På gång


onsdag 23 mars 2011

Mild: "Inte ens jag kan sabba den här gräsmattan"

SMÅTT & TJÔTIGT. Jag stod och kikade på gräsmattan på Gamla Ullevi medan fotograferna lät sina kameror smattra med den nya Prioritet-matchtröjan i fokus. Håkan Mild stod bakom mig och frågade mig:
– Visst ser den underbar ut?
– Ja, bara vi inte släpper ut dig på den, kontrade jag lite tyket.
– Haha, inte ens jag skulle kunna sabba den här gräsmattan, svarade Håkan Mild.
– Men jag hade gjort ett gott försök, lade han till och skrattade.
För det är verkligen känslan, att gräsmattan har fler lager och är redan bättre rotad än det tidigare mattorna på Gamla Ullevi varit. Vi kommer få se en underbar matta på premiärmatchen om tolv dagar. Således kan vi även skippa/slippa den återkommande bortförklaringen om "uselt gräs" som Blåvitts spelare, men främst ledare, ständigt skyllde och skyller 2010 års fiasko på.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Blåvitts nya kostymer från Tiger hade inte hunnit fått klubblogotyper påsydda till presskonferensen i går. De mörka kostymerna i kombination med svarta slipsar gjorde att GT:s sportreporter Sten Jutéus skämtsamt undrade om det var en begravning vi var bjudna på. Först sa jag nej, men efter en stunds tittande på alla svartklädda män i lokalen tvingades jag försäkra mig om att Blåvitt-personalen inte hade varit på begravning före presskonferensen. Det hade de inte.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com


Storsponsorn Nils Wiberg, ägare och vd för Prioritet Finans med dotterbolag, ville inte tala om Obol-affären. Först låtsades han om att han inte kände till det, men försvarade sig efter hand med att "Vi är ju ett seriöst företag som funnits i 30 år". Han är en kompetent – om än lite excentrisk företagare – som naturligtvis vinner väldigt mycket på ett samarbete med IFK Göteborg. Det räcker att se de våldsamma debatter som brutit ut i kommentarstrådarna här på BaraBen för att inse att inkasso-branschen väcker starka åsikter och inte är den mest respekterade i samhället.

Tobias Hysén, stjärnsponsorn Nils Wiberg och ordförande Kent Olsson. Foto: BARABEN.COM
Så tro inte på något sätt att Prioritet missat värdet i att förknippas med ett så positivt laddat varumärke som IFK Göteborg. Vem som tjänar mest på det hela är oerhört svårt att säga på förhand, men det är ett våghalsigt spel från försäljningsavdelningen på Kamratgården som inte nödvändigtvis går hand i hand med de värderingar föreningen vill stå för i det stora hela. Samtidigt är det lugnande att Prioritet – trots sin enorma profit på liggande skulder – visat tydliga ambitioner till att inte vilja delta i de allra värsta delarna av branschen, med uttalanden mot SMS-belåning som den mest strategiska externa kommunikation.

Drömscenariot är ett fifty-fifty läge, där Blåvitt inte tappar varumärkesmässigt på grund av sin nya sponsor och där Prioritet sköter sina kort väl och kan gynnas stort av sitt engagemang. Men om det blir så kan ingen sia i på förhand.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Nils Wibergs son och i dag högra hand i familjeimperiet, Niklas, spelade länge handboll i Sävehof, då familjen bodde i Sävedalen under sonens uppväxt. Under den perioden blev pappa Wiberg en engagerad supporter till laget och brukade följa sin son på både träning som match. Men Wiberg den äldre var inte passiv där heller – vilket vi sett senare exempel på i hans engagemang i RIK, där han krävt både styrelsepost som klubbdirektörsroll – utan propagerade stenhårt för att hans son skulle få en central roll i laget.

