På gång


lördag 12 mars 2011

Mot SM-guld – i Damallsvenskan och Elitserien

KRÖNIKA. De är utkickade från hemsidan. Men än tillhör bowlingen, skidåkarna, friidrottarna och orienterarna IFK Göteborg. Och till skillnad mot många i föreningen som vill göra sig av med ”extrasektioner” så tycker jag att Blåvitt borde ta in ännu fler sporter.
För hur häftigt vore det inte med ett derby i Elitserien mellan Blåvitt-Frölunda Indians eller att IFK Göteborg vann Damallsvenskan samma år som herrarna?


På årsmötet diskuterades det om att frigöra sig från diverse sektioner. En trend som är helt motsatt hur det är i andra städer. I Stockholm har AIK, Bajen och DIF elitlag i fotboll, bandy, handboll, speedway, innebandy och hockey under sina namn och stora paraplyn. Här i Göteborg har Gais visserligen kört igång med bandy och tagit sig till högsta serien, men vad finns det sedan? Blåvitts orienteringsgäng ungefär.
Ursäkta, men ingen publiksport direkt.

Visst, fler idrotter under samma tak kostar pengar och flera av huvudstadsklubbarna har haft akuta ekonomiska problem de senaste åren. Men det är knappast på grund av innebandyn som AIK tvingats ta SMS-lån på 15 miljoner kronor. Och grundtanken måste ju vara att en sektion till slut klarar att ta sig runt på egen hand, även om det som alla nystartade företag lär gå trögt inledningsvis. Och det är då IFK Göteborg backar upp till exempel ett nystartat hockeylag. För ska det verkligen bara gå att ha en elitklubb i stan?

Den klubben suger dessutom just nu. Göteborgstraktens näst bästa hockeylag spelar inte ens i Göteborg. Det är Kungälv i division 1F. En möjlig lucka finns att fylla för någon och kanske då IFK Göteborg.

Det sitter säkert många och frustar vid tangentbordet och tycker att ”puckey, det kan goa gubbar och sådana hålla sig till och inte Blåvitt”. Tänk då på hur många som ändå håller på Blåvitt och går regelbundet på Frölunda Indians eller bara är intresserade av hockey.

Hockey känns som den sporten det går att samla blåvita fans och annat löst intresserat folk kring. Handboll har redan extremt många lag runtom i staden och förorterna och har likt innebandyn ingen supporterkultur. Just fansen och supporterkulturen runt laget är ett stort måste. Supportrarna bidrar till hajpen, trycket och intresset. Utan fans - inget intresse - inget lag.

Se bara på Hammarbys lag Bajen Fans. Nu finns visserligen hockeytraditionen i klubben sedan tidigare, men Bajen Fans tog sig igenom division 3 i år som obesegrade och har under de senaste säsongerna haft 4-5 000 på en del matcher. Tänk om det gick att skapa ett sånt drag runt IFK Göteborg hockey.

Blåvitt vs Frölunda i ett fullsatt Scandinavium är ändå en kittlande känsla. Något ska man ju göra på vintern också...

Ett kanske troligare scenario är ett Blåvitt lag i Damallsvenskan. IFK har redan ett flicklag i fotboll – men de är födda 00-03 och vi lär få vänta fem-sju år innan de är redo för spel i en a-lagsserie. Varför inte då värva ihop ett lag och starta i lägsta serien nästa år. Då får föreningen chansen att växa i lagom takt på damsidan och lagom till att tjejerna fyller 18 så har de ett lag hyfsat högt upp i systemet.

Hur många tjejer borde inte tycka det vore hur coolt som helst att spela i Blåvitts första (vad säger historieböckerna?) damlag någonsin. För att inte nämna hur coolt pojkvännerna kommer tycka att det är.

52 kommentarer:

 1. Ett IFK Göteborg i damallsvenskan... det är himmelriket. Tjejer + IFK Gbg = underbart

  SvaraRadera
 2. Jag håller faktiskt med. Om Blåvitt startar en hockeysektion och den inte tar några pengar från fotbollen så ser jag inget problem i det. Men det är som sagt bara om den är självförsörjande, vilket den antagligen lär vara om bara 1% av de som går på fotbollen går på hockeyn de första åren.

  Men alltid hellre bäst i fotboll än bra i 7 olika sporter.

