På gång


tisdag 29 mars 2011

Ett par ord om Gamla Ullevis gräs

6 DAGAR KVAR. Idag på eftermiddagen var det någon som hade tagit sig hela vägen ner på Gamla Ullevis gräsmatta på en olovlig inspektion. Jag erkänner, det var jag.

För när jag var utanför var jag bara tvungen att komma in och känna och klämma lite på gräset som såg så fantastiskt grönt och inbjudande ut. Intrycken försämrades inte direkt när jag väl kom ner på mattan. Jag har haft förmånen att komma ner på planen i stort sett varje gång man bytt gräs och utan att tveka kan jag säga att det känns som att det är enorm kvalité på gräset nu jämfört med tex inför premiären 2009. Då vill jag minnas att det var ganska glest, och kanske låg det sand på det redan då. Det kändes inte bra, trots att det var inte ens en match spelad. Jag är ingen gräsexpert men jag har aldrig förstått det där med att sanda en plan. En gång spelade jag på en sådan plan och det var utomordentligt obehagligt.

Idag var det ingen sand utan bara ett väldigt tjockt och hårt gräs. Nästan en tredjedel av planen var dessutom täckt med de utrullade värmelamporna som var påslagna med full lyskraft. Det var ingen vidare värme på dom men det kanske det inte skall vara heller. Mest för ljuset tydligen, även om solen också låg på och stekte.

Nåväl, det känns hur som helst grymt bra den här gången. Och då vet man dessutom att underarbetet är mycket bättre utfört också. Man kan nästan känna att det är ett mycket proffsigare jobb utfört nu, jämfört med de senaste gångerna. Tyvärr blev det inga bilder tagna då jag inte hade med mig kamera, och min mobiltelefon är inlämnad på reparation.

I kombination med dagens seger, och med en pånyttfödd Robin Söder, börjar man nu plötsligt längta väldigt mycket till premiären på måndag. Bara sex dagar kvar, med längtan i bröstet...

19 kommentarer:

 1. Att sanda är ju av yttersta vikt för i princip alla gräsmattor. För att motverka att så kallad "thatch" bildas, det vill säga att sönderklipp gräs lägger sig under själva gräsbädden. Enkelt förklarat...

  SvaraRadera
 2. Någon som vet om Blåvitt kommer att hinna känna på gräset innan premiären? Det känns som om det vore smart att göra det.

  SvaraRadera
 3. Har någon koll på ifall dessa omtalade lampor är en permanent lösning för att gräset alltid ska vara grönt och fint eller om de bara är en temporär åtgärd för att gräset ska sätta sig ordentligt såhär i början?

  SvaraRadera
 4. Joaz Crus30/3/11 00:31

  29/3/11 23:31
  De ska vara inköpta för att användas i den "dagliga" skötseln av gräset.

  http://www.sportsday.se/nyheter/fotboll/nu-ar-det-klart-och-nu-ska-graset-halla-mattet

  SvaraRadera
 5. Bra gräs i all ära, men frågan är om det spelar någon roll om ändå tre och ett halvt lag skall spela där... Är det någon som vet var Öis kommer spela? Jag har inte hört något definitivt än men det var några veckor sen jag försökte ta reda på det senast.

  Jag förstår verkligen inte vad det är som tilltalar med att sitta några hundra pers och uggla på en ekande tom arena för 19000. Känslan av exklusivitet när man har 49 tomma stolar till närmsta granne kanske?

  SvaraRadera
 6. Läste Sportsday-artikeln och fick svar direkt!

  "IFK Göteborg och Gais vet vi redan kommer att spela sina hemmamatcher på det nya gräset. Ytterligare ett lag – i det här fallet Öis, som dock siktar på att spela sina division I-matcher hemma på Öisgården – skulle dock inte ställa till några besvär."


  Personligen hoppas jag nog ändå att Öis stannar på Öisgården. =)

  SvaraRadera
 7. alla ni som tror att man blåvitt kommer spela bättre voll på den nya gräsmattan kan ju se om sverige-moldavien

  SvaraRadera
 8. Vem fan bryr sig om gräs? Bra eller dåligt, lika för bägge lagen men båvitt vill väl kunna ha något att skylla på, antar jag.

  "GAIS e nice"

  SvaraRadera
 9. "alla ni som tror att man blåvitt kommer spela bättre voll på den nya gräsmattan kan ju se om sverige-moldavien"

  Vad har Sverige-Moldavien med Blåvitt och bra gräsmatta att göra? Dels spelades ju matchen på Råttsunda, dels var ju planen inte bra alls..

  SvaraRadera
 10. Förr, när det var bättre :), då var de aldrig nån som klagade på gräset. Blåvitt gick ut och spöade det mesta som kom i deras väg. Inget fokus på dåliga planer. När t o m tränare snackar om att det inte går att spela på usla planer, ja vilket mod inger de då i spelarna ? Dessutom var ju JO och SR med i slutändan av "blåvitteran" Märkligt.

  SvaraRadera
 11. Förr, när det var bättre :), då var de aldrig nån som klagade på gräset. Blåvitt gick ut och spöade det mesta som kom i deras väg. Inget fokus på dåliga planer. När t o m tränare snackar om att det inte går att spela på usla planer, ja vilket mod inger de då i spelarna ? Dessutom var ju JO och SR med i slutändan av "blåvitteran" Märkligt.

  SvaraRadera
 12. Angående ÖIS spelplan. Jag gick in på deras hemsida och kolla in kalendern, hemmamatcherna är på Valhalla :)

  SvaraRadera
 13. Oj, kom på mig själv med att det var matcherna i mars (träningsmatcher) jag hade tittat på... sorry :/

  SvaraRadera
 14. Har ett par frågor om LS:

  1. Vad kostar en stor och stark öl på LS?

  2. Är det toll som är LS läktar general?

  Om det är så..

  3. Skriker han horor och fittor till alla som inte sjunger? Det fungerade ju så i klacken...

  4. Hur långt innan match-start måste man gå från avenyn för att inte missa snart skiner poseidon med tanke på flaskhalsen på den sidan?

  // Peter

  SvaraRadera
 15. Men alltså... kan ni inte skriva om något viktigt istället? Som t.ex. GAIS.

  SvaraRadera
 16. Jag håller med Anonym 04:22. Vi ska nog inte förvänta oss att allt blir så mycket bättre bara för att vi fått en bra gräsmatta.

  Med detta sagt är det förstås sketgött att vi äntligen fått en gräsmatta som verkar vara värd namnet.

  SvaraRadera
 17. Guldåret 2007 spelade vi på en åker stora delar av säsongen. Och vann allsvenskan.

  Denna säsongen får vi förhoppningsvis se lite bättre boll i alla fall.

  Men undrar vad de kommer klaga på nu om resultaten går emot oss de första matcherna?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.