2010/08/31

Även Blåvitt kan ju spela boll

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver en "Anonym ängel" om den senaste matchen. Håller du inte med om analysen? Hör av dig med din krönika till BaraBen!

Skönt att se JO våga ändra i startelvan efter plattmatchen senast. Visst var många ändringar påtvingade utav avstängningar men hur som helst blev det en väldigt stor skillnad spelmässigt. För det var faktiskt ett spelande Blåvitt vi fick se.

Försvaret löste knepiga situationer och spelade sig ur motståndarnas press ett flertal gånger. När såg vi det senast? Inget ont om Jakob och Hjalmar men de måste ju ställas över nästa match, för så mycket bättre blev spelet utan dessa herrar. Utan Hjalmars frenetiska långbollar och med ett spelskickligt mittfält såg vi intentioner till något riktigt bra.

När TO gick av till förmån för Bärkroth i andra halvlek fick vi se en glimt av framtidens blåvita mittfält, åtminstone hoppas jag det. Med Elmar och Sebban på innermittfältet har vi tveklöst ett av seriens bollskickligaste par. Tyckte det såg riktigt bra ut och njöt varje minut. Varför har vi inte spelat den här fotbollen tidigare?

Tycker i dagsläget att TO, Jakob och Faltsetas bör användas endast som reserver. Varför inte spela Stiller som #10 med Sebban och Elmar bakom på hemmaplan och Elmar som #10 med Sebban och Gurra bakom sig på bortaplan? Utvecklar resonemanget mer utförligt i texten om Stiller.

Nedan följer ytterligare tankegångar kring spelet och enskilda spelare.

Tankar om Jakob:
En talangfull spelare som med lite kvickare fötter och lite jävlaranamma kommer utvecklas till en bra fotbollsspelare. I dagsläget är han dock inte en man för startelvan enligt mig. Vad jag däremot inte förstår är hur många som inte vill ha Jakob i startelvan riktar sin kritik mot just Jakob. Det är ju knappast han som tar ut sig själv i startelvan. Eller försöker ni få honom att tacka nej till att spela när han blir uttagen? Är ni missnöjda med vilka som spelar i startelvan är det väl ändå den ansvariga tränaren ni bör kritisera, inte spelaren i fråga. Visst kan man kritisera spelare som underpresterar men har man synpunkter på startelvan är knappast att kritisera spelare vägen att gå, eller hur?

Tankar om Stiller:
Killen vinner ju inte ens nickduellerna längre, kvar har vi en långsam spelare med teknik och bollkontroll i superettanklass. Nu är jag kanske väl hård mot Hannes så jag utvecklar med följande: Hans roll på planen är att vara targetplayer, suga in eller skarva vidare alla långbollar som slås upp, samt att följa med in i boxen vid inlägg. Den rollen löser Stiller ofta utmärkt, på hemmaplan. För på hemmaplan är det ofta vi som står för bollinnehavet och försöker luckra upp ett defensivt inriktat motståndarförsvar vilket gör att vi skapar tryck och kommer till mycket inläggslägen. I bortamatcherna däremot där vi tenderar att satsa mer på kontringar faller Stiller istället ofta ur matchbilden. Tycker Jonas Olsson bör ha matchbilden i åtanke i högre grad när han tar ut laget, för att spela borta som vi gör hemma har vi inte klarat av någon gång i år(utom möjligtvis mot häcken).

Tankar om Sandberg:
Kanske ska man inte dra allt för stora växlar efter EN väl genomförd match. För faktum är att han har gjort några darriga ingripanden i de matcher han spelat hittills i år. Nu när premiärnerverna släppt och han blir mer och mer varm i kläderna ser jag bara ett frågetecken hos honom, timingen i utrusningarna. I övrigt är det en riktigt bra målvakt vi har och jag börjar mer och mer bli vän med tanken om Sandberg som förstemålvakt även nästa säsong.

/ Anonym Ängel

2010/08/30

Peps ryter till mot bortskämda fotbollsspelare...

"I'm no dealer and wheeler, fuck off"

Aftonbladets selektiva sensationsjournalistik

HYCKLERI. Efter Nicklas Bärkroths avgörande segermål mot AIK blev han tokglad och hoppade över reklamskyltarna vid AIK-klacken. Det målas upp som en skandal i dagens tidningar. Samtidigt yttras inte en rad över den egentliga skandalen - Solna-stjärnan Flavio visade "fuck off" mitt under matchen - till Erik Lund i IFK Göteborgs backlinje.

Här är Aftonbladets verklighet:
Bärkroth jublar och räcker ut tungan.

Bildbevis på vad som egentligen hände:
Flavio visar den mest obscena gest som finns.

Det är en sak att vara moraliserande och gnälla över spelare i olika sammanhang. Men det blir en helt annan sak när medier är selektiva och bara rapporterar om den ena sidans så kallade övertramp. Jag hoppas att läsarna har vett nog att se igenom dessa propaganda-rapporteringar och bilda sig en egen uppfattning.

Den enklaste metoden är att aldrig köpa det som skrivs - förrän ni läst BaraBen.

2010/08/28

I år har ingen nämnt Europa på Kamratgården

FOKUSERING. Vad fan är detta, ärligt talat?


Vi är mitt uppe i den värsta pisstrend föreningen varit i på länge och då skriver vår officiella sida glädjeartiklar om att före detta blåvita är med i CL. Vad fan har det med något att göra?


Vilken annan så kallad "storklubb" är glad för att före detta spelare är med och spelar i stora turneringar? En gång blåvit - alltid blåvit? Jo, säg det till Teddy "Bosman" Lucic. Eller Andreas "Jag har alltid älskat AIK" Andersson. Bara för att ta ett par exempel.

Hade inte vi ett mantra i tio år som sa att vi, inte våra före detta, utan vi, skulle etablera oss i Europa? Fram tills i år då, där jag inte har hört någon yttra ett jota om detta. Jag undrar varför...

Blåvit Gadd: Snart gifter vi oss med Megan Fox

DUM & DUMMARE. Eh? I kommentarstråden till andra deltävlingen av Blåvit Gadd 2010 skrev en anonym skribent följande kommentar. Detta förtjänar naturligtvis en egen bloggpost här på BaraBen. Kan någon tolka för mig vad det är den här personen försöker få sagt?

Att man automatiskt börjar heja på Gais när man fyller 50?
Att den som flyttar till Solna inte kan hålla på Blåvitt?

Det sista är ju bara rofl. Först och främst skall det alltså finnas någon som håller på Öis. Sedan skall den här personen dessutom vara kvinna. Efter det ska du hitta den personen, dejta henne, fatta tycke för henne, bli ihop med henne, kära ner dig och gifta dig med henne. Efter det kommer du ångra att då skaffade dig en blåvit tatuering?

Okay om vissa människor inte gillar tatueringar. Men de behöver väl inte säga så jävla korkade saker att vi andra riskerar att pissa på oss av allt skrattande när vi läser deras insikter om världen? Kom igen nu. Blåvit Gadd har genomfört två deltävlingar så här långt och bidragen till en tredje deltävling(som kommer här på BaraBen efter helgen) trillar in. Det kan säkert bli en fjärde deltävling med, innehållande människor som till största del kommer fylla 50 år, kanske flyttar någon till och med till Solna.