  SvaraRadera
 3. ENDAST om det är självförsörjande. Annars NEJ TACK!

  SvaraRadera
 4. Om självförsörjande, så kan det vara ett alternativ. Inte annars!

  SvaraRadera
 5. Äsch kommer stjäla många behövda miljoner från fotbollen. Det är inte billigt att starta upp något nytt och det kommer ta allt för lång tid innan något blir självförsörjande.
  Damlaget är väl på gång, bara tjejerna blir lite äldre.

  SvaraRadera
 6. Nej för helvete! Klart som fan de skulle ta pengar från fotbollen.
  Alla lokala idrottsklubbar försämrar för blåvitt. Sponsorer, publik, pengar, utrymme osv

  SvaraRadera
 7. Ni delar ju fans med Frölunda Indians. Lycka till med dom planerna.

  SvaraRadera
 8. Fotbollen måste vara prio ett men jag har själv tyckt det även innan jag läste detta att det hade varit väldigt häftigt med t.ex. Bandy och Hockey som är riktiga kultsporter.

  SvaraRadera
 9. Skulle gärna heja fram ett blåvitt damlag.

  SvaraRadera
 10. Ska det startas något får det ju vara en vinteridrott, på sommarhalvåret täcker ju fotbollen upp tillräckligt mycket.
  Det här är ju en debatt som kommer upp ibland, nån gång är det bandy(som vi ju redan har haft i klubben),nån gång är det handboll, nån gång är det hockey.

  SvaraRadera
 11. Blåvitt är fotboll.

  SvaraRadera
 12. Går det åt helvete för blåvitt iår , så vet ni vilka ni ska skylla på ;=) http://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A

  SvaraRadera
 13. Nej fy i helvete, dagen då IFK Göteborg börjar spela puckey är dagen jag hamnar på Sparven-nivå. Fy fan vilken motbjudande tanke. Hur kan någon ens allvarligt tänka tanken utan att kräkas?

  SvaraRadera
 14. Bajen fans hockey har gjort det riktigt bra. Började i femman och spelar nästa år i tvåan! Respekt! Fast visst vore det kul med ett riktigt bandylag i IFK med fullsatta derbyn mot Gais. det vore nåt!

  Kålle

  SvaraRadera
 15. Jag hade gärna sett det. I alla fall i puckeyn.

  Tycker puckey är en rätt rolig sport att se på, men har aldrig kännt någon större förankring till Frölunda mer än att de är det enda Göteborgslaget. Bade Blåvitt spelat puckey hade man ju kunnat gå på puckeyn med ett betydligt större engagemang.

  SvaraRadera
 16. Puckey är för dom puckade! Bandy för dom begåvade!

  SvaraRadera
 17. menlöst inlägg?

  SvaraRadera
 18. Ingen jävla damfotboll! IFK Göteborg ska hålla på med elitfotboll inget annat tack.

  SvaraRadera
 19. Blåvitt är fotboll! ett damlag vore fräckt men INGET annat!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 20. puckey, det kan goa gubbar och sådana hålla sig till och inte Blåvitt!

  Precis så! Inget annat!

  SvaraRadera
 21. Ingen puckey i vår förening! Vi är en fotbollsförening. Plus bowling, orientering och vad det är. Men någon jäkla puckey ska vi inte ha i Göteborg. Synd att inte indianerna åkte ner i kvalet och misslyckades så vi kunde ta över deras sponsorer.

  Tyvärr skrämmer spelet ändå bort den stora marginalpubliken och sponsorerna just nu.

  SvaraRadera
 22. En hockey sektion hade varit riktig skoj faktiskt, jvligt skoj sport att kolla på, hnder mycket, och vilket tryck vi hade kunnat skapa i en hockey arena, så länge det är självförsörjande så är jag positiv till de, tänk att kunna vinna 2 guld samma säsong,

  SvaraRadera
 23. NEJ FÖR FAN! tycker verkligen inte vi ska kasta ut småsektionerna som finns nu men vi ska inte heller ha nåt hockey,bandy osv. Möjligtvis ett damlag om några år med start i de lägre divisionerna med tjejer som spelat sedan starten med tjej fotboll men inga mer sporter!

