På gång


onsdag 26 januari 2011

"Vad vet kvinnor om offsideregeln?"MANSGRISAR. Här fäller expertkommentatorerna Andy Gray och Richard Keys sexistiska kommentarer om den kvinnliga linjedomaren Sian Massey. Nu har de två och reportern hamnat rejält i hetluften. Sky Sports valde att stänga alla tre på obestämd tid med motiveringen att kommentarerna som yttrades var: "oacceptabla och oförlåtliga."
Burton said "apparently, a female lino today, bit of a looker", with Gray responding: "A female linesman?"
"He [a Sky Sports crew member] says she [Massey] is all right," Burton continued, "now I don't know if I should trust his judgement on that?"
Gray then said: "No, I wouldn't. I definitely wouldn't ... I can see her from here," before swearing and adding: "What do women know about the offside rule?"
Från The Guardian.

Händelsen drog i alla fall i gång en intensiv debatt om sexismen engelsk fotboll. Vad man än tycker om linjedomare generellt sett så krävs det en sanslös dumhet för att påstå att deras kön avgör kompetensen. Det räcker att titta på flickors betyg i jämförelse med pojkars eller kanske lite brottsstatistik för att förstå att det kvinnliga könet är i helvete mycket "klokare" än det manliga.

I den mån man nu kan göra sådana jämförelser, vilket naturligtvis i princip alltid är märkligt och fel. Precis som att döma ut en linjedomare för att hon är kvinna. Hur många gånger hör vi en "expert" klaga på domaren för att han har en kuk? Nej, det är inte särskilt vanligt - trots ett jävla gnällande på domare från alla håll. År efter år. Andy Gray representerar en tidsepok som bör rensas ut inte bara från fotbollen men samhället i övrigt...

48 kommentarer:

 1. sicken jävla stofil. hey pal, it's 2011, not 1911.

  SvaraRadera
 2. Frågan är hur reaktionen hade blivit i Sverige? Här minskar väl sådant beteende av att många sändningar har någon kvinna med, man snackar inte så (om man inte är helt dum i huvudet) när en kvinna står bredvid...

  SvaraRadera
 3. är hon FÖR bra för att döma damfotboll?

  SvaraRadera
 4. Haha kom igen ja vill inte ha kvinnliga domare, varför? För att för mig är fotboll en sport för män. Hade aldrig tagit med min tjej till GU för jag vill ha sporten som ett tillhåll för mig o mina vänner. Tröttsamt att folk alltid ska få det till att män o kvinnor är identiska varelser. Vill ha skillnad mellan manligt och kvinnligt då det bl.a e detta som skapar sexuell attraktion. Sluta vara så jävla korrekta hur orkar man.

  SvaraRadera
 5. Tråkigt nog lever denna sexism även inom den svenska fotbollen, med anonym 19.24 som bra exempel får sådana grottmänniskotankar.

  Att fotboll i historien dominerats av män är ett faktum, det gör det inte till en sport för män. Lika lite som att vi för förhindra kvinnor från att forska inom naturvetenskap eller sitta i riksdagen bör vi inte förhindra att kvinnor spelar fotboll.

  Kan inte förstå varför jag ens är tvungen att författa det stycket, det borde ju vara en självklarhet hos alla normala personer?

  SvaraRadera
 6. Jajamen du är minsann en fantastisk människa. Hoppas din politiska korrekthet ger dig många ligg framöver eller vad det nu är du räknar med. Att kalla mig grottmänniska för att jag inte låtit mig indoktrinerad av gudrun schymans manshat tyder enbart på en väldigt förenklad och mediabaserad världsbild från ditt håll. Jag är ärlig med mina åsikter och jag är övertygad om att fler tycker med mig egentligen. Jag tror på respekt mellan könen och visst fan får kvinnor spela fotboll men jag vill ha min fotboll som en frizon där man får vara sig själv.

  SvaraRadera
 7. TH:

  Lika lite som en man ska spela i Damallsvenskan skall väl en kvinna spela i herrallsvenskan?
  Det är väl jämlikt om något att de spelar fotboll för sig? Då bör väl domarna vara likadana?

  I övrigt så sägs väl ofta att domaren är en kuk Frankie?

  SvaraRadera
 8. G. Shyman26/1/11 21:21

  Helvete vad politisk korrekt och skitnödig denna bloggen är...

  SvaraRadera
 9. "Lika lite som en man ska spela i Damallsvenskan skall väl en kvinna spela i herrallsvenskan?"
  Såvitt jag vet (hörde detta några år sedan) är det enbart Italien i hela Europa som har en klar regel mot att kvinnor ej får spela i männens serier.