Men att gifta sig med en Öisare?
Då är det nog större chans att samtliga polygami-gifter sig med Megan Fox.

Camp Sweden - klubb "det är så synd om oss"...

SUPPORTERKULTUR. I går kom beskedet från landslagets supporterklubb Camp Sweden - Svenska Fotbollsförbundet säljer ut möjligheten att arrangera ett tifo till huvudsponsorn i stället för att låta supportrarna arrangera ett tifo.


"I flera månader har Camp Sweden planerat TIFO till matchen mot Ungern i EM-kvalpremiären om en vecka. Under veckan blev det dessvärre klart att
arrangemanget tvingas ställas in – Svenska Fotbollsförbundet har beslutat att sälja Tifot till huvudsponsorn Svenska Spel. Svenska Spel kommer att placera halsdukar på samtliga stolar på norra nedre och mellan för att sprida sitt kommersiella budskap ”Hela Sveriges supporterklubb”. Noterbart är att dessa halsdukar INTE kommer vara några vanliga blågula supporterhalsdukar, utan enbart framtagna för reklam."

Nu uppmanar Camp Sweden alla landslagssupportrar att höra av sig till SvFF och Svenska spel med sina klagomål över det här beslutet. Visst, supportermakt och inflytande är bra fenomen i sig - men samtidigt kan jag inte undgå att komma fram till följande slutsats: skyll er själv era medlöpare.

Här sitter ni och förhandlar med SvFF om att genomföra tifon, i stället för att ägna all er tid och kraft åt att mobilisera intresse bland supportrarna att faktiskt genomföra dessa tifon. En supporterklubb med självrespekt går inte till "klubbledningen" och ber om lov att genomföra organiserade tifon eller ta utrymme på speciella klackläktare, de tar saken i egna händer och låter läktarens vilddjur avgöra vad som skall och kan genomföras.

Det är lätt att klaga i efterhand och säga "oh, stygga SvFF låter oss inte fixa tifon" eller "dumma SvFF vill inte ha någon landslagsklack", men i grunden är ju dessa ting antiproblem. Om tillräcklig vilja fanns hos människor att samla kraft för tifon och klacksång kring landslaget så skulle inte Camp Swedens ledning sitta i möten med SvFF för att få tillstånd att genomföra dessa.

De skulle bara göra det.
Tyvärr bryr sig allt för få passionerade fotbollssupportrar om landslaget i sådan utsträckning, det är vad de flesta har klubblaget för. Landslaget är något folk följer lite halvpatriotiskt och lite halvt "för att det är skoj". Men den som lever i illusionernas värld förstår nog inte det. Som de inom Camp Sweden.

Bara det att svenska landslagets supporterklubb valt ett namn på engelska säger väl det mesta. Vad är det för langosförening som klagar och lipar över vad SvFF kommer fram till? Klarar ni inte av att arrangera tifon och sång utan hjälp från förbundet kan ni lika gärna lägga ner verksamheten.

Kanal 1904 med Lawal Ismail

Handgranaten - roligt eller patetiskt?

2010/08/27

Dulee - the best player in the world - wants to be sold

Följ BaraBen på Twitter @barabenpaglenn

Ett dygn senare...

"A banana - almost like a boomerang"

Kanal 1904 inför AIK...

Inför: IFK Göteborg - Åtvidabergs FF (U19)

Robin Alnäs, mycket framträdande på mittfältet.
INFÖR. Juniorallsvenskan Elit Södra tuffar vidare. Imorgon möter numera serieledarna IFK Göteborg Åtvidabergs FF på den i dessa sammanhang något ovanliga planen Bergsjövallen. Avspark är kl 14.00.

Efter att ha legat i kölvattnet på Malmö FF i stort sett hela säsongen lyckades IFK Göteborgs duktiga juniorer masa sig förbi i senaste omgången. Medan Blåvitt vände och vann mot Gais fick Malmö FF bara fick 1-1 hemma mot BK Häcken. Så nu inför slutfasen av serien får IFK Göteborg känna på hur det är att bli jagade.
- Det är inget direkt som vi tänker på. Först och främst skall vi bli klara för slutspel. Det är ju så att fastän att det ser väldigt bra ut på papperet så är det inte helt klart än och det är det vi fokuserar främst på just nu. Sen så måste vi se till att vara förberedda för slutspelet också. Med tanke på att det förmodligen blir slutspel även i U21 och att A-laget lider av skador och därmed plockar in våra spelare vid behov så måste vi hålla alla killar igång så vi inte tvingas spela med matchotränade spelare när det väl drar ihop sig, kommenterar Eijlert Björkman.

Åtvidabergs FF hittar man i mittenskiktet av tabellen där man för tillfället jagar slutspelsplatsen 3 poäng bort. Man kommer från en stabil 3-0 seger hemma mot Östers IF senast efter att ha förlorat de två matcherna dessförinnan. Man har blandat och gett lite under säsongen men kan stoltsera med förkrossande 6-1 mot Gais matchen innan sommaruppehållet. I hemmamötet mot IFK Göteborg lyckades man under andra halvlek hämta upp 0-3 i paus och knipa en poäng efter att Blåvitt fått målvakten Mathias Holmström och Johan Lundgren utvisade.
- Vi gjorde en fantastiskt bra första halvlek men orkade inte riktigt hålla uppe tempot i andra halvlek. Sen så åker vi på två utvisningar i matchens slutskede och tvingas sätta in en ouppvärmd och orutinerad målvakt i samband med det och de lyckas kvittera i sista minuten, förklarar Eijlert Björkman.

I ÅFF bör IFK Göteborg och vi åskådare hålla lite extra koll på främst tre spelare. Längst fram har man en riktigt intressant spelare i Viktor Gustavsson som trots att han missat nästan halva säsongen ändå hunnit med att göra 8 mål och leder interna skytteligan. Åtvidabergs tränare Mikael Samuelson:
- Viktor är en blandning av djupledsspelare och target då han är hyfsat stark i kroppen men ändå hyfsat explosiv i sina löpningar. Dock har han varit skadad sista hälften av vårsäsongen efter en smäll mot just IFK Göteborg i maj och nu på sommaren har han jobbat och inte kunnat träna för fullt så han är inte hundraprocentig i sitt spel än.

Eijlert Björkman om...

...Jonathan Azulay på bänken:
Jonathan har spelat väldigt mycket på sistone så vi vilar honom lite. Sen så är det kul att Alexander Berntsson kommit tillbaka efter ett skaderikt år och då vill vi ge honom chansen att visa vad han går för. Sen så är det viktigt att han kommer upp i matchtrim också.