  SvaraRadera
 24. Damfotboll kan man mycket väl dra igång då de är som många påpekar fotboll vi pysslar med. Hockey kan vi börja med när vi har vunnit champions league några år på raken o har pengar som vi inte vet va vi ska göra med.

  SvaraRadera
 25. Glömmer folk att vi hade en hockey sektion långt innan västra frölunda bildades?

  SvaraRadera
 26. Håller helt och hållet med.
  Har sagt det tidigare och säger det gärna igen.
  - Hur kul vore det inte om det fanns handboll, innebandy, hockey, damfotboll osv i IFK Göteborg. Ta ett lag som FC Barcelona som har stora sektioner inom andra idrotter.
  Vill minnas att IFK fick frågan angående FC Göteborg, damlaget, om dom ville ha med dom där men IFK tackade nej och då gick Kopparberg in. Stort misstag säger jag.
  När IFK bildade sin tjejsektion fick dom samtal att halva lag ville gå in och spela för IFK men där tackade dom nej pg a att dom inte ville förstöra för några andra klubbar som byggt upp något och det ska dom ha cred för.
  När det ändå är snack om sammanslagningar så tycker jag det hade funkat om man tagit över te x Redbergslids handbollslag.
  Det har varit snack om FC Gothia och Örgryte + Qviding och vill minnas att det snackats om Frölunda + IFK och går man ihop på fotbollssektionen så borde hockey sektionen följa med, hellre det än ett helt nytt lag som om ett gäng år ska konkurera med ett redan etablerat lag. Vi behöver inte fler lag i stan, vi behöver större och färre.
  För tusan, fråga vilka klubbar inom alla idrotter i Göteborg med omnejd som skulle vara intresserade av spela med IFK emblemet på bröstet.

  SvaraRadera
 27. inget hockeylag för IFK!
  Hur blir de då för oss som är intresserade av hockey och håller på ett lag?
  Jag håller på Färjestad men känner ändå mer för IFK, vilket hade betytt att jag nästan hade fått ge upp FBK, snälla utsätt inte oss för detta!
  IFK betyder mer än något annat för mig men Färjestad har en del i hjärtat med, de hade inte funkat eftersom blåvitt betyder mer samtidigt som jag inte vill överge mitt Färjestad.
  Låt oss fortsätta i två olika sporter och satsa helhjärtat på att bli svenska mästare i fotboll igen istället!
  Vi ses på Ullevi den 4 April, med längtan i bröstet!
  22 dagar kvar..

  SvaraRadera
 28. Det här var nog den sämsta idén hittills i år.

  SvaraRadera
 29. Jag har länge tyckt att Blåvitt ska starta upp en bandysektion. Tänk vilka goa derbyn det hade kunnat bli mot Gais :) Hockey känns lite mer tveksamt men visst det hade vart kul att testa.

  SvaraRadera
 30. Tycker en ny sport skulle vara bra, förmodligen hockey så har man nåt att titta på på vintern förutom PL:P

  Är inte jätte positiv till damlag i fotboll, liksom vem fan kommer gå och titta på det när man kan se the big boys spela.

  SvaraRadera
 31. Det spelar ingen roll om den är självförsörjande eller inte. Det finns bara så mycket pengar som samhället, i brist på ett bättre ord, är beredda att lägga på idrott i form av biljetter, sponsring etc. Och det är de pengarna som elitlagen, oavsett idrott, slåss om. Så även om ett hockeyblåvitt skulle gå runt så skulle det innebära mindre intäkter för fotbollsblåvitt.

  SvaraRadera
 32. Tycker det hade vart skit kul ifall IFK bildade ett hockeylag. MEN Som många tidigare har sagt. Detta skall byggas från grunden och inte ta pengar från fotbollen. Alternativt "ta över" ett annat lag. Jävligt kul ifall detta blir sanning.

  SvaraRadera
 33. gärna bandy så man får krossa gais några extra gånger om året ;)

  SvaraRadera
 34. Desto fler sektioner ska dela på sponsorpengarna...så enkelt är det. Så får vi ett damlag ska det i det jämstälda sverige delas ut pengar även där... ingen bra idé alls.

  SvaraRadera
 35. Ta över Bäcken HC i div 2. Spelar sina hemmamatcher i Frölundaborg redan, perfekt.

  SvaraRadera
 36. Att blåvitt skall befläckas med något så befängt som damfotboll får mig att må illa. Damfotboll borde inte ens få kallas fotboll.

