På gång


tisdag 9 november 2010

Katastrof, karaktär och Milds svåra val

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver signaturen "Anonym ängel" om Håkan Milds utmaningar.

Det kan omöjligen finnas någon blåvit själ som inte tycker denna säsong varit fullständig katastrof. Ändå var vi med i kampen om fjärdeplatsen in i det sista. Det kan man se som ett styrkebesked, och hade vi bara satt våra straffar så hade vi slutat som sämst fyra, det är jag övertygad om.

Sedan Mild tog över som sportchef har han enligt mig främst gjort två huvudsakliga förändringar. Dels satsningen på karaktärsspelare men även satsningen på klubbens ungdomar, då han har som mål att halva A-truppen ska komma från de egna leden inom en snar framtid.
Många supportrar tolkar karaktärsspelare som att det har med spelarnas kvaliteter på planen att göra. Vissa har till och med i det närmsta satt likhetstecken mellan ordet karaktärsspelare och spelare som Jakob och Faltsetas. Man ser karaktärsspelare som en kämpe som alltid ger järnet men i princip saknar tekniska kvaliteter överhuvudtaget.

Jag tolkar ordet karaktärsspelare som att det är en spelares mentala kvaliteter, både på och utanför planen. Tobbe är en karaktärsspelare, Ragge likaså, jag kan egentligen nämna hela laget. Jag ser det som att vår satsning på denna typ av spelare gör att vi håller personligheter som till exempel Dulee Johnsson, Igor Sypniewski, Yannick Bapupa och Joseph Elanga borta från föreningen, något jag är mycket glad över. Man lägger helt enkelt ribban lite högre för vilka spelare man väljer att plocka in.

Både vi och aik startade denna säsong på ett bedrövligt sätt. Kanske var det på grund av alla våra karaktärsspelare som vi tillslut fick slåss om europaplatser medan aik fick kämpa för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Kanske något att tänka på innan man börjar skrika på Milds avgång till höger och vänster.

När Håkan nu ska bestämma sig för vem eller vilka som ska träna laget nästa år har nog ungdomssatsningen ganska hög prioritet. Därför hade jag inte blivit jätteförvånad om Jonas får stanna kontraktslängden ut. För är det något som ”Stereo” varit riktigt bra på så är det att skjutsa in ungdomar i A-truppen. Något som vår sportchef verkar lägga stor vikt vid.
Att Jonas sedan har andra brister i sitt ledarskap tror jag vi kan vara överens om. Märkliga laguttagningar, matchcoachning och avsaknaden av en plan B har inte undgått många. Det funkade bra i tre år men nu är vi så sönderlästa att det stundtals gör ont i själen att titta på.

Jag personligen hade gärna sett en förändring på tränarposten. Jag tackar och bockar för det ”Stereo” gjort för oss och man har faktiskt presterat imponerande resultat. Men allt har sitt slut och det känns som man kört fast. Nu verkar även spelarna börja vädra sitt missnöje vilket skapar en ohållbar situation. För oavsett hur bra en tränare är så funkar det inte att nå framgång om man inte har spelarnas förtroende.

Jag var väl inte helt opartisk i min uppfattning om söndagens match men jag tycktes se en viss förbättring i spelet när vi testade 4-4-2, åtminstone i en halvlek. Nog för att årets båda guldkandidater spelar just med den formationen men jag tycker vi kört fast i vårt 4-2-3-1 och 4-1-4-1 spel. Med tre innermittfältare blir det väldigt rörigt vid mittplan och med de tveksamma gräsplaner vi haft i årets allsvenska har vi valt att slå långt istället för att försöka spela längs marken. Med ett 4-4-2 spel hade det antagligen varit enklare att försökt spela via mittfältet samt att vi haft två anfallare som kunnat slåss på eventuella långbollar.

Tycker även att 4-4-2 passar vårt spelarmaterial bättre. Som Collberg tog upp häromdagen kan man anse att vår tränare missbrukat sitt material kraftigt. Tror Hysén gärna haft en kollega bredvid sig på topp samtidigt som Pär, Söder och Bärkroth alla verkar trivas bättre som anfallare än offensiva mittfältare.

Får se om Mild lyckas hitta en 4-4-2-tränare som gillar att satsa på ungdomar eller om Jonas får ett år till som huvudtränare. Skall bli intressant att följa hur som helst.

/ Anonym Ängel

15 kommentarer:

 1. Tro mig, Jonas kommer få vara kvar. Så funkar Mild, när alla andra kritiserar något så gräver han ner sig i skyttegraven och vill visa alla att han bestämmer. På lång sikt är Mild och inte tränarna vårt grundproblem - om han inte ändrar sig.