...vidskeplighet:
Jag är väldigt noga med att rutiner skall hållas för att det skall kännas bra. Jag delar ut västar till samma spelare, vi skall värma upp på en samma plats på planen och så där. På Lemmingvallenskall vi alltid värma upp på planhalvan närmast omklädningsrummet och vi skall ha båset som tillhör den planhalvan Därför var det jobbigt senastmot ÖIS där jag instruerade killarna att "värma upp på övre halvan". Jag menade att de skulle värma upp på halvan närmast staketet på "vår" planhalva men de trodde jag menade den bortre planhalvan och värmde upp där istället.Samtidigt ställde nån våra grejer i motståndar-båset, så det var en pina hela den matchen för mig. Det blev jättenervöst för det var ingenting som gjordes enligt rutinen. Det var en himla tur att vi vann den matchenför annars vet jag vad jag hade skyllt på...
Viktor Gustavsson gjorde två av de tre målen senaste mot Östers IF. Det tredje målet gjorde mittfältaren Måns Olofsson. Mikael Samuelson igen:
- Måns är en löpvillig, uthållig mittfältare som kommer till målchanser delvis tack vare sin löpvillighet. Han kan spela på flera positioner i laget både centralt och på kanten och han arbetar alltid hårt i varje match.

Till sist skall man lyfta fram mittbacken Christian Yngvesson som ofta får beröm i Åtvidabergs matchrapporter:
- Christian är en riktig klassisk mittback - ganska lång och bra på huvudet. Han tar smällar utan att gnälla, ligger tätt på motståndare utan att för den skull spela fult. Ger alltid sitt yttersta i varje situation. En mycket bra lagspelare, säger Samuelson.

I IFK Göteborg vill jag belysa Robin Alnäs lite extra. Han har varit väldigt bra i sin defensiva mittfältsroll de senaste matcherna där han visar prov på såväl hög arbetskapacitet som bollteknik.
- Det är roligt att Robin är tillbaka ordentligt nu efter att ha haft två längre skadeperioder med knän osv. Han har nu förtroendet att spela på den position han själv helst vill spela på och då är det klart att man lyfter sig. Vi har bytt ut hela innermittfältet från Joel Allansson och Johan Lundgren till Robin och Bragi Bergsson och det funkar jättebra. De höjer sig för varje match ju mer samspelta de blir, säger Eijlert Björkman.

Åtvidaberg har ett bra lag, men Eijlert Björkman har taktiken klar för sig:
- Vi har valt att sätta farten i vårt lag på ytterkanterna, så det blir mycket spel i djupled mot David Moberg-Karlsson och Andreas Petersson. Sam Larsson är duktig att hitta ytorna att slå bollar på och Muhamed Dizdar längst fram är väldigt bra på att suga fast bollen. Vi tror att vägen till vinst är att hålla uppe tempot i spelet och det är det vi kommer satsa på. Vi ser fram emot matchen och vill väldigt gärna få revansch för poängtappet i våras.

IFK Göteborg - Åtvidabergs FF
Juniorallsvenskan Elit Södra
Lördag 28 aug kl 14.00, Bergsjövallen



Fotnot: Åtvidabergs startelva är inte fastlagd ännu. Det ni ser ovan är en kvalificerad gissning baserad på den trupp de kommer med hit samt hur de vanligtvis ställer upp.

Årets fullträff kom från Bundesliga

På söndag spelar Blåvitt säsongens viktigaste match!

Faksimil: AIK-bloggen.

INFÖRHETS. På söndag spelar IFK Göteborg sin viktigaste match så här långt in på säsong 2010. Orsaken är inte att vi befinner oss i ett prekärt tabellläge, inte heller att vi kan vara med och assistera ärkerivalen AIK att rasa ur Allsvenskan. Det är bägge två. Och mer därpå.

Visst, Blåvitt har haft en skitsäsong så här långt. Alla gulddrömmar är krossade och i stället slåss två Skånska lag om att vinna serien. Låt oss en gång för alla släppa det nu, det är kört, det är fucked, det är över. Men därmed kan vi inte acceptera ett totalt mörker - som fansen kring AIK verkar ha gjort.

Jag håller inte med AIK-skribenten i ovanstående blogginlägg.
Det är hög tid att snacka butler i tunnelbanan.
Butlern är Blåvitt och på söndag ska de assistera AIK rätt ner i superettans mörka tunnlar.

Nu skiter jag i om Blåvitt lyckas slå två kortpassningar rätt på den resterande delen av säsongen - så länge de lyckas med konststycket att vinna lite matcher. I utsatta positioner är det dags att släppa sargen och sluta med tron på att man är bättre än tabellen visar. Tabellen ljuger inte, Blåvitt är inget topplag. Nu behöver vi slåss för vår överlevnad, vilket händigt nog - i alla fall på söndag - innebär en kamp för AIK:s undergång.

När har de dubbla budskapen någonsin varit så lockande, så ljuva?

På söndag kräver vi på BaraBen.com att de elva spelare som blir uttagna till matchen på Råsunda gör en heroisk kämpainsats som vi inte fått se någon motsvarighet till under den gångna säsongen. Ingen av er killar i laget bör gå av planen efter matchens slut och återvända till Göteborg om ni inte med rak rygg och stolthet kan säga följande:
"Jag kämpade absolut allt vad jag kunde. 
Efter matchen orkade jag knappt gå ut till omklädningsrummet."
Det är den nivån vi ligger på just nu. Med två ordinarie mittbackar borta på grund av avstängning är den annars högst svajiga formkurvan än mer utsatt för våra blåvita hjältar. Då duger ingen halvtaskig inställning och då duger det definitivt inte med spelare som har massvis av kraft och energi kvar efter 90 minuters strid för överlevnad. Om alla gör sitt absolut yttersta skall det mycket till för att vi inte skall lyckas. Men om vi mot förmodan ändå förlorar matchen efter en sådan insats, så vet vi - ni - i alla fall att det yttersta har gjorts för att så inte skall bli fallet.

Sådana förluster är i alla fall hedersamma.
"En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag avskyr den inställningen. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så."
Bill Shankly (1914-1981)
Men misstolka inte diverse debattörers romantisering av fotbollen.  På söndag drabbars två bittra rivaler i det gröna fältets mest avgörande och pulserande slag på länge. Desertörer accepteras ej i vår blåvita armé. Ingen får vända bakåt, full fart framåt!

Krossa, krossa, krossa AIK!

2010/08/26

Stockholmare är genier.

Inför ännu en söndag på Råsunda


Favorit i repris från vårens höjdarmatch

Visst är det tråkigt att Bojan blev ännu en DVD-spelare som såldes på rea och allsvenskan blev en profil fattigare. Det var ju så mycket roligare att få vinna mot AIK AB med Bojan på plan jämfört med nu på söndag då de knappt har en enda skön profil kvar på plan. Men så ser ju tyvärr allsvenskan ut numera för vissa lag tack vare utförsäljningar, utvisningar samt egna avstängningar mot spelare som har kontrakt säsongen ut.

**************************************

Denna veckan har tyvärr startat extremt händelsefattigt och närmast tråkigt från Solna:

Inga nya roliga försök till fler Jinx Göteborgavsnitt med allt trist efterspel resan innebar för inblandade gnagare.

Kvällspressen har även varit lite väl snälla gentemot före detta och nuvarande spelare hos de svarta och inte lyckats gräva fram en enda glädjeflicka som avslöjat några kinky detaljer om Dulee eller Hedmans äventyr.

Men Bulgarien är ju ändå Bulgarien så allt kan fortfarande hända ikväll.

