall finns det ingen anledning att sitta still i båten och acceptera något som inte är alldeles perfekt och väl fungerande. Precis som vi blåvita fans ständigt kräver det bästa av organisationen kring IFK Göteborg bör de kräva det av sina samarbetspartners av olika slag.

Och det är verkligen inget som Adidas kan skryta med att ha levererat till Blåvitt under de senaste åren.

33 kommentarer:

 1. Röstar på Puma!

  Då kanske vi kan lansera dem med ett IFK Göteborg "hardchorus". Tycker Pumas reklamer är klockrena (det tyckte DIF också- men inte deras sponsor adidas)

  Har du några argument för att andra tröjtillverkare skall kunna gynna oss mer än adidas och i så fall på vilket sätt? :)

  SvaraRadera
 2. Det handlar väl om att hitta någon som inte redan har 10 lag på svenska marknaden och därmed skulle investera i att slå in sig på det området genom Blåvitt...

  Kappa tänker jag på personligen...

  SvaraRadera
 3. Diversifiering är inget dåligt, det håller jag med om. Verkar väldigt tighta i passformen de modeller från Kappa som jag sett t.ex Roma och Bajen för några år sen. Stiller får nog kämpa för att få på sig den...:)

  SvaraRadera
 4. Kör underbara Reebok och ta tillbaka de orange matchtröjorna!

  SvaraRadera
 5. Kappa får min röst. Gör helt klart snyggast matchställ och då kan ni räkna med snygga souvenirer.

  SvaraRadera
 6. Nike skall det va!

  SvaraRadera
 7. Kör med Nudie, ett Göteborgsmärke som borde kunna få till en tröja som även passar till jeans vilket åtminstone 90 % av oss supportrar går omkring i. Ta annars en stor sporttröjetillverkare som ”Under Armour Inc.”, de har en stor del av den amerikanska marknaden men en lite del i den europeiska. Vad jag vet är det bara Tottenham som ska spela med dem i Europa. Vilket gör att de borde ha lite tid att lägga på oss också.

  SvaraRadera
 8. För att klargöra lite....

  1. Puma har sju lag i allsvenskan varav ett är Gais. Inte troligt att någon blåvit skulle vilja förknippas med det varumärket. Vidare så har Puma ekonomi för de befintliga lagen ens en gång....

  2. Kappa har ett lag i sverige, Hammarby. Då kappa inte kan leverera till detta superettanlag bevisar att de aldrig skulle klara av en förening av blåvitts kaliber. Att hammarby bröt sitt kontrakt i förtid med kappa förra gången säger väl också en del, plus att Kappa inte har skor vilket är ett krav hos de större allsvenska klubbarna idag.

  3. Reebok ägs av Adidas och existerar inte på klubbmarknaden.

  4. Nike vill inte ha Blåvitt.....möjligtvis i dotterbolaget Umbro.

  Vilket avslutar diskussionen, för Adidas är blåvitts enda alternativ....

  SvaraRadera
 9. Le Coq Sportife eller Hummel.

  SvaraRadera
 10. @Anonym 8:15:
  Varför skulle inte NIKE vilja ha Blåvitt?

  SvaraRadera
 11. Däför att blåvit är ett skitlag!

  SvaraRadera
 12. Kapp Ahl,Göteborgsföretag

  SvaraRadera
 13. Tre lag i Allsvenskan har Adidas.. Dif, AIK och Blåvitt..

  Men vi kanske skall byta till Galne Gunnar eller nått annat kul

  SvaraRadera
 14. @anonym 9.02 För att Ifk är för dyrt kontra marknadsvärde.... Det finns ingen som köper Adidas- eller Nikeprodukter för att IFK spelar i varumärket, plus att replicaförsäljningen är för dålig och nästan all annan merchandise är andra varumärken. Att IFK är det mest "svenniga" laget i sverige gör inte intresset större...

  SvaraRadera
 15. le coq sportif eller kappa! kör nått trendigt

  SvaraRadera
 16. Jag röstar på Tiger!!

  SvaraRadera
 17. Vad som helst utan Puma

  SvaraRadera
 18. Frankie, du skriver bra och intressant men du är alltid så jävla negativ och bitter.
  Det är så tråkigt, du är ju en av de absolut största spridarna av den pessimism som sprider sig runt blåvitt.

  Skulle inte du skrivit en krönika om varför blåvitt tar SM Guld?
  ...du ville väl skrivit om varför JO skulle sparkas som var det andra allternativt.

  Denna artikel är bra och intressant, jag håller med dig. Men ingressen börjar i samma anda som många av dina inlägg. Det är därför du får denna känga.

  Tre poäng idag!

  SvaraRadera
 19. Augen auf för fan Rydis.. Du är ju en som knappast läser inläggen/videoinläggen här på BB och kan väl knappast komma och kritisera en skribent.

  Här nedan har du Frankies s.k "krönika" fast i videoform, men tänk efter innan du kollar på den, när franke skriver eller snackar i videos så snackar han om verkligheten, som kan verka jävligt negativ ibland men du kanske inte uppnått dina första 15 år än och fått se hur verkligheten är.

  http://ifkgoteborg.blogspot.com/2011/04/frankies-antikronika-blavitt-och-livet.html

  SvaraRadera
 20. Hade varit fräckt med ett svenskt märke (typ Peak, Tiger eller nått) men dom kanske inte har råd. Vore också coolt om Robin Söderling spelade i Björn Borg kläder.

  SvaraRadera
 21. Anonym 11:40>
  Den hade jag missat, hatten av.

  Varför allt jävla ryggdunk och rövslickeri?

  SvaraRadera
 22. rydis/ För framgång byggs inte på att var nöjd med medelmåttighet. IFK Göteborg är Sveriges mest framgångsrika lag och bör bedömas där efter. Det duger inte att vara "helt okay" utan det skall alltid ställas krav på att Blåvitts lag, organisation och supporterrörelse ska förbättra sig, växa, utmana gränserna och slåss för att ta hem ny framgång till Kamratgården. Och går det inte åt det hållet så ska det kritiseras, detta är inte ett tillhåll för "sekten", som alltid tycker att allt Blåvitt gör per automatik är helt fantastiskt.

  SvaraRadera
 23. Fy fan, så jag hör till "sekten" menar du?
  ...Snacka om att inte tåla kritik.

  SvaraRadera
 24. Kosher as christmas10/4/11 13:29

  rydis/ Vad är du för en mupp? Han nämner inte ens dig utan poängterar att ditt GNÄLL på Barabens/Frankies kritiska inställning till Blåvitt inte är något för dem/honom. Om du ska lipa över vad andra tycker bör du nog ta och lära dig själv att acceptera att andra tycker att du har fel...

  SvaraRadera
 25. Adidas 'til I Die. Finns ingen annan leverantör som är i närheten.

  SvaraRadera
 26. Adidas är ett skämt.

  Kan inte Palle och Nudie ta över som teknisk sponsor. Skorna kan vi ta från Asics...

  SvaraRadera
 27. Det är klart ni ska ha Dressman! Det skulle passa en sunkklubb som blåskit utmärkt!

  Ett litet tips från en Gaisbroder

  SvaraRadera
 28. swedemount!!

  SvaraRadera
 29. Jag älskar Adidas men det här var ju verkligen ingen kul läsning. Har hört i andra sammanhang (skor) att Adidas inte är riktigt kul att ha och göra med.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.