När tränarna inte hade samma syn på Wiberg den yngres kapacitet på handbollsplan bytte hans pappa lojalitet (i om man nu vill ta i med kraftuttryck: i vredesmod) till Redbergslid. Så säger i alla fall de andra spelarna i laget att familjen Wibergs engagemang i Sävehof såg ut, och tog slut. Ja, det där med Sävedalen är ingen livslång affär för övrigt, då Nils Wiberg efter presskonferensen var noga med att påpeka att han minsann var göteborgare och dessutom uppvuxen ett stenkast från Café Olivedal, där Blåvitt grundades en sen oktoberkväll 1904.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

Fotbollskanalens Olof Lundh hade ringt upp Blåvitts sportchef Håkan Mild på måndagskvällen och ställt ett batteri av frågor kring hur länge man kan hålla på i en så krävande roll som den förre mittfältshjälten innehar. Intervjun gav en känsla av att Mild funderar på att sluta och istället engagera sig i sina privata företag. Men Håkan Mild dementerade direkt till BaraBen, han går inte och funderar på att sluta. Men på frågan om han i framtiden kan se sig bli befodrad i IFK Göteborgs föreningshierarki, svarade han lite kryptiskt:
– I så fall skulle jag ju sluta och inte ha kvar det jobb jag har i dag.
Och sedan bjöd Håkan Mild på ett stort leende.
Det bubblar av optimism i Blåvitt just nu.

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

I eftersnacket hyllade både Blåvitts koordinator Gustaf Hessfeldt som Sportsdays chefredaktör Henrik Leman de extremt tydliga direktiv som IFK Göteborgs tränare Jonas Olsson har för sitt lag.
– Alla spelare jag snackar med säger det. Att de har en väldigt tydligt spelidé, sa Leman.
– Det känns som att det är något på gång i år. Attityden är hunger, det glöder om dem, sa Hessfeldt.
Är det revanschbegär efter ett misslyckat 2010?
– Ja, jag tror det. Men vad det än är så känns det att det finns något i luften som är spännande, sa Hessfeldt.
Samtidigt var Leman lite mer skeptisk till om laget faktiskt kunde omvandla den tydliga spelidén till att bli en segermaskin i Allsvenskan.
– Nu är ju planen fantastisk så det kan ingen skylla på längre. Och så var de bra mot Odense, det såg riktigt bra ut. Men jag vet inte, vi får se, sa han.

38 kommentarer:

 1. hållundan23/3/11 14:34

  Gött snack! Många F5-tryck idag, men så kom det tillslut en post. Fan, nu är man sugen på match!

  SvaraRadera
 2. Spelidé i all ära, men det krävs lite individuell skicklighet också. Och framförallt att spelidén är en bra sådan.

  SvaraRadera
 3. Det är ta mig f-n bara i mitt kära Göteborg som man har den udda synen på inkassoföretag. Vad är det för fel med ett företag som hjälper andra företagare att få betalt för tjänster eller produkter som de har sålt? Har man inte råd så ska man inte köpa... blir så förbannat trött på attityden att individen inte har några som helst skyldigheter för sina beslut utan bovarna är istället de som försöker skapa rättvisa...

  Till sist: Bra jobbat Marknad! Det var på tiden att det hände något på den fronten...

  SvaraRadera
 4. kul att debatten kring nya sponsoravtalet tycks ha förflyttat sig något från ifrågasättandet av prioritets affärsverksamhet och istället till den ökade kompetens och framåtanda som nu verkar finnas på kamratgården. hoppas även man lyckas översätta detta i sportsliga framgångar. kanske inte detta året men inom en snar framtid förhoppningsvis. unnar verkligen mild att lyckas med sin konsekventa linje.

  SvaraRadera
 5. Haha jag undrade just vad ni snackade om Frankie. Du och Håkan Mild stod och snackade i bakgrunden när TV4 filmade Tobbe och Sana med de nya dräkterna...

  SvaraRadera
 6. "Det är ta mig f-n bara i mitt kära Göteborg som man har den udda synen på inkassoföretag. Vad är det för fel med ett företag som hjälper andra företagare att få betalt för tjänster eller produkter som de har sålt? Har man inte råd så ska man inte köpa... blir så förbannat trött på attityden att individen inte har några som helst skyldigheter för sina beslut utan bovarna är istället de som försöker skapa rättvisa..."