Råttorna fegade dock ur och det verkar enligt deras säkerhetschef som extremt få AIK-"supportrar" vågade åka ner för att stötta sitt lag och därmed riskera bli utsatta för samma medicin som sina egna flanar försökte bjuda sin Bulgariska gäster på häromdagen.

Lästips är förresten den utmärkta Birrokrönikan från häromdagen som, tyvärr, sätter bra ord på hur det ser ut när de mörka krafterna får börja styra. Så med Birros ord i bakhuvudet skall man väl förresten knappast heller vara överraskad över att vissa i AIKs-resesällskap åtminstone inte ser ut att vara några duvungar.

Alla änglafans som troget tar sig till Råsunda på söndag lär som vanligt ha en lugn och skön söndag att vänta däruppe och konstigt vore väl annars då säkerhetschefen i fotbollsaktiebolaget som bekant oftast ger ett oerhört seriöst intryck i sina intervjuer:




****************************************

PS. Någon mer som håller med om att ÖIS en gång för alla borde flytta till Valhalla när de bjuder på fri entré och inte ens 3000 pers dyker upp? All heder åt ÖISarna som dock inte alls gick ut så hårt att de sprack som gais liknande gratisjippo förra året som var "utsålt" men som en tredjedel sket i att gå på. Det ryktas faktiskt att det från rödblått supporterhåll kan komma att börja lobbas för en flytt tillbaka till Valhalla för att slippa "ödsliga" Gamla Ullevi... DS

2010/08/25

Blåvit Gadd 2010: Andra deltävlingen!

BLÅVIT GADD. I Juni 2007 höll BaraBen den första omgången av vår tatueringstävling "Blåvit gadd" - och nu är den tillbaka. Som det första av många höstfiranden av BaraBens femårsjubileum presenterar vi här och nu en comeback: Blåvit gadd 2010!

Reglerna för tävlingen är enkla:
1. Du tatuerar dig med något Blåvittrelaterat.
2. Du tar en bild på din tatuering.
3. Du mailar bilden till kontakt@baraben.com
4. Läsarna röstar fram sina favoriter helt utifrån sin egen tycke och smak.

Sedan vi drog i gång tävlingen i måndags har bidragen börjat trilla in. Här är därför andra deltävlingen i årets upplaga av Blåvit Gadd. Rösta på din favorit - i högermarginalen...

#1: Fredrik Rosén
#2: Henrik Eriksson (av Tony på Unikum tatoo)
#3: Martin Olsson
#4: viperious
#5: Änglarna Stockholm
#6: Robert W.
#7: Robin Löfstrand
#8: Thomas
#9: Patrik M
#10: Matte Olsson
#11: Patrik Höök
RÖSTA PÅ DIN FAVORIT I HÖGERMARGINALEN! --->

2010/08/23

Blåvit Gadd 2010: Första deltävlingen!

BLÅVIT GADD. I Juni 2007 höll BaraBen den första omgången av vår tatueringstävling "Blåvit gadd" - och nu är den tillbaka. Som det första av många höstfiranden av BaraBens femårsjubileum presenterar vi här och nu en comeback: Blåvit gadd 2010!

Reglerna för tävlingen är enkla:
1. Du tatuerar dig med något Blåvittrelaterat.
2. Du tar en bild på din tatuering.
3. Du mailar bilden till kontakt@baraben.com
4. Läsarna röstar fram sina favoriter helt utifrån sin egen tycke och smak.

Sedan vi drog i gång tävlingen i måndags har bidragen börjat trilla in. Här är därför "Deltävling 1" i årets upplaga av Blåvit Gadd. (OMRÖSTNINGEN ÄR STÄNGD!)

#1: Malin.
#2: Daniel Kristoffersson (av Micke på Star Tattoo)
#3: Sonny Bäckfalk.
#4: Rikard Fridland
#5: Linus Herrlin
#6: Rasmus Larsson

#7: Dennis

#8: Robert B.

#9: Sebastian



#10: Andreas

OMRÖSTNINGEN ÄR STÄNGD!

Vem har Sveriges snyggaste Blåvitt-gadd?

BLÅVIT GADD. I Juni 2007 höll BaraBen den första omgången av vår tatueringstävling "Blåvit gadd" - och nu är den tillbaka. Som det första av många höstfiranden av BaraBens femårsjubileum presenterar vi här och nu en comeback: Blåvit gadd 2010!

Reglerna för tävlingen är enkla:
1. Du tatuerar dig med något Blåvittrelaterat.
2. Du tar en bild på din tatuering.
3. Du mailar bilden till kontakt@baraben.com
4. Läsarna röstar fram sina favoriter helt utifrån sin egen tycke och smak.

Vinnaren som ni läsare sedan röstar fram kan inte bara titulera sig "svensk mästare i Blåvit gadd", få respekt från tusentals andra blåvita - utan vinner även en skön go present från BaraBens souvenishop Alternativa Shopen. 2007 års vinnare blev "Göteborg" som plockade hem finalomröstningen före bidragen "Evigt trogen" och "Loggan".

Glöm inte att skriva med ditt namn eller något alias/nickname i mejlet. Skriv med något även om du vill vara anonym - så att vi kan hålla koll på vem som blir vinnare senare i höst. Tävlingen kommer att fortgå under minst en månads tid (till slutet av september), eller tills ni slutar skicka in era bidrag till oss. Det finns inga krav på att tatueringarna skall vara nygjorda, tvärtom är alla Göteborgs/Blåvitt/Ängla-bidrag mer än välkomna!

chansen att vinna Blåvit Gadd 2010!

Efterlysning: Premiärnumret av Blåvit Front

FANZINES. För elva år sedan gav jag ut det första (och hittills enda) numret av fanzinet Blåvit Front. 250 exemplar av tidningen såldes utanför Gamla Ullevi före hemmamatchen mot AIK, samtliga som tryckts upp.

Nu är jag intresserad av att köpa tillbaka ett par exemplar av den här tidningen, för ett litet projekt som BaraBen planerar framöver. Så är du ägare till den här gamla - minst sagt intressanta - supportertidningen, och dessutom kan tänka dig att leva utan den, hör av dig till BaraBen per mejl...

Försvarsspel som i skräckslagen pojklagsfotboll

MATCHANALYS. Blåvitt spelade mot ett skitlag i går, ha inga illusioner om något annat. Sorgligt nog uppträder Blåvitt även de som ett skitlag så fort de spelar på en annan arena än Gamla Ullevi. Så motståndet spelar liksom ingen större roll. Försvarsinsatserna vid bägge baklängesmål är så pinsamt usla att jag tror IFK Göteborgs P12-lag hade gjort det bättre.

Att spela så räddhågset är inte acceptabelt.
Det var rena farsen att se vårt agerande i defensiv box i går.

För andra matchen i rad drog vi på oss en utvisning, då Ragnar Sigurdsson hade käkat lite för mycket krossat glas till frukost. Men det blev inte direkt avgörande för matchens utgång. Lillgamle Hjalmar Jonsson gick dessutom och skaffade sig en avstängning genom att dra på sig ännu ett gult kort så nu ska det bli riktigt spännande att se vilken fantasifull lösning som Jonas Olsson och Stefan Rehn kan hitta på för att fortsatt hålla Karl Svensson utanför laget. Nu när de två ordinarie mittbackarna är avstängda.