  Alltså, anledningen att det inte finns kvinnor i Allsvenska lag är att det helt enkelt inte finns någon kvinna som är bra nog för att platsa..

  SvaraRadera
 10. Hej Anonym 19:24!

  Jag hade skrivit en lång, respektfull kommentar till dig, men sen uppdaterade jag och såg att du m fl hade kommenterat mer, så ja, jag erkänner att jag blev lite provocerad.

  Jag är kvinna. Jag älskar Blåvitt, precis som du (?). Jag går på alla matcher, jag är euforisk när det går bra och i bottenlöst mörker när det går dåligt. Skillnaden mellan dig och mig är att du har en penis (eller?) och jag har en vagina.

  Jag vill dig inget illa. Jag hatar inte män. Jag vill att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter. Om jag vill bli assisterande domare i Premier League så ska jag kunna bli det, oavsett vad jag har mellan benen. Kompetensen ska vara avgörande. Varför blir du/ni så förbaskat provocerade av det här? Tycker lite synd om er, ni blir så låsta i ert tänkande (behöver jag skriva att jag inte syftar på alla män, utan på de flanen som tycker könsmaktsordning är gött?).

  Jag har bytt plats på GU i år. Hoppas jag hamnar bredvid dig så du får lyssna på mina kvinnliga svordomar och skrik matchen igenom. Hejdå!

  SvaraRadera
 11. Halledudane mig då! Ska Baraben bli ett feministiskt kampanjblad nu också som resten av pk-pressen. Förolämpa en man och ingen bryr sig, förolämpa en kvinna och det blir ett jävla liv. Jämställdhet kallas det visst för.

  SvaraRadera
 12. 100% ! ! !

  SvaraRadera
 13. Anonym 22:25

  ?

  SvaraRadera
 14. Anonym 22:25

  ?

  SvaraRadera
 15. Bra skrivet Frankie!

  SvaraRadera
 16. Grottmänniskor, mansgrisar, idioter, testosteronstinna pojkar, fyllon, lågintelligenta ja många fördomar hör man om fotbollssupportrar och folk inom sporten. Jag dementerar oftast dessa påståenden fullt ut, men ibland är det svårt.

  SvaraRadera
 17. Hon är linjedommare. Något måste vara fel på henne. Ingen blir linjedommare för att de vill/är smarta. Typ som parkeringsvakt. Ingen vill vara det. Alla hatar dem.

  SvaraRadera
 18. Hjälp mig, är det ok att på en läktare under tex U21-em på hemmaplan mansgrisigt och högljutt gotta sig i hur en tjej, som sitter på samma läktare som en själv, ser ut?

  SvaraRadera
 19. Det finns en illusion bland kvinnor, att världen är mansdominerad, vilket inte stämmer! Nu när man ser en kvinna eller hör talas om något som en tjej har gjort bra måste det ses som bättre en det mannen gjort, för annars kan det som den kvinnliga parten gjorde ses som underminerat.
  När jag började bl a min yrkesförarutbildning (lastbilschaufför) så det första jag fick lära mig var, att kvinnor kunde göra jobbet betydligt bättre än männen för dom var mer noggranna och var bättre på att manövrera fordonet.
  Detta, såg jag som kränkande, bara för att man hela tiden ska framhålla hur bra tjejer är!

  SvaraRadera
 20. Kul att de nya baraben-läsarna verkar chockas av att det är en blogg som står för jämlikhet, broderskap, frihet. Ni har ju uppenbarligen inte varit här länge för det har baraben alltid propagerat för i sina seriösa texter...

  SvaraRadera
 21. En del verkar lite obekväma i sin sexualitet här. "Anonym 19.24", som jag fördomsfullt klassar som en heterosexuell man under 25 år. Vill hans eventuella flickvän följa med till GU stannar han hellre hemma för att hans olika jag inte skall kollidera.

  Låt bästa individ döma, oavsett kön, hudfärg eller läggning. Det har ingenting med vare sig PK-tänk eller FI att göra.

  SvaraRadera
 22. Vilket gnäll. Ni tror ni blir poppis bland tjejerna med erat pk snack. Herrfotboll ska spelas o dömas av herrar. Jag är förvisso under 25 närmare bestämt 24. Du är utan tvekan en herre runt 30 som under hela sitt liv levt efter Gudruns normer och som ständigt frågat dig varför du tillbringat mestadelen av ditt vuxna liv som singel för att du verkar ju helt könslös.