  Amen

  SvaraRadera
 7. Wiberg är en lurifax. Har blåvitt åkt på en blåsning ?

  SvaraRadera
 8. "Det är ta mig f-n bara i mitt kära Göteborg som man har den udda synen på inkassoföretag. Vad är det för fel med ett företag som hjälper andra företagare att få betalt för tjänster eller produkter som de har sålt? Har man inte råd så ska man inte köpa... blir så förbannat trött på attityden att individen inte har några som helst skyldigheter för sina beslut utan bovarna är istället de som försöker skapa rättvisa..."

  +2

  SvaraRadera
 9. Det är bara i mitt kära Göteborg som alla som innehar kritiskt tänkande och analyserar sin omvärld får höra att "jävla sosse" av mindre begåvade högerungar. Om det nu är sosse-takter att analysera och värdera allting noga så är jag sosse för första gången i mitt liv i samband med denna affären. Blåvitt måste vara extremt försiktiga när det kommer till att mixtra med sitt varumärke och att ha fans som bara skriker okritiska "ooooh ge oss pengar" ligger föreningen enbart i fatet.

  SvaraRadera
 10. inkasso är ett jävla ocker, de gör enbart en sak och det är att förvärra folks skulder så det går inte att komma ifrån att det här är ett negativt laddat område. vem fan tänker på inkasso som något positivt? man behöver inte ha hamnat hos inkasso för att kunna sätta ihop 1+1 och komma fram till att det knappast är lika attraktivt varumärkesmässigt som om vi hade haft Volvo eller Google på vårt bröst. Hallå eller.

  SvaraRadera
 11. "Det är ta mig f-n bara i mitt kära Göteborg som man har den udda synen på inkassoföretag. Vad är det för fel med ett företag som hjälper andra företagare att få betalt för tjänster eller produkter som de har sålt? Har man inte råd så ska man inte köpa... blir så förbannat trött på attityden att individen inte har några som helst skyldigheter för sina beslut utan bovarna är istället de som försöker skapa rättvisa..."

  Kunde inte sagt det bättre själv!

  Köper men ska man ju fan betala också.. Har man inte råd så köp fan inte, då slipper du hamna hos inkasso!

  SvaraRadera
 12. Ursäkta om jag har missat något; men är Prioritet Finans misstänkt för något brott?
  På vilket sätt skulle Blåvitts varumärke "skadas" av detta? (ja, om jag antar att de INTE är misstänkta för något brott).
  Men om man på allvar ifrågasätter Prioritet Finans existens, då måste man också ifrågasätta hela det moderna samhällets existens.

  SvaraRadera
 13. Skrämmande okunskap23/3/11 15:46

  anonym 15:39/ Hur korkad är du då? Det handlar inte om att folk inte vill betala utan att folk tjänar stora pengar på dem som inte KAN betala av olika anledningar. Nej, man vet väl på förhand om man skulle få sparken eller om ens hus skulle brinna upp eller...

  Måttet av dum jävla egoism bland blåvita supportrar är helt otrolig ibland. Unga svenska män skulle köra det här landet käpprätt åt helvete och i botten om vi inte hade andra som nyanserade debatten.

  Om ett vapenföretag skulle börja sponsra Blåvitt (ja, en galen jämförelse) så skulle samma pajasar sitta och skrika ut "folk får väl skylla sig själva om de blir skjutna ööööh". Patetiskt beteende i kommentarerna just nu.

  SvaraRadera
 14. anonym 15:45/ Det handlar inte om lag, utan om moral, om vad man vill förknippa Blåvitt med. Ingen som har mer än ett i iq kan ju påstå att det är ett av samhällets mest positivt laddade områden som nu sponsrar Blåvitt. Det är liksom inte LEGO som dönar in pengar i Blåvitt utan inkasso. ingen säger att inkasso är olagligt eller att Prioritet gör något brottsligt, men det är inte direkt "google" som någon annan sa här, som har positiv energi kring sitt varumärke. Bara det att skicka en räkning till inkasso har negativ vibb för den som gör det, för att den inte är betald och sedan negativ vibb för den som hamnar hos inkasso för att han/hon inte kunnat/haft råd att betala räkningen med. Det är inte samma sak att säga "det här är olagligt" som att säga "det här är inte förknippat med något positivt". Äpplen och päron.

