På gång


lördag 20 november 2010

Norrmän och sånt

SMÅTT & GÔTT. Det brukar ju sägas att norrmän är lite efter, både vad gäller kultur (när det är 2010-talet lever de kvar i 2000-talet) och vad gäller... ja det mesta egentligen (jag gillar norskarna för de är lite som svenskar fast oförstörda och oskyldiga som små barn). Ibland kan det bli väldigt fel men ibland kan det bli helrätt också. Som i den stora norska nättidningen Nettavisens artikel om vinterturneringen Copa del Sol som Blåvitt ska delta i några veckor efter nyår. Rubriken är "RBK og VIF møter superlag" och en bit ner i texten kan man läsa att
[n]å bekreftes det nemlig at Rosenborg og Vålerenga er klar for turneringen sammen med lag som Sjakhtar Donetsk, Spartak Moskva, Rapid Bucuresti og IFK Göteborg.
Det är inte vilka lag som helst som räknas upp i samma andetag som IFK Göteborg. Samtidigt lite förvånande när vi sitter här, sjundeplacerade i Allsvenskan och med bitterhet ser storlagen Trelleborg, Mjällby och Häcken närmast i tabellen...

Men det är bara att tacka och ta emot – och konstatera att norrmännen rent fotbollsmässigt lever kvar i 90-talet.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

De två första storklubbarna (jag lägger in en brasklapp här, förklaring följer längre ner) inom svensk fotboll brottas just nu med enorma ekonomiska problem och har ett reellt konkurshot hängande över sig. För ÖIS är situationen riktigt allvarlig i och med att man redan bantat sin organisation rejält sedan tidigare i och med nedflyttningen efter säsongen 2009 och till skillnad från tidigare kriser så kommer pappa inte att betala kalaset den här gången.

När det gäller AIK finns det rejält med utgifter att skära i så det ska nog mycket till för att vi ska få se konkurs eller tvångsnedflyttning där även om situationen är riktigt prekär. Man har Allsvenskans dyraste spelartrupp – dyrare än förra året – och har de senaste åren pumpat in massvis med pengar i helt "onödiga" projekt som inte genererat några intäkter tillbaka till klubben.

Den största skillnaden mellan ÖIS och AIK är dock att AIK är too big to fail. Det finns intressen inte bara i den närmsta kretsen kring AIK utan även på annat håll som – rätt eller fel – anser AIK vara en så central del i svensk elitfotboll att en konkurs vore ytterst oönskad sett till svensk klubblagsfotbolls intresse. Jag är – med mina lagsympatier lagda åt sidan – benägen att hålla med. AIK är tillsammans med IFK och MFF för stora och viktiga lag för att tillåtas att gå under.

Det var 50 år sedan ÖIS hade den statusen.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«


Humorn å sido, så är det bara i Norge som detta faktiskt är en gångbar reklam. Engelsk ligafotboll har en helt ofattbar position i Norge och populärast bland alla lag är inte oväntat Liverpool – som ju även har en stark position i Sverige. Om det är jobbigt med alla Premier League-dårar i Sverige som helt väljer bort svensk klubblagsfotboll så är norrmännen ett steg värre.

Det är ingen slump att figurerna i den norska tecknade serien Pondus – som även är ganska populär här i Sverige – är fotbollsdårar, men inte är det Rosenborg eller Vålerenga eller Viking eller Brann som gäller, nej, det är Liverpool och Leeds som är huvudkaraktärernas favoritlag. Jag fick ett Pondus-album signerat av tecknaren (och Liverpoolfantasten) Frode Øverli på bokmässan för ett par år sedan och jag frågade halvt på skämt om han kunde måla en blåvitrandig Sheffield Wednesday-tröja på den Pondusbild han snabbt tecknade på försättsbladet. Det var ingen rolig blick jag fick tillbaka.

Liverpool är så Norgeinfekterat att Evertonsupportrarna har dedikerat en ramsa till detta faktum.


The city's all ours, the city's all ours! Fuck off to Norway! The city's all ours!

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Jag verkar vara en av få som inte är speciellt upprörda över det faktum att William Atashkadeh lämnade oss för Örebro SK. Visst, det är riktigt tråkigt att han inte är kvar i föreningen men sett till förutsättningarna fanns det kanske inte så många valmöjligheter för Mild mer än det han faktiskt gjorde, att erbjuda ett ettårskontrakt med (förmodat relativt) låg lön. Willam har varit skadad från och till i två år. Vi har en anfallsbesättning som består av Tobias Hysén, Robin Söder, Pär Ericsson, Niklas Bärkroth och Hannes Stiller. Oavsett om vi spelar 4-5-1 eller 4-4-2 nästa säsong skulle inte William få speciellt mycket speltid.