  SvaraRadera
 23. och då syftar du på vad?

  SvaraRadera
 24. Efter ha sett bl.a. Erik Fredriksson, Rune Larsson, Karl-Erik Nilsson (hette han väl?), David Elleray, Charles Richmond, Martin Ingvarsson och Martin Hansson döma (emot) blåvitt önskar man ju att det vore kvinnliga domare...

  SvaraRadera
 25. Man blir inte förvånad över att över tio procent av Barabens läsare röstade på Sverigedemokraterna när man läser majoriteten av kommentarerna här.

  Jag önskar alla Eder en fortsatt otrevlig dag. Om det är PK-bögigt att sträva efter ett mer jämställt samhälle kalla mig då Cindy så syns vi på Gretas dass.

  Väl rutet Frankie

  SvaraRadera
 26. Om man ska generalisera, vilket verkar vara populärt, så är jag helt säker på att fler män än kvinnor kan offside-regeln. Det är givetvis så att om man är _Assisterande_ domare (som det heter) i Premier League, så kan man reglerna. Något annat vore dumheter att tro, och det förstår även kommentatorerna. Jag anser detta var en klumpig kommentar, utan några underliggande värderingar som de ville framhäva.

  Även om man ska ha jämlikhet så ska man inte gå för långt att sätta kvinnor i offerroll, för det befäster bara könsrollerna. Ta Wikegård i OS som blir JO-anmäld för han kritiserar damkronorna. Är det ett sådant samhälle man vill ha? Nej. Kvinnor ska precis som män kunna bli kritiserade utan att det behöver vara sexism.

  Tycker situationen liknar Israel-situationen där all kritik mot Israels politik blir antisemetism och rasism i deras ögon. Vilket endast föder mer fördomar! Precis som könsdebatten i detta land.

  Nu pratar jag generella termer, för denna kvinnan hade uppenbarligen koll på reglerna och Torres var inte offside, vilket kommentatorerna trodde.

  SvaraRadera
 27. @Grottmänniskan 20.04
  Jag bemödar mig inte med dig om dina främsta argument handlar om mina ligg och politisk korrekthet.

  @Dick
  Lika fullt som jag som domare och kille dömt damer division 2 borde tjejer få döma motsvarande division. Jag anser inte att det inte är någon som helst skillnad mellan killar och tjejer, det är det, bevisligen. Men kompetensen som domare ligger inte hur många kilo du kan lyfta i bänkpress eller vad du har mellan benen, utan om vad du har ovanpå halsen.

  SvaraRadera
 28. Viktor/ Orsaken till att SD fick 10 procent av rösterna i BaraBens riksdagsval på webben är delvis för att Sverigedemokraterna kuppade omröstningen och länkade in till den från flera av sina interna sidor och bloggar. De var alltså kraftigt överrepresenterade, något vi upptäckte i efterhand när en jävla massa ny trafik kom från SD-anknutna sidor i samband med den omröstningen. Vi var medvetna om den risken, då vi själva vid många tillfällen kuppat omröstningar på nätet men valde att köra ändå. Men det bör man ha i åtanke, i varje fall.

  För övrigt, som alltid:
  Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede. Kan man inte hålla sig ifrån sexuella kränkningar och hot bör man hålla käften eller hänga på andra ställen som samlar sådan idioti. Det gör vi inte här.

  SvaraRadera
 29. Go Sara!
  Anonym 19:24 verkar vara en väldigt speciell människa som ser en tillvaro utan kvinnor som en "fristad". Har du en komplicerad relation till kvinnorna i ditt liv?

  SvaraRadera
 30. Rätt att det blev avstängda är man bra domare så ska man döma oavsett kön.

  Men tycker man damfotboll är skit så har man all rätt att tycka det. Vilket jag tycker den är.

  Man måste inte vara med i Aftonbladets Vi gillar olika kampanj heller.

  /Valfrihet

  SvaraRadera
 31. Låt män döma män och kvinnor döma kvinnor så slipper vi diskussionen.

  SvaraRadera
 32. Översten27/1/11 13:28

  Vissa människor verkar leva kvar i 1800-talet tyvärr. De är dock knappast några som behandlar sina egna flickvänner, fruar eller ragg särskilt väl heller...

  Stackars kvinnor som faller för den typen av "män".

  SvaraRadera
 33. Katarina Wennstam27/1/11 14:57

  Det ärs å himla hemst med sexism tycker jag. Varför finns det till exempel damallsvenskan? Nån gubbe som kommit på det så klart. Alla borde få va med och spela som på skolgården.