  SvaraRadera
 15. Antag att du själv äger ett företag, och har skulder att fordra. I den bästa av världar, hade man kunnat slå en signal och "bett om att få tillbaka sina pengar", och nästa dag hade personen i fråga trallat in på kontoret med pengarna i innerfickan. Nu fungerar det inte så, och har inte gjort på flera hundra år.
  Men ni som gnäller över inkasso och tycker att det är så förskräckligt, då antar jag också att ni skulle tycka att det var helt okey att ert företag gick i konkurs istället för att på ett lagligt sätt, åtminstone kunna få in en del av pengarna?

  SvaraRadera
 16. Det där välgörenhetssnacket kan ni skippa, då måste all reklam bort. Vem fan arbetar gratis??

  SvaraRadera
 17. Om man inte har förmåga att driva in sina egna pengar ska man fan inte driva företag och sälja tjänster eller produkter heller! Det är bara oeriösa företag som säljer sina fakturor!

  SvaraRadera
 18. "Om man inte har förmåga att driva in sina egna pengar ska man fan inte driva företag och sälja tjänster eller produkter heller! Det är bara oeriösa företag som säljer sina fakturor!"

  Då tror jag vi kan räkna bort de allra flesta företag.. men då får vi be fansen baka kakor och bedriva loppis istället.

  SvaraRadera
 19. lättmjölk23/3/11 16:10

  Säger som Wernersson - Blåvitt saknar spetskvalité - Någon som är grym på huvudet, Slår sjukt bra frispakar, har ett erkänt fint skott och lyckas med att träffa mål. En dribbler a' la "Hasse-brasse".

  Skaffar man EN sån gubbe kan allt hända. Inte innan dess tyvärr.

  SvaraRadera
 20. Ni som är så kritiska till Prioritet Finans, ur moraliskt hänseende. Jag kan bara se ett alternativ för er, om ni ska ha någon trovärdighet kvar i ert resonemang: Vägra se Blåvitts matcher, ta ställning, visa ert missnöje utanför arenan, match efter match efter match. Men jag antar att så inte blir fallet..

  SvaraRadera
 21. Om huset brinner ner eller om jag blir av med jobbet så hamnar jag hos inkassobolagen...ja antagligen. Det lär inte handla om att jag lever på gränsen med min ekonomi och hoppas att det löser sig i slutänden. Vem fan skall betala för min dåliga planering? ja vem som bara det inte blir jag. Och brinner huset ner får vi väl hoppas att man har en försäkring eller har man inte haft råd att betala den? Blir man uppsagd får man väl anpassa boendet och livet efter inkomsten, jag ser inte problemet. Kom igen bara, kalla mig högersvin, kapitalist och hjärtlös jag kan ta det. Och jag betalar min försäkring. Årskortet har jag dock tagit på kredit och kommer inte betala den det får någon annan göra.

  SvaraRadera
 22. Om inte inkassoföretagen hade funnits så måste alla enskilda företag själva reda upp skulder med alla kunder som inte betalar. I det fallet så blir ju mitt i allt ALLA företag lika grisiga som inkassoföretagen?
  Till på det hade varor ökat i pris för att företag måste lägga resurser på att driva in dessa skulder eller räkna dom som svinn. Det är väl egoistiskt att de som betalar för sig måste betala mera pga att andra slarvar eller har stora problem i sitt liv.

  Inkassoföretagen har bara tagit på sig smutsgöran så att andra företag slipper pyssla med det. Dom jobbar enbart med det här så därför kan dom göra det så effektivt och kostnadssålt som möjligt.

  SvaraRadera
 23. Själv beställde jag allt som fanns från shopen, men jag kommer att skita i att betala fakturan. Jag kom just på att jag inte hade råd.