  SvaraRadera
 2. 27 poäng från guldlaget kan ALDRIG vara ett styrkebesked. Så försök inte med att hävda att en 4:e-plats hade varit det. Dessutom var 4:e-platsen i år väldigt nära poängmässigt till nedre halvan och bottenlagen.

  Om man "berömmer" karaktärsspelarna för att ha lyft laget under hösten, kan man då även beskylla dem för att ha bidragit till att laget hamnat så långt ner i tabellen under våren?
  Att vi tillslut hamnade högre än AIK har väl mest att göra med att vi hade en bättre trupp (hade inte tappat halva laget) och därmed hade högre kapacitiet!?

  // Mange

  SvaraRadera
 3. Peter

  Men Peter, han kan ju inte ändra sig, det säger du ju och du säger att vi ska tro på dig? Vafan kom igen, tala ur skägget, ta av dig hatten, visa handen och förklara vad du menar egentligen.

  Mild ändrar sig aldrig så länge han inte ändrar sig säger du? Jaha säger jag, du brukar spela 1X2 på stryktipsets alla matcher också eller? När någon ställer en ja eller nej fråga svarar du att det antingen är ja eller nej?

  Du verkar vara en rolig prick

  "Milds mamma"

  SvaraRadera
 4. Levande Sittplats9/11/10 13:23

  "Milds mamma"/ Du verkar ha problem att läsa, det han skriver är att Mild är ett problem om han inte ändrar sin attityd. Något som är ett jävligt sant faktum.

  SvaraRadera
 5. Håller med Peter, tjurskallighet är bra så länge det inte blir ett självändamål. Och i Milds fall verkar han ibland ha svårt att krypa till korset och erkänna ett misstag.

  För övrigt lite trist att artikelförfattaren inte lyckas nämna en enda svensk spelare som inte är "karaktärsspelare".

  SvaraRadera
 6. Levande sitt
  Det är nog du som behöver en ny svenskkurs. Han säger att Mild aldrig kommer ändra sig om Mild inte ändrar sig. Rätt roligt sätt att uttrycka sig på. Att säga att Mild är tjurskallig och troligtvis inte ändrar sig är en sak. Men att gå ut med stora trumman och trumpeten och lova vitt och brett att Jonas ska få sitta kvar för att Mild är sportchef och aldrig ändrar sig. Bara därför ska han få sitta kvar, just för att Mild aldrig ändrar sig.

  Ja så länga Mild inte ändrar sig då. Jag tycker det är hysteriskt roligt, han den där Peter måste verkligen vara säker på sin sak eller hur? ;)

  Jag låter det vara osagt om han har rätt i sakfrågan eller inte men att först så självsäkert gå ut och lova någonting för att sen i slutet ta tillbaka det bara för att han själv är så rädd för att eventuellt ha fel är ju dödskul :)

  "Milds mamma"

  SvaraRadera
 7. Milds mamma, du har ju uppenbart ADHD, alla andra fattar kommentaren men du tycker det är nån jävla gåta. Gräv ner dig.

  SvaraRadera
 8. 9/11/10 14:02
  Var mitt inlägg lite för svårt för dig? Jag skriver tom ut att jag förstår vad han menar men att det blir roligt eftersom han försöker vara så säker men egentligen bara är rädd för att han fel, sakfrågan kan han som sagt mycket väl ha rätt i. Men jag lyckades tyvärr inte, trots att jag verkligen försökte skriva det på en nivå så du och dina likar kunde förstå. Sorry, my bad, verkligen.

  "Milds mamma"

  SvaraRadera
 9. Stuart Baxter blev precis ledig

  SvaraRadera
 10. Hörrni pöjkar, vad har vi sagt om det här att bråka på internet? Inte så sexigt va? Skärp er nu, vi alla förstår vad artikelförfattaren menar. OK?

  SvaraRadera
 11. Milds mamma/ Det funkar inte att vara en översittare samtidigt som man sitter och roar sig åt småsaker i en kommentar, man är bara en loser ändå...

  SvaraRadera
 12. 27 poäng efter MFF. Det var ca 20 innan VM-uppehållet!

  SvaraRadera
 13. Det va la ändå Roger Gustavsson som började satsa på ungarna eller?
  Mild kom till dukat bord som helt rasat ihop! hans målsättning e topp 4a att värva defensiva miitfältare och tränare( om han nu e utbildad tränare) från trollhättan div syskon, svågrar ,släktingar, någon som känner någon! jag har nog lite större klart på Blåvitt än så!!!!!

  SvaraRadera
 14. Problemet är att karaktärsspelare oftast är defensiva mittfältare eller mittbackar. Hur många karaktärsspelare finns det bland vänsterbackar eller vänstermittfältare? Tydligen nästan inga alls, eftersom det inte finns några i Blåvitts trupp.

  SvaraRadera
 15. Avgå Jonas!

  För föreningens bästa.


  /J-T

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.