Under matchen i går spekulerade jag och en polare i vad som faktiskt meddelas i den handsfree som Jonas Olsson ständigt har i sitt öra. I den andra änden av denna telefonförbindelse sitter som bekant Teddy Olausson, uppe på läktaren. Där ifrån kan han få en "örnblick" över spelplanen och sedan förmedla vilka taktiska förändringar som kan ligga nära till hands, ner till bänken. Men tänk om Teddy inte pallar med att berätta vad han ser, det blir ju aldrig några förändringar ändå, utan helt enkelt flippar ur? Samtidigt måste Jonas hålla masken och låtsas som allt är allright - när Teddy sjunger fyllevisor och drar fräckisar i hans öra...

För något måste ju störa koncentrationen på vår bänk och det helt brutalt.
Annars är väl ingen tränare så passiv i ett underläge som JO är, var och lär fortsatta att vara.

Låt oss se över baklängesmålen. Blåvitt bjuder på två gånger pojklagsfotboll som är direkt skrämmande att se "på den här nivån". Spelare som bara står och dräller på sina hälar, kollar på boll och undrar vem som ska göra något åt situationen. Hjalmar Jonssons "insats" vid 1-0 och Erik Dahlins "insats" vid 2-0 är skolexempel på hur försvarsspel inte skall bedrivas. De ser rädda ut, de saknar pondus, självförtroende och motståndarna äger deras straffområde.

Vårt försvar bara tappar tvålen och tar emot konsekvenserna.

1-0.

2-0.

Det börjar bli ihåligt med de ständiga bortförklaringarna från tränarstaben. Om det inte är så att tränarna skyller på att de själv fegade så rasar de mot att spelet inte håller för den här nivån. Ändå får samma killar spela vidare, killar som begår väldigt enkla misstag och som inte glänser för någon annan än Jonas Olsson. Som chef för spelverksamheten bör han ju ändra på de saker han inte anser sig fungera? Men trots idoga laborerande under säsongen får han ingen ordning på den trupp som faktiskt rankas som en av de starkaste i ligan.

Men när vi ser hur Elmar Bjarnason snubblar på bollen för femte anfallet i rad, hur Jakob Johansson lägger ännu en passning bakom sin medspelare, hur Erik Lund vet att han saknar vänsterfot och bromsar upp spelet i stället för att rusa längs kanten eller märker vid den tredje nicken rätt upp i luften att Stefan Selakovic har en dålig dag - måste väl tränarna vara de som agerar och bryter dessa negativa spiraler. För vem ska ändra på det hela om inte bossen?

Bortförklaringar ger inga mål, inga poäng i tabellen. De ger bara en besk eftersmak.
Och den smaken har vi tvingats vänja oss vid i år.

Djurågdens IF - IFK Göteborg, 1-0

ANALYS. Det där var ta mig fan det sämsta försvarsspel jag någonsin har skådat. Man ska ju inte hänga ut enskilda spelare, men:

Adam Johansson, Ragnar Sigurdsson, Erik Dahlin och Hjalmar Jonsson...

...vad sysslar ni med på 1-0?
Vad fan tänker ni på? Tänker ni alls? Sorgligt!

Fortsättning följer, under måndagen.

2010/08/21

Matchrapport: Gais - IFK Göteborg (U19)


MATCHRAPPORT. IFK Göteborgs juniorer visade hög moral när man trots en usel start, med tvåmålsunderläge som följd, lyckades ta över och vända bortaderbyt mot Gais till seger med 3-2. Blåvita målskyttar var David Moberg-Karlsson, Bragi Bergsson och Efe Yildirim.

David Moberg-Karlsson
Regnmolnen hängde tungt över Gaisgården när BaraBens utsände korrespondent anlände till den förväntade krigszonen av konstgräs ute i Delsjöområdet. Det vankades lokalderby i Juniorallsvenskan Elit Södra mellan gästande IFK Göteborg och Gais. Eijlert Björkman hade tvingats ställa över några av sina ordinare spelare till förmån för A-truppen vilket gav tillfälle för ett flertal spelare precis utanför startelvan att visa att man skall vara med i fortsättningen. Mest spännande för undertecknad kändes nyförvärvet från IFK Mariestad David Moberg-Karlsson, eftersom jag ännu inte hade fått chansen att få se honom. Med tanke på de lovord man läst lite här och var om hans prestationer i bland annat Gothia Cup nyligen hade han en hel del förväntningar att infria hos mig. Jag blev inte besviken. Men jag börjar från början.

IFK Göteborg får sämsta möjliga start på denna tillställningen. Enstaka minuten in i matchen bränner Efe Yildirim ett rätt så bra läge där han efter en trasslig situation i straffområdet får dra till från straffpunkten men får snedträff, vilket gör att Gais kan kontra med en långboll upp i banan och Blåvitts försvarare tvingas orsaka en frispark mitt på egen planhalva. Bollen slås mot målet och Mattias Holmström ropar att han tar den, men på grund av att han får två motståndare på sig tvekar han ett ögonblick och han tappar bollen rakt ut i banan där Linus Tornblad får fritt läge och kan döna in bollen.

Linus Tornblad, grönsvart skyttekung
Gais trycker på och stressar IFK Göteborg hela tiden till misstag och Blåvitts spelare ser ut som att vara tagna på sängen över det hårda motstånd de får. De anfallsförsök som görs är långa bollar på chans mot David Moberg-Karlsson, vilket inte blir något hot för nicksäkra Erik Berthagen och Sandeep Mankoo i gaisförsvaret. Gais kan ideligen kontra genom snabba fötter på såväl Linus Tornblad som Goran Mihajlovic vilket hela tiden ställer till problem för IFK Göteborgs backlinje.

Kvarten in i matchen
utökar Gais sin ledning på hörna. Den är slagen på första stolpen och när Mattias Holmström skall greppa bollen sticker Linus Tornblad in huvudet och kan nicka in bollen. Tungt för målvakt Holmström. Två misstag - två mål.

IFK Göteborg försöker jobba
sig in i matchen, men man jobbar en och en. Det är alldeles för dålig rörelse i laget och man ser hela tiden att bollhållaren tvingas dribbla med bollen och aktivt leta efter passningsalternativ vilket leder till att Gais mittfältare ideligen bryter och skapar kontringslägen.

I slutet av halvleken lossnar det
plötsligt för Blåvitt. Man börjar hitta varandra bättre och lyckas skapa ett tryck mot gaisförsvaret. Till slut får man till en reducering efter en trippelchans genom David Moberg-Karlsson. Först har Bragi Bergsson ett lurigt volleyskott som dyker hastigt vilket gör att Oliver Gustavsson i gaismålet bara kan flaxrädda. Moberg-Karlsson snappar upp bollen och spelar bakåt till Chris Mbamba, som drar till och bollen går i kryssribban. Moberg-Karlsson stressar sen gaisbacken till en misslyckad rensning och efter lite passningar hit och dit hittar Robin Alnäs till slut väg för en djupledspassning mot David Moberg-Karlsson, som behärskat bredsidar in bollen. Mycket välbehövligt.