  SvaraRadera
 37. Clown - klart vi ska ha ett damlag.

  SvaraRadera
 38. Damfotboll, inget annat!

  SvaraRadera
 39. Jag ser på idrotter jag gillar. Blåvitt får för mig gärna skaffa lag inom bandy, sppedway, handboll, skidor, cykel. Det är min åsikt. Hockey har jag aldrig gillat och kommer heller inte gilla det om blåvitt fick den idén att de skulle vilja. Jag anser inte att mängden sport är något viktigt i sig, det kan bajen och aik hålla på med.
  /B

  SvaraRadera
 40. Jag vill verkligen inte ha nåt "damfotbollslag". Vi har redan ett fotbollslag. Vi har redan en fotbollsliga. Finns inga regler mot att kvinnor får vara med.

  Enda orsaken att kvinnor inte spelar i Allsvenskan är att de helt enkelt inte är bra nog (långt ifrån). Därav anledningen att varianten av fotboll där enbart kvinnor får vara med är så jävla tråkig!

  Och ni kan glömma snacket om "så länge det är självförsörjande" osv, om vi skaffar fler sektioner så BLIR det mindre pengar till fotbollslaget.

  SvaraRadera
 41. Damlag ett måste14/3/11 00:18

  Från och med om några säsonger är det ett krav för att få behålla elitlicensen att ha ett damlag i sin organisation. Därav det har startats upp flicklag. Inte bara i Blåvitt utan i flera andra allsvenska klubbar också. Så alla ni som säger nej ett damlag i Blåvitt, säger nej till ett Blåvitt i Allsvenskan och Superettan.

  SvaraRadera
 42. Vidrigt! Nej fy fan ingen jävla Hockey under blåvitts namn. Blåvitt = Fotboll, inget annat.

  SvaraRadera
 43. Idrott på is är inget för oss.

  SvaraRadera
 44. Ett damlag hade ju varit fint. Ett lag som startar från noll (dvs div 5).
  Jag återupptog själv min spelarkarriär i fjol och spelar i ett relativt nystartat lag. De första säsongerna har varit lite knackiga för oss, men nu har vi en stor trupp och go anda. Så det är helt görbart att starta från noll, även i en okänd klubb. Med ett namn som IFK Göteborg så ser jag inga som helst problem att få ihop ett bra lag.

  SvaraRadera
 45. Finns ytterst få IFK suppotrar som går på Indians. Minns i våras så spelade Indianerna hemma på en tisdag och hade ca 9800 pers. På torsdagen samma vecka var det fullsatt derby på Gamla och samtidigt spelad Indians åter hemma inför 9400 åskådare. Mao påverkades inte Frölundas publiksiffra nämnvärt av att det var 17500 på Ullevi. Ingen jävla Puckey i IFK tack.

  SvaraRadera
 46. Inse en sak: Puckey är bara för puckade idioter. Inget för oss således!

  SvaraRadera
 47. Det är väl ett damfotbollslag som skulle kunna vara på tal då, men då ska man starta från botten och jobba upp sig och inte "äta upp" någon annan klubb. Fotbollen är hjärtat i IFK Göteborg och man kommer aldrig få känslan, sammanhållningen eller publiken som är associerad med fotbollen inom någon annan sport, vare sig bowling eller hockey.

  SvaraRadera
 48. Helt befängt, otroligt fjantig och klantig analys. Inte nog med att det är dyrt att starta upp en verksamhet, det kostar också tid och kraft för det som är kärnverksamheten nämligen vårt kära IFK. Det har tagit oss drygt år att ha ett snitt på 10 000 åskådare.

  Nänä, rent idiotiskt förslag och ekonomiskt självmord. Helt i klass med att äga sin egna arena.

  SvaraRadera
 49. JJ måste la vara given i ett Blåvitt damlag !

  SvaraRadera
 50. Blir nog tvärtom, Frölunda tar över IFK om 30 år :(

  SvaraRadera
 51. Jättebra förslag om vi nu hade haft flera hundra miljoner på banken.

  SvaraRadera
 52. Avgå allt och alla!
  Blåvitt och Frölunda har ju samma supportrar, ett Blåvitt Hockey hade bara varit patetiskt..

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.