Man kan önska att vi skulle kunna sitta på en 40-mannatrupp med en drös talanger som bara väntar på att få blomma ut men det här är tyvärr – precis som för Liverpool och alla Liverpoolsupportrar – verkligheten, inte Football Manager 2011.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Rosenborg sprang igenom Tippeligaen i år igen med tabellraden 19 11 0. Förra säsongen skrapade man ihop 20 9 1. Efter tretton raka ligasegrar mellan 1992 och 2004 följde fyra mediokra säsonger (med "bara" ett guld). Nu verkar man vara tillbaka i storform och har alltså förlorat en enda ligamatch de två senaste säsongerna. Klass.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Tvärt emot de snabba kast som AIK upplevt de senaste åren har Sheffield Wednesdays resa mot undergången varit lång och plågsam. Jag berörde misskötseln av min engelska favoritklubb redan för mer än två år sedan och tyvärr har det inte blivit bättre sedan dess. Med skulder på 26 miljoner pund och en tidsfrist som i realiteten går ut den 1 december ser det inte speciellt ljust ut. Innan dess måste en köpare hittas, annars är det stor risk att The Owls – som haft hand om bland annat Niclas Alexandersson, Roland Nilsson och Klas Ingesson, som vunnit fyra ligatitlar och tre FA-cuper och som är en av världens äldsta fotbollsklubbar – inte längre existerar till jul.

Det är sådant som händer när medlemmarna förlorar makten till någon som bara tänker på pengar. Låt det inte hända här. Det är ditt ansvar. Bli medlem i IFK Göteborg.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Brasklappen ja. När Gefle IF nu klarade sig kvar i Allsvenskan genom vinst i kvalet mot GIF Sundsvall var det kanske inte så många som reflekterade över hur kul det är att en gammal storklubb som Gefle får förnyat allsvenskt kontrakt. Storklubb? Javisst, när fotbollen var ung runt sekelskiftet var Gefle en av Sveriges absolut bästa fotbollslag. På grund av det långa avståndet matchades de aldrig mot den tidens giganter Örgryte, men det AIK som slog ÖIS med 1–0 i Svenska Mästerskapets final (och enda match...) i slutet av juli år 1900 fick en dryg månad senare storstryk av Gefle med 9–0 i spelet om den Rosenska pokalen.

Gefles tabellrad mot AIK och Djurgården under åren 1899 till 1903, i matcher som man dessutom alltid spelade på bortaplan i Stockholm, lyder 6 1 0 23-3. Tänk på det nästa gång du undrar vad i helvete Gefle gör i vår högsta serie.

13 kommentarer:

 1. Bra läsning som vanligt feldgrau! Härligt med lite kåserier

  SvaraRadera
 2. feldgrau:

  För en gång skull är jag beredd att hålla med dig när det gäller följande: "AIK är tillsammans med IFK och MFF för stora och viktiga lag för att tillåtas att gå under."

  Hälsningar Gnagarn i Götet*s*

  SvaraRadera
 3. Härligt att se Feldgrau skriva igen! Hoppas du har fått tillbaka skrivlusten..

  Bara undrar, Rosenborg har alltså förlorat 1 match på 2 säsonger, vilka förlorade de mot?

  SvaraRadera
 4. Anonym 13:44/ De förlorade hemma mot IK Start med 3–2 den 4 oktober förra året (omgång 27), då hade man redan säkrat ligatiteln omgången innan.

  SvaraRadera
 5. Det är väldigt imponerande av Rosenborg. Sen jämför man med blåvitt som knappt kunde slå en passning rätt på hela vårsäsongen.

  Avgå!

  SvaraRadera
 6. Angående William, som jag sagt tidigare här på bloggen, så är det svårt att säga något negativt om hans flytt. Läget är som det är.

  Dock vill jag varna för en sidoeffekt av detta - nämligen att Blåvitt har problem i dagsläget som inte riktigt syns utåt. "Förr i tiden" kunde en spelare av den typen ta emot ett ettårs med mössan i hand, nu gör han inte det. Det säger något om Blåvitts status, trots alls. Det är inte vare sig utvecklande nog eller inspirerande nog att spela i Blåvitt - om man får ett alternativ.

  Och det är inget bra. Alls.

  SvaraRadera
 7. Vem är det som säger att vi inte kan få en ny tränare nästa år som vill spela 4-3-3, åtminstone ibland? Det verkar allmänt som att 4-3-3 inte finns på kartan vad det gäller Blåvitt. Varför?

  SvaraRadera
 8. Det är en sak som du glömde ta upp, Nils-Arne Eggen. Där har du namnet på den tränare som Blåvitt skulle ha. Han står för en fotboll som inte bara är offensiv, utan också vinnande... Snälla Håkan Mild, försök få hit Nils-Arne Eggen.

  SvaraRadera
 9. Riktigt bra text! mer sånt feldgrau!

  SvaraRadera
 10. anonym 16:23/ Det kan ju bero på att de två gånger Blåvitt försök 4-3-3 så har det gått käpprätt åt helvete?

  SvaraRadera
 11. Bra text! Skönt med lite kvalitet efter de pinsamma texterna om Lagrell och "opinionsundesökningen".

  Blir medlem 2011 så fort lönen kommer!

  SvaraRadera
 12. Bästa krönikan på länge Feldgrau!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.