Strax därefter
ljuder domarens pipa för halvtidsvila.

Andra halvlek kickas igång
och nu tar IFK Göteborg kommandot från första början i sin jakt på kvittering. Nu hjälps man åt på ett helt annat sätt vilket gör att man klarar att hålla ett helt annat passningstempo och de grönsvarta spelarna hinner inte längre stressa så hårt som man gjorde i första halvlek.

Bragi Bergsson
Trots ett flertal riktigt bra chanser låter kvitteringen vänta på sig. Bland annat blir David Moberg-Karlsson snyggt frispelad av Sam Larsson men Oliver Gustavsson gör en riktigt bra räddning på försöket att placera bollen bredvid honom. Strax dessförinnan hade just Moberg-Karlsson på egen hand lyckats ta sig förbi sin försvarare och får till ett bra avslut strax innanför straffområdet, men Gustavsson kan boxa bort bollen.

Men kvitteringen kommer
till slut. I 63:e minuten drar Gais på sig en frispark nere vid Blåvitts straffområde. Efe Yildirim uppfattar David Moberg-Karlssons djupledslöpning och slår en perfekt boll till honom. Moberg-Karlsson krutar på från distans, men inte bättre än att bollen går i stolproten bakom Oliver Gustavsson. Nu har Blåvitt tur ändå, för bollen går ut till Bragi Bergsson som relativt enkelt kan raka in returen.

Nu går luften ur Gais
och man börjar hänga en del med huvudet. Framförallt börjar man fokusera på, enligt dem, felaktiga domslut och man klagar ideligen på allt, vilket definitivt försämrar deras prestation. I första halvlek koncentrerade de sig på att möta Blåvitt och det gjorde de med bravur - nu väljer man att möta domarteamet istället och det gynnar IFK Göteborg.

I 69:e minuten tar Blåvitt ledningen efter en kort slagen hörna. Det påföljande inlägget från Andreas Petersson når Efe Yildirim, som nickplacerar in bollen invid Oliver Gustavssons stolpe. Total eufori utlöses i det blåvita lägret och till och med Mattias Holmström är uppe vid offensiv hörnflagga och kramar om sina lagkamrater.

Efe Yildirim avgör med en välplacerad nick.

Gais mobiliserar sina krafter för att skapa ett tryck mot Blåvitt och därigenom nå en kvittering. Bland annat låter man duktige Erik Berthagen gå upp på mittfältet och i 80:e minuten vill man ha straff efter en omdiskuterad handssituation. Jag står extremt dåligt till, så jag kan säga varken bu eller bä, men vad jag kan se så styr David Johansson ett inlägg till hörna med armen. Men nu är det ju den där bingolotto-handsregeln vi pratar om där man skall blanda in avsikt, position, avstånd till bollen, bollens hastighet, kalsongstorlek, etc etc och när alla dessa faktorer summerats väljer domaren att fria. Gais protesterar livligt givetvis, men domslutet kvarstår.

Grönsvart fortsätter att försöka nå en kvittering och man har ett bra frisparksläge strax utanför straffområdet i slutet av matchen. Skottet är hårt men går rakt på Mattias Holmström som kan revanschera sig för sin matchinledning genom att inte släppa nån retur till framrusande motståndare.

Strax därefter blåser domaren av och IFK Göteborg tar en mycket skön seger efter att ha visat fantastiskt hög moral och rest sig efter en fullkomligt usel matchinledning.

Noterat från Gaisgården:

* Robin Alnäs och Bragi Bergsson gör ett väldigt bra mittfältsjobb i Joel Allanssons frånvaro.

* David Moberg-Karlsson kommer bli en attraktion framöver. Han är en riktig slitvarg och stressade gaisförsvaret till dåliga uppspel hela tiden. Dessutom var han vass framåt. Ni ser hur många gånger hans namn nämns i rapporten ovan - han var inblandad i precis allting som skedde framåt.

Född 1994 är killen också och redan så vass. Jisses...

* Sam Larsson gick av efter knappa kvarten av andra halvlek och fick knät hårt lindat. Eijlert Björkman hade ingen snabb diagnos att ge, men såg bekymrad ut när han pratade om skadan. Men Larsson kunde åtminstone gå för egen maskin till omklädningsrummet efter matchen så...

* Mattias Holmström visade prov på rena rama Peter Schmeichel-utkasten vid några tillfällen. Bollen damp ner en bra bit in på offensiv planhalva vilket var ett effektivt kontringsvapen med Moberg-Karlsson på planen kutandes på allt.

Holmström gjorde även ett flertal bra ingripande och revanscherade sig efter den mindre lyckade starten. Bland annat avvärjde han säkert ett friläge när Goran Mihajlovic kom igenom när Gais jagade kvittering sista kvarten.

* Chris Mbamba fick sin tredje varning för säsongen och är avstängd nästa match.

* Nästa hemmamatch är nästa lördag 28 augusti kl 14.00. Den matchen är flyttad till Bergsjövallen eftersom Lemmingvallen hastigt och lustigt blev uppbokad för ett jubileumstjosan fastän att IFK Göteborg haft planen bokad sen början av året. Nu kanske det inte gör så mycket, för med tanke på vilket skick Lemmingvallen är i för tillfället så är vilken plan som helst ett bättre alternativ. Till och med planerna i beach volleyball-hallen i Sisjön har mer gräs än Lemmingvallen...

GAIS: 2 - IFK Göteborg: 3


Fler bilder från matchen kan ses här.

2010/08/20

100 spänn för att se Kasper Hämäläinen


Djurgårdens tredje största affischnamn är alltså Kasper Hämäläinen?
Really? Really? Really? REALLY?

Haha, det hela är nästan för tragikomiskt att skämtas om.
Men ändå - vem fan är Kasper Hämäläinen? Någon som vet?

Fuck off Djurgården, you ain't got...

Stärk läktarstödet - Änglarna behöver din hjälp!

LÄKTARSTÖD. Under hemmamatchen mot Helsingborg så samlade Kamratunionen - ett nätverk av läktargrupperingar, baserade på ståplats - in pengar för ett PA-system. Tanken är att detta högtalarsystem skall användas för att synkronisera sången på klackläktaren i större utsträckning än vad som går med klackledare som skriker på egen hand eller använder megafon.

Änglarna har skänkt 10 000 kronor, Ultras har skänkt 5 000 och under läktarinsamlingen gav publiken 4 753 kronor från egna fickor. Det här är tydligen en bra bit på vägen, men det saknas fortfarande ett par tusenlappar för att inköpet skall kunna finansieras. Därför uppmanar vi på BaraBen er läsare som värnar om ett starkt läktarstöd att slänga in en slant på Supporterklubben Änglarnas konto, plusgironummer 52 18 12-8 (och märk insättningen "PA-system").