  SvaraRadera
 24. Nu är det ju så att Prioritetfinans främst köper fakturor från mindre och medelstora bolag som annars hade fått svårt med kapitaltäckningen och likviditeten. Utan sådana företag som Priritetfinans och Klarna så hade väldigt många mindre företag haft svårt att existera eller växa.

  Själva inkassoverksamheten är som jag förstod det av mindre omfattning.

  Om ni som klagar hade bedrivit företag och era kunder inte betalar alternativt väntar med betalning uppåt 6 månader. Hade ni då inte viljat ha ett företag som kan köpa fakturan av er mot en mindre marginal? Alternativet hade kanske varit att ni inte kan plocka ut lön, köpa in nya varor eller försörja er familj.

  Tänk först och moralisera sen.

  //ekonom och företagere

  SvaraRadera
 25. Jag har svårt att att hylla eller fördöma den nya sponsorn. Jag vet helt för lite om företaget och dess affärsidé.
  Men rent spontant kan väl ett inkassobolag kännas sådär. Visst hade det varit bättre om ett tryggt industriföretag på hisingen hade hostat upp loverna, men när detta inte sker är det väl riktigt bra jobbat av IFK att knyta till sig det bästa sponsoravtalet vi har sett i Sverige? Så länge sponsorn håller sig inom lagens rammar och inte håller på med en massa tvivelaktiga finanstransaktioner eller skatteplaneringar duger la de lika bra son någon annan?
  Ska man hårddra det hela kan man ju isåfall inte heller godta banker som sponsorer eftersom de gång på gång har spekulerat bort spararnas pengar och fått gå till staten för att rädda sitt skinn med skattepengar.
  I de bästa av världar hade vi spelat med en helt reklamfri tröja, men så ser verkligheten inte ut idag, tyvärr. Det vi nu kan kräva är att sponsorn visar att han är ansvarstagande och att klubben förvaltar tillskottet på ett vettigt och långsiktigt sätt.

  gonzo

  SvaraRadera
 26. Anonym 16:11/ Så varje gång du tycker att Blåvitt gör något som inte är klockrent slutar du gå på matcherna och protesterar utanför arenan? "Det mest korkade resonemanget i hela debatten" vinner du pris för!

  SvaraRadera
 27. Vore kul att se hur detta skulle skada IFKs varumärke. Rent spontant tror jag nog att våra diverse problemsupportrar skadar föreningens varumärke mer än vad Prioritet Finans någonsin kommer göra. Bae Systems sponsrar ju Modo och aldrig någonsin har väl det svärtat ner deras varumärke trots att deras produkter dödar människor.

  Vidare förstår jag inte poängen med Sävehofpubliceringen. Känns inte direkt meningsfullt att publicera en händelse från en anonym källa som förmodligen tyckte annorlunda jämfört med Wiberg. Det kanske inte alls är sant utan hans son kanske bytte lag för att han inte trivdes? Svårt att dra slutsatser om du bara får information från en sida. Jag menar väljer du att se Libyen ur Gaddafis synvinkel får du förmodligen en helt annan bild än resten av världen.

  Nej, jag kan inte förstå smutskastningen mot Prioritet Finans och dess ägare. Nya fina pengar till IFK och PF kommer inte bli ett "skumraskbolag" i mina ögon förrän de gör något som inte är okej - vilket de alltså inte har gjort än.

  SvaraRadera
 28. Om bara JO släpper tanken på Elmar som ytter och låter Faltsetas sitta där han hör hemma: på läktaren! Så kan det nog bli bra det här...

  SvaraRadera
 29. Sponsor eller ej:

  När ska Blåvitt börja ha spelarnas namn på tröjorna? Borde det inte vara en självklarhet när man spelar i landets högsta liga i den största klubben??

  SvaraRadera
 30. Det kan också vara så att en ensamstående mamma jobbar på ett företag som vill ha betalt av en ensamstående mamma och då skickar företaget fakturan till PF, där en ensamstående mamma handlägger ärendet...