  SvaraRadera
 34. Håller med DD!

  SvaraRadera
 35. det är ju bra att man anklagar engelska kommentatorer för sexism när baraben vid flera tillfällen haft en jävligt nedlåtande och gubbig attityd gällande damfotboll. Klassiker som att de borde ha tightare och sexigare kläder t.ex. Nä Baraben är inte trovärdiga i det här...

  SvaraRadera
 36. Levande Sittplats27/1/11 16:11

  anonym 16:06/ Hahaha, du é la för go. Så om en skribent tycker något på BaraBen innebär det att hela sajtens "trovärdighet" sjunker. Jaja, lattjo lajban. I så fall skulle inget media med fler än 10 personer inblandade ha någon trovärdighet what so ever, för det finns minst en idiot på varje arbetsplats...

  SvaraRadera
 37. 19.24. Så jävla rätt!!

  SvaraRadera
 38. Någon här inne som spelat herrfotboll med kvinnliga domare?
  Det blir inte samma spel, inte samma tjöt, inte samma känsla. Vissa saker behöver man inte mixa ihop.

  SvaraRadera
 39. men det är rowligt...

  SvaraRadera
 40. Det är lite väl mycket puttinutt här nu. Ja han klantade sig, men det är inte så farligt att han ska bli av med jobbet för det. Sluta diskriminera men.

  SvaraRadera
 41. Jimmie Å28/1/11 10:15

  Lystring alla blåvita kvinnor! Funderar ni på att köpa ett årskort - TÄNK OM! Har ni redan köpt ett - KLIPP SÖNDER! Det faktum att ni går på Blåvitts matcher får nämligen förödande konsekvenser. Det är nämligen så att, för att citera den gode Anonym 19.24, er närvaro hotar denne mans förmåga till "sexuell attraktion". Dvs. om ni kommer på Blåvitts matcher så leder detta till att denne man får svårt att få upp den. Men jag tror även på ett mer långsiktigt problem: om fler och fler kvinnor kommer på Blåvitts matcher så befarar jag att den sk. sexuella attraktionen tar helt andra vägar dvs. att män älskar män och blir homosexuella! Och sådana människor vill man ju ABSOLUT INTE ha på Blåvitts matcher. Nej, GU är ju min och Anonym 19:24 fristad! Så kvinnor: stanna hemma vid spisen och ha middagen klar till matchens slut!

  SvaraRadera
 42. För första och antagligen sista gången i mitt liv, så håller jag med någon som heter "Jimmie Å"...

  "Touché!" är ett uttryck som man normalt skulle kunna använda, men det faller väl platt till marken eftersom "Anonym 19:24" och hans vassa polare inte börjar läsa språk förrän om några år och istället fokuserar stenhårt på att slippa tjejbaciller när de går på fotboll...

  SvaraRadera
 43. skit i den här onödiga piss diskussionen! Snacka BLÅVITT istället :D

  SvaraRadera
 44. Men det viktigaste är väl ändå att dom har middan klar när man kommer hem från matchen och att dom kylt ölen ser sexiga ut!

  Kålle till Ada

  SvaraRadera
 45. Det här är en enkel fotbollsblogg. Dock väldigt bra.

  Vem fan bryr sig om trovärdighet mm. Varför snackar ni om sajtens trovärdighet, vem fan bryr sig om bloggen är trovärdig...

  SvaraRadera
 46. Tycker inte det är ok att påstå att GU skulle tillhöra männen. Tycker inte det är ok att någon ska uttala sig på ett sätt så att jag inte känner mig välkommen att se mitt (vårt?) lag!
  Jag kan inte hjälpa vem jag är och den jag föddes till, lika lite kan jag hjälpa att jag gråter vid förlorade matcher, att mitt hjärta nästan går på högspinn inför varje match i nervositet. Jag kan inte hjälpa att jag aldrig ger mig i en diskussion med AIK-fans man stöter på, inte heller att jag känner kärlek och fjärilar i magen när jag lyssnar på Joel Alme.

  Jag kommer inte be om ursäkt när jag står på min plats inför varje hemmamatch den här säsongen. Jag kommer stå där med känslor för vårt lag precis som vilken kvinna eller man jag än skulle vara.

  Alla har rätt till sina åsikter och alla har rätt till att gå och se sitt favoritlag på Ullevi.

  SvaraRadera
 47. Ja, men du kunde väl ändå haft vett och ha snopp mellan bena!

  SvaraRadera
 48. Haha! Okej, jag ska komma ihåg det inför nästa gång...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.