PA står för Public Address, det vill säga en ljudanläggning som används för att påkalla allmänhetens uppmärksamhet. PA-anläggningar har historiskt sett används på såväl järnvägsstationer som vid konserter. En PA-anläggning består av ett stort antal komponenter, men i sin enklaste form av en signalkälla till exempel (mikrofon) samt en högtalare av något slag med tillhörande förstärkeri. I mer avancerade tillämpningar tillkommer förutom högtalarsystem för scen och utljud även anpassade slutsteg, processorer, mixerbord och mikrofoner. (Wikipedia)

Inför: Gais - IFK Göteborg (U19)


INFÖR. En vecka efter storvinsten mot Öis vankas ännu ett derby för IFK Göteborgs juniorer. På fredagkvällen tar sig Blåvitt ut till Gaisgården. Avspark är 18.00.

Förra veckan blev det noll och intet skrivet om derbyt mot Örgryte IS på Lemmingvallen i Juniorallsvenskan Elit Södra från min sida. Jag hade förhoppningar om att hitta nåt öppet trådlöst nätverk att tjuvansluta mot under min semesterresa till Sveriges bakre region och därigenom kunna prestera åtminstone en införrapport. Men det var bara att inse att folket därborta visste vad WEP-kryptering är för något och i brist på hackerskillz fick jag krasst konstatera att det fick bli en bredbandsfri semestervecka. Jag kanske skall investera i ett sånt där 3G-modem ändå.

Hursomhelst vann IFK Göteborg med hela 5-1 (1-1) efter att totalt dominerat under andra halvlek. Eijlert Björkman kommenterar:
- Vi var alldeles för slarviga under uppspelsfasen under första halvlek och tappade boll ideligen. Det var så deras mål kom till efter att vi slagit bort bollen i backlinjen och deras anfallare kommit emellan och rullade in bollen innan Mathias (Holmström) hann ut och täcka. Vi snackade ihop oss i halvtid och lyfte oss i andra där vi också hittade bra ytor att lägga bollen på. 5-1 var nästan i underkant, tycker jag så här i efterhand.

Eijlert Björkman om...

...Jetmir Kurtis skadeläge:
- Jetmir tränar för fullt. Han är inte med i morgon men kommer att bli tillgänglig matcherna därefter. Han fick en överbelastning i låret strax innan hollandslägret och har fått rehabträna bort den. Benet i foten är läkt som det skall.

...Kamal Mustafas knäproblem:
- Kamals knäproblem återkommer hela tiden. Han genomgick en titthålsoperation till slut och då upptäckte läkarna att han helt saknar korsbandet i knät. Jag är inte rätt person att gå in de medicinska termerna, men enligt läkarna har hans kropp helt enkelt brutit ner och bort korsbandet. Han opereras i nästa vecka och väntas vara borta till i början av nästa år.

Kamals kontrakt går ut i årsskiftet och jag vet inte hur Håkan (Mild) resonerar kring honom, men jag hoppas man kan hitta nån lösning så att Kamal får chansen att visa vad han går för. Han är en mycket bra fotbollsspelare med intressanta egenskaper och det vore synd att bara låta honom gå.

...William Atashkadehs rehabilitering:
- William är på väg tillbaka och hans rehabilitering går enligt tidsplanen. Han beräknades vara tillbaka i slutet av augusti eller början av september och det ser ut att hålla. Hur han skall matchtränas i form är inte beslutat om än.

...Muhamed Dizdar:
- Muhamed är småförkyld och är inte med imorgon. Han tränade idag (torsdag), men är inte frisk nog för att spela match.

...Lawal Ismail, August Strömberg, Joel Allansson och Niklas Andersén:
- Ingen av dem är med i morgon. Samtliga är med och tränar med A-truppen och ses som möjliga alternativ att ta ut till den trupp som åker upp till Stockholm på söndag. De skall vara utvilade då och skall därmed inte spela match nån dag innan.
I veckan spelade Blåvitt kvartsfinal i Junior-DM mot Azalea. Efter visst besvär lyckades man till slut vinna med 2-0. Eijlert Björkman igen:
- Vi tränade samma dag på morgonen och det märktes kanske. Vi ville ha helgen fri efter vår hollandsresa, så vi valde att lägga träningen på matchdagen istället. Vi skall egentligen vinna ganska enkelt mot sånt motstånd, men de gör det bra och har ett par-tre killar som är riktigt bra. De får dessutom en bra start och har ett jätteskott efter bara några minuter som Fredrik (Widfeldt) precis når innan det går in i krysset. Den starten triggar dem givetvis. Sen så spelas matchen över 2x30 minuter, vilket gör att de orkar hålla uppe tempot hela vägen ut. Över 90 minuter hade de nog kroknat sista halvtimman. Jag är glad att våra killar till slut vinner. Det är svårt att möta lag som upplever matchen som årets match och är taggade till tusen.

I J-DM-semifinalen har lotten valt Gais som motståndare (speldatum inte klart än), vilka man alltså skall möta även nu. Ser man till tabellen så ligger de för närvarande sist, men tabellen ljuger något i det här fallet. Efter en rätt så svajig säsong har man lyckats vinna två matcher på raken, där man så sent som i måndags slog Östers IF med 4-0 på bortaplan. Ser man till uppställningen har man ett mycket bra mittförsvar i Erik Berthagen och Sandeep Mankoo. Berthagen ses som en stor talang och skrev i somras på ett treårskontrakt med Gais. Han tillhör egentligen A-truppen fullt nu, men går in i U19-laget när de känner att han behöver matchträning. Sen så kan jag tänka mig att man vill spetsa till laget lite när det är prestigederby också.

På mittfältet hittar man Niklas Olsson som gjorde bra intryck på mig i våras. En fysisk stark spelare som Blåvitts spelare hade det tufft med. Så bakåt förfogar man över riktigt bra manskap.

När det gäller framåt så leds interna skytteligan leds av snabbe vänstermittfältaren Linus Tornblad med 5 mål, vilket då blir David Johanssons ansvar att ta hand om - en uppgift han klarade utmärkt i våras för Tornblad märktes knappt av då. Längst fram spelar Goran Mihajlovic som visserligen bara svarat för två mål hittills i år, vilket är lite sådär imponerande, men de målen är gjorda under de två senaste matcherna så han verkar vara en spelare på gång.

Hursomhelst kan man konstatera att trots att Gais är tabelljumbo så är det inget dåligt lag som man ställer på banan. Ser man på matchen i våras så var de grönsvarta väl så bra som Blåvitt och det var tack vare en stark inledning under andra halvlek som IFK Göteborg till slut lyckades vinna med 1-0 efter mål av Muhamed Dizdar. Då var det 90 minuters kamp om varje centimeter på planen och det blir med största sannolikhet ingen skillnad nu.
- Jag har sagt åt killarna att inte stirra på tabellen och tro att detta kommer bli någon lätt match. Gais har två raka segrar och är på gång, så om vi skall vinna så måste vi ge allt. Det kommer bli en tuff match med mycket närkamper och säkert en helt del grinigt också, det brukar det bli när man möter en lokalkonkurrent. Vi skall spela vårt spel och vi har många bra spelare som kan avgöra matchen, men skall vi nå dit får vi inte vara nonchalanta och tro att vi kommer få något gratis, säger Eijlert Björkman avslutningsvis.

GAIS - IFK Göteborg
Juniorallsvenskan Elit Södra
Fredag 20 aug kl 18.00, Gaisgården

2010/08/19

Lämna barnen hemma - dårarna är lösa

Faksimil från Djurgårdshuliganerna DFG:s hemsida.