  SvaraRadera
 31. Någon ställde frågan om vad man vill att Blåvitt skall förknippas med. Svaret är enkelt:
  Jag vill att Blåvitt skall förknippas med FRAMGÅNG.
  Sen om Stadsmissionen pyntar in 12 millar för att synas på tröjan - fine - men någon Dalai Lama-mentalitet lär inte ta oss ut i Europa igen.
  Varför kritiseras inte våra kära banker med samma frenesi? Banker som genom sina räntegap och miljardvinster splittrar familjer och tvingar dem att lämna hus och hem.
  För att inte tala om Djävulens egna elbolag! Huva!

  //TV-supportern

  SvaraRadera
 32. Stort tack Frankie!

  Ser fram emot den dag då vår officiella sida tar in ett av dina "reportage" alternativt länkar till Baraben :)

  Bra skrivet anonym 14:48 själv ser jag strategin klart nuförtiden. Först bygga och få ekonomiska muskler före man värvar nya dyra spelare.

  SvaraRadera
 33. Intressant inlägg på AB av Majornas Håkan Mild:

  Jag mötte Blåvitts nya sjukgymnast Fredrik Larsson igår på akuten.
  Vi hade en lång pratstund om Blåvitt. Han hade lite munkavle på sig, men så mycket framgick att han ansåg att förlusterna till ganska stor del berodde på att blåvitt är tungt nedtränade nu, samt att laget är pressat att vinna för att minska omvärldstrycket. Odense och Copa del Sol var exempel på matchtillfällen då de inte hade så mycket träning, samt långa sammanhängande återhämtningsperioder emellan, och vi vet ju hur det gick i de matcherna.

  Sen pratade han rent generellt om hur fotbollen är efter många andra delar av idrotten gällande inlärning och målbild och mental träning.
  Han hävdade att 80% av en fotbollstränares uppgift är att få ihop en lagkänsla och få spelarna att tro på sig själva och varandra, och att mycket få tränare klarar det. Svennis nämndes som ett positivt exempel.

  På det hela taget kändes Fredrik som en riktigt intelligent,humanistisk och rolig modern man, som Blåvitt kan vara mycket nöjda att ha knutit till sig. Dock jobbar han ungefär 150% nu inför seriestart och var ganska sliten. Lägret i Turkietlägret hade varit super, tyckte han.

  Då han kommer från Öis underströk han hur annorlunda hans tillvaro är i Blåvitt och hur ansvarstyngd och professionalitet genomsyrade hans dagar numera, jämfört med Öis. Det vilar tung press att vinna på laget, sa han. Alla inom klubben vet vad som står på spel inför den här våren.

  Men han kände sig förhoppningsfull. Han trodde att Blåvitt hade nåt på gång.

  SvaraRadera
 34. Leo sa...

  Anonym 16:11/ Så varje gång du tycker att Blåvitt gör något som inte är klockrent slutar du gå på matcherna och protesterar utanför arenan? "Det mest korkade resonemanget i hela debatten" vinner du pris för!

  Jag såg det som ett gångbart alternativ för att få någon konsekvens i ert resonemang. Men ta det inte bokstavligt, det var bara ett förslag. Alltför ofta gnäller folk, men gör ingenting åt det. Låt säga att Blåvitt hämtar in en klasslirare för, delvis PF-finansierade pengar, och står där med bucklan i höst. Vem gnäller då?
  Och du, vad får jag för pris?

  SvaraRadera
 35. JAG ÄLSKAR BLÅVITT och numera hyser jag även väldigt starka känslor för Prioritet Finans!
  Tack Herr Wiberg för att du backar upp IFK Göteborgs satsning!

  Till alla er som snackar moral och skit: -Vakna för fan, släpp sargen och kom in i matchen!!!

  SvaraRadera
 36. Företag som Prioritet Group sysslar med rovkapitalism

  SvaraRadera
 37. Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt, Blåvitt och kapitalet dom sitter i samma båt- Inget att göra åt!

  SvaraRadera
 38. "Want someone please think about the children"

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.