6.2 miljoner Pärlor åt svinen?

SPELARANALYS. Så var drömmen över för Pär "Pärlan" Ericsson. I veckan bröt han foten under Blåvitts U21-match mot Elfsborg och blir borta från spel i två månader. Föreningens dyraste nyförvärv på mer än ett decennium kommer alltså att summera sin första säsong på följande vis:

## Omskolningen
Tränarna försökte från minut ett göra om toppforwarden Pär till släpande anfallaren Pär, en position där han drillades stenhårt på försäsongen. Snacket gick om att de försökte ersätta "Pontus Wernbloom-rollen" med att forma Pär till den typen av spelare, med till en början varierad framgång. Pär själv såg ut att vantrivas, även om han aldrig kritiserade tränarnas tankegångar. Hans medspelare upprepade hela tiden - dock lite krystat - att "Pär rör sig åt rätt håll och lär sig sin nya roll".

## Petningen
Det tog inte mer än två-tre matcher förrän tränarnas tålamod med Pär var slut. Han fick ett par chanser, men sedan hamnade han på bänken - där han stannat. Med Blåvitts tuffa konkurrens var det inte självklart att 6.2 miljonersmannen från Gais skulle spela hela tiden, men att han skulle vara långt utanför laget när både Hysén och Stiller var frånvarande - trodde knappt någon inför säsongen. Men nu blev det fallet, i stället fick spelare som comebackande Robin Söder och tränarfavoriten Jakob Johansson mer och mer speltid.

## Frysboxen
När han väl petades var det tufft att komma tillbaka. Speciellt med den extra press han har på sig då han värvats för en jättesumma från en lokal rival. Samtidigt återkom Blåvitts ordinarie forwards, Stiller och Hysén, från sina skadeuppehåll och det lämnade verkligen "Pärlan" djupt ner i kylan. En situation som knappast förbättras av det faktum att han nu drog på sig en allvarlig skada.

Som BaraBen avslöjade den 20 januari blev han trakasserad av Gais-supportrar inför säsongen och i dessa led finns i dag naturligtvis en utbredd skadeglädje. Dessa människor älskar det faktum att "Pärlan" inte kom till Blåvitt och gjorde succé. Men än är inte hoppet ute, alla kan göra en usel säsong och vi kan inte döma ut hans möjligheter i Blåvitt efter det första året. Det vore historielös, speciellt efter att vi sett spelare som Marcus Berg göra precis samma usla förstasäsong - för att senare blomma ut i rask takt.

Efter skadeuppehållet finns det två alternativa vägar för vår värmlänning, succé eller fiasko. För situationen han är i kan inte sägas vara enkel på något vis. Han har nu avrundat en skitsäsong med en rätt så allvarlig skada, vilket ger honom alldeles för mycket tid åt att tänka på vad som gick fel, hur det gick fel och om det här kan vara slutet. För vi vet alla hur jävligt det kan vara i motgång och hur allt rinner på när medgång omgärdar en.

Men kommer Pär Ericsson någonsin att få känna den känslan - i Blåvitt?

2010/08/17

feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA. Det har avhandlats hur Blåvitt aldrig någonsin får fega så som Jonas gjorde i slutet av matchen. Visst, det finns ett par sällsynta undantag, men nästan oavsett match så ska man naturligtvis köra för en vinst på hemmaplan snarare än att försvara ett kryss. Och speciellt i det läge vi befann oss i i söndags. Vi har egentligen ingenting att förlora under en säsong som redan är så förlorad som det går och där det bara finns något att vinna.

JO erkänner efter matchen att det var ett fegt byte. Det räcker inte. Jag vill ha svar på anledningen till att han tar till det fega bytet.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Ragge verkar vara tillbaka i gammal god form och är en riktig klippa i mittförsvaret, oavsett vem som spelar vid sidan om honom. Skönt att se. Frågan är om det innebär att han blir tillräckligt intressant för att försvinna under vintern eller om man kan hoppas på att han och Turunen (som jag tror starkt på) kan bilda ett stabilt lås 2011? Tillsammans med en Adam Johansson som är för bra för Allsvenskan men för dålig för spel i någon riktigt bra liga och en hel Dyrestam som vänsterback (även om Lund gjort det riktigt bra där de två senaste matcherna) låter det mumma i mina öron.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Samtidigt som JO med all rätt kritiserats för matchcoachingen är det kanske lite väl magstarkt att kräva hans avgång. Ser man på resultaten som Blåvitt presterat sedan man petade Rehn som huvudtränare har vi en bra och en godkänd match mot AZ i Europa League-kvalet och tabellraden 3 1 1 11-3 i Allsvenskan. Samtidigt som man beskyllde tränarparet för den synnerligen usla vårsäsongen så kanske man får ta och begrunda JO:s resultat hittills som ensam huvudtränare och inse att det här är helt fel läge att sparka honom. Vad som är rätt för Blåvitt inför nästa säsong återstår att se.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Jag vill se ett mittfält med Seb, Elmar, Gurra och Sella på söndag. Där Seb och Elmar har fritt fram att växla positioner med varandra på vänstra halvan. Kommer det hända när JO nämnde Jakob som en av de två som gjorde en speciellt bra match mot HIF? Förmodligen inte. Jakob är helt ok men om Elmar, Gurra eller Seb måste bänkas för att han har en plats så är något fel.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Helsingborgs IF, hemma
5 poäng: Ragnar Sigurdsson
3 poäng: Sebastian Eriksson
2 poäng: Adam Johansson
1 poäng: Erik Lund

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Totalt efter 19 omgångar
1. Stefan Selakovic – 21 poäng
2. Tobias Hysén – 17 poäng
3. Sebastian Eriksson – 14 poäng
4. Elmar Bjarnason – 13 poäng
4. Jakob Johansson – 13 poäng
4. Ragnar Sigurdsson – 13 poäng
7. Tomas Olsson – 10 poäng
7. Robin Söder – 10 poäng
9. Kim Christensen – 9 poäng
9. Adam Johansson – 9 poäng
11. Niklas Bärkroth – 7 poäng
11. Gustav Svensson – 7 poäng
13. Markus Sandberg – 6 poäng
14. Erling – 5 poäng
15. Hjalmar Jonsson – 4 poäng
16. Pär Ericsson – 3 poäng
16. Hannes Stiller – 3 poäng
18. Nicklas Carlsson – 2 poäng
19. feldgrau – 1 poäng
19. Erik Lund – 1 poäng
19. Karl Svensson – 1 poäng
19. Joakim Wulff – 1 poäng

BaraBen Avslöjar: Hits från den stulna ghettoblastern

MUSIK. BaraBen.com har precis blivit kontaktade av en inbrottstjuv som mycket fräckt tidigare under tisdagen stulit en boomblaster från ett omklädningsrum på idrottsplatsen Karlberg i kungliga huvudstaden.

Illdådsmannen krävde att Sveriges bästa sportblogg borde publicera låtlistan ihop med foto på bandaren som bevis men vi tog det steget vidare och letade upp videorna till de tre första låtarna på